Vad kan man göra i Gränna? Många skulle nog svara ”äta polkagrisar” och det är ju sant, men det finns också mer att uppleva. Här kan du till exempel lära dig om Andrées polarexpedition, vandra i härlig natur eller ta båten till Visingsö.
Innehållsförteckning
Gränna
Gränna är en fantastiskt charmig liten stad, som grundades av Per Brahe för nästan 400 år sedan. Idag lockar staden turister med sin charmiga miljö, sina sockersöta bakverk och sin härliga natur.
Gränna ligger vid Vätterns östra strand, knappt fyra mil norr om Jönköping. Orten tillhör Jönköpings kommun och landskapet Småland.
Vad kan man göra i Gränna?
Vad kan man då göra i Gränna? Framför allt kan man njuta av den härliga miljön, men det finns också en hel del aktiviteter och utflykter att företa sig. Här är våra bästa tips.
1. Strosa i charmiga kvarter
Gränna är en oerhört charmig liten ort med historiska hus i pittoreska färger. Som turist hamnar man ofta först på Brahegatan, där man kan promenera upp och ner medan man försöker se sig mätt på de söta husen
Ännu mer charmigt blir det eftersom verksamheten i många av husen är inriktad på turism. Här hittar man restauranger, caféer, glassbarer, presentbutiker och, inte minst, polkagriskokerier.
I centrum kan man också spana in Gränna kyrka, som är väldigt fin. Grännas allra första kyrka uppfördes på 1100-talet, men förstördes i en brand 1889. Den kyrka du ser idag invigdes år 1895 .
2. Äta polkagrisar och kolla in polkagristillverkning
Gränna är kanske allra mest känt för sina polkagrisar. Polkagrisarnas historia började med Amalia Eriksson, som föddes i Jönköping år 1824. När hon bara var tio år dog de flesta i hennes familj i kolera, och hon inledde ett hårt liv som piga. Hon följde med sin arbetsgivare till Gränna där hon hittade kärleken i skräddaren Anders Eriksson. Paret fick en dotter, men strax därefter dog Anders av difteri.
Hur skulle Amalia nu försörja sig och sin dotter? På den här tiden var det svårt för kvinnor att få tillstånd att starta företag, men mot uppvisande av ”särskilda sociala skäl” godtogs Amalias ansökan om att starta ett sockerbageri. Polkagrisarna gjorde Amalia rik, och är idag en enorm turismmagnet.
Det finns inte någon ”polkagrisfabrik”. Att tillverka polkagrisar är nämligen ett hantverk, och det finns därför massor av små kokerier. Vi kikade in hos Johans polkagrisar när skylten med ”kokning pågår” var uppe. Då kunde vi se hur godiset kokades och förpackades bakom en glasskiva. På vissa av kokerierna kan man också boka in sig på en aktivitet då man själv får prova att vara polkagrisbagare.
Polkagrisarna säljs i fina presentförpackningar, i olika butiker som till exempel Polkaprinsen, Polkagrisbagar’n och Franssons polkagrisar & konfektyr. För egen del valde vi istället att köpa varsin mjukglass med polkagrisströssel, hos Tomtar & Troll. Ett riktigt bra val!
3. Besöka Grenna museum – med Polarcenter och Andréexpeditionen
En sak du inte vill missa att göra i Gränna är att besöka Grenna museum. Här berättas framför allt historien om Grännasonen Salomon August Andrée och den dramatiska polarexpedition han genomförde tillsammans med Nils Strinberg och Knut Frænkel i en luftballong. Den 11 juli 1897 lyfte vätgasballongen ”Örnen” från Svalbard för att flyga mot Nordpolen.
Färden gick inte som tänkt och de tre upptäcktsresande tvingades att nödlanda på isen, 90 mil från Nordpolen. Först 33 år senare återfanns deras kvarlevor och läger på den ogästvänliga Vitön. Utifrån deras dagboksanteckningar och foton vet man en hel del om deras strapatsrika sista tid i livet.
Mottagandet i Stockholm, när fartyget HMS Svensksund återförde männen hem, blev storslaget och närmare 100 000 personer följde kistorna till begravningen. På museet kan du nu se alla männens tillhörigheter, och även en intressant film som gör att man lever sig in i historien.
När du går ut ur museet igen kan du passa på att kolla in huset där Andrée föddes år 1857, på Brahegatan 37. Huset fungerar idag som bostadshus, så du kan bara kika på det utifrån.
4. Hänga i hamnen
Hamnen i Gränna och området runt hamnen är väldigt trevligt, inte minst under sommarmånaderna. Här hittar du flera restauranger, caféer och glasskiosker.
I området finns också gott om olika aktiviteter som Gränna äventyrsminigolf, skatepark och boule. Här ligger också både en ställplats för husbilar och en campingplats.
5. Sola och bada
En sak du kan göra i Gränna, om det är soligt och varmt, är att njuta av sol och bad. Vi spanade in Gränna badlagun, som ligger precis intill hamnen och campingen. Stranden såg riktigt fin ut, och här ska vattentemperaturen också vara lite varmare. Restauranger, toaletter och glasskiosker finns precis intill.
Ytterligare badplatser finns söderut längs med strandpromenaden. Man kan också bada i sjön Bunn (Bunnströms badplats) och sjön Ören (Örserumsbadet). Dessutom hittar du en rad badplatser på Visingsö, till exempel vid Rökinge brygga, Näs och Sandudden. Vid Kumlabybadet finns också tempererade utomhusbassänger.
6. Ta färjan till Visingsö
Från Gränna hamn går färjan till Visingsö. Färjan går regelbundet och tar cirka 25 minuter. Du kan resa över till fots, med cykel eller med fordon, men under sommarmånaderna kan det vara bra att boka plats om du vill ta med dig bilen eller husbilen.
På Visingsö väntar vacker natur, rofylld landsbygd och en hel del historiska sevärdheter som Visingsborgs slottsruin, Näs slottsruin, Brahekyrkan, Kumlaby kyrka och en hel rad fornlämningar. Här kan du också kolla in det charmiga nostalgimuseet, åka så kallat ”remmalag” (häst och vagn) eller hälsa på öns fina alpackor. På ön finns också flera restauranger och caféer.
7. Göra en utflykt till Västanå naturreservat och Röttle by
Västanå naturreservat ligger strax söder om Gränna och bjuder på ett omväxlande landskap med frodig lövskog. Nedanför branterna mot Vättern finns de så kallade ”rasterna”, som utgör en smal landremsa. Om man vill kan man till exempel följa den utmärkta Röttlestigen.
I området hittar man också Jerusalems kvarn och Rasmus kvarn, som båda tillhör stiftelsen Grenna museum. Jerusalems kvarn härstammar från tidig medeltid och är därmed en av de älsta icke-religiösa byggnaderna i Sverige.
Rasmus kvarn uppfördes 1662 som borrbruk och gjordes om till kvarn runt år 1700. Kvarnen renoverades på 1970-talet och de tre vattenhjulen fungerar återigen för att mala spannmål. Under sommarmånaderna anordnas ibland visning och guidning här.
Naturen runt Röttle by är sagolik och nästan trolskt vacker. Vattnet forsar fram i ”den rytande forsen” i en strid ström och bjuder på ett konstant härligt bakgrundsljud. Om du vill kan du promenera ner till Röttle brygga, där du har fin utsikt över Vättern.
8. Spela golf (eller luncha) på Gränna golfklubb
Vi cyklade till Gränna golfklubb på vägen mot ”Ölands brygga”, eftersom vi fått tips om att det skulle vara oerhört vackert där. När vi passerade golfklubben passade vi på att ta ett foto på Västanå slott, som ligger strax intill. Slottet byggdes 1590 och har drivits som Sveriges första slottshotell sedan 1948.
Till Ölands brygga hittade vi tyvärr aldrig, trots en lång och snirklig cykeltur. Den plats som hette ”Ölands brygga” på Google Maps verkade inte stämma överens med verkligheten, och istället försökte vi förlita oss på (oerhört få och förvirrande) skyltar samt de enstaka människor vi mötte på vägen. Ingenstans fanns några kilometerangivelser och vi kom längre och längre ifrån den plats som var angiven på Google. Var vi rätt? Hur långt var det kvar? Skulle batterierna i våra elcyklar räcka?
Äventyret slutade med att vi vände om och cyklade tillbaka till golfklubben. På golfrestaurangen beställde vi in varsin dagens lunch, och det smakade mycket bra ute i solen.
9. Spana in Brahehus slottsruin
Brahehus slottsruin ligger strax norr om Gränna och syns väl från E4:an när man passerar. Om man vill titta närmare kan man stanna på rastplats Brahehus och promenera fram till ruinen.
Det var Per Brahe den yngre som lät uppföra byggnaden under åren 1638-1651. Huset skulle ha varit ett änkesäte åt hans första hustru Kristina Katarina Stenbock, men hon dog innan det stod klart. Lusthuset användes senare som gästhus och Per Brahe använde det förmodligen inte så mycket själv. Brahe dog år 1680 och år 1708 förstördes Brahehus i en häftig brand. Men utsikten är fortfarande lika storslagen!
Mer att se och göra i Gränna för dig som gillar natur
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Gränna, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar natur.
- Grännaberget är ett friluftsområde strax ovanför staden. Här finns också ett friluftsmuseum med gamla byggnader, samt utsiktsplatsen Oscarshöjd.
- John Bauerleden är en led mellan Huskvarna och Gränna, som ska vara mycket vacker. Leden har fått sitt namn efter den kände Jönköpingskonstnären John Bauer.
- Tegnértornet är ett 27 meter högt torn, med 144 trappsteg. Vid fint väder har man utsikt över fyra landskap: Småland, Östergötland, Västergötöland och Närke.
- Trolska båtturer tar med turister på kanalen mellan sjöarna Bunn och Ören. Båtturerna arrangeras på somrarna och tar två timmar och 45 minuter.
Mer att se och göra i Gränna för dig som gillar kultur, mat och historia
Här följer också några fler tips på saker att göra i Gränna för dig som gillar kultur, mat och historia.
- Björkenäs moped- och motorcykelmuseum är ett säsongsöppet museum utanför Gränna med en stor samling av gamla mopeder och motorcyklar.
- Gyllene Uttern är ett hotell med restauraurang i historisk miljö, strax utanför Gränna.
- Hallska gården är en innergård med butiker och café, mitt i centrala stan.
- Uppgrenna naturhus erbjuder fika och växthusmiljö, strax norr om Gränna.
Var kan man bo eller stå med husbilen?
Det finns förstås gott om hotell i Gränna, som till exempel Grenna Hotell och Hotell Amalias Hus. Själva reser vi just nu med husbil, och vi har stått på ställplatsen i hamnen. Här har man tillgång till den service man behöver. Många står också på parkeringen precis utanför ställplatsen.
Vi har också stått några nätter vid Bauergården i Bunn, cirka 13 kilometer sydväst om Gränna. Här har man tillgång till all service man behöver. Läget är fint vid sjön Bunn, och det finns restaurang och bastu. Här är ytterligare några alternativ för dig som reser med husbil eller husvagn:
- Gränna camping ligger vid hamnen, och här finns också stugor.
- Getingaryds camping & stugor ligger strax norr om Gränna.
- Visingsö ställplats finns i Ekskogen strax intill färjeläget på Visingsö.
Mer att se och göra i närheten av Gränna
Inte långt från Gränna ligger Huskvarna med Husqvarna museum, Smedbyn och Utsikten. Det är heller inte långt till Jönköping där du bland annat kan se den vackra Sofiakyrkan, strosa i stadsparken eller besöka det intressanta Tändsticksmuseet. Om du istället åker norrut kan du besöka Alvastra klosterruin och Rökstenen i Rök samt fina Vadstena.
Huseby bruk i Småland – en välbevarad tidsbubbla
Huseby bruk är ett fint besöksmål i Småland med gamla bruksmiljöer, slott, park, restaurang, butiker…
Kosta Art Gallery – spännande konst i Glasriket
Kosta Art Gallery är en konsthall i det småländska Glasriket, som visar upp glaskonst av…
Kalmar slott – 800 år av krig, fest och maktspel
Kalmar slott är ett mäktigt byggnadsverk, som känns både historiskt och sagolikt där det reser…
Husqvarna museum – och mer att göra i Huskvarna
Husqvarna museum i Huskvarna berättar historien om ett företag som startade med gevärstillverkning på 1600-talet…
Att göra i Glasriket – 25 tips på sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Glasriket i Småland? Vi har rest runt i…
Att besöka Visans skepp – ett annorlunda monument i Småland
Att besöka Visans skepp är att få ta del av den svenska sångskatten, på en…
Svenska Smålandsvägen – FREEDOMtravel Temavägar
Svenska Smålandsvägen är en temaväg som tar dig med genom härliga Småland, för att få…
Utvandrarbygden i Småland – i Vilhelm Mobergs fotspår
Utvandrarbygden i Småland är det område som massor av svenskar lämnade för att utvandra till…
Bilkyrkogården Kyrkö mosse – en annorlunda sevärdhet
Bilkyrkogården Kyrkö mosse utanför Ryd i Tingsryds kommun är en minst sagt annorlunda sevärdhet. Mitt…
Att göra i Jönköping – 17 tips till tändsticksstaden
Vad kan man göra i Jönköping? Staden är känd för sin tändsstickshistoria och du ska…
Kosta julmarknad – härlig julstämning i Glasriket
Kosta julmarknad är en del av julfirandet i Kosta, i Glasriket. Här kan du uppleva…
Tändsticksmuseet i Jönköping – en engagerande historia
Tändsticksmuseet i Jönköping berättar om en tid med barnarbete och hemska arbetsvillkor, men också om…
Granhults kyrka i Småland – Sveriges äldsta träkyrka
Granhults kyrka i Småland är Sveriges äldsta träkyrka. Denna fina lilla träkyrka, från 1220-talet, överlevde…
Att besöka en älgpark – älgsafari i Glasrikets älgpark
Hur är det att besöka en älgpark? Vi har länge varit sugna på att bekanta…
Att göra i Kalmar – 17 tips på upplevelser och sevärdheter
Vad kan man göra i Kalmar? Jo, det ska vi tipsa om! Kalmar är en…
Ställplatser i Glasriket i Småland – dessa 9 har vi testat
Det finns många ställplatser i Glasriket i Småland (långt fler än vi först anade!) och…
Glashyttor och glasbruk i Glasriket – guide med karta
Visste du att det finns mer än dussinet glashyttor och glasbruk i Glasriket? Detta småländska…
IKEA Museum i Älmhult – fascinerande om ett varuhus
IKEA Museum berättar historien om det enorma möbelvaruhus som grundades 1943, som en postorderfirma, av…
James Bond museum i Småland – världens enda Bondmuseum
James Bond Museum i Småland – varför ligger det här och kan det verkligen vara…
Fik och restauranger i Glasriket – 7 ställen du inte vill missa
Det finns några fik och restauranger i Glasriket som du inte vill missa! Vi har…
Europas längsta zipline – Sweden Zipline i Småland
Europas längsta zipline bana finns i Sverige, djupt inne i de småländska skogarna. Visst är…
Gamleby camping – Kustcamp Gamleby
Nu har vi kommit fram till Gamleby camping, inte långt från Västervik. Campingen är stor…
Tättö havsbad – fin camping vid havet
Igår hamnade vi på en camping vid Tättö havsbad, i Loftahammar norr om Västervik. Vi…
Kronobergs slottsruin i Växjö – Vasa och Dackefejden
Kronobergs slottsruin är en välbevarad historisk ruin som berättar intressanta historier om Gustav Vasa och…
Ödevata gårdshotell och ställplats – hållbart i Småland
Ödevata gårdshotell i Småland är ett mysigt, enkelt och naturnära hotell, där du också är…
Att göra på Visingsö – 12 tips till Vätterns största ö
Vad kan man göra på Visingsö? Först och främst kan man ta det lugnt och…
Bastuflotte i Småland – en magisk upplevelse på Ödevata gårdshotell
Vi har testat bastuflotte i Småland, på Ödevata Gårdshotell i Glasriket, och det var en…
Mönsterås med husbil – festival och ställplats
I Mönsterås, mellan Oskarshamn och Kalmar, möttes vi av en bluesfestival, långhåriga killar i skinnkläder, raggarbilar…
Astrid Lindgrens värld i Vimmerby – farmor Annas hemliga resa 2024
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Det var dags för den årliga hemliga utflykten med barnbarnen och…
Att göra i Eksjö – 11 tips till trästaden i Småland
Vad kan man göra i Eksjö? Denna småländska stad, som brukar kallas ”den unika trästaden”…
Kalmar läns museum – om regalskeppet Kronan
Kalmar läns museum bjuder på en väldigt spännande utställning om regalskeppet Kronan, som förliste i…
Blåsa glas – prova på i Kosta Glascenter
Vill du prova att blåsa glas? I Kosta Glascenter kan man själv få skapa sin…
Att göra i Växjö – 15 tips på sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Växjö? Växjö är en trevlig stad som bjuder…
Vidinge gård och ställplats – hundvänligt boende i Småland
Vidinge gård är ett hundvänligt boende i Småland, en ställplats, ett fiskecenter och en utgångspunkt…
Att besöka Kosta i Glasriket – en pärla i Småland
Hur är det att besöka Kosta i Glasriket? Vi har återigen besökt denna pärla i…
Lessebo handpappersbruk – prova att göra papper
Lessebo handpappersbruk i Småland är något så speciellt som ett fortfarande fungerande bruk där man…
Teleborgs slott i Växjö – ett sagoslott i Småland
Teleborgs slott är ett vackert sagoslott strax utanför Växjö. Här kan man njuta av de…
Lysingsbadets camping – Västervik Resort i Västervik
Nu har vi tagit oss till Lysingsbadets camping, som ligger precis utanför Västervik. Det här…
Att planera en resa i Glasriket – vi har testat ”reseplaneraren”
Visste du att man kan planera en resa i Glasriket med hjälp av en digital…
Trollen i Gamleby – skulpturparken Garpes vänner
Trollen i Gamleby, det vill säga Skulpturparken Garpes vänner, är en annorlunda skulpturpark i Västervik….
Fler tips på saker att göra i Gränna?
Vi har verkligen haft fina dagar i Gränna och kan varmt rekommendera ett besök här. Har du varit i Gränna? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips?
Fakta om Gränna
- Kommun: Jönköpings kommun
- Län: Jönköpings län
- Landskap: Småland
- Folkmängd: Cirka 2700 (2020)
Grännas historia
- 1100-talet: Ortens första kyrka grundades.
- 1652: ”Brahe-Gränna” grundades av greve Per Brahe den yngre.
- 1824: Amalia Eriksson, som senare gav upphov till polkagrisarna, föddes i Jönköping.
- 1854: Salomon August Andrée, som senare genomförde Andréexpeditionen mot Nordpolen, föddes i Gränna.
- 1895: Gränna nya kyrka stod klar.
- 1971: Gränna stad uppgick i Jönköpings kommun.
Rolle o Carina säger:
Visst är det fina ställen ni radar upp,vi har vart på dom allihopa några vändor!
Finns många fina badplatser oxå i Småland vi gillar,oxå fricamping 🙂
Ha det gott…..
15 maj 2021 — 12:08
Helena säger:
Härligt att ni varit på dessa platser, ja verkligen fint här omkring!!!
15 maj 2021 — 18:35
Daniela | Discovering The Planet säger:
Gränna är verkligen mysigt. Och vilka underbara bilder du tagit ♡
15 maj 2021 — 14:38
Helena säger:
Verkligen! Och tack så mycket Daniela!! Det är så fint här, så tacksamt att fota 🙂
15 maj 2021 — 18:39
Matts Torebring säger:
De flesta gångerna som vi varit i denna fantastiska idyll, har vi nattparkerat och sovit på underbara Gyllene Utterns extremt fina rastplats. En natt var vi bara fyra husbilar där. Tre hade inbrott vid halv åtta tiden på morgonen men inte vi.
Allt gott på resan.
Ps, Det hade varit kul att ses när ni är så nära, men vi får respektera FHM.
15 maj 2021 — 17:03
Helena säger:
Oj vad obehagligt med inbrotten, men skönt att ni klarade er! Visst vore det roligt att ses! Vi kommer säkert att köra förbi de här trakterna fler gånger, så vi får ta igen det framöver!
15 maj 2021 — 18:42
BP säger:
Att promenera runt på Grännas charmiga kullerstensgator och ta en fika/äta en lunch är riktigt roligt. Gillar den söta lilla staden skarpt.
Sedan är jag också väldigt förtjust i Gyllene Uttern. Där serverades också helt suveräna luncher och man fick den underbara utsikten på köpet.
15 maj 2021 — 17:40
Helena säger:
Håller verkligen med! Har också ätit på Gyllene Uttern nån gång och minns att det var bra, men det är längesedan nu.
15 maj 2021 — 18:44
Monica säger:
Om ni läste min kommentar om Gamla Linköping så framgår det att det var min ”släktstad”. Jag har aldrig själv bott där men som barn bodde jag i Skåne och resorna till Linköping var många. Då gick E4 genom Gränna – faktiskt på kullerstensgatorna i låg trafik! Det var ett efterlängtat stopp på vägen eftersom vi barn alltid fick varsin efterlängtad polkagrisstång. Och så åts det lunch på Gyllene Uttern – underbar utsikt och då var det en ”finrestaurang” med servitörer och vita dukar! Härliga barndomsminnen..
Men jag har som ni varit där som vuxen också och fascinerats av André, bott på den trevliga campingen, strosat på gatorna, ätit på Gyllene Uttern och stått där med husbil. Och ätit polkagris förstås! Härligt att stan lever – det trodde man aldrig när E4 flyttades!
16 maj 2021 — 11:33
Deciree Granberg säger:
Det är så fint i Gränna. Vi stannar för det mesta där när vi kör förbi.
12 maj 2023 — 12:04
Lena i Wales och lite överallt säger:
Gränna är så fint!
Längesedan jag var där, men vill gärna komma tillbaka.
Helst vill jag se Andrémuseet. och kanske slinker det ner en polkagris också.
Trevlig helg!
27 maj 2023 — 9:10