Fakta om Albanien – 30 saker som du kanske inte visste om Albanien. Vi reste runt nästan en månad i Albanien 2015 och det var ett riktigt äventyr. Här hittar du vackra orörda stränder, prisvärda restauranger, vänliga människor och dramatisk natur. Häng med!
Innehållsförteckning
Fakta om Albanien
Kommer du till tals med en alban så får du räkna med att bli bjuden på spriten raki eller en matbit av ren vänlighet. I landet Albanien hittar du intressanta romarlämningar, staden med tusen fönster, den kända badorten Ksamil och den sjunde djupaste sjön i världen. Här kommer 30 fakta om Albanien!
1. ”Xhiro” är en albansk tradition
Albaner är väldigt gästvänliga och tycker om att umgås. En tradition är att när man kommer hem från jobbet, då tar man en promenad runt grannskapet och prata ikapp det som har hänt, och traditionen kallas xhiro.
2. Berat & Girokaster är Unesco världsarv
Staden Berat har utnämnts som den vackraste staden i Albanien av japanerna. Berat är ett UNESCU världsarv och kallas också staden med 1000 fönster. Floden Osum flyter genom staden och det är flera fantastiska broar som bör ses. Staden har värdefulla lämningar från det Osmanska riket.
Gjirokastër är en stad och en fästning på berget Mali, med utsikt över floden Drina.
3. Albanien är bergigt
Runt 70 procent av Albanien består av berg vilket ger landet ett dramatiskt vackert landskap. Man kör ofta på bergsvägar och därefter rakt ner till stränderna som ligger vid bergets fot. Vi körde över Llogara National Park i Akropolisbergen längs den albanska rivieran, förbi Llogaropasset på 1043 meter och där stannade vi och fotade … WOW!
4. Bron Ura e Mesit har 13 bågar
Den här charmiga bron Ura e Mesit hittar du i byn Mes som ligger norr om Shkodër. Den har 13 bågar och den största i mitten är 21,5 meter. Bron byggdes på 1700-talet för att ta sig över floden Kir.
5. ”Besa” är ett albanska löfte
Besa är ett kulturellt albanskt hedersord som betyder att hålla ett löfte. Ordet kan också innebära att man ska ta hand om dem som behöver och att man ska vara vara gästvänlig. Besa anses ofta som en viktig albansk tradition.
6. Valutan i Albanien är LEK
Glöm inte bort att Albanien har en egen valuta. Du växlar eller tar ut från bankomaten när du kommer fram.
7. Albanien är populärt bland vandrare
Albaniens högsta berg Korab ligger på gränsen mellan Albanien och Nordmakedonien. Hit kommer äventyrare mellan juni och september för att vandra och beundra utsikten.
8. Albanien var stängt i 50 år
Albanien är väldigt ungt land när det kommer till utveckling. Landet var stängt mot omvärlden 1941-1991 (50 år), under den kommunistiske ledaren Enver Hoxha.
9. Shkoder ruvar på en legend om Rozafa
Shkoder är den fjärde största staden i Albanien och ligger i den norra delen av landet. På en av stadens bergstoppar ligger slottet Rozafa, som ruvar på en speciell sägen.
Tre bröder försökte bygga ett slott här. De murade hela dagarna, men varje morgon hade murbruket smulats sönder under natten. En vis man sa till dem att en av deras fruar måste offras och muras in i slottet. De bestämde att den fru som nästkommande dag kom med mat måste offras, och den oturliga lotten föll på yngste broderns fru Rozafa. Hon gröt och bad om att få lämna ett bröst synligt så hon kunde mata sin nyfödde son samt en arm och en ben för att kunna vagga honom. Det vita kalkvattnet som rinner från slottets ingång är enligt legenden Rozafas bröstmjölk.
10. Skanderbeg är en symbol för Albanien
Georg Kastriota Skanderbeg (1405-1468) från Kruja är känd för sitt krig mot Osmanerna, som styrde i Albanien på den här tiden. Han är en stor symbol för Albanien, som nationalhjälte och frihetskämpe.
11. Albanien har 750 000 bunkrar
De komministiske ledaren Enver Hoxha planerade att försvara landet om det skulle bli trubbel. Han byggde 750 000 stycken för landets 3 miljoner invånare, så det fanns gott om dem. Idag finns 160 000 fortfarande spridda över landet.
12. Få bilar under kommunisttiden
I Albanien fanns under 50 år 3 miljoner invånare men bara 3000 bilar som endast partiledare fick äga och köra. Rättvist? … NOT!
13. Albaniens valspråk talar om ära
Ti Shqipëri më jep nder, më jep emrin shqipëtar är Albaniens valspråk och betyder ”Du Albanien ger mig ära, du ger mig namnet alban”.
14. Moder Theresa kom från en albansk familj
Moder Teresa föddes 1910 – 1997 i Skopje i Nordmakedoninen. Hon var en albansk-indisk-romersk-katolsk nunna som blev världskänd. Moder Teresa kom från början från en albansk familj med namnet Anjezë Gonxhe Bojaxhiu. Hon tilldelades Nobels fredspris 1979, saligförklarades den 19 oktober 2003 och helgonförklarades den 4 september 2016. Hon har också tagit emot frihetsmedaljen av Ronald Reagan 1985, den högsta hedersutmärkelsen Bharat Ratna i Indien och Templetonpriset 1979.
15. Albanien har inte McDonalds – men de har Kolonat
I Tirana finns ingen McDonalds? What!!? Hur kan de överleva? Jo, det går ju förstås. Albanien har dessutom hamburgerrestaurangen Kolonat, som enligt många är förvillande lika McDonalds, när det gäller allt från hamburgare till förpackningar och logga.
16. Skatt på trafikljus
År 1995 vägrade bilister i staden Shkodra att betala den nyligen införda skatten för trafikljus eftersom det inte fanns några trafikljus i staden. Ja, vad ska man säga?
17. Albanien hjälpte judar under andra världskriget
Under andra världskriget skyddade albaner 2000 judar på ett smart sätt. De gav dem kläder och albanska namn samt integrerade dem i familj och samhälle. Tummen upp för den!
18. Butrint var bebott från cirka år 800 före Kristus
UNESCO världsarvet Butrint i södra Albanien har varit bebott från cirka 800 före Kristus, alltså nästan 3000 år. Tidiga stammar har avlösts av grekisk, romersk, venetiansk, fransk och ottomansk kultur, och slutligen alvansk. Utgrävningarna började på 1920-talet och man har grävt fram en hel stad med kyrkor, amfiteater, palats och olika hus. Väldigt imponerande!
19. Apollonia – en stad som dog
Ruinerna från den gamla staden Apollonia i Illyrien ligger 12 kilometer från Fier i centrala Albanien. Apollonia började byggas på 600 före Kristus och här bodde närmare 60 000 personer. Här har man hittat amfiteatrar, alléer, skulpturer, rådhus och massor av historia från Julius Caesar. Det här var en viktig hamnstad och väldigt betydande för handel.
På 1300-talet utbröt ett enormt jordskalv som flyttade kustlinjen hela 1,6 kilometer bort, vilket medförde att staden dog ut.
20. Många namn för människor från Albanien
På 100-talet fanns ett folkslag i Albanien som kallades ”Albanoi”. Dessa tros ha varit ett illyriskt folk som bodde i det som idag är centrala Albanien. Man kan också läsa om folkslaget Arbëreshë, vilket syftar på albaner i Italien som flytt från den ottomanska invasionen på Balkan. Albanernas eget namn på Albanien är Shqiperia, vilket på ett ungefär betyder ”örnarnas land”, och därav flagggan.
21. Dita e Veres är en vårfestival
Dita e Veres är en albansk vårfestival som firas den 14 mars, när vintern tar slut och våren vaknar upp. Firandet motsvarar vårdagjämningen och innebär att familjer tillsammans och önskar varandra ett långt och lyckligt liv. Firandet är extra stort i Elbasan och i Tirana.
22. Två stora dialekter i Albanien
När det kommer till dialekter kan Albanien delas in i två delar, norr och söder. I norr talas gegiska (Gheg) och i söder talas toskiska (Tosk).
23. Källan Blue Eye är blågrön och kall
Källan Syri i Kalter (Blue Eye) eller ”blå ögat” är ett naturfenomen inte långt från Saranda – en starkt blågrön källa som är minst 50 meter djup. Man kan bada i det 12,7-gradiga vattnet eller bara njuta av den fantastiska naturen. Vattnet är kristallklart och här samlas albaner och turister för attt ta ett snabbdopp och ta selfies.
24. Lämningar i Pogradec
Den gamla staden Pogradec ligger vid Ohridsjön, nära gränsen till Nordmakedonien. Här finns lämningar från cirka 8600 före Kristus. Vi passerade Pogradec när vi åkte runt Ohridsjön, och vi ångrar att vi inte stannade. Pogradec ingår med Ohridsjön som ett UNESCO världsarv.
25. Nobels fredspris till staden Kukës
När Kosovokriget pågick tog staden Kukês i Albanien emot över 400 000 tusen människor i behov av hjälp. År 2000 gick fredspriset för första gången till en stad.
26. Përmet anses vara den renaste staden
Staden Përmet är känd som den renaste staden i Albanien, och kallas ibland för ”staden av rosor”. Här kan man uppleva spa, varma källor, bron Katiu, floden Vjosa och nationalparken Fir of Hotova. Staden är känd för sin mat och sitt vin!
27. Första ateiststat någonsin 1967
Kommunistledaren Enver Hoxha förklarade Albanien som världens första ateiststat 1967. Istället för statsreligion införde man statsateism.
28. Albanien har två vackra hav
Albanien har både Adriatiska havet och Joniska havet som kust. Vid den närmaste kusten till Korfu är det bara 10 kilometer.
29. Ohridsjön är den sjunde djupaste sjön i världen
Ohridsjön, som delas mellan Nordmakedonien och Albanien, har ett djup på 289 meter, och det är den sjunde djupaste i världen. Sjön har 200 endemiska arter (egna arter bara för sjön Ohrid) och är 2-4 miljoner gammal. Sjön är med på UNESCO:s världsarvslista och väldigt vacker!
30. JA eller NEJ i Albanien?
Till sist en detalj som kan ställa till det lite om du inte tänker dig för. När en alban nickar … då kan det ibland betyda NEJ! När hen skakar på huvudet kan det istället betyda … håll i hatten … JA!
Mer intressant fakta om Albanien
- Högsta berget i Albanien heter Korab och är 2764 meter
- Den längsta och största floden är Drini som är 285 km
- Albaniens näst största stad är Durrës
- Största sjön är Shkodra Lake och är den största i Balkan
- Albaniens två hav är Joniska havet och Adriatiska havet
- Största sporterna är fotboll och basket
- Albaniens grannar i syd och sydost är Grekland och i öst Nordmakedonien. I nordost har vi Kosovo och i norr ligger Montenegro. Hela västra Albanien utgörs av hav.
- Albanien har varma sommar och regniga och svala vintrar. Det Finns gott om berg och snö hittar du på topparna under vintern. Inlandet är generellt svalare och fuktigare än kustområdena.
- Medelhavets största lagun finns i nationalparken Divjake- karavasta som ligger mellan Vlora och Durrës i västra Albanien
- Staden Lezhë även (Alessio eller Lissus) ligger söder om Shkoder är från 385 f.Kr. Här är Skanderbeg begravd
- Durrës är Albaniens andra största stad och den gamla huvudstaden som grundades 627 f.Kr. Här finns en stor amfiteater och flera romerska lämningar.
Överraskande fakta om Albanien
Var detta överraskande fakta om Albanien, eller visste du allt redan? Har du kanske något mer spännande fakta om Albanien att bjuda på?
Restaurang Guvat, Ksamil i Albanien
Vi hade fått samma restaurangtips av två helt oberoende personer. Alltså var vi ”tvungna” att testa…
Vackra norra Albanien – Shkoder och Shkodersjön
Nu är vi strax beredda att lämna norra Albanien med Shkoder och Shkodersjön och åka norrut,…
Lake Shkodra Resort – camping vid Shkodersjön
Lake Shkodra Resort – camping vid Shkodersjön. Om du är orolig för att det ska vara…
Vågar man resa i Albanien?
Nu när är på resa i Albanien får vi väldigt mycket frågor. Många är nyfikna på landet och…
Gästblogg: Från Dubrovnik till Thessaloniki
Lördag och gästblogg med Elisabeth Haug Från Dubrovnik till Safari Beach, 16 mil. Det borde ju…
Ställplats i Albanien – Radhima på västkusten
Nu har vi hittat till en modern ställplats i Albanien vid Radhima. Vi har skrivit en…
Stranden Livadhi, Himara i Albanien – camping Moskato
Idag kan vi berätta om stranden Livadhi vid Himara i Albanien och om camping Moskato, som…
Butrint – en arkeologisk fyndplats i Albanien
Butrint är en arkeologisk fyndplats i södra Albanien. Staden var bebodd i ungefär 3000 år, och…
Mat i Albanien – 22 albanska specialiteter
Maten i Albanien, hur smakar den? Och vad innebär albansk mat? Vi har rest med husbil…
Storstäder och motorvägar i Albanien
Idag har vi fått uppleva både storstäder och motorvägar i Albanien. Vi har förflyttat oss från…
Ksamil i Albanien – härlig solsemester
Solsemester i Ksamil i Albanien, varför inte? Ksamil är en turistort nära Saranda med fina stränder…
Saranda i Albanien – 5 bra utflykter runt Saranda
Nyfiken på Saranda i Albanien? Idag bjuder vi på några tips om den härliga semesterorten Saranda…
Med husbil på Albaniens bergsvägar
Idag fortsatte vi norrut på Albaniens bergsvägar, från Himara till Radhima. Planen var bara att förflytta…
Att köra i Albanien – på vägar i Balkan
Hur är det att köra i Albanien? Det behöver inte vara svårt att köra bil i…
Camping vid Ohridsjön i Albanien
Camping vid Ohridsjön i Albanien. Ohridsjön ligger i östra Albanien på gränsen till Nordmakedonien, och är…
Från Nordmakedonien till Albanien med husbil
Nu har vi fortsatt vår resa från Nordmakedonien till Albanien. Efter besöket i Kicevo åkte vi…
Albaniens stränder – 14 vackra stränder i Albanien
Albaniens stränder! Idag presenterar vi massor av vackra stränder i Albanien, inklusive vår egen favorit Bunec…
Albansk meze – Många små rätter
Albansk meze – vad är det? Vi bor just nu på en camping i Shkodra vid…
Blue Eye – källan ”Syri i Kalter” i Albanien
Källan ”Syri i Kalter”, Blue eye, eller blå ögat på svenska ligger i södra Albanien, inte…
fakta om Albanien
- Land? Albanien (Republik)
- Invånare? 2,8 milj (2017)
- Huvudstad? Tirana, Drygt 420 000 inv. (2017)
- Valuta? Lek (ALL)
- Medlemmar i EU? Nej (Kandidatur sedan 2014)
- Medlemmar i NATO? 1 april 2009
- Tidsskillnad? Ingen
- Landsnummer? 355
- Nationaldag? 28 november
- Nationalfågel? Kungsörn
- Religion? Islam (57 %), kristna och övriga
- Språk? Albanska (många pratar också italienska, engelska eller andra språk.)
- Flagga? Albaniens flagga består av en dubbelhövdad svart örn på röd botten. Flaggan blev officiell 7 april 1992 och kallas för Flamuri i Shqipërisë (flagga av Albanien) av befolkningen.
- Nationalsång? Himni i Flamurit (Hymn till flaggan)
- Akutnummer? Polis tfn 129, ambulans tfn 127 och räddningstjänst tfn 128.
- El? Som Sverige
- Vatten? Lite oklart, men det kan vara säkrast att köpa dricksvatten på flaska. Rent källvatten finns på några ställen!
- Prisläge? Billigt (mycket billigare än Sverige)
- Se upp med? Bilvägarna är relativt bra, men man kan när som helst möta en häst med vagn eller ett fruktstånd.
- Tänka på? Utbudet i mataffärerna är relativt begränsat, men det är å andra sidan billigt att äta på restaurang.
Historisk fakta om Albanien
Albaniens historia börjar med Ohridsjön som är en av de äldsta i världen. Man räknar med att sjön är mellan 2,5-4 miljoner år gammal.
De äldsta tecknen är från Xarrë bredvid Saranda och Dajti bredvid Tirana. Det dateras från Mellanpaleolitikum som började 2,5 milj år sedan till 10 000 år sedan.
Människor bosatte sig nära vatten för renlighet, och fisk för att överleva. Vid Pogradec har man hittat lämningar från 8600 f.Kr, och Apellonia med sin Illyriska stad 600 f.Kr.
Illyrierna var ett folk från Albanien och Grekland, men redan 200 f.Kr tog de romerska styret över.
Romarna eller östromerska riket höll i sig ända till år 900, för det var då Serberna och Albanerna hade samlat ihop sig.
På 1100-talet hade romarna inget kvar och de hade sitt eget land igen. Det varade ända till mitten av 1300-talet då Osmanska folket erövrade Serbien.
Albanerna kämpade hårt i över 100 år, och även med Nationalhjälten Skanderbeg, men år 1479 tog det Osmanska riket över.
Albaner flydde till södra Italien och många konverterade till Islam istället för döden. Osmanska folket styrde Albanien i 450 år från 1492-1908.
1900-TALET
1912 fick albanerna sin självständighet, men inte utan problem.
1914 tillsattes en prins att styra upp landet men fick lämna efter folkliga protester.
1925 när första världskriget var slut, tog klanledaren från norr Ahmet Zogu över med hjälp av serberna. Han gjorde Albanien till kungarike och utropade sig själv som kung 1928.
Andra världskriget kom och italienska och tyska trupper ockuperade landet.
Slutet av 1944 tog kommunistledaren Enver Hoxha över, och körde ut de sista trupperna.
Enver Hoxha styrde ända fram till 1985 då han avled.
1992 föll kommunistregimen i många länder runt Europa inkluderat i Albanien. Nu skulle fler partier komma fram och människorna skulle få rösta på det de själva ville.
1995 kom det fram att det hade inträffat valfusk och en folklig kris bröt ut. Samtidigt gick investeringsfonder i konkurs, för de hade satsat albaners pengar i pyramidspel.
Människor blev av med sina pengar och i mars 1997 utbröt ett mindre inbördeskrig. Albanerna har börjat om från början igen, och det är lång väg att gå.
Över 15 procent lever på mindre än 20 kronor per dag, och över 50 procent lever på jordbruk.
Seija Viitamäki-Carlsson säger:
Ett underbart land. Vi besökte landet 2017.
Viktigt att tänka på, Albanien tillhör inte EU. Kolla vad gäller för försäkringar. Lite långt att åka, men värt alla milen.
06 mars 2021 — 8:24
Behar Franca säger:
Till er kännedom. Albanien gränsar inte mot Serbien, utan det är Kosovo ☝️.
06 mars 2021 — 11:11
Peter säger:
Ups!! Det måste ha gått fort här och jag vet att det är Kosovo. Tack för att du skrev!
06 mars 2021 — 15:23
M.a säger:
Hej, Albanien gränsar inte mot Serbien utan mot Kosovo! Skriv rätt i er text tack!
06 mars 2021 — 13:36
Peter säger:
Så kan det gå ibland med enormt mycket fakta, och jag vet att det ligger där. Trevlig helg!
06 mars 2021 — 15:25
Ruth i Virginia säger:
So otroligt intressant. Landet var ju stängt så många år,
att man inte visste nånting om det, utom att det var kommunistiskt.
Och vilken lång historia!
Fotot av staden Berut är fascinerande.
Tack för detta! Ska läsa igenom det igen .
06 mars 2021 — 14:47
bmlarsreseblogg säger:
Fascinerande land som vi hade tänkt besöka 2018 när vi var i Kroatien. Vi får ju inte köra vår husbil där med vanligt körkort så därför hade vi tänkt hyra bil i Dubrovnik. Nu räckte inte semesterdagar a men längtan dit finns kvar!
06 mars 2021 — 15:53
BP säger:
Vilket intressant och roligt inlägg. Kan lugnt säga att jag inte visste mera om Albanien än att ledaren hette Hoxha och att huvudstaden är Tirana. Landet var ju stängt och intresset svalt, åtminstone från min sida.
Hoppas att turismen kommer att öka i det fina landet.
06 mars 2021 — 17:44
Lena - gott för själen säger:
Visste typ inget alls om Albanien innan jag läste det här. Intressant och det ser väldigt vackert ut. Andreas har varit där och har pratat sig varm om landet.
Kram Lena
09 mars 2021 — 19:22
R.R. säger:
Mest realistiska svenska inlägget om Albanien hittills! Sagt av en alban 😉
25 juli 2023 — 15:16