Intressanta fakta om ägg! Vem var det egentligen som kom först, hönan eller ägget? Det kan vi förstås inte svara på, men vi har samlat ihop en hel del andra spännande fakta om detta superlivsmedel.
Innehållsförteckning
Tankar om ägg
Ägg är verkligen ett fantastiskt livsmedel. Det är sprängfyllt av vitaminer och mineraler, det mättar bra, man kan tillaga det på oändligt många sätt och det är väldigt gott. Runt om i världen bidrar höns och ägg till att människor får mat på bordet. Vi älskar ägg och äter faktiskt ägg varje dag. När vi nu närmar oss påsk känner vi att det passar med lite fakta om ägg!
Fakta om ägg
Här har vi nu samlat en rad intressanta fakta om ägg. Håll till godo!
1. Ägg kommer främst från fåglar, men även från kräldjur
Om vi pratar om ägg som livsmedel så kommer dessa främst från olika sorters fåglar, men vi äter också fiskägg. Fiskäggen kallar vi oftast för rom.
2. Man kan äta ägg från många olika fåglar
Vi människor äter överlägset mest ägg från hönor, men man kan äta ägg från många andra fåglar också. När det gäller tamfåglar kan man till exempel äta ägg från anka, vaktel, gås och struts. Ett strutsägg motsvarar ungefär 25 hönsägg och väger cirka 1,7 kg. Man kan också äta ägg från vilda änder, gäss och havsfåglar.
3. Ägg kan tillagas på många sätt
Det är vanligt att koka eller steka ägg. Man kan också göra pocherade ägg (förlorade ägg) och äggröra, eller använda ägg för att laga pannkakor, våfflor, crêpes, omelett, paj, sufflé och olika sorters kakor.
4. Enbart äggvita används i många bakverk
Enbart äggvita används i många bakverk, som till exempel maränger, marshmallows, mandelbiskvier och macarons.
5. Vi har ätit ägg sedan urminnes tider
Man tror att människor ätit ägg under hela vår tid på den här planeten. När vi levde som jägare och samlare kunde vi plocka ägg från vilda fåglar, och senare lärde vi att domesticera fåglar som till exempel höns.
6. Äggulor koagulerar vid 65-70 grader
Äggulor koagulerar, det vill säga stelnar, vid 65–70 °C men koaguleringstemperaturen höjs när äggulan blandas med andra livsmedel. När man blandar äggulor med stärkelse, som exempelvis potatismjöl, koagulerar äggulorna vid 85 grader. Äggvita koagulerar vid 60–65 °C.
7. Ibland får ägg dubbla gulor
Ibland kan ett ägg ha två gulor, vilket är vanligare hos yngre höns jämfört med äldre. Anledningen är att två äggceller har släppt samtidigt från hönans äggstock.
8. Höns är effektiva foderomvandlare
En modern värphöna värper ungefär ett kilo ägg utifrån två kilo foder.
9. Hönor värper många ägg
En höna lägger i genomsnitt runt 320 ägg per år. Man får alltså ut en hel del mat från bara en enda höna.
10. Vita ägg kommer från vita hönor
Vita ägg kommer vanligen från vita hönor och de bruna vanligen från bruna hönor. I Sverige är cirka 95 procent av alla ägg vita. Ytterligare fakta om ägg är att gulans färg skiftar beroende på vilket foder hönan fått.
11. Äggallergi är vanligast hos barn
Äggallergi förekommer framför allt hos yngre barn, och det är vanligt att man växer ifrån allergin när man blir äldre. Oftast är det äggvitans proteiner man är allergisk emot, men man kan också vara allergisk mot proteiner i äggulan.
12. Ägg håller långt efter bäst före-datum
Svenska hönsägg som förvaras i kylskåp med den den spetsiga delen neråt håller sig färska cirka 2–3 månader efter produktion, vilket innebär omkring 1–2 månader efter bäst före-datumet.
13. Du kan testa hur färskt ägget är
Vill du veta hur färskt ett ägg är? Då kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i en bytta fylld med vatten. Om ägget ligger kvar på botten är det riktigt pinfärskt. Om det börjar resa sig är det cirka en vecka gammalt. Om det flyter upp till ytan är det äldre.
14. Mängden kalk i skalet är alltid lika stor
Mängden kalk i äggskalet är i princip alltid lika stor och därför har små hönsägg tjockare skal än stora ägg.
15. Äggskalet ger ett trefaldigt skydd
Ett ägg består av ungefär 12,5 procent skal, vilket huvudsakligen består av kalk. Skalet har ungefär 10 000 porer som ägget ”andas” genom. Precis under skalet finns en tunn hinna. Dessutom finns en skyddande hinna utanpå skalet, som förstörs om ägget tvättas eller kokas.
Trots detta trefaldiga skydd är ägget inte skyddat mot lukter. För att det inte ska släppa in lukt från andra livsmedel i kylskåpet bör man förvara det i slutna förpackningar, som äggfack eller äggkartong.
16. Unga hönor värper små ägg
Unga hönor värper små ägg och äldre hönor värper större ägg. Det är detta som förklarar varför det finns ägg i olika storlekar.
17. En storleksguide styr om äggen kallas large eller medium
En storleksguide styr om äggen ska kallas small, medium, large eller extra large:
- Extra stora ägg (Extra large) >73 gram
- Stora ägg (Large) >63–73 gram
- Medelstora ägg (Medium) >53–63 gram
- Små ägg (Small) ≤53 gram
18. Den rosa koden talar om vilket land ägget kommer ifrån
När man köper vanliga hönsägg i svenska butiker är dessa märkta med en rosa kod som talar om i vilket land ägget är producerat, vilken bonde som har haft ansvaret för hönorna samt deras inhysning:
0 = Ekologisk produktion
1 = Frigående utomhus
2 = Frigående inomhus
3 = Inredda burar
19. Ägg är extremt näringsrika
Ägg innehållet massor av olika närinsgämnen, som E-vitamin, selen, riboflavin, A-vitamin, zink, D-vitamin, folat, niacin och vitamin B12. Ägg är en riktig vitaminbomb, och det enda vitamin som saknas är C-vitamin. Positiva fakta om ägg, eller hur?
20. Utomlands kan man inte alltid äta råa ägg
I Sverige är vi vana att kunna använda råa ägg om vi vill, eftersom de råa äggen här inte gör oss sjuka. I många länder är det vanligt med salmonella, och då måste man vara mer försiktig. Mer än 20 procent av alla ägg inom EU bär på salmonella, varför många EU-länder rekommenderar sina invånare att tillaga äggen ordentligt.
21. Påskens ägg symboliserar pånyttfödelse
Ägg symboliserar återfödelse och fruktbarhet, vilket både kan kopplas till våren och till Jesus återuppståndelse. Ägg passar därför bra på påsken av flera anledningar. Dessutom var det ju förr så att påsken inföll efter en lång tid av fasta, då man inte fick äta ägg. När det var dags för påsken hade man därför ofta många ägg på lager.
22. Äggmålning är en konstform i vissa länder
Att måla ägg har blivit en stor konstform i Ukraina och andra delar av Central- och Östeuropa. Ett ägg som dekorerats enligt traditionell ukrainsk sed kallas ”pysanka”.
23. Äggkonsumtionen i Sverige ökar
Äggkonsumtionen i Sverige har ökat med drygt trettio procent under det senaste decenniet. År 2010 köpte svenskarna 75 606 ton färska ägg och 2019 hade mängden ökat till 100 261 ton, en ökning med 32,6 procent.
24. 64 procent äter ägg flera gånger i veckan
Ägg är ett uppskattat livsmedel bland svenska folket. Enligt en undersökning från branschorganisationen Svenska Ägg uppger 64 procent att de äter ägg flera gånger i veckan.
25. Äggets dag infaller den andra fredagen i oktober
Äggets dag infallet varje år den andra fredagen i oktober, och i samband med detta arrangeras ibland sånt som event, konstutställningar och recepttävlingar. Äggets dag är instiftat av IEC (International Egg Commission) och har firats sedan 1996.
Fler roliga fakta om ägg
- Att frysa ägg går bara om man först knäcker dem. Annars spricker skalet.
- Äggpickning är en gammal lek med anor från medeltiden. Deltagarna får varsitt hårdkokt ägg, som de gärna får måla, och sedan ska man knacka toppen av ägget mot motståndarens ägg. Den som längst undviker att skada sitt äggskal vinner.
- Påskharen förknippas ibland med påskäggen. Enligt vissa länders traditioner är det haren som kommer med påskägg till barnen. Ibland gömmer familjerna äggen i till exempel trädgården, och låtsas att det är påskharen som placerat dem där.
- Rödmålade påskägg är tradition i det ortodoxa Grekland. Färgen ska påminna om Kristi blod, och äggen används för dekoration.
Fler fakta om ägg?
Har du koll på några fler intressanta fakta om ägg? Eller kan du kanske dela med dig av några spännande ägghistorier?
Faktakällor: Svenska ägg, Alsbo ägg, Wikipedia och olika receptsajter.
Bildkällor: FREEDOMtravel och Pixabay.
Kors och Tvärs säger:
Hoppsan Här blev man verkligen uppeggad på morgonen. Och riktigt sugen på kokta, med kaviar ☺️
Det vi ännu inte provat är vaktelägg. Det säljs i livsmedelsbutiker i Spanien. Men de står aldrig kylda så vi har medvetet valt bort dem Där kan vi förresten köpa färdig koka ägg också. Hur äckligt låter inte det!?
24 mars 2021 — 7:52
Helena säger:
Haha, eller hur? Vaktelägg låter spännande! Om det är som med vanliga ägg så klarar de nog att inte vara kylda, MEN å andra sidan inte lika länge. Färdigkokta ägg? Är det bara ett och ett då, eller många på en gång? (Dvs är det meningen som en ”snacks” på vägen eller är det ett helt gäng som man ska ta hem?)
24 mars 2021 — 16:48
Kors och Tvärs säger:
Färdigkokt ägg finns åtminstone i 6-pack Tror 10-pack också. Har aldrig köpt men tänker att de är helt överkokta, med en grön ring kring gulan 😁 Eller tänk om man tar fel…. Tänker sig att baka eller så och kommer hem med kokta 😂😂
24 mars 2021 — 18:29
Helena säger:
Intressant! Ja, viss risk att de är överkokta kanske, som det brukar vara på många hotell. Sååå jobbigt är det ju inte att koka själv 😉
26 mars 2021 — 20:45
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Oh, vad roligt att du är tillbaka med lite mat. Du skriver så intressant och lättläst med mycket nyttig och intressant information.
Första bilden av äggmacka med kaviar fick det att vattnas i munnen på mig. Älskar kaviar! Längtar så otroligt efter kaviar, som jag inte kan få tag på här. IKEA här, men de är stängt och med reserestriktioner har jag inte kunnat åka dit på så länge.
Här har vi salmonella, så jag är väldigt restriktiv med råa ägg,
De flesta ägg vi har här i handeln är bruna, svårt att få tag i vita ägg.
Skulle kunna kommentera massor, men det blir tjatigt för dig, så avslutar med ytterligare ett tack för trevligt inlägg!
24 mars 2021 — 9:57
Helena säger:
Tack Lena, vilken fin kommentar! Roligt att höra att du gillar det! Vad trist att ni inte kan få tag i kaviar nu … Trist med salmonella också! Innebär det att man också måste hårdkoka äggen? Och även intressant att de flesta ägg hos er är bruna! Här är det definitivt tvärtom.
24 mars 2021 — 16:50
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Jag hårdkokar alltid äggen, men här serveras löskokta ägg och stekta ägg med rinnande gula på hotell o s v, vilket förvånar mig. Kanske anses det inte finnas så mycket smitta att man bryr sig eller så kanske salmonellan försvinner efter en viss temperatur. Det vet du mer om än jag vet. Så tyvärr har jag inget riktigt bra svar, men har funderat över det många gånger.
Jag är också förvånad över att nästan alla ägg är bruna. Tänker på det mest inför påsk då jag vill ha vita ägg, dels som dekoration och dels att måla. Jag tror att det kanske är tradition här med bruna ägg och vi ändrar ju inte på saker så där hur som helst, men jag vet inte den korrekta anledningen, bara spekulationer.
26 mars 2021 — 10:47
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Jag är tillbaka.
Vi blev lite mer intresserade av ägg efter dina frågor, så mannen googlade lite.
Stora äggproducenter här vaccinerar hönorna och chansen för salmonella är betydligt mindre idag. De kontrolleras ofta och skulle det bli ett utbrott, ska man ta tag i det direkt. Vad gäller små producenter är kontrollen inte densamma.
Så salmonellan finns, men anses inte vara en stor risk längre.
Jag lever nog med lite gamla värderingar och behöver nog inte bry mig så mycket om det. Är dock alltid lite orolig när jag gör egne majonnäs här.
26 mars 2021 — 11:03
Helena säger:
Men vad roligt att ni läste vidare! Detta var intressant! Bra att man verkar kunna hålla ner risken för salmonella idag!
26 mars 2021 — 20:52
Matts Torebring säger:
Jag minns från småskolan, att min mamma skickade med mig en påse ägg till min trevliga skolfröken. Har någon mera varit med om detta?
24 mars 2021 — 18:32
Helena säger:
Det låter verkligen charmigt! Jag har inte varit med om det. men å andra sidan bodde jag i en stad och inte på landet, så vi hade bara tillgång till ”fabriksägg” 😉
26 mars 2021 — 20:46
BP säger:
Håller helt med Lena! Bra med Påsk snart, då kan man ”häva i sig” en massa ägg, och då talar jag inte om chokladvarianten. Jag älskar ägg i alla dess former, och sedan jag läst hur man gör pocherade ägg i mikron så äter vi just nu massvis med pocherade ägg.
24 mars 2021 — 18:42
Helena säger:
Pocherade ägg är gott! Fast vi har ingen micro, så kan inte testa den varianten … 😉
26 mars 2021 — 20:47
Geddfish säger:
Jo, jag har precis kommit hem från dottern i Värmland och hennes hönseri i liten skala. Så nu passade jag på att läsa ert trevliga och roliga inlägg.
Jag fick vara med om äggkläckningen för en vecka sedan och har gullat med de små kycklingbebisarna varje dag. Hon har ju olika raser och således olika färg på äggen.
Sen var vi och tittade på vakteluppfödning och jag har köpt med mig vaktelägg. Pyttesmå!
Får väl blogga om det 😀
Glad Påsk!!
24 mars 2021 — 20:23
Helena säger:
Men vad mysigt och charmigt det låter! Och intressant! Måste läsa det du bloggar! Önskar en fin påsk!
26 mars 2021 — 20:49
Lena - gott för själen säger:
Vilken rolig fakta! Att det var nyttigt med ägg visste jag så klart, men att det var så pass mycket vitaminer i visste jag inte. Och det där med kalkmängden i skalen var intressant.
Kram Lena
27 mars 2021 — 7:20
Helena säger:
Det där med kalkmängden visste inte jag heller innan. Fick lära mig en hel del nytt själv 😉 Fint att ägg är så nyttigt nu när vi närmar oss påsk 🙂
27 mars 2021 — 8:04