Meny Stäng

Strömsholms slott – ett kungligt slott vid Västerås

Annons

Strömsholms slott är ett kungligt slott i närheten av Västerås. Det vackra slottet uppfördes en gång av Hedvig Eleonora, på platsen där det tidigare låg en Vasaborg. Idag förknippar många slottet med hästar och ridsport.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Strömsholms slott

Strömsholms slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige. Slottet kan också sägas vara drottningarnas och hästarnas slott. Drottningarna Hedvig Eleonora, Ulrika Eleonora den yngre och Sofia Magdalena har alla haft fingrar med i spelet. Under hundratals år har detta också varit en plats där man avlar, rider eller tävlar med hästar.

Strömsholms slott
Ett vackert slott, eller hur?

Strömsholms slott ligger i Halstahammars kommun, i Västmanland. Slottet ligger cirka 14 mil väster om Stockholm.

En historia om drottningar och hästar

På mitten av 1500-talet lät Gustav Vasa uppföra en borg mitt i den brusande Kålbäcksån. Ända sedan dess har platsen varit kunglig egendom. På slutet av 1660-talet lät Hedvig Eleonora riva stora delar av den gamla Vasaborgen, och uppföra det slott man kan se idag.

Strömsholms slott

Strömsholm är ett vackert slott som inramas av pampiga torn. Hedvig Eleonora lät också uppföra en vacker barockpark samt ett stort antal mindre byggnader på slottsområdet. Inredningen gjordes först på 1730-talet, under ledning av Ulrika Eleonora den yngre.

När den svenske tronföljaren Gustav (III) gifte sig med prinsessan Sofia Magdalena av Danmark 1766 fick hon av riksdagen Strömsholms slott som bröllopsgåva. Ingen dålig present får man säga!

Strömsholms slott

Många förknippar nog också Strömsholm med hästar. Redan på Gustav Vasas tid fanns ett stuteri här, och mellan 1868 och 1968 var detta platsen för arméns ridskola. Idag finns ridgymnasium här och olika yrkesutbildningar, som till exempel ridlärare och hovslagare. Dessutom brukar stora hästtävlingar anordnas här.

Att besöka Strömsholms slott

Vi körde till Strömsholms slott med husbil, och parkerade på en av de anvisade (något leriga) parkeringsplatserna.

Alla de kungliga slotten hålls för närvarande stängda på grund av pandemin, vilket förstås också var fallet med Strömsholms slott. Just nu kunde vi alltså endast roa oss med att beundra slottet utvändigt och strosa i slottsparken.

Peter vid Strömsholms slott

Under normala omständigheter arrangeras guidade visningar i slottets salar, åtminstone under sommarmånaderna. Inredningarna präglas framför allt av den gustavianska stilen, och skapades för Gustav III:s fru, drottning Sofia Magdalena.

Man kan till exempel se drottningens sängkammare och den kinesiska matsalen. Högst upp i slottet kan man också se ett kapell, som inreddes på 1730-talet, på uppdrag av Ulrika Eleonora den yngre. Vi kunde förstås inte se något av detta just nu, men bjuder på två av slottets pressbilder.

Kronprinsens sängkammare Strömsholms slott
Kronprinsens sängkammare. Foto: Dick Norberg. Copyright: Kungliga Hovstaterna.
Kinesiska matsalen Strömsholms slott
Kinesiska matsalen på Strömsholms Slott. Foto: Dick Norberg. Copyright: Kungliga Hovstaterna.

Slottscafé i Stenköket

I slottsparken, strax intill slottet, ligger det så kallade ”Stenköket”. Huset uppfördes 1731 som kök åt slottet, och ersatte då en tidigare köksbyggnad från 1652. På grund av den stora brandrisken ville man på den här tiden alltid att köket skulle vara i ett separat hus, placerat en liten bit från slottet.

Idag används byggnaden som slottscafé. Caféet höll tyvärr inte öppet när vi var här, men när det är öppet kan man tydligen köpa smörgåsar, bakverk och våfflor här.

Stenköket

Slottsträdgården

De olika drottningar som under åren bott på slottet har alla bidragit till att utforma slottsträdgården till vad den är idag, med alléer och planteringar. Trädgården präglas också av alla hästaktiviteter. I en del av trädgården promenerade vi, och några andra turister, runt. I en annan del pågick ridskola.

Slottsträdgården Strömsholms slott

Drottningeken

I en del av slottsträdgården finns en skylt om ”Drottningeken”, och nu handlar det om ytterligare en drottning. Enligt en berättelse brukade nämligen änkedrottning Katarina Stenbock sitta på en stenbänk under eken. Eken föll ihop 2006, och nu finns bara kanten av den kvar, samt en ny liten ek som planterats på platsen.

Drottningeken

Strömsholms naturreservat

Naturen runt Strömsholm är skyddad som naturreservat. Här finns bland annat mycket gamla (och stora!) ekar och området är dessutom hem för över 170 olika sorters växter och djur som är hotade eller missgynnade. Det finns också många vägar och stigar att vandra på.

Den här eken har nog varit med ett tag!?

Mer att se och göra i närheten av Strömsholms slott

Det finns förstås mycket mer att se och uppleva i närheten av Strömsholms slott. Att strosa runt i Gamla stan i Västerås är mysigt. Det är också trevligt att promenera längs Mälarpromenaden eller besöka Djäkneberget i Västerås. Dessutom kan man besöka Tidö slott med cykel- och mc-museum, Vallby friluftsmuseum eller Anundshög med alla fornlämningar.

Alla våra bästa tips om Västmanland. Klicka på bilden!

Har du besökt Strömsholms slott?

Har du besökt Strömsholms slott, eller kanske någon annan sevärdhet i närheten? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Fakta om Strömsholms slott

  • Land: Sverige
  • Landskap: Västmanland
  • Kommun: Hallstahammar
  • Färdigställande: 1681
  • Byggherre: Hedvig Eleonora
  • Arkitekt: Nicodemus Tessin den äldre
  • Ägare: Staten
  • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats

Service och praktisk info

  • Öppettider: Strömsholms slott är för närvarande (april 2021) stängt på grund av pandemin. Visningar av slottets salar brukar ges under sommaren. Se slottets webbplats för uppdaterad information.
  • Matservering: Slottscafé finns med smörgåsar och bakverk.
  • Toaletter: Finns i slottet och vid slottscaféet.
  • Parkering: Kostnadsfria parkeringsplatser finns.
  • Regler: Större väskor måste lämnas i receptionen under besök i slottet. Ljudet på mobiltelefonen måste vara avstängt. Fotografering och filmning inne i slottet är tillåtet för privat bruk, dock utan blixt, stativ och selfiepinne.

Visningar och aktiviteter

  • Visningar: När slottet håller öppet ges guidade visningar kl. 11 och 13 (2021). Platsbiljett till visningen köps i kassan och kostar 30 kr utöver vanlig entrébiljett (2021). Visningen är gratis för barn under 18 år.
  • Visningar för grupper: Visningar för större grupper bör förbokas.
  • Temavisningar och föredrag: Under året kan olika temavisningar, parkvisningar och föredrag ges. Se slottets kalendarium.

Tillgänglighet

  • Tillgänglighet i slottet: Hissar och ramper finns ej. Det är trappor upp till entrén och mellan våningarna, och låga trösklar i våningarna.
  • Tillgänglighet i Stenköket: Stenköket är tillgängligt för personer med funktionsnedsättning.
  • Ledsagare/assistent: Ledsagare/assisten har fritt inträde.
  • Assistanshund: Assistanshund/ledarhund är välkommen.
  • Toaletter: Tillgänglig toalett för personer med funktionsnedsättning finns i Stenköket.
  • Parkering: Tillgänglig parkering för personer med funktionsnedsättning finns vid Stenköket.

Hitta till Strömsholms slott

  • Adress: Slottsvägen 32, Strömsholm
  • Kommunalt: Ta tåg till järnvägsstationen Kolbäck och därefter buss till Strömsholm alternativt tåg till Västerås och därefter buss till Kolbäck.
  • Med bil: Ta E18 till Västerås och därefter avfart 252 mot Strömsholm, alternativt E20 mot Eskilstuna, avfart 56 mot Västerås och därefter väg 252 mot Strömsholm.

Historia på Strömsholms slott

  • 1500-talet: Gustav Vasa lät uppföra en borg på en holme mitt i den forsande Kolbäcksån. Platsen har sedan dess varit kunglig egendom.
  • 1660-talet: Den gamla Vasaborgen revs till stora delar och ett nytt slott uppfördes, på initiativ av Hedvig Eleonora.
  • 1730-talet: Slottet inreddes under Ulrika Eleonora den yngre.
  • 1741: Slottskapellet färdigställdes av arkitekten Carl Hårleman.
  • 1743: Orgeln byggdes av orgelbyggaren Daniel Stråhle.
  • 1766: Den svenske tronföljaren Gustav (III) gifte sig med prinsessan Sofia Magdalena av Danmark, och riksdagen lämnade över Strömsholms slott som en bröllopsgåva till henne.
  • 1868-1968: Arméns ridskola fanns vid Strömsholms slott.
  • Nutid: Vid slottet finns högskola och gymnasium med inriktning på ridsport. Varje år hålls stora hästtävlingar här.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev