Happy Friday! Efter åratal av väntan och flera idoga försök har vi till slut lyckats se en bäver. Och var då? Mitt i Stockholm! Jag (Helena) har också skaffat ett nytt pass, så att jag är redo för utlandsresor när det blir möjligt. Och så har vi fortsatt experimentera med mat …
Innehållsförteckning
Nytt pass
I veckan har jag (Helena) skaffat ett nytt pass, eftersom mitt gamla gått ut. Passexpeditionen i Solna ligger på promenadavstånd från oss, så det passade bra att gå förbi under våra dagliga promenader. Vart vi ska resa? Ingen aning än, men nu är vi i alla fall förberedda. Happy Friday! (Min supermysiga kryp in i-vinterjacka kommer förresten från Ridestore.)
Äntligen en bäver
Vet du hur länge jag längtat efter att se en bäver? Det började när vi var på bäversafari i Grövelsjön 2010. Mycket intressant, men ingen bäver i sikte. 2017 skrev jag en ”bucket list” över djur jag vill se, och självklart var bäver med på denna. Våra vänner Lennart och Beata har ofta sett bäver i utkanten av Stockholm och tog med oss på en egen liten bäversafari i Stockholm. Mycket trevligt, men fick vi se bäver? Nej, tyvärr. I år har vi dessutom sett många bävergnagda träd i olika naturreservat, men fortfarande ingen bäver.
Men i veckan var det äntligen dags! Vi passerade över St Eriksbron, som går mellan Vasastan och Kungsholmen i centrala Stockholm. Och vad ser vi där nedanför bron? En bäver! Alltså tänk att vi till slut skulle se den på en så central plats i stan! Jag ber om ursäkt för dåliga mobilfoton, men lyckan var total!
Uppmuntrande kommentarer
En annan sak som gör oss glada är alla uppmuntrande kommentarer. Nog är det mörkt och tråkigt nu, och att driva en reseblogg i dessa tider är svårt på precis alla sätt. De positiva kommentarerna betyder mycket och ger oss kraft att fortsätta. Här är några från veckan:
Hej Helena, som vanligt briljerar du textmässigt.
Detta kommer bli vår guide till sommaren då vi funderar på att köra längs Göta kanal. Tack för er fina sida.
Tack för att det alltid finns något intressant, lärorikt och inspirerande att läsa här på er blogg!!
Fortsatta experiment i köket
Vi lagade mycket lyxig mat under helgerna och vi har fortsatt med en del matexperiment, även om inte allt är lika lyxigt. Vad ska man annars roa sig med dessa dagar? En dag provade vi att koka kronärtskockor, vilket vi aldrig gjort förut. Vi serverade dem med smör, blandat med citronsaft. Det var gott och trevligt, men vi blev inte sådär supersålda så vi känner att vi måste göra detta igen och igen. Brukar du laga kronärtskockor?
Ett annat experiment i veckan var när vi köpte en fisk som vi aldrig köpt förut. Vi tänkte skriva om det snart, men är lite oroliga att ni börjar tröttna på vår ”matblogg”, haha. Hur som helst, i paketet ligger EN fisk. Kan du gissa vilken?
Våra sociala medier
Jag tänkte också nämna att Peter numer lägger upp nya filmer på Vimeo (vi heter Freedomtravel där), istället för på Youtube. I övrigt är det som vanligt @freedomtravelnews på både Instagram och Facebook.
Bäst denna vecka
Bäst denna vecka? Vad tror du? Bävern förstås!!! Vad har varit positivt under din vecka? Vi vill veta!!
Veckan som kommer
Det är lite knepigt att planera framåt just nu (och ja, det känns mörkt emellanåt!!) men vi har också roliga planer på gång. Här på bloggen blir det rapporter från vår vardag och inspirerande artiklar om resmål i Europa.
Missade du förra Happy Friday? Läs Ris & Ros, Topp 9 och Matlagningsmaraton
4000mil säger:
Vi betalade 2000 kr för alla fyra för en bäversafari i somras. Såg inte en bäver förstås. Hade också en del åsikter om hur safarin genomfördes och utnämnde upplevelsen till sommarens sämsta i vår sommarsammafattning:
https://4000mil.se/index.php/sommarlista-2020/
När vi kom hem var Christofer ute och övningskörde för c-kort och fick stanna med lastbil och allt för att det satt en bäver på vägen!
Själv träffade jag på bäver som tonåring när jag paddlade i Ångermanälven.
08 januari 2021 — 7:20
Helena säger:
Bäver på vägen, fascinerande! Men er bäversafari lät ju som ett riktigt bottennapp! Bäversafarin vi gjorde vid Grövelsjön 2010 var ändå helt ok tyckte vi. Vi paddlade kanot medan vi spanade. Sedan stannade vi på något ställe och fick fika medan de berättade en massa saker om bävrar.
08 januari 2021 — 8:08
solan säger:
En bäver mitt på ljusan da’n i stora staden! Då åker mungiporna långt upp…😊
08 januari 2021 — 9:19
Helena säger:
Eller hur!!!? 🙂 Önskar er en fin helg!
08 januari 2021 — 20:37
Nils-Åke+Hansson säger:
kronärtskockor då måste ja berätta att ja köpte av de som plockadepå fältet. När vi gick på marknad så blev jag erbjuden rå kronärtskockor själva hjärtat det var gott. Det var en grupp gypsy som erbjöd och berättade att det är bra för magen.
08 januari 2021 — 9:24
Helena säger:
Bra för magen? Ja, vem vet? Trevligt i alla fall! Visste inte att man kunde äta dem råa. Intressant!
08 januari 2021 — 20:41
Ama de casa säger:
Vad kul att ni har fått se en bäver ute i det fria nu! Det har jag aldrig lyckats med även om jag har försökt.
Jackan såg himla skön ut 😀
Ha en fortsatt glad fredag!
08 januari 2021 — 10:21
Helena säger:
Tack detsamma!! Ja, jag har verkligen försökt se bäver så detta var roligt 🙂
08 januari 2021 — 20:43
Lena - gott för själen säger:
Härligt att ni äntligen fick syn på en bäver till sist! Skam den som ger sig. 🙂
Förstår att det minst sagt är en utmaning för er att driva denna blogg. Jag tycker ni lyckas otroligt bra att fylla den med matnyttigt (hehe) innehåll utan att det känns som konstgjord andning.
Kram Lena
08 januari 2021 — 11:40
Helena säger:
Tack så mycket Lena! lite utmanande ibland, men samtidigt är ju bloggen vår stora glädje 🙂
08 januari 2021 — 20:44
BP säger:
Grattis till bävern! Äntligen! Nu kan jag inte riktigt ”identifiera” bävern på bilden, men fotot är riktigt spännande, även om jag inte riktigt se bävern;-)
Din jack är riktigt tuff å har en väldigt fin färg:-) Inte svart och grått alltså;-)
Jag älskar ju er matblogg, vilket jag skrivit ett par gånger. Så för min del får ni hemskt gärna fortsätta med olika idéer och spännande recept.
Kronärtskockor har jag inte ätit så ofta. Hjärtat som tilltugg till en öl bara. Visste faktiskt inte att man även kan äta ”bladen”.
Eftersom paketet på cykeln är relativt stort ”åt alla håll” och bara innehåller en firre så gissar jag på piggvar.
08 januari 2021 — 19:13
Helena säger:
Tack! Ja, äntligen!! 🙂 ja, du har ju varit positiv till vår ”matblogg” 🙂 Tackar för det, men vet inte vad alla tycker. På kronärtskokockorna kan man gnaga av det mjuka på vaje blad, men det är ganska lite. så det mesta av bladen slänger man. Gillar din gissning på fisken. återkommer! 🙂
08 januari 2021 — 20:52
Ruth i Virginia säger:
Krönärtskocka heter ARTICHOKE på engelska.
”Artichoke Capital of the World” – Castroville, California,
som ligger en bit söder om San Francisco. Vi körde ofta
den vägen och såg de långa fälten i närheten av havet.
Brukade stanna på hemvägen och köpa med oss hem.
Det är jobbigt att äta, men det är värt att plocka av bladen
och komma in till hjärtat. 🙂 –
Gillar era matinlägg-
Det har varit en frunktansvärd vecka här i Washington,
som ni säkert vet. 12 dagar kvar ….. Få se, vad som händer.
08 januari 2021 — 22:16
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Jag är så glad att mitt pass räcker ytterligare några år. Hade inte varit bästa läget att behöva åka till London och skaffa ett nytt i dessa tider.
Jag älskar kronärtskocka och köper det ofta i Spanien, fast deras är normalt sett mycket mindre än de jag var van vid i Sverige. Mina föräldrar gillade kronärtskockor, så jag åt det ofta som barn, fast tyckte inte då att det var den delikatess som jag tycker idag. Jag köper också kronärskockshjärtan i glasburk, okej, men inte som färska.
Positiva kommentarer är så viktiga.
Trevlig helg!
09 januari 2021 — 11:23