Ulriksdals slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige, och bjuder på en vacker miljö med slottspark, orangeri och handelsträdgård. Just nu ges inga visningar av slottet invändigt, men parken och handelsträdgården håller öppet för besökare. Vi tog en tur hit med elcyklarna!
Innehållsförteckning
Ulriksdals slott i Solna
Ulriksdals slott uppfördes på 1600-talet och har sedan förändrats över tid, under överinseende av regenter som Fredrik I, Karl XIV Johan, Karl XV och Gustaf VI Adolf. Idag finns det möjlighet för alla att ta del av de vackra miljöerna, även om man för tillfället får nöja sig med utomhusmiljöerna.
Ulriksdals slott ligger i Kungliga nationalstadsparken, nära Bergshamra i Solna kommun, en knapp mil norr om centrala Stockholm.
En elcykeltur till Ulriksdals slott
I fredags bestämde vi oss för att ge oss ut på en elcykeltur med Ulriksdals slott som mål. Vi gjorde några stopp på vägen, som vi kommer skriva mer om framöver. Sedan blev det medhavd picknicklunch, med mackor och varm soppa, vid Frösundavik innan vi cyklade den sista biten fram till slottet. Utsikten var vacker från bänken, men oj vad vi frös just där. Men vad gör man inte? Vi längtar verkligen efter upplevelser!
Ulriksdals slott – kunglig historia
Det var en av landets mäktigaste män, riksmarsken Jacob De la Gardie, som lät uppföra Ulriksdals slott runt år 1640. Slottet byggdes i renässansstil, och fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet. Många kungligheter har huserat här, och idag har Världsnaturfonden WWF kontor i en av flyglarna.
Från Jacobsdal till Ulriksdals slott
Jacob de la Gardie gav slottet namnet Jacobsdal efter sig själv. Här genomförde drottning Kristina år 1650 en storslagen kröningsprocession. År 1669 köptes slottet av riksänkedrottning Hedvig Eleonora, och 1684 skänkte hon slottet till sin nyfödde sonson Ulrik. Därmed ändrades slottets namn till Ulriksdal. Prinsen avled tyvärr efter ett år och farmor fick tillbaka slottet, som behöll sitt nya namn.
Kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika
På mitten av 1700-talet användes slottet av kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika, som bland annat samlade de konsthantverk som visas upp idag. År 1821 inrättades ett vårdhem för krigsveteraner i slottet, men 25 år senare blev det återigen ett kungligt hem. Eftersom vi tyvärr inte kunde besöka slottet invändigt på grund av pandemin visar vi några pressbilder.
Gustaf VI Adolf och drottning Louise
Gustaf VI Adolf och drottning Louise är också starkt kopplade till slottet. Från deras tid har man bevarat det berömda vardagsrummet från 1923. Inredningen var en bröllopsgåva från Stockholms befolkning och möblerna ritades av Carl Malmsten.
Orangeriet vid Ulriksdals slott
Strax intill Ulriksdals slott ligger ett orangeri som byggdes på 1600-talet. Från början var tanken att Orangeriet skulle användas för att odla exotiska frukter. Idag hittar man Orangerimuseet här, med Nationalmuseums stora samling av svensk skulpturer. Här kan man till exempel se skulturer av kända konstnärer som Carl Milles och Johan Tobias Sergel. Synd att vi inte kunde besöka det invändigt!
Ulriksdals slottskapell
Ulriksdals slottskapell ritades av arkitekten Fredrik Wilhelm Scholander, på uppdrag av Karl XV. Kapellet uppfördes 1863-1865, på den plats där Helga Trefaldighets kapell från 1690-talet tidigare hade stått. Stilen är holländsk nyrenässans med viss inspiration från Venedig. I dag används kyrkan av Solna församling vid gudstjänster. En väldigt fin liten kyrka!
Slottsteatern Confidencen
Slottsteatern Confidencen vid Ulriksdals slott är Sveriges äldsta rokokoteater. Teatern, som är från 1753, var en bröllopsgåva från kungen Adolf Fredrik till hans blivande hustru Lovisa Ulrika. Efter mordet på Gustav III (teaterkungen) lämnades teatern att förfalla i 200 år, men 1976 visade prinsessan Christina slottsteatern för operasångerskan Kjerstin Dellert som inledde en envis kamp för teatern. Idag har Confidencen restaurerats och är åter en levande teater. Härligt jobbat!
Ulriksdals slottspark
Ulriksdals slottspark anlades på 1600-talet och blev snart en av Sveriges vackraste barockträdgårdar. Parken, som sträcker sig över ett stort område, har förändrats många gånger under historien och bär spår av många olika stilideal.
Tidigt skapades en så kallad grotta, en boské (en lövteater, det vill säga en formbunden planering med häckar) och en labyrint. Senare grävde man dammar, anlade fontäner och placerade ut skulpturer.
År 1724 planterades den så kallade Drottningallén norr om Igelbäcken och runt sekelskiftet 1800 anlades en engelsk park enligt det romantiska stilidealet. Man planterade bland annat ut 2000 träd och reste den Turkiska paviljongen som du ser på bilden nedanför.
Ett annat minne från den här tiden är den så kallade Andromedaklippan. En gång i tiden stod en staty av Perseus från den grekiska mytologin, med sin bevingade häst på klippan. Han skulle befria sin älskade Andromeda som var kedjad vid klippan och vaktades av en drake. År 1704 ansågs draken ”gammal och söndrig” och städades undan.
År 1863 flyttades skulpturgruppen ”De Nätdragande Morianerna” från Haga till Igelbäcken. Dessa kan man fortfarande se där de står och drar sina nät. Fascinerande staty!
När parken skulle göras i ordning för Gustaf Adolf och kronprinsessan Louise 1935 anställdes trädgårdsarkitekten Gösta Reuterswärd. Nu placerade man bland annat ut två vildsvinsskulpturer av Carl Milles vid fontänen. Varför lejon, när man kan välja vildsvin?
Slottsträdgården Ulriksdal
Slottsträdgården Ulriksdal är en stor handelsträdgård med blommor, växter, självplock av tulpaner, krukor och inredning. Vi kikade runt en stund här. Verkligen en trevlig och inspirerande miljö! Här finns också ett café och vi passade på att värma oss med lite kaffe och te. Mysigt, och skönt att få upp värmen ordentligt (man blir kall när man elcyklar)!
Kaninholmen
Vi promenerade sedan ner mot vattnet. Här är en vacker miljö med gamla hus, promenadstigar, sandstrand och fin utsikt.
Vid stranden kan man också se ut mot Kaninholmen. Namnet ”Canyneholmen” användes redan på 1600-talet, men man vet tydligen inte var namnet kommer ifrån. Däremot vet man att kungligheterna använde holmen som utflyktsmål, och tog sig dit i små lustbåtar formade som gondoler. Bland annat firade Karl XV och hans familj ibland midsommar på Kaninholmen.
Ulriksdals naturreservat
Söder om Ulriksdals slottspark hittar man för övrigt också Ulriksdals naturreservat. Naturreservatet ligger mellan Brunnsviken och Edsviken, och förvaltas av Ulriksdals slottsförvaltning.
Naturen består av blandskog med bok och tall, och här finns fyra åsryggar: Nordkullen, Sydkullen, Järvakullen och Kvarnkullen. På den 43 meter höga Kvarnkullen stod en gång i tiden en väderkvarn, som finns avbildad från 1600-talet. I naturreservarer finns också ”Mellanjärvagravfältet” med 175 synliga gravar från Järnåldern.
Fler slott i Stockholmsområdet
Gillar du slott och slottsträdgårdar? Förutom Ulriksdals slott och Stockholms slott är här tips på ytterligare några slott i Stockholmsområdet:
Forsmarks bruk i Roslagen – vallonbruk med lång historia
Forsmarks bruk i Roslagen är ett av alla vackra vallonbruk i området. En gång i…
Siggesta Gård i Värmdö – nu med ställplatser
Siggesta gård i Värmdö utanför Stockholm är ett lantligt hotell med konferensverksamhet, utomhusaktiviteter, djur, aktiviteter…
Att besöka Kungliga slottet i Stockholm – foton och tips
Hur är det att besöka Kungliga slottet i Stockholm? Om det är någon sevärdhet i…
Pythagoras industrimuseum i Norrtälje – kliv in i historien
Pythagoras industrimuseum i Norrtälje berättar, på ett väldigt levande sätt, om ett stycke svensk industrihistoria….
Salsta slott i Uppland – slottscafé, guidning och spöken
Salsta slott är ett vackert barockslott från 1600-talet. Vi fascinerades av den vackra byggnaden när…
Fricamping vid sjön Erken och Norr Malma naturreservat
Under midsommarhelgens sista natt blev det fricamping vid sjön Erken i Roslagen, vid Svanberga badplats….
Karlbergs slottspark – motionsspår och sevärdheter
Karlbergs slottspark ligger bara några minuters promenadväg från där vi bor. Ändå tog det flera…
Att göra i Sundbyberg – 9 tips till mysiga Sumpan
Vad kan man göra i Sundbyberg? Vi har bott i Sumpan i många år, och…
Rydboholms slott i Roslagen – och Engelska parken
Rydboholms slott i Roslagen är ett privat slott från 1500-talet, och bredvid slottet ligger den…
Kapellskärs camping i Riddersholms naturreservat
Kapellskärs camping ligger vackert i Riddersholms naturreservat, med kusten och Ålands hav precis utanför. Vi…
Gustavsberg i Värmdö – i porslinsfabrikens spår
Gustavsberg är en fin liten ort i Värmdö kommun i Stockholm, som framför allt är…
Öregrund i Roslagen – tips på saker att se och göra
Öregrund är en riktig pärla i Roslagen med charmiga gränder, vackra gamla trähus och en…
Kungsträdgården i Stockholm – och palatset Makalös
Kungsträdgården i Stockholm är en vacker park där människor strosar, fikar, lyssnar på konserter och…
Rosersbergs slott – ett kungligt slott i Sigtuna
Rosersbergs slott är ett kungligt slott i Sigtuna, norr om Stockholm. Detta slott är ett…
Kvarngården i Knivsta – hembygdsgård med fin ställplats
Kvarngården i Knivsta är en hembygdsgård och en ställplats, som drivs av Knivsta Hembygdsgille. Här…
Ängskärs havscamping i Uppland – och tre ställplatser
Ängskärs havscamping ligger naturskönt på Hållnäshalvön i nordöstra Uppland. Vi campade här ett dygn och…
Ställplats i Sikhjälma hamn – naturskönt vid Hållnäs
Den här husbilshelgen startade med att vi tog oss till en ställplats i Sikhjälma hamn,…
Steninge slott i Uppland – Tant Anna och sockerdricksträden
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Ett Sverigebesök för mej är fullt med aktiviteter, vi styrde kosan…
Paul Taylor Lanthandel – kändisrestaurang i Sundbyberg
Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg är en en restaurang med klimatsmart, modern och framför allt…
Linnés Hammarby i Uppsala – Tant Anna botaniserar
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Ett stenkast från Uppsalas brusande innerstad ligger det lantliga Linnés Hammarby….
Utflykter i Stockholm i coronatider – 15 tips
Tips på 15 utflykter i Stockholm i coronatider! För ja, vad gör man när man…
Roadtrip i Roslagen – 10 platser att besöka
Sugen på göra en roadtrip i Roslagen? Vi tipsar om tio härliga resmål att besöka…
Kulturstig i Värmdö – Pilhamn på Ingarö
Igår öppnade en ny kulturstig i Värmdö kommun, på ön Ingarö, med namnet Kulturstig Pilhamn….
Rullsands camping och havsbad
Rullsands camping är en fin camping utanför Gävle. Campingens läge är väldigt fint och det…
”Hela resan” på Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg
Vi testade nyligen menyn ”Hela resan” på kändisrestaurangen Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg. Detta är…
Grönsöö slott i Uppland – och en mysig fricampingplats
Grönsöö slott är ett fint 1600-talsslott på ön Grönsö i Mälaren, Uppland. På somrarna visas…
Vikingabyn Storholmen – friluftsmuseum i Roslagen
Vikingabyn Storholmen är ett friluftsmuseum som ligger vackert vid sjön Erken i Roslagen. Under några…
Riddarhuset i Stockholm – intressant att besöka
Riddarhuset i Stockholm är öppet för besökare en timme varje vardag, och att göra ett…
Museer i Stockholm – guide till stadens bästa museer
Varför inte besöka några museer i Stockholm? Sveriges huvudstad är en av världens mest museitäta…
Riddarholmskyrkan i Stockholm – kungarnas gravkyrka
Riddarholmskyrkan är Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka. Denna pampiga byggnad, som uppfördes i slutet av…
Att göra i Stockholm – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Stockholm? Stockholm är Sveriges huvudstad och har massor…
Väddö havsbad och camping i Roslagen
Väddö havsbad och camping på Väddö är en camping med sandstrand, omgiven av fin natur….
Pampas marina i Solna – allt du vill veta
Pampas marina i Solna är en småbåtshamn, där du också hittar husbåtar och en restaurang….
Görvälns slott och Görvälns naturreservat
Görvälns slott och Görvälns naturreservat ligger i Järfälla kommun, nordväst om Stockholm. Vi gjorde en…
Albert Engströms museum i Grisslehamn, Roslagen
Albert Engströms museum ligger i Grisslehamn i Roslagen och berättar om konstnären Albert Engström. Här…
Att göra i Solna – 15 aktiviteter och upplevelser
Vad kan man göra i Solna? Vi har bott åtta år i Solna, och innan…
Har du besökt Ulriksdals slott?
Har du varit vid Ulriksdals slott? Har du kanske till och med haft möjlighet att se slottet invändigt? Eller har du något annat favoritslott du vill tipsa om?
Fakta om Ulriksdals slott
- Adress: Slottsallén, Ulriksdal, Solna
- Läge: Ulriksdal ligger nära Bergshamra i Solna.
- Mer info: Du hittar mer information på slottets webbplats.
Service och praktisk info
Observera att följande information gäller verksamhet som i vissa delar kan hålla stängt under pandemin. Besök slottets webbplats för uppdaterad info.
- För barnfamiljer: Barnvagnar får inte tas med in i slottet. Barnvagnsparkering finns och bärselar finns att låna.
- Förvaring: Större väskor, ryggsäckar och paraplyer måste lämnas på anvisad plats i entrén när man besöker slottet.
- Regler: Ljudet på mobiltelefoner ska vara avstängt under besök i slottet. Fotografering och filmning i slottet är tillåtet för privatpersoner för privat bruk, dock utan blixt, stativ och selfiepinne. Man får inte äta eller röka inne på slottet. Hundar får ej vistas inne på slottet, med undantag av assistanshundar.
- Toaletter: Finns vid stallet utanför grindarna till slottsparken samt på baksidan av Orangeriet.
- Matservering: Ulriksdals slottscafé och Trädgårdscaféet vid Ulriksdals slottsträdgård. I närheten ligger även Ulriksdals värdshus.
- Butik: Slottsboden i Orangeriet säljer produkter med koppling till de kungliga samlingarna. Ulriksdals slottsträdgård säljer blommor, växter och tillbehör.
Visningar och aktiviteter
Observera att följande information om visningar och aktiviteter inte gäller när slottet håller stängt på grund av pandemin. Besök slottets webbplats för uppdaterad info.
- Visningar: Ulriksdals slott och Orangerimuseet visas i samband med guidade visningar. Visningarna är 45 minuter långa och gratis för barn under 7 år.
- Större grupper: Visningar bör förbokas.
- App för parkpromenader: Appen ”Kungliga promenader” kan laddas ner utan kostnad. Appen innehåller flera parkpromenader med olika teman.
Tillgänglighet
- Tillgänglighet i slottet: Slottet är tillgängligt med rullstol. Hiss och ramper finns.
- Tillgänglighet i Orangeriet: Större delen av utställningen är i markplan. Mindre skulpturer finns ett halvt våningsplan upp med cirka sex trappsteg. Ramp saknas.
- Ledsagare/assistent: Ledsagare och assistenter till besökare med funktionsnedsättning har fri entré till slottet och Orangeriet.
- Assistanshund: Assistanshund är tillåten på slottet.
- Toaletter: Tillgänglig toalett finns vid stallet utanför grindarna till slottsparken och på baksidan av Orangeriet.
- Parkering: Parkeringsplats för personer med funktionsnedsättning finns vid stallet utanför grindarna till slottsparken samt på baksidan av Orangeriet.
Ta sig till Ulriksdals slott
- Kommunalt: Ta T-bana till Bergshamra eller pendeltåg till Ulriksdals station och buss därifrån. Du behöver promenera 500–1500 meter.
- Bil: Ta E4 och avfart 169 mot Norrtälje. Följ skyltar mot Ulriksdals slott. Parkeringsplatser finns mot avgift.
- Cykel: Fina cykelvägar finns. Ställ in Google Maps på cykelvägar eller skaffa cykelkarta från Solna Stad.
Ama de casa säger:
Ulriksdals slott är verkligen bekant för mig. Min pappa bodde inom slottsområdet (min lillebror bor där numer), så vi var ofta och strosade runt i området.
Både pappa och båda mina bröder gifte sig i slottskapellet (vi valde det mer storslagna tingshuset i Sollentuna för vårt bröllop 😉 ). Mitt första brorsbarn är även döpt i kapellet.
När pappa gick bort så hölls minnesstunden i orangeriet.
Så ja, det är verkligen bekanta områden för mig – tack för ett härligt och nostalgiskt inlägg! Länge sen vi var där nu, har ju inte varit till Sverige på snart 7 år…
Ha en skön söndag!
07 mars 2021 — 9:23
Helena säger:
Oj du har ju verkligen en relation till Ulriksdals slott!!! Vad roligt att höra om! Det måste vara speciellt att bo inom slottsområdet, så fantastiskt fint där! 🙂 Kapellet är verkligen fint, och orangeriet också! Intressant att få höra om din relation till platsen!
07 mars 2021 — 18:15
BP säger:
Japp, det området är jag också välbekant med, inte minst för Ulriksdals trädgård också. Men i ärlighetens namn måste jag säga att området är aningen vassare under sommaren;-)
07 mars 2021 — 16:55
Helena säger:
Det kan ju tänkas att stället gör sig bättre på sommaren, men det var fint nu också! Och det var varmt och mysigt inne i handelsträdgården! 🙂
07 mars 2021 — 18:16
Ann-Louise Paulsson säger:
Vi var där i somras och tyckte det var jättefint. Tyvärr hann vi inte se allt eftersom det började åska rejält men hann titta på slottet utvändigt (och vildsvinsstatyerna!) samt fika och handla en massa blommor i handelsträdgården.
07 mars 2021 — 17:22
Helena säger:
Roligt att ni var där i somras. Väldigt fint! Vi bor i Solna kommun men har inte varit här förrän nu. Trevligt besök!
07 mars 2021 — 18:17
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Jag har inte besökt slottet, tyvärr, men skulle gärna vilja göra det.
Älskar gamla slott med rik historia.
Undrade vilka av alla Ulrika drottningar som slottet var uppkallad efter, så visade det sig istället att det var uppkallat av en Ulrik. Där ser man.
Intressant reportage,tack.
09 mars 2021 — 17:15
Helena säger:
Jag trodde precis som du, att det handlade om en Ulrika. Men så var det tydligen inte! Roligt att höra att du uppskattade reportaget!
11 mars 2021 — 17:59
Lena - gott för själen säger:
Ännu ett fint slott med vackert läge. Har aldrig varit på slottet, men på slottsträdgården några gånger. Så fint och mysigt där. Deras luncher är fantastiska!
Kram Lena
10 mars 2021 — 6:04
Helena säger:
Kul att du varit där! Väldigt fint! 🙂
11 mars 2021 — 18:26