Vitaminer och mineraler och sånt, behöver man boosta? Vi fortsätter ett tag till på vårt ”mat och hälsa”-tema på onsdagar. Idag ger vi oss in i en diskussion om vitaminer och mineraler. Är det enbart bra, eller kan man behöva tänka till ibland?
Innehållsförteckning
Mat och hälsa-tema på onsdagar
Nu har jag haft en period när jag (Helena) kört mat och hälsa-tema på onsdagar. Jag är ju folkhälsovetare med inriktning på matvanor och fysisk aktivitet, så det har blivit en liten avstickare från ämnet resor. Å andra sidan är ju hälsan väldigt viktig när man vill resa. Här är några av ämnena jag skrivit om hittills:
Vitaminer och mineraler – nödvändigt för kroppen
Vi behöver vitaminer och mineraler! Vi behöver dessa ämnen i ganska små mängder, men eftersom vi inte kan tillverka dem själva är de helt nödvändiga för vår existens. Brist på vitaminer och mineraler kan göra att man blir sjuk. Å andra sidan ska man komma ihåg att för stora mängder av dessa ämnen också kan vara skadligt. Ibland är marginalen mellan brist och alltför stor dos ganska liten – det gäller till exempel för A-vitamin.
C-vitamin – minns du berättelserna om skörbjugg?
Förr i tiden hade man inte koll på vitaminer och mineraler, och man hade därför ingen aning om varför sjömännen på 1600-talet fick blödande tandkött och tappade tänderna. Det ”enkla” svaret var att sjömännen led brist på C-vitamin, på grund av en extremt begränsad diet, som man kan tänka sig bestod av sånt som bröd, gröt, soppa och fisk. Men inga grönsaker och ingen frukt!
Men C-vitaminbrist i Sverige idag? Nej, det är ovanligt. Vuxna behöver få i sig cirka 75 milligram C-vitamin per dag, och det är ganska enkelt fixat. Här är tre exempel på hur du får i dig dagsbehovet av C-vitmain. Ett av följande räcker:
- En stor apelsin
- En tredjedels paprika
- Tre stycken brysselkål
Naturligtvis kan du välja andra frukter eller grönsaker, och kombinera på olika vis. Men om man inte gillar frukt och grönsaker då? Don’t worry too much! C-vitamin finns också i sånt som juice, kokt potatis, tomatsås, apelsinmarmelad och fruktkräm.
Vitaminer och mineraler – behöver man tillskott?
De flesta får i sig de näringsämnen de behöver via maten och behöver inte äta kosttillskott, det vill säga vitaminer och mineraler i tablettform. Men det finns några som faktisk behöver en extra boost. Du kan behöva extra kosttillskott om du:
- Är under 2 år
- Inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel
- Bär kläder som täcker ansikte, armar och ben (eller inte är utomhus i solen på sommaren)
- Är över 75 år
- Är kvinna som kan tänkas bli gravid
- Är vegan som utesluter alla animaliska livsmedel
- Har mycket lågt energiintag
- Har någon sjukdom som leder till ökat behov av näring
Det tillskott som kanske flest kan behöva är D-vitamin, som behövs om du är under 2 år, över 75 år, inte äter fisk eller bär heltäckande kläder. Du som kan tänkas bli gravid rekommenderas folsyra. Du som är vegan kan behöva B12. Läs gärna mer på Livsmedelsverket.
Men … är det inte alltid bra med lite extra vitaminer och mineraler?
Men, alla vi andra då? Är det inte alltid bra med lite extra vitaminer och mineraler? Faktum är att det inte alltid är så. Det kan kanske vara bra i vissa fall, men det är värt att tänka efter. Det finns nämligen några risker att fundera över:
- För mycket vitaminer och mineraler kan vara skadligt – Ibland är marginalen liten, och när man äter kosttillskott måste man se upp så att man inte överskrider så kallade ”Upper levels”. Då kan det istället bli skadligt.
- Kosttillskott har inte samma effekt som näringsämnen i mat – Forskning visar att frukt och grönsaker minskar risken för vissa sjukdomar, men studier visar att kosttillskott inte ger samma effekt. Forskningen på området är ung, och man vet inte exakt hur olika ämnen interagerar.
- Om du lägger pengar på kosttillskott får du mindre pengar över till hälsosam mat – Din ekonomi spelar förstås roll, men om du har begränsad budget kan det vara betydligt bättre att lägga dina pengar på hälsosam mat än på tabletter.
Kosttillskott är bra ibland, men man ska iaktta viss försiktighet. Om man inte ser upp kan det bli för mycket av ”det goda”. Näringsläran är en ung vetenskap, så man vet inte ännu exakt hur alla näringsämnen fungerar när man lyfter ut dem från sin naturliga plats. Tänk också på att det bakom kosttillskotten finns stora bolag, som kanske har ett större intresse i att tjäna pengar än i din hälsa.
Summa summarum
Vissa personer kan behöva kosttillskott, på grund av att det de får i sig genom maten (eller genom solen) kanske inte räcker till. För de flesta är det allra bäst att äta vitaminerna i sin naturliga form, till exempel i form av frukt, grönsaker ocn fisk.
Hur tänker du kring vitaminer, mineraler och hälsa? Berätta gärna!
Lena - gott för själen säger:
Jag är uppväxt med att det är viktigt med vitaminer och att det är bra med ”nyttig” mat s för mig känns det naturligt. Men samtidigt svårt eftersom jag knappt kan nåt om det. Det är c-vitaminer i apelsiner, där stannar min kunskap, typ. Något överdrivet kanske 🙂
Jag fick ett tips av min optiker, när jag klagade på att ögonen blev så torra av linserna. Att äta Membrasin (havtornsolja) är bra mot torra slemhinnor. Vet inte om jag inbillar mig, men jag tycker att det är bättre.
Kram Lena
20 januari 2021 — 6:42
Helena säger:
Om man äter allsidigt och varierat så behöver man ju inte heller kunna så mycket, då får man med största sannolikhet i sig det man behöver ändå. Om äter mer begränsat, t.ex. är vegan eller liknande, kan det ju vara viktigare att ha lite koll så man inte missar något viktigt.
20 januari 2021 — 21:24
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Intressant och lärorikt inlägg, igen.
Ibland känns det som reklamen står över forskningsresultaten.
Eftersom jag är citrusallergiker käkar jag c-vitamintabletter utan citrus i. Vet inte om det gör någon skillnad, men inbillar mig att jag blir piggare av dem, om de ger verkan eller om det är inbillning kanske inte spelar någon roll , så länge de ger verkan att jag känner mig piggare.
Tack för intressant inlägg och ha det bra!
20 januari 2021 — 10:19
Helena säger:
Tack, roligt att det uppskattas! Ja, det är väl pengar som pratar, ofta. Och visst kan du ha rätt, ibland spelar det ju ingen roll om det är inbillning eller verkligt, så länge det hjälper 😉 Sedan finns det ju många grönsaker och frukter, som inte är citrusfrukter, som också innehåller mycket c-vitamin, som t.ex. broccoli, brysselkål, grönkål, paprika, kiwi osv.
20 januari 2021 — 21:27
BP säger:
Är inte heller speciellt insatt i det där md vitaminer. Vet bara att min husläkare tycker att jag ska käka receptbelagda tabletter för D-vitaminbrist.
Äter inga kosttillskott med dricker min beskärda del av Brämhults varje dag, så jag hoppas att jag klarar mig.
20 januari 2021 — 19:56
Helena säger:
Husläkaren ska man ju lyssna på förstås 🙂 Och D-vitamin är ju en av de saker man kan få brist av, särskilt här på våra breddgrader! Du klarar dig säkert utmärkt med juicen 😉
20 januari 2021 — 21:31
Ruth i Virginia säger:
D vitaminer för mej. Calciumtabletter behövs ibland för att
undvika osteoporosis (benskörhet), nånting som äldre kvinnor
lider av..
Kommer ihåg under WWII, då apelsiner var värdefulla.
Tycker mej komma ihåg,, att vi fick dom i februari – de flesta
kom från Spanien och var inlindade i silkespapper. I alla fall
visste vi,, att dom var bra för oss. Jag tror inte, att det pratades
om vitaminer.
Om ni är intresserade av Vitamin C – kolla Linus Pauling”
P.S – Vi har en ny President! 🙂
21 januari 2021 — 5:51