Semlor är smarriga bakverk som ska ätas på och runt Fettisdagen. Men vad vet du om bakverket egentligen? Vi bjuder på 15 intressanta fakta om semlor samt semmeltrender och semmeltest. För ja, vi har testat några av Stockholms hetaste semlor!
Innehållsförteckning
Fakta om semlor
Visst vill du höra lite spännande fakta om semlor? Detta älskade bakverk har en lång historia samtidigt som det hela tiden kommer nya heta trender på semmelfronten. Här kan du läsa lite mer!
1. Kärt barn har många namn: semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle …
Det populära bakverket heter oftast semla i Sverige, men kan också heta fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i de svensktalande delarna av Finland säger man ofta fastlagsbulle.
2. Ordet semla kommer från latinets ”simila”
Ordet semla kommer från tyskans semel och latinets simila som betyder fint vetemjöl. Från början betydde semla helt enkelt ett bröd av fint vetemjöl. Denna betydelse av ordet förklarar varför semla betyder något helt annat på finlandssvenska än på svenska.
3. Semla betyder fralla på finlandssvenska
När jag (Helena) var aktiv i Föreningen Nordens ungdomsförbund för många år sedan minns jag ett lite lustigt missförstånd. Vi skulle få besök av det finska ungdomsförbundet och frågade vad vi kunde bjuda dem på när de kom fram. De tyckte att ”en öl och en semla” blir bra, vilket lät lite lustigt i våra öron. I själva verket bad de om en öl och en fralla!
4. Bakverket äts i Norden och Estland
Semlor äts inte bara i Sverige, utan i hela Norden och även i Estland. I Norge och Danmark heter bakverket fastelavnsbolle, på Island bolla, på Färöarna føstulávintsbolli och i Estland vastlakukkel. På Island äter man bakverket på dagen ”Bolludagur”, som i år inträffade måndagen den 15 februari.
5. De nordiska grannarna gör ibland semlorna ”fel”
I Sverige serveras semlor traditionellt med mandelmassa, grädde och kanske lite florsocker på toppen. I Norge, Danmark och Finland är det däremot vanligt att semlorna serveras med sylt, till exempel hallonsylt. Islänningarna har gärna också choklad på toppen. Men det måste väl vara ”fel” … eller?
6. Fettisdagen var inledningen till påskfastan
Fläsksöndagen, Blå måndag och Fettisdagen var de tre fastlagsdagarna. Dessa tre dagar inledde den längre påskfastan, som hade ett katolskt ursprung. Under den här tiden hade maten en central roll, och om möjligt frossade man i sånt som kött och fläsk. Semlan påminner på flera sätt om dessa excesser. Idag är kanske de andra två dagarna mer okända, medan just Fettisdagen fortfarande är viktig och förknippas med semlorna.
7. Hetvägg var den första semlan
Semlans historia går sannolikt via den så kallade ”hetväggen”. Namnet kommer från ”heisse wecke”, som på ett ungefär betyder varma kilar och troligtvis påminner om bakverkets dåtida form. Hetvägg åts förr bland de mer välbärgade människorna i städerna, och bakverket är känt sedan 1700-talet. Hetväggen kryddades ofta med kummin och serverades gärna i en skål med varm mjölk.
8. Hetvägg är en semla med varm mjölk
Fortfarande idag kan semlor som äts i en djup tallrik med varm mjölk kallas för just ”hetvägg”. För att laga hetvägg hettar man upp mjölk, som dock inte ska koka. Den uppvärmda mjölken serveras runt semlan, och kan eventuellt kryddas med till exempel kanel, vanilj, kardemumma eller socker.
9. Den moderna semlan blev vanlig på 1900-talet
Den semla som är populär idag blev vanlig först under 1900-talets början. Ett skäl till att den inte var vanlig innan, och att den åts sällan, var att vitt mjöl, socker och grädde var ovanligt i bondesamhället.
10. Förr fick man inte äta semlor när som helst
Idag är det fritt för vem som helst att äta semlor närhelst han eller hon önskar, men så var det inte förr. På 1950-talet var det andra bullar som gällde, då fanns det nämligen en lag som reglerade när man fick lov att mumsa i sig bakverket. Bagare som var alltför ivriga riskerade att dra på sig böter.
11. Idag finns nya versioner: semmeltårta, semmelwrap, chokladsemla …
Varje år i semmeltider dyker det upp nya spännande varianter på det traditionella bakverket. Du kan hitta mini-semlor, semmeltårtor, wienersemlor eller semmelwraps. Eller kanske semlor med smak av hallon, lemon curd, saffran eller choklad. Det är bara fantasin som sätter gränserna!
12. Svenskar äter 40 miljoner semlor per år
En intressant fakta om semlor är att svenskarna bedöms äta runt 40 miljoner semlor per år. En del tror att detta är för lågt räknat och att vi egentligen äter ännu mer. Enligt en artikel i Dagens Industri från 2017 omsätter semlor 125 miljoner kronor – bara på en dag.
13. Ture Sventon gillar temlor
En av världens kanske mest kända semmelätare är privatdetektiven Ture Sventon i Åke Holmbergs ungdomsböcker. Han kallar dock semlorna för ”temlor”, eftersom han läspar och inte kan säga bokstaven ”s”.
14. Kungen Adolf Fredrik dog efter en middag med semlor
Det berättas ibland att den svenske kungen Adolf Fredrik dog av att ha ätit alltför många hetväggar under fettisdagen den 12 februari 1771. Man kan kanske inte skylla helt på semlan, men det stämmer att han dog av slaganfall (hjärtinfarkt eller stroke) efter en mastig måltid med ostron, hummer, surkål och hetvägg. Efter detta blev många upprörda över bakverket och Johan Gabriel Oxenstierna menade att fettisdagen borde förbjudas och att hetvägg borde ”drivas i landsflykt ur Sverige sedan den begått ett kungamord”.
15. Världens största semla vägde 300 kilo
80 kilo deg, 35 kilo mandelmassa och 115 liter grädde. Det var tydligen ingredienserna till den rekordsemla som bakades av bageriet Bake My Day i februari 2020. Den slutliga vikten på semlan blev 300 kilo. Intressant fakta om semlor, eller vad säger du?
Semmeltrender och semmelnyheter 2021
Vilka är då semmeltrenderna 2021? En av de hetaste trenderna tycks vara att mandelmassan ska innehålla grovhackad mandel. En del erbjuder också veganskt eller glutenfritt alternativ, eller kanske någon lite udda variant på semla. Några speciella semlor som vi hört talas om i år:
- Croissant-semla – Semmelfyllning i en croissant. Andra varianter kan inkludera en munk eller en munk/croissant (vad det nu är).
- Semlor med spännande smaker – Vad sägs om pekannöt, pistage, hallon, choklad eller kanske lakrits?
- Semmelgröt och semmelglass – Jodå, i våra sociala medieflöden har vi sett både gröt och glass med semmelsmak. Ingen brist på fantasi!
- Semmeldrinkar – Semmelcocktail eller Semley (en blandning av semla och Baileys). Sa vi att det inte fanns brist på fantasi?
- Löjromssemla – Själva har vi ätit löjromssemlor på Clarion Sign Hotel. Dessa små godsaker serverades med kalixlöjrom, crème fraîche, picklad rödlök och dill. Sååå gott!
Semmeltest – vi jämför semlor från fem bagerier i Stockholm
Vi bestämde oss för att gå all in på ett semmeltest. Vi tog en promenad förbi fem bagerier i Stockholm och köpte på varje ställe en semla av klassisk variant. Vi börjar med att presentera de fem bagerierna – sedan får du veta hur det gick!
Lillebror
Lillebror är ett litet ”hål i väggen”-bageri i Vasastan. Vi har upptäckt stället eftersom vi ofta promenerar förbi och eftersom kön brukar ringla sig vansinnigt lång utanför. Vi har köpt bröd här en gång. Inte direkt billigt, men helt fantastiskt gott!
Bröd & Salt
Bröd & Salt är ett bageri som funnits sedan 2011, och som fått ett bra rykte. Det finns flera butiker runt om i Stockholm och vi besökte den som ligger på St Eriksplan.
Thelins
Thelins är ett klassiskt konditori som grundades vid förra sekelskiftet. Det finns sammanlagt 18 butiker i Stockholm och jag (Helena) besökte ibland caféet vid Fridhemsplan när jag i min ungdom bodde på St Eriksplan. Alltid en lyxig känsla att gå hit!
Vete-Katten
Vete-Katten grundades 1928 och caféet på Kungsgatan är kanske ett av Stockholms allra mest klassiska. Läs gärna vårt reportage om när vi besökte Vete-Katten för något år sedan. Den här gången handlade vi på det fik Vete-Katten har vid Nya Karolinska sjukhuset.
Ritorno
Ritorno är ett klassiskt fik med en historia sedan 1959. Idag finns utöver caféet också två butiker. När jag var student brukade jag ofta hänga på caféet med mina klasskompisar, så det väckte lite minnen att komma tillbaka!
Godaste semlorna i Stockholm – här är vinnarna!
Till slut var det dags att testa semlorna. Oj vad spännande! Vi gick all in på uppgiften. Vi började med att syna utseendet på lådorna och semlorna. Sedan testade vi grädden, brödet, mandelmassan och … helheten!
Finaste låda: Vete-Katten
Spelar lådan som semlan levereras i någon roll? Ja, om man ska ta med sig semlan tycker vi att det är viktigt. Varje gång vi fick en fin ask kändes det hela lite extra lyxigt. Vinnaren blev Vete-Katten som levererade i en superfin liten låda med exklusiva snören.
Snyggast semla: Vete-Katten
Snyggast semla då? Även här gick vårt förstapris till Vete-katten. Semlan hade fin och jämn form, grädden var snyggt spritsad och vi gillade också det snygga pudrade trekantiga locket.
Godast grädde: Bröd & Salt
När det kom till att smaka grädden var vi båda rörande överens. Gräddens hos Bröd & Salt var ojämförligt godare. Mums!
Godast bröd: Lillebror
När det var dags att prova brödet var vi också helt överens. Brödet på semlan från Lillebror var mjukt, saftigt och hade överlägset bäst smak.
Godast mandelmassa: Ritorno
Mandelmasseutmaningen vanns av semlan från Ritorno. Riktigt god och smakrik mandelmassa med grovt mandelhack.
Godast semla: Ritorno
Vinnare i vår semmeltest blev … trumvirvel … semlan från Ritorno. Oj, vad god! Missa inte!
Fler tips eller fakta om semlor?
Hade du koll på dessa fakta om semlor? Eller kan du kanske berätta ännu mer? Gillar du bakverket, och vilken variant är i så fall din favorit?
Faktakällor: Nordiska museet, Wikipedia, Thatsup och receptsajter. Bildkällor: FREEDOMtravel, Unsplash och Pixabay.
bmlarsreseblogg säger:
Det där kallar vi vetenskapligt test! Att köpa en semla till mig är att kasta pärlor till svinen eftersom jag tycker mandelmassa är riktigt sött och sliskigt och bara vill ha lite, lite grädde. Därför bakar jag vanliga släta bullar med kardemumma i, gör fyllning av bullens inkråm, mandel och lite mjölk (när jag tagit min fyllning mixas lite mandelmassa i till Lars). Sen kan var och en få grädde efter tycke och smak. De ska vi njuta till kaffe i em.
Många kul fakta om semlan!
16 februari 2021 — 8:57
Bara brittiskt säger:
Älskar semlor. Här i Skåne (Malmö iallafall) är det tyvärr svårt att hitta några där grädden blandats med innanmätet vilket jag gillar. Har testat gin & tonic i år men original är alltid godast.
16 februari 2021 — 18:46
Helena säger:
Aha ok, är det så? Säger man forfarande fastlagsbulle eller har ordet semla spridit sig? När jag var liten (i Lund) sa man alltid fastlagsbulle 😉
16 februari 2021 — 20:09
Helena säger:
BM, haha, eller hur!? Det var ett väldigt roligt test! Jag gillar faktiskt mandelmassa, men vill ha lagom av grädde. Och efter ett tag blir man ju väldigt mätt …
16 februari 2021 — 20:08
Helena+från+Finland säger:
Jo som sagt här i Finland äter vi fastlagsbullar eller fettisdagsbullar idag.😋. Semlor har saltfyllning(alltså era frallor)😀. Gott är det i allafall🙂
16 februari 2021 — 10:50
Helena säger:
Ja, men eller hur!? Jag kommer från Skåne, och när jag var liten hette det också fastlagsbulle 🙂 Och det där med semla/fralla fick jag som sagt lära mig 😉
16 februari 2021 — 20:10
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Kul inlägg om min älskling, semlan. Jag är helt galen i semlor.
Här i UK kan vi ju inte köpa färdiga, eftersom de inte existerar här, så det blir hembakade, inte illa det heller, men oh vad jag önskar att jag kunde prova på lite olika.
Tror att jag gillar de traditionella mest, men har även provat wienerbrödssemla och det var gott.
Ha det bra och njuta av massor av semlor!
16 februari 2021 — 11:56
Helena säger:
Vad roligt att du gillar semlor! Wienerbrödssemla låter intressant! 🙂
16 februari 2021 — 20:11
Nils-Åke+Hansson säger:
I Höganäs kan man köpa Räksemlor, men för vår det blir det en traditionell semla och kaffe till.
Minn dotter jobbade på ett konditori och de fick över mycket semlor så ja hade med till jobbet dagen efter och det gjorde suges.
16 februari 2021 — 13:23
Helena säger:
Räksemla!? Intressant! 🙂 Men visst, iblan sitter det fint med en traditionell!
16 februari 2021 — 20:12
JoY säger:
Vilken rolig och god test ni har gjort, bra jobbat. Fin spritsning på Ritornos veganska semla, som en vit blomma, ser väldigt vitt ut när semlorna bredvid har riktig grädde. Åh ser Thelins fina vaniljhjärtan uppe på disken, det är också väldigt gott.
Ha en bra fettisdag.
16 februari 2021 — 13:26
Helena säger:
Det är sant, den veganska var fin! Och håller med, vaniljhjärtan är goda! Såna brukade jag äta hos min mormor när jag var liten 🙂
16 februari 2021 — 20:13
Matts Torebring säger:
Oj vilket gediget reportage om ”Semlorna”, Fantastiskt! Jag minns det som igår, när mamma serverade den då 15- årige Matts, en hemmagjord semla i en djup tallrik med varm mjölk med lite kanel i. Det var så gott efter en kall arbetsdag i skogen. Våra godaste semlor, pris på Ågårdens Hembageri 30:-
16 februari 2021 — 18:51
Helena säger:
Ja, detta jobbade vi en hel del på 🙂 Vilka fina semmelminnen du har!! Och gissar att det är lite prisskillnad mellan Stockholm och andra orter kanske.
16 februari 2021 — 20:14
BP säger:
Hahaha! Vilket test! Åt ni alla semlor samma kväll? Herreguuu, å då skrev du just att kung Adolf Fredrik dog av att ha ätit för mång semlor – hahaha:-)
Jag gillade speciellt de matiga semlorna med löjrom. Har sett olika varianter och utföranden, men vi har hållit oss (hittills) till två minisemlor från Gateau respektive Balders. Båda var alldeles för söta.
Ett härligt inlägg om semlor:-)
16 februari 2021 — 19:02
Helena säger:
Alltså, vi åt av alla semlorna samma kväll, men vi orkade inte äta upp 😉 Och haha, ja lite ironiskt med tanke på att vi skrev om kungen. Bäst att ta det lite lugnt med semmelätandet! 😉 Minisemlor låter trevligt! Men du skulle gilla dem med löjrom tror jag!
16 februari 2021 — 20:16
Kalle säger:
Här är en fråga. strax innan jul ifjol var jag in på en kiosk i anslutning till en av Stockholms alla t-banestationer. Där sålde man kokt eller grillad korv i lussekatt(!!!).
Därför är nu min fråga: kan inte nästa steg beträffande semlornas utveckling bli att sälja hamburgare i semla? Visserligen får man då avstå grädden, men å andra sidan finns det ju så mycket annat, exempelvis räksallad, majonnäsgurka, bostongurka m.m.
Kanske det hela blir någon av de ovannämnda tillbehören i ”gropen” där mandelmassan vanligtvis ligger och de övriga tillbehören (sallad, tomat, lök) ovanpå burgaren – och sedan det traditionella ”semmel-locket” ovanpå allt detta?
03 april 2023 — 23:57