Vad kan man göra i Nyköping? Vi har besökt den här trevliga staden flera gånger under de senaste veckorna och upptäckt allt från dramatisk historia till fina slott och vacker natur. Här har vi nu samlat våra bästa tips på upplevelser i Nyköping.
Innehållsförteckning
Nyköping
Nyköping är en stad med både lång och dramatisk historia. Redan på stenåldern bodde människor i området och under medeltiden var detta en viktig handelsstad, där mycket kretsade kring det mäktiga Nyköpingshus.
Staden drabbades av åtskilliga bränder, men byggdes gång på gång upp och utvecklades med tiden till en stad med många olika industrier. Idag är Nyköping också en trevlig stad att besöka som turist.
Nyköping ligger i Södermanland, cirka 10 mil sydväst om Stockholm.
Vad kan man göra i Nyköping?
Så, vad kan man då se och göra i Nyköping? Kommunen bjuder på såväl museer och sevärdheter som slott och naturreservat. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Nyköping.
1. Kolla in Stora Torget med Rådhuset, Länsresidenset och St Nicolai kyrka
Stora Torget i Nyköping är en plats omgärdad av många viktiga byggnader från olika epoker. Det vackra gula rådhuset byggdes redan 1723, och idag hittar du Nyköpings turistbyrå här.
Det pampiga vita huset är länsresidens för Sörmlands län, och här bor och arbetar landshövding Beatrice Ask. Huset är byggt i början av 1800-talet och har använts som övernattningsbostad för medlemmar i den kungliga familjen.
Vid torget hittar du också St Nicolai kyrka, som är en av Nyköpings medeltida kyrkor. Kyrkan grundades på 1100-talet och klockstapeln, som klarade den häftiga branden 1719, är stadens äldsta byggnad.
2. Promenera längs Nyköpingsån
Nyköpingsån flyter rakt genom Nyköping och mynnar ut i Östersjön. Att promenera längs med ån innebär en trevlig promenad förbi många fina hus och historiska platser.
På ett ställe längs med ån passerar man Storhusfallet, som är ett mer än fyra meter högt vattenfall. Fallet har under historien utnyttjats som kraftkälla för att driva kvarnar, stångjärnshammare och valsverk.
Kvarndriften vid Storhuskvarn började på 1400-talet och pågick fram till 1971 då man lät restaurera byggnaden och göra om den till ett företagshus med restaurang.
3. Häng i Nyköpings hamn
Hamnen i Nyköping är en väldigt trevlig plats att hänga på, inte minst på sommaren. Här kan man strosa längs strandpromenaden, ta en glass, spela minigolf eller äta på någon av alla restauranger.
Vid hamnen finns också en ställplats för husbilar, där man kan stå max två nätter i rad, mot betalning via app. Tillgång till el och soptömning finns, och latrintömning finns eventuellt på sommaren.
4. Se Nyköpingshus
Den allra viktigaste sevärdheten i Nyköping är utan tvekan det gamla slottet Nyköpingshus. Denna medeltidsborg förvandlades på 1500-talet till ett renässansslott, som på 1600-talet förstördes i en häftig brand och därefter fick fungera som fängelse. Här skedde bland annat det omtalade “Nyköpings gästabud”, då kung Birger lät fängsla och döda sina bröder Erik och Valdemar. På somrar och helger visas utställningar i tornet.
5. Besök Sörmlands museum
Sörmlands museum är ett länsmuseum med verksamhet i hela Sörmland. Huvudbyggnaden ligger på Tolagsgatan 8, nära hamnen i Nyköping, och här visas många både permanenta och tillfälliga utställningar.
6. Gå på skulpturvandring
I Nyköping finns ett 40-tal offentliga konstverk och Nyköpingsguiden tipsar om skulpturvandring, tillsammans med en karta där skulpturerna är utmärkta. Vi blev väldigt förtjusta i ett av konstverken som vi såg på bild. Skulpturen, som skapats av Eva Fornåå, heter ”Räck mig handen” och visar en kanin som hjälper en annan kanin upp ur ett hål. Så fin!
Vi fick ta oss till den psykiatriska kliniken i Nyköping för att leta efter konstverket, och det kändes som ett lite annorlunda semestrande. Statyn var svår att hitta och sjukvårdspersonalen vi mötte undrade säkert vad vi gjorde i buskagen. När vi till slut frågade fick vi till svar att de inte trodde att statyn finns kvar längre. Vart kaninerna tagit vägen vet vi inte … Vi hittade dock en annan fin staty av Eva Fornåå, med namnet ”Vänner”.
7. Vandra i Stendörrens naturreservat
Stendörrens naturreservat är ett fantastiskt vackert kustparadis som du hittar mellan Nyköping och Trosa. I reservatet ligger många öar som kan nås med båt, men man har dessutom gjort många av öarna tillgängliga genom hängbroar. Här hittar man också Naturum Stendörren med information om djur och natur.
8. Lär dig om vilda djur vid Öster Malma slott
Öster Malma slott är ett vackert och historiskt gods dit man kan komma för mat, konferens eller fest, men mycket handlar också om djur, natur och viltvård. Här finns en ”Wildlife Park” som visar upp svenska vilda djur i naturlig miljö samt en viltvårdsstig. Restaurang och butik fokuserar på viltkött.
9. Besök Nynäs slott och Nynäs naturreservat
Nynäs slott är ett vackert slott och ett fint besöksmål. Här finns ett naturreservat med vandringsleder och på sommarhalvåret lever slottet också upp med visningar, restaurang, trädgårdsbutik och olika aktiviteter för både barn och vuxna.
Mer att göra i Nyköping för dig som gillar kultur och historia
Det finns förstås ännu mer att göra i Nyköping för dig som är intresserad av kultur och historia. Här följer ytterligare några förslag.
- Bryggeriet kulturcentrum inkluderar ateljéer, teater och Nyköping Brewery Company.
- F11 Museum i Skavsta visar spaningsflygplan från kalla kriget och ett ”Air Science Center” med flygsimulatorer.
- Hållets gruvor finns i Hållets naturreservat, och här bröt man förr järnmalm och silver.
- Runstenar och hällristningar finns det gott om, bland annat vid Alla Helgona kyrka, Ludgo-Spelvik, Oppeby, Svanviken-Lindbacke naturreservat och Runtuna.
Mer att göra i Nyköping för dig som gillar natur
Det finns också mer att göra i Nyköping för dig som gillar natur och outdoor-aktiviteter. Här är några tips.
- Båtturer kan göras med till exempel ribbåt eller bryggbåt.
- Fiske i Nyköpingsån är populärt.
- Klättra kan man göra vid Bistaberget, Bjurviksberget eller Simonsberget.
- Naturreservat finns det gott om i Nyköpings kommun – det finns runt 50 stycken.
- Paddla kajak kan man göra i skärgården, och komma nära säl och havsörn.
- Sörmlandsleden består av 100 mil vandringsled och passerar genom Nyköping.
Mer att se i närheten av Nyköping
I närheten av Nyköping hittar du Oxelösund och fina Femöre, med Femörefortet. Det är heller inte speciellt långt till den charmiga och pittoreska staden Trosa där vi har fina tips.
Fler tips på saker att göra i Nyköping?
Har du varit i Nyköping? Har du fler tips på vad man kan se och göra i Nyköping? Eller vet du kanske till om med vart kaninerna tagit vägen? Berätta gärna om dina erfarenheter!
Fakta om Nyköping
- Landskap: Södermanland
- Län: Södermanlands län
- Folkmängd: Drygt 57 000 (2020)
- Namnet: Arkeologiska fynd tyder på att ett tidigare namn kan ha varit Aros (som betyder åmynning) eller Södra Aros. Namnet Nyköping nämns på ett mynt från 1230.
- Läs mer: Du hittar mer information på Nyköpingsguiden.
Nyköpings historiA
- Stenåldern: För omkring 5000 år sedan levde en fiskebefolkning i området. De tre åarna Nyköpingsån, Kilaån och Svärtaån var betydelsefulla eftersom längre transporter gjordes med båt.
- Järnåldern: I Nyköpings kommun finns omkring 4500 kända gravar och gravfält från järnåldern.
- 1100-talet: Två kastaler (tornliknande försvarsbyggnader) uppfördes vid Nyköpingsåns utlopp. Den ena byggdes senare om till Nyköpingshus. Under den här tiden fungerade orten som handelsplats.
1200-talet till 1400-talet
- 1260: Nyköping kan ha fått sina första stadsprivilegier. Vid denna tid fanns en kunglig borg, ett mynthus, minst en kyrka samt franciskanerklostret Nyköpings konvent.
- 1317: Det så kallade ”Nyköpings gästabud” inträffade, då kung Birger Magnusson fängslade sina bröder Erik och Valdemar och lät dem dö i fångenskap.
- 1396: Nyköpings recess undertecknades, vilket var en viktig händelse under medeltiden i Norden och en förutsättning för bildandet av Kalmarunionen.
1500-talet till 1600-talet
- 1568: Hertig Karl övertog skötseln av sitt hertigdöme, där Nyköping var residensstad. Hertigen lät inrätta olika industrier, bland annat inom järnframställning.
- 1592: Karl IX gifte sig med Kristina av Holstein-Gottorp på Nyköpinshus.
- 1625: Efter Karl IX:s son Karl Filips död återbördades hertigdömet och Nyköping till kronan.
- 1665: Staden, inklusive Nyköpingshus, brann ner under en eldkatastrof.
1700-talet till 1800-talet
- 1719: Staden brändes ner av ryssarna.
- 1700-talet: Många industrier utvecklades, såsom pappersbruk, kläder, tobak och sockerbruk.
- 1800-talet: Många industrier utvecklades, bland annat Nyköpings Bruks. och Faktoribolag, samt bomulls- och ullspinnerier.
- 1877: Nyköping anknöts till järnvägslinjen Eskilstuna – Flen – Oxelösund.
1900-talet till nutid
- 1904: NK:s verkstäder grundades.
- 1950-talet: AB Atomenergi (Studsvik AB) anlade en anläggning med flera kärnkraftsreaktorer för forskningsändamål i Studsvik.
- 1962-1969: Nyköpings stadshus uppfördes.
- 1941-1980: Södermanlands flyflottilj var förlagd till Nyköping.
Solan säger:
Jakten på de försvunna kaninerna borde en lokalreporter ägna sig åt. Ett konstverk inköpt av kommunen (läs skattebetalarna) måste någon ansvarig ha mer koll på.
Hoppas de läser er blogg och vaknar.
Konstverket Vänner av Eva Fornåå får mig att vilja se fler av hennes verk t ex kaninerna…var de nu är någonstans!
05 maj 2021 — 8:17
Helena säger:
Men eller hur!? Vi ringde faktiskt kommunen om det, men fick inte tag på dem just då. Ska försöka göra ett nytt försök. Såna här gåtor blir man ju lite nyfiken på. Kaniner kan ju inte bara försvinna sådär. väl …? (Lustigt nog såg vi en riktig kanin på platsen som skuttade iväg. men det var ju inte den vi letade efter ;))
05 maj 2021 — 12:27
Nils-Åke+Hansson säger:
Nyköping där var man i sin ungdom och dansade men också varit där med husbilen. Bra ställplats med service och rätt nära in till stan.
Har varit trevligt att läsa era reportage från Mälartrakten och Sörmland
05 maj 2021 — 8:44
Helena säger:
Kul! Ställplatsen är bra, håller med. Det enda är att vi hoppas att latrintömningen öppnar längre fram. När det inte finns toaletter är det väldigt bra med latrintömning. Roligt att höra att du gillat våra reportage!
05 maj 2021 — 12:29
Bara brittiskt säger:
Jag vill lägga till Tunaberg som Ulf Peder Olrog sjöng om i ”Samling vid pumpen”. Där finns den lilla byn Koppartorp som har gamla gruvor och en liten fin kyrka. Gruvbyn är ett besöksmål och där ges normal år även uteteater om den. Fina vandringar i skogen runt omkring också.
Sedan vill jag som alltid lägga till lilla Svärdsklova väster om Stendörren med sin sommarrestaurang från juni.
05 maj 2021 — 9:34
Helena säger:
Superbra tips! Tack!
05 maj 2021 — 12:29
Jörgen Ivarsson säger:
Hej.
Det är trevligt att ni har börjat att skriva om Sverige också, som vi kan ha nytta av i år.
Vi gjorde en resa ner i Europa 2019 och hade mycket nytta av era tipps.
Vi kommer också att resa mera i Europa men det får vänta tills nästa år, med början i maj nästa år på en träff i England.
Vi skall på en träff med veterancamping som har blivit framflyttad två år nu.
Sedan blir nog nästa resa till Spanien och Portugal och där har ni många bra tipps.
Tack för alla bra tipps som ni har.
05 maj 2021 — 12:57
Helena säger:
Vad roligt att det uppskattas att vi skriver om Sverige! Vi, liksom många andra, reser ju mer i Sverige nu. Vi saknar att resa i Europa. men samtidigt har vi tagit chansen att se mer av fina och intressanta Sverige!! Era resplaner låter spännande och härliga!
05 maj 2021 — 20:58
Travelsis.se säger:
Så konstigt och lite lustigt att en staty kan försvinna så!
Härliga bilder med så blå himmel, idag är det allt annat än blå himmel i Skåne!
05 maj 2021 — 19:18
Helena säger:
Ja, vi överväger om vi ska forska lite mer i detta!! Ha det fint! (Vi har också haft regn idag, har suttit i bilen och jobbat :))
05 maj 2021 — 21:00