Vad kan man göra i Kalmar? Jo, det ska vi tipsa om! Kalmar är en stad vi verkligen blivit förtjusta i. Här kan man njuta av semesterkänsla vid kusten, besöka Kalmar slott eller strosa i charmiga historiska kvarter. Här är våra bästa tips på saker att se och göra i Kalmar!
Innehållsförteckning
Kalmar
Kalmar är en stad med lång historia. Redan på 1100-talet byggde man ett kastal (ett försvarstorn) intill staden och på 1200-talet växte Kalmar slott fram. Men staden har inte alltid legat där den ligger idag! Från början låg Kalmar strax intill slottet. Det var först på 1600-talet som man (efter anfall och bränder!) valde att flytta hela staden till en säkrare plats på Kvarnholmen.
Kalmar ligger vid kusten i Småland. Idag ligger staden både på Kvarnholmen, och runtom denna.
Vad kan man göra i Kalmar?
Vad kan man då se och göra i Kalmar? Allt möjligt faktiskt! Under vår senaste husbilsresa gjorde vi två stopp i Kalmar – både på vägen söderut och på vägen norrut igen. Vi hann med att spendera ganska många dagar här, och det blev både cykelturer och guidade stadsvandringar. Vi har nu samlat våra bästa tips på saker att se och göra i Kalmar i en lista.
1. Besök Kalmar slott
Kalmar slott är ett mäktigt byggnadsverk, som känns både historiskt och sagolikt där det reser sig vid vattnet med sina murar och torn. Slottet har en 800 år lång historia som inkluderar allt från bildandet av Kalmarunionen till blodiga strider under Kalmarkriget.
Inuti slottet finns flera vackra salar samt Kalmar slottskyrka och en rad intressanta utställningar. Bland annat kan du fascineras av Johan 111:s påskmåltid och förfasa dig över förhållandena i Kvinnofängelset.
2. Promenera i stadsparken
Stadsparken ligger strax intill Kalmar slott. Parken anlades under åren 1877–1880 och fick karaktären av en romantisk engelsk park, med naturen som förebild. Detta är en mycket vacker park som också bjuder på en rad överraskningar i form av olika monument och asiatiskt influerade trädgårdar.
Den stora almen (från 1795!) är parkens äldsta träd och Lusthuset flyttades hit i början på 1900-talet. Gustav Vasamonumentet (stora bilden nedan) uppfördes från början på Stensö udde, men när parken byggdes flyttades det hit.
3. Provsitt Sveriges 3:e längsta bänk
Sveriges längsta bänk är 265 meter lång och finns i Hjo 2022. Den näst längsta finns i Karlskrona med 260 meter och i Kalmar ligger denna bänk på 222 meter, inte långt ifrån slottet. Bänken, som bär namnet Gustav Vasa-bänken, uppfördes den 15 juli 2015.
Det är förvisso bara en … bänk. Men ändå. När man nu besöker ”Sveriges längsta …” nånting så vill man ju gärna testa, eller hur? By the way, en stor eloge till vår bloggkollega Dryden som skrivit ett helt blogginlägg (!) om denna bänk.
4. Se konst på konstmuseet
I stadsparken ligger Kalmar konstmuseum, som uppfördes efter en arkitekttävling 2004. En del tyckte nog att byggnaden skulle störa parken, men idag har den funnit sin plats.
Museet visar upp svensk och internationell samtidskonst. När vi var här hade utställningarna tema ”Havet”. När du kommer hit kan det självklart vara andra utställningar som är aktuella.
5. Paddla kajak i Kalmar
En annorlunda sak att göra i Kalmar är att paddla kajak och uppleva staden från vattnet. Om du inte har egen kajak kan du eexempelvis hyra från Kalmar kajak, som också arrangerar kurser och olika event.
6. Upptäck Gamla stan
Kalmar stad låg från början strax intill slottet, och inte på Kvarnholmen där staden ligger idag. Av den ursprungliga bebyggelsen finns inte mycket kvar. Ett tag efter att staden flyttat blev det däremot populärt att anlägga ”lyckor” här, en slag kolonilotter eller sommarhus.
Idag är det denna bebyggelse som utvecklats, och här finns otroligt charmiga gator med hus från 1700- och 1800-talet. I området finns också skyltar som berättar om den gamla staden, den som fanns här på 1500-talet.
7. Känn historiens vingslag på Gamla kyrkogården
Den Gamla Kyrkogården anlades i början av 1200-talet. Kyrkogården används inte längre som kyrkogård, men är en väldigt intressant historisk plats. Här kan man bland annat fortfarande se de yttre konturerna av den gamla St Nicholaikyrkan – som tydligen var helt enorm.
Här finns också flera intressanta skulpturer och gravar, med spännande historier. Du hittar till exempel en staty av Helige Kristoffer, som var Kalmars skyddshelgon under medeltiden. Här finns också ett gult gravkapell som inte öppnats någonsin, sedan det förslöts på 1700-talet. Boka gärna en guidad visning om du vill veta mer!
8. Fika på Krusenstiernska gården
Krusenstiernska gården är en borgerlig trädgård som uppfördes efter det att staden Kalmar flyttade till Kvarnholmen. Gården är bevarad så som den såg ut på 1800-talet, tack vare att den sista ägarinnan donerade den under villkoret att den skulle förvaltas som ett kulturminnesmärke.
Och visst, när man kommer hit känns det som att man förflyttas 100 år tillbaka i tiden! Här dricker man kaffe i bersåerna som man gjorde förr, och när vi kom hit spelades dessutom svensk traditionell musik. Vilken idyll!
Det finns ett café där man kan köpa smörgåsar eller bakverk. Vi siktade istället in oss på glassen, vilket kändes helt rätt i sommarhettan. Ett besök här är en sak att göra i Kalmar som du inte vill missa!
Adress: Stora Dammgatan 9-11
9. Strosa på Kvarnholmen
I mitten av 1600-talet flyttades Kalmar stad till Kvarnholmen, där staden kom att skyddas av en ringmur. Staden är fantastiskt trevlig att promenera runt i. Här kan du se allt från pampiga historiska hus till små charmiga stugor. Om du vill kan du boka in en guidad stadsvandring, via turistbyrån i stan.
Några av stadens mest intressanta byggnader ligger vid torgen:
- Stortorget anlades under 1600-talet och är idag ett av Sveriges bäst bevarade barocktorg. Här ligger domkyrkan och rådhuset. (Stora bilden)
- Larmtorget hette från början ”Alarmtorget” och var en plats där stadens trupper samlades vid alarm. Här finns fontänskulpturen Vasabrunnen från 1926. (Lilla bilden till höger)
- Lilla torget är Kalmars minsta torg och här finns tre karolinska stenhus: Domprostgården, Residenset och Dahmska huset, samt Kalmars äldsta hus. (Lilla bilden till vänster)
Vi promenerade tillsammans med en guide en av dagarna, och hon visade oss till pärlor som vi annars inte hade hittat. Vi kikade bland annat förbi Gerdas te- och kaffehandel, som är grymt mysig men som också ligger i ett vackert och historiskt hus.
10. Se stadsportarna: Västerport, Kavaljersporten och Jordbroporten
Kalmar hade fått utstå både anfall och bränder, och när man flyttade staden till Kvarnholmen försökte man skydda den genom att bygga i sten och omgärda husen med en ringmur. Stora delar av muren finns kvar idag, liksom dess portar. På många ställen kan man promenera uppe på muren och blicka ner mot stan.
Missa heller inte att kolla in stadsportarna. Den pampiga Västerport, eller Högvakten som den också kallas, stod klar 1658 och fungerade som huvudentré till Kvarnholmen fram till 1870. Idag hittar du bland annat Västerport Spa & Relax här. På bilderna nedanför ser du följande portar:
- Västerport (stora bilden)
- Kavaljersporten (lilla bilden till vänster)
- Jordbroporten (lilla bilden till höger)
11. Beundra Kalmar domkyrka
Kalmar domkyrka, som invigdes 1682, är ett av barockens främsta byggnadsverk i Sverige, ritat av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre. Oftast är en domkyrka kopplat till ett stift, men så är det inte i fallet med Kalmar domkyrka. Åtmonstone inte längre.
Riksdagen ville begränsa kostnaderna och man ville därför slå ihop Kalmar och Växjö stift. Man beslöt 1901 att den biskop som levde längst fick leda stiftet, och biskopen i Växjö ”vann”.
12. Kika in i Klapphuset
Ett klapphus är en byggnad som förr användes för att tvätta kläder och andra textilier. På Kvarnholmen i Kalmar finns ett bevarat klapphus, som troligen är det enda bevarade klapphuset i Skandinavien. Huset är från början av 1900-talet, och innan dess stod ett äldre klapphus här.
Om du kliver in kan du se precis hur det ser ut, och föreställa dig ”klappandet”. Detta är ett fascinerande ställe – som ett tidsdokument mitt i den moderna världen.
13. Upplev historien om regalskeppet Kronan på Kalmar läns museum
Kalmar läns museum bjuder på en väldigt spännande utställning om regalskeppet Kronan, som förliste i Östersjön år 1676. Från havsbotten har man bärgat mer än 35 000 föremål som berättar om livet på 1600-talet.
Dessutom finns en del andra intressanta utställningar här – bland annat en om den mystiska massakern vid fornborgen Sandby borg på Öland. Du kan också lära dig mer om konstnärinnan Jenny Nyström, som är känd för sina jultomtar på julkort och adventskalendrar, och som kommer från Kalmar.
14. Lär dig om sjöfart på Sjöfartsmuseet
Sjöfartsmuseet i Kalmar ligger i ett vackert gammalt hus på Kvarnholmen. När vi kom hit rådde fortfarande pandemirestriktioner, och man ombads att ringa för att boka besök. Men vips, strax efter att vi ringde öppnades museet!
I detta museum kan man se samlingar av olika nautiska föremål, skeppsmodeller, målningar och exotiska föremål som tagits hem under resor till fjärran länder. Mannen i museet var själv skeppare och visade sig ha stor kunskap och ett starkt engagemang, vilket bidrog till ett riktigt intressant museibesök.
Här fick vi också se en intressant film om den första svenska Antarktisexpeditionen, som genomfördes under ledning av Otto Nordenskjöld i början av 1900-talet. Att männen överlevde dessa strapatser, inklusive en oplanerad övervintring i extremt ogästvänlig miljö, är helt otroligt. En fascinerande film där en av överlevarna själv berättar!
Adress: Södra Långgatan 81
15. Sola och bada vid Kattrumpan eller Kalmarsundsbadet
Vad kan man göra i Kalmar på sommaren? Bada förstås! Kalmar ligger längs kusten och det finns flera badplatser att välja mellan. En populär badplats på Kvarnholmen är Kattrumpan. Platsen kan ha fått sitt namn efter att den på kartan liknade en kattrumpa med svans. En annan förklaring till namnet är den gamla termen ”katt” som betyder att det finns en förhöjning i försvarsvallen.
En annan populär badplats är Kalmarsundsbadet, inte så långt ifrån slottet. Här hittar du också en ”pusshållplats”.
16. Upptäck stadens restauranger
Det finns förstås gott om restauranger i Kalmar och vi har bara hunnit upptäcka en bråkdel. Genom snack med andra (på ställplatsen för husbilar bland annat) har vi fått tips om restauranger i mysiga miljöer. Vi har dels fått tips om Rosenlundska källaren, som ligger i ett hus från 1654, och dels om FF:s Bar och ett litet kök som ligger inne i en av de gamla stadsmurarna.
Själva hamnade vi för lunch på E.A.T. där vi åt en buffé med sushi och asiatiskt. Bufféer är inte alltid spännande, men denna var riktigt bra. Sushin var mycket god och de serverade färska vårrullar och fräscha efterrätter.
17. Gör en utflykt till Stensö
Stensö är en halvö i Södra Kalmar som är skild från fastlandet med hjälp av Stensö kanal, som grävdes på 1930-talet. Vi tog elcyklarna hit och fick en trevlig cykeltur genom ett vackert naturområde. På Stensö finns bland annat camping, badplats och äventyrspark.
Här finns även en minnessten som påminner om Gustav Vasas landsstigning på Stensö udde den 31 maj 1520. Från början fanns en annan minnesstaty, som nu har flyttats till stadsparken, och istället hittar man ett stort klippblock som restes 1933.
I buskagen, inte långt från minnesstenen, kan man faktiskt hitta ytterligare en minnessten. Det var Ludvig XVIII som lät hugga in en inskription 1804, till minne av sitt besök vid Gustav Vasas landsstigning.
Mer att göra i Kalmar för dig som gillar kultur och historia
Här hittar du fler förslag på saker att göra i Kalmar, för dig som är intresserad av kultur och historia.
- Historiska stadsvandringar med olika teman är ett sätt att upptäcka staden. På sommaren kan man även åka guidad båttur med Kalmarflundran.
- Kalmarsalen är en plats där olika evenemang och kulturaktiviteter anordnas.
- Kalmar teater är stadens stadsteater, ritad av arkitekt Bror Carl Malmberg och invigd 1863. (Larmtorget 1)
- Kullzénska gården är en välbevarad handelsgård från 1700-talet, där det idag finns ett populärt café. Resten av kvarteret utgörs av ett stort varuhus, men syskonen Kullzén vägrade trots höga bud att sälja, och därför finns huset kvar. (Kaggensgatan 26)
- Stävlö slott ligger norr om Kalmar och är kanske ett av Sveriges vackraste slott (se bild här). Observera att slottet är helt privat och ej kan besökas.
- Ölandsbron är Sveriges längsta bro, om man enbart jämför de broar som är på svenskt territorium. Bron är 6 072 meter lång.
Mer att göra i Kalmar för dig som gillar natur
Här är också några fler förslag på saker att göra i Kalmar för dig som gillar natur och friluftsliv.
- Båttur från Bergkvara till Garpen är en utflykt som kan göras på somrarna.
- Dykning är populärt i Kalmar, bland annat hos Octopus Dykcenter och Kalmar Dykcenter.
- Horsö – Värsnäs naturreservat ligger i norra delen av Kalmar. Här finns skogsstigar, motionsspår och badplatser.
- Kalmarsundsparken är ett populärt rekreationsområde, med gröna ytor och badplatser, precis söder om Kalmar slott.
- Kalmarsundsleden är en natur- och kulturstig som går från Slakmöre i norr till Bröms i söder.
- Svinö naturreservat ligger vid Ölandsbrons fäste. Här finns promenadstigar och badplatser.
- Östra Sigfridsleden är en 30 kilometer lång pilgrimsled som startar i Södermöres kustlandskap och slutar i Källebäcksmål.
Mer att göra i Kalmar för dig som gillar evenemang
Gillar du evenemang, event och happenings? Då hittar du ännu fler tips här på saker att göra i Kalmar.
- Kalmar Stadsfest innebär att Kalmar under tre dagar i augusti fylls med musik och roliga aktiviteter.
- Musik på Larmtorget är ett evenemang som bjuder på gartiskonserter med populära svenska artister.
- Sandskulpturfestival, med internationella konstnärer, brukar arrangeras i Kalmar varje sommar.
Mer att göra i Kalmar med barn
Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Kalmar här.
- A world of Dinasaurs är ett dinosauriemuseum med både fossil och stora dinosaurier som rör sig. (Tingby gård)
- Kalmar parkgolf är en 12-håls parkgolfbana, inspirerad av minigolf och äventyrsgolf. (Vänortsparken, Södra vägen 2)
- Leos lekland är för barn som vill springa, klättra och leka av sig. (Verkstadsgatan 5)
- Skälby 4H-gård erbjuder möte med bondgårdsdjur och ligger i ett populärt parkområde. (Skälbyallén 5)
- Snurrom Bike Park är en cirka 4 kilometer lång mountainbikebana för både barn och vuxna. (Värsnäsvägen 15 C)
- Upzone Äventyrspark finns på Stensö, med aktiviteter som höghöjdsbana, zipline, klätterträd och Escape Games. (Stensövägen 100)
- Äventyrsbadet bjuder på vattenrutschkana, vattenbomb, vågmaskin, bubbelpool med mera. (Smålandsgatan 21)
Var kan man bo, campa eller stå med husbilen?
Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Kalmar att välja på. Om du vill stå på camping finns också några olika alternativ:
- First Camp Stensö – Kalmar ligger på Stensö
- Kalmar Camping Rafshagsudden ligger strax norr om staden
- Vita Sands Camping ligger strax söder om staden
Om du reser med husbil och vill stå på ställplats finns också några olika alternativ. Vi stod på Ölandskajen, strax intill gästhamnen och Linnéuniversitetet. Härifrån har man en bra utgångspunkt för att besöka det mesta i centrala Kalmar. Här har man också tillgång till service i form av el och servicehus med toaletter och duschar. Latrintömning saknas, men man kan ta sig till Kalmar Dämme rastplats för att tömma latrin och gråvatten, samt fylla vatten.
När vi var här var priset 220 kr/dygn, vilket antingen betalas på turistbyrån eller med swisch. På turistbyrån fick vi för övrigt väldigt bra hjälp med information, och här kan man även boka guidade turer och annat.
Ett annat alternativ är att stå på Elevatorskajen, men det är bara sommartid och utan el. Ytterligare ett alternativ är Svinöparkeringen, där man får stå högst 18 timmar.
Mer att göra i Kalmar – i närheten
Det är bara en bro som skiljer Kalmar från härliga Öland, där du kan uppleva allt från slott och fornborgar till natur och fantastiska sandstränder. Om du vill stanna i Småland kan du passa på att uppleva Glasriket eller Växjö med omnejd. Det är bland annat nära till världens enda James Bond-museum.
Vi kan också tipsa om att göra besök i fina och historiskt intressanta Kristianopel, samt i Unesco-arvet Karlskrona. Ytterligare en spännande utflykt är att ta en båttur från Oskarshamn till ön och nationalparken Blå Jungfrun.
Teleborgs slott i Växjö – ett sagoslott i Småland
Teleborgs slott är ett vackert sagoslott strax utanför Växjö. Här kan man njuta av de…
Att besöka Kosta i Glasriket – en pärla i Småland
Hur är det att besöka Kosta i Glasriket? Vi har återigen besökt denna pärla i…
Lessebo handpappersbruk – prova att göra papper
Lessebo handpappersbruk i Småland är något så speciellt som ett fortfarande fungerande bruk där man…
Trollen i Gamleby – skulpturparken Garpes vänner
Trollen i Gamleby, det vill säga Skulpturparken Garpes vänner, är en annorlunda skulpturpark i Västervik….
Huseby bruk i Småland – en välbevarad tidsbubbla
Huseby bruk är ett fint besöksmål i Småland med gamla bruksmiljöer, slott, park, restaurang, butiker…
Ödevata gårdshotell och ställplats – hållbart i Småland
Ödevata gårdshotell i Småland är ett mysigt, enkelt och naturnära hotell, där du också är…
Granhults kyrka i Småland – Sveriges äldsta träkyrka
Granhults kyrka i Småland är Sveriges äldsta träkyrka. Denna fina lilla träkyrka, från 1220-talet, överlevde…
Husqvarna museum – och mer att göra i Huskvarna
Husqvarna museum i Huskvarna berättar historien om ett företag som startade med gevärstillverkning på 1600-talet…
Svenska Smålandsvägen – FREEDOMtravel Temavägar
Svenska Smålandsvägen är en temaväg som tar dig med genom härliga Småland, för att få…
Att göra på Visingsö – 12 tips till Vätterns största ö
Vad kan man göra på Visingsö? Först och främst kan man ta det lugnt och…
Bilkyrkogården Kyrkö mosse – en annorlunda sevärdhet
Bilkyrkogården Kyrkö mosse utanför Ryd i Tingsryds kommun är en minst sagt annorlunda sevärdhet. Mitt…
Kalmar läns museum – om regalskeppet Kronan
Kalmar läns museum bjuder på en väldigt spännande utställning om regalskeppet Kronan, som förliste i…
IKEA Museum i Älmhult – fascinerande om ett varuhus
IKEA Museum berättar historien om det enorma möbelvaruhus som grundades 1943, som en postorderfirma, av…
Blåsa glas – prova på i Kosta Glascenter
Vill du prova att blåsa glas? I Kosta Glascenter kan man själv få skapa sin…
Att göra i Växjö – 15 tips på sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Växjö? Växjö är en trevlig stad som bjuder…
Att göra i Jönköping – 17 tips till tändsticksstaden
Vad kan man göra i Jönköping? Staden är känd för sin tändsstickshistoria och du ska…
Mönsterås med husbil – festival och ställplats
I Mönsterås, mellan Oskarshamn och Kalmar, möttes vi av en bluesfestival, långhåriga killar i skinnkläder, raggarbilar…
Att planera en resa i Glasriket – vi har testat ”reseplaneraren”
Visste du att man kan planera en resa i Glasriket med hjälp av en digital…
Lysingsbadets camping – Västervik Resort i Västervik
Nu har vi tagit oss till Lysingsbadets camping, som ligger precis utanför Västervik. Det här…
Bastuflotte i Småland – en magisk upplevelse på Ödevata gårdshotell
Vi har testat bastuflotte i Småland, på Ödevata Gårdshotell i Glasriket, och det var en…
Att göra i Eksjö – 11 tips till trästaden i Småland
Vad kan man göra i Eksjö? Denna småländska stad, som brukar kallas ”den unika trästaden”…
Att göra i Glasriket – 25 tips på sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Glasriket i Småland? Vi har rest runt i…
Tättö havsbad – fin camping vid havet
Igår hamnade vi på en camping vid Tättö havsbad, i Loftahammar norr om Västervik. Vi…
Gamleby camping – Kustcamp Gamleby
Nu har vi kommit fram till Gamleby camping, inte långt från Västervik. Campingen är stor…
Kosta julmarknad – härlig julstämning i Glasriket
Kosta julmarknad är en del av julfirandet i Kosta, i Glasriket. Här kan du uppleva…
Att besöka en älgpark – älgsafari i Glasrikets älgpark
Hur är det att besöka en älgpark? Vi har länge varit sugna på att bekanta…
Kalmar slott – 800 år av krig, fest och maktspel
Kalmar slott är ett mäktigt byggnadsverk, som känns både historiskt och sagolikt där det reser…
Astrid Lindgrens värld i Vimmerby – farmor Annas hemliga resa 2024
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Det var dags för den årliga hemliga utflykten med barnbarnen och…
Att göra i Gränna – 9 tips till polkagrisstaden vid Vättern
Vad kan man göra i Gränna? Många skulle nog svara ”äta polkagrisar” och det är…
Fik och restauranger i Glasriket – 7 ställen du inte vill missa
Det finns några fik och restauranger i Glasriket som du inte vill missa! Vi har…
Utvandrarbygden i Småland – i Vilhelm Mobergs fotspår
Utvandrarbygden i Småland är det område som massor av svenskar lämnade för att utvandra till…
Ställplatser i Glasriket i Småland – dessa 9 har vi testat
Det finns många ställplatser i Glasriket i Småland (långt fler än vi först anade!) och…
Europas längsta zipline – Sweden Zipline i Småland
Europas längsta zipline bana finns i Sverige, djupt inne i de småländska skogarna. Visst är…
Glashyttor och glasbruk i Glasriket – guide med karta
Visste du att det finns mer än dussinet glashyttor och glasbruk i Glasriket? Detta småländska…
Kronobergs slottsruin i Växjö – Vasa och Dackefejden
Kronobergs slottsruin är en välbevarad historisk ruin som berättar intressanta historier om Gustav Vasa och…
Vidinge gård och ställplats – hundvänligt boende i Småland
Vidinge gård är ett hundvänligt boende i Småland, en ställplats, ett fiskecenter och en utgångspunkt…
James Bond museum i Småland – världens enda Bondmuseum
James Bond Museum i Småland – varför ligger det här och kan det verkligen vara…
Kosta Art Gallery – spännande konst i Glasriket
Kosta Art Gallery är en konsthall i det småländska Glasriket, som visar upp glaskonst av…
Att besöka Visans skepp – ett annorlunda monument i Småland
Att besöka Visans skepp är att få ta del av den svenska sångskatten, på en…
Tändsticksmuseet i Jönköping – en engagerande historia
Tändsticksmuseet i Jönköping berättar om en tid med barnarbete och hemska arbetsvillkor, men också om…
Fler förslag på saker att göra i Kalmar?
Har du varit i Kalmar? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Kalmar?
Fakta om Kalmar
- Län: Kalmar län
- Landskap: Småland
- Folkmängd: Drygt 70 000 (2021)
- Distrikt: Kalmar domkyrkodistrikt, Heliga korsets distrikt, Sankta Birgitta distrikt, Sankt Johannes distrikt, Två systrars distrikt och Förlösa-Kläckeberga distrikt
- Namnet: Det fornsvenska ortnamnet Kalmarnir står för ”grusig ö” och kan ha syftat på området Stensö. Ortnamnet stavades från 1200-talet och till mitten av 1800-talet ”Calmar”, och hade länge genitivformen ”Calmare”.
- Läs mer: Du hittar mer information på destinationens webbplats.
Historia om Kalmar
- 1123: En norsk flotta som leddes av Sigurd Jorsalafare angrep Småland och brände staden, under förevändning att hedningarna skulle kristnas.
- 1180-talet: En kastal (försvarstorn) byggdes i stadens närhet.
- Slutet av 1200-talet: Magnus Ladulås lät uppföra en försvarsborg runt kastalen, och därigenom skapades Kalmar slott.
1300- till 1400-talet
- 1397: Kalmarunionen bildades, under ledning av drottning Margareta.
- 1483: Kalmar recess, vilket var en överenskommelse angående förhållandena inom Kalmarunionen, hölls mellan Sverige, Danmark och Norge.
1500-talet
- 1500-talet: Kalmar slott förvandlades under Vasakungarnas styre till ett renässanspalats.
- 1505: Kalmar blodbad inträffade, vilket var en politisk massavrättning.
- 1520: Gustav Vasa landsteg på Stensö udde den 31 maj.
- 1599: Ytterligare ett blodbad, dvs en massavrättning, inträffade.
1600-talet
- 1611-1613: Under Kalmarkriget förstördes en stor del av dåvarande Kalmar, framför allt på grund av den danska belägringen 1611, då staden kapitulerade. Det sägs att Krister Some kapitulerade och gav upp slottet till den danske kungen Kristian IV.
- 1639: Generalkvartermästare Johan Wärnschiöld började arbeta på en befästnings- och stadsplan för Kvarnholmen.
- 1647: Staden drabbades av en svår brand. Det beslutades att staden skulle flytta.
- 1657: Stadens förflyttning till Kvarnholmen var genomförd. Kvarnholmen befästes med vallar, bastioner och stadsmur. Innanför stadsmuren följde staden en tydlig plan.
1700-talet till nutid
- Runt år 1700: Kalmar domkyrka stod klar.
- Slutet av 1800-talet: Kalmar förbands med järnvägsnätet. Industrialiseringen påbörjades. Ångkvarnen (nuvarande Kalmar läns museum) byggdes.
- 1915: Kalmar stift inlemmades i Växjö stift.
- 1972: Ölandsbron invigdes.
- 2005: Den största svenska myntskatten bärgades från regalskeppet Kronan.
Ama de casa säger:
Kalmar är verkligen en jättefin stad med många sevärdheter! Har varit där många gånger då Anders föräldrar och systrar ”invandrade” dit från Skellefteå med lillasyster Tina i spetsen som flyttade dit av en tillfällighet.
Många fina tips i det här inlägget!
18 juli 2021 — 9:48
Helena säger:
Visst är Kalmar en fin stad! Förstår att ni varit där en del när ni har en ”relation” dit. Roligt att du gillade våra tips!
18 juli 2021 — 18:48
Nils-Åke+Hansson säger:
I Kalmar har vi varit rätt mycket under alla år. När Linn gick Tekniskbasår där blev det täta besök.
18 juli 2021 — 9:51
Helena säger:
Då förstår jag att ni varit där en del! Kalmar är en trevlig stad verkligen! 😉
18 juli 2021 — 18:49
Daniel på FlyingDryden säger:
Det var det vi hade på känn hela tiden – det finns mer att göra i Kalmar än vad vi blev tipsade om av turistbyrån där i början på maj när det mesta var stängt. Haha! Snyggt inlägg och tack för länkningen till långbänken. 🙂
18 juli 2021 — 14:32
Helena säger:
Det finns absolut en hel del att upptäcka i Kalmar! Tyckte du att ni fick begränsat med tips? Kan iofs förstå att en del var stängt. Vi var ju där två gånger och första gången var t.ex. slottet stängt, men vid andra besöket var det mesta öppet. Och ja, kunde absolut inte låta bli att länka till långbänken, det måste ju vara det absolut bästa skrivet på ämnet 🙂
18 juli 2021 — 18:51
BP säger:
Har aldrig besökt Kalmar, men jag hade inte föreställt mig staden så den ni visar. Att ”Gamla Kalmar” var så mysigt och en blandning av Norrtälje och Gdansk hade jag inte kunnat föreställa mig. Verkligen en stad att besöka och inte bara passera på väg till Öland.
PS. Gillar långbänken – perfekt ju i dessa pandemitider;-) DS.
18 juli 2021 — 19:55
Helena säger:
Intressant jämförelse med Norrtälje och Gdansk. Kan absolut förstå vad du menar!! Verkligen en stad värd att upptäcka! Och haha, tänkte inte på långbänken så, men helt sant 😉
19 juli 2021 — 6:35
Amanda (Swedish Passport) säger:
Åh så många bra tips! Jag besökte ett snöigt och kallt Kalmar för ett par år sedan och gav verkligen inte staden chansen att visa sig från sin bästa sida så bör kanske ge det ett nytt försök 🙂
19 juli 2021 — 7:16
Mark swanson säger:
Trying to find some information on where my great grandfathers parents lived in kalmer I know the church with records burnt if you could help with getting me in touch with someone that would be greatly appreciated.
16 juni 2024 — 3:59