Husbilsmodeller ska vi prata om idag. Funderar du kanske på en husbil till våren eller sommaren? Då ska du definitivt läsa det här! Vi listar 8 olika husbilsmodeller. Vilken passar dig bäst tror du?
Innehållsförteckning
Vilken husbilsmodell ska man välja?
Vilken husbilsmodell ska man välja? Och vilka husbilsmodeller finns det? Vi listar 8 olika modeller. Observera att det också finns många olika märken. Detta handlar bara om vilken modell som passar och det kan ju vara en bra start, eller hur?
1. Halvintegrerad husbil – kanske den vanligaste husbilsmodellen
Halvintegrerade husbilar är kanske den allra vanligaste husbilsmodellen i Sverige. Namnet antyder är att husbilen består av två delar, en förardel och en bodel. Förardelen och chassit är original från till exempel Fiat och bodelen kommer från ett husbilsmärke. Man kan dock röra sig fritt i hela husbilen och svänga runt förarstolarna så att de blir en del av matrummet. Ibland kan man fälla ner en extrasäng ovanför matplatsen.
2. Alkovbil – FREEDOM och husbilar för barnfamiljer
Vår husbil FREEDOM en alkovbil. En alkovbil är en husbil som i grunden är en halvintegrerad husbil, men som har en alkov ovanför förardelen. I alkoven finns en sovplats som man alltid kan ha bäddad, vilket gör att den här modellen av husbil passar extra bra för barnfamiljer. Vi använder alkoven som gästsäng ibland, och där emellan som lagringsutrymme …
3. Helintegrerad husbil – en lite lyxigare husbilsmodell
En helintegrerad husbil är en husbilsmodell som, till skillnad från den halvintegrerade modellen, är byggd i ett enda stycke. Helintegrerade husbilar är oftast lika breda hela vägen, och har en relativt stor rymd invändigt. Dessa husbilar är många gånger lite lyxigare och lite dyrare, än de halvintegrerade husbilarna och alkovbilarna.
4. Plåtis/van – för alla som vill ha en liten och smidig husbil
Så kallade ”plåtisar” har blivit oerhört populära under senare tid. En plåtis är en van/skåpbil som producerats med husbilsinredning. Dessa kan ofta vara lika bekväma som en ”vanlig” husbil (om än lite mindre), men samtidigt vara smidiga att köra och parkera, både i städer och i naturnära lägen.
5. Camper – det amerikanska sättet att husbilscampa
En camper är en påbyggnad som man fäster ovanpå en pickup. Det här är ett relativt ovanlig husbilsmodell i Sverige, men desto vanligare i USA. Om man använder en pickup till vardags kan detta kanske vara en smart lösning. Några varianter på camper brukar alltid visas på de stora mässorna.
6. Lyxhusbil/husbilsbuss – för dig som vill ha en husbilsmodell med rymd
Om du vill ha något riktigt stort finns det olika varianter att välja mellan. Du kan till exempel välja en amerikansk husbil/husbuss, som ofta har så kallade ”slide outs” som kan fällas ut åt sidan. Andra varianter är de största och mest lyxiga helintegrerade husbilarna, där du ibland kan köra in en liten sportbil i garaget.
7. Äventyrsbil – för dig som söker spänning och nya upptäckter
Vad är en äventyrsbil? Det finns nog ingen färdig definition på det, men vi tänker på allt från expeditionsfordon till terrängfordon med tält på taket. Varje gång vi ser en sån här börjar adrenalinet pumpa lite. Visst ser man äventyret bakom hörnet?
8. Hemmabygge/egenbyggd husbil – för dig som vill ha ditt eget projekt
Ytterligare en variant är förstås att bygga sin husbil själv. Det mest populära idag är nog att utgå från en van/skåpbil, men man kan förstås också utgå från en buss, lastbil … eller kanske sätta en husvagn på ett lastbilschassi. Bara fantasin sätter gränserna!
Husbilsmodeller – och annat man måste tänka på!
När du bestämt dig för en husbilsmodell finns det förstås mycket annat att tänka på. Här hittar du lite mer läsning:
Vilken husbilsmodell är din favorit?
Du som har husbil, berätta gärna vilken din favoritmodell är! Du som inte har husbil – berätta gärna vilken du helst skulle välja!
Lena - gott för själen säger:
Vad många olika varianter det finns. Har aldrig tänkt på det så tidigare. Om jag skulle ha en husbil så skulle jag no vilja ha en mitt-emellan-variant. Typ som er, som både verkar smidig att parkera i stan, men samtidigt har plats för cyklar ifall man inte vill flytta bilen.
Kram Lena
18 februari 2021 — 6:19
Helena säger:
Jag förstår att man inte tänker så mycket på det, om man inte har husbil själv. Vi gillar vår husbil. Ett tag tänkte jag att jag ville ha en mindre, men nu är den bra så vi får plats med elcyklarna. Alkoven behöver vi inte egentligen däremot. Att vi skaffade en sån bil från början var för att vi ofta hade med Peters söner på resa.
18 februari 2021 — 8:16
Rolle o Carina säger:
Vi är nu inne på vår 4:e husbil sen 2005,haft 3 med alkover!
Nu har vi den bästa av dom vi haft,en halvintegrerad Adria!
Det är en 670 SL Supreme med Alde-värme och garage
som vi oxå haft på dom 2 föregående,ett måste för oss 🙂
Ha det gott…..
18 februari 2021 — 8:40
Helena säger:
Härligt att ni hittat en husbil ni trivs med!!! 🙂
18 februari 2021 — 11:14
Ama de casa säger:
Även en plåtis känns för stor i mitt tycke. Dom där trånga gränderna, du vet… 🙂
Fortsätter nog med hotellcamping även framledes. När vi väl får göra det igen, vill säga…
Ha det gott!
18 februari 2021 — 9:27
Helena säger:
Haha, ja det var ju det där med gränderna 😉 Det finns väldigt små plåtisar MEN jag tror att ni trivs med er hotellcamping, när möjligt 😉
18 februari 2021 — 11:16
Arne Lindh säger:
Vi är inne på vår tredje bil (på sju år). Halvintegrerad (känns säkrare än helintegrerade), 7.52 (lite väl lång, kanske), långbäddar, separat dusch och toa, sittgrupp med hörnsoffa, tokmycket extra från förre ägaren, Aldevärme, AC, inverter m m. Känns mycket välbyggd in i minsta detalj. Vi är nöjda med den något ovanliga LMC T731G (2015). Byter vi fler gånger blir det nog en plåtis (om denna kommer att kännas för stor). Vi har sett en Dreamer som är fin. Vi ses!
18 februari 2021 — 9:49
Helena säger:
Det är många aspekter att tänka på, verkligen! Fint att ni är nöjda! Vi funderade på plåtis ett tag (har hyrt några gånger och gillade det), men nu vill vi ha plats med elcyklarna så FREEDOM får hänga med ett tag till 😉
18 februari 2021 — 11:18
Christofer Yourstone säger:
Helt klart hemmabygge!
18 februari 2021 — 10:56
Helena säger:
Ja, det förstår jag för er del! 🙂
18 februari 2021 — 11:19
Bosse säger:
Vi hade en alkovbil men med stigande ålder blev det för jobbigt att klättra på stegen och ska man dessutom upp på natten en gång eller två så blev det till att tänka om. Nu har vi en halvintegrerad och nackdelen är väl bara att den blir lite längre, gått från 5,75 till 7,05 men det ska nog bli bra. Vi hämtade den i mitten på december så vi har inte varit ute med den än.
19 februari 2021 — 9:31
Matts Torebring säger:
I en ”Plåtis” kör man paket från A till B, det är det den är producerad för.
19 februari 2021 — 19:07