Fakta om Sicilien! Idag bjuder vi på 30 saker du (kanske) inte visste om medelhavets största ö, som att Sicilien har Europas högsta vulkan, världens största kastanjeträd och 8000 balsamerade människor i katakomber. Nu kör vi!
Innehållsförteckning
Fakta om Sicilien
På Sicilien pratar man italienska och sicilianska, citroner och apelsiner finns på varje kvadratmeter, mat är otroligt viktigt och man kan äta i timmar. Här hittar du också en vulkan som har utbrott var 20:e minut. Följ med runt, med konst och kultur på en väldigt vacker ö, där också Santa Lucia kommer ifrån.
1. Siciliens speciella flagga
Siciliens flagga antogs 1282. Det kännetecknas av närvaron av trinacria (treben) i mitten, det (bevingade) huvudet av Medusa och tre veteöron. Det finns en uppenbar hänvisning till vete, vilket Sicilien är en toppproducent av (undrade någon varför pasta i Sicilien smakar så bra?).
De tre böjda benen ska föreställa de tre yttre punkterna på ön Sicilien. Peloro (nordöstra), Passero (söder) och Lilibeo (väst). Benen pekar också mot tre olika hav, Medelhavet i söder, Tyrrenska havet i norr och Joniska havet i öst. Röd och gul representerar städerna Palermo och Corleone.
2. Sicilien har 7 Unesco världsarv
- Villa Romana Del Casale, listad 1997
- Isole Eolie (Eoliska öarna), listad 2000
- Val di Noto, listad 2002
- Syracusa (Ortigia) och Rocky Necropolis of Pantalica, listad 2005
- Mount Etna, (vulkanen) listad 2013
- Arab-Norman Palermo och katedralerna Cefalú och Monreale listade 2015
- Arkeologiska området Agrigento, listad 1997
3. Couscous fest på Sicilien
På Sicilien hedrar man couscous med en stor fest i San Vito Lo Capo i slutet av september varje år. San Vito Lo Capo ligger längst ut nordväst på Sicilien och här kan du hitta alla olika sorts couscous-rätter. I Trapani, Erice, Marsala och det nordvästra området på ön kan man till exempel få smaka riktigt bra “fisk-couscous”.
4. Sicilien har koloniseras 9 gånger
- Fenicier (1100-talet f.Kr.): De bosatte sig på den västra delen, runt Solunto, Palermo, Marsala och Mozia.
- Greker (800-talet f.Kr.): Grekerna slog sig ner i sydöst och grundade Gela, Syrakusa, Naxos, Messina och Agrigento. Syrakusa var huvudstad.
- Romare (300-talet f.Kr.): I hela 700 år hade romarna sina befästningar på Sicilien. År 212 f.Kr föll Syrakusa och grekerna förlorade makten.
- Byzantinerna (500-talet e.Kr.): När det romerska imperiets nedgång kom tog vandalerna och sedan bysantinerna ön. Och återigen var Syrakusa huvudstaden
- Araberna (800-talet e.Kr.): 831 togs Palermo och 902 intogs Taormina. Araberna berikade Sicilien med arkitektur, apelsiner, citroner, pistasch och sockerrör, och gjorde Sicilien till medelhavets rikaste ö.
- Normander (1100-talet e.Kr.): Först vikingarna och normanderna, och sedan de kristna korsriddarna tog Sicilien 1091 efter 30 års krig mot araberna. De gjorde Palermo till huvudstad. Katedralen i Monreale är ett av deras bästa exempel på arkitektur.
- Aragonese (1400-talet e.Kr.): Efter ett långt krig mot påvedömet kom Aragons kungar till Sicilien och regerade ensamma i mer än ett sekel.
- Spanjorer (1400-talet e.Kr.): Spanjorerna tog över ön och plundrade den för att få tillgång till pengar för deras religiösa krig i Europa.
- Bourbons (1800-talet): Kungariket Neapel och Sicilien slogs samman och bildade kungariket de två sicilierna. Under denna tid inträffade många revolter när sicilianarna försökte bli självständiga igen … lite visste de att Italien skulle födas om några år (1861), som då inte fanns som namn.
5. Världens äldsta kastanjeträd
Världens äldsta och största kastanjträd finns på Sicilien. Om du ger dig av till den östra sluttningen av vulkanen Etna, och letar upp Linguaglossavägen i Sant’Alfio, så hittar du underverket. Trädet uppmättes 1780 till en omkrets med hela 57,9 meter, och man gissar att den kan vara upp till 4000 år gammal.
Trädet heter “De hundra hästarnas kastanj” efter en fin saga. Drottningen av Aragonien red med sina 100 riddare när de råkade ut för ett enormt åskväder, och de sökte skydd under trädet där alla fick plats.
6. Siciliens nationalrätt
“Pasta alla Norma” är en typisk siciliansk rätt som ibland kallas för Siciliens nationalrätt. Maträtten kommer ursprungligen från Catania och är gjord på mustig tomatsås av söta lokala tomater, friterad aubergin, riktigt salt ricotta och massor av basilika, toppad med riven pecorinoost. Namnet kom från författaren och matälskaren Nino Martoglio, som tyckte att maträtten var lika bra som Bellinis opera Norma.
7. Capuchin-katakomberna och dess hemligheter
Har du hört talas om Capuchin-katakomberna? Här finns 8000 balsamerade människor i tidsenliga kläder, som de hade på sig när de dog. Katakomberna ligger i anslutning till kyrkogården och var tänkt för munkarna, men grävdes större för att fler skulle få plats.
Från den första munken broder Silvestro från Gubbio år 1599, till den sista lilla 2-åriga Rosalia Lombardo år 1920. Det finns olika kvalitet på balsameringen, men lilla Rosalia ska se levande ut, som om hon sover sött i sin vagga. Dr. Solafia som utförde den fantastiska balsameringen, dog och tog sin kunskap med sig i graven.
8. Skyddhelgonet Rosalia di Sinibaldo
När du kommer från havet in till Siciliens största stad Palermo, som vi gjorde från Sardinien, ser du till höger ett stort “heligt berg” som är 606 meter högt. Här står Maria Dei Rotoli bredvid ena kyrkogården, och lite högre upp bakom finns Palermos skyddshelgon Rosalia di Sinibaldo.
Rosalia kom från en fin familj och skulle giftas bort, men vägrade. Hon hade levt sitt liv i kyskhet och valde att bo som eremit i en grotta i Pellegrino. Hon blev bara 36 år och när hon fördes tillbaka den 4 september år 1166 för att begravas i Palermo, upphörde pesten samma dag enligt legenden.
9. Unesco världsarvet Necropolis i Pantalica
Necropolis i Pantalica i sydöstra Sicilien, är en samling kyrkogårdar med klippkammare och stenhuggna bostäder. De är gjorda från 700- till 1200-talet f.Kr, alltså för 3000 år sedan. Det finns ca 4000 gravar fördelat på fem platser. De ligger vid floden Anapo med dess biflod Calcinara, cirka 23 kilometer nordväst om Syrakusa.
Fem platser och ett palats
- Filiportos nekropolis består av nästan 1000 gravar (antagligen 4:e århundradet f.Kr.)
- Nordvästlig nekropol är en av de tidigaste (1100-talet f.Kr.).
- Cavetta-nekropolen har gravar och hus från förhistorisk tid.
- Nordnekropolen är en spektakulär kyrkogård med cirka 1000 gravar, vid branta sluttningar med utsikt över floden Calcinara.
- Södra nekropolen sträcker sig längs floden Anapo i mer än en kilometer.
- Anaktoron (ett mykenskt “grekiskt” palats) på toppen av kullen är en byggnad med flera rum som grävdes ut under 1800-talet av Paolo Orsi.
10. Santa Lucia från Syrakusa
En speciell sak med Syrakusa, för oss svenskar, är förstås kopplingarna till den svenska Luciatraditionen. Historierna om helgonet Lucia varierar, men man vet att hon föddes i en rik familj på 280-talet, var en kristen jungfru och dog martyrdöden. Enligt flera historier gav hon som ung ett kyskhetslöfte, och när mamman lovade bort henne till en rik adelsman gjorde hon allt för att skjuta upp bröllopet.
Mamman blev senare sjuk, men Lucia lyckades bota henne genom sin tro. För att tacka dottern gick mamman med på att avboka det planerade bröllopet, men detta gillade inte adelsmannen! Han kände sig lurad och angav Lucia för hennes kristna tro, varvid hon riskerade dödsstraff.
Lucias straffades med att leva som prostituerad på en bordell resten av sitt liv. Hon skulle köras till bordellen på en vagn dragen av oxar, men vagnen frös till is. Man försökte då bränna Lucia på bål, men lågorna vek undan. Först när en romersk soldat stack ett svärd genom henne slocknades hennes livslåga.
11. Mat och vin är viktigt på Sicilien
Forbes har listat Pelermo som topp 5 i världen när det kommer till gatumat, och var också värdstad för mat 2015. Bland de delikatesser som gatuförsäljare erbjuder, hittar vi:
- Arancini är berömda sicilianska risbollar med kött eller bacon.
- Pannele är friterade bitar av kikärtor och örter som äts med bröd.
- Sfincione är en lokal version av pizza, gjort med tomatsås, Caciocavallo ost, lök och ansjovis på toppen av en tjock och mjuk skorpa.
- Pasta con le sarde är Palermos mest ikoniska maträtt. Färska sardiner kokas med fänkål, kapris och russin till en söt, salt gryta som hälls över tjocka spagettrullar.
Den svarta Nebrodigrisen kommer också från Sicilien, liksom sötsakerna citrongranita och cannolo med ricotta. Mandel är stort och konsumeras i bakverk och som mandelmjölk i kaffe (Latte di Mandorla). Grappa är vanligt på Sicilien liksom starkvinet Marsala.
12. Europas största vulkan Etna på Sicilien
Etna är Europas största vulkan (3300 m.ö.h.) och dessutom är världens mest aktiva vulkan. Det kraftigaste kända utbrottet var 1669, och vulkanen har under 1900-talet haft flera stora utbrott, bland annat 1971. Etnas senaste utbrott var den 16 februari 2021.
Etna, eller ”Muncibeddu” som berget heter på sicilianska, har varit mer eller mindre aktiv i 500 000 år. Uppskattningsvis 6000 år f. Kr. kollapsade vulkanbergets östra sida och en krater som nu kallas ”Valle del Bove” bildades. Det finns mer än tio vulkaner på Sicilien men endast tre är aktiva: Etna, Stromboli och Vulcano.
13. Villa Romana del Casale med 3 500 kvm berättelser i mosaik
Staden Piazza Armenia har mycket historia och många vackra byggnader, men är mest känd för huset Villa Romana (Villa Romana del Casale) som ligger 5 km utanför staden. Här finns världens största och bäst bevarade mosaiker från romartiden.
Det tog ca femtio år att bygga huset som påbörjades i slutet av 400-talet e.Kr., och du kan studera nästan 600 mosaikberättelser. Huset blev täckt efter ett jordskred på 1000-talet och glömdes bort ända till 1800-talet, och därav sitt fantastiska skick. Trodde du inte att det fanns bikini på 1000-talet? Då hade du fel!
14. Vita klippkusten Scala dei Turchi
Den vita klippkusten Scala dei Turchi (turkiska trappan) ligger längs havssträckan mellan Realmonte och Porto Empedocle. Om man tittar på människorna så ser de ut som myror, och då får man en känsla om hur stor denna fantastiska mjuka vita kalksten är.
15. Siciliens dockor och berättelser
Sicilien är känt för sina traditionella dockor och L’Opera dei Pupi (dockteater) är en vanlig syn över hela ön. De berättar vanligtvis om stora medeltida hjältar som kämpade för kristendomen och och om korstågen i Europa.
16. Sicilianare gestikulerar gärna
Människor på Sicilien är förstås väldigt olika, men om man får generalisera lite så är de kända för att gestikulera mer än vi svenskar. De är också stolta över sitt ursprung! Här är några vanliga beskrivningar av sicilianare:
- Sicilianarna kan konsten att prata mycket utan att ge någon information.
- En sicilianare med handbojor har svårt att prata, eftersom han gärna vill gestikulera för att förstärka talet.
- En sicilianare säger ofta inte att han är italiensk, utan att han är sicilianare.
- En sicilianare är alltid hjälpsam.
- En söndagslunch i Sicilien varar minst fyra timmar.
17. Siciliens många vackra stränder
Sicilien har hela 6 stycken EFF blåflaggade stränder. Det innebär att dessa stränder är extra fina och väldigt bra med rent vatten. Det finns för övrigt 1600 km kuststräcka och massor av fina stränder att mysa på.
18. Bra restauranger på Sicilien enligt Michelinguiden
Det finns ca 87 rekommendationer om bra restauranger på Sicilien och Michelinguiden är ett bra redskap när du ska äta någonting gott. Ön har också en 1-stjärnig restaurang som heter St. George by Heinz Beck och ligger i Taormina.
19. Åka skidor på Sicilien
Sicilien har en del riktigt höga toppar och över 2000 meter räcker väl för att åka skidor och att ha liftar. De bästa backarna finns i Nicolosi och Linguglossa, samt Etna förstås. Åk skidor i baddräkt eller badbyxor i början av maj … Skidor på förmiddagen och bada på eftermiddagen … Det visste du (kanske) inte.
20. Italiens största operahus i Palermo
Den största teatern och operahuset i Italien ligger i Palermo och är från 1897. Teatern heter Teatro-Massimo Vittorio Emanuele och är tredje störst i Europa med sina 83 000 kvm. Du kan också se den i Mario Puzos Gudfadern III, på slutet av filmen.
21. Känd författare från Sicilien
Den mest kända författaren från Sicilien är Giuseppe Tomasi di Lampedusa som skrev Leoparden, som också finns på svenska. Det är en roman som skildrar 1860-talets dramatiska enande mellan Sicilien och Italien och allt som förändras.
22. De orörda Egadiska öarna
De Egadiska öarna är tre vackra öar i västra Sicilien. Favignana är favoriten för många sicilianare och hit tar man sig med båt (40 min från Trapani). Du kan hyra cykel eller ta buss på ön till någon av de vackra stränderna. Det går också båtturer till alal grottor runt ön. De övriga öarna som tillhör de Egadiska öarna är Levanzo och Marettimo. På ön Levanzo finns grottmålningar som är 10 000 år gamla.
23. Eoliska öarna i Ingrid Bergmans fotspår
Lipari är en sagoö nordost om Cefalu på Sicilien som ingår i de Unesco-skyddade Eoliska öarna och dess skärgård i Tyrrenska havet. Lipari är den största av de sju bebodda Eoliska öarna med samma dramatiska historia som Sicilien. Här finns slott, katedralen San Bartolomeo, ett arkeologiskt museum, en pittoresk hamn, grekiska ruiner och en sjömanskyrka. Övriga öar i Eoliska öarna är Salina, Panarea, Vulcano, Filicudi, Alicudi och Stromboli.
Ön Stromboli har en aktiv vulkan med samma namn, som är en stratovulkan med en total höjd på omkring 2500 – 3000 meter. Den är känd för sina oftast små och regelbundna utbrott som inträffar med i snitt cirka 20 minuters intervall. Denna lågintensiva aktivitet har pågått åtminstone ett par tusen år. Stromboli är också namnet på en italiensk film från 1950 med Ingrid Bergman. Hon hade huvudrollen som en tjej från Litauen som gifte sig med en man från ön.
24. Pelagiska sjöarna och sköldpaddan
Från Agrigento (Porto Empedolce) kan man ta sig till de Pelagiska öarna, som är en italiensk ögrupp i Medelhavet, mellan Malta och Tunisien. Den omfattar öarna Lampedusa, Conigli, Linosa och Lampione. Otroligt häftigt att komma till en plats där få har varit! Här finns också en egen art av oäkta karettsköldpadda.
25. Ön Pantelleria med kändisar
Den går en rutt till sagoön Pantelleria från Trapani. Ön har ett spektakulärt läge mellan Sicilien och Tunisien och omges av kristallklart vatten. Armani har hus här och Madonna badade lerbad här när hon var gravid. Det här borde upplevas en gång i livet!
26. Glass till frukost
För många sicilianare är kaffe viktigast på morgonen, men det finns också olika små populära bakverk, som till exempel brioche (lätt frukostbröd av vete). En extra lyxig variant av detta är brioche con gelato (brioche med glass) som är populärt på somrarna. Denna kaloribomb är kanske vanligare som fika eller efterrätt, men vi har också hört att den kan ätas som frukost för den som vill starta morgonen extra lyxigt.
27. Siciliansk maffia utanför Taormina
Finns italienska maffian Cosa Nostra? Ja! Du kommer inte att märka av dem dock, för turister är ointressanta, men lite maffiakänsla kan du uppleva…
Cirka 20 minuter från Taormina och förbi turistorten Letojanni hittar du inspelningsplatsen från Gudfadern-filmerna, Forza d’Agro. 30 min till upp i bergen hittar du också den fantastiska lilla byn Savoca. Den är välkänd för fans av Gudfadern som byn där Michael Corleone, spelad av Al Pacino, möts och gifter sig med Apollonia Vitelli-Corleone.
28. Kända Archimedes från Syrakusa
Den grekiska matematikern Archimedes (ca 287 f.Kr) är född i Syrakusa, på den tiden när grekerna befäste ön. Han ställde till det för romarna med matematisk taktik när de ville åt Sicilien, men de besegrade både grekerna och honom till slut, och han dog på ön.
29. Siciliens egen nationalsång
Mellan 1808 och 1861 var Neapel och Sicilien ett gemensamt och enormt rikt kungadöme. De hade även en egen nationalsång … Inno Al Re och två huvudstäder, Palermo och Neapel.
30. Agrigentos alla tempel
Agrigento på den sicilianska sydkusten är känt för sina antika tempel, från 400-talet före Kristus, i Valle dei Templi. Concordiatemplet är den bäst bevarade doriska helgedomen på Sicilien, och kanske i hela världen. Allra äldst är Herkulestemplet, med de höga kolonnerna.
Agrigento grundades av greker i cirka år 581 före Kristus, och hade betydelse under antiken. I början regerade tyrannen Phalaris, men vid år 470 före Kristus övergick staden till demokrati. I Agrigento finns många mäktiga lämningar från den antika grekiska tiden. Här finns bland annat en mur med rester av åtta portar samt sju doriska tempel. Det välbevarade Concordiatemplet (på bilden) omvandlades till kyrka år 597 efter Kristus.
Mer intressant fakta om Sicilien
- Den längsta och största floden är Salso 144 km
- Siciliens näst största stad är Catania
- Siciliens hav är medelhavet, Joniska havet och Tyrrenska havet.
- Största sportern är fotboll
- Quattro Canti är en känd gatukorsning i barockstil i Palermo
- 4 nationalparker: Madonie, Nebrodi, Etna och Alcantara.
- 5 bergskedjor: Mount Etna, Madonie, Nebrodi, Peloritani och Hyblaean mountains
- Sicilien är en medelhavsö och ligger mellan Europa och Afrika i södra Italien. Sicilien har Malta och Libyen i söder, och i sydöst ligger Joniska havet och därefter Grekland.
- Messina-sundet är det som delar Italien från Sicilien med endast 3 km. Norrut ligger Tyrenska havet, Italien med Sardinien lite nordväst med och i Sydväst ligger Tunisien.
- Grekiska gamla ruinstaden Selinute från ca 628 f.Kr med sina 5 tempel, och man räknade med att det bodde ca 30 000 människor i nordvästra Sicilien. I nordväst ligger också det doriska templet i Segesta som var den största staden. Befolkningen var Elymians som var en av de tre ursprungsbefolkningarna på Sicilien.
- Visste du att de utvinner salt på Sicilien? Saltdammarna i Salina med massor av charmiga väderkvarnar gör jobbet som ligger mellan Trapani och Marsala.
- Temperaturerna ligger bra från maj – oktober och är de bästa tiderna för att besöka ön. Sicilien är bergigt och det finns många städer i just bergen som du tar dig via serpentinvägar.
Överraskande fakta om Sicilien
Var detta överraskande fakta om Sicilien, eller visste du allt redan? Har du kanske något mer spännande fakta om Sicilien att bjuda på?
No post found!
Fakta om Sicilien
- Land? Sicilien (Italiens och medelhavets största ö)
- Invånare? 5 miljoner (2015)
- Huvudstad? Palermo med 673 000 (2017), tidigare huvudstad Syrakusa på halvön Ortigia
- Valuta? Euro
- Medlemmar i EU? 1 januari 1958
- Tidsskillnad? Ingen
- Landsnummer? 0039
- Nationaldag? 4 sept (Palermo) 2 juni (Italien)
- Nobelpris? Salvatore Qasimodo i Litteratur
- Självständighetsdag? 15 maj
- Skyddshelgon? Rosalia di Sinibaldo
- Religion? Kristendom (mestadels katolicism)
- Språk? Italienska och sicilianska (en del pratar engelska)
- Nationalsång? Il canto Degli (bröder av Italien)
- Akutnummer? 112
- El? Som Sverige
- Vatten? Väldigt gott drickbart vatten
- Prisläge? Billigare än Sverige
- Storlek? 25 832,39 kvadratkilometer
- Tänka på? Man äter på samma sätt som i Italien, det vill säga att det finns primi piatti (pasta, risotto etc.) och secondi piatti (kött, fisk etc.) samt att tillbehör som potatis och grönsaker beställs separat.
Historisk fakta om Sicilien
TIDIG HISTORIA
De tidigaste arkeologiska bevisen på mänsklig aktivitet på ön är från 12 000 f.Kr.
Greker, fenicier, romare, byzantiner, araber, normander, tyskar, fransmän och spanjorer har alla influerat Sicilien till vad det är idag.
Ca 750 f.kr var det greker som koloniserade ön och byggde vackra monument som det finns lämningar av idag.
Runt år 200 f.kr var det 3 krig (Puniska krigen) mellan romare (sicilianska krigare) och Tunisien (Kartager) , där romarna vann och ödelade Kartago.
Romarna fortsatte att styra ända fram till år 476 då det romerska styret kollapsade. In på arenan klev Vandalerna (Germaner) och ville ha en bit av kakan i ca 50 år.
Efter det blev det Bysantinskt styre i 300 år till 878 då araberna ville få tillgång till Sicilien, och det gjorde de i 200 år.
År 1060 blev Sicilien ett kungarike delat med kungariket Neapel.
Nu klev också Normanderna (vikingarna) in på scenen i slutet av 1000 talet och styrde ända till slutet av 1100 talet.
Konstellationen tysk-romersk styrde Sicilien i hundra år fram till år 1282, och här klev Spanien och huset Habsburg in och stannade i 500 år ända till 1713.
Under den här tiden byggde spanjorerna Siciliens första universitet år 1434 (University of Catania).
År 1576 drog pesten fram och dödade en stor del av befolkningen.
År 1669 inträffade ett vulkanutbrott som är det kraftigaste i modern tid på Sicilien av just vulkanen Etna.
Under den här tiden inträffade också år 1693 – 11 januari den stora jordbävningskatastrofen som ödelade stora delar av östra Sicilien, och 60 000 dog och Catania var värst drabbat.
1713–1860 styrs Sicilien av den franska kungasläkten Bourbon, och på slutet av 1848 blåser en siciliansk revolution upp.
Den nya stilen som byggdes var i siciliansk barock och det syns tydligt i UNESCO staden Noto, och just Spanien var del av återuppbyggnaden. 1860 blev Sicilien en del av Italien.
Kungasläkten Bourbon försvinner i och med att Giuseppe Garibaldi 1860-1861 enar Italien med Sicilien.
1900 TAL OCH NUTID
År 1900 startade med europas största emigration och främst till Nordamerika.
Staden Messina raseras efter en jordbävning 1908 och dödade 123 000 människor
År 1922-1943 gör Fascistledaren Benito Mussolini Italien till Diktatur.
Italien blev en republik 1946 och som en del av Italiens konstitution, var Sicilien en av de fem regionerna som fick särskild status som en autonom region.
År 1993 grips Cosa Nostra-gudfadern Totò Riina.
Ninnie säger:
Ååååh, Sicilien!!!! Vi var där för tio år sen, 2011, och blev så förälskade i denna ö! Sen dess har vi sagt flera gånger att vi skulle åka tillbaka, men det har ännu inte blivit av…
Flera av de ställen du berättarom besökte vi. Tex lilla fina byn Savoca, det stora kastanjeträdet, Taormina mm. Och Etna, en mäktig upplevelse! Nu har ju Etna haft ett stort utbrott, har sett skrämmande bilder på lava, rök och aska…
Hoppas vi snart kan börja resa igen så vi kan återvända dit!
14 mars 2021 — 16:12
Peter säger:
Hej Ninnie! Vi missade också sååååå många olika saker och sevärdheter och vi vill tillbaka. Jag tror att vi behöver minst en månad för att få ro i kroppen. Tack för att du skriver och säger vad du känner. Många kramar….Peter
14 mars 2021 — 18:28
BP säger:
Än en gång så var det inte mycket jag visste om Sicilien. En himla tur att er blogg finns för att öka kunskap och allmänbildningen;-)
Att man kan åka skidor på Sicilien var helt nytt för mig – otippat!
Rätten med sardiner – mums! Även den rätten var otippat med tanke på blandning av sardiner och just fänkål. Himla spännande kombo!
14 mars 2021 — 16:51
Peter säger:
Haha! Hej BP! Jag har alltid velat åka skidor i badshorts men det finns på vår bucketlist och ska göras. När vi kom till Palermo med båten kl 06 00 på söndagsmorgonen så var det helt dött, och vi åkte vidare. Det var det stora misstaget för bara i Palermo finns hur mycket som helst att uppleva. Vi kommer att åka tillbaka och göra ön på riktigt. Kramar Peter
14 mars 2021 — 18:32
Lena - gott för själen säger:
Men trädet, jisses! Kan inte föreställa mig hur stort det är. Fönstren i berget var fascinerande och att det faktiskt fanns bikini så tidigt hade jag ingen aning om! Kul läsning! Sicilien har länge stått på önskelistan.
Kram Lena
15 mars 2021 — 6:38
Maya Nordlund säger:
Så mycket spännande fakta om Sicilien! Jag har nyligen fått upp ögonen för denna ö och hoppas kunna åka hit inom en snar framtid! Då ska jag ta med mig denna faktaguide med alla era fina tips! 🙂
16 mars 2021 — 18:06
Kerstin Palmer säger:
Bästa informationen hitills! Jättebra! Tack!!!!!!
27 februari 2022 — 8:35