Meny Stäng

Vad äter man i Kroatien? – 20 kroatiska specialiteter

Annons

Vad äter man i Kroatien? Vi listar 20 kroatiska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av kroatisk mat. I Kroatien hittar man allt från grillad fisk och lamm till tryffel och lokala ostar. Häng med och smaka på Kroatien!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad äter man i Kroatien?

Vi har sett oss om i Kroatien under fem resor, och har sammanlagt spenderat runt tre månader i landet. Vi har rest med husbil från söder till norr, husbilat runt Istrien och följt med på pressresor till Split, Opatija, Zadar och Zagreb. Vi har bott på campingar och hotell, och vi har både ätit på restauranger och botaniserat i mataffärer. Vi gillar det kroatiska köket, som är ganska rustikt samtidigt som det bjuder exklusiva och lokala delikatesser. Så, vad äter man i Kroatien?

Vad äter man i Kroatien?

Det kroatiska köket

Kroatien är, liksom Sverige, ett avlångt land och matkulturen skiljer ganska mycket mellan de olika delarna. Specialiteter som hittas i en del av landet kan vara nästan okända i en annan del. Matkulturen har förstås också inspirerats och tagit intryck av länderna runt omkring, allt från andra länder på Balkan till Italien och Österrike. Här presenterar vi 20 specialiteter i det kroatiska köket.

1. Grillat lamm

Grillat lamm är en specialitet i Kroatien, som gärna serveras vid festliga tillfällen. Lamm serveras på många restauranger så missa inte detta. Vi njöt bland annat av riktigt bra lamm på restaurangen Kopacina på ön Brac. Här fanns fem lammrätter på menyn och allt lamm som serverades var lokalt från ön. Verkligen gott!

Vad äter man i Kroatien?

2. Peka (maträtt i vedugn)

Peka är en rustik kroatisk maträtt som härstammar från Dalmatien. Rätten kan innehålla allt från kyckling till kalv eller bläckfisk och lagas i en gryta i en vedugn. Vi har testat en variant med kalv på restaurang i Zagreb. Gott och mättande!

Kroatiska specialiteter - peka

3. Pašticada (köttgryta)

Pašticada är en specialitet från Dalmatien som består av marinerat nötkött, som fylls med mörötter, vitlök och bacon och sedan bräseras i rödvin. Rätten serveras med hemlagad ”njoki”, vilket är ungefär detsamma som gnocchi.

4. Ćevapčići (köttfärsjärpar)

Ćevapčići är en köttfärsrätt som är vanlig i Kroatien, men också i många intilliggande länder som Bosnien och Hercegovina, Serbien och Nordmakedonien. Rätten kan till exempel serveras med pitabröd, grönsaker och paprikaröran ajvar.

Kroatiska specialiteter

5. Ajvar (paprikaröra)

Ajvar är en kryddig sås/röra med paprika som huvudingrediens. Ajvar finns överallt i Balkan är en mycket populär smaksättning. I mataffärerna kan man se burkar med ajvar i långa rader som aldrig tycks ta slut.

Ajvar

6. Grillad färsk fisk

Överallt längs den kroatiska kusten kan man beställa färsk grillad fisk på restaurangerna. Fisken serveras ofta relativt enkelt, med grönsaker eller med potatis med mangold. Men så gott! Om man vill lyxa till det kan man beställa en fiskplatta med både fisk och skaldjur.

Vad äter man i Kroatien? - grillad fisk

7. Bläckfisk

Om man gillar bläckfisk så kan man verkligen få sitt lystmäte i Kroatien. Ingen av oss är speciellt förtjusta i bläckfisk men vi har ofta fått det serverat på till exempel fiskplattor, och vi måste medge att bläckfisken ändå smakar ovanligt bra här.

Vad äter man i Kroatien? - bläckfisk

8. Potatis med mangold

När man betsäller fisk i Kroatien är det vanligt att denna serveras med potatis som blandats med mangold. Inte så dumt!

Vad äter man i Kroatien? Potatis med mangold

9. Ostron från Ston

Ostronen från Ston i Dalmatien har vi inte smakat, utan bara hört talas om. Ostronen är kända för din karakteristiska smak och ska tydligen kunna fås inte bara råa utan också panerade, grillade, i soppa eller i risotto.

Ostron

1o. Crni rižoto (svart risotto)

Om du tröttnat på vanlig risotto kan du, framför allt i Dalmatien, beställa svart risotto. Detta är risotto som färgats svart av bläcket från bläckfisk.

Före maten fick vi en lite friterad boll med svart risfyllning - färgat med bläckfiskbläck

11. Zagorski Strukli (ostfyllda degknyten)

Zagorski Strukli är små pastknyten som fyllts med ost, och som eventuellt också är gratinerade. Vi åt dessa som förrätt på en restaurang i Zagreb 2016. Mycket gott, men mäktigt. Av någon konstig anledning glömde vi fotografera?

Kroatiska specialiteter
Källa: Flickr Marcel All Creative Commons

12. Kulen (kryddad korv)

I Kroatien hittar du en en hel del specialiteter i form av kallskuret kött och olika korvar. En av dessa är kulen, som görs av kött, paprika och vitlök. Kulen är en av de dyraste och lyxigaste korvprodukterna i Kroatien.

Korv

13. Prsut (lufttorkad skinka)

Kroatien har sina motsvarigheter till parmaskinka och prosciutto. Pršut är en lufttorkad skinka som smakar mycket gott. Perfekt som en liten förrätt tillsammans med ostar och oliver.

Pizza

14. Šokol (torkat griskött)

Šokol är saltat och torkat kött från grisens nacke, och som sedan marinerats med rödvin och kryddats med peppar, kryddnejlika och muskot. Detta är en lokal specialitet som du hittar i och runt staden Nin.

Vad äter man i Kroatien? - lokala specialiteter

15. Ost från Pag

Paški sir, vilket helt enkelt betyder “ost från Pag”, är en fårost som är omåttligt populär i Kroatien. Vi besökte en av tillverkarna på ön Pag och när vi frågade om ”hemligheten” berättade de att det handlar om råvarorna snarare än tillverkningsprocessen. Fåren som strövar runt på ön är små och tåliga, och gräset de äter är fullt av salt och mineraler. Eftersom antalet får på ön är begränsat blir priset relativt högt, men det är det värt!

Kroatiska specialiteter - ost från Pag

16. Tryffel

Tryffel är en exklusiv specialitet som framför allt serveras i och runt Istrien. I flera år fanns ett rekord från 1999 med en tryffel som vägde 1,31 kg, och som hittades i den berömda tryffelskogen i Motovun. Tryffeln används som krydda till pasta och risotto, och det finns också produkter som tryffelolja, tryffelost och tryffelsalt.

Vad äter man i Kroatien? - Tryffelost

17. Kroatiska oliver

I Kroatien produceras mycket oliver, och oliverna är väldigt goda. Många gånger kan man få oliver som lite plock före maten, kanske tillsammans med lufttorkad skinka och lokala ostar.

Olivskörd

18. Labinski krafi (efterrätt från Labin)

Efterrätten ”labinski krafi” är en lokal specialitet i staden Labin i Istrien. Detta är små degknyten som fylls med ost. När vi åt dem serverades de med en kolasås. Mycket gott!

Vad äter man i Kroatien? - lokala specialiteter

19. Fritule

Fritule är ett populärt litet bakverk, som du framför allt kan se under adventsfirandet och på julmarknaderna i Kroatien. Receptet skiljer sig från ort till ort, men gemensamt är generös fritering.

20. Licitarhjärta

Licitarhjärtan är ett traditionellt hjärtformat bakverk från Zagreb och norra Kroatien. Ofta ger man bort dessa hjärtan som present vid högtider som bröllop, Alla hjärtans dag och födelsedagar. Tillverkningsprocessen av hjärtana är upptagen på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Licitarhjärta

Kroatiska restauranger

I Kroatien hittar du gott om både restauranger och så kallade “konobas. En konoba är en traditionell kroatisk restaurang som serverar regionala rätter. Sammanlagt 69 kroatiska restauranger finns för närvarande upptagna i Michelinguiden. Här kommer också personliga tips på restauranger som vi har besökt:

Restauranger i Zagreb

  • Restaurant Agava har både bra läge och bra mat. Här åt vi en perfekt grillad tonfisk. Adress: Ul. Ivana Tkalčića 39.
  • Restaurang Vinodol serverar traditionall kroatisk mat. Här kan du till exempel testa Zagreb-štrukli och peka. Adress: Ul. Nikole Tesle 10.
Vad äter man i Kroatien och på Tkalčić-gatan

Restauranger i Istrien

  • Yacht Club Opatija i Opatija har vacker vy mot Adriatiska havet och serverar bland annat fisk och skaldjur. Adress: Zert ul. 4, Opatija.
  • Restaurant Sveti Nikola i Poreč har härlig atmosfär. Här åt vi bland annat en fantastisk svamp- och tryffelsoppa. Adress: Obala Maršala Tita 23, Poreč.
  • Restaurang Trost i Vrsar är en bra restaurang, som bland annat serverar fisk och skaldjur. Adress: Obala Maršala Tita 1, Vrsar.
  • Velo Kafe i Labin serverar mycket bra mat. Här njöt vi av tryffelost, pasta med kräftor i vinsås och den lokala efterrätten Labinski krafi. Adress: Ul. Paola Sfecija 1, Labin.
  • Konoba Feral Fažana serverar bland annat grillad fisk. Här åt vi en härlig fiskplatta och en semifreddo. Adress:Boraca 11, Fažana.
Vad äter man i Kroatien? Fiskplatta på Konoba Feral

Restauranger i Dalmatien

  • Tavern Batela, Blue Sun Hotels ligger nära Paklenica nationalpark och har en trevlig restaurang. Här åt vi en fantastisk fiskplatta. Adress: Bluesun Camp Paklenica.
  • Restoran Sokol Nin är en trevlig restaurang. Här åt vi bland annat det saltade och torkade grisköttet ”sokol”. Adress: Ul. Hrvatskog Sabora 2, Nin.
  • Restaurant Groppo i Zadar serverar bra mat, bland annat lamm, fisk och goda efterrätter. Adress: Široka ul. 22, Zadar.
  • Restaurant 2Ribara i Zadar är en bra restaurang. Vi provade varsin god fiskrätt här. Adress: Ul. Blaža Jurjeva 1, Zadar.
  • Pizzeria Antula i Omiš ligger mysigt bland gränderna. Här åt vi en riktigt god fiskplatta. Adress: Knezova Kačića bb, Omiš.
  • Konoba Kopacina  Brac är specialiserad på lamm. Fantastiskt gott! Adress: Donji Humac 7, Donji Humac, Brac.
Restaurang Kopacina

Vin, öl och andra kroatiska drycker

Kroatiskt vin

I Kroatien produceras mycket vin, både vitt och rött. Produktionen domineras av torra, vita viner av druvorna graševina, riesling, chardonnay, sauvignon blanc och furmint. Mest odlas importerade druvor, men det finns också flera inhemska.

För några år sedan väcktes stor uppmärksamhet när DNA-tester visade att druvan zinfandel är identisk med den kroatiska druvan crljenak kaštelanski, och alltså ursprungligen kommer från Kroatien. Här är ytterligare några inhemska druvor:

  • Graševina (som också heter Welschriesling även om det inte är en riesling) odlas en del i östra Europa, bland annat i Kroatien
  • Malvazija istarkska är ytterligare en druva som kan ge fina viner.
  • Plavac mali är den mest odlade druvan i kroatien och trivs bra i Dalmatieniens kalkrika jordar. 
Vad äter man i Kroatien och vad dricker man?

Kroatisk öl

  • Ožujsko är en ljus lager som tillverkas av det kroatiska bryggeriet Zagrebačka pivovara. Bryggeriet ligger i Zagreb och har tillverkat Ožujsko sedan 1893. Ožujsko Amber en lager och Ožujsko Rezano är en brun lager.
  • Karlovačko är en ljus lager som tillverkas av bryggeriet Karlovačka pivovara i staden Karlovac. Bryggeriet ingår sedan år 2003 i koncernen Heineken. Karlovacko Crno är en mörk lager.
  • Zmajska Pivovara Pale Ale är ett hantverksöl som fått bra recensioner.
  • Osječko tillverkas i Kroatiens första bryggeri, med anor sedan 1697.
  • Tomislav Crno Pivo är en mörk porter, med alkoholhalt på 7,3 procent.
Kroatisk öl

Kroatiska spritdrycker

  • Sljivovica (slivovits) är ett slags fruktbrännvin som görs på plommon.
  • Rakia (rakija eller raki) är en alkoholhaltig dryck som framställs genom destillation av jästa frukter. Drycken finns i många varianter som till exempel Orahovača (framställd av valnötter), Višnjevac och Travarica.
  • Maraschinor är en likör från frukter och blad från maraskakörsbär. Drycken kommer från Kroatien men tillverkas också i Italien.
Kroatiska köket

Vad äter man i Kroatien? Vilka är dina erfarenheter av det kroatisk köket?

Vilka är dina erfarenheter av maten i Kroatien? Berätta gärna!

Mat och dryck i olika länder. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev