Båstad med husbil – är man välkommen? Ja, det kan man fråga sig. Känslan i magen var inte så bra och vi utnämnde snabbt ställplatsen/parkeringen där vi stod till resans absolut sämsta ställplats. Men det finns förstås också mycket fint att uppleva i – och framför allt runt – Båstad, så förutom gnäll så delar vi också med oss av de positiva tipsen!
Innehållsförteckning
Båstad
Båstad är starkt förknippat med tennis och ”Tennisveckan”, då Swedish Open i tennis spelas här. Den veckan är för övrigt inte bara förknippad med sporten tennis, utan får en kanske minst lika mycket att tänka på kändisar, vilda fester och champagne som sprutar.
Är Båstad lite ”förmer” eller är det kanske bara en dum fördom? Detta är ju också en pittoresk sommarort med badstränder, kallbadhus, fiskebodar och uteserveringar. Vårt första möte med Båstad var ett samtal vi överhörde två åldersskilda grannar emellan, som avslutades med ett artigt ”Tack för samtalet Fru Borglund (fingerat namn)”. Dessa grannar fick vi sedan anledning att återkomma till i tanken …
Båstad är den största orten på Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Orten ligger precis på gränsen till Halland, och faktum är att de östra delarna av kommunen ingår i Hallands län och landskapet Halland.
Båstad med husbil – ställplatser som inte välkomnar …
Under vår husbilsresa i västra Skåne har vi oftast hittat bra – eller åtminstone någorlunda bra – ställplatser. Båstad var ett undantag. När vi skulle kolla in själva orten Båstad ville vi komma nära, så vi ställde oss på Prästlidens parkering/ställplats. Här finns skyltade platser för husbilar på sluttande, mjukt gräs.
Förutom att man riskerar att fastna en regnig dag får man betala 240 kronor/dygn (10 kr/timme). Vilken service som finns? En soptunna. Du kanske undrar varför man inte fricampar istället, men detta avstyrs effektivt genom förbudsskyltar på både möjliga och omöjliga ställen.
Två nederländska husbilar stod här när vi kom och bad oss hjälpa till att översätta informationen vid parkeringsautomaten. De tog för givet att de förstått fel. 240 kronor kunde det väl inte kosta på en gräsmatta utan service? När vi bekräftade priset körde de sin kos. Samma sak med nästa husbil, en svensk sådan. ”Skämtar ni? Nej, då vänder vi och åker tillbaka till Halmstad!”
Nästa dag, när vi besökte Båstad turistbyrå, frågade vi om det hela. ”Det är kanske för att de boende klagat. De vill inte ha husbilar här.” Hmm, nu blev känslan i magen inte bättre. Det var inte bara dyrt och obekvämt – vi var också oönskade. Fru Borglund – det var säkert hon och hennes unge granne som inte ville ha oss där!
Finns det inte fler ställplatser då? J0, det finns också en ställplats vid Malenbadet. Denna har vi inte besökt, men enligt appen ”Ställplatser” kostar även denna 240 kronor/dygnet utan el. Dessutom finns det faktiskt en i hamnen, för några få husbilar, men den öppnar inte förrän i september. Och enligt turistbyrån börjar mycket stänga redan nu … Så där är man alltså (kanske) välkommen när det mesta har stängt?
Båstad med husbil – prisvärda campingar på behörigt avstånd
Det finns också två campingar i Båstad – Norrvikens camping och Båstad camping – men dessa kan förstås inte ersätta ställplatser eftersom de båda ligger mer än fem kilometer från Båstad.
Vi stod en natt på Norrvikens camping, vilket är en Caravan Club-camping. På den här campingen har man gjort iordning trevliga ”ställplatser” för husbilar. Här betalar man 300 kr/dygn som icke-medlem och 250 kr/dygn som medlem, och då har man tillgång till all service inklusive fräscha toaletter och duschar. Här tyckte vi att vi stod utmärkt en natt, men det var ju inte härifrån vi planerade att besöka Båstad.
Även Båstad camping verkar ha ställplatser med humana priser (275 kr/dygn på högsäsong eller 230 kr/dygn på lågsäsong). Det känns som att Båstad talar tydligt. Man ska stå med husbil på behörigt avstånd och man är (möjligtvis) välkommen in till centrum … efter en 5 kilomerers cykeltur!
Vad kan man se och göra i Båstad?
Nu har vi väl ändå gnällt klart! Det finns förstås massor av fint och intressant att se och uppleva i Båstad med omnejd. Här är våra bästa tips!
1. Häng i Båstad hamn
Båstad hamn är riktigt charmig med röda fiskebodar, trevliga uteserveringar och massor av båtar. Här kan man bara hänga en stund och insupa atomsfären, eller kanske njuta av en glass.
2. Sola och bada
Sandstränderna i Båstad är fina och det finns flera olika ställen där du kan sola och bada, till exempel Skansenbadet, Malenbadet och Riviera. Dessutom finns det vackra Båstads kallbadhus.
3. Promenera i Pershögsskogen
Strax bakom Båstad reser sig Hallandsåsens branta nordsluttning, och här kan man promenera i en ädellövskog med namnet Pershögsskogen. Skogen är fin även om informationsskyltens utlovade ”fantastiska vyer över Båstad” uteblev …
4. Strosa bland Båstads fina gamla hus
I Båstad finns flera gator med charmiga gamla hus, som till exempel Agardhsgatan. Man kan också spana in Mariakyrkan, som invigdes 1460.
5. Dinera på trevliga restauranger
Vi tog inte själva del av ortens restaurangutbud, men vi passerade många exklusiva entréer och inbjudande uteserveringar. Restaurang Sand på bilden nedanför toppar Tripadvisors lista över restauranger i Båstad.
6. Upplev Tennisveckan
Om du gillar tennis (eller kändisfest) vill du kanske inte missa Tennisveckan i Båstad. Evenemanget arrangeras varje år i juli månad. Under denna vecka brukar runt 100 000 människor vistas i kommunen, som bara har cirka 15 000 invånare.
7. Spana in Tennismuseet
En annan sak att göra för dig som gillar tennis är att spana in Tennismuseet. Detta lilla museum, som hade stängt när vi var här, hittar du centralt i Båstad.
8. Se Märta Måås-Fjetterströms textilkonst
I Båstad har textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström studio. Under högsäsong kan studion hålla öppet för drop in-besökare någon dag i veckan.
9. Besök Birgit Nilsson museum
Ett museum som vi varmt kan rekommendera är museet över operasångerskan Birgit Nilsson. Birgit växte upp på en gård utanför Båstad, som dotter till en lantbrukare. Museet berättar på ett inlevelsefullt sätt om resan från lantbrukardotter till stjärna, med hela världen som sitt arbetsfält.
10. Promenera i Norrvikens trädgårdar
En annan sevärdhet som du inte vill missa är Norrvikens trädgårdar. Denna fantastiska trädgårdsanläggning uppfördes 1906-1920 av Rudolf Abelin. Parken är härlig att uppleva och här finns också restaurang. Inom en snar framtid kommer man också kunna besöka konsthallen Ravinen här.
11. Gör en utflykt till Torekov
Cirka 15 kilometer väster om Båstad ligger Torekov, som också är en härlig ort vid kusten. Här trängs båtar, restauranger, glasskiosker och … cyklande människor i badrock.
12. Njut av naturen vid Hovs hallar
På Bjärehalvöns nordvästligaste spets ligger Hovs hallar naturreservat. Här kan man njuta av helt fantastisk natur, med dramatiska klippformationer. Platsen är populär, och hit kommer många för att vandra, ha picknick eller kanske plocka björnbär bland buskarna.
Summa summarum, att besöka Båstad med husbil är ingen dans på rosor, men Bjärehalvön har mycket fint att uppleva och upptäcka! Har du varit här, med eller utan husbil? Hade du en liknande upplevelse, eller är dina erfarenheter helt annorlunda?
En kväll i musikens tecken på Diggiloo i Ystad
Gästskribent: Pernilla I sommar spelar Diggiloo 24 konserter i 24 olika städer i Sverige, i…
Ett dygn på Bongska Huset och storasyster Hotell Mossbylund
Gästskribent: Pernilla Bongska Huset i Abbekås är finfint placerat i Abbekås hamn i Skåne, nära strand…
Vardagslyx på hotell Dannegården i Trelleborg
Gästskribenter: Magdalena och Pernilla Resor och långväga äventyr är fantastiskt. Vardagslyx i ens närområde ska…
Stationen Ystad – mysigt bed & breakfast i Skåne
Stationen Ystad är ett riktigt mysigt Bed & Breakfast i Skåne. Peter och hans bror…
Svenska Skånevägen – FREEDOMtravel Temaväg
Svenska Skånevägen är en temaväg som tar dig med genom Skåne, för att uppleva det…
Att göra i Malmö – 28 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Malmö? Denna skånska stad bjuder på en hel del, i…
Street art i Malmö – guide till Malmös gatukonst
Street Art i Malmö! Det kan kallas street art, gatukonst, väggmålningar, muralmålningar eller helt enkelt…
Disgusting Food Museum i Malmö – ett ”äckligt” besök
Disgusting Food Museum i Malmö är för dig som vill rysa lite och tänka ”Vilken…
Med husbil i Malmö – tips på ställplats och upplevelser
Med husbil i Malmö! Vi har gjort ett besök i Sveriges tredje största stad med…
Att göra i Helsingborg – 20 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Helsingborg? Helsingborg är en härlig skånsk stad med…
Ramlösa brunnspark – från kurort till mineralvatten
Ramlösa brunnspark i Helsingborg har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet, då…
Fredriksdal i Helsingborg – museer och trädgårdar
Fredriksdal i Helsingborg, eller Fredriksdals museum och trädgårdar, är ett trevligt skånskt friluftsmuseum. Här kan…
Att göra i Ängelholm – våra 9 bästa tips
Vad kan man se och göra i Ängelholm? Ängelholm är en charmig liten skånsk ort…
Nordöstra Skåne – 6 utflykter med bil från Kristianstad
Nordöstra Skåne bjuder på härlig natur, charmiga orter och flera spännande utflyktsmål. Vi presenterar en…
Utflykter på Bjärehalvön – 8 härliga upplevelser
Utflykter på Bjärehalvön ska det handla om idag. Med risk för att upprepa oss lite…
Kullahalvön och Kullabergs naturreservat
Kullahalvön, eller Kullen som halvön också heter, ligger i nordvästra Skåne. Här hittar du bland…
Svenska vingårdar – 4 gårdar med svenskt vin
Svenska vingårdar, finns det? Ja, det gör det, och svenskt vin är dessutom på frammarsch…
Krapperups slott i Skåne – med slottspark och kaffestuga
Krapperups slott är ett skånskt gods med anor från 1300-talet. Idag finns ett vackert slott…
Birgit Nilsson Museum – stjärnglans i skånska myllan
Birgit Nilsson Museum berättar historien om lantbrukardottern som blev världsstjärna. Ibland överträffar verkligheten dikten, och…
Norrvikens trädgårdar – fantastisk park utanför Båstad
Norrvikens trädgårdar, som ligger utanför Båstad i Skåne, uppfördes på slutet av 1800-talet av trädgårdsentusiasten…
Konstverket Nimis – vägbeskrivning och intressant fakta
Nimis är ett fascinerande konstverk på Kullahalvön i Skåne, skapat av konstnären Lars Vilks. Det…
Höganäs i Skåne – keramikstaden vid västkusten
Höganäs ligger i nordvästra Skåne, på halvön Kullen, och är nog för de allra flesta…
Tropikariet i Helsingborg – exotiska djur från hela världen
Tropikariet i Helsingborg är en exotisk inomhuspark som visar upp fascinerande djur från bland annat…
Sofiero slott och slottsträdgård – kunglig blomsterprakt
Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg bjuder på en fantastisk miljö med intensiv grönska, prunkande…
Råå – pittoreskt i södra Helsingborg
Råå är ett charmigt gammalt fiskeläge i södra Helsingborg. Idag är detta ett pittoreskt kustsamhälle…
Att göra i Landskrona – 12 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Landskrona? Landskrona är en trevlig stad vid Öresund…
Att göra på Ven i Skåne – 10 tips till en naturskön ö
Vad kan man se och göra på Ven? Denna natursköna ö ligger utanför Skånes västkust…
Jakriborg i Skåne – inspirerat av medeltiden
Jakriborg är ett bostadsområde på den skånska slätten, strax söder om Lund, som ser ut…
Att göra i Ystad – 12 tips på upplevelser och sevärdheter
Vad kan man göra i Ystad? Vi har besökt Ystad flera gånger, men aldrig så…
Att göra i Lund – 16 tips på sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Lund? Denna skånska universitetsstad präglas av studenter, forskning och ungdomlig…
Dalby söderskog – Europas minsta nationalpark
Dalby Söderskog nationalpark är Europas minsta nationalpark. Naturområdet ligger utanför Lund i Skåne och är…
Kulturen i Lund – ett friluftsmuseum mitt i stan
Kulturen i Lund är ett friluftsmuseum som sträcker sig över två kvarter, mitt i centrala…
Sandhammaren på Österlen – en vacker sandstrand
Sandhammaren på Österlen är en vacker sandstrand med mjuk finkornig sand, som flera gånger hamnat…
Att göra i Trelleborg – våra 9 bästa tips
Vad kan man göra i Trelleborg? Sveriges sydligaste stad har gjort sig känd som ”Palmstaden”,…
Glimmingehus – Nordens bäst bevarade medeltidsborg
Glimmingehus i Skåne är Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Borgen började byggas i slutet av 1400-talet,…
Ales stenar – ett forntida mysterium i Skåne
Ales stenar är Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning. Stenformationen ligger storslaget på en höjd…
Smygehuk i Skåne – Sveriges sydligaste udde
Smygehuk i Skåne är Sveriges sydligaste udde. Här finns en liten hamn, några mysiga små…
Skanör – sandstrand, fingermat och bloggträff
Skanör ligger längst ner i sydöstra Skåne och bjuder på fantastiska sandstränder och mysiga restauranger….
FRS Baltic – från Trelleborg till Sassnitz på under 2,5 timme
FRS Baltic tar dig från Trelleborg till Sassnitz på under 2,5 timme, med sin snabbgående…
Kronovalls slott – ett vackert vinslott i Skåne
Kronovalls slott är ett fantastiskt vackert barockslott på Österlen i Skåne. Idag fungerar slottet som…
Kristianstad – 17 saker att göra och uppleva
Kristianstad, och området runt Kristianstad, bjuder på allt från slott och charmiga gårdar till härliga…
Mysigt boende i Skåne – naturnära på Cocoon meetings
I maj i år bodde vi ett natt på ett fantastiskt mysigt boende i Skåne….
Ivön och Bäckaskog slott i Skåne – jakten på hästgraven
Ivön och Bäckaskog slott i Skåne ligger strax nordost om Kristianstad. Vi var här en…
Åhus i Skåne – semesterort med vodka och glass
Åhus i Skåne är en härlig semesterort, som bland annat är känd för sin Absolut…
Absolut Home – ett besök i The Åhus villa
Vi har besökt Absolut Home och The Åhus Villa i Åhus i Skåne. Här har…
Yangtorp – qigong-tempel i Skåne som fått nytt liv
Yangtorp är något så ovanligt som ett gigantiskt qigong-tempel i Skåne. Mitt i det skånska…
Båstad med husbil – ställplatser / parkeringar
- Prästliden. Ingen service. Pris: 1o kr/h. (2021)
- Malenbadets parkering. Enkla offentliga toaletter. I övrigt ingen service. Pris: 10 kr/h. (2021)
- Båstad hamn. Husbilar ej välkomna 1/6-31/8. Pris: Enligt uppgift 190 kr + 50 kr för laddkort till el/dusch. (2021)
Båstad med husbil – campingar
- Norrvikens camping, Kattviksvägen 347. Ställplats för husbilar på campingen. All service. 300 kr/dygn och 250 kr/dygn för medlemmar. (2021)
- Båstad camping, Norra vägen 128. Ställplats för husbilar på campingen. All service. 275 kr/dygn på högsäsong och 230 kr/dygn på lågsäsong. (2021)
4000mil säger:
Varför är jag inte förvånad? 😂😅
25 augusti 2021 — 8:02
Helena säger:
Jaaa … vad ska man svara på det … 😉
25 augusti 2021 — 18:27
Nils-Åke+Hansson säger:
Tror att de är fina! Var med en vän till Resö med husbil (två husbilar) Ha skulle på klassträffen efter ca 50 år uppvuxen där.
Ja parkerade utefter gatan, Ut kom de en dam och började härja att där stannar man inte framför mitt fönster..
Inte bara Båstad!
25 augusti 2021 — 8:30
Helena säger:
Ja, vi förstår att det finns fler ställen där man kan få de här upplevelserna …!
25 augusti 2021 — 18:28
Hasse säger:
Den stora gräsmattans ställplats är lite märklig. Inge kul. Igår stod där flera iF, när jag passerade. Den i hamnen är också lite märklig, ingen vanlig sp, Den i hamnen är man inte överens om mellan hamnen och kommunen. Men under lågsäsong kan du checka in, men kan ha otur och få en bil parkerad utanför dörren. Men löget är ju bra.
25 augusti 2021 — 8:50
Helena säger:
Ja, jag läste några kommentarer i ställplatsapparna som liknar det du skriver! Det känns som att det finns många olika åsikter kring det här med ställplatserna … Ja, under lågsäsong kan man säkert stå där. Frågan är bara vad som är öppet då?
25 augusti 2021 — 18:29
Bara brittiskt säger:
Vi har cyklat Bjärehalvön runt med övernattning i Torekov. Rekommenderas! Från Kattvik är det en underbar backe ner mot Hovs hallar (där Döden spelar schack i Det sjunde inseglet), här och där cyklar man runt i små högar av tappad potatis i rätt säsong. Från Torekov tar man båten till Hallands Väderö om man har tid och lust.
25 augusti 2021 — 9:02
Helena säger:
Det låter trevligt! 🙂 Och det där med när Döden spelar schack i Det sjunde inseglet, det hade jag ingen aning om, intressant! Hallands väderö låter också som en trevlig utflykt!
25 augusti 2021 — 18:31
Marie Sandersson säger:
Har man cykel med sig är cykelvägen från kattvik in till Båstad helt fantastisk
25 augusti 2021 — 15:29
Helena säger:
Tack för tips! 🙂
25 augusti 2021 — 18:32
Lasse säger:
Ja, denna husbilsfientlighet blir bara mer och mer utbredd, har vi märkt under senare år. Värst, tycker vi oss se, på populära turistorter där fler och fler ”finfolk” från storstaden flyttar in eller skaffar sig sommarbostad. En tråkig utveckling. Man känner sig nästan som en brottsling de gånger man råkar besöka dessa ställen.. nu har vi den punkt när vi helt undviker dem.
25 augusti 2021 — 18:35
Helena säger:
Ja, så kan det kanske vara. Nu på den halländska västkusten ser vi också mycket förbudsskyltar. Ibland förstår man inte varför. Vem stör man om man står på en grusparkering med bara skog som granne till exempel? Då kan man ana en fientlighet som är tråkig. Självklart är det roligare att besöka ställen där man känner sig välkommen.
26 augusti 2021 — 19:05
Monica säger:
Rest runt med bil och mycket vackert finns att se. Känner igen det mesta från alla era platser men det var ett tag sen vi var söderut. Och min svärmor kommer från Skåne och i och med det vidföljde släktkalas, som får bli onämnda😄Jag är mycket väluppfostrad och rör mig lätt i alla sammanhang men här var det lite annorlunda och helt självklart skulle det vara så, och jag får mer tänka att vårt land är väldigt avlångt😌
Sen minns jag att nära Sofiero satt maken och jag och åt lunch och plötsligt kom en karl som lämnade sitt kvinnliga sällskap och propsade på att få dansa med mig.. Dags att åka.. Sen mest någon övernattning när vi varit på väg mot Danmark o s v. Men Ven är toppen. Och skönt att följa er här🙂
Maken studerade en del av studierna i Malmö och trivdes väldigt bra det året. En idyll mot idag tydligen. Ha det fortsatt bra på resan.
25 augusti 2021 — 19:00
Helena säger:
Vilka intressanta erfarenheter du har från Skåne!!! 😉 Håller med om att Ven är väldigt fint! Vi har hört att Malmö också ska vara väldigt trevligt, även idag, men vi sparar en sådan större stad till något tillfälle då vi har fler dagar på oss, och kanske utan husbil. Roligt att höra att du gillar att ”följa med” oss på resan! 🙂
26 augusti 2021 — 19:08
BP säger:
Tänker börja med att beundra din otroligt läckra blus i rubrikbilden. Den är hur snygg som helst – blusen alltså.
Båstad är ju superveckan för Stureplansbratsen under tennisveckan. Å det är ju självklart att kommunen inte vill ha ”fattiga” personer med husbil/husvagn mitt i centrum. Husbilsfolk brukar ju inte spendera tusentals kronor på mat och dryck…
Ungefär så tror jag att man tänker i Båstad.
25 augusti 2021 — 20:28
Helena säger:
Tack så mycket!! 🙂 Och ja, det är mycket möjligt att det är så man tänker i Båstad.
26 augusti 2021 — 19:09
Eva säger:
Husbilsfientligheten i Båstad har vi upplevt, jag känner att är det inte typiskt den lilla att skälla, som min lilla terrier. Jag hoppas Båstad klarar sig på tennis- och båtturismen. Vi spenderar där vi är välkomna.
26 augusti 2021 — 15:51
Helena säger:
Ja, visst det det roligare att resa dit man känner sig välkommen. Vi kommer knappast återvända till Båstad, även om det finns mycket fint och trevligt i omgivningarna.
26 augusti 2021 — 19:10