Tips om hälsosam mat – när blir det pekpinnar? När man jobbar med hälsa och mat brottas man med detta jämt, jag lovar. Jag hade egentligen tänkt avsluta mitt onsdagstema om mat och hälsa, men jag fick förfrågningar om att fortsätta … och jodå, jag har mer att skriva om detta ämne!
Innehållsförteckning
Onsdagar om mat och hälsa
Detta är en reseblogg, men i väntan på att man kan resa är det ju perfekt att tänka på hälsan! Jag har doktorerat i folkhälsovetenskap (sammanlagt 9 års studier på Karolinska Institutet), och har bland annat inriktat mig på matvanor och fysisk aktivitet, så varför inte orda lite om det? Här är några av mina tidigare inlägg i serien:
Tips, råd och information om mat – är det pekpinnar?
Något av det svåraste när man jobbar med folkhälsofrågor är nog hur man informerar på ett bra sätt. Det är knepigt – säg inget annat! Ett sätt att förstå det knepiga är att kika lite på olika etiska principer.
- Godhetsprincipen – att göra gott
- Icke skada-principen – att inte skada
- Rättviseprincipen – att vara rättvis
- Autonomiprincipen – att respektera människors egna beslut
Om man tittar på den nedersta principen så ska man ju respektera människors beslut och val, och det är väl det som kan provocera med matråd, att det känns som att man gör ett intrång i något så privat som vad människor har lust att äta. Varför ska samhället lägga sig i vad du äter till middag? Om det landar fel kan det definitivt kännas som pekpinnar.
Å andra sidan, om man tittar på de andra etiska principerna så är det svårt att helt undvika att informera. Om man vet att viss fisk innehåller tungmetaller och kan skada ett foster till exempel, då är det ju viktigt att informera om det. När det gäller rättviseprincipen handlar det också om att fundera hur informationen når alla, inte bara dig utan också den som kanske har en kognitiv funktionsnedsättning eller ett annat modersmål.
6-8 skivor bröd om dagen
Minns du den hånade kampanjen om ”Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 skivor bröd om dagen” från 1970-talet? Det är myndigheterna som hånats för den, men faktum är att det var Brödinstitutet, alltså bageriernas PR-organ, som stod bakom. Money talks, som alltid. Men reaktionen på kampanjen säger väldigt mycket om hur man inte vill få kostråd. När någon trycker bestämda råd upp i ansiktet på en, som man inte har efterfrågat, så tycker man att det blir pekpinnar.
Tips om hälsosam mat idag
Idag är samhällsklimatet helt annorlunda från 1970-talet, och det finns många röster som gör sig hörda. När det gäller mat och hälsa är det till exempel myndigheter, livsmedelsproducenter, hälsokostförsäljare, författare, bloggare och många, många andra. Var söker du information och tips om hälsosam mat? När irriterar du dig och tycker att informationen blir pekpinnar? Hur tycker du att man ska göra för att bra information också ska nå de som inte har samma möjligheter som du?
Christian säger:
Ja, det är intressant hur många ”kostråd” som egentligen är framgångsrika PR-arbeten från bolag som har en agenda bakom dessa råd. T ex allt ”sockerfritt” med sötningsmedel som man nu ser alla hälsonackdelar med!
10 februari 2021 — 8:19
Helena säger:
Det finns många företag som tjänar pengar på att framhålla vad som är hälsosamt, allt från livsmedelsproducenter och kosttillskottstillverkare till författare av hälsoböcker … visst är det så!
10 februari 2021 — 17:42
Solan säger:
Vi äter efter principen ”lagom av det mesta”. Hänger med hyfsat i hälsofrågor.
Är dock skeptisk mot alla larm som poppar upp med jämna mellanrum.
Ingen risk för pekpinnar på Freedom, uppfattar dig som en vidsynt och lyhörd människa.
Som dessutom har gedigen kunskap i ämnet och inte bara tycker! 😊👍
10 februari 2021 — 8:24
Helena säger:
De där ”larmen” kan man nog oftast ha en avslappnad inställning till. Media tjänar ju på klicka så de tjänar ju på att göra en höna av en fjäder 😉 Och tack, tack för fina ord! Önskar er en fortsatt fin onsdag!!
10 februari 2021 — 17:44
4000mil säger:
Jag uppfattar det sällan eller aldrig som pekpinnar om det kommer från myndigheter och forskare. Tvärt om uppskattar och gillar jag att läsa om vad som verkligen gör skillnad i en hälsosam livsstil.
Däremot kan jag bli rätt trött på privatpersoner och lekmän som är ”nyfrälsta” och uttalar sig med tvärsäkerhet och dömande. 🙂
Värst av allt, folk som är gäster i mitt hem och uttalar sig fördömande om matvaror som jag har hemma. (ja det händer ibland!)
10 februari 2021 — 8:35
Helena säger:
Jag kan verkligen känna igen mig i vad du beskriver. Jag har också upplevt liknande vid något tillfälle och det är definitivt obekvämt. På ett privat plan får man ju respektera varandras matval helt enkelt. Om nån frågar om råd är det väl en sak, men annars är det ju lite magstarkt …
10 februari 2021 — 17:45
Inga+Magnusson säger:
Här äter vi mest viltkött av olika slag, gott och hälsosamt och miljömässigt perfekt, hämtas ur skogen runt oss. Potatis har vi fortfarande egen kvar i jordkällaren. Det som är svårt att få till är svenska grönsaker, finns inte alltid i vår närbutik och i Coronatider vill vi inte åka längre bort för shopping. Men vi köper ändå, måste ju äta grönsaker, både för smaken och för näringen. Kyckling finns svensk, helt ok. Men fisk är det stora dilemmat, all lax verkar var uppfödd i Norge, inte bra ur någon aspekt, men vi köper ändå ibland. Brobergs som har vild lax, finns för långt bort.
10 februari 2021 — 9:03
Helena säger:
Fantastiskt att ha tillgång till vilt på det sättet! Kan förstå att det är svårt med tillgänglighet till vissa produkter beroende på var man bor. Då får man ju anpassa sig såklart.
10 februari 2021 — 17:47
Inga+Magnusson säger:
Glömde säga att vi kör 5:2 sedan drygt 6 år! Det är perfekt för oss, vi håller vikten och kroppen får vila från tung matsmältningen två dagar i veckan. De andra dagarna behöver vi inte snegla på kalorier utan kan äta det vi gillar, inklusive vispgrädde och maffig bea! ;- ) Passar säkert inte alla men funkar för oss.
10 februari 2021 — 9:07
Helena säger:
Jag tror som du, att denna typ av diet passar för en del men inte för andra. Skönt att ni hittat något som funkar för er!
10 februari 2021 — 17:47
Nils-Åke+Hansson säger:
Viktigt att äta sunt och lagom mycket. Fisk två gånger i veckan
10 februari 2021 — 9:08
Helena säger:
Fisk gillar vi oxå! Gott och hälsosamt på samma gång 🙂
10 februari 2021 — 17:48
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Tack för att du fortsätter detta tema. Det gillar jag.
Många bra och intressanta tankar.
Minns väl 6-8 brödskivor per dag. Gissade att det var korrumperat redan då.
Man kan peka ut saker, utan att använda pekpinnar. Ge information och sedan är det upp till var och en att ta in den och bedöma.
Som jag skrivit tidigare, så tror jag mycket på principen att lära sig vad som är bra och inte, sedan avgör man själv hur man vill göra. Huvudsaken är att man vet vad man gör.
Jag tycker att du lägger upp dina inlägg väldigt bra, tack!
10 februari 2021 — 11:55
Helena säger:
Vad roligt att höra att du gillar mina hälsoinlägg Lena! Tackar för den fina kritiken! 🙂 Och visst är det väl så som du säger. Ibland väljer man ju att äta vissa saker av helt andra skäl än just nyttighet, men har man lite koll så kan man ju välja själv hur man prioriterar!
10 februari 2021 — 17:50
BP säger:
”Mattrender” går ju i vågor. Det som var ”inne” för bara några år sedan är totalt ”ute” idag. Så jag har hållit mig till sunt förnuft och lagom portioner.
Förstår att det inte kan vara helt lätt att ”lära ut” vad som är bra att äta och vad som inte är det. Är inte så värst insatt/intresserad. Tycker att man får ”se ut precis som man vill”, bara man trivs med sig själv och inte har hälsoproblem på grund av för låg eller för hög vikt.
10 februari 2021 — 21:04
Lena - gott för själen säger:
Gillar dina de här inläggen, så det är kul att du fortsätter.
Jag har nog aldrig sett eller hört nån komma med pekpinnar. De som upplever kommentarer eller information som pekpinnar tycker nog själva att de kanske borde ta till sig av informationen och agera därefter, men har inte ”förmågan”. Man känner sig liksom träffad och det blir jobbigt att höra sanningen.
Jag kan tänka mig att det blir lite extra känsligt för dig att prata om kost och rörelse eftersom du jobbar med det. Det blir liksom svårare att argumentera emot dig.
Kram Lena
14 februari 2021 — 14:05