Fakta om Schweiz och 30 saker du (kanske) inte visste om landet. I Schweiz kan du hyra en ko och under den tiden kan du njuta av all ost som är gjord av mjölken. Schweiz har fler banker än tandläkare, Schweiz är inte med i EU och var inte med i världskrigen, och huvudstaden i Schweiz heter Bern. Landet som är vackert precis överallt … Häng med!
Innehållsförteckning
Fakta om Schweiz
Håll i hatten för nu kommer små häftiga saker som du inte hade en aning om. Den högsta järnvägsstationen i Europa är i Schweiz, på toppen av Jungfrau på 3454 meter. Schweiziska Ursula Andress blev världskänd över en natt i vit bikini i bondfilmen “Med rätt att döda 1962”.
Du har väl hört talas om schweizisk choklad, schweiziska ostar, schweiziska arméknivar, schweiziska klockor, schweiziska banker, schweiziska timing och schweiziska Alperna? År 2018 rankades Schweiz först för åttonde året i rad som det mest innovativa landet i världen.
Fem länder omsluter Schweiz. Norr om Schweiz ligger Tyskland, i öster ligger Österrike och Liechtenstein, i söder Italien och i väster har vi Frankrike. Nu vet vi det och nu kommer resten!
1. Fyra nationella språk
Tyska, franska, italienska och romanska är de fyra nationella språken i Schweiz. ”confoederatio helvetica” eller ”helvetia” är det latinska namnet på Schweiz. Tyska talas av över 60 procent av befolkningen (faktiskt talar de schweizertyska, vilket praktiskt taget är deras eget språk. Fransktalande utgör 20 procent av befolkningen, medan endast 6,5 procent av schweiziska medborgare talar italienska och mindre än 1 procent förstår och använder rätromanska, ett latinbaserat språk från den bergiga regionen Graubünden. Det är 26 självstyrande kantoner (som län).
2. FN och Röda korset i Schweiz
FN:s huvudkontor finns i Genève (the city of Peace and Freedom) och även Röda Korset. Henri Dunant var en ung schweizisk gentleman som hade varit i Italien år 1859 och bevittnat en blodig strid. Han tänkte att det borde finnas en frizon eller ett samhälle på plats i en krigszon, med kvalificerade hängivna volontärer som hjälper de sårade.
Efter 4 år och tillsammans med fem andra grundades IFRC (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies) år 1863 i Geneve i Schweiz, där huvudkontoret fortfarande ligger.
Röda korsets flagga är en färgvändning av Schweiz flagga men då med rött kors på vit bakgrund och idag har Röda Korset 97 miljoner volontärer. Vi besökte Röda Korset-museet 2018 och var väldigt imponerade.
3. Unesco världsarv i Lavaux
I Lavaux vid Genève-sjön finns 400 km (40 mil) av stenmurar i etapper för vinodling som byggdes år 1200 av munkar. Idag finns här 10 000 vingårdsterrasser i 40 nivåer, på 830 hektar, och sammanlagt 200 vinodlare.
Här odlas framför allt druvorna Chasselas, som ger ett fruktigt och fräscht vitt vin. Besök gärna vingårdar i Cully eller Epesses. Sedan 2007 är vinregionen Lavaux ett världsarv på UNESCO:s världsarvslista, och på så sätt är regionen skyddad.
4. De vackra järnvägarna i Schweiz
Schweiz har 208 berg över 3000 meter höga och 24 av dem svävar över 4000 meter, och med högsta toppen på 4634 meter som heter Dufourspitze. Bland dessa berg sedan 1930 ansluter The Glacier Express som är två av Schweiz mest populära semesterorter – St. Moritz och Zermatt, som ligger vid basen av Matterhorn. Tåget tar dig genom Alperna i långsam takt och ibland med kugghjul för att hjälpa tåget upp för branta backar. Du passerar över 250 broar och ca 90 tunnlar genom höga bergspass.
Vi besökte Zermatt 2017 och här är bilar förbjudet. Tåget är din väg in till Zermatt och vi hade inte velat vara utan den rutten. Du passerar vattenfall, bergstoppar med snö på sommaren, hisnande höjder, forsar, vacker natur. Det är lite som en saga och tågen har stora panoramafönster för att fånga upp allt det vackra. Ska man tågluffa någonstans så är Schweiz det bästa valet, och det viste du säkert inte?
5. Schweizarnas chokladvanor
Schweizarna äter mest choklad per capita i världen. Cirka 180 000 ton choklad tillverkas och cirka 11 kilo choklad per person äts per år. Kända namn är Rudolf Sprüngli från 1836 med lyxkonfektyr och sitt kända flaggskepp ”Luxemburgerli”, med en årlig försäljning på 1 miljard. Lindt choklad från 1845 som de flesta känner till, och det finns till och med ett riktigt chokladtåg!!!
Chokladtips i Broc: Det populära schweiziska chokladmärket Cailler skapades av schweizaren François-Louis Cailler år 1820, och i Broc nära Gruyère, ligger en chokladfabrik där du kan frossa på riktigt! Visste du det?
Chokladtips i Zermatt: Familjebageriet Fuchs som startade 1965 i Zermatt är väldigt populärt. Vi träffade Philipp Fuchs som visade oss hur man tillverkar små “Matterhorn” i choklad. Det kanske du heller inte visste?
6. Världens högsta kugghjulsbana
Visste du att världens högsta och brantaste kugghjulsbana ligger i Luzern på berget Pilatus. Pilatusbahn byggdes år 1889 och elektrifierades 1937, och tar dig upp till Pilatus Kulm, på en höjd av 2132 meter över havet på ca 40 minuter.
En 4,6 kilometer lång smalspårig kuggstångsjärnväg, som på de brantaste ställena har en lutning på 48 procent, gör denna trip till ett riktigt äventyr. Det kan bli kallt där uppe och ha med en extra jacka om du ska gå runt topparna, eller sitt på restaurangen och bara njut.
7. Tennisspelaren Roger Federer
Tennisspelaren Roger Federer född 8 augusti 1981 i Basel i Schweiz. Han anses som en av de bästa någonsin och legat på topp 5-listan i världsrankingen i 20 år. Han spelar högerhänt med enhandsfattad backhand. Vad sägs om …
Singel:
- 1242 segrar och 271 förluster
- Singeltitlar 103 stycken
- Grand Slam 20 – Australiska öppna 6, Wimbledon 8, US open 5, Franska öppna 1
- ATP World Tour Finals: 6 titlar
- Ett OS-silver I singel 2012
Dubbel:
- 131 segrar och 92 förluster
- Dubbelsegrar 8
- Ett OS-guld i dubbel 2008
Jag säger bara världsklass!
8. Tennisspelaren Martina Hingis
Även tennisspelaren Martina Hingis född 30 september 1980, och är född i Tjeckien men flyttade tidigt till Schweiz som var helt grym. Professionell 1994-2017 och Martina var den yngsta spelaren någonsin när hon som 16 år och 6 månader blev etta på världsrankingen. Hon är högerhänt och med dubbelfattad backhand.
Singel:
- 548 segrar och 135 förluster
- Singeltitlar 43
- Grandslam 5 stycken – Australiska öppna 3, Wimbledon 1, US open 1
- WTA championship 2 stycken
Dubbel:
- 490 segrar och 110 förluster
- Dubbeltitlar 64
- Grand slam 13 stycken – Australiska öppna 5, Wimbledon 3, US open 3, Franska öppna 2
- Grand slam mix 7 stycken – Australiska öppna 2, Wimbledon 2, US open 2, Franska öppna 1
Världsklass igen!!!
9. Schweiz är alltid redo för krig
Innan man bygger tunnlar eller vägar så finns det alltid en plan bakom. Om man blir attackerad så finns redan dynamit i väg, järnvägs tunnlar och bergspass in i landet. Enl lag så måste alla 26 kantoner (län) kunna skydda varje individ, och det resulterar i 360 000 skyddsrum och 1700 skyddssystem. Det visste inte jag …
De har bunkrar så det räcker till befolkning för två Schweiz. Männen gör militärtjänst och sen har de sitt vapen hemma hela livet och kan inställa sig på några timmar vid behov.
10. Bobsleigh från Schweiz
Den våghalsiga och galna sporten Bobsleigh där två eller fyra personer åker med en bob, ett slags släde eller metalltub, nerför en 1200 till 1600 meter lång kurvig isbana. Genomsnittsfarter ligger på 130 km/h. Bobsporten utvecklades av engelsmän i Sankt Moritz i Schweiz från 1870-talet och är sedan 1924 en olympisk gren.
11. Charlie Chaplin museum
Sir Charles Spenser (Charlie Chaplin) – ”The Tramp” som levde sina sista 25 år (1952-1977) i Corsier-sur Vevey i Schweiz. Det finns ett helt fantastiskt museum om Charlie och hans hus The Manoir där han bodde med sin Oona som vi besökte.
Chaplin föddes fattig i London 1889 och flyttade till USA 1913, där han lyckades nå stor framgång. Hans verk klassades som kommunistiska och efter en utresa fick han inte komma tillbaka till USA.
Chaplin var känd för sin lilla mustasch, sin runda Derbyhatt, en för tight frackjacka, stora skor och säckiga byxor. Chaplin planerade, regi, redigering, och tonsättning till alla sina 32 filmer, och allt skulle han göra själv. Michael Jackson gjorde också allt själv och var ett stort fan av Chaplin.
12. Alien från Schweiz
H.R. Giger som skapade monstren i science fiction Alien-filmerna var en schweizisk konstnär, och har ett Gigermuseum i den pittoreska lilla orten Gruyère. I museet finns teckningar och andra monster i skräck, biomekanik och nakenhet.
Bredvid museet finns ett café i Alien-stil och du känner dig som en del i filmerna. Gå in i byn Gruyère igen och ät en ostfondue för härifrån kommer osten Gruyère som är en del av Schweiz nationalrätt … raclette, eller köp med hem den himmelska osten.
13. Schweiz fyrkantiga flagga
Schweiz och världens minsta land Vatikanstaten i Rom, är de enda två länder i världen som har fyrkantiga flaggor. Flaggan har röd botten med vitt kors i.
14. Kvinnans rösträtt i Appenzell
Även fast Schweiz är ett land som blickar framåt så var Schweiz de sista att ge kvinnor rösträtt! Kvinnan fick rösträtt 1971 i Schweiz förutom en som kom mycket senare. Man tvingade kantonen Appenzell (regionen i öst) att ge kvinnor rösträtt 1991! Helt galet!
15. Direktdemokrati med handuppräckning
I Appenzell röstar man inte som vanligt med ett kuvert i en valurna som vi gör. De samlas en gång om året på stora torget och röstar genom handuppräckning. Det står räknare högre upp för att se vad invånarna tycker om olika förslag som de lokala politikerna kommer med.
För att få rösta måste du fyllt 18 år. För att bevisa detta får alla pojkar ett svärd när de fyller 18 år, och tar då med sig detta svärd till valdagen i Appenzell. Kvinnor måste istället ta med en blankett de fått i brevlådan.
Osttips i Appenzell: Den otroligt goda osten Appenzell är just härifrån och de har en egen butik mitt i centrum.
16. Schweiziska klockor
Idiotiska personer har det alltid funnits i alla länder, och Jean Calvin var en av dem. Denna reformator förbjöd plötsligt all överdådig lyx och smycken på 1600-talet, och vad gjorde då alla smyckestillverkare? De gjorde klockor vilket var ok för Jean Calvin, och vem har inte hört talas om schweiziska klockorna och dess kvalitet som Rolex, Patek Philippe, Omega eller Tag Heuer? Allt ont har något gott med sig!
17. Olympiska spelen i Lausanne
Internationella Olympiska kommitténs högkvarter och museet för olympiska spelen ligger i Lausanne vid Genèvesjön. Här kan du spana in facklan från olympiaden i Berlin 1936 och Carl Lewis guldskor. OS-facklan brinner alltid utanför entrén till museet.
18. Europas äldsta träbro med tak
De två gångbroarna över floden Reuss i Luzern Kapellbrücke och Spreuerbrücke är unika. Broarna byggdes redan på 1200- och 1300-talen, och den äldsta av dem är också den äldsta täckta träbron i hela Europa.
År 1993 brann Kapellbrücke och en hel del brann upp, och man har återställt bron enligt gammal teknik. Var femte meter i taken finns och fanns orginalmålningar som är fantastisk vackra.
19. Alkoholförbudet i Schweiz
I Schweiz var det förbjudet till 1 juli 1999 att tillverka sprit från basfoder som spannmål och potatis. Motsvarande lag har anor från 1885 och skärptes igen 1930 för att skydda befolkningen från det gasande alkoholmissbruket. Lagen tjänade också jordbruket för att skydda lokal sprit framställd av frukt.
20. Inga ensamma marsvin i Schweiz
Marsvin är mycket sociala djur som precis som vi människor och föredrar att leva med en partner eller i en grupp. Från 2008 förklarade schweiziska federala rådet att marsvin inte kan hållas ensamma, och det är väldigt gulligt. Å andra sidan … I Schweiz skiljer sig sig 40 procent av människorna. Kanske behöver Schweiz ett råd till befolkningen också?
21. Världens djupaste och längsta järnvägstunnel
Med sina 57,1 km (5,7 mil) är Gotthards-tunnel den längsta och djupaste järnvägstunneln i världen. Öppnade 2016 och förbinder norra och södra Europa och det tog 17 år att bygga den
Schweiz planerar redan nästa gigantiska projekt – en 450 km (4,5 mil) lång tunnel från St. Gall till Genève som ska öppna 2045. Vi ser fram emot att skriva om den också.
22. Rehnfallet är Europast näst bredaste
Rhenfallet, eller Rheinfall som det heter på tyska, är Europas näst bredaste med sina 150 meter i bredd och 23 meters fallhöjd, och ligger nära Schaffhausen i norra Schweiz. Man kan beundra vattenfallet från land, ta olika båtturer eller kanske besöka borgen Schloss Laufen från år 858 på berget. Om man vill kan man resa hit längs den vackra vägen Grand Tour of Switzerland.
23. Swimmingpoolen floden Aare
Floden Aare som flyter runt Bern är befolkningens swimmingpool. De flesta i befolkningen har vattensäkra ryggsäckar. De byter om längst med floden på lunchen eller när som helst på dagen och slänger i ryggsäcken och hoppar själva i. Efter en 20 minuter har de flutit i den ganska starka floden, och så tar de sig upp, torkar sig, byter om och går tillbaka till jobbet eller hemmet.
24. Nationalrätten raclette
Var kommer den schweiziska nationalrätten raclette ifrån? Det började med begränsad tillgång till råvaror och människor ville bli mätta. De smälte hård åldrad ost med vin, örter, kryddor och sen kunde de doppa bröd i det smälta och blev mätta. Fondue – som kommer från det franska ordet fondre , vilket betyder att smälta – föddes på 1700-talet.
- Schweizisk ostfondue är varm smält ost i en stor fondue-gryta, som serveras med bröd, inlagda gurkor, syltlökar, kokt potatis och .
- Raclette är smält ost på tallriken från köket med små kokta potatisar, inlagd gurka och syltlök.
- Raclette kan också serveras med raclette-järn på bordet, lagom stora bitar ost som du själv smälter, och förutom potatis, inlagd gurka och syltlök, ibland även kallskuret kött, valnötter och aprikosmarmelad som tillbehör.
25. Visa upp din boskap är kult
Om du befinner dig någonstans nära de schweiziska alperna mellan mitten av september och mitten av oktober, har du chansen att bevittna ett charmigt slut på sommaren – att föra boskap ner från bergen efter flera månader, stolta genom staden, i fina kläder och cowbells (kobjällra) slår mellan väggarna i städerna, med alla fina kor.
26. Det påvliga schweiziska gardet skyddar påven
Den schweiziska vakten är en speciell grupp av schweiziska soldater som ålades för att skydda utländska europeiska domstolar på 1400- talet. Idag har Schweiz förbjudit utländska militärtjänster med undantag för det påvliga schweiziska vaktet som är stationerade i Vatikanstaten för att skydda påven och det apostoliska palatset.
27. Schweiziskt vin stannar i Schweiz
Endast cirka 1 procent av schweiziskt vin exporteras och de odlar cirka 240 druvsorter. Du hittar schweiziskt vin över hela landet uppdelat i sex distinkta regioner: Valais i Alperna, Vaud vid Genèvesjön, schweizisk-tyska, Genève, Ticino vid den italienska gränsen och de tre sjöarna i bergskedjan Jura.
Sommarfestivalen ”Fête des Vignerons” har satt staden Vevey i Lavaux på kartan. Men hur mycket vet du faktiskt om Fête des Vignerons? Festen pågår den 18 juli till 11 augusti. Den första festivalen 1797 höll sina huvudföreställningar på en träplattform med 2000 platser och kostade ca 10 kronor.
Showerna numer hålls i en stor 30 meter hög stadion byggd på Place du Marché, med en huvudscene i storlek som en olympisk pool, ett 870 m2 LED-golv och platser för 20 000 personer, och kostar mellan 1000-3000 kronor för en biljett. Fête des Vignerons lades till Unescos immateriella kulturarvslista 2016.
28. Assisterat självmord är lagligt
Enligt schweizisk lag kan alla som är förnuftiga och som under en tid har uttryckt en konsekvent önskan att avsluta sitt liv begära en så kallad assisterad frivillig död eller AVD (Assisted Voluntary Death). Detta har lett till en tillströmning av människor som kallas ”självmordsturister” som kommer till Schweiz, huvudsakligen till Zürich, för det enda syftet att begå självmord.
29. Tysta söndagar
Söndagar i Schweiz betyder ingen klippning av gräsmattan, ingen tvätt hängande ute, ingen hammare eller något som grannar kan höra, se eller övergripande störa freden. Nästan allt är stängt på söndagar, så var lat, lås dörrarna, läs en bok eller tillbringa en lugn dag med vänner och familj.
30. Klocktornet Zytglogge i Bern
Zytglogge från 1530 är världens äldsta klockspel som fortfarande fungerar. Det är 10 man som har sina skift på att dra upp klockan varje morgon. Det är en 200 kg tung motvikt som ska vevas upp manuellt och det tar ca 15 minuter varje dag och det är tungt.
År 1530 så fick en lokalbo som hette kasper uppdraget att bygga detta klockspel för en hel del pengar och patentet finns i Bern, för ingen annan skulle ha något liknande. Vi fick följa med in bakom och konstruktionen är otroligt fascinerande.
Mer intressant Fakta om Schweiz
- Schweiz har 12 stycken UNESCO världsarv.
- 10 stycken nobelpriser har Schweiz fått fram till 2019.
- Det finns över 1000 fontäner i Zürich med gott drickbart vatten i.
- Verbier är vald till bästa skidort 2018 och 2019.
- Albert Einsteins hus finns i Bern där han bodde mellan 1903 och 1905.
- Genevesjön (Lac Leman), 310 meter djup är en av de största sjöarna i Västeuropa. 59,5 % tillhör Schweiz och 40,5 % Frankrike.
- Interlaken kan vara Schweiz fotogeniska vackraste plats.
- År 15 f.Kr döpte romarna “Lausanne” till Lousanna-
- Freddy Mercury från Queen står som staty i Montreux i Schweiz för att de köpte en studio där och gjorde sitt sista album “Made in Heaven”.
Överraskande fakta om Schweiz
Var detta överraskande fakta om Schweiz, eller visste du allt redan? Har du kanske något mer spännande fakta om Schweiz att bjuda på?
Hängflygning i Interlaken i Schweiz
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi fått chansen att testa hängflygning i Interlaken i…
Med tåg genom Schweiz
Idag får du följa med på en resa med tåg genom Schweiz. Måndag morgon startade resan…
12 naturupplevelser i Schweiz – från lugn till äventyr
Här kommer tips om 12 naturupplevelser i Schweiz. Detta lilla alpland bjuder på fantastisk natur i…
Genève i Schweiz – City of Peace and Freedom
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi hunnit se Genève i Schweiz, staden som kan…
Vinregionen Lavaux i Schweiz – och ett besök på Chaplin’s World
I samarbete med Switzerland Tourism Vinregionen Lavaux i Schweiz är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, på grund…
Appenzell i Schweiz – delikatesser och direktdemokrati
I samarbete med Switzerland Tourism Appenzell i Schweiz är egentligen inte mycket mer än en by…
Hur dyrt är det i Schweiz egentligen?
Hur dyrt är det i Schweiz egentligen? Att Schweiz är ett dyrt land får man ofta…
Luzern i Schweiz – tåg till toppen av berget Pilatus
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi besökt Luzern i Schweiz, och detta är en…
Schweizisk choklad – familjebageri i Zermatt
När man är i Schweiz vill man förstås inte missa att äta schweizisk choklad! Igår besökte…
Bern i Schweiz – 7 saker att se och göra
I samarbete med Switzerland Tourism Trodde du att Schweiz huvudstad heter Zürich? Eller kanske Genève? I så…
Raclette i Schweiz – äta ost till middag?
Vi är hemma i Sverige igen, men nu måste vi berätta om osten och maträtten raclette…
Gruyère i Schweiz – choklad och schweizisk ost
I samarbete med Switzerland Tourism Gruyère i Schweiz är ett mecka för ostälskare. Vi rullade med…
Schweiziska alper – och tillverkning av racletteost
Idag kan vi berätta om makalösa vyer och tillverkning av racletteost. Vi befinner oss just nu…
På mountainbike i Zermatt i Schweiz
Mountainbike i Zermatt i Schweiz! Vi överdriver inte när vi säger att detta är en av…
Sommar i Zermatt, Schweiz – 8 saker att göra
Sommar i Zermatt! När man kommer till Zermatt i Schweiz gör man det alltid med tåg….
Verbier i Schweiz – 12 saker att se och göra i Verbier
Verbier… De schweiziska alperna är något alldeles speciellt, och det går inte sätta fingret på varför….
Resa med husbil i Schweiz – Grand Tour of Switzerland
Hur är det att resa med husbil i Schweiz egentligen? Under sommarens husbilsresa i Europa spenderade…
Att göra i Schweiz – 25 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Schweiz? Detta vackra land bjuder på allt från dramatiska…
Rhenfallet i Schweiz – och en resa längs Grand Tour
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi besökt Rhenfallet i Schweiz, eller Rheinfall, som det…
Fakta om Schweiz
- Huvudstad: Bern
- Folkmängd: 8,57 miljoner (2019)
- Valuta: Schweizisk franc
- Statsskick: Republik
- Nationalsång: Schweizerpsalm
- Tidzon: Sommar +2 vinter +1
- Landsnummer: 41
- Nationaldag: 1 augusti
- Längsta flod: Rhen 375 km
- Största sjö: Genèvesjön 581 km
- Högsta berg: Dufourpitze (Monte Rosa) 4634
- Valspråk: En för alla, alla för en
Information om Schweiz för dig som turist
- Resmål: Resa till Schweiz – din guide till Schweiz bästa resmål
- Resa med husbil: Ställplatser och campingar i Schweiz
Lena - gott för själen säger:
Herregud så mycket fakta. Massor med intressanta saker. Nä, allt det där visste jag definitivt inte. Att det är vackert visste jag såklart, men Schweiz har precis som Irland varit en grå fläck på kartan för mig. Ingen aning om varför. Men vi har faktiskt pratat om att åka dit för att hälsa på Andreas farbror som bor i Zürich. När det nu kan tänkas bli av…
Kram Lena
04 februari 2021 — 7:17
Peter säger:
Hej Lena, Peter här! Vad härligt att du svarar och det betyder att du lever… Me like! Schweiz har bara bra rykte och man håller med den som säger att det är vackert, men det faller på plats när man är där. Nu har man upptäckt ett fantastiskt vackert land utan en solkust och bara det. Här är det klass på allt utan att peka näsan i vädret, och får ni chansen att åka… gör det! Var väldigt rädd om dig.
04 februari 2021 — 19:39
Bara brittiskt säger:
Ja det är ett av mina favoritländer. Södra Tyskland är också väldigt stillsamt på söndagar och i vissa delar får du inte ens hänga tvätt hur som helt ute.
Jag älskar Lauterbrunnen och Jungfrau men vill absolut rekommendera alla att åka Bernina Express också mellan Chur och italienska Tirano. Uppe vid Alp Grüm ser du bergen där Europas stora floder börjar rinna åt helt olika håll ner till sina slätter. Fantastiskt landskap. Hela banan är dessutom full av coola stenbroar och annan ingenjörskonst.
04 februari 2021 — 11:26
Peter säger:
Shit, du förklarar det som en saga och det är det. Vi tycker verkligen att det är vackert överallt och att du drar upp ingenjörskonst är verkligen toppen av Schweiz. De har en tradition att göra allt ordentligt innan det är klart. Vi ser fram emot nya samarbeten med landet snarast innan vi blir tokiga 🙂
04 februari 2021 — 19:43
Monica säger:
Jag har tänkt på när ni tidigare berättat om Schweiz att ni inte ha verkat vara så mycket i den ”franska” delen av landet med framförallt städerna Geneve och Lausanne. I den senare bodde jag och gick i skola/praktiserade som ung ett år och jag har därför särskild kärlek till denna underbara stad. Den ligger otroligt vackert vid Genevesjön, från stadens högsta punkt har man en vidunderlig utsikt över sjön, de omgivande Alperna och ser över till franska staden Evian på andra sidan. Det finns en fantastisk katedral som är väl värd ett besök.
Hamnen heter Ochy och är full med hamnrestauranger med urgod mat, mest fransk- och schweizisk. Strandpromenaden här är väldigt vacker och härifrån går också de vita vackra utflyktsbåtarna på turer på Genevesjön. Vill man segla eller ägna sig åt andra vattensporter är det här rätt ställe!
Lausanne ligger i kantonen Vaud och den känns nästan som helt i Frankrike med vinodlingar, fransk mat och franska språket förstås. Språket har en speciell accent och för den som tycker franska räkneord är krångliga är det lättare här. Sjuttio, åttio och nittio heter i Frankrike soixante-dix ( sextio plus tio), quatre-vingt (fyra gånger tjugo) och quatre-vingt-dix (fyra gånger tjugo plus tio). (Lika krångligt som i Danmark)
I Schweiz säger man istället som vi. Septante, huitante och nonante. Vill man ta ut pengar går man till ” le bancomat” istället för ”distributeur” i Frankrike och det finns förstås andra skillnader också.
Men det är oslagbart att sitta här vid kajkanten en vårdag och äta sprillans färsk sparris med aioli eller rört smör tillsammans med ett svalt vitt vin från någon av vingårdarna i närheten!
04 februari 2021 — 11:34
Peter säger:
Hej Monica, Peter här. Du vet vad du pratar om och jag förstår dig och vad du känner. Jag tänker på Lavaux och Vevey längs med alla vingårdsterasser som är så vackert längs Genèvesjön. Vi kommer absolut att åka tillbaka och vi har en ett bra samarbete med Schweiz. Kanske lockar vi några fler med mitt inlägg om det vackra landet. Var rädd om dig Monica!
04 februari 2021 — 19:52
BP säger:
Tänk att ett så litet land mitt i Europa kan ha så många ”egenheter”. Det är långt ifrån allt jag kände igen. Å precis som du hade jag ingen aning om alla skyddsrum. Jag som trodde att Schweiz var ett neutralt land…
Raclette är absolut min favo ost. Ostfondue är aningen för stabbig för mig. Har ju bara besökt Schweiz under vintern och åkt skidor i bland annat Zermatt och St. Moritz; ja bortsett från två tjänsteresor till Genève och Lausanne då. Men under tjänsteresor ser man ju inte så mycket tyvärr.
04 februari 2021 — 20:05
Peter säger:
Hej BP! Kul att få ta del av dig och att det inte är klokt att vi inte har träffats ännu. Helena och jag har delat upp olika saker på bloggen. Jag har inte tid för så mycket men ”fakta om” och ”göra i” och ”länder” tar jag hand om. Vi saknar det vackra landet och vi saknar alla länder. Jag kommer inte att skriva att kanske vi reser igen, utan att när vi snart reser igen ska det bli galet roligt. Att resa är ett gift. Var rädd om dig BP!
04 februari 2021 — 20:17
Åke+Hammarbäck säger:
Att nationalsporten är skidåkning är ju lätt att förstå.
Intressant program på Kunskapen i kväll om Blinda i backen, från Schweiz såklart!
04 februari 2021 — 21:42
Peter säger:
Intressant Åke och vi tittar alldeles för lite på tv och i så fall kunskapskanalen. Kanske får vi vår dos i kunskap när vi tar reda på en jädra massa när vi skriver. Tack för att du skriver Åke!
05 februari 2021 — 18:57
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Mycket intressant om Schweiz. Ett fascinerande land, inte bara vackert, men man har lite annorlunda saker för sig och annorlunda lagar.
Jag har åkt igenom många gånger som reseledare, men bara stannat en längre tid några gånger. Hade en väninna som bodde där under några år. Av henne fick jag massor av information, hon är lika nyfiken som jag är, speciellt av ”udda” grejer, vilket det ju finns gott om i detta land.
Trevlig helg!
05 februari 2021 — 10:48
Peter säger:
Hej Lena! Jag tycker att människorna i Schweiz är lite som de från Nya Zeeland. De har en lite galnare och roligare inställning till livet. De har enormt mycket klass men aldrig så mycket att de stoppar näsan i vädret och det tycker vi om. Var rädd om dig och tack för att du skriver.
05 februari 2021 — 19:00