Det blev en nyårsmeny med 8 smårätter hemma hos våra vänner. Vilket nyårsfirande, och vilken fantastisk matupplevelse! Här kommer en bildkavalkad från kvällens rätter.
Nyårsfirande hos våra vänner
Vi firade in det nya året hemma hos våra vänner Lennart och Beata. De bor på lagom cykelavstånd från oss, så det passade perfekt att ta elcyklarna dit. Eftersom Peter har en stor låda bak på sin cykel kunde vi också få med oss en massa mat. Vi hade nämligen tillsammans planerat och förberett en nyårsmeny med 8 smårätter (eller egentligen ytterligare någon, men vi fick modifiera och välja bort under kvällen).
Vi träffades redan vid 15-tiden, och sedan blev det en lång kväll med både prat och gemensam matlagning. Eller nåja, det är väl mest Peter och Beata som lagar mat. Jag (Helena) och Lennart tilldelas mest enkla uppgifter som att servera vin eller hacka någon grönsak, haha.
Nyårsmeny med 8 smårätter
När man ska laga en nyårsmeny med 8 smårätter gäller det att tänka till så att rätterna verkligen blir små. Man vill ju inte bli proppmätt efter de första två rätterna, utan fortsätta vara lite sugen under hela måltiden. Vi lyckades väl inte riktigt med detta. Ändå blev det väldigt bra, och rätterna avnjöts under många timmar. Krustaderna bjöds vid 15-tiden, och efterrätten dukades fram först efter 12-slaget … Alltså wow, vilken fantastisk matupplevelse det blev!
1. Krustader med räkröra
Beata bjöd först på små krustader med räkröra. En naggade god start! De små rågkrustaderna till vänster var en nyhet för oss. Mycket goda och krispiga!
2. Hummersoppa
Vi fortsatte sedan med Peters magiska hummersoppa (du hittar receptet i inlägget om förrätter till nyår). Nu gjorde han dock en liten extra touch och la i bitar av fileade tomater (utan kärnorna) och lite stekt spetskål i botten på varje skål. Det passade fint i soppan!
3. Heta räkor
Rätt nummer 3 stod Beata för: stora räkor frästa i olja och kryddor. Jag kan inte redogöra för receptet, men jag tror att det bland annat fanns vitlök, chili och fänkål i. Smarrigt!
4. Pilgrimsmusslor i champagnesås
Som rätt nummer fyra halstrade Peter pilgrimsmusslor. Vi serverar dem gärna i ärtpuré, men den här gången varierade vi med en ”champagnesås”. Såsen görs av lök (som sedan silas bort) samt fiskbuljong, vitt vin, grädde och maizena. Precis innan servering häller man i lite mousserande vin så det blir bubbligt, och så dekorerar man med röd rom och gräslök.
5. Röd rom
Nu var det Beatas tur igen! De hade blivit inspirerade av ett restaurangbesök och serverade rostat bröd med röd rom, creme fraiche, rödlök, gräslök och citron. Vilken smart och god förrätt!
6. Gåslever med äpple
En vecka innan jul, när vi städade skåpen i köket, hittade vi en burk gåslever som vi glömt bort att vi hade. Vad göra? Äta den på nyår förstås! Vi serverade med smörstekt bröd, stekt äpple och ett glas ungerskt tokajvin. Lyx!
7. Rådjursfilé med kantareller
Det skulle ju inte vara några huvudrätter i menyn, men vi får erkänna att den här rätten blev lite för stor för att kvala in som ”smårätt”. Fantastiskt gott var det i alla fall! Rådjursfilé med sparris, kantareller, Peters mumsiga viltsås och potatisgratäng smaksatt med chevre.
8. Hjortronpannacotta
Den sista rätten på menyn fick bli en hjortronpannacotta (du hittar receptet i inlägget om efterrätter till nyår). Denna serverades efter tolvslaget och satt bra som avslut, även om vi vid det här laget var väldigt mätta.
12-slaget
12-slaget då? Vi gick helt enkelt ut på Lennart och Beatas balkong och kollade in fyrverkerierna därifrån. Vi var faktiskt förvånade över att det var så mycket fyrverkerier i år. Ett tillfälle att skåla och hoppas på ett kommande bättre år!
Någon timme senare var det dags för oss att cykla hem till Pampas marina. Oj vad vi uppskattar våra cyklar! Det är en sådan frihet att kunna ta sig hem enkelt på natten, utan att vara beroende av att försöka jaga rätt på taxi eller liknande.
Hur firade du in det nya året?
dianasdrömmar säger:
Gott Nytt År, vilket fin nyårsafton ni har haft kram
02 januari 2021 — 8:04
Helena säger:
Tack detsamma Diana!!
02 januari 2021 — 16:09
Lena - gott för själen säger:
Oj, wow. Åttarätters! Vad gott det såg ut. Hehe, de där arbetsuppgifterna som att hälla upp vin och småhacka lite brukar även jag känna mig bekväm med!
Kram Lena
02 januari 2021 — 9:18
Helena säger:
Det var en fantastisk matupplevelse verkligen! Och jag bidrog i alla fall liiite med hackande och sånt, haha. Och så fotograferade jag ju! 😉
02 januari 2021 — 16:10
Ama de casa säger:
Mums så mycket godsaker! Ni verkar ha samma fördelning på matlagningen som vi har – jag lagar inte så mycket men jag är en fena på att hacka (fast jag hackar inte på kocken, inte så mycket i alla fall 😉 ).
Vi firade med att gå på restaurang med vänner, men var så illa tvungna att gå hem innan tolvslaget eftersom det var utegångsförbud efter klockan 24.
God fortsättning på det nya året!
02 januari 2021 — 9:45
Helena säger:
Vad fint att du inte hackar på kocken, haha. Det försöker jag också undvika 😉 Trevligt att fira på restaurang. även fast kanske lite tråkigt att gå hem före 12-slaget. Önskar god fortsättning!!
02 januari 2021 — 16:11
Nils-Åke+Hansson säger:
Så mycket gott ni har blivit serverade.
02 januari 2021 — 10:30
Helena säger:
Väldigt smarrigt! 🙂
02 januari 2021 — 16:11
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Wow, vilken mat! Helt i min smak.
God fortsättning!
02 januari 2021 — 13:31
Helena säger:
Tack detsamma!!
02 januari 2021 — 16:12
Ditte säger:
God fortsättning på 2021!
Vilken rolig tanke med flera smårätter. Det ser verkligt gott ut. Och perfekt att hjälpas åt med matlagningen och planeringen. Mina ”favoriter” blir nog hummersoppan, pilgrimsmusslorna och de heta räkorna. Krustaderna här hade vi också med löjrom och räkor- Gott! (Ocg krustaderna av råg är bra för de blir inte ”blöta”. )
02 januari 2021 — 14:11
Helena säger:
Tack detsamma! Smårätterna är ju oftast godast, så då tänkte vi att vi gör många såna 😉 Kul att du också hittat krustaderna i råg, verkligen bra och goda!
02 januari 2021 — 16:13
BP säger:
Helt i min smak! En fantastisk meny som ni fyra sammanställde till nyårsafton. Å ”riktiga” kockar överlåter smågörat som att hacka lök till drängar. Alla ska göra det dom är bäst på.
Än en gång – jag älskar er matblogg:-)
02 januari 2021 — 16:22
Veiken säger:
Ojojoj, eller WOW WOW WOW! Vilken underbar mat. Så smart att göra många små rätter under lång tid!!!
Där var några rätter jg ska kopiera! Tack för det och god fortsättning på 2021!
Hoppas att det blir ett bra år!
02 januari 2021 — 18:24
Christain säger:
Vilken meny, härligt!
02 januari 2021 — 21:10
Arne Lindh säger:
Fantastiska förrätter. Själv bjöd jag B på en trerätters som väl var ok. I husbilen på Stegeborgs ställplats. Drygt 20 bilar, med avstånd, och slottsherren bjöd på korv och glögg. Det var väldigt mysigt och samtidigt coronaanpassat. Se vår blogg
http://xoeocholivia.blogpost.se
05 januari 2021 — 18:19