Hela 2020 präglades av coronapandemin och många av oss fick tänka om när det gällde resor. Nu när 2021 inletts står det klart att det kommer dröja innan någonting blir ”normalt” igen. Kanske kommer vi kunna börja resa så smått om ett tag igen, men hur blir det att resa 2021? Här är sju saker vi tror att man kanske kommer behöva ha i åtanke.
Innehållsförteckning
1. Egen vaccinering
Många väntar på vaccinering för att sedan kunna ge sig ut och resa. Vaccinationen mot covid-19 skyddar mot sjukdomen, samtidigt som man minskar risken att smitta andra. I Sverige pågår just nu vaccinering av äldre på äldreboenden och innan midsommar hoppas man att hela den vuxna svenska befolkningen ska vara vaccinerad. Att själv vara vaccinerad kan vara en av de saker som påverkar om och hur man kan resa 2021.
2. ”Vaccinpass”
De ligger inte bara i ens eget intresse att vara vaccinerad. Även resmålen har ett intresse av att besökarna ska vara vaccinerade, för att inte sprida smittan i landet. Kanske kommer man i vissa länder behöva ett ”vaccinpass”, eller på något liknande sätt kunna bevisa att man är vaccinerad för att få resa in i landet.
3. UD:s reserekommendationer
Man ska förstås alltid ha koll på UD:s reserekommendationer, men nu är det kanske viktigare än någonsin. Om UD avråder från ett resmål innebär det bland annat att försäkringen kanske inte gäller som vanligt.
4. Läget på resmålet
2021 är året då man måste ha mer koll än vanligt när man ska resa. Även om läget skulle börja bli bättre i Sverige, så är det ju inte säkert att situationen är densamma på resmålet. I Afrika har man till exempel inte samma tillgång till vaccin som i Europa.
Ett annat land kan alltså befinna sig i en annan fas, och vad innebär det för exempelvis öppethållande av hotell och restauranger? De olika ambassaderna ger värdefull information om regler och läge i varja land via sajten Sweden Abroad. Eftersom läget kan ändras från vecka till vecka kommer man behöva hålla sig informerad.
5. Coronaregler på resmålet
Vilka coronaregler gäller på resmålet? Finns det utegångsförbud vissa tider på dygnet? Behöver man använda munskydd, och i så fall i vilka situationer? Man vill förstås inte göra sig skyldig till överträdelser eller få böter …
6. Munskydds-strategi
Om det finns regler om munskydd på resmålet måste man förstås följa reglerna. Det vi märkte när vi reste i Polen och Tjeckien i september, där det var krav på munskydd inomhus, var att det i början var svårt att komma ihåg munskyddet. Efter att tag hittade vi sätt att lägga rena munskydd i fickorna, så att vi alltid hade nya till hands.
Om munskyddet ska fungera som tänkt måste man också tänka på att det är rent när man sätter på det, att man har på det över både näsa och mun, samt att man inte rör vid det … Framför allt får man inte glömma att man fortfarande ska försöka hålla avstånd, så fort det är möjligt.
6. Ekonomi för oförutsedda händelser
När man reser är det alltid bra att ha ekonomi för oförutsedda händelser, och kanske inte minst nu när det är lite ”svajigt” i världen och resebranschen. Det finns många olika oväntade situationer man kan hamna i. Som vanligt kan förstås bilen gå sönder, men i dessa tider är det dessutom större risk än någonsin att verksamheter går i konkurs eller att transporter ställs in.
Det bästa är förstås att ha en buffert för oförutsedda händelser, men om man inte har det finns möjligheten att ta ett snabblån. För att se villkor hos olika långivare kan du använda en tjänst som jämför villkoren. Du hittar en sådan tjänst på https://loanscouter.com/se/snabblan/.
7. Avbokningsregler
Läget kan förändras, och vad händer om landet plötsligt stänger ner eller viruset muterar på något otrevligt sätt? Om man bokar paketresa, flyg eller hotell är det viktigt att ha koll på vilka avbokningsregler som gäller.
Vad tror du om resandet 2021?
Hur tänker du kring resor och resande 2021? Hur tror du att det kommer att bli, och vad tror du att man kommer behöva tänka på?
Solan säger:
Tror att vi kommer att behöva ett vaccinpass. Inget nytt, på 60-talet krävdes ett intyg på att man vaccinerad mot smittkoppor vid inresa till UK..
Vi planerar att åka på vinterförvaring i södra Europa med start i oktober.
Hoppas vi efter en vinter hemma. Helt ok, men nu vill vi rulla långt och länge med husbilen! 😊👍
26 januari 2021 — 8:33
Helena säger:
Intet nytt under solen … Visst har det varit ok att vara hemma, men lite trevligt skulle det vara att resa igen 🙂
26 januari 2021 — 16:39
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Resande för mig är att kunna resa till familjen och vännerna i Sverige.
Just nu tror jag att vi från UK inte är speciellt populära som gäster i något land, vilket jag fullt förstår. Smittoläget är inte som bäst här. Fast det börjar gå ner. Wales och Sverige har ung samma siffror nu.
Det är bara att hoppas och göra det bästa till det blir dags!
26 januari 2021 — 10:39
Helena säger:
Man får hoppas att vaccineringen hjälper och med tiden förbättrar läget!!
26 januari 2021 — 16:40
Ann säger:
Många bra tips och tankar!
Jag tror som du, eller hoppas hoppas hoppas ska jag säga, att det blir någon form av vaccinationskontroller när man ger sig ut och reser.
26 januari 2021 — 11:31
Helena säger:
Det känns ju rimligt att anta.
26 januari 2021 — 16:40
BP säger:
Vilka läckra bilder! Rubrikbilden är en klar höjdare i dubbel bemärkelse. Ja, ”det nya normala” lär innebära många förändringar och omställningar. Minns när jag var liten att mina föräldrar fick visa upp vaccinationspass för oss alla tre, för att inte prata om pass.
26 januari 2021 — 19:25
Helena säger:
Det enda som är konstant är väl förändring 😉
28 januari 2021 — 8:24
bmlarsreseblogg säger:
Nog finns det mycket att fundera över inför kommande resor. Prio ett är naturligtvis vaccination för så många som möjligt. Dessutom kommer vi nog att kolla upp avbokningsregler när vi kan boka biljetter och hotellrum igen. Just nu känns husbilsresor som det mest lockande alternativet.
26 januari 2021 — 21:32
Helena säger:
Jo, samma här. Husbilen känns bra i dessa tider! Man behöver inte boka så mycket, man kan hålla relativt bra avstånd och man kan välja hur långt man kör 😉
28 januari 2021 — 8:25
Lena - gott för själen säger:
Ja, det kommer nog att vara en hel del förändringar. Jag hoppas hoppas verkligen att vi kommer iväg på vår safariresa i höst. Men också att det är okej på resmålen, såklart. Lite trist om nästan allt är nedstängt.
Kram Lena
27 januari 2021 — 6:46
Helena säger:
Hoppas ni kommer iväg på er resa! Man får väl se tiden an hur det blir under året.
28 januari 2021 — 8:25
Monica säger:
Är ju väldigt mycket turer runt denna vaccinering och något forskarna är överens om är att det ger immunitet som en ordinarie influensaspruta med varierande skydd, de tror från tre månader och förhoppningsvis lite längre men något pass blir nog komplicerat att utfärda som skulle ha någon säkerhet för vare sig bärare eller mottagare. Men förstår att folk planerar, finns inte hopp blir väl många tokiga snart. Men många frågor dyker ständigt upp för ”experterna” och inga svar, nu 2 boenden som skötts suveränt, inga smittade på ett helt år, så kom vaccinpersonalen och vaccinerade samtliga, 14 dagar senare är 30 personal sjuka i covid-19 och många av de äldre, kaos och inga vårdare har de, en mardröm att vara chef där och Smittskyddsinstitutet har noll svar, hade vaccinpersonalen smittan som de förde vidare eller smittade det genetiska vaccinet med sitt virus?
27 januari 2021 — 18:21
Helena säger:
Ja, visst finns det många osäkerhetsfaktorer! Man får se tiden an känns det som. Att Smittskyddsinstitutet inte har några svar är kanske inte så konstigt eftersom de inte finns längre 😉 Men ja, visst undrar man hur smittan kom in på det där boendet!
28 januari 2021 — 8:28
Monica säger:
Och naturligtvis finns det kvar med sitt viktiga laboratorium men slogs ihop med folkhälsoinstitutet som dominerar i det nya namnet och med en GD 67 år som pendlar Uppsala Stockholm i rusningstrafik utan munskydd, bara andra som behöver ha det enligt rek från denna myndighet. Det är så fantastiskt allt😉
28 januari 2021 — 18:41
Monica säger:
Ja jag vet att det inte finns men kallas lite allmänt så, de få som kan något om smitta idag där kan uttala sig, men finns knappt några kvar nom FHM som det kallas idag som fokuserar mer på folkhälsa, vad nu det är. Ett handikapp när man flummar till vetenskap och forskning och landet tappar kunskap. Föregångare var erkända över hela världen, bakteriologiska institutet, smittskyddet m m, FHM imponerar inte men vårt säkerhetslaboratorium är inom det som skulle kunna uttala sig om både det ena och det andra aktuella i dagens värld. Om de fick men munkavle råder. Och de främsta forskarna är verksamma inom forskninslab. på universitetssjukhusen alt. gått i pension.
28 januari 2021 — 18:28