Gdansk i Polen är, enligt oss, en av landets allra finaste städer. Hansastaden Gdansk ligger vid Östersjön, omgärdad av långa vackra sandstränder. Tillsammans med Gdynia och Sopot bildar Gdansk det trevliga trestadsområdet, som bjuder på allt från historiska byggnader till mysiga restauranger och härligt strandhäng om somrarna. Här kommer lite tips och vad man kan göra i Gdansk!
Innehållsförteckning
Hansastaden Gdansk
En hansastad var en stad som var medlem av Hansan, alltså det handelsmonopol som under 1100-talet till 1600-talet idkade handel med varandra vid Nordsjön och vid Östersjön, och skyddade sig själva mot konkurrens.
De allra största hansastäderna när det begav sig var Lübeck i Tyskland, Tallinn (Revall) i Estland, Riga i Lettland och … Gdansk i Polen. Hansastaden Gdansk (Danzig) låg perfekt med sin skyddade hamn, och bildade tillsammans med Sopot och Gdynia det som kallas trestaden (Trojmiastro).
Gdansk ligger vid Polens östersjökust, strax sydost om Gdynia och Sopot.
Att göra i Gdansk
Gdansk är en fantastisk stad som har enormt mycket att erbjuda. Här kan du strosa bland vackra hus eller längs floden, gå på museum eller upptäcka historiska sevärdheter. Polackerna är specialister på att behålla det gamla och bygga in i det moderna. Här kommer 25 tips på saker att göra i Gdansk.
1. Upplev Dlugi targ (Långa torget)
Gamla stan i Gdansk är definitivt värd att uppleva! Här kan du vandra längs gatan ul. Dluga (Dlugagatan) till torget Dlugi targ (Långa torget) där du njuter av fantastiska byggnader i alla färger. Här kan du också kolla in den kända fontänen Neptun. Fontänen har funnits på torget sedan den 9 oktober 1633 och föreställer den mytologiska guden Neptunus. Runt torget finns också massor av ståtliga statyer på alla hustak med vackra fasader.
2. Fascineras av Artus Court
Bakom fontänen Neptun ligger Artus court (invigt 23 november 1742), med namn efter den medeltida legenden om kung Arthur. Här brukade rika köpmän träffas och storhetstiden var ända fram till 1920-talet. Huset är öppet för beskådning och en del är det historiska museet om Gdansk.
Utanför valvet på var sida finns två byster som föreställer kungen av Polen Sigismund III Vasa och hans son Władysław IV Vasa. På byggnaden finns också fyra antika hjältar: Judas Maccabeus, Themistocles, Scipio Africanus och Marcus Furius Camillus.
3. Spana in det gyllene huset och ”damen i fönstret”
Det gyllene huset vid Dlugi Targ är kanske ett av de vackraste husen i Gdansk. Huset byggdes i början av 1600-talet och beställaren var borgmästaren Jan Speymann. Den vackra dekor som du ser var tänkt som baksida, för frontdekoren som var beställd i Italien sjönk på väg till Gdansk.
Strax intill, vägg i vägg med Artus Court, kan du också se huset Nowy Dom Ławy. Byggnaden är från 1400-talet och under en tid kunde du under vissa klockslag se ”Damen i fönstret” skymta i det runda fönstret högst upp. Kvinnan är en figur från en roman som skrevs 1891, och som handlar om en flicka som på 1600-talet stängdes in av sin grymme farbror.
4. Lyssna på musik i den gröna porten
Mellan torget Dlugi targ och floden Motława ligger en stor vacker byggnad med fyra valvbågar och det är den gröna porten. Byggnaden restes cirka 1564, med tanke på att vara bostad för polska kungar. Ingen kung bodde någonsin här, men presidenten Lech Wałęsa hade en gång kontor här. Idag finns delar av nationalmuseet här. När du går igenom valven så finns nästan alltid någon som spelar klassisk musik som du kan njuta av.
5. Se den gotiska porten Chlebnicka gate
Chlenicka är den bäst bevarade porten i gotisk stil, från 1450. Titta ordentligt för att hitta den den äldsta vapenskölden i Gdansk mot vattnet, en vapensköld med två silverkors på. Här finns också en lilja som en gång var signum för hertiginnorna i Pommern.
6. Ta en tur med piratskeppet Black Pearl
Längs med floden Motława ligger piratskeppet Black Pearl. Skeppet tar dig runt och här kan du äta och dricka en god öl och uppleva Gdansk från floden och havet.
7. Strosa längs Mariagatan
St Mary’s gate (St Maria porten) är den port som också har arkeologiska museet i sig. När du har gått igenom porten från floden hamnar du på Gdansk vackraste och romantiska gata Mariacka. Här hittar du vackra fasader, pittoreska hörn, mysiga restauranger, försäljning av bärnsten och en hel del konstnärer. Välkommen till gamla stan!
8. Beundra Mariakyrkan
Mariakyrkan i Gdansk är utrustad med ett 80 meter högt torn och rymmer 25 000 besökare. Den byggdes 1342-1502 och detta är faktiskt världens största tegelkyrka! Området har även inspirerat flera konstnärer och författare genom tiderna, samt använts för många filminspelningar. Gå upp 80 meter och du har den bästa Instagrambilden ever över Gdansk.
I huvudingången till Mariakyrkan finns en liten klocka med inskrifter på svenska och latin från Karl VII. Han fick den för att han stormade Narva år 1700 och vann och hjälpte svenskarna som var stationerade där. Ingen vet varför klockan glömdes i Gdansk men den upptäcktes ur ruinerna efter kriget.
9. Fotografera Kranporten
Kranporten (hamnkranen) kan kanske ses som en av de allra främsta symbolerna för Gdansk, ett måste som fotoobjekt! Under medeltiden var detta den största hamnkranen i hela Europa, och den användes för att flytta gods till och från fartyg. Här ligger också en del av sjöfartsmuseet som är en av fyra och kallas ”the Crane”.
10. Passera igenom St. John’s porten
St. John’s porten (Brama Świętojańska) är också värd att spana in under din promenad längs floden som även kallas Fishermen’s Riverside. Portarna kallas vattenportar och ursprunget till just St. John’s port byggdes på 1300-talet.
11. Besök St John’s kyrka
St John’s kyrka var tänkt som ett litet kapell då den började byggas 1358. Man har sedan byggt på denna mäktiga kyrka ända fram till 2019 med alla besvär som tänkas kan. Kyrkan St. John är 55,10 meter lång och 20,18 meter bred. Tornet med fyra våningar är 47 meter högt.
12. Kolla in porten Straganiarska gate
Den medeltida vattenporten Stragniarska gate byggdes mellan 1481 och 1492 och kallas även ”Traders Gate”. Straganiarska-porten är den nordligaste bevarade vattenporten och ligger i slutet av Straganiarskagatan. Under åren 1959-1963 bodde Zbigniew Cybulski, en berömd polsk skådespelare i den.
13. Ta dig till ön Wyspa Spichrzów
Granary Island som ön kallas på engelska, ligger mitt emot stora hamnkranen och floden Motława närmast och Nowa Motława på andra sidan ön. På den norra udden ligger den nykonstruerade Spichlerz Długa Droga som var den stora spannmålsbyggnaden som förstördes av röda armén 1945.
På bortsidan av ön vid Stagiewna bron ligger två tegeltorn som är bevarade och som heter Stągiewna porten. Det här började byggas på 1500-talet och är en del av Gdansk gamla befästning. I övrigt är ön supermodern med lägenhetshotell och restauranger i bästa Gdansk anda.
14. Ta dig också till ön Ołowianka
Ön Ołowianka är en mindre ö som ligger strax intill Granary Island. Här kan du uppleva två sjöfartsmuseer och fota gamla stan från vyn över floden Motława. Om man går över bron Kamieniarski på bortre sidan från ön, så hamnar man vid ett vackert hus i barockstil från 1730. Huset har byggt upp och heter Dom pod Murzynkiem och är idag hotell. Här är perfekt att bo barockt, personligt och väldigt centralt.
15. Lär dig historia på Historiska museet i Rådhuset
Ytterligare en sevärdhet i Gdansk är det gotiska rådhuset, Ratusz Starego Miasta, som härstammar från slutet av 1200-talet. I rådhuset ligger också historiska museet i fyra våningar med den vackra ”röda salen” i. Vill du ta bästa fotona över staden och kungsleden, så tar du dig högst upp i rådhuset med vy i alla väderstreck
16. Gå kungligt genom den gyllene porten i Gdansk
Den gyllene porten (Złota Brama) byggdes år 1612-1614 och är en historisk renässansport. Det är just Gyllene Porten som kungens följen gick genom till Långgatan (ul. Długa). På utsidan av porten till höger kommer du till torget där marknaden St Dominics fair startade år 1260. På insidan på Långgatan (Dluga 12) hittar du Uphagenhuset och museet efter en politiker J. Uphagen. Våningen är precis som det såg ut på 1700-talet i högborgerlig stil.
17. Se konst i det stora vapenhuset i Gdansk
The Great Armory (Stora vapenhuset) byggdes som ett vapenhus i början på 1600-talet, och är det finaste exemplet på renässansarkitektur i Gdansk. Idag har ett konstgalleri, Academy Of Fine Arts, öppnats i byggnaden.
18. Gör en utflykt till historiska Westerplatte
Westerplatte är en liten halvö vid Östersjön som du ser vid inloppet i hamnen när du tar båten till och från Sverige. Den här halvön var det fria polska Gdansk med eget styre när resten av Gdansk var tyskt under 80 år. Mot denna halvö startade Hitler andra världskriget 1 september 1939 kl 04:45 där skolskeppet Schleswig Holstein började sin beskjutning mot Westerplatte.
Polackerna var få i sin bunkrar och försvarade sig i hela sju dagar men fick till slut ge upp. Den 6 april 1945 hade polackerna tagit tillbaka Gdansk och Westerplatte. De hjältar som forfarande lever från kriget träffas på Westerplatte 1 september varje år.
Från Gdansk till Westerplatte: Med bil ca 15 min via DW501.
Cykel ca 30 min – 10 km via Majora Henryka Sucharskiego/DK89.
19. Gå på museer i Gdansk
Det finns många olika museer i Gdansk. Sjöfartsmuseerna består av fyra inviduella museer och det går att köpa en biljett för alla som tillsammans kallas Gdańsk National Maritime Museum.
Gdansk har varit ett centrum för bärnsten ända sedan stenåldern, och i museet kan man lära sig hela historien bakom bärnstenarna, från stenåldern till nutid.
20. Gå på restauranger i Gdansk
I gamla stan finns det gott om mysiga restauranger, och på sommartid finns det många trevliga uteserveringar att välja på. Här går man på kullerstensgator i de gamla kvarteren och känner av stadens historia.
De flesta restaurangerna sticker inte ut matmässigt men en populär restaurang är till exempel Goldwasser, som ligger vid kanalen och som erbjuder både polska och fransk-europeiska rätter. Du har också Cala Naprzód efter och där kan du äta på taket och ha enorm utsikt över Gdansk.
21. Shoppa i Gdansk
Man kan också välja att shoppa i alla de små butikerna som ligger längs gatorna. Till exempel kan man strosa längs den mysiga gatan Ulica Mariacka, där barer och butiker ligger vägg i vägg.
Här kan man framför allt handla precis allting som är gjort av bärnsten, men man hittar förstås också kläder, smycken, prydnadssaker, tavlor och annat. Om man vill kan man också kika runt i den härliga saluhallen, eller ta sig till shoppingcentret Galeria Baltycka där man hittar över 200 butiker.
22. Handla på marknaden St Dominic’s Fair
En gång om året arrangeras en fascinerande marknad i Gdansk, som faktiskt har sin historia från år 1260. Marknaden, som kallas St. Dominic’s Fair, arrangeras under de första tre veckorna i augusti och innebär att gatorna fylls av stånd som säljer allt från kläder och smycken till konst och antikviteter. Här samlas runt tusen köpmän, konstnärer och samlare samt runt 6 miljoner människor.
Det finns mängder av matstånd och godsaker som vindruvor och äpplen doppade i choklad. Dessutom kan man vara beredd på massor av uppträdanden och artister.
23. Sola och bada vid stranden Stogi Beach
Vad kan man mer göra i Gdansk i Polen? Jo, man kan ta sig till stranden! Man kanske inte tänker på det, men det går faktiskt alldeles utmärkt att sola och bada i Gdansk. Bara en kort bit utanför staden ligger riktigt fina sandstränder.
Man kan till exempel enkelt ta sig till Stogi beach med bil eller spårvagn. Om du reser med husbil, husvagn eller tält hittar du också en trevlig camping här, som ligger bra till både för att besöka stranden (till fots) och stan (med spårvagn).
Från Gdansk till Stogi playa: Med bil ca 17 min via DW501
Spårvagn ca 20 min från Zabi Kruk 02 – Stogi Plaza 01. Cykel ca 25 min – 7,8 km via Wosia Budzysza.
24. Ta en tur till Sopot
När du är på plats i Gdansk i Polen kan du med fördel passa på att besöka de andra staden i trestaden: Sopot är den kanske allra lyxigaste badorten i Polen, med sitt mäktiga Grand hotel och med Europas längsta träpir. När man är här känner man att man befinner sig vid Polens riviera!
Från Gdansk till Sopot: Med bil ca 18 min via DW468
Spårvagn ca 45 min från Gdansk Wrzeszcz (huvudstation). Cykel ca 45 min – 14 km via Szlak Rowerowy R10 och Aleja Generala Jòzefa Hallera. SKM tåg var 15 min.
25. Ta också en tur till Gdynia
Den tredje staden i ”trestaden” är Gdynia som är en charmig sommarstad vid vattnet. Staden bjuder bland annat på bra shopping i den stora gallerian The Riviera Center, som är norra Polens största galleria med 250 butiker, och den lite lite mindre gallerian Klif Gdynia. I Gdynia hittar du också fina gränder, långa sandstränder och en härlig strandpromenad, ölprovning och många restauranger med god mat.
Från Gdansk till Gdynia: Med bil ca 30 min via DW468. Spårvagn ca 60 min från Gdansk Wrzeszcz (huvudstation). Cykel ca 1 h 30 min längs strandpromenaden. SKM tåg var 15 min.
Se mer av Polen
Vill du se ännu mer av Polen? Polen har verkligen massor att bjuda på. Längs kusten ligger den ena fina semesterorten efter den andra, som till exempel mysiga Łeba och landtungan Hel, med sina magiskt långa sandstränder. Om du är intresserad av historia rekommenderas också ett besök i medeltidsborgen Malbork, som ligger ungefär åtta mil norr om Gdansk.
Har du gott om tid på dig kan du också ta dig österut för att utforska de masuriska sjöarna, där du kan ge dig ut på båtturer, eller för att kanske se vilda visenter i Bialowieza nationalpark. Föredrar du istället storstäder rekommenderar vi ett besök i Krakow eller Warszawa. Vi kan också varmt rekommendera till exempel Torun med sina pepparkakor eller Poznan med sitt historiska torg.
Resa till Gdansk
Du kan resa till Gdansk från Sverige antingen med flyg eller med färja. Det finns flera varianter med flyg, men det går bland annat flyga snabbt och enkelt med Wizz Air från Skavsta flygplats. Med färja går det bra att resa från Nynäshamn till Gdansk, Ystad till Swinoujscie eller från Karlskrona till Gdynia.
Nyheter 2021: Viking Line kommer att åka till Gdansk och du får vara där en heldag innan den vänder hemåt till kvällen. Wizzair börjar flyga från Skellefteå-Gdansk våren 2021.
Bo i Gdansk
Celestin Residence är ett väldigt vackert och modernt butikshotell och riktigt prisvärt. Det ligger väldigt centralt nära den gamla stadskärnan och det här kan vi rekommendera varmt.
Fakta om Gdansk
- Land: Polen
- Vojvodskap: Pommerns vojvodskap
- Folkmängd: Cirka 574 000 (2018)
- Läge: Gdansk ligger vid Danzigbukten i sydöstra Östersjön, cirka 20 kilometer väster om floden Wisłas utlopp.
- Namn: I historiska dokument benämns staden även som Dantzk, Dantzig, Dantzigk, Dantiscum, Gyddanyzc, Gdanzc, Gedanum och Kdansk.
Tidig Historia
- 600- till 900-tal: Redan på 600-talet fanns en hantverkar- och fiskarby här. På 900-talet fanns här en befäst borg hos pommernfurstarna. Staden Gdansk grundades på 1200-talet och tillhörde Polen fram till 1308. Därefter kontrollerades staden av Tyska orden, innan den på 1400-talet blev stadsrepublik under polsk överhöghet.
- Stadens grundande: Gdansk grundades 1224 eller 1225.
- Medeltid: Staden var under senmedeltid en viktig handelsstad och medlem i Hansaförbundet. 1500- och 1600-tal var storhetstid, och hamnen användes bland annat för spannmålsexport. Gdansk blev på den här tiden en rik stad med många storslagna byggnader.
Preussen (1793-1919)
- Preussen: När Polen delades 1793 tillföll Gdansk Preussen.
- Det tyska kejsardömet: Mellan 1871 och 1918/1919 ingick staden i det tyska kejsardömet, i provinsen Västpreussen.
- Första världskriget: År 1918 blev Polen igen ett eget land, för första gången på 125 år. Från början ingick endast de delar som tillhört Ryssland, men med tiden återerövrades även delar inom tyskt territorium.
- Freden i Versailles: År 1919 skrev Tyskland under freden i Versaille, och ytterligare delar tillföll Polen.
Mellankrigstiden
- Fristaden Danzig: Efter det tyska kejsardömets fall blev Gdansk (Danzig) en självstyrande så kallad ”fristad” med egen regering och egen valuta.
- Hamn i Gdynia: I fristaden Danzig talade de flesta tyska, och man ville inte lossa polskt krigsmaterial. Polackerna byggde därför en egen stor hamn, strax intill i Gdynia.
Andra världskriget
- Angrepp på Polen: Den 1 september 1939 attackerade det tyska slagskeppet Schleswig-Holstein Polen.
- Återinförande i Polen: Dagen efter angreppet förklarades Gdansk som återinfört i det polska riket och ockuperades av Nazityskland fram till 1945.
- Sovjetisk ockupation: I mars 1945 ockuperades staden av Sovjetunionen, och drabbades av plundring och bränder.
Modern historia
- Fördrivningen av tyskar: Mellan 1945 och 1946 fördrevs 10 miljoner tysktalande från Ostpreussen, Gdansk (Danzig) med flera områden, till blivande Öst- och Västtyskland.
- Fackföreningen Solidaritet: År 1980 bildades den polska fackföreningen Solidaritet på Leninvarvet i Gdansk av varvsarbetaren Lech Wałęsa. Detta blev början på kollapsen av den polska kommunismen.
Borgen Malbork i Polen – en medeltida riddarborg
Borgen Malbork i Polen ligger i den polska staden med samma namn. Borgen uppfördes av Tyska…
Sommarsemester i Polen – våra bästa tips
Igår kom vi hem från en veckas sommarsemester i Polen. Vi har haft en väldigt skön…
Łódź i Polen – 15 tips på saker att se och göra
Łódź i Polen, är det en stad du någonsin tänkt på att besöka? Om inte, så…
Gdansk sevärdheter – en utmärkt plats för en trevlig resa
Idag presenterar vi en gästartikel Äta i Gdansk Att resa är ett fantastiskt sätt att upptäcka…
Segeltur genom Oderlagunen – Szczecin Lagoon
Vi har upplevt en härlig segeltur genom Oderlagunen, som ligger på gränsen mellan Tyskland och Polen,…
Krakow i Polen – tips och guidning på svenska
Har du besökt Krakow i Polen ännu? Oavsett om du är nykomling i staden eller om…
Saltgruvan i Wieliczka, utanför Krakow i Polen
Idag åkte vi till saltgruvan i Wieliczka i Polen. Det var vi inte helt ensamma om,…
Semester i Zakopane – vid Tatrabergen i Polen
Semester i Zakopane! Vi har tagit oss till Zakopane som ligger vid Tatrabergen i Polen, söder…
Dziwnow i Polen – en liten semesterpärla
Dziwnow, i nordöstra Polen, bjuder på sommaren på härlig semesterkänsla. Vi hittade hit mer eller mindre…
Nicolaus Copernicus hus i Torun i Polen
Nicolaus Copernicus hus i Torun är ett museum som berättar om astronomen Copernicus liv, och om…
Fakta om Polen – 30 saker du (kanske) inte visste
Att skriva fakta om Polen är riktigt roligt. Vi har rest mycket i Polen och upptäckt…
Med Polferries till Polen – och ett besök i Gdansk
Vi har gett oss av på en liten roadtrip, som startade med Polferries till Polen, från…
Att göra i Gdynia i Polen – våra 9 bästa tips
Vad kan man se och göra i Gdynia i Polen? Gdynia bjuder på härliga sandstränder, trevliga…
Unesco världsarv i Polen – 16 intressanta platser
Har du sett några av alla Unesco världsarv i Polen? För närvarande finns 16 stycken, och…
Recept på Zurek – vi lagar polsk soppa
Idag blir det recept på zurek, vår absoluta favoritsoppa i Polen. Jag tror aldrig att vi…
Marknad i Gdansk med anor från 1200-talet
Varje år arrangeras en enorm marknad i Gdansk för alla i Polen, som löper gata upp…
Camping Metropolis i Sopot, Polen
Vi befinner oss på Camping Metropolis i Sopot och har nu fätt sällskap av Peters bror…
Baranow Sandomierski – slott i östra Polen
Nu har vi påbörjat den spännande resan österut i Polen! Från att nyligen ha befunnit oss…
Att baka St Martin croissanter på museum i Poznan
Vi har fått prova att baka St Martin croissanter på museum i Poznan. Så, vad är…
Helhalvön i Polen – Långa vita paradisstränder
Helhalvön i Polen bjuder på fantastiska vyer. Denna halvö är en 35 kilometer lång landtunga som…
Polsk mat – specialiteter i det polska köket
Polsk mat, vad är det? Man pratar kanske inte så ofta om det polska köket ……
Visenter i Polen – Bialowiezaskogen, Bialowieza nationalpark
Visenter i Polen! Vi har länge drömt om att se vilda visenter i Polen och till…
Semesterlägenhet vid stranden i Polen
Våra vänner har som sagt köpt en lägenhet i Mechelinki i Polen. Det är ett nybyggt…
10 vackra platser i Polen som du inte vill missa
Det finns massor av fantastiskt vackra platser i Polen, och här tipsar vi om några av…
Łeba – en mysg semesterfavorit i Polen
Polackerna älskar Łeba (uttalas Weba), och det är inte så konstigt. Här hittar du långa vita…
Polska vackra kustvägen – FREEDOMtravel temavägar
Polska vackra kustvägen är en temaväg som tar dig med längst hela norra Polen och 50…
Rewa i Polen – ett Bad- och surfparadis
Rewa ligger vid den polska kusten, inte långt från den större staden Gdynia. Detta är ett…
Härlig semester i Swinoujscie i Polen
Då var det dags för semester i Swinoujscie i Polen! Swinoujscie ligger vid Östersjökusten, nära gränsen…
Camping Stogi i Gdansk – vid den polska kusten
Nu har vi tagit oss till camping Stogi i Gdansk. Vi har varit här förut, men…
Att göra i Swinoujscie i Polen – 7 tips
Vad kan man se och göra i Swinoujscie i Polen? Denna gång kom vi hit med…
guld diskho säger:
Gud vad du pricka rätt här bra jobbat
15 april 2021 — 11:33
Jonathan GDM säger:
Bra guide ! ska precis dit så nu har jag koll på läget :). Nu går också både Ryan air och wizz air dagligen från Göteborg så det är många som reser dit !
26 juli 2023 — 11:10