Svensk mat och svenska traditioner i köket! Igår började vi prata om våra klassiska svenska maträtter och insåg att det finns massor som är typiskt svenskt. Så idag blir det ett frosseri i svenska husmanskost och svenska delikatesser. Vilka maträtter gillar du? Vilka brukar du äta? Vilka åt du som barn?
Innehållsförteckning
Svensk mat och svenska maträtter
När man pratar om svensk mat känns det ibland som att många tänker på den som ”tråkig” och ”smaklös”. Men är det verkligen sant? Husmanskosten är kanske lite stabbig, men kan ha goda smaker av grädde, dill, svart vinbärsgelé, äpple, ansjovis eller senap. Vi har också många delikatesser i det svenska köket som gös och abborre, kräftor, smögenräkor, sikrom, löjrom, älg, rådjur, kantareller, Västerbottenost, hjortron, hallon och blåbär. Eller vad sägs om godsaker som gravad lax, Skagenröra eller smörgåstårta?
Svensk mat i olika regioner
Sverige är som bekant ett avlångt land och mattraditionerna skiljer sig från en plats till en annan. Idag kanske skillnaderna är mindre än förr (vi äter alla pizza och kebab), men det finns ändå historiska skillnader. Jag (Helena) växte upp i Skåne och där åt vi mer fläskfärs än nötfärs, och det fanns både svartsoppa och spettekaka. Andra exempel är den öländska potatiskakan lufsa, den värmländska specialiteten kolbollar och Norrlands tjälknöl. Du har säkert många fler exempel!
Svensk mat genom historien
Att den svenska maten ser ut som den gör beror förstås på många olika händelser genom historien. Potatisen känns ju idag som en självklar ingrediens i kosten, men så har det inte alltid varit. Och tvärtemot vad du kanske tror så var det inte Jonas Alströmer som tog in potatisen i Sverige (även om han marknadsförde den). Olaus Rudbeck började odla potatis i Uppsala redan år 1655, och Eva Ekeblad De la Gardie (1724-86) bidrog till att föra in rotfrukten i den svenska kosthushållningen.
Lingon i svensk mat
När man läser på om svensk mat inser man att det finns lingon i nästan allting och det finns en anledning. Runt förra sekelskiftet plockades och exporterades runt 10 000 ton lingon per år, och bären omsatte mycket pengar. Detta ledde till hot om inskränkta rättigheter, demonstrationer och slutligen allemansrätten.
Svensk mat på morgonen: frukost
Svensk frukost då? Alla har nog olika matvanor på morgonen (och en del äter ingenting alls), men om man tänker på vad som är en typisk svensk frukost tänker i alla fall jag på en lite mer rustik, och mindre söt måltid. Kanske havregrynsgröt eller en grov smörgås med ost, leverpastej, korv eller ägg och Kalles kaviar.
Husmanskost och annan svensk mat
Idag är många stressade och det lagas ofta sånt som korv, fiskpinnar, tacos och pasta med ketchup. Men den svenska husmanskosten lever också kvar! Vissa maträtter är fortfarande vanliga, medan andra kanske är mindre vanliga idag. Vi har växt upp med vissa av dem, och andra har vi brukat äta på lunchrestaurang emellanåt. Lunchrestaurangerna är ju faktiskt ganska bra på att hålla liv i de svenska traditionella rätterna. Vilka av följande rätter gillar du och vilka brukar du laga?
1. Inlagd sill
Inlagd sill är en svensk klassiker, som härstammar från den tid då man behövde konservera maten på olika sätt. Förr åts sill ganska ofta, men idag är det många som endast öppnar sillburkar på de tre högtider då sillen nästan är ett måste: julen, påsken och midsommar.
2. Stekt strömming med potatismos
En annan fiskklassiker i svenska hem har under lång tid varit stekt strömming med potatismos. Idag är det kanske vanligare att man ser den här rätten på lunchrestauranger, ofta serverad med ärtor och kanske lingon.
3. Köttbullar med potatis och lingon
Köttbullar räknas ibland som den allra svenskaste av svenska rätter, och på utlandsresor har vi ibland fått frågan ”Vad är hemligheten med svenska köttbullar?”. Då svarar vi ”lingon”. Köttbullar är ju vanliga i många länders kök, men att servera dem med potatis, gräddsås och lingon får anses svenskt.
4. Ärtsoppa med pannkakor
Enligt traditionen ska det ätas ärtsoppa med pannkakor varje torsdag, och en del lunchrestauranger har varit bra på att hålla traditionen vid liv. Anledningen till traditionen är att fredagen var medeltidens katolska fastedag, och att man ville äta upp sig inför den. Vissa anser att man också ska servera varm punsch till ärtsoppan, kanske flaggpunsch. Detta är svensk mat!
5. Kåldolmar
Kåldolmar är en försvenskning av den mer internationella rätten vinbladsdomar, som man kan hitta både söderut och österut. När man gör svenska kåldolmar använder man vitkål och man steker ofta dolmarna i sirap. För klassisk svensk smak serveras de förstås med … kokt potatis och lingon.
6. Renskavsgryta
Renskavsgryta eller viltskavsgryta är traditionell svensk mat från norra Sverige som till exempel kan smaksättas med messmör och kantareller. Rätten kan gärna serveras med potatismos och, just det, lingon.
7. Palt eller kroppkakor
Palt och kroppkakor kan sägas vara två varianter av samma maträtt. Palt görs bland annat i Norrland medan kroppkakor gör på Öland och andra delar av södra Sverige. Recepten skiljer, men båda varianterna fylls ofta med fläsk. Glöm inte att servera med lingon!
8. Raggmunk med fläsk och lingon
Raggmunk tillagas genom att man blandar riven potatis med mjöl, mjölk och ägg. Man formar sedan plättar som man steker och serverar med fläsk och, förstås, lingon. Raggmunk är för övrigt Östergötlands landskapsrätt.
9. Fläskpannkaka
Fläskpannkaka är en tjock pannkaka som görs i ugnen. Maträtten innehåller förutom ägg, mjölk och vetemjöl även fläsk. Ofta serverar man med lingonsylt som tillbehör.
10. Falukorv med stuvade makaroner
Falukorven är en namnskyddad svensk korv som innehåller kött, fett, potatismjöl, lök, salt och kryddor. Korven använda i många olika maträtter och kan ätas med olika tillbehör, och en av klassikerna är att äta den tillsammans med stuvade makaroner.
11. Bruna bönor med fläsk
Bruna bönor med fläsk är klassisk svensk vardagsmat. Rätten får en speciell karakteristisk smak genom smaksättning med sirap och ättika. Antingen lagar man själv eller så köper man färdigt i affären.
12. Surströmming
Suströmming är en vattendelare, en rätt som man antingen älskar eller hatar. Surströmmingen är en specialitet i framför allt norra Sverige och luktar mycket starkt när man öppnar burken. Kan till exempel ätas med mjukt eller hårt tunnbröd och olika tillbehör som mandelpotatis och gräddfil.
13. Rimmad lax med dillstuvad potatis
Rimning är en gammal konserveringsmetod som innebär att man saltar, och eventuellt även sockrar, kött eller fisk så att det håller för förvaring. Rimmad lax serveras gärna med dillstuvad potatis.
14. Blodpudding med lingon
Blodpudding är en rätt som både älskas och avskys. Faktum är att blodpudding (eller blodkorv som rätten kallas i vissa delar av landet) ofta är omtyckt av barn. När de sedan blir lite äldre och inser att maträtten är gjord på grisblod är det en del som blir tveksamma. Blodpudding kan till exempel serveras ofta med lingon.
15. Kalops med kokt potatis och inlagda rödbetor
Kalops är en traditionell köttgryta som passar bra på hösten eller vintern. Grytan är kryddad med svenska smaker och serveras gärna med kokt potatis och inlagda rödbetor.
16. Pyttipanna
Pyttipanna är en klassiker som handlar om att ta vad man haver i kylskåpet, hacka och steka tillsammans. Grunden är potatis och lök och sedan kan man lägga till kött, till exempel nötkött, fläskkött eller korv. Traditionellt serveras rätten med stekt ägg och inlagda rödbetor.
17. Pannbiff med löksås
Pannbiff med löksås var länge en klassisk rätt både hemma och på restauranger. Rätten lagas förstås fortfarande, men idag har löksåsen fått konkurrens och pannbiff serveras med många olika tillbehör och såser.
18. Rotmos och fläsklägg
Rotmos är en maträtt som består av passerad kålrot, potatis, morot och ibland också palsternacka. Moset kan serveras med olika tillbehör, exempelvis fläsklägg.
19. Isterband med stuvad potatis
Isterband är en lättrökt och grovkornig korv, som ofta har en syrlig smak. Mest kända är kanske småländska isterband. Maträtten kan serveras med persiljestuvad potatis och inlagda rödbetor.
20. Stekt fläsk med löksås
Stekt fläsk med löksås är traditionell svensk mat som man brukat äta till vardags. Fläsket serveras med kokt potatis och en löksås som är både salt och söt.
21. Janssons frestelse
Janssons frestelse är en svensk gratäng som görs på potatis, lök och ansjovis (skarpsill). Maträtten finns beskriven från år 1928 och fick sitt namn efter en film med titeln ”Janssons frestelse”.
22. Biff Rydberg
Biff Rydberg, eller Biff à la Rydberg som rätten också kan kallas, är en lyxig variant av pyttipanna. Köttet utgörs av oxfilé och ingredienserna är vanligtvis skurna i något större bitar. Rätten serveras oftast tillsammans med rå äggula och hackad persilja.
23. Wallenbergare
Wallenbergare är en lite exklusivare variant av pannbiff. Färsen görs på finmalet kalvkött och rätten serveras med potatismos, ärtor och lingon. Rätten anses ha fått sin namn efter bankmannen Marcus Wallenbergs hustru Amalia, vars far var läkare och kokboksförfattare.
24. Tjälknöl eller älgstek
Tjälknöl är en från början norrländsk maträtt som består av djupfryst kött, oftast älgkött, som ugnsteks på låg värme. Älg, som är typiskt svensk mat, kan förstås också lagas på många sätt. Till exempel kan man laga en älgstek.
25. Gös med kantareller
Gös är en fisk som traditionellt har fiskats på flera ställen i Sverige. Fisken kan serveras på många olika sätt, men smakar till exempel mycket gott tillsammans med kantareller.
Mer svensk mat och flera traditionella rätter
Det finns förstås ännu mer typiskt svensk mat och traditionella svenska rätter. Några fler rätter som vi pratat om är: dillkött, köttfärslimpa, korv stroganoff, prinskorv, sjömansbiff, skomakarlåda, lapskojs, köttsoppa, kålpudding, njure, lever, laxpudding, rökt makrill, rökt abborre, sotare (små hela strömmingar som steks hårt i torr panna), ängamat och lutfisk.
Svensk mat på högtider
Vad äter vi under våra högtider då? Kanske är det då som vi äter mer traditionell svensk mat än någonsin! Under julen, påsken och midsommar äter vi smörgåsbord, som verkligen är en nationell tradition. Innehållet skiljer lite mellan högtiderna, men mycket är samma:
- Inlagd sill, sillsallad, ansjovis och strömming
- Gravad, rökt och inkokt lax
- Janssons frestelse
- Ägghalvor
- Julskinka, köttbullar, prinskorv och revbensspjäll
- Paté och leverpastej
- Rödbetssallad, potatis, rödkål och brysselkål
- Vörtbröd och ost
- Lutfisk
- Risgrynsgröt och ris á la Malta
- Julmust eller påskmust
En annan viktig svensk högtid är ju kräftskivan i augusti, då vi framför allt frossar i kräftor, men kanske också får i oss bröd, ost, västerbottenostpaj eller räkor.
Svensk mat: efterrätter
Vi har förstås också många traditionella efterrätter i Sverige. Vi har läst om kalvdans, som är en efterrätt gjord av råmjölk från kon efter kalvningen. Själva har vi vuxit upp med efterrätter som pannkakor, våfflor med sylt och grädde, chokladpudding, nyponsoppa (kanske med mandelbiskvier), rabarberkräm, äppelkräm och inlagda päron eller persikor med mjölk eller glass. Eller kanske en jordgubbstårta när det är fest!
Svensk mat: bakverk
Svenska bakverk då? Jo, även här finns traditioner. Vi tänker på sånt som kanelbullar, pepparkakor, lussekatter, semlor och klenäter.
Svensk mat – landskapsrätter
Här presenterar vi svensk mat i form av landskapsrätter från alla 25 landskap i Sverige. Alla landskap har fler än en rätt.
- Lappland: Ugnstekta ripbröst med svart vinbärssås, selleripuré och små paltpotatisar; Souvas Pirko eller Renskavsgryta med kryddiga hjortron.
- Norrbotten: Kokt rimmad älgbringa med pepparrotsås och pressgurka; Pitepalt eller Driva på frusen älv.
- Västerbotten: Älgwallenbergare med västerbottnisk potatiskaka och syltade kantareller; Västerbottenspaj eller Paltmuffins med lyxiga tillbehör.
- Jämtland: Bouillabaisse på röding med syrade rotfrukter, serverat med getostfilbunke i tunnbrödskåsa; Älgstek med murklor; Jämtländsk viltgulasch eller Älggryta.
- Ångermanland: Örtmarinerad Skeppsmalen lax med makalös fruktsås; Surströmmingsklämma eller Laxlåda med surströmming.
- Medelpad: Harsadel med potatis och Karl Johansvamppuré; rårörda porstranbär och enbärssås eller Tjälknöl, Harbiffar med svampsås.
- Härjedalen: Ugnstekt örtfylld fjällröding med flötgröt och ragu på toppmurklor, sparris och svartrot; Röding med flötgröt Mandelpotatisvåffla med siksallad eller Stekt röding.
- Hälsingland: Älgfärsjärpar med pärgröt, fläsk, korngryn med rotsaker; Hälsingeostkaka eller Hälsinge Hamboni.
- Gästrikland: Senapsgratinerad strömming, grynkaka, tunnbrödsstips med lingonchutney; Sotare med färskpotatis eller Skogsströmming med potatispuré.
- Dalarna: Älgfärsbiffar med örtstuvad majrova, lingon och kantareller på stomptallrik; Rårakor med fläsk eller Dalafilé med äppelportvinssås.
- Värmland: Inbakad älgfärsbiff med trattkantareller och potatiskaka; Nävgröt med fläsk och lingon eller Skrädmjölsraggmunk med älgpytt.
- Uppland: Uppländsk husmanskost; Ångbåtsbiff eller mälargös med bondbönor och Upplandskrubbskrisp.
- Västmanland: Halstrad lättgravad gösfilé på skogssvamp och gurktagliatelle med pepparrotscrèmefraiche; tomatvinägrett eller Tjälknöl på rådjur med potatisgratäng à la bredsjö.
- Närke: Cajsa Wargs Hjälmargös med trattkantareller, bacon och gräslökssås; Skomakarlåda eller Stormaktslåda.
- Södermanland: Stekt pomerans– och nejlikeinlagd strömming med kumminkryddat knäckebröd; Sorundatårta eller Helstekt strutsbiff med rotfrukter Korngryn med stekt fläsk och lingonsylt.
- Dalsland: Gäddfärsbiffar med örtgräddfilsås; morotssoppa med laxspett eller äppelkaka från Åmål.
- Östergötland: Raggmunk med lingon; Östgötsk grönärtsoppa med nässelbröd eller Laxdolmar med ärtvinägrett.
- Västergötland: Grynkorv med stuvade bönor; Fläskfilé med kantarell och kålrabbisås eller Älgfilé med kanel och svartvinbärsås samt rotfruktskaka.
- Bohuslän: Makrillsoppa; äggost eller halstrad makrill med nässelröra.
- Gotland: Marinerad lammstek med säsongens grönsaker; Saffranspannkaka eller Chilisaffranspannkaka med vårlig primörsa.
- Öland: Laxkroppkakor med dillgrädde; Öländska kroppkakor eller Bakad pumpa med pistaschvinägrett, fårfiol och getost.
- Småland: Ostgratinerad gösfilé med potatismos; Småländsk ostkaka eller Honungsglaserad vildsvinsstek, Isterband. Ostkaka.
- Blekinge: Ålsoppa; Sjömansbiff eller Senapsmarinerad sill med potatissallad.
- Halland: Cheddarbakad Halmstadslax med pepparkokta rotfrukter och dillsky; Långkål med skinka eller Laxinlindad torskrygg med grönkålstimbal.
- Skåne: Brännesnuda; Äggakaka eller Långbakad grissida med morotspuré.
Mer svensk mat och svenska maträtter – vilka är dina erfarenheter?
Vilka är dina erfarenheter av svensk mat? Gillar du husmanskost? Har du några favoriter? Eller kan du kanske berätta om några klassiker som vi missat?
Lena - gott för själen säger:
Ja jisses så många traditionellt svenska maträtter vi har. Jag äter det mesta, men surströmming och strömming hoppar jag gärna över.
Kram Lena
21 februari 2021 — 7:24
Helena säger:
Eller hur!? Och säkert ännu mer! Jag gillar inte heller surströmming, men i övrigt äter jag nog det mesta. Kanske inte så gärna bruna bönor. Men älskar ärtsoppa och kåldolmar 🙂
21 februari 2021 — 8:26
Kenneth+Risberg säger:
Många goda och traditionella maträtter här. Föredrar helst den svenska husmanskosten både till lunch och middag. Stekt strömming med mos, raggmunk med stekt fläsk m. fl. Avstår surströmming men har ändå provat 2 gånger, kanske därför jag avstår nu.
En annan rätt jag gärna beställer är Skomakarlåda, vet inte om det är en traditionell svensk maträtt men gott är det om den är tillagad på rätt sätt.
21 februari 2021 — 8:01
Helena säger:
Jag brukar gärna välja husmanskost på lunchrestaurang (på den tiden vi gick på såna) och då åt jag också gärna sånt som stekt strömming, men också t.ex. ärtsoppa. Surströmming äter jag inte heller (har provat en gång). Skomakarlåda pratade vi också om igår. Det kan vara gott!
21 februari 2021 — 8:28
Monica säger:
Så kul att se vårt kräftfat från ert besök hos oss i Provence! Jag är så förfärligt osvensk i mina matvanor att det är bara ett par saker jag gillar på din lista. Ägg och kaviar, inlagd sill, skaldjur, Jansson och rimmad lax. Gös med kantareller förstås. Allt det andra går bort, kan inte ens tänka på bruna bönor med flottigt fläsk, kroppkakor eller kåldolmar. Under min uppväxt fick man också kokt tunga eller skinktimbal. Blodpudding är nog det värsta tror jag.
Jag har nog levt ett tidigare liv i andra länder – vid Medelhavet eller Japan vars mat är särskild favorit!
21 februari 2021 — 8:50
Helena säger:
Man får ju helt enkelt välja och plocka ut det som passar en tänker jag! 🙂 När det gäller bruna bönor känner jag som du. Kroppkakor och kåldolmar gillar jag faktiskt, även om jag testat båda först i vuxen ålder. Men det är ju stabbig husmanskost förstås. Gäller det delikatesser så gillar jag kantareller, löjrom, Smögenräkor och Västerbottenpaj 😉 Intressant med kokt tunga och skinktimbal! Det är inga rätter jag är bekant med direkt. Och visst finns det härlig mat vid Medelhavet och i Japan! 🙂
21 februari 2021 — 17:15
En annan Monica säger:
Måste hålla med, har nog något mer omfamnande matintresse än svensk husmanskost och något äckligare än blodpudding kan jag inte tänka mig. Tragiskt nog så är det nästan nationalrätt i skolan, ännu bland svenska folket, och åt man inte så trodde mattanterna eller fröken man var med i nån sekt för blodpudding det ska alla äta. Får rysningar bara att tänka på det. Och så rätt, med stor medicinsk kompetens och långa utbildningar så vet jag vad inälvor innehåller … och mina föräldrar visste, vi hade suveränt god och nyttig mat. Och svenska kräftor från eget fiskevatten och fantastiska fiskrätter, inte lika lätt idag att hitta fina råvaror. Men det är en fördel idag med invandrarbarn i skolorna, nu har de inflytande och skolmaten är både fräschare och nyttigare nu från 2000-talets början.
22 februari 2021 — 13:40
Ama de casa säger:
Jag älskar svensk husmanskost! Fast bland era rätter i inlägget går stekt strömming (för många småben som killar i halsen) och isterband (en dålig korvimitation) bort. Men både potatismoset och den stuvade potatisen äter jag gärna. Strömmingen och isterbanden är ju lätta att sortera bort 😉
Jag är jätteglad att vi har både skandinaviska restauranger och affärer att tillgå här. Givetvis äter jag den spanska maten också där det finns många höjdare, men eftersom det snart är 6 år sen vi var i Sverige så anser jag att det är ”tillåtet” för mig att frossa i svensk husmanskost emellanåt 😀
(Jösses vad snålvattnet rann när jag såg alla matbilder. Måste nog rengöra tangentbordet nu… 😉 )
Ha en skön söndag!
21 februari 2021 — 9:59
Helena säger:
Fint att ni har tillgång till skandinaviska restauranger! Med lite variation så blir allt godare 😉
21 februari 2021 — 17:16
Lisa säger:
Strömming om den är färsk är nog det godaste man kan äta . Tänk vad många olika rätter man kan laga av strömming. Strömmingsflundra , tillströmning , inkokt inlagd och senapsgravad och mycket mera. Eftersom jag är uppväxt i Gävle fanns det ofta strömming att tillgå. Glömde att nämna böcklingen som är jättegod
21 februari 2021 — 12:43
Helena säger:
Strömming kan verkligen vara gott, håller med!!
21 februari 2021 — 17:17
Kina Molitor säger:
Gillar allt utom bruna bönor. Men saknar Småländsk OSTKAKA på listan!
Annars har jag lagat mig igenom ”Svenska Landskapsrätter” många gånger om 😊
21 februari 2021 — 13:55
Helena säger:
Det är helt sant, ostkakan har vi missat, bra tillägg!! Det där med landskapsrätter är ju kul för övrigt!!
21 februari 2021 — 17:18
bmlarsreseblogg säger:
Svensk husmanskost är riktigt gott! Vi äter gärna strömming, kålpudding, kalops mm. Surströmming har vi testat någon enda gång och det räckte absolut. Sedan vurmar vi lite extra för Västergötlands landskapsrätt, grynkorv gärna med rotmos och riktigt grov senap.
21 februari 2021 — 15:31
Helena säger:
Ja, just det, grynkorv har jag hört talas om, men inte ätit tror jag. Kålpudding har jag smakat någon gång på lunchrestaurang tror jag (finns en del lunchrestauranger som är bra på husmanskost!) och det var gott vad jag kan minnas.
21 februari 2021 — 17:19
BP säger:
Gammal hederlig svensk husmanskost som håller på att dö ut, tyvärr. För det finns många rätter som är riktigt goda. Vissa tar ju sin tid att tillaga, vilket nog de flesta heltidsarbetande småbarnsföräldrar inte har – tiden alltså.
Däremot tror jag att många äldre som gillar matlagning och är uppväxt med bruna bönor och fläsk även lagar husmanskost idag.
PS. Tack för att du tog med delikatessen surströmming;-) DS.
21 februari 2021 — 16:56
Helena säger:
Ja, det kanske är så att åtminstone en del av husmanskosten håller på att dö ut. Men vissa rätter som är populära kommer nog finnas kvar tror jag. Jag tycker också att många lunchrestauranger är bra på att hålla traditionerna vid liv. Många serverar ju ärtsoppa, och ibland kan man få sånt som kåldolmar till exempel. (Kvarnen på Söder har lärt mig äta kåldolmar, kålpudding och en del annat ;))
21 februari 2021 — 17:21
Nils-Åke+Hansson säger:
Spettekaka hade vi ofta när vi var kvar i Söderköping Men sedan vi kom till Skåne har det inte blivit så mycket av det.
Ett minne från min barndom är Potatis strömming med korintsås. Har du ätit det?
Äter det mesta i stort set allt.
Måste berätta med mat jag hade med till jobb det frågades alltid vad vi hade i våra lådor. En gå hade ja njure och då var det två som bytte bord.
21 februari 2021 — 19:18
Christina säger:
Vilken lista och så mycket god mat vi lagar i Sverige. Vi äter allt men hoppar över surströmmingen som många andra 😁 Sen är kokt torsk med skirat smör eller äggsås och sjömansbiff två andra favoriter som ofta står på vårat middagsbord.
22 februari 2021 — 6:50
Sara Johansson säger:
Herregud så gott allt ser ut!
Fick ett enormt sug nu av kroppkakor, måste tipsa er alla om Fru Erikssons Husmanskost vid Zinkensdamm- herregud så goda dom är! Min farfar introducerade mig för Maggan som har haft butiken i 20 år. Åk ditt!!
11 november 2021 — 14:53