Meny Stäng

Fakta om Belgien – 30 saker du (kanske) inte visste …

Idag presenterar vi fakta om Belgien! Belgien är ett platt land (högsta toppen är 694 meter över havet som kallas Signal de Botrange) som kanske inte alla vet så mycket om. Belgien har kanske flest slott i världen per kvadratkilometer och många städer känns som medeltida världar med tinnar och torn. Både EU och NATO ligger i Bryssel, belgarna älskar våfflor och choklad, och ölen är olala … Nu kör vi!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fakta om Belgien

Här kommer massor av fakta om Belgien! Det lilla europeiska landet har 11 miljoner invånare, vackra historiska städer, 13 Unesco världsarv och massor av god mat. Belgarna själva älskar kokböcker och att gå på restaurang, och det det finns över 800 Michelinrestauranger, varav många har stjärnor.

Belgarna älskar vackra ”blommattor” (stora färggranna rabatter som ser ut som mattor) och ligger förstås bakom brysselkålen, som troligtvis odlats här i många hundra år. Vill du starta en konversation med en belgare? Prata om vädret så har du en ny kompis, men undvik helst att prata om pengar.

1. Belgiens tre språk

Den nordligaste delen är Flandern där man talar nederländska. Den sydligaste delen är Vallonien med språket franska, och i sydost finns en liten grupp tyskspråkiga belgare. Det finns inget ”belgisk språk” och därför måste alla bestämmelser, lagar förordningar göras på tre språk. Det här skapar oreda och många regeringskonflikter.

Fakta om Belgien

2. Tintin är från Belgien

Dom sköna killarna Asterix och Obelix kommer härifrån. Du hittar också Tintin, Smurfarna, Gaston, Lucky Luke och många till. Belgarna älskar sina serier och det finns över 800 registrerade av dem. De flesta har flera hundra serieberättelser eller tidningar av deras favoriter, och det här är barnens godnattsagor. Ta dig till Moof-museum i centrala Bryssel för att upptäcka mer!

Belgien

3. Delirium Café har världsrekord i ölsorter

I gamla stan i Bryssel ligger baren som har världsrekord i ölsorter och är Belgiens stolthet. Enligt Guinness rekordbok finns det över 3000 sorters öl på Delirium café. Det här fick vi se för att vi anlitade en city-guide. Läs gärna våra tips om barer i Bryssel!

Fakta om Belgien
Inne på Delirium Café när vi var där 2018

4. BMI uppfanns i Belgien

BMI: Body Mass Index uppfann vetenskapsmannen Adolphe Quetelet mellan 1830-1850. Det är hur man mäter kroppsmassa.

Fakta om Belgien

5. Adolphe Sax

Så tidigt som 1840 ville musikproducenten Adolphe från staden Dinant, ha ett nytt coolt instrument. Han knepade och knåpade och till slut kom det ut ett nytt sound ur en böjd klarinett typ? Han fick till det och döpte instrumentet till saxofon.

Fakta om Belgien

6. Fotboll i Belgien

Eden Hazard och Romelu Lukaku är kända fotbollsspelare. Belgien vann OS-guld 1920, EM-silver 1980, 4:a i VM 1986 och 3:a i VM 2018. Belgiens fotbollslag kallas ”Red Devil” och belgarna är helt tokiga i fotboll.

7. Plantin-Moretus museum 

Museet Plantin-Moretus (UNESCO världsarv) berättar om bokbindaren Christophe Plantin som publicerade sin första bok 1555. Boktryckeriet var centrum för tryckta böcker på 1500-talet och ligger i Antwerpen. Här skapades det framgångsrika bokbinderiet Officina Plantiniana och Precis allting i bokbinderiet har lämnats till eftervärlden att beskåda. Imponerande!

8. Världens längsta spårvagnslinje

Världens längsta spårvagnslinje förbinder alla städerna längs kusten i Belgien med De Kusttram. Den går mellan Knokke-Heist vid gränsen till Frankrike, till De Panne vid Nederländernas gräns med 69 stopp. Njut av havet och åk med längs 68 kilometer. Glöm inte bort att lyxshoppa i Knokke vid Nordkusten!

9. Galerien St. Hubert är äldst i Europa

Shoppinggallerian St Hubert i Bryssel är den första som byggdes i Europa, redan 1846. Det här får man inte missa när man besöker Bryssel! Upptäck chokladbutiker, mode, caféer och konditorier i en härlig atmosfär.

10. Världens största domstolsbyggnad i Belgien

Belgien kan skryta med den mäktiga justitiebyggnaden i Bryssel. Den byggdes 1866-1883 och är 26.0000 kvm. Vi försökte att ta en bild på hela den mäktiga byggnaden men det var omöjligt, men vi gick in och mötte domare i vita kravatter och svarta kläder. Precis som i film … Verkligen sevärd!

Fakta om Belgien

11. Victor Horta och Josef Hoffman

Bakom några UNESCO världsarv i Bryssel står två kända arkitekter: Victor Horta och Josef Hoffman. Victor Horta har sina verk beskyddade i Bryssel på UNESCO världsarvslista. Du hittar dem på Hotel Tassel, Hotel Solvay, Hotel van Eetveld och Maison & Atleter Horta (Hortamuseet). 

Josef Hoffman står bakom den mest genomarbetande och lyxiga privata bostaden Palais Stoclet i Brysse (byggd 1905-1911) som också är är ett UNESCO världsarv.. 

Belgien
Källa: Flickr – James Sensor – Under Creative Commonts license

12. Gayäktenskap är ok i Belgien

Liberala Belgien var tidigt ute med att legalisera gayäktenskap i Europa, och gjorde det redan 2003. Belgien var långt före många andra länder. Bra där Belgien!

Belgien

13. Belgiens Peter Paul Rubens

Målaren Rubens kommer från Belgien och gjorde världen finare mellan 1577-1640. Han ansågs som den bäste nordeuropeiske barockmålaren och var mest verksam i Antwerpen, där han också dog år 1640.

Fakta om Belgien

14. Världsrekord med längst tid utan regering

Hur får man gratis öl och pommes frites en hel dag i Belgien? Jo, när det finns något att fira. Efter en svår tid att komma överens men äntligen efter 541 dagar fick Belgien en ny regering. Det här är världsrekord i den moderna tiden utan en officiell regering. Det här måste firas med gratis öl och pommes frites till alla!

Belgien

15. Staden Spa

I Vallonien i Balgienligger staden Spa som 1763-talet öppnade det första spa och Europas första kasino, la Redoute. Är det här allting började med spa eller började det ännu tidigare med våra förfäder?

Fakta om Belgien

16. Remouchamps grottor

Floden Rubicon är den längsta undervattensfloden i världen. För 8000 år sedan fanns det människor i dessa grottor, och Här lever också en genomskinlig räka (niphargus) som är blind. I en guidad tur ingår en promenad och åka båt.

17. Manneken Pis samt Jeannike och Zinneke Pis

Manneken Pis är ett landmärke och om du vill ha mer av Pis-släkten så har du Garderobe Manneken Pis-museet i Bryssel. Man byter kostymer flera gånger i veckan på Manneken Pis för att alla ska ha något nytt att titta på.

  • Landmärket Manneken Pis i Belgien. Bronsstatyn av en liten pojke som urinerar och den första från 1619. Se den i korsningen Rue de l’Étuve och Rue du Chê i Bryssel.
  • Jeanneke Pis är systern till Manneken Pis som avtäcktes 1985. Du hittar henne på 10 impasse de la Fidélité i Gamla stan i Bryssel.
  • Zinneke Pis är deras hund som visades första gången 1998. Du hittar den i korsningen Rue des Chartreux och Rue du Vieux-aux-Grains i Bryssel.
Belgien

18. Belgiens Jean-Claude van Damme 

Actionskådisen Jean-Claude van Damme, som är född 18 oktober 1960 och som härjade på biodukarna i 20 år, kommer från Belgien. Han började med karate redan som 11-åring och fortsatte rakt in i bioduken. Sammanlagt blev det 52 filmer genom åren. Han gick också ner i spagat i den berömda volvoreklamen för lastbilar.

Belgien

19. Ölskola i Belgien

Världens första ölskola öppnades år 1999 i Herk-de-Stad, Belgien. Inte konstigt att de har och kan utveckla öl på en väldigt hög nivå. Varje öl har sitt eget glas för att du ska få 100 procent av smaken. Tänk på att Belgien har över 800 olika öl!

Belgien

20. Flamländska Beginergårdar

UNESCO världsarvet med 13 stycken Beginergårdar i Belgien. De ligger i Hoogsraten, Lier, Mechelen, Turnhout, Sint-truiden, Tongeren, Dendermonde, Gent, Sint-Amandsberg, Diest, Leuven, Brygge och Kortrijk. Det här skapade kvinnor som en slags instängt radhusområde när mannen var brutal eller gick bort i krig, och då kunde alla kvinnor hjälpa varandra på medeltiden.

Fakta om Belgien

21. Belgiens Beffroirer

UNESCO världsarv finns det gott om i lilla Belgien, och dessa torn eller klocktorn skulle varna befolkningen för fara. Det finns 32 stycken Beffroirer i Belgien och de står upp och ser ut som någon sci-fi-film.

22. De gudomliga våfflorna i Belgien

Vi har två olika sorts våfflor … Vi börjar med belgarnas våfflor som dom tycker om. Brussels waffle with sugar som är fyrkantig med bara florsocker, och Gaufre de Liege som är oval utan socker.

Den andra är ”turistvåfflan” där man kan välja en eller flera toppings, såsom grädde, glass i olika smaker, olika frukter, chokladsås, kolasås eller kanske nutella som är tre gånger dyrare men mycket godare enligt mig (Peter). Kommer du till Bryssel så kolla efter ”våffelbilar” i vit och orange.

Belgien

23. Moules Frites-Museum

Ni vet väl att det var i Belgien som Moules frites startade en gång i tiden. Självklart finns här ett museum som ligger i Brygge. Skulle man äta pommes frites med ketchup här? Not! Här äter man med majonäs Oj, såååå gott! Pommes frites kommer från Belgien och du hittar det i vilken byhåla som helst och här heter det ”Baraques à frites”.

Belgien

24. Världens största ölproducent i Belgien

Företaget Anheuser-Busch Inbev har hela 206 000 anställda, helt galet!! De kontrollerar 14 procent av den globala ölmarknaden, och ligger i Leuven, som också har världens längsta bardisk på Café Allée på gamla torget Ode Markt. Här ligger också Belgiens äldsta och största universitet.

Fakta om Belgien

25. Audrey Hepburn

Den enormt kända stjärnskådisen Audrey Hepburn har mottagit massor av priser: Emmy, Oscar, Tony och Grammy awards. Audrey 1929-1993 var en megastjärna! Hon var fotomodell, filmstjärna och dansare. Hon var med i 32 filmer och spelade mot de allra största filmstjärnorna då, och har naturligtvis en stjärna i ”Walk of Fame” i Hollywood.

26. Belgisk trappistöl

Trappistölen tillverkas idag bara av 6 trappistkloster i Belgien, och i världen finns bara 12 som har lov att producera trappistöl. De övriga ligger i Nederländerna, Italien, Österrike, England och USA. Om påven har godkänt klostret och de tre krav som ingår, får de tillverka ölen. Godkännandet inkluderar en ITA logga på flaskan – Authentic Trappist Product.

27. Waterloo ligger i Belgien

Du vet väl att Waterloo, som ABBA sjöng om, ligger i Belgien. Det var här, på det som kallats Europas slagfält, som Napoleon 1815 förlorade med sin 200 000 man starka armé.

Fakta om Belgien

28. Parc du Cinquantenaire

Belgiens egen triumfbåge hittar du i Parc du Cinquantenaire i Bryssel. Cinquantenaire är en park på 37 hektar i centrala Bryssel som byggdes i samband med Belgiens 50-årsjubileum som självständig stat 1880 av Leopold II av Belgien. Grymt mäktigt!

Fakta om Belgien – hitta en skön lugn stund

29. Belgiens Jean Neuhaus och flygplatsen

1502 kom chokladen till Europa men först 1857 öppnades den första chokladbutiken i Belgien av Jean Neauhaus som är mest känd för sina praliner från 1912. Idag finns fler än 1500 butiker i hela världen som säljer hans choklad.

Flygplatsen i Bryssel (Zaventems) är den plats i världen som säljer mest choklad (800 ton per år), även fast Belgien är lika stort som Småland.

Belgien

30. Belgiens diamanter

Diamanthuvudstaden i världen heter Antwerpen och är Belgiens näst största stad, och här ligger också Europas näst största hamn. Mer än hälften av diamanterna som säljs runt om i världen passerar genom denna gnistrande stad. Vi kan rekommendera museet DIVA som är helt grymt och du kan lära dig mer om diamanter.

Fakta om Belgien
Fakta om Belgien – upptäck diamantmuseet DIVA
Cykla i Gent

Mer intressanta fakta om Belgien

  • Schelde är den största floden
  • Största stad efter huvudstaden är Antwerpen
  • Högsta byggnaden i Belgien. South Tower i Bryssel som är 486 meter hög i 38 våningar. Den byggdes 1967.
  • 4 st Nobelpristagare kommer från Belgien
  • Fotboll är grymt stort
  • Det är lagstadgad skolgång till 18 års ålder
  • Belgien har Legaliserad dödshjälp
  • Belgien gränsar mot Nederländerna i norr, Tyskland i öst, Luxemburg i sydost och Frankrike i syd. 
  • Det är ett lågland med en kust mot Nordsjön och engelska kanalen i väst. Landet är lite regnigt med mildra vintrar.

Belgiens 15 UNESCO världsarv

  • Flamländska beginkloster
  • Grand Place i Bryssel
  • De fyra slussarna i Canal du centre med omgivningar, La Louvière och Le Roeulx (Hainault)
  • Beffroier i Belgien och Frankrike (utvidgat 2005)
  • Brygges gamla stadskärna
  • Betydande verk av arkitekten Victor Horta i Bryssel
  • Neolitiska flintgruvor i Spiennes (Mons)
  • Notre-Dame-katedralen i Tournai
  • Plantin-Moretus museum
  • Stoclets palats
  • Arkitektoniska Le Corbusiers byggnadsverk
  • Kolgruvorna Blegny i Vallonien
  • Chapelle notre-Dame du Haut i Ronchamp
  • Orten ”Spa” i Belgien
  • Välgörenhetskolonierna i Belgien

Överraskande fakta om Belgien?

Var detta kanske några överraskande fakta om Belgien, eller visste du redan allt? Har du kanske någon mer spännande fakta om Belgien att bjuda på?

Belgien FAKTA

Fakta om Belgien
Moules frites i Brygge
  • Land? Belgien (Konungariket Belgien), kung Philippe
  • Huvudstad? Bryssel
  • Tidsskillnad? Ingen
  • Invånare? 11,35 miljoner (2017) 
  • Landsnummer 32
  • Nationaldag 21 juli
  • Nationalfågel? Tornfalk
  • Invånare? 11,46 miljoner (2019)
  • Valuta? Euro
  • Medlemmar i EU? 1 januari 1958, Med i Schengenområdet sedan den 26 mars 1995.
  • Religion? Kristendom (mestadels katolicism)
  • Språk? Nederländska (flamländska), franska (mest i Bryssel och södra Belgien, Vallonien) och tyska (östra Vallonien). Dessutom är många bra på engelska.
  • Nationalsång? La Brabançonne  som finns i tre officiella språk som Franska, Tyska och Nederlänska.
  • Flagga?  Belgiens flagga är från vänster och vertikalt svart, gul och röd. Som också finns med en vapensköld (Brabants) med svart bakgrund/ gul, med ett lejon i guld/svart med röd tunga om du besöker Belgien från 1931.
Många roliga fakta som du (kanske) inte visste?. Klicka på bilden!
Fakta om Belgien
Bryggeriet Cantillon i Bryssel

HISTORiska fakta om Belgien

Belgiens historia börjar för ca 8000 år sedan f.Kr, då man hittat lämningar i grottorna i Remouchamps. 

Flintgruvorna i spiennes 4200-2500 f.Kr, visar att det grävdes upp Flinta för tillverkning av verktyg och byteshandel. 

På år 50 f.Kr hamnade provinsen Gallia Belgica under det romerska riket, och folket kallades belgare efter ett keltiskt folkslag. Romarna var främst i Gallien som då låg i dagens Vallonien. 

EFTER KRISTUS

Vid år 400 e.Kr fördrev frankerna från norr romarna söderut. Under flera hundra år var det nya franska kungar som ville styra över landet. 

Runt år 700 började sjöfarare och handelsmän knyta nya kontakter med medelhavsområderna. Från år 1000 utvecklades vävnadsindustrin och Flandern växte. 

I början av 1400-talet var Flandern med Brygge, Gent och Antverpen Europas viktigaste punkt, och de var enormt rika handelsstäder. 

Textiler, cacao och diamanter var några av de viktigaste handelsvarorna. Vid den här tiden flyttade många Valloner till Flandern för arbete. 

På den senare delen av 1400-talet blev Belgien en del av det Habsburgska styret. De såg sin chans och beskattade de rika från Flandern som inte var så populärt, men det var bättre än det som skulle komma.

SÄMRE TIDER

Mitten av 1500-talet delades Haburska styret och Belgien hamnade under Det spanska-nederländska styret. Det här uppskattades inte och Flandern med Tyskland tog hand om Flandern, men spanjorerna gjorde hela Vallonien Katolskt. 

Det här innebar internt krig och det är aldrig bra för handel, och samtidigt ville fransmännen driva ut dem alla och gjorde många försök att ta makten. 

Under första delen av 1600-talet utvandrade många Valloner till Sverige och Finspång (Norrköping), för de kunde det här med järn.

Det fortsatte många år där Sverige behövde kunnig arbetskraft. Den spanske kungen Philip IV förbjöd detta 1624 men lyckades inte stoppa utvandringen. 

1713 efter spanska tronföljdskriget kom Belgien att hamna under Österrikiska-Nederländska styret, och det var inte populärt i Frankrike. 

Under flera år samlade sig Frankrike och 1795 gick de in med sina styrkor under ledning av Napoleon Bonaparte. De ville att alla skulle tänka franskt och tala franskt som i Vallonien.

Flamländarna var väldigt arga och 1798 kom ett flamländskt bondeuppror som enade nationen. Det gick så långt att det slutade i ett stort krig i Waterloo där Napoleon Bonaparte förlorade 1815.

Det i sin tur innebar att man fick ett eget styre som hette Kungariket Nederländerna, och där ingick även Belgien och Luxemburg. 

Belgarna var inte så nöjda med avtalet och 15 år senare i augusti 1830, gjorde belgarna uppror mot den Nederländske kungen och 10 november 1830 utropades Belgiens självständighet. 

21 juli 1831 valdes prins Leopold till kung av Belgien under namnet Leopold I, som även blev Belgiens nationaldag. 1839 fastställdes den nuvarande gräns mellan Nederländerna och Belgien.

BÄTTRE TIDER

Rika Flandern hade förlorat mycket på alla krig och konflikter, och uppgången kom till det tidigare fattiga Vallonien (södra Belgien).

Under 1800-talets mitt började en ekonomisk blomstringstid. Med hjälp av brittiska ingenjörer blev Belgien det första landet på den europeiska kontinenten som industrialiserades. 

Landets ekonomiska tyngdpunkt kom att ligga i Valloniens stenkolsdistrikt, dit järnindustrin förlades. Nu flyttade flamländarna till rikare Vallonien istället för att arbeta. 

1900-TALET

Första världskriget tog plats och Tyskland ockuperade hela Belgien. Det obehagliga skyttegravskriget utkämpades i Flandern, och efter kriget kom också ekonomiska svårigheter. 1930-talets depression som drabbade hela Europa.

Andra världskriget startade och nu var Belgien ockuperat av tyskarna igen mellan 1940-1944. Kung Leopold III valde att stanna i landet och hölls som fången av tyskarna. Den övriga regeringen gick i exil i London.

Efter kriget har det blivit omvänd ordning igen. Flandern är den rikare delen av Belgien och Vallonerna har förlorat de en gång hade. 

Det finns också en språkbarriär som stör de interna uppgörelserna i landet Belgien än idag 2019. Belgien är en federal stat och med de tre olika regionerna innebär det att alla lagar måste göras i fler språk.

Belgien är en konstitutionell monarki där en kung eller regerande drottning är landets statschef.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev