Hur är det, måste mat vara lagad från grunden för att duga? Det pratas mycket om ”naturliga” och ”rena” råvaror, men måste vi vara oroliga när vi handlar hel- eller halvfabrikat? Det är dags för hälsoonsdag, och vi vill gärna minska stressen en aning.
Innehållsförteckning
Drömmen om det naturliga, rena och genuina
När vi, den moderna människan, ser den perfekta måltiden framför oss tänker vi oss gärna något hemlagat, allra helst gjort på rena ekologiska produkter från bonden runt hörnet. Vi vill gärna veta vad som finns i maten vi stoppar i oss, och vi vill förstås ge våra barn det allra bästa.
Efterfrågan på närproducerade och ekologiska råvaror är viktig för utvecklingen på många sätt, och det är ju också fint om vi kan värdesätta bra råvaror och få tid att tillaga dem tillsammans. Jag håller med om allt detta, men jag vill samtidigt nyansera lite, och kanske lyfta bort lite av den stress och press vi kan känna ibland när vi vill att allt ska bli rätt och perfekt.
Är hemlagad mat alltid bättre än hel- och halvfabrikat?
Det känns kanske nära till hands att tänka att hemlagad mat alltid är bättre än hel- och halvfabrikat, men faktum är att det är en fråga som är helt omöjlig att svara på. Det beror ju på …
- Vilket hel- eller halvfabrikat vi pratar om (det finns ju bättre och sämre alternativ)
- Hur och vad du lagar (här finns ju också bättre och sämre alternativ)
Men vi kanske ändå kan resonera kring lite fördelar och nackdelar mellan de olika alternativen.
Fördelar med hemlagad mat
Nog känns det trevligt med hemlagad mat! Man tänker på gemensamma måltider, med gott om tid och kärlek till maten och familjen. Det går nog att komma på många olika fördelar. Här är några:
- Matlagningen kan vara en trevlig stund tillsammans i familjen.
- Man kan föra vidare traditioner och matlagningskunskap till barnen.
- Man vet vad man stoppar i maten, och man har möjlighet att välja bra och näringsrika råvaror.
- Man kan undvika att hälla i för mycket av sånt som inte är bra (t.ex. salt, som det ibland finns för mycket av i hel- och halvfabrikat)
Fördelar med hel- och halvfabrikat
Hel- och halvfabrikat låter inte lika genuint och mysigt, men jag kan ändå se att det kan finnas en del fördelar för hälsan ibland. Här är några exempel:
- Barnfamiljen kan få en chans att känna sig mindre stressad.
- Personer som inte klarar att laga en måltid från grunden (t.ex. personer med kognitiva funktionsnedsättningar) kan uppleva ökad självständighet.
- Man kan få till en hyfsad måltid i situationer då man inte skulle hinna eller ha möjlighet att stå vid spisen.
Men är hel- och halvfabrikat ok då?
Hel- och halvfabrikat inkluderar massor av olika sorts mat, såsom soppor, korv, köttbullar, panerad fisk, färdiga såser, pastarätter, microrätter etc. Variationen är förstås stor, och vissa rätter är bättre än andra.
Ett relativt vanligt problem är att den här typen av mat innehåller för mycket salt. Det kan ibland också vara en större andel mättat fett än vad som är bra. Men, många hel- och halvfabrikat innehåller samtidigt många viktiga näringsämnen.
Det är nästan alltid bättre att välja hel- eller halvfabrikat jämfört med att till exempel välja snacks eller något liknande. Hälsoproblem i samhället handlar inte i någon större utsträckning om konsumtion av hel- eller halvfabrikat utan om helt andra saker, som till exempel konsumtion av söta drycker.
Hur vet man vilken ”färdigmat” som är bättre och sämre?
Alla livsmedelsprodukter som innehåller flera ingredienser måste utrustas med en ingredienslista. Ingredienserna står i fallande ordning utifrån vikt, vilket innebär att den ingrediens som väger mest står överst. Ingredienslistan är därför en bra guide!
Livsmedel kan innehålla olika tillsatser som påverkar hållbarhet, konsistens, smak eller färg. Alla sådana tillsatser måste enligt lag beskrivas, och det är detta du ofta kan se som E-nummer. ”E” står för att ämnet är godkänt av EU (och alltså godkänt som ofarligt), och du kan söka upp alla ämnen i Livsmedelsverkets E-nummersök.
Summa summarum
Kontentan av detta är att det är härligt, bra och klokt att laga egen mat från grunden. Men, det går utmärkt att komplettera med hel- och halvfabrikat emellanåt, och du behöver inte ha dåligt samvete. Vi önskar en fortsatt fin söndag och vecka! Vill du läsa mer om mat och hälsa? Läs här:
dianasdrömmar säger:
Intressant inlägg, hemlagat är godast men ibland smakar halvfabrikat alldeles utmärkt kram
03 mars 2021 — 6:49
Helena säger:
Håller helt med! Ha det fint Diana!
03 mars 2021 — 12:47
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Intressant ämne igen!
Jag tror det är viktigt att inte bara äta hel- eller halvfabrikat, för då vet man inte riktigt vad det innehåller. Däremot kan man komplettera detta med hemlagat, så man vet vad man sätter i sig.
Att köpa t ex en quiche, ser gott ut och kanske också smakar gott. Gör man en själv ser man hur mycket smör som går in i degen och inser hur mycket fett man sätter i sig. Inget fel att göra det ibland, men viktigt att veta vad man gör. Ofta räcker det inte att läsa på etiketten, utan man behöver se det i verkligheten.
Utan att vetenskapligt veta, tror jag att svenskarna sätter i sig massor av salt, jämfört med andra länder. Många klagar när de kommer till t ex Spanien att maten inte smakar så mycket, kan de inte salta lite här har jag hört många säja. Samma reaktioner när de kommer till UK. Jag har ju tagit runt 1000-tals svenska turister runt stora delar av Europa och alltid samma, för lite salt i maten. Kan detta vetenskapligt stämma?
Jag förstår att det kan bli stressigt för t ex småbarnsfamiljer att lag mat, men planering och storkok hjälper. När man gör köttfärssås, gör för tre middagar istället för en, inte mycket mer jobb när du ändå är på gång, frys in och ha bra färdig, hemlagad mat i frysen. Gör storkok av soppa och frys in. Detta tycker jag märka att många unga inte gör idag, Har jag fel?
Måste sluta skriva nu, men tycker ämnet är väldigt intressant.
Ha det bra!
03 mars 2021 — 12:24
Helena säger:
Intressanta tankar Lena! Ja, men absolut, det är ju klokt att laga själv när man kan! Jag håller också med dig om att det kan vara svårt att riktigt få en uppfattning om vad maten innehåller när man köper färdigt. Det kan ju också gälla färdiga såser till exempel. De är ofta väldigt kaloririka, och man kan välja att göra dem mycket bättre om man gör själv.
Om vi äter mer salt i Sverige än i andra länder? Det har jag ingen koll på faktiskt? Men intressant att fundera över eller kolla upp kanske. Jag vet att vi i genomsnitt äter lite för mycket salt i Sverige, och det är ofta ganska mycket salt i hel- och halvfabrikat.
Håller också med dig om att planering och storkok är smart! Jag kan tänka mig att det görs mindre idag än förr (men har inte några siffror på det utan gissar bara). Det är absolut inte meningen att låta som att man bör äta massor av hel- eller halvfabrikat, men ibland kan jag tycka att pressen i vissa diskussioner är lite hård. Det är mycket man ska göra ”rätt” och när det kommer till mat är det ganska komplext. Det gäller att hitta en balans förstås. Och även när man ska uttrycka det, och det är inte heller helt lätt 😉 Tack igen för kloka och intressanta reflektioner!
03 mars 2021 — 13:01
BP säger:
Ja du, idyllen med att hela familjen lagar mat från grunden är ju såååå PK att jag nästan vill gråta;-) Nu har varken ni eller vi (små-)barn så vi slipper testa hur den matlagningen går till, hur mycket tid den tar för att inte tala om städningen efteråt;-)
Sedan är det ju inte precis så att ALLA älskar laga mat och/eller är duktiga på det. Hel- eller halvfabrikat – ja, om du tänker på Findus och Dafgårds eller Gorby pizza så äter vi det inte.
Däremot händer det väldigt ofta att vi köper hem ICAs hemlagade rätter som man köper över disk eller som ligger i matlådor i kyldisken. Kan jag djupt rekommendera. Även Picard är ett alternativ. Å det franska företaget saltar aldrig sina rätter, utan det får man göra själv om man så önskar.
03 mars 2021 — 19:49
Helena säger:
Precis som du säger så finns det ju olika typer av hel- och halvfabrikat, och det kan skilja väldigt mycket på många sätt, både smak och näring. Jag menar dels rätter som är färdiga att sätta i micron/ugnen, men också färdiga soppor, såser, korv, köttbullar, panerad fisk … egentligen allt som inte är råvara. Från Picard har vi testat efterrätterna, och kan gärna testa mer. Intressant att de inte saltar, det visste jag inte. Vi lagar mycket från grunden, men vi blandar med färdiga såser, korvar och annat. Gorby pizza gillade jag när jag var 17 typ, men har inte ätit sedan dess och saknar inte 😉
03 mars 2021 — 19:57
Lena - gott för själen säger:
Vilken toppenbra och nyanserad vinkling av fördelarna kring stressen och funktionsnedsättning! Har aldrig tänkt på det på det viset förr.
Kram Lena
08 mars 2021 — 9:57