Fakta om gin – och några recept på köpet. Det är vad vi bjuder på denna lördag! Gin är en gammal spritdryck med enbärssmak, som på senare år blivit trendig. Vi gillar både Dry Martini och att blanda med Tonic, och i julas köpte vi en flaska svensk Hernö. Nu har vi läst på lite också!
Fakta om gin
Gin är en spritdryck med tydlig smak av framför allt enbär, men också koriander och citrus. Enligt Systembolaget kan upp till 120 olika kryddor användas, även om man vanligtvis använder runt 6-10. En vanlig fördelning är 40 procent enbär, 40 procent korianderfrö, 10 procent angelikarot och 10 procent övriga kryddor.
Här följer några intressanta fakta om gin som du kanske inte kände till. Informationen har vi hämtat från Systembolaget, Allt om vin, Tasteline och Wikipedia. Längre ner kommer Peters bästa tips på Dry Martini och Gin & Tonic!
1. Namnet kommer från det latinska ordet för enbuske
Namnet kommer från det nederländska ordet genever, som i sin tur kommer från det latinska ordet juniperus. Juniperus är namnet på ensläktet, och detta släkte hör alltså enbusken till.
2. Holländarna var först med att tillverka genever
Spritdrycken har sitt ursprung i den holländska drycken genever. Det var på 1600-talet drycken uppfanns av läkaren Franciscus Sylviu, som menade att den skulle vara bra mot njurproblem, gallsten och gikt.
3. Britterna anammade drycken – och gav den namnet gin
Det sägs att holländarna drack genever undet 30-åriga kriget för att stärka sig inför strid. Enligt en version upptäckte britterna hur modiga holländarna blev av drycken, vilket gav upphov till uttrycket ”Dutch courage”. Britterna tog därefter med sig drycken hem och gav den namnet ”gin”.
4. Det är skillnad på gin och ”distilled gin”
Det vanligaste och billigaste sättet att producera gin är att hälla essenser i neutral sprit. Om drycken kallas ”Distilled Gin” är tillverkningsprocessen en annan. Då omdestillerar man sprit på minst 97 vol%, tillsammans med kryddor, till en dryck med ett minimum på 37,5 vol%. Drycken blir då dyrare, men får också en mer sofistikerad smak.
5. Det finns olika sorters destillerad gin
London Dry Gin är en torr gin med destillerade kryddor, utan sötningsmedel. Old Tom är en sötare typ som kan beskrivas som att den liknar genever. Plymouth är söt och stark i smaken. Roségin har infuserats med olika bär och frukter. Sloe Gin är en blåröd likör som lakats ur i gin och socker.
6. London Gin kommer inte alltid från London
Många spritdrycker, som till exempel konjak och tequila, måste tillverkas inom ett visst geografiskt område för att få använda namnet. Så är det inte för London Gin. Det är namnet på en dryckestyp, som kan tillverkas var som helst i världen.
7. Är mest populär i Filippinerna
Storbritannien är det typiska gin-landet, men om man talar volymer så är det Filippinerna som vinner loppet. Enligt flera källor står Filippinerna för 43 procent av den globala konsumtionen av drycken. Det mest populära märket heter Ginebra San Miguel, som tillverkas av ett spanskt destilleri som startade produktionen på Filippinerna redan på 1800-talet.
8. Har använts som medicin
Redan när drycken utvecklades på 1600-talet hade man en idé om att den skulle hjälpa mot olika sjukdomar. Det berättas också att gin med lime använts mot skörbjugg på 1700-talet. I 1800-talets Indien blandade de brittiska soldaterna gärna spritsorten med vatten, socker och bark från träd, som skulle innehålla kinin och skydda mot malaria. Man fick då fram något som påminde om Tonic, vilket senare gav upphov till en viss drink …
9. Finns i många populära drinkar
Man kan förstås dricka rent, men spritsorten har framför allt varit populär att blanda i drinkar. Kända drinkar inkluderar till exempel Gin & Tonic, Dry Martini, Tom Collins, Negroni, Aviation, French 75, Gimlet, Singapore Sling och Gin Fizz.
10. Ger sting i matlagningen
Om man googlar recept så får man upp en del kreativa förslag. Gin kan till exempel användas för att grava eller marinera fisk, för att flambera eller för att smaksätta såser. Vad sägs exempelvis om gin- och limemarinerad kyckling eller rådjursfilé med lingon och gin?
Dry Martini
En av de allra mest klassiska dryckerna med gin är en Dry Martini. Om man googlar så gör alla lite olika, men nu ska vi berätta hur Peter gör! Han börjar med att hälla upp is i varsitt Martiniglas, så att glasen blir kylda.
Han häller sedan på lite Noilly Prat (vermouth) i varje glas, för att ge smak. Han brukar röra runt lite så att glasen tar smak av vermouthen.
Sedan häller han ut isen. En del av vermouthen åker ut på köpet, men smaken sitter kvar i glasen.
Därefter är det dags att hälla på gin! Man kan välja olika sorter. I julas valde vi den svenska varianten från Hernö, som är riktigt bra och som har vunnit priser som världens bästa.
Slutligen är det dags att toppa det hela med två oliver. Enkelt, men gott!
Gin och Tonic
En annan favorit är Gin och Tonic, alltså spritdrycken blandad med Tonic water. På senare tid har det kommit otroligt många varianter av Tonic water på butikshyllorna, har du märkt det? Obs! Vi vill absolut inte göra reklam för någon speciell sort, vi vill bara påpeka att vi märkt att urvalet blivit stort.
Vi har provat både olika märken och smaker, och många smakar utmärkt. Man kan välja mellan allt från smak av granskott, rabarber till smak av fläder. Riktigt gott! Inte helt billigt, men man bör ju å andra sidan hålla ner mängden. Har du smakat dessa? Vad gillar du dem?
Ditte säger:
Kul inlägg! Gin är lite av en favorit här och roligt att testa olika sorter. Hernö gin tycker vi om och blev lika förtjust i den gin vi fick testa när vi besökte Mackmyra i somras. De tillverkar även gin. En annan favorit är det ganska nya Ålands Distillery gin som finns här på Systemet som beställningsvara.
En GT tar vi då och då och just som du skriver är det viktigt för smaken med den tonic man väljer. Vi tar helst någon stort med mindre mängd socker i.
Just igår gravade jag just lax med gin. Ska testas idag.
30 januari 2021 — 9:41
Helena säger:
Vad roligt att du gillade det Ditte! Och tack för intressanta tips! Spännande med Ålands Distillery till exempel. Och vilken sammanträffande att du garavde lax med gin just igår!!!
30 januari 2021 — 17:45
Solan säger:
🍸Kul gingenomgång! Återkommande drinkar hos oss är G&T, Negroni och Dry Martini.
Gjorde en uppskattad ginsill i julas. Nu ska jag googla kyckling med gin/lime.
Tack för tipset! 🍋👍
30 januari 2021 — 9:49
Helena säger:
Negroni har vi inte riktigt koll på, men får nog prova vid tillfälle! Kul med ginsill! Trevlig helg!
30 januari 2021 — 18:40
BP säger:
Gin tillhör inte mina/våra favoriter. Så jag har heller inte lagt märke till att det finns en uppsjö med nya Tonic waters. Än en gång kan jag konstatera att man lär sig en himla massa när man läser bloggar:-)
30 januari 2021 — 17:16
Helena säger:
Ja men så är det ju, kan bara hålla med, lär mig jämt allt möjligt från bloggar! 🙂
30 januari 2021 — 18:41
Geddfish säger:
En del nyheter för mig, ginälskare!
Jag gillar både GT och Dry Martini sedan lång tid tillbaka. Har testa många olika sorters gin. Just nu har jag en Beefeater hemma. Jag har gillat Sapphire väldigt mycket. Visste inte om den svenska, intressant, tack för info!
Kram <3
01 februari 2021 — 22:02
Ann säger:
Vi var på en Gin provning när vi var i Edinburgh sist, superkul!
Fick veta att oftast så är tonic dyrare än gin 😛
02 februari 2021 — 10:35
Lena - gott för själen säger:
Jag gillar gin. Andreas gör det inte så jag får ha flaskan för mig själv 😉 Jag brukar faktiskt oftast ha flädersaft och kolsyrat vatten i som drink. Har aldrig testa nån av de där tonic’arna. Låter som spännande smaker. Kanske ska testa nån gång 🙂
Kram Lena
02 februari 2021 — 13:11
Elderberry boy säger:
Japp! Hemgjord flädersaft och kolsyrat vatten + gin = toppengott!
02 februari 2021 — 23:36
Rabato säger:
Jag dricker sällan alkohol, men torr martini är utan tvekan min favorit. En intressant artikel som jag inte ens visste många fakta om.
03 februari 2021 — 12:07