Ericsbergs slott är ett av Sveriges vackraste barockslott, och trädgården är emellanåt öppen för besökare. Vårt besök vid slottet blev dock inte riktigt som tänkt, och sedan fortsatte dagen i samma andra. Slott efter slott var privat och mer eller mindre stängt för besökare. Följ med på en (trots allt) mycket intressant slottsresa!
Innehållsförteckning
Ericsbergs slott – pampigt barockslott
Mitt i Södermanland ligger Ericsbergs Slott, som anses vara ett av Sveriges vackraste barockslott. Detta var ett av de slott som stod högst upp på vår bucket list, och vi hade läst på om den vackra slottsparken, det fina orangeriet och den speciella labyrinten.
I slottsträdgården finns en skalenlig kopia av den världsberömda labyrinten från slottet Hampton Court utanför London som ska ses. Förhoppningarna var därför höga när vi körde upp längs allén, men våra förhoppningar blev till stor del grusade.
Platsen där Ericsberg nu ligger kallades på 1500-talet ”Pintorp” eller ”Pinnatorp”. Torpet kom till släkten Gyllenstierna, som lät uppföra ett slott. När ätten dog ut 1733 köptes Ericsberg av ryttmästaren David Henrik Hildebrand, som gjorde godset till fideikommiss, att ärvas av hans son. Denne testementerade i sin tur slottet till sin systerson Carl Carlsson Bonde, och det är än idag släkten Bonde som driver slottet.
Enligt en spökhistoria går den så kallade Pintorpafrun igen på Ericsbergs slott. Det är lite oklart vem hon egentligen var, men kanske var hon Eric Gyllenstiernas änka Anna Karlsdotter, Eric Gyllenstiernas maka Beata von Yxkull eller Gabriel Oxenstiernas änka Anna Gustafsdotter Banér.
Om vi hade läst lite noggrannare på slottets webbplats hade vi sett att parken endast håller öppet för besökare på vardagar. Vi kom hit på helgen och blev snabbt varse att parken var stängd. På framsidan är slottet just nu klätt i byggnadsställningar, men vi kunde se att fotomöjligheterna från (den stängda) trädgården var fantastiska.
Detta var lite av en besvikelse och vi hittade fram till en del av staketet där vi kunde få ett foto av slottet från sidan (den översta bilden). Eftersom vi stirrade oss blinda på själva slottet missade vi privat-skylten som stod några meter innan staketet. Vi tog vårt foto över staketet och gick därifrån, men blev ikappsprungna av en behärskat irriterad man som betonade vår överträdelse.
Vi bad självklart om ursäkt, men lämnade med en lite tryckt känsla som kom att prägla hela dagen. Kanske kan det vara trevligt att besöka slottet under andra omständigheter, men kolla i så fall öppettiderna noggrant! Här finns också Vrå fornby där du får en uppfattning om hur folk levde där för 6000 år sedan, med hus med vasstak och stampade jordgolv.
Hedenlunda slott – spahotell vid vattnet
Det finns väldigt många slott i området och vi fortsatte enligt en lista vi gjort. Åkerö slott hoppade vi över, eftersom det verkade vara privat, samtidigt som det ligger lite avsides på en ö. Istället tog vi oss till Hedenlunda slott, som ligger i Flens kommun i Södermanland.
Hedenlunda gård ägdes på 1570-talet av Hertig Karl och har senare ägts av släkten Stuart och av Helena Magdalena Wrangel af Adinal. Den senare fick Hedenlunda i morgongåva av sin make Carl Fredrik Hamilton af Hageby, som även haft Boo slott och Bogesunds slott.
Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes på initiativ av Helena Magdalena Wrangel, efter att hon blivit änka 1753. På 1800-talet flyttade Maria och Fredrik von Rosen hit. Idag är slottet privatägt och fungerar som konferensanläggning, hotell, spahotell och restaurang. Det verkade helt stängt när vi var här, men mycket fint!
Stenhammars slott – arrenderat av H.M. Konungen
Vi fortsatte sedan till Stenhammars slott i Flens kommun. Huvudbyggnaden uppfördes 1658, troligen efter ritningar av Jean de la Vallée. Sitt nuvarande utseende fick byggnaden på mitten av 1800-talet, med hjälp av arkitekten Abraham Nyström.
Godset ägs av staten och arrenderas av H.M. Konungen. Idag bedrivs jord- och skogsbruk här, och man har ett stort stall med kor. Själva slottet visas inte för allmänheten, men man har tydligen (i icke corona-tider) arrangerat eventet ”Världens musik och mat”. Naturområdena runt omkring verkar också vara populära för att promenera i.
Vi kikade på slottet och stannade sedan för en lunchpaus i husbilen. Varm soppa och mackor är gott när det är kallt ute!
Yxtaholms slott – ägt av TV-kändis och före detta spion
Yxtaholms slott ligger vackert läge på en udde i den långsmala Yxtasjön. Platsen omtalades redan på 1300-talet och har ägts av många olika ätter. På senare tid har det till exempel ägts av von Platen, Hamilton, af Ugglas, Bielke och von Rosen innan det köptes av Svenska arbetsgivareföreningen /Svenskt näringsliv.
Våren 2010 beslutade Svenskt Näringsliv att sälja Yxtaholm. Slottet köptes då av Wonna I de Jong, som växt upp i Polen, bott fattigt i Rinkeby, hävdar att hon varit spion och idag är en av Sveriges största privata fastighetsägare. Tydligen har hon medverkat i TV-program som ”Den hemliga miljonären”, ”Jakten på lyckan” och ”Min sanning”.
Vi uppfattade att slottet fungerar som hotell och konferensverksamhet och trodde därför att man kunde komma nära, men å andra sidan står det på webbplatsen att slottet genomgår ”omstrukturering och besiktning /renovering” och att kunder hälsas välkomna när slottet öppnar. När vi kört genom den långa allén uppenbarade sig en privat-skylt och vi fick vända på en femöring (inte superlätt med en stor husbil, men vad gör man inte för att göra rätt?).
Rockelstad slott – inspirerat av Gripsholm
Vi hoppade över att besöka Vibyholms slott, eftersom det såg ut att vara alltför privat och låg på en ö. Vi kom sedan fram till Rockelstad slott, som ligger fint vid sjön Båven, knappt 10 mil från Stockholm. På vägen fram välkomnas man, liksom vid de flesta slott, av en allé. Skillnaden här är att allén består av granar – det har vi inte sett förut!
Besöket vid Rockelsta slott blev kanske dagens bästa, vilket berodde på att vi faktiskt var välkomna här. Vid entrén stod en skylt om att när grinden är öppen – då är man välkommen att strosa runt i parken. Yes, äntligen!
Rockelstad har omtalats sedan slutet av 1300-talet, och sedan 1500-talet har slottet ägts av bland annat släkterna Bååt och Stuart. Den byggnad som på 1600-talet var ganska sliten renoverades och byggdes om 1889, då hovintendenten Karl Sylvan var ägare. Framsidan av slottet (gårdssidan) har Gripsholm som förebild, vilket kanske inte är helt svårt att ana.
Idag arrangeras här allt från lantbruk och skogsbruk till konferens, kickoff, fest och bröllop. Vi var glada att äntligen, under denna dag, få promenera runt i en slottsträdgård!
Sparreholms slott – med fyra museer
Sparreholms slott ligger på ett smalt näs i Flens kommun. Efter Sparreholms kyrka leder en allé upp till slottet. När vi kom hit stod det att motortrafik var förbjuden, så vi vågade inte annat än att promenera fram till slottet. Det blev en lång promenad.
Sparreholm var redan tidigare ett säteri under namnet Hyltingenäs, men uppkallades 1643 efter sin ägare, landshövdingen Göran Bengtsson Sparre. Godset köptes senare av änkegrevinnan Ulrika Charlotta De Geer och hennes man friherre Johan Vilhelm Sprengtporten. Han lät uppföra en ståtlig huvudbyggnad och inledde skapandet av stora parkanläggningar.
Sparreholm såldes 1886 till greve Gustaf Fredrik Bonde, och har därefter haft ett flertal olika ägare. Sedan 1996 ägs slottet av familjen Karinen från Skellefteå. När vi kom hit var slottet helt stängt, men enligt slottets webbplats kan man bland annat boka boende i slottet eller ta ridlektioner. På sommaren har de café och fyra olika museer (bilmuseum, tekniskt museum, cykelmuseum och vagnsmuseum).
Ännu flera privata slott …
Vi hade ännu fler slott på vår lista, men det ena verkade mer privat än det andra. Vi passerade Ekensholms slott, men hoppade sedan över att köra förbi Elghammars slott och Heby slott. Slotten (eller i vissa fall herrgårdarna, definitionerna är ibland flytande) verkade helt enkelt vara väldigt privata. Men, det finns ju också många slott som man kan besöka på närmare håll. Här är några favoritslott från tidigare på resan som vi tyckte väldigt mycket om, och som vi har skrivit om. Sundbyholms slott, sagoslottet Stora Sundby Slott och Boo slott med charmiga Brevens bruk.
Övernattning vid Sparreholmsbadet
Dagen slutade med övernattning i husbilen vid Sparreholmsbadet. Denna plats är utmärkt som ställplats i appen CamperContact. Det stod ingenting om ställplats när vi kom fram, utan detta visade sig vara en vanlig parkering vid en badplats. Å andra sidan får man ju sova i sin bil på en parkeringsplats så länge man inte ”idkar campingbeteende”. Och nog var det en fin plats alltid!
För oss var det för övrigt perfekt att stå vid vattnet. Fiske är förbjudet vid badplatsen, så det är kanske på sin plats att förklara att medelhavsfisken som Peter rensar är ”fiskad” i butik … Men gott var det, och utsikten var fin!
Har du besökt Ericsbergs slott – eller något av de andra slotten?
Har du besökt Ericsbergs slott, och har du i så fall varit där när parken hållit öppet? Har du besökt något av de andra slotten?
Att göra i Trosa – 9 tips till en pittoresk pärla
Vad kan man göra i Trosa? Vi har besökt denna pittoreska stad många gånger. Det var…
Södertuna slott – fint slottshotell i Södermanland
Södertuna slott ligger naturskönt vid Frösjön i Södermanland. Hit kommer man exempelvis för att unna sig…
Öster Malma slott – jakt, buffé och vilda djur
Öster Malma slott är ett fint litet vitt gods i Nyköpings kommun. Här handlar mycket om…
Taxinge slott – kakslott med vackert läge vid Mälaren
Taxinge slott, eller Taxinge-Näsby slott, ligger fantastiskt vackert vid Mälaren. Vi kom hit med husbil på…
Sundbyholms slott – och gästhamn med ställplats
Sundbyholms slott har en historia som klostergods och kungsgård. Idag kan man komma hit för hotellboende,…
Nyköpingshus – platsen för Nyköpings gästabud
Nyköpingshus har en lång och bitvis mycket dramatisk historia. Denna medeltidsborg förvandlades på 1500-talet till ett…
Tullgarns slott – i kungars och tsarers fotspår
När vi i söndags åkte hem från vår husbilshelg på Jogersö behövde vi ett ställe för…
Femöre – karga klippor och militärhistoria i Oxelösund
På vägen hem från Jogersö camping i Oxelösund passade vi på att rulla förbi ön Femöre,…
Årsta slott – med minnen av Fredrika Bremer
Årsta slott ligger i Haninge söder om Stockholm, och är kanske allra starkast förknippat med författaren…
Nynäs slott och naturreservat i Nyköping
Nynäs slott är ett vackert slott i Nyköpings kommun. Här finns också Nynäs naturreservat, med härlig…
Tyresta nationalpark – tips om entréer och leder
Tyresta nationalpark är ett stort naturområde strax söder om Stockholm. Här kan man uppleva vild urskog,…
Stendörrens naturreservat – med hängbroar mellan öar
Stendörrens naturreservat är ett magiskt kustparadis som du hittar mellan Nyköping och Trosa. Vattnet är kristallklart…
Trosa havsbad och camping – fint vid vattnet
Vi rullade förbi ställplatsen i Trosa igår, där det stod fullt av husbilar, och fortsatte ut…
Julita gård – herrgård och friluftsmuseum
Julita gård är en herrgård och ett friluftsmuseum som ägs av Nordiska museet. För närvarande är…
Stora Sundby slott – sagoslott vid Hjälmarens strand
Stora Sundby slott är ett sagoslott med tinnar och torn, som ligger vackert vid Hjälmarens strand….
Fiske i Mälaren – en långweekend på Ringsö
Fiske i Mälaren har vi ägnat oss åt denna helg. Våra vänner har sommarhus på ön…
Utflykter i Stockholm i coronatider – 15 tips
Tips på 15 utflykter i Stockholm i coronatider! För ja, vad gör man när man inte…
Hjälmaregården – camping vid Hjälmaresjön
Hjälmaregården ligger idylliskt vackert i Läppe, vid Hjälmarens södra strand (inte långt från Vingåker). Här finns…
Jogersö camping och havsbad – öppet året runt
Nu är vi äntligen ute med husbilen igen! Vi har båda mycket jobb som måste göras…
Gripsholms slott – kungligt slott vid Mälaren
Gripsholms slott är ett pampigt och kungligt slott vid Mälaren. Här står rummen kvar från Vasakungarnas…
Malmköpings bad och camping
Malmköpings bad och camping ligger fint vid Hosjön. Det här är en 4-stjärnig camping med bra…
Skogskyrkogården i Stockholm – ett Unesco världsarv
Skogskyrkogården i Stockholm är ett av de svenska världsarven på Unescos världsarvslista. Vi brukar ofta kolla…
Att göra i Nyköping – 9 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Nyköping? Vi har besökt den här trevliga staden flera gånger under…
Sommar och sol på Malmköpings camping
Vi har nu rullat med husbilen till Malmköpings camping. Det här är en klassisk husvagns-camping: vita…
Häringe slott – fint slottshotell i Södermanland
Häringe slott ligger strax söder om Stockholm och är ett slott man besöker för härliga weekendpaket,…
Att göra i Mariefred – 17 tips till en charmig pärla
Vad kan man göra i Mariefred? Denna charmiga lilla pärla bjuder på allt från slott och…
Lida Friluftsgård och Äventyrsstigen runt sjön Getaren
Lida Friluftsgård, som ligger i Botkyrka kommun i Stockholm, bjuder på ett fantastiskt fint friluftsområde med…
Ringsö i Mälaren – en svensk idyll
Måndag och tisdag den här veckan har vi spenderat på ön Ringsö i Mälaren. Våra vänner…
4 Slott i Strängnäs – och en borg
Vi har kikat på ett gäng slott i Strängnäs, under vår slottsresa med husbil. Vissa slott…
Boo slott, Brevens bruk och ställplats i Vingåker
Boo slott är ett vackert terrakottafärgat palats som påminner om ett sagoslott. Inte så långt härifrån…
Tyresö slott – historia och vacker natur
Tyresö slott ligger fantastiskt vackert vid Kalvfjärden i Tyresö, strax söder om Stockholm. Vi tog oss…
Att göra i Strängnäs – 12 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Strängnäs? Vi har besökt Strängnäs flera gånger, med tåg, bil och…
4000mil säger:
Åh vad innebär idka campingbeteende, undrar jag ju nu nyfiket? Måste ju lära mig nu när Christofer bygger husbil. 😊
08 april 2021 — 7:56
Helena säger:
Ja men, en jättebra fråga! Det finns kanske ingen exakt definition, men det brukar handla om att fälla ut fotsteget, fälla ut markisen eller plocka ut campingstolarna. Det brukar inte vara ok på vanliga parkeringsplatser. Däremot är det inte förbjudet att sova i sin bil.
08 april 2021 — 8:01
Monica säger:
Det finns verkligen mycket att se och uppleva och Södermanland är ett så vackert landskap. Synd att ni inte blev bjudna på mat på Stenhammar:-), kungen lagar bra mat där sa Silvia i julintervjun. Besökt en del av dessa slott och på.Sparrehoöm har vi ätit gott. En del andra har vi ätit julbord hos och övernattat i, det varit speciellt och värt priset med frukostar som varit sagolika med närodlat och allt hemlagat från knäckebrödet och vidare till egen frukt i juicen man pressar själv och egen ost, ja allt.
Synd ni fick en utskällning men kriminaliteten är så utbredd numera i vårt land så det blir så här. Där vi bor åker dagligen bilar runt och fotar villor och i trädgårdar och inbrotten sker sen. Sorgligt och misstänksamheten drabbar alla.
Men ni sett mycket fint och skönt ni hade eget hus med er när allt nästan är stängt. Hoppas på ett öppnare liv att ta del utav nästa år, men vem vet,? Ni har gjort en fin slottssamling att titta tillbaka på. Ha det så fint och bra nu resten av veckan.
.
08 april 2021 — 11:30
Helena säger:
Monica, haha, kungen lagar säkert bra mat, men han hade förmodligen något annat för sig 😉 Mycket härlig mat du berättar om! Nej, hur det blir framöver vet man inte, men det funkar bra att resa runt med husbil, och roligt att vidga vyerna lite!!!
08 april 2021 — 18:02
Nils-Åke+Hansson säger:
Vi var vi Övedskloster pratade med någon, då sa våra vänner vem vill bo i ett sådant här byggnad. Ja sa ha vi pratade med alltså en Ramel vi talade med. Men ha tog det bra.
Trevlig slottsrunda ni har gjort.
08 april 2021 — 13:32
Helena säger:
Haha, ja så kan det gå 😉 Skönt att han tog det bra!
08 april 2021 — 18:03
Ditte säger:
Vilken trevlig slottsrunda ni har gjort och mycket har ni sett och upplevt. Kul! De flesta av slotten ni haft med här i Sörmland har jag besökt under årens lopp och på en del har vi övernattat eller stannat till. Men några har vi också fått se mer från utsidan.Har besökt en del av slotten också i resejobbet och då har vi ofta sett väldigt mycket genom guidade turer.
Tack för en fin tur.
08 april 2021 — 15:42
Helena säger:
Ja, väldigt trevligt! Många fina slott i Sörmland! 🙂
08 april 2021 — 18:04
Anette säger:
Så många fina slott ni hittat. Kul med en slottsrunda.
08 april 2021 — 18:39
Helena säger:
Ja, det finns många fina slott i Sverige!
09 april 2021 — 6:32
TravelAnna säger:
Vad spännande med alla era slottsturer! Vilket gediget jobb ni lagt ner.
Jajamen, Ericsbergs slott har jag varit vid många gånger, då vi hade torp i närheten i 18 år. Jag har faktiskt haft ett blogginlägg liggande i utkast om detta slott sedan förra sommaren. Nu skrev jag klart det och länkar så klart till er! Hoppas ni kan göra ett återbesök någon dag. Parken är verkligen fantastisk. Här är inlägget: https://www.newyorkmybite.com/ericsbergs-slott-ett-utflyktsmal-for-bade-stora-och-sma/
På Yxtaholm var jag förresten på min ena systers bröllopsfest och på Rockelstad sov vissa gäster över efter mitt eget bröllop. (Gifte mig i Helgesta kyrka i trakten).
08 april 2021 — 20:19
Helena säger:
Men vad att du varit där och att det nu blev ett inlägg! Jag ska genast gå in och läsa! Kul också att höra om dina erfarenheter från Yxtaholm och Rockelstad!
09 april 2021 — 6:34
TravelAnna säger:
Tack så mycket! Kul att du tyckte det. Jag älskar den här trakten! 🙂
09 april 2021 — 13:45
BP säger:
Stort tack för den slottsturen. Ni måste ha stressat runt rejält för att få hinna med så många slott på en dag. Bra gjort och fantastiskt fina bilder.
Rätt roligt med gubben som gav sig på er där. En himla tur att han inte bad er att deletea bilderna ni tagit, men han var nog för gammal för att ”förstå” antar jag;-)
08 april 2021 — 23:30
Helena säger:
Det kanske verkar stressigt, men det var ganska lugnt ändå faktiskt. Det är korta avstånd, och vid många slott kunde vi bara gå ur bilen och fota, och så var det att fortsätta. Så ja, denna dag blev det många slott!
09 april 2021 — 6:35
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Härligt med ännu fler spännande slott.
Många för mig okända.
Sparreholm har jag hört talas om, men vet inte varför.
Däremot är Rockelsta mycket känt för mig. Främst har jag studerat det under von Rosens tiden i samband med besök av hans svåger den fruktansvärde Hermann Göring. Det var ju genom von Rosen och besöket på Rockelsta han hittade sin kärlek Karin von Kantzow som blev hans hustru nr 1.. Också läst mycket om nazistvänlig adel innan och under andra världskriget. Då är detta ställe mycket aktuellt. Har inte besökt själva slottet, men parken.
Tack för intressanta slottbesök!
09 april 2021 — 13:53
Helena säger:
Men oj vilken intressant historia du berättar om Rockelstad!!! Det finns verkligen mycket intressant historia på många av Sveriges slott!
10 april 2021 — 7:47