Sevärdheter i Gamla stan! De gamla delarna av Stockholm är inte bara charmiga och vackra, utan också fyllda med historia. Det var ju här allting hände en gång i tiden! Vi har promenerat genom Helgeandsholmen, Gamla stan och Riddarholmen. Följ med runt du också!
Innehållsförteckning
Sevärdheter i Gamla stan
Det finns oändligt mycket sevärdheter i Gamla stan. Det känns som att man skulle kunna skriva en bok om varje hus och varje gränd. Tänk vad som utspelat sig på dessa gator under århundraden!
Vi bor i Stockholm, så vi har förstås varit i Gamla stan massor av gånger. Men det krävdes en pandemi för att vi skulle ta oss i genom stadsdelen ordentligt, gränd för gränd. Vi listar 30 sevärdheter i Gamla stan, och så lite ”bonussevärdheter” på det.
1. Helgeandsholmen med Riksdagshuset och Strömparterren
Vi startar turen på Helgeandsholmen. Här kan man kolla in det pampiga Riksdagshuset och de öppna platserna Riksplan och Strömparterren. Riksdagshuset uppfördes 1897-1905 efter ritningar av arkitekt Aron Johansson.
Om man vill kan man roa sig med att titta på alla figurer och utsmyckningar. Ovanför bottenvåningens fönster finns till exempel 57 maskaroner (porträtt i sten) som föreställer personer som arkitekten tyckte varit viktiga för byggnadens tillkomst.
2. Medeltidsmuseet
På Helgeandsholmen ligger också Medeltidsmuseet. När man skulle bygga ett garage till riksdagshuset i slutet av 1970-talet råkade man gräva fram massor av fynd från det medeltida Stockholm. Förutom husgrunder hittade man Gustav Vasas stadsmur, en kyrkogårdsmur från 1300-talet, sju ton människoben, tre ton djurben och elva båtar. Fantastiskt! Planerna på ett garage avstyrdes, och nu visar man istället upp det medeltida Stockholm i detta intressanta museum.
3. Gustav III staty
Om vi sedan går över till Gamla stan, rundar slottet och går ner till Skeppsbron så får vi syn på en staty över Sveriges kung Gustav III. Den här statyn skapades av Johan Tobias Sergel och avtäcktes den 24 januari 1808.
4. Tessinska palatset
Tessinska palatset är ett barockpalats som ligger på Slottsbacken. Palatset uppfördes mellan 1694 och 1701 efter ritningar av Nicodemus Tessin den yngre, och inrymmer idag en paradvåning från Tessins tid, en representationsvåning samt landshövdingens privatbostad.
Faktum är att jag missade att fota palatset, vilket kan bero på att det ligger i en miljö där det inte sticker ut som mer pampigt än något annat. Men när vi efteråt läste på förstod vi att det finns en helt innesluten trädgård som verkar fantastisk. Vad vi förstår är den under normala omständigheter inte öppen för allmänheten, men vi har lånat ett foto för att visa hur det ser ut innanför murarna. Tänk att detta finns i Gamla stan!
5. Finska kyrkan
Finska kyrkan ligger strax intill Tessinska palatset, i en charmigt gul byggnad. Byggnaden köptes av den finska församlingen 1725. Innan dess hette byggnaden ”Lilla bollhuset”, eftersom den uppfördes på 1600-talet för att användas för bollsporter.
6. Järnpojken – som tittar på månen
Statyn ”Järnpojken” eller ”Pojke som tittar på månen” är en skulptur från 1967 av konstnären Liss Eriksson, som finns på Bollhustäppan på Finska kyrkans bakgård. Vi hade lite svårt att hitta den först, vilket kan bero på att den bara är 15 centimeter hög och känd som ”Sveriges minsta offentliga monument”. Tydligen är det vanligt att ge pengar till pojken för att få tur.
7. Gustav III:s obelisk
Precis intill slottet, på Slottsbacken, står Gustav III:s obelisk. Den ursprungliga obelisken invigdes den 3 oktober 1800, som en gåva från Gustav III till borgerskapet i Stockholms stad för att visa tacksamhet för trohet och vakthållning.
Med tiden uppstod sprickbildningar och 2017 monterades obelisken ner på grund av rasrisk. Den obelisk som står där nu är en kopia som uppfördes 2020. Obelisken är knappt 30 meter hög och den nya väger 280 ton, nästan dubbelt så mycket som den ursprungliga.
8. Kungliga slottet med Slottskyrkan, Skattkammaren och Livrustkammaren
Sedan måste man förstås kika på det kungliga slottet! Byggnaden är, även om den är pampig, kanske inte så spännande utanpå. Inuti finns många vackra rum och spännande museer, som kan besökas när pandemin tillåter.
- Representationsvåningarna är paradvåningar som används vid Kungens och Drottningens representation, och som visas för allmänheten.
- Skattkammaren visar upp Riksregalierna – monarkins viktigaste symboler.
- Livrustkammaren visar upp paradrustningar, vapen och dräkter.
- Museum Tre Kronor är museet om slottets äldsta historia, från försvarsborg till renässansslottet som förstördes i en häftig brand år 1697.
- Gustav III:s antikmuseum från 1794 är ett av Europas äldsta publika museer, och visar skulpturer som köptes in av Gustav III.
- Slottskyrkan bjuder på arkitektur, inredning och konstverk av mästare som Nicodemus Tessin den yngre, Carl Hårleman och Georg Haupt den äldre.
Eftersom vi inte kunde besöka slottet invändigt just nu visar vi två pressbilder, en från representationsvåningarna och en från Slottskyrkan.
9. Storkyrkan med St Göran och draken
Storkyrkan, eller Sankt Nicolai kyrka, är domkyrka i Stockholms stift och en kyrka med en imponerande historia. Här har kungar krönts och kungliga vigslar genomförts ända sedan 1300-talet.
För närvarande restaureras kyrkan utvändigt, men man kan ändå gå in i den. Kyrkan är pampig och vacker, men den främsta sevärdheten här är förstås träskulpturen som föreställer Sankt Göran och draken. Det var Sten Sture den äldre som beställde skulpturen för att hylla sin seger över unionskungen Kristian I vid slaget på Brunkeberg 1471. Skulpturen placerades i kyrkan 1489.
10. Brända tomten
Den så kallade ”Brända tomten” är en liten öppen plats i hörnet av Kindstugatan och Själagårdsgatan. Historien berättar att huset som låg här förstördes av en brand 1728 och aldrig byggdes upp igen. Idag växer en stor hästkastanj här, som inspirerat den intilligande restaurangen till namnet ”Under kastanjen”.
11. St Göran och draken på Köpmanbrinken
Statyn över Sankt Göran och draken som står på Köpmanbrinken är en replik, alltså en kopia, av träskulpturen som står i Storkyrkan. Statyn är gjord av brons och granit och invigdes 1912.
12. Stortorget med Börshuset och Nobelmuseet
Alla som besöker Gamla stan hamnar förr eller senare vid Stortorget. Torget, med sina vackra färggranna hus, är nog ett av de allra mest fotade motiven i stadsdelen. Här kan man slå sig ner för en kopp kaffa om man vill, eller äta på den anrika restaurangen Stortorgskällaren. Man kan också kolla in Börshuset, från 1773-1778, eller göra ett besök på Nobelmuseet, som berättar om Nobelprisets hundraåriga historia.
Man kan också passa på att reflektera över de dramatiska historiska händelser som utspelat sig här. Det var precis här som Stockholms blodbad ägde rum i november 1520. Många brukar också kolla in den kanonkula som sitter i hörnhuset vid Skomakargatan.
Det brukar berättas att kulan sköts dit i samband med Gustav Vasas belägring av Stockholm 1521, och att den var avsedd för Kristian II men missade sitt mål. I själva verket var det möbelhandlaren Carl Adolph Grevesmühl som lät mura in den i sitt hus 1795, för att symbolisera belägringen 1521.
13. Prästgatan
Prästgatan är framför allt trevlig att strosa längs, eftersom det är en väldigt fin och charmig gata. Om man vill leta efter detaljer kan man kika efter runstenen som finns inmurad vid hörnet mellan Kåkbrinken och Prästgatan. Stenen är från 1000-talet och har antagligen använts som byggmaterial.
Här finns också en inmurad kanonpipa från 1600-talet, som någon placerat där som hörnskydd mot alla vagnar. Ytterligare en intressant detalj är att konstnären Carl Larsson föddes på Prästgatan 78, den 28 maj 1853.
14. Tyska kyrkan
Tyska kyrkan, eller Sankta Gertruds kyrka som den också kallas, ligger på Svartmangatan 16A. Kyrkan, som invigdes 1642, kan bland annat skryta med att inneha Gamla stans högsta punkt. Tuppen på Tyska kyrkans torn reser sig 150 meter över marken. Vi kikade in och fascinerades framför allt av de färgstarka fönstren, som många gånger hade motiv som vi inte uppfattade som speciell religiösa, utan snarare vardagliga.
15. Judiska museet
Judiska museet i Stockholm ligger i Stockholms äldsta synagoga. Under åren mellan 1795 och 1870 användes lokalen som synagoga och församlingslokal för Stockholms judiska invånare. Senare drevs polisstation och sjömanskyrka här, och mycket av inredningen försvann. Nu hittar man det lilla judiska museet här, och när pandemin tillåter är det mycket intressant att följa med på en guidad visning här.
16. Mårten Trotzigs gränd
Mårten Trotzigs gränd är på det smalaste stället endast 90 centimeter bred, och är därmed Stockholms smalase gränd. Grändens namn kommer från den tyske köpmannen Mårten Trotzig, som invandrade till Sverige 1581 och köpte flera fastigheter i området. Mårten Trotzig lyckades bra i sina affärer, men blev tyvärr ihjälslagen under en affärsresa i Kopparberg.
Reagerar du på att gränden är nerklottrad? Ja, när vi var här såg det förskräckligt ut. Vi har läst om olika förslag för att stävja klottret, men man kan konstatera att det hittills inte lyckats.
17. Staty över Evert Taube vid Järntorget
Järntorget är en historisk plats i Gamla stan som fått sitt namn efter den järnhantering som fanns här fram till 1662. På det här torget kan man bland annat kika på en staty av Evert Taube, som skapades 1985 av skulptören Karl Göte Bejemark. Platsen passar bra eftersom Taubes stamkrog, ”Den Gyldene Freden”, ligger strax intill.
18. Västerlånggatan
Det går inte att missa Västerlånggatan när man är i Gamla stan. Det är här man hittar alla turist- och souvernirbutiker som säljer älgar, dalahästar och vikingahjälmar. Tillsammans med Österlånggatan blev denna gata en gång huvudgata.
19. Postmuseum
På Lilla Nygatan 6 hittar man Postmuseum, bakom en pampig fasad med stora pelare. Här berättar olika utställningar om postens historia och om annat som har med brev och paket att göra.
20. Brantingtorget
Vi hamnade på Brantingtorget nästan av misstag, när vi av ren nyfikenhet klev ner i en liten gränd. Och wow, så häftigt att denna oas uppenbarar sig mitt i Gamla stan! Brantingtorget är en rund plats som fått sitt namn efter Hjalmar Branting. På mitten av gården står Ivar Johnssons skulptur “Morgon” som restes 1962.
21. Lars Johan Hierta monumentet
När vi nu fortsätter promenaden på väg mot Riddarholmen går vi förbi ett monument över Lars Johan Hierta, på Riddarhustorget. Lars Johan Hierta var tidningsman, bokförläggare, företagare och politiker, och grundade bland annat Aftonbladet 1830.
22. Riddarholmskyrkan
Därefter går vi över bron till Riddarholmen. En av de första byggnader man ser här är Riddarholmskyrkan. Den här pampiga kyrkan invigdes runt år 1300, och då under namnet Gråbrödrakyrkan. Från och med kung Gustav II Adolfs begravning 1634 har Riddarholmskyrkan använts som kunglig begravningskyrka. Alla svenska regenter från Gustav II Adolf till Gustaf V, med undantag för drottning Kristina, ligger begravda här.
23. Wrangelska palatset
Strax intill Riddarholmskyrkan, på Birger Jarls torg 16, hittar man Wrangelska palatset. Delar av byggnaden är rester från ett befästningsverk från 1530-talet. Det palats man kan se idag byggdes 1652-1670, av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre för greven, militären och riksrådet Carl Gustaf Wrangel. Mellan 1697 och 1754 fungerade palatset som residens för kungahuset. Sedan 1756 håller Svea hovrätt till här.
24. Stenbockska palatset och Gamla Riksarkivet
Mitt emot Wrangelska palatset ligger en annan majestätisk byggnad, nämligen Stenbockska palatset. Byggnaden uppfördes runt år 1640 för Fredrik Gustavsson Stenbock och hans fru Katarina De la Gardie.
År 1865 flyttade Riksarkivet in i huset och byggde då ihop palatset med den nya riksarkivbyggnaden (som nu kallas Gamla riksarkivet). Riksarkivet behöll lokalerna fram till 1968, och därefter har bland annat Regeringsrätten och Svea hovrätt huserat här. Gamla riksarkivet är nog idag mest känt för restaurangverksamhet och julbord.
25. Normalhöjdpunkten
På Schering Rosenhanes gränd på Riddarholmen hittar man en järnlucka och texten ”Normalhöjdpunkten för Sverige”. Vad är nu detta? Jo, härifrån utgick Rikets första gemensamma så kallade precisionsavvägning, från 1886. Punkten är graverad i en lodrät silverstav som är fäst i klippan, i säkert förvar bakom den låsta luckan.
26. Birger Jarls torn
Birger Jarls torn är ett försvarstorn i Gustav Vasas befästningsverk från tiden runt 1530. Detta torn är, tillsammans med Wrangelska palatsets södra torn, det enda som finns kvar av de försvarsanordningar och stadsmurar som fanns på medeltiden. Men varför heter det Birger Jarls torn då? Jo, det beror på en myt som spreds på 1700-talet om att tornet hade byggts på under Birger Jarls tid, på 1200-talet.
27. Evert Taubes terrass
På Riddarholmen hittar man också Evert Taubes terrass. Här sitter Evert Taube och spelar, i form av en staty, och man har fin utsikt mot Stadshuset. Här ligger också fartyget och restaurangen Mälardrottningen – härligt läge!
28. Riddarhuset
Om vi lämnar Riddarholmen och promenerar mot Strömsborg passerar vi Riddarhuset och Bondeska palatset. Riddarhuset, eller Riddarhuspalatset som det egentligen heter, är ett palats som uppfördes 1641–1674. Palatset ägs och förvaltas av ”Sveriges ridderskap och adel”, som värnar det historiska arvet av Sveriges samtliga adliga släkter. Här håller man öppet för besökare en timme om dagen, på vardagar.
29. Bondeska palatset
Strax intill Riddarhuset ligger Bondeska palatset. Palatset uppfördes 1662-1793 som bostad åt riksskattmästaren Gustaf Bonde. Under åren 1731-1915 fungerade byggnaden som rådhus, och idag håller Högsta domstolen till här.
30. Strömsborg
Vi avslutar rundvandringen bland sevärdheter i Gamla stan med att passera den lilla ön Strömsborg. Förr i tiden fanns restaurang, badhus och kägelbanor på ön, men ingen bro, så man fick anlita roddarmadamer för att ta sig fram och tillbaka. Den byggnad som finns på ön idag invigdes 1897. Idag ligger kontor i byggnaden, och det finns en bro som förbinder ön med fastlandet.
Fler sevärdheter i Gamla stan – gränder
Förutom de sevärdheter vi listat här så finns det förstås mycket mer att se i Gamla stan. Egentligen är det bara att se sig omkring – man hittar små sevärdheter överallt! Man kan till exempel leta efter charmiga gränder, som Stora Hopargränd och många andra. Ibland kan man slinka in i en enslig liten gränd och fundera över hur livet kan ha varit här på medeltiden …
Fler sevärdheter i Gamla stan – monument och statyer
Det finns också otaliga monument och statyer. Vart man än vänder blicken hittar man en staty, och alla har en historia att berätta. På bilderna nedanför ser du Karl XIV Johans staty på Slottsbacken, konstverket ”Yngling bestiger häst” på Tyska stallplan och ”Bågspännaren” på Kornhamnstorg.
Fler sevärdheter i Gamla stan – ornament och utsmyckningar
Det är också mycket intressant att rikta blicken uppåt, mot alla fasader, dörrar, fönster och balkonger. Ibland anar man inte vilka överraskningar man kan hitta där. På den stora bilden nedanför ser du ”Moder Svea”, som skapats av Rolf Adlersparre och ses på Stora Nygatan.
Fler sevärdheter i Gamla stan – skyltar
När man nu ändå spanar upp på fasaderna kan man passa på att kika efter fina och kreativa skyltar. Även om många skyltar säkert är mer eller mindre nya, så har många en stil som ger tankarna till historien och ibland även till fantasyvärldar. Fantastin och uppfinningsrikedomen är det inget fel på!
Restauranger och caféer i Gamla stan
Det här inlägget handlar om sevärdheter i Gamla stan, så vi kommer inte fördjupa oss i fik och restauranger. Om du blir hungrig eller sugen kan du vara säker på att det finns mycket att välja på. Här hittar du klassiska restauranger som Stortorgskällaren, Den Gyldene Freden, Mårten Trotzig, Mr French, The Flying Elk, Djuret, Aifur och Sjätte tunnan, men också massor av andra.
När man går ut och äter i Gamla stan är det inte enbart maten som spelar roll, utan också miljön. Senast vi var här slank vi ner i en medeltidskällare nära Stortorget. I ärlighetens namn så var maten inget att vara lyrisk över, men miljön med alla historiska vibbar och minnen var fantastisk.
Ännu fler tips på sevärdheter i Gamla stan?
Har du ännu fler tips på sevärdheter i Gamla stan i Stockholm? Dela gärna med dig!
Ulriksdals slott och slottspark – kungligt slott i Solna
Ulriksdals slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige, och bjuder på en…
Skokloster slott – pampigt barockslott vid Mälaren
Skokloster slott är ett pampigt barockslott vid Mälaren. Detta är det största privata palats som…
Grönsöö slott i Uppland – och en mysig fricampingplats
Grönsöö slott är ett fint 1600-talsslott på ön Grönsö i Mälaren, Uppland. På somrarna visas…
Kulturstig i Värmdö – Pilhamn på Ingarö
Igår öppnade en ny kulturstig i Värmdö kommun, på ön Ingarö, med namnet Kulturstig Pilhamn….
Karlbergs slottspark – motionsspår och sevärdheter
Karlbergs slottspark ligger bara några minuters promenadväg från där vi bor. Ändå tog det flera…
Ängskärs havscamping i Uppland – och tre ställplatser
Ängskärs havscamping ligger naturskönt på Hållnäshalvön i nordöstra Uppland. Vi campade här ett dygn och…
Kapellskärs camping i Riddersholms naturreservat
Kapellskärs camping ligger vackert i Riddersholms naturreservat, med kusten och Ålands hav precis utanför. Vi…
Sigtuna – På besök i Sveriges äldsta stad
Häng med till Sigtuna, Sveriges äldsta stad! Igår vaknade vi till blå himmel och bestämde…
Rosersbergs slott – ett kungligt slott i Sigtuna
Rosersbergs slott är ett kungligt slott i Sigtuna, norr om Stockholm. Detta slott är ett…
Noors slott – ett karolinskt träslott i Uppland
Noors slott är ett karolinskt träslott i Knivsta i Uppland. Det må vara ett väldigt…
Lingnåre kulturreservat – historiska stigar i Uppland
Lingnåre kulturreservat ligger på Hållnäshalvön i Tierps kommun. Det finns för närvarande sammanlagt 43 kulturreservat…
Riddarhuset i Stockholm – intressant att besöka
Riddarhuset i Stockholm är öppet för besökare en timme varje vardag, och att göra ett…
Pythagoras industrimuseum i Norrtälje – kliv in i historien
Pythagoras industrimuseum i Norrtälje berättar, på ett väldigt levande sätt, om ett stycke svensk industrihistoria….
Skokloster camping – fint vid vattnet på Skohalvön
Skokloster camping (eller Sånka camping som den verkar heta på skyltarna här) ligger på Skohalvön…
Rullsands camping och havsbad
Rullsands camping är en fin camping utanför Gävle. Campingens läge är väldigt fint och det…
Väddö havsbad och camping i Roslagen
Väddö havsbad och camping på Väddö är en camping med sandstrand, omgiven av fin natur….
”Hela resan” på Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg
Vi testade nyligen menyn ”Hela resan” på kändisrestaurangen Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg. Detta är…
Roadtrip i Roslagen – 10 platser att besöka
Sugen på göra en roadtrip i Roslagen? Vi tipsar om tio härliga resmål att besöka…
Att besöka Kungliga slottet i Stockholm – foton och tips
Hur är det att besöka Kungliga slottet i Stockholm? Om det är någon sevärdhet i…
Utflykter i Stockholm i coronatider – 15 tips
Tips på 15 utflykter i Stockholm i coronatider! För ja, vad gör man när man…
Linnés Hammarby i Uppsala – Tant Anna botaniserar
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Ett stenkast från Uppsalas brusande innerstad ligger det lantliga Linnés Hammarby….
Pampas marina i Solna – allt du vill veta
Pampas marina i Solna är en småbåtshamn, där du också hittar husbåtar och en restaurang….
Kvarngården i Knivsta – hembygdsgård med fin ställplats
Kvarngården i Knivsta är en hembygdsgård och en ställplats, som drivs av Knivsta Hembygdsgille. Här…
Riddarholmskyrkan i Stockholm – kungarnas gravkyrka
Riddarholmskyrkan är Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka. Denna pampiga byggnad, som uppfördes i slutet av…
Att göra i Sundbyberg – 9 tips till mysiga Sumpan
Vad kan man göra i Sundbyberg? Vi har bott i Sumpan i många år, och…
Kungsträdgården i Stockholm – och palatset Makalös
Kungsträdgården i Stockholm är en vacker park där människor strosar, fikar, lyssnar på konserter och…
Bästa restaurangen på Arlanda? – vi har testat La Girafe
Vilken är den bästa restaurangen på Arlanda? Den frågan kan det förstås finnas flera svar…
Forsmarks bruk i Roslagen – vallonbruk med lång historia
Forsmarks bruk i Roslagen är ett av alla vackra vallonbruk i området. En gång i…
30 annorlunda saker att göra i Stockholm
Letar du efter annorlunda saker att göra i Stockholm? Då har du kommit rätt! Här…
Öregrund i Roslagen – tips på saker att se och göra
Öregrund är en riktig pärla i Roslagen med charmiga gränder, vackra gamla trähus och en…
Ställplats i Sikhjälma hamn – naturskönt vid Hållnäs
Den här husbilshelgen startade med att vi tog oss till en ställplats i Sikhjälma hamn,…
Museer i Stockholm – guide till stadens bästa museer
Varför inte besöka några museer i Stockholm? Sveriges huvudstad är en av världens mest museitäta…
Lötsjön och Råstasjön – natur i Solna och Sundbyberg
Lötsjön och Råstasjön, som ligger i Sundbyberg respektive Solna, är två fina sjöar med ett…
Att göra i Stockholm – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Stockholm? Stockholm är Sveriges huvudstad och har massor…
Görvälns slott och Görvälns naturreservat
Görvälns slott och Görvälns naturreservat ligger i Järfälla kommun, nordväst om Stockholm. Vi gjorde en…
Bogesunds slott i Vaxholm – och stora Slottsrundan
Bogesunds slott i Vaxholm är ett vackert 1600-talsslott som ligger fint vid Bogesundslandet i Stockholms…
Seija Viitamäki-Carlsson säger:
Nu har jag varit i Stockholm. Ett fint reportage. Tack för guidningen 👍
30 mars 2021 — 7:28
Helena säger:
Tack så mycket Seija, roligt att du uppskattade inlägget!
30 mars 2021 — 8:42
Per Thimon säger:
Vilket innehållsrikt, lärorikt, intressant och inte minst välskrivet reportage.
30 mars 2021 — 8:32
Helena säger:
Tack för din fina kommentar Per, roligt att höra att det uppskattas!
30 mars 2021 — 8:43
Marias memoarer säger:
Kungliga myntkabinettet vill jag ännu tipsa om, ett väldigt intressant museum om man dessutom har en bra guide som vi hade när vi var där 😊 Men jättebra guide ni gjort, nu blir jag sugen på att upptäcka gamla stan igen med nya ögon! Håller dessutom på att läsa boken Pottungen som utspelar sig i Stockholm från slutet av 1790-tal, så jag borde kanske fästa mer uppmärksamhet vid de platser som nämns och kolla var de finns på kartan.
30 mars 2021 — 8:34
Helena säger:
Kul att du besökt myntkabinettet Maria! Vad jag förstår så har det flyttat till Östermalm, så det kan fortfarande besökas men inte längre i Gamla stan. Spännande med boken du läser! Kan tänka mig att det blir ännu mer intressant att besöka platserna i Gamla stan efter den läsningen!!
30 mars 2021 — 8:45
Ann-Louise Paulsson säger:
Gamla stan är så mysigt och speciellt nu när det inte är så mycket folk där som det brukar vara. Brända tomten är min favorit, men även Stortorget och Stenbockska palatset.
30 mars 2021 — 8:49
Helena säger:
Ja, lite speciellt nu när det är lugnare än vanligt! Stenbockska palatset och hela Riddarholmen var mer eller mindre nytt för oss. Fint och intressant!
30 mars 2021 — 21:07
bmlarsreseblogg säger:
Med några resebloggar i telefonen behövs inga guideböcker! Det här var verkligen en gedigen guidning till Gamla Stan, tack för den!
30 mars 2021 — 20:16
Helena säger:
Det var dags tyckte vi, att se oss om lite mer ordentligt i hjärtat av vår egen stad 🙂 Roligt om det uppskattades!!
30 mars 2021 — 21:08
BP säger:
Ja, hur ofta har jag inte promenerat runt i Gamla Stan utan att veta vad jag tittat på alltså. Slottet, Obelisken, kyrkorna och Stortorget samt Västerlånggatan är ungefär det kan kan namnge. Den där lilla söta skulpturen “Järnpojken” har jag aldrig sett eller rättare snubblat över.
Ett jätte fint inlägg.
PS. Stampen och Engelen är ju också lite kultiga;-) DS.
30 mars 2021 — 21:03
Helena säger:
Förstår vad du menar! Vi har också varit i Gamla stan massor av gånger, utan att läsa på så noga. Nu har det blivit en ny upplevelse för oss, intressant. Och ja, helt rätt ju. Stampen och Engelen är värda att nämnas!!
30 mars 2021 — 21:10
Bara brittiskt säger:
Detta var minsann en rejäl guide. Det enda ni kanske missade var gränsskylten Uppland-Södermanland men å andra sidan har jag läst att gränsen ändå flyttades till Slussen på 1600-talet.
31 mars 2021 — 9:15
Lena - gott för själen säger:
Ojoj vad ni hann med på er promenad. Gamla Stan är verkligen en läcker plats. Men vad konstigt det är att se alla bilder därifrån men utan en massa folk. Det är ju mer eller mindre alltid ett myller. På ett sätt smart att besöka det nu när det är lugnt, men samtidigt är det ju en viss stämning med alla människor också.
Kram Lena
05 april 2021 — 7:58
matilda wiking säger:
Tack för er guide. Jag ska ta med mina barn till gamla stan nu till helgen och era tips har vi stor nytta av. Med vänliga hälsningar Matilda Wiking
29 november 2021 — 8:41