Wadköping är ett levande friluftsmuseum i Örebro där du kan promenera runt i vackra historiska miljöer. Här hittar du pittoreska hus och gränder, hantverksbutiker, restaurang, bageri, café och museum.
Innehållsförteckning
Wadköping
Wadköping visar upp en bild av hur Örebro kan ha sett ut förr i tiden. Stadsdelens namn kommer från boken ”Markurells i Wadköping”, skriven av den svenske författaren Hjalmar Söderberg.
Wadköping ligger i centrala Örebro, mitt emot Stora Holmen.
En cykelutflykt till Wadköping
Efter vårt besök i Västerås fortsatte vi till Örebro, som ligger knappt 10 mil sydväst om Västerås. Vi letade, med hjälp av appen CamperContact, upp en ställplats vid Alnängsbadet i Örebro. Här får man stå 24 timmar gratis med husbil, och det finns soptömning och toalett. Förutom att man står fint vid en badplats, så har platsen bra läge för cykelutflykter in till Örebro.
Att besöka Wadköping
Wadköping är ett friluftsmuseum som håller öppet året om. Museilokaler och butiker kan ha olika öppettider beroende på säsong (och pandemi) men oavsett läge kan man alltid strosa i gränderna.
När vi var här höll flera butiker, och även bageriet, öppet medan en del museilokaler höll stängt. Elcyklarna fick vi förresten lämna utanför … i Wadköping är man endast välkommen till fots!
När man kliver in i den lilla ”staden” är det verkligen som att kliva in i en annan tid. Här ser man precis hur människor kan ha bott och arbetat, och man kan läsa om olika familjeöden på skyltarna invid husen.
Markurells i Wadköping
”Markurells i Wadköping” är en roman av Hjalmar Bergman från 1919. Romanen uppfattas ofta som en komedi, samtidigt som den har svarta undertoner. Hela boken utspelar sig under loppet av en enda dag, den 6 juni 1913.
Boken kretsar kring värdshusvärden Markurell och hans oro över att sonen Johan inte ska få en godkänd studentexamen. För att lösa dilemmat planerar Markurell att muta skolans ledning med ett stipendium, men samtidigt får Markurell nys om att häradshövdingen är den egentliga fadern till Johan.
Dagens Wadköping
Dagens Wadköping inspireras av det fiktiva Wadköping, samtidigt som det visar upp en stor dos riktig historia och många hus som funnits på olika platser i närområdet. Det är verkligen helt underbart att promenera runt i de här miljöerna!
När vi var här var de flesta utställningslokaler stängda på grund av pandemin, så i vanliga fall finns mer att se. Då kan man bland annat se kokboksförfattaren Cajsa Wargs barndomshem, Hjalmar Bergman-museet och skolmuseet.
Det brukar också ordnas olika evenemang och marknader i Wadköping. Bland annat spelas dockteater och teater.
Restaurang, bageri och butiker
Wadköping är ett levande friluftsmuseum och här kan man både äta och shoppa. För mat (och även fika) är det framför allt restaurangen Gamla Örebro som gäller. Dessutom finns Jeremiabageriet precis vid entrén.
Det finns också en hel del små butiker som säljer sånt som återbruk, kläder, vintage, konsthantverk, delikatesser, gammaldags karameller, leksaker, presenter, smycken, smide, historiska prylar, keramik och ekologiska hudvårdsprodukter.
Vi tittade in i en butik som såg ut som en gammaldags handelsbod med kaffe och te, karameller och affischer. Så otroligt charmigt!
Mer att se och göra i närheten
När man är i Wadköping är man också på promenadavsgtånd till centrala Örebro. Det innebär att man kan passa på att se Örebro slott, strosa runt i stadsparken eller kanske ta sig upp i vattentornet Svampen. Det är heller inte så långt till charmiga Askersund och fina Stjernsunds slott. Det kan också vara värt att göra en tur till fina Västerås, som har mycket att bjuda på.
Tivedens nationalpark – vandring i vilda skogar
Tivedens nationalpark bjuder på härliga naturupplevelser i vilda skogar med dramatiskt stora stenblock. Här finns…
Boo slott, Brevens bruk och ställplats i Vingåker
Boo slott är ett vackert terrakottafärgat palats som påminner om ett sagoslott. Inte så långt…
Att göra i Örebro – 10 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Örebro? Faktum är att Örebro har mycket att erbjuda, oavsett…
First Camp Ånnaboda – Örebro – för naturälskaren
Mot slutet av vår Sverigeresa i husbil, tillsammans med våra sydafrikanska vänner, tog vi in…
Askersund – och Stjernsunds slott
Askersund är en charmig och idyllisk liten stad med låga trähus, caféer, båtar och promenadstråk…
Har du varit i Wadköping?
Har du varit i Wadköping? Berätta gärna om dina erfarenheter! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Örebro eller närområdet?
Fakta om Wadköping
- Adress: Margit Palmaers gränd 4
- Etablerat: 4 juni 1965
- Namnet: Staden/museet har fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans fiktiva stad Wadköping
- Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats samt på Visit Örebro
Aktiviteter och visningar
- Guideapp Wadköping då och nu: Appen innehåller berättelser på svenska, engelska, tyska, finska, arabiska, teckenspråk och syntolkning. Appen finns på App Store och Google Play.
- Ljudguide Barnens Wadköping: I guideappen finns även ”Barnens Wadköping”. Här kan man höra om barnens liv och det finns quiz.
- Guidningar: Under normala omständigheter (ej pandemi) kan man boka tre olika guidningar: Historisk vandring av Wadköping, dramatiserad visning med Cajsa Warg samt dramatiserad visning med Hjalmar Bergman.
Service och praktisk info
- Parkering: Bilparkering görs på anvisad plats, med kort, kontanter eller appen ePARK. Cykel och moped måste också parkeras utanför Wadköping.
- Priser: Fri entré. Inträde till vissa evenemang.
- Toaletter: Toaletter/RWC samt skötbord finns i Smedjebackshuset. Fler toaletter finns under april–september på Skepparegården. Toaletterna håller öppet dagtid.
- Matsäck: Vid Lekladan finns grönområden där man kan ha picknick. Det finns även bord och stolar.
- Regler: Hundar är välkomna, men måste hållas kopplade. I utställningarna är endast ledarhudar och assistanshundar välkomna.
Tillgänglighet
- Parkering: Parkering för bilar med särskilt tillstånd för rörelsehindrade finns på besöksparkeringen.
- Toaletter: RWC med skötbord finns i Smedjebackshuset.
- Framkomlighet: Vissa gator och gränder är belagda med gatsten, grus eller kullersten. Asfalterade gångstråk finns på Kungstorget, Vävaregården, Tenngjutaregården, Skomakaregården, Handskmakaregården och Skepparegården.
- Ramper: Fasta ramper finns till Gamla Örebro restaurang, Handelsboden, Lilla butiken, Hjalmar Bergmanmuseet, Silversmeden, Närkes träsvarvare och Lekladan. Flyttbara ramper kan lånas hos Historiska butiken.
- Hörselslinga: Portabel hörselslinga finns i Teaterladan.
Kenneth+Risberg säger:
Trevligt att ni besökte Örebro.
I närheten av Alnängarna finns ju också Naturens Hus samt ett stort naturområde, Oset och Hemfjärden.
I Wadköping förekommer många olika arrangemang under året (då det inte är pandemi) så som julmarknad, matmarknader, medeltidsmarknad med riktigt tornespel mm. Alla mycket välbesökta och då är det trångt i gränderna kan jag säga.
22 april 2021 — 6:41
Helena säger:
Väldigt trevligt besök! Vi borde ju ha slagit en signal och testat om du hade haft tid att ses!! Det är konstigt, men vi har nästan glömt bort att man kan kontakta människor i dessa tider … Nästa gång!!! Hoppas allt är bra med dig!! Tack för övriga tips också. Vi tog oss bort till Naturens hus, det var ju nära från ställplatsen. Fint där. Skriver mer om Örebro på lördag! 🙂
22 april 2021 — 17:38
Kenneth+Risberg säger:
Har alltid tid att träffa Er, så har ni vägarna förbi nån gång är det bara att höra av sig.
23 april 2021 — 8:03
Christian säger:
Ser verkligen mysigt ut!
22 april 2021 — 8:07
Helena säger:
Väldigt trevligt! 🙂
22 april 2021 — 17:38
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Jag har varit i Wadköping en gång för längesedan, men minns inget av det.
Däremot har jag lästa Markurells och sett någon film också. Tror det var Edvin Adolfsson som var Markurell, men detta var också längesedan, men ser honom framför mig. Dags att läsa om boken eller se om filmen.
Trevlig torsdag!
22 april 2021 — 9:13
Helena säger:
Jag har varken läst den eller sett filmen, det är kanske en miss. Men man känner ju till den, känns som en riktig klassiker!
22 april 2021 — 17:39
bmlarsreseblogg säger:
Sommaren – 19 gjorde vi ungefär som ni; bodde vid Alnängssjön och cyklade fram till bl a Wadköping. Vi besökte Kajsa Wargs hus och skolmuseet, så mysigt!
Sommartid hade de en konstutställning som var utspridd över stan som vi också Gick runt och tittade på.
22 april 2021 — 14:36
Helena säger:
Låter trevligt med konstutställning också! Alnängsbadet funkade bra som ställplats tyckte vi, särskilt när man har cykel. Ha det fint!
22 april 2021 — 17:40
BP säger:
Vilket charmig och mysig liten ”by”. Kul också att man bara får använda använda apostlahästarna där. Älskade den roliga förbudsskylten för cyklar:-)
22 april 2021 — 18:49
Helena säger:
Visst var skylten fin!? 🙂
23 april 2021 — 10:28
Monica säger:
Kul att ni kom ända hit, Örebro är en fin stad i Centrum och Wadköping är så trevligt. Här i Örebro har vi varit på insidan av slottet för en släkting var landshövding och bodde här med sin familj. Tror det var i 8 år. Väldigt fint slott och trevligt inrett i deras boende också, tänkte då att jag mycket väl kunde tänka mig att ”jobba” som landshövding😉. Hon fick medalj av kungen och de var också här och övernattade men vi var inte samtidigt tyvärr😊, men kollade sviten och vad de höll till godo med, passade mig också😌.
Sen gillade vi området nära slottet, bara att strosa. runt lite och fina serveringar fanns. Och intressanta konstutställningar i Svartån att beskåda. Och sen så nära till en fin by, väldigt välordnat och vackert i Wadköping.
Roligt att se era foton och att det är sig likt. Jag har massor från slottsinsidan men de får fortsätta som privata😉.
Ha det fortsatt fint, ja, känner igen, man glömmer ju att man kan träffa någon utomhus, ha med fika eller köpa, igår när jag plötsligt fick ett ryck och gjorde lite trevliga saker kom jag på att jag är normal, haha. Såg att jag var pigg och fräsch med lite färg på kinderna, en ny sorts lycka.
22 april 2021 — 23:22
Helena säger:
Vad kul att ni fick se landshövdingsbostaden! Vi fick se lite av slottet också, men den biten var inte så intressant faktiskt. Berättar mer på lördag!
23 april 2021 — 10:30
Monica säger:
Var svårt att kommentera så antingen får ni den flera gånger eller inte alls, såg inte att den gick ”iväg” utan låg kvar hela tiden i kommentarsfältet.
22 april 2021 — 23:30
Helena säger:
Din kommentar hamnade (av någon anledning?) i skräpkorgen. Nu har jag godkänt, så hoppas att det ska vara lättare nästa gång!
23 april 2021 — 10:30
Annie - Stora Små Äventyr säger:
Mysigt ställe 🙂 Sådana här friluftsmuseum gillar jag, de gamla husen är så fina 🙂 När jag bodde i Linköping besökte jag Gamla Linköping relativt ofta 🙂
23 april 2021 — 11:21
Ann-Louise Paulsson säger:
Har inte varit där ännu men vill gärna åka dit, älskar att titta på gamla hus 🙂 Det ser verkligen fint ut!
23 april 2021 — 18:37
Lena - gott för själen säger:
Jag har inte läst romanen men känner till den sen många år tillbaka. Däremot var det inte speciellt länge sen jag fick klart för mig att det faktiskt fanns ett Wadköping. Även om det är en hitte-på-stad. Så himla mysigt det ser ut. Där skulle jag trivas!
Kram Lena
24 april 2021 — 7:03
4000mil säger:
Vilket härligt ställe! Det blir jag sugen på att besöka.
24 april 2021 — 8:55