Vad äter man i Kroatien? Vi listar 20 kroatiska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av kroatisk mat. I Kroatien hittar man allt från grillad fisk och lamm till tryffel och lokala ostar. Häng med och smaka på Kroatien!
Innehållsförteckning
Vad äter man i Kroatien?
Vi har sett oss om i Kroatien under fem resor, och har sammanlagt spenderat runt tre månader i landet. Vi har rest med husbil från söder till norr, husbilat runt Istrien och följt med på pressresor till Split, Opatija, Zadar och Zagreb. Vi har bott på campingar och hotell, och vi har både ätit på restauranger och botaniserat i mataffärer. Vi gillar det kroatiska köket, som är ganska rustikt samtidigt som det bjuder exklusiva och lokala delikatesser. Så, vad äter man i Kroatien?
Det kroatiska köket
Kroatien är, liksom Sverige, ett avlångt land och matkulturen skiljer ganska mycket mellan de olika delarna. Specialiteter som hittas i en del av landet kan vara nästan okända i en annan del. Matkulturen har förstås också inspirerats och tagit intryck av länderna runt omkring, allt från andra länder på Balkan till Italien och Österrike. Här presenterar vi 20 specialiteter i det kroatiska köket.
1. Grillat lamm
Grillat lamm är en specialitet i Kroatien, som gärna serveras vid festliga tillfällen. Lamm serveras på många restauranger så missa inte detta. Vi njöt bland annat av riktigt bra lamm på restaurangen Kopacina på ön Brac. Här fanns fem lammrätter på menyn och allt lamm som serverades var lokalt från ön. Verkligen gott!
2. Peka (maträtt i vedugn)
Peka är en rustik kroatisk maträtt som härstammar från Dalmatien. Rätten kan innehålla allt från kyckling till kalv eller bläckfisk och lagas i en gryta i en vedugn. Vi har testat en variant med kalv på restaurang i Zagreb. Gott och mättande!
3. Pašticada (köttgryta)
Pašticada är en specialitet från Dalmatien som består av marinerat nötkött, som fylls med mörötter, vitlök och bacon och sedan bräseras i rödvin. Rätten serveras med hemlagad ”njoki”, vilket är ungefär detsamma som gnocchi.
4. Ćevapčići (köttfärsjärpar)
Ćevapčići är en köttfärsrätt som är vanlig i Kroatien, men också i många intilliggande länder som Bosnien och Hercegovina, Serbien och Nordmakedonien. Rätten kan till exempel serveras med pitabröd, grönsaker och paprikaröran ajvar.
5. Ajvar (paprikaröra)
Ajvar är en kryddig sås/röra med paprika som huvudingrediens. Ajvar finns överallt i Balkan är en mycket populär smaksättning. I mataffärerna kan man se burkar med ajvar i långa rader som aldrig tycks ta slut.
6. Grillad färsk fisk
Överallt längs den kroatiska kusten kan man beställa färsk grillad fisk på restaurangerna. Fisken serveras ofta relativt enkelt, med grönsaker eller med potatis med mangold. Men så gott! Om man vill lyxa till det kan man beställa en fiskplatta med både fisk och skaldjur.
7. Bläckfisk
Om man gillar bläckfisk så kan man verkligen få sitt lystmäte i Kroatien. Ingen av oss är speciellt förtjusta i bläckfisk men vi har ofta fått det serverat på till exempel fiskplattor, och vi måste medge att bläckfisken ändå smakar ovanligt bra här.
8. Potatis med mangold
När man betsäller fisk i Kroatien är det vanligt att denna serveras med potatis som blandats med mangold. Inte så dumt!
9. Ostron från Ston
Ostronen från Ston i Dalmatien har vi inte smakat, utan bara hört talas om. Ostronen är kända för din karakteristiska smak och ska tydligen kunna fås inte bara råa utan också panerade, grillade, i soppa eller i risotto.
1o. Crni rižoto (svart risotto)
Om du tröttnat på vanlig risotto kan du, framför allt i Dalmatien, beställa svart risotto. Detta är risotto som färgats svart av bläcket från bläckfisk.
11. Zagorski Strukli (ostfyllda degknyten)
Zagorski Strukli är små pastknyten som fyllts med ost, och som eventuellt också är gratinerade. Vi åt dessa som förrätt på en restaurang i Zagreb 2016. Mycket gott, men mäktigt. Av någon konstig anledning glömde vi fotografera?
12. Kulen (kryddad korv)
I Kroatien hittar du en en hel del specialiteter i form av kallskuret kött och olika korvar. En av dessa är kulen, som görs av kött, paprika och vitlök. Kulen är en av de dyraste och lyxigaste korvprodukterna i Kroatien.
13. Prsut (lufttorkad skinka)
Kroatien har sina motsvarigheter till parmaskinka och prosciutto. Pršut är en lufttorkad skinka som smakar mycket gott. Perfekt som en liten förrätt tillsammans med ostar och oliver.
14. Šokol (torkat griskött)
Šokol är saltat och torkat kött från grisens nacke, och som sedan marinerats med rödvin och kryddats med peppar, kryddnejlika och muskot. Detta är en lokal specialitet som du hittar i och runt staden Nin.
15. Ost från Pag
Paški sir, vilket helt enkelt betyder “ost från Pag”, är en fårost som är omåttligt populär i Kroatien. Vi besökte en av tillverkarna på ön Pag och när vi frågade om ”hemligheten” berättade de att det handlar om råvarorna snarare än tillverkningsprocessen. Fåren som strövar runt på ön är små och tåliga, och gräset de äter är fullt av salt och mineraler. Eftersom antalet får på ön är begränsat blir priset relativt högt, men det är det värt!
16. Tryffel
Tryffel är en exklusiv specialitet som framför allt serveras i och runt Istrien. I flera år fanns ett rekord från 1999 med en tryffel som vägde 1,31 kg, och som hittades i den berömda tryffelskogen i Motovun. Tryffeln används som krydda till pasta och risotto, och det finns också produkter som tryffelolja, tryffelost och tryffelsalt.
17. Kroatiska oliver
I Kroatien produceras mycket oliver, och oliverna är väldigt goda. Många gånger kan man få oliver som lite plock före maten, kanske tillsammans med lufttorkad skinka och lokala ostar.
18. Labinski krafi (efterrätt från Labin)
Efterrätten ”labinski krafi” är en lokal specialitet i staden Labin i Istrien. Detta är små degknyten som fylls med ost. När vi åt dem serverades de med en kolasås. Mycket gott!
19. Fritule
Fritule är ett populärt litet bakverk, som du framför allt kan se under adventsfirandet och på julmarknaderna i Kroatien. Receptet skiljer sig från ort till ort, men gemensamt är generös fritering.
20. Licitarhjärta
Licitarhjärtan är ett traditionellt hjärtformat bakverk från Zagreb och norra Kroatien. Ofta ger man bort dessa hjärtan som present vid högtider som bröllop, Alla hjärtans dag och födelsedagar. Tillverkningsprocessen av hjärtana är upptagen på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.
Kroatiska restauranger
I Kroatien hittar du gott om både restauranger och så kallade “konobas”. En konoba är en traditionell kroatisk restaurang som serverar regionala rätter. Sammanlagt 69 kroatiska restauranger finns för närvarande upptagna i Michelinguiden. Här kommer också personliga tips på restauranger som vi har besökt:
Restauranger i Zagreb
- Restaurant Agava har både bra läge och bra mat. Här åt vi en perfekt grillad tonfisk. Adress: Ul. Ivana Tkalčića 39.
- Restaurang Vinodol serverar traditionall kroatisk mat. Här kan du till exempel testa Zagreb-štrukli och peka. Adress: Ul. Nikole Tesle 10.
Restauranger i Istrien
- Yacht Club Opatija i Opatija har vacker vy mot Adriatiska havet och serverar bland annat fisk och skaldjur. Adress: Zert ul. 4, Opatija.
- Restaurant Sveti Nikola i Poreč har härlig atmosfär. Här åt vi bland annat en fantastisk svamp- och tryffelsoppa. Adress: Obala Maršala Tita 23, Poreč.
- Restaurang Trost i Vrsar är en bra restaurang, som bland annat serverar fisk och skaldjur. Adress: Obala Maršala Tita 1, Vrsar.
- Velo Kafe i Labin serverar mycket bra mat. Här njöt vi av tryffelost, pasta med kräftor i vinsås och den lokala efterrätten Labinski krafi. Adress: Ul. Paola Sfecija 1, Labin.
- Konoba Feral Fažana serverar bland annat grillad fisk. Här åt vi en härlig fiskplatta och en semifreddo. Adress:Boraca 11, Fažana.
Restauranger i Dalmatien
- Tavern Batela, Blue Sun Hotels ligger nära Paklenica nationalpark och har en trevlig restaurang. Här åt vi en fantastisk fiskplatta. Adress: Bluesun Camp Paklenica.
- Restoran Sokol Nin är en trevlig restaurang. Här åt vi bland annat det saltade och torkade grisköttet ”sokol”. Adress: Ul. Hrvatskog Sabora 2, Nin.
- Restaurant Groppo i Zadar serverar bra mat, bland annat lamm, fisk och goda efterrätter. Adress: Široka ul. 22, Zadar.
- Restaurant 2Ribara i Zadar är en bra restaurang. Vi provade varsin god fiskrätt här. Adress: Ul. Blaža Jurjeva 1, Zadar.
- Pizzeria Antula i Omiš ligger mysigt bland gränderna. Här åt vi en riktigt god fiskplatta. Adress: Knezova Kačića bb, Omiš.
- Konoba Kopacina på Brac är specialiserad på lamm. Fantastiskt gott! Adress: Donji Humac 7, Donji Humac, Brac.
Vin, öl och andra kroatiska drycker
Kroatiskt vin
I Kroatien produceras mycket vin, både vitt och rött. Produktionen domineras av torra, vita viner av druvorna graševina, riesling, chardonnay, sauvignon blanc och furmint. Mest odlas importerade druvor, men det finns också flera inhemska.
För några år sedan väcktes stor uppmärksamhet när DNA-tester visade att druvan zinfandel är identisk med den kroatiska druvan crljenak kaštelanski, och alltså ursprungligen kommer från Kroatien. Här är ytterligare några inhemska druvor:
- Graševina (som också heter Welschriesling även om det inte är en riesling) odlas en del i östra Europa, bland annat i Kroatien
- Malvazija istarkska är ytterligare en druva som kan ge fina viner.
- Plavac mali är den mest odlade druvan i kroatien och trivs bra i Dalmatieniens kalkrika jordar.
Kroatisk öl
- Ožujsko är en ljus lager som tillverkas av det kroatiska bryggeriet Zagrebačka pivovara. Bryggeriet ligger i Zagreb och har tillverkat Ožujsko sedan 1893. Ožujsko Amber en lager och Ožujsko Rezano är en brun lager.
- Karlovačko är en ljus lager som tillverkas av bryggeriet Karlovačka pivovara i staden Karlovac. Bryggeriet ingår sedan år 2003 i koncernen Heineken. Karlovacko Crno är en mörk lager.
- Zmajska Pivovara Pale Ale är ett hantverksöl som fått bra recensioner.
- Osječko tillverkas i Kroatiens första bryggeri, med anor sedan 1697.
- Tomislav Crno Pivo är en mörk porter, med alkoholhalt på 7,3 procent.
Kroatiska spritdrycker
- Sljivovica (slivovits) är ett slags fruktbrännvin som görs på plommon.
- Rakia (rakija eller raki) är en alkoholhaltig dryck som framställs genom destillation av jästa frukter. Drycken finns i många varianter som till exempel Orahovača (framställd av valnötter), Višnjevac och Travarica.
- Maraschinor är en likör från frukter och blad från maraskakörsbär. Drycken kommer från Kroatien men tillverkas också i Italien.
Vad äter man i Kroatien? Vilka är dina erfarenheter av det kroatisk köket?
Vilka är dina erfarenheter av maten i Kroatien? Berätta gärna!
Porec i Kroatien – semesterort i härliga Istrien
Vi har besökt Porec i Kroatien. Börjar du kanske tröttna på bilder från charmiga byar och…
Unesco världsarv i Kroatien – 10 natur- och kulturarv
Har du sett några av alla Unesco världsarv i Kroatien? För närvarande finns 10 stycken, och…
Byn Bol på ön Brac – i Kroatiens skärgård
Bol ligger på ön Brac, som är den tredje största ön i Kroatiens skärgård. Brac omges…
Havets frukter och långa traditioner samsas i det dalmatinska köket
Gästskribent: Maria von Gegerfelt Kroatiens näst största stad Split ligger vid kusten i regionen Dalmatien. Staden…
Att handla i mataffärer i Kroatien
Att botanisera i mataffärer utomlands är alltid lika roligt! Hur är det att handla i mataffärer…
Omiš i Kroatien – Piraternas stad
Piratstaden Omiš i Kroatien ligger vid Adriatiska havet i Dalmatien, strax sydost om Split. På 1200-…
Att göra i Dubrovnik – 16 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Dubrovik i Kroatien? Dubrovnik är en fascinerande stad, fylld av intressanta…
Med båt på floden Cetina i Kroatien
Cetina i Kroatien är en 100 km lång flod i landskapet Dalmatien i södra Kroatien. I…
23 saker att göra i Split – din guide i Kroatien
Uppdaterad 2023 – Vad kan man göra i Split? Efter många resor i Kroatien och flera…
Hyra husbil i Kroatien – vår erfarenhet av en ”plåtis”
Vi har nyss kommit hem från en veckas resa runt Istrien i Kroatien, där vi för…
Weekend i Split – mysigt även på vintern
En weekend i Split i Kroatien – varför inte? Vi reste till Split några dagar över…
Camping i Dubrovnik – lyxiga Solitudo camping
Letar du efter en camping i Dubrovnik? camping Solitido ligger i södra Kroatien, 6 kilometer utanför…
Restauranger i Split – våra bästa restaurangtips
Restauranger i Split kan vi tipsa om idag! Under vårt senaste besök i Split hann vi…
Supetar på Brac i Kroatien – en idyllisk turistort
Supetar på Brac är den största staden på ön och du kan ta dig hit med färja…
Nationalparker i Kroatien – 8 härliga oaser
Nationalparker i Kroatien! Om det är någonstans i världen vi sett vackra nationalparker så är det…
Båttur i Kroatiens skärgård – att hyra egen båt
Idag kan vi berätta om en härlig båttur i Kroatiens skärgård. Kroatiens skärgård är magiskt vacker,…
Bo och äta i Zagreb – tips om restauranger
Äta i Zagreb? Det görs gärna i folkvimlet på promenadstråket Tkalciceva i centrala stan. Upptäck allt…
Bra restaurang på Brac – gott lamm på Kopacina
Vi kan tipsa om en bra restaurang på Brac – upplev riktigt gott lamm på Kopacina!…
Finns Europas klaraste vatten i Kroatien?
Vattnet i Kroatien är kristallklart. Varje gång vi kommer ner till stranden tittar vi och pekar….
Krka national Park i Kroatien – 8 måsten och fakta
Uppdaterad 2023 – Krka National Park i Kroatien är en fantastisk nationalpark med imponerande vattenfall, härliga…
Att göra i Kroatien – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Kroatien? Detta härliga land, som har en lång kust…
Rovinj i Kroatien – härlig medeltidsstad i Istrien
Rovinj i Kroatien är en härlig medeltidsstad vid Adriatiska havet i Istrien. Här kan du strosa…
Fažana – en pärla på Istriens västkust
Den lilla staden Fažana I Kroatien ligger på Istriens västkust och är en liten pärla. Här…
Plitvicesjöarna – upplev Plitvice nationalpark
Uppdaterad 2023 – Plitvicesjöarna i Kroatien är en nationalpark och ett naturområde med dramatiska vattenfall, vackra…
Opatija i Kroatien – 15 saker att se och göra
Opatija i Kroatien – en vacker ort på Istriens riviera! Vi har varit här flera gånger,…
Världens minsta stad – Hum i Kroatien
Hum i Kroatien är världens minsta stad. Vi åkte till den lilla bergsbyn som ligger på…
Mat från Dubrovnik – smakprov och nyheter
Igår bjöd Kroatiens turistråd in resebloggare och andra att ta del av en gourmetlunch med mat…
Semester på Brac i Kroatien – tips till ön Brac
Uppdaterad 2023 – Är du sugen på semester på Brac i Kroatien? Ön Brac är en…
Härliga camping Stobrec i Split, Kroatien
Camping Stobrec i Split ligger i centrala Dalmatien i Kroatien vid Adriatiska havet. På Campingen Stobrec…
Chokladfestival i Kroatien – med chokladmassage i Opatija
Nu har vi upplevt en riktig chokladfestival i Kroatien, i den vackra kuststaden Opatija. Precis allt…
Lena - gott för själen säger:
Kroatisk mat känns genuin och vällagad på nåt sätt. Har en fd svägerska från Kroatien, och jag har varit där ett par gånger, så några av rätterna ni nämner har jag ätit. Gott! Och provat Sljivovica (rätt okej).
Visste inte att de har sin egen lufttorkade skinka. Alltid lär man sig nåt från era inlägg!
Kram Lena
20 februari 2021 — 8:42
Helena säger:
Genuin och vällagad var en bra beskrivning! Ibland rustik men oftast bra!
20 februari 2021 — 20:15
LillaSyster säger:
Mmm så mycket gott ni visar upp!
När vi var i Kroatien fick vi några underbart goda kakor formade som små piroger med en mandelfyllning – jag har letat efter recept men aldrig hittat något – men goda var de.
20 februari 2021 — 17:05
Helena säger:
Åh det låter jättespännande och gott! Inget vi råkat på ännu men provar gärna! 😀👍
20 februari 2021 — 20:16
BP säger:
Alla rätter förutom korv och bakverken gör att jag bara dreglar. Bläckfisken och fisken samt ostronen – MUMS:-)
20 februari 2021 — 20:07
Helena säger:
För mig är detsamma förutom bläckfisken, som inte riktigt är min grej 😝
20 februari 2021 — 20:17
Marias memoarer säger:
Cevapcici och burek åt jag bland annat i Kroatien. Och vanliga bläckfiskringar på en turiststrand som kanske inte var den häftigaste upplevelsen. Lufttorkad skinka och annat kallskuret samt fisk åt jag i grannlandet Montenegro.
21 februari 2021 — 14:39
Helena säger:
Maria, ja många av rätterna, eller varianter på dem, finns förstås i grannländerna också! Burek har vi också ätit, men kanske i Albanien tror jag eller Nordmakedonien.
21 februari 2021 — 17:09
Monica&Thomas säger:
Woops, så dök detta upp …läste någon artikel av Er för ett par år sedan .
Så kul att ’ springa’ på Er igen..så intressant läsning..välformulerad / lockande i formation 👏👌.
Åkte till landet med husvagn ..stannade i två mån då vi var nyblivna pensionärer vår -17 ..har provat lite av den mat Ni skriver om ..M E N uppskattar verkligen den research Ni gjort/dokumenterat 😋😉😍
21 februari 2021 — 8:38
Helena säger:
Hej på er och stort tack för er fina kommentar, som gjorde oss väldigt glada! 🙂 Härligt att ni varit i Kroatien med husvagnen! Och hoppas att man snart får möjlighet att resa söderöver igen. Ha det fint!
21 februari 2021 — 17:11
TravelAnna säger:
Vilken bra och utförlig lista med frestande rätter! Jag älskar kroatisk mat och då främst grillad fisk och grillade skaldjur. Några av mitt livs godaste måltider har jag ätit i byn Plat strax söder om Dubrovnik: https://www.newyorkmybite.com/konoba-king-den-basta-restaurangen-pa-dubrovniks-riviera/
Tryffel har jag dock inte ätit i Kroatien och inte heller rätter som är gjorda på vetemjöl (eftersom jag inte äter gluten). Men kan tänka mig att allt är jättegott! 🙂
21 februari 2021 — 12:59
Helena säger:
Maten i ditt inlägg såg verkligen fräsch och god ut! Vi gillar ju oxå fisk och skaldjur, och i Kroatien kan man verkligen få det fräscht!
21 februari 2021 — 17:12
Hasse säger:
Finns många trevliga småmkrogar, men allra helst besöker vi fiskmarknader, som den i Trogir. Finns många fler, men den är mycket trevlig. Mali Misto i Zadar är en krog som vi inte glömmer.
21 februari 2021 — 22:13
Marchal London säger:
Kroatien är fantastiskt semester land måste upplevas i verkligheten 👍🍴🙌
12 februari 2022 — 6:23
Marchal London säger:
Kroatien är fantastiskt semester 👍🙌
12 februari 2022 — 6:26