Vad kan man göra på Visingsö? Först och främst kan man ta det lugnt och njuta av den rofyllda och lantliga stämningen. För den som vill göra lite mer finns en rad historiska sevärdheter och roliga aktiviteter. Här är våra bästa tips.
Innehållsförteckning
Visingsö
Visingsö skapades enligt legenden av jätten Vist, när han kastade ut en tuva i sjön åt sin fru, som varit på fest i Västergötland och skulle ta sig hem till Småland. I verkligheten vet vi att människor bott här under mycket lång tid. Fortfarande idag bor människor på ön, som också en populär semesterdestination.
Visingsö ligger i sjön Vätterns södra del, i Jönköpings län, inte långt från Gränna.
Att ta sig till Visingsö
Man tar sig till Visingsö med färja från Gränna, en resa som tar cirka 25 minuter. Färjan går regelbundet, året om, och man köper biljett i hamnen eller online i förväg. Det går bra att ta med sig bil eller husbil, men under högsäsong kan man behöva boka i förväg för att få plats.
Att ta sig över till fots eller med cykel är betydligt billigare, och eftersom vi besökte ön över dagen valde vi att lämna husbilen på ställplatsen i Gränna hamn och ta med oss elcyklarna. Vi betalade då 60 kronor tur & retur per person. Om man vill stanna längre finns både ställplats och hotell på ön.
Vad kan man göra på Visingsö?
Vad kan man då göra på Visingsö? En hel del visade det sig! Vi var här tidigt på säsongen och en del var stängt, men trots det fick vi en härlig och intressant heldag. Här är våra bästa tips.
1. Njuta av lugnet på landet
Det man framför allt ska passa på att göra på Visingsö är ett njuta av lugnet. Så fort man kliver av färjan på ön känner man den avslappnade stämningen. Här möter vacker natur, odlingar, djur och charmiga hus i lantlig miljö. Ingen stress!
2. Cykla runt ön
Ön passar utmärkt för att upptäckas med cykel. Du kan antingen ta med dig cykeln på färjan (samma pris som att åka över till fots) eller hyra cykel i färjeläget.
3. Fascineras av Visingsborgs slottsruin
Strax intill färjeläget hittar du Visingsborgs slottsruin, som kanske är öns allra viktigaste sevärdhet. En gång i tiden var detta en mäktig egendom som tillhörde Per Brahe den yngre. Under borgens glansdagar fanns här ett stort antal gårdar och herresäten, och mot slutet av borgens tid fungerade den som fängelse. Men vad hände sedan?
Sent på kvällen den 22 december 1718, medan de flesta av underofficerarna låg och sov, fick förridaren Johan Rasch för sig att tända en pipa. Exakt hur elden spred sig vet man inte, men trots att soldaterna försökte släcka den så gick den inte att hejda. Inte fick de någon hjälp av fångarna heller, om man ska tro deras klagomål i de senare förhören.
Idag är Visingsborg inget annat än en ruin, men det är en imponerande och intressant sådan. Strax intill kan man också se Kungsladugårdarna, som även kallas ”Ryssladorna”, som uppfördes 1700-talet.
4. Beundra Brahekyrkan och dess innertak
Brahekyrkan har sitt ursprung från medeltiden, och byggdes på 1600-talet om till slottskyrka för Visingsborg. Kyrkan ser i stort sett ut som den gjorde för 400 år sedan, vilket gör den till en unik och intressant barockkyrka. Tyvärr var kyrkan stängd när vi var här, men om den håller öppet kan du passa på att kolla in alla utsmyckningar och det målade taket.
5. Bli nostalgisk i Nostalgimuseet
Om du gillar nostalgiska prylar ska du definitivt stanna till vid Nostalgimuseet. När vi kom hit stod dörren öppen, och mot en avgift på 20 kronor (i låda eller med swisch) kunde man kika runt i det lilla museet.
Inne i museet hittar man massor av nostalgiska prylar, allt från motorfordon och köksutrustning till kläder och mediciner. Strax intill ligger en charmig liten BP-mack som är renoverad till sitt ursprungliga skick, så som den såg ut före 1958.
6. Njuta av utsikten från Kumlaby kyrka
Ytterligare en intressant kyrka är Kumlaby kyrka som uppfördes på 1100-talet. Kyrkan är till stor del bevarad från denna tid, men på 1600-talet bestämde man sig för att kapa kyrktoppen för att istället installera en altan för astronomiska studier. Ja, varför inte? Tyvärr var kyrkan stängd när vi var här, men när den håller öppet kan man kliva upp i tornet och njuta av utsikten över Visingsö och Vättern.
7. Se konst på Tempelgården
Tempelgården är en privat tempelliknande byggnad där man kan se Visingsökonstnären Olle Krantz konst, strosa bland statyer i parken eller slå sig ner för en fika. Templet uppfördes i samband med teosofernas världskongress för mer än hundra år sedan, på initiativ av Madam Tingley. Gården höll tyvärr inte öppet när vi var här, men öppnar troligen inför högsäsongen.
8. Bekanta sig med alpackor
Gillar du djur? Vi stannade till helt spontant när vi såg ett gäng alpackor och nyfikenheten var ömsesidig. Vi ville titta på alpackor, och alpackorna var minst lika intresserade av att titta på oss.
Alpackan är ett kameldjur och de vi såg var fantastiskt söta och snälla.
På ”Visingsö alpacka” kan man uppleva alpackasafari eller alpackatrekking. Vid gården finns också en liten gårdsbutik där man kan handla sånt som alpackagarn och alpackasockor.
9. Upptäcka Näs slottsruin
Näs slott uppfördes på 1100-talet och var en av Sveriges första kungaborgar. Slottet hade ett strategiskt läge vid Visingsös södra spets och det finns bland annat berättelser om den skattkammare som placerades här.
Slottet brändes ner under stridigheter om kungamakten år 1318. Historien är intressant, men om du tar dig hit ska du vara beredd på att det är en relativt liten del av slottet som finns kvar.
10. Promenera eller cykla i ekskogen
På 1830-talet började man plantera en enorm ekskog på Visingsö för att trygga den svenska flottans framtida behov av virke för skeppsbyggnad. Man gjorde en långsiktig planering och avsåg att avverka skogen i början av 2000-talet.
Men, så här på 2000-talet är försvaret inte längre så intresserade av virke för att bygga krigsfartyg, så skogen står kvar orörd. Det innebär att man idag kan promenera eller cykla genom en stor härlig lövskog.
I skogen finns också en silvergran som markerats ut med skyltar eftersom den är så imponerande. Om du kollar noga ser du Peter vid trädets fot. Trots vidvinkelperspektiv fick vi dock inte med hela trädet på bild …
11. Lära sig om forntidens historia
Visingsö har en mycket lång historia som mänsklig boplats, och här finns gott om fornlämningar från både stenålder och bronsålder. Man kan bland annat se det Norra gravfältet och det Södra gravfältet, med massor av gravkullar.
Det finns också andra fornlämningar, som till exempel hällkistan på bilden nedanför. Hällkistan byggdes för runt 4000 år sedan och var en grav för flera människor.
12. Besöka Rysskyrkogården
En annan speciell plats på Visingsö är den så kallade ”Rysskyrkogården”. Under åren 1715-1718 hölls runt 2000 krigsfångar på ön. De flesta var ryssar från Karl XII:s fälttåg, och runt 200 av dem dog och begravdes här i skogen.
Mer att göra på Visingsö
Det finns förstås mer att se och göra på Visingsö. Här hittar du ytterligare några förslag och tips.
- Gårdsbutiker finns det gott om. Ett exempel är Persgården med café och ekologisk müsli.
- Turridning kan man göra på stall Roempke, på öns norra del.
- Visingsö museum är ett litet museum, med bara ett enda rum.
- Wisingsborgs trädgård är en trädgård med kryddväxter, blommor och fruktträd. På sommaren finns också café.
- Paddla kajak kan man göra via OutdoorDays.
- Restauranger och caféer finns på olika ställen, bland annat vid färjeläget.
Mer att göra på Visingsö med barn
Här är ännu några tips på saker att se och göra på Visingsö, som passar extra bra med barn.
- Kumlabybadet är ett utomhusbad med två tempererade bassänger.
- Leklandet Visingsö är ett lekland för yngre barn med sånt som hoppborg, äventyrsgolf och eldrivna bilar.
- Remmalagen är ett klassiskt sätt att ta sig runt på Visingsö med häst och vagn. Man sitter med ryggarna mot mitten och har utsikt åt sidorna.
- Visingsö leksaksmuseum ligger i Säby och håller öppet på sommaren.
- Visingsötåget utgår från remmalaget och går mot Näs. Turen tar en timme och 15 minuter och man blir guidad längs vägen.
Var kan man bo eller stanna med husbilen?
På Visingsö kan man välja mellan hotell, pensionat, vandrarhem och stugor. Det finns också en ställplats för husbilar. Ställplatsen kan bokas i förväg, och om det är högsäsong kan det vara bra att också tänka på att boka plats på färjan.
Mer att göra i närheten av Visingsö
Det är också fint att besöka Gränna, där du kan äta polkagrisar eller besöka Grenna museum om Andréexpeditionen. Det är också trevligt att besöka Husqvarna museum eller Jönköping med tändsticksfabriken.
James Bond museum i Småland – världens enda Bondmuseum
James Bond Museum i Småland – varför ligger det här och kan det verkligen vara…
Att göra i Eksjö – 11 tips till trästaden i Småland
Vad kan man göra i Eksjö? Denna småländska stad, som brukar kallas ”den unika trästaden”…
Lessebo handpappersbruk – prova att göra papper
Lessebo handpappersbruk i Småland är något så speciellt som ett fortfarande fungerande bruk där man…
Teleborgs slott i Växjö – ett sagoslott i Småland
Teleborgs slott är ett vackert sagoslott strax utanför Växjö. Här kan man njuta av de…
Huseby bruk i Småland – en välbevarad tidsbubbla
Huseby bruk är ett fint besöksmål i Småland med gamla bruksmiljöer, slott, park, restaurang, butiker…
Att göra i Glasriket – 25 tips på sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Glasriket i Småland? Vi har rest runt i…
Tättö havsbad – fin camping vid havet
Igår hamnade vi på en camping vid Tättö havsbad, i Loftahammar norr om Västervik. Vi…
Att planera en resa i Glasriket – vi har testat ”reseplaneraren”
Visste du att man kan planera en resa i Glasriket med hjälp av en digital…
Bastuflotte i Småland – en magisk upplevelse på Ödevata gårdshotell
Vi har testat bastuflotte i Småland, på Ödevata Gårdshotell i Glasriket, och det var en…
Att besöka Visans skepp – ett annorlunda monument i Småland
Att besöka Visans skepp är att få ta del av den svenska sångskatten, på en…
Europas längsta zipline – Sweden Zipline i Småland
Europas längsta zipline bana finns i Sverige, djupt inne i de småländska skogarna. Visst är…
Blåsa glas – prova på i Kosta Glascenter
Vill du prova att blåsa glas? I Kosta Glascenter kan man själv få skapa sin…
Kosta julmarknad – härlig julstämning i Glasriket
Kosta julmarknad är en del av julfirandet i Kosta, i Glasriket. Här kan du uppleva…
Glashyttor och glasbruk i Glasriket – guide med karta
Visste du att det finns mer än dussinet glashyttor och glasbruk i Glasriket? Detta småländska…
Att besöka en älgpark – älgsafari i Glasrikets älgpark
Hur är det att besöka en älgpark? Vi har länge varit sugna på att bekanta…
Bilkyrkogården Kyrkö mosse – en annorlunda sevärdhet
Bilkyrkogården Kyrkö mosse utanför Ryd i Tingsryds kommun är en minst sagt annorlunda sevärdhet. Mitt…
Att göra i Gränna – 9 tips till polkagrisstaden vid Vättern
Vad kan man göra i Gränna? Många skulle nog svara ”äta polkagrisar” och det är…
Husqvarna museum – och mer att göra i Huskvarna
Husqvarna museum i Huskvarna berättar historien om ett företag som startade med gevärstillverkning på 1600-talet…
Vidinge gård och ställplats – hundvänligt boende i Småland
Vidinge gård är ett hundvänligt boende i Småland, en ställplats, ett fiskecenter och en utgångspunkt…
Kosta Art Gallery – spännande konst i Glasriket
Kosta Art Gallery är en konsthall i det småländska Glasriket, som visar upp glaskonst av…
Att göra i Kalmar – 17 tips på upplevelser och sevärdheter
Vad kan man göra i Kalmar? Jo, det ska vi tipsa om! Kalmar är en…
Mönsterås med husbil – festival och ställplats
I Mönsterås, mellan Oskarshamn och Kalmar, möttes vi av en bluesfestival, långhåriga killar i skinnkläder, raggarbilar…
Svenska Smålandsvägen – FREEDOMtravel Temavägar
Svenska Smålandsvägen är en temaväg som tar dig med genom härliga Småland, för att få…
Kalmar läns museum – om regalskeppet Kronan
Kalmar läns museum bjuder på en väldigt spännande utställning om regalskeppet Kronan, som förliste i…
IKEA Museum i Älmhult – fascinerande om ett varuhus
IKEA Museum berättar historien om det enorma möbelvaruhus som grundades 1943, som en postorderfirma, av…
Att göra i Växjö – 15 tips på sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Växjö? Växjö är en trevlig stad som bjuder…
Att besöka Kosta i Glasriket – en pärla i Småland
Hur är det att besöka Kosta i Glasriket? Vi har återigen besökt denna pärla i…
Ödevata gårdshotell och ställplats – hållbart i Småland
Ödevata gårdshotell i Småland är ett mysigt, enkelt och naturnära hotell, där du också är…
Att göra i Jönköping – 17 tips till tändsticksstaden
Vad kan man göra i Jönköping? Staden är känd för sin tändsstickshistoria och du ska…
Ställplatser i Glasriket i Småland – dessa 9 har vi testat
Det finns många ställplatser i Glasriket i Småland (långt fler än vi först anade!) och…
Fik och restauranger i Glasriket – 7 ställen du inte vill missa
Det finns några fik och restauranger i Glasriket som du inte vill missa! Vi har…
Utvandrarbygden i Småland – i Vilhelm Mobergs fotspår
Utvandrarbygden i Småland är det område som massor av svenskar lämnade för att utvandra till…
Gamleby camping – Kustcamp Gamleby
Nu har vi kommit fram till Gamleby camping, inte långt från Västervik. Campingen är stor…
Granhults kyrka i Småland – Sveriges äldsta träkyrka
Granhults kyrka i Småland är Sveriges äldsta träkyrka. Denna fina lilla träkyrka, från 1220-talet, överlevde…
Kronobergs slottsruin i Växjö – Vasa och Dackefejden
Kronobergs slottsruin är en välbevarad historisk ruin som berättar intressanta historier om Gustav Vasa och…
Lysingsbadets camping – Västervik Resort i Västervik
Nu har vi tagit oss till Lysingsbadets camping, som ligger precis utanför Västervik. Det här…
Tändsticksmuseet i Jönköping – en engagerande historia
Tändsticksmuseet i Jönköping berättar om en tid med barnarbete och hemska arbetsvillkor, men också om…
Astrid Lindgrens värld i Vimmerby – farmor Annas hemliga resa 2024
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Det var dags för den årliga hemliga utflykten med barnbarnen och…
Kalmar slott – 800 år av krig, fest och maktspel
Kalmar slott är ett mäktigt byggnadsverk, som känns både historiskt och sagolikt där det reser…
Trollen i Gamleby – skulpturparken Garpes vänner
Trollen i Gamleby, det vill säga Skulpturparken Garpes vänner, är en annorlunda skulpturpark i Västervik….
Fler tips på saker att göra på Visingsö?
Har du varit på Visingsö? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra på Visingsö?
Fakta om Visingsö
- Kommun: Jönköping
- Län: Jönköpings län
- Landskap: Småland
- Läge: Vättern
- Area: Cirka 25 kvadratkilometer
- Längd: 14 kilometer
- Bredd: 3 kilometer (som bredast)
- Folkmängd: Drygt 700 (2018)
- Största ort: Tunnerstad
- Läs mer: Du hittar mer information på jkpg.com
Visingsös historia
- Tidig historia: Gravar från både stenåldern och bronsåldern har hittats på ön.
- 1100- och 1200-talet: Visingsö var centrum för den svenska kungamakten. Näs slott anlades som bostad åt bland annat Magnus Ladulås.
- 1600-talet: Den mäktiga Braheätten höll till i borgen Visingsborg.
- 1819: Majoren Johan Aron af Borneman fock i uppdrag att inventera Sveriges ekar för att säkra tillgången på timmer åt den svenska flottan.
- 1828-1830: Bornemans rapport ledde till att Riksdagen bestämde att kronan skulle anlägga ett flera hundra hektar stor ekplanering på Visingsö.
Matts Torebring säger:
Vi har gjort som er, tagit med cyklar och cyklat ön runt ön flera gånger. Även husbilen har varit med några gånger. Jag mötte prästen på kyrktrappan till Brahekyrkan, en vårdag som denna, för några år sedan. Det är nästan orättvist att ni har det så fint härute, sa jag. ””Har du aldrig varit här i juli månad”? frågade prästen mig. Det är nu det är underbart på Visingsö.
Ha det gott!
13 maj 2021 — 18:33
Helena säger:
Härligt att ni också tagit cyklarna hit! Vi pratade lite om det där med säsong. Visserligen var det synd att restauranger och sånt höll stängt (de öppnade någon dag senare), men å andra sidan är det väldigt avslappnat att resa under lågsäsong, ingen kö till färjor osv.
13 maj 2021 — 20:11
BP säger:
Husbilen Ellen rullade runt på Visingsö ifjol om jag inte minns fel, En väldigt charmig ö som har ”karaktär”. Alpackorna är verkligen söta. Deras ”frisyrer” är härliga:-)
13 maj 2021 — 19:40
Helena säger:
Ja, det stämmer nog! En fantastiskt fin ö! Och ja, alpackorna är ju underbara 🙂
13 maj 2021 — 20:12
bmlarsreseblogg säger:
Vi cyklade runt på Visingsö för några år sedan men orkade inte ta oss upp till de norra delarna. Nu när vi blivit med elcyklar lockar ett återbesök för visst finns det mycket att se och göra på den fina ön.
13 maj 2021 — 20:15
Hasse säger:
Vi har trampat runt på våra standardbikes. Man fick en fin känsla i kroppen, stillhet och avkopplande. Lättcyklat, även i motvind söderut 🤗
Vi bodde några nätter på ställplatsen och hade utsikt över hamnen och remmalagen.
14 maj 2021 — 8:04
Lena - gott för själen säger:
Jag har aldrig varit på Visingsö, men det ser ut som nåt jag skulle gilla. Ser mysigt och trevligt ut.
Kram Lena
18 maj 2021 — 5:41