Är socker ett gift? Kan man bli sockerberoende? Och i så fall, vad kan man göra år det? Vi kör ”hälsoonsdag” här på FREEDOMtravel och idag tänkte jag att vi skulle prata lite om socker.
Innehållsförteckning
Innan vi börjar …
Varför skriver vi om mat och hälsa? Jag (Helena) är Medicine Doktor inom ämnet folkhälsovetenskap, med inrikning på nutrition och fysiskt aktivitet. Vi har valt att lyfta upp hälsa under några onsdagar, och jag utgår helt enkelt från forskningen, det vill säga de sammanvägda resultaten av all världens forskning. Lite förenklat kan man kanske förklara så här: Om det till exempel skulle finnas 20 000 studier om socker och hälsa i hela världen, och 19 900 pekar tydligt åt samma håll, då blir det underlag för forskarnas slutsats.
Varför gillar vi socker och sötsaker?
De flesta av oss gillar sånt som smakar sött, om än i lite olika utsträckning. Från början var det nog smart av naturen att låta oss gilla söta smaker. På det sättet hittade vi näringsrika och icke-giftiga frukter och bär. På stenåldern var det förmodligen superbra att gilla socker. Ju fler söta frukter och bär man lyckades mumsa i sig, desto bättre! Rent biologiskt är vi ungefär samma varelser idag som vi var då, men vi lever i en helt annan miljö.
Socker i dagens samhälle
Socker finns fortfarande naturligt i många livsmedel, som till exempel frukter, vissa grönsaker och mjölk. Den stora skillnaden idag är att vi också kan utvinna socker och tillsätta extra mycket av den goda varan i många olika produkter. Att tillsätta socker är många gånger ett sätt att locka fler att köpa produkten!
Är tillsatt socker farligt?
Rent näringsmässigt är det inte någon skillnad på tillsatt och naturligt socker. Problemet med tillsatt socker är dels att det blir mer än vad det borde vara – och dels att det kanske finns i produkter där man inte får i sig någon näring. Förr lockade sockret oss till det näringsrika äpplet. Idag lockar sockret oss till coca cola eller lösgodis, det vill säga produkter helt utan näringsämnen.
Är socker ett gift?
Socker är inte ett gift utan en kolhydrat, som finns naturligt i väldigt många livsmedel. Bland annat finns socker i formen av:
- glukos (druvsocker)
- fruktos (fruktsocker)
- sackaros (”vanligt” socker, som består av glukos och fruktos)
- laktos (mjölksocker)
Socker är alltså inte ”farligt” om man äter begränsade mängder. Däremot finns det en risk att man får i sig mer än vad som är bra, och då kan det ha dåliga effekter på hälsan.
Äter vi för mycket socker?
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör inte mer än 10 procent av det totala energiitaget komma från tillsatt socker. En genomsnittlig svensk ligger på ungefär den nivån idag, enligt Riksmaten 2010-2011. Om man vill kan man jämföra detta med amerikanerna, som ligger på runt 20 energiprocent i genomsnitt.
Man kan tro att vi äter mer och mer socker, men siffror både från matvaneundersökningar och studier av marknaden visar att läget är någorlunda stabilt över tid. Däremot har vi ändrat vårt mönster lite. Förr fick vi mer socker från bakverk, desserter och sylt. Idag kommer sockret mer från läsk, juice, godis och söta mejeriprodukter. Studier visar dock att barn äter mer tillsatt socker än vad som rekommenderas.
Finns det socker i köttbullar och leverpastej?
Vissa färdigprodukter, som till exempel många av paketen med köttbullar och leverpastej, innehåller lite socker. Om så är fallet står det på innehållsförteckningen, och den som vill kan ju försöka undvika. Mitt råd är dock att inte bekymra sig alltför mycket om just dessa små sockermängder. Alla studier visar att vår eventuellt för stora sockerkonsumtion beror på andra saker.
Varför bör vi inte äta för mycket socker?
Socker är som sagt inget gift, men det är ändå inte bra att äta för mycket socker. Risken med socker är att man kan få:
- för mycket energi (vilket gör att man kan gå upp i vikt)
- för lite näring (eftersom man blir mätt på produkter som innehåller socker men inte näring)
- hål i tänderna
Kan man bli sockerberoende?
Sockerberoende är ett ämne som ibland har diskuterats ”hett”. Kan man bli sockerberoende, eller inte? Detta är inte bara en medicinsk fråga, utan också lite av en språkfråga. Det vill säga, vad menar vi med ”beroende” egentligen?
Det finns inte något vetenskaplig stöd för att man kan bli beroende av socker på samma sätt som man kan bli av till exempel tobak eller heroin. En person som är beroende vill gärna ha drogen i sin renaste form, vilket för sockerberoende borde innebära en jakt efter strösocker eller sockerbitar.
Så funkar det inte riktigt. Men å andra sidan har det visat sig att man kan bli beroende av allt möjligt. Till exempel är ”spelberoende” en diagnos, och problematiken kan vara minst lika komplex. Om man upplever att man har problem så har man förstås det.
Vad kan man göra om man upplever att man är beroende av socker?
Om man upplever att man är beroende av socker eller söta produkter är det förstås ett problem, och jag fick en fråga om vad man kan göra. Jag kan inte med säkerhet säga vad sockersuget beror på, men jag kan föreställa mig några olika möjligheter.
- Kanske är det för lång tid mellan måltiderna, så ett sug efter energi uppstår?
- Kanske är man egentligen trött, och försöker pigga upp sig med produkter med socker (som ju ger snabb energi)?
- Kanske har man vant sig vid att belöna sig eller trösta sig med sånt som är sött och gott?
Jag har absolut inte alla svaren på vad man kan göra. Jag tror att det kan vara bra att fundera över vad ”beroendet” kan bero på. Kan man kanske hitta bättre mellanmål, förbättra sömnen eller hitta andra sätt att belöna sig? Eller kan man kanske hitta en kompis att bolla med när det blir jobbigt? I vissa fall kan det förstås också vara bra att söka proffessionell hjälp.
Summa summarum
Okej, detta blev ganska långt, så jag passar på att sammanfatta:
- Socker är inte ett gift, utan en kolhydrat
- Socker finns naturligt i många livsmedel
- Tillsatt socker är inte farligare – men innebär ofta att det blir för mycket
- För mycket socker är inte bra för hälsan
- Socker är inte beroendeframkallande på samma sätt som tobak eller heroin, men man kan kanske ändå uppleva ett beroende av söta produkter
Mer läsning om mat och hälsa
Här hittar du lite mer läsning från tidigare ”hälsoonsdagar”:
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Mycket intressant! Tack igen för all lättförstålig information.
Jag trodde nästan att man åt mer socker förr än nuförtiden, lite överraskning för mig. Förr mycket efterrätter, mer hembakade kakor och bullar, Sju sorters kakor på kalas, socker i kaffe och på bit.
Jag tror att ju mer mat man gör från grunden, ju mer vet man vad man sätter i sig. Gör man egna köttbullar och bakar eget bröd, vet man vad som man har i det, till stor del i alla fall, inte 100%, men så mycket det går.
Ha det bra!
24 februari 2021 — 13:49
Helena säger:
Det är ju helt sant som du säger att man åt mer kakor förr och hade mer socker i kaffet. Men sockret har nog bara flyttat sig. Idag dricker man ofta sockret, i form av läsk, juice, smoothies och vin. Yoghurt är ofta sötad och det finns många söta flingor och musli och sånt. Och så smågodis då. Så vi får nog i oss det söta idag med, även om vi kanske äter mindre kakor 😉 Naturligtvis har man mer koll om man lagar själv från grunden. Det är ju bra om man kan och har tid, men ibland är det ju också praktiskt att ta till lite halvfabrikat trots allt.
24 februari 2021 — 18:14
Christina säger:
Tusen tack, så mycket bra, viktig och intressant info, ni är verkligen mångsidiga. Ni hittar dagligen nya och spännande områden för oss att läsa om, trots uteblivna resor och reportage om dessa.
Många hälsningar Christina
24 februari 2021 — 17:26
Helena säger:
Tack, vilken fin kommentar! Ja, innehållet får bli lite blandat nu när vi inte kan resa 😉
24 februari 2021 — 18:17
BP säger:
Tänkte just på dagens sockerintag med läsk, juice, godis och söta mejeriprodukter. De fanns knappt när jag var ung. Eller så fanns det, men mamma köpte inte hem det. Hon lagade ju all mat och bakade allt möjligt gott. Vi åt alltid efterrätt i form av inlagd frukt eller en sockerkaka med frukt på. Minns faktiskt inte att jag någonsin drack läst och åt godis. En och annan chokladbit slank absolut ned.
Det är kanske därför att jag inte gillar sötsaker, då jag inte är uppväxt med dom.
Tack för ett intressant inlägg:-)
24 februari 2021 — 18:09
Helena säger:
Nej, men precis! Vi åt också kakor och efterrätt hemma när jag var barn, men istället åt vi väldigt sällan godis och drack inte läsk. Roligt att du gillade inlägget! 🙂
24 februari 2021 — 18:19
Lena - gott för själen säger:
Väldigt förvånande att vi inte äter mera socker nu än ”förr”.
Det blir som en negativ spiral, för mig, då jag under en period ätit mat och annat med mycket kolhydrater. Då blir suger större efter ännu mera kolhydrater. T ex efter jul och påsk. Det är som att kroppen hamnar ur balans och jag är sugen oftare. När jag tränar mycket och äter mycket mat så finns inget sug alls. Tänker inte på det och tar inget då det kommer på bordet. Utan att kunna området så bra så kan jag tänka mig att det har med blodsockret att göra. Att det lättare blir en berg-och-dalbana..
Kram Lena
24 februari 2021 — 20:41