Meny Stäng

Båstad med husbil – är man välkommen?

Annons

Båstad med husbil – är man välkommen? Ja, det kan man fråga sig. Känslan i magen var inte så bra och vi utnämnde snabbt ställplatsen/parkeringen där vi stod till resans absolut sämsta ställplats. Men det finns förstås också mycket fint att uppleva i – och framför allt runt – Båstad, så förutom gnäll så delar vi också med oss av de positiva tipsen!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Båstad

Båstad är starkt förknippat med tennis och ”Tennisveckan”, då Swedish Open i tennis spelas här. Den veckan är för övrigt inte bara förknippad med sporten tennis, utan får en kanske minst lika mycket att tänka på kändisar, vilda fester och champagne som sprutar.

Båstad med husbil - båtar i hamnen

Är Båstad lite ”förmer” eller är det kanske bara en dum fördom? Detta är ju också en pittoresk sommarort med badstränder, kallbadhus, fiskebodar och uteserveringar. Vårt första möte med Båstad var ett samtal vi överhörde två åldersskilda grannar emellan, som avslutades med ett artigt ”Tack för samtalet Fru Borglund (fingerat namn)”. Dessa grannar fick vi sedan anledning att återkomma till i tanken …

Båstad med husbil - fiskebodar

Båstad är den största orten på Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Orten ligger precis på gränsen till Halland, och faktum är att de östra delarna av kommunen ingår i Hallands län och landskapet Halland.

Båstad med husbil – ställplatser som inte välkomnar …

Under vår husbilsresa i västra Skåne har vi oftast hittat bra – eller åtminstone någorlunda bra – ställplatser. Båstad var ett undantag. När vi skulle kolla in själva orten Båstad ville vi komma nära, så vi ställde oss på Prästlidens parkering/ställplats. Här finns skyltade platser för husbilar på sluttande, mjukt gräs.

Förutom att man riskerar att fastna en regnig dag får man betala 240 kronor/dygn (10 kr/timme). Vilken service som finns? En soptunna. Du kanske undrar varför man inte fricampar istället, men detta avstyrs effektivt genom förbudsskyltar på både möjliga och omöjliga ställen.

Två nederländska husbilar stod här när vi kom och bad oss hjälpa till att översätta informationen vid parkeringsautomaten. De tog för givet att de förstått fel. 240 kronor kunde det väl inte kosta på en gräsmatta utan service? När vi bekräftade priset körde de sin kos. Samma sak med nästa husbil, en svensk sådan. ”Skämtar ni? Nej, då vänder vi och åker tillbaka till Halmstad!”

Nästa dag, när vi besökte Båstad turistbyrå, frågade vi om det hela. ”Det är kanske för att de boende klagat. De vill inte ha husbilar här.” Hmm, nu blev känslan i magen inte bättre. Det var inte bara dyrt och obekvämt – vi var också oönskade. Fru Borglund – det var säkert hon och hennes unge granne som inte ville ha oss där!

Finns det inte fler ställplatser då? J0, det finns också en ställplats vid Malenbadet. Denna har vi inte besökt, men enligt appen ”Ställplatser” kostar även denna 240 kronor/dygnet utan el. Dessutom finns det faktiskt en i hamnen, för några få husbilar, men den öppnar inte förrän i september. Och enligt turistbyrån börjar mycket stänga redan nu … Så där är man alltså (kanske) välkommen när det mesta har stängt?

Båstad med husbil - ställplats
Båstad med husbil – på Prästlidens parkering/ställplats

Båstad med husbil – prisvärda campingar på behörigt avstånd

Det finns också två campingar i Båstad – Norrvikens camping och Båstad camping – men dessa kan förstås inte ersätta ställplatser eftersom de båda ligger mer än fem kilometer från Båstad.

Vi stod en natt på Norrvikens camping, vilket är en Caravan Club-camping. På den här campingen har man gjort iordning trevliga ”ställplatser” för husbilar. Här betalar man 300 kr/dygn som icke-medlem och 250 kr/dygn som medlem, och då har man tillgång till all service inklusive fräscha toaletter och duschar. Här tyckte vi att vi stod utmärkt en natt, men det var ju inte härifrån vi planerade att besöka Båstad.

Även Båstad camping verkar ha ställplatser med humana priser (275 kr/dygn på högsäsong eller 230 kr/dygn på lågsäsong). Det känns som att Båstad talar tydligt. Man ska stå med husbil på behörigt avstånd och man är (möjligtvis) välkommen in till centrum … efter en 5 kilomerers cykeltur!

Vad kan man se och göra i Båstad?

Nu har vi väl ändå gnällt klart! Det finns förstås massor av fint och intressant att se och uppleva i Båstad med omnejd. Här är våra bästa tips!

1. Häng i Båstad hamn

Båstad hamn är riktigt charmig med röda fiskebodar, trevliga uteserveringar och massor av båtar. Här kan man bara hänga en stund och insupa atomsfären, eller kanske njuta av en glass.

2. Sola och bada

Sandstränderna i Båstad är fina och det finns flera olika ställen där du kan sola och bada, till exempel Skansenbadet, Malenbadet och Riviera. Dessutom finns det vackra Båstads kallbadhus.

Båstad med husbil - brygga
Båstad med husbil - malenbadet
Båstad med husbil - malenbadet

3. Promenera i Pershögsskogen

Strax bakom Båstad reser sig Hallandsåsens branta nordsluttning, och här kan man promenera i en ädellövskog med namnet Pershögsskogen. Skogen är fin även om informationsskyltens utlovade ”fantastiska vyer över Båstad” uteblev …

4. Strosa bland Båstads fina gamla hus

I Båstad finns flera gator med charmiga gamla hus, som till exempel Agardhsgatan. Man kan också spana in Mariakyrkan, som invigdes 1460.

5. Dinera på trevliga restauranger

Vi tog inte själva del av ortens restaurangutbud, men vi passerade många exklusiva entréer och inbjudande uteserveringar. Restaurang Sand på bilden nedanför toppar Tripadvisors lista över restauranger i Båstad.

6. Upplev Tennisveckan

Om du gillar tennis (eller kändisfest) vill du kanske inte missa Tennisveckan i Båstad. Evenemanget arrangeras varje år i juli månad. Under denna vecka brukar runt 100 000 människor vistas i kommunen, som bara har cirka 15 000 invånare.

Tennis

7. Spana in Tennismuseet

En annan sak att göra för dig som gillar tennis är att spana in Tennismuseet. Detta lilla museum, som hade stängt när vi var här, hittar du centralt i Båstad.

Tennismuseet

8. Se Märta Måås-Fjetterströms textilkonst

I Båstad har textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström studio. Under högsäsong kan studion hålla öppet för drop in-besökare någon dag i veckan.

Märta Måås-Fjetterström

9. Besök Birgit Nilsson museum

Ett museum som vi varmt kan rekommendera är museet över operasångerskan Birgit Nilsson. Birgit växte upp på en gård utanför Båstad, som dotter till en lantbrukare. Museet berättar på ett inlevelsefullt sätt om resan från lantbrukardotter till stjärna, med hela världen som sitt arbetsfält.

Birgit Nilsson museum

10. Promenera i Norrvikens trädgårdar

En annan sevärdhet som du inte vill missa är Norrvikens trädgårdar. Denna fantastiska trädgårdsanläggning uppfördes 1906-1920 av Rudolf Abelin. Parken är härlig att uppleva och här finns också restaurang. Inom en snar framtid kommer man också kunna besöka konsthallen Ravinen här.

Båstad med husbil - Norrvikens trädgårdar

11. Gör en utflykt till Torekov

Cirka 15 kilometer väster om Båstad ligger Torekov, som också är en härlig ort vid kusten. Här trängs båtar, restauranger, glasskiosker och … cyklande människor i badrock.

12. Njut av naturen vid Hovs hallar

På Bjärehalvöns nordvästligaste spets ligger Hovs hallar naturreservat. Här kan man njuta av helt fantastisk natur, med dramatiska klippformationer. Platsen är populär, och hit kommer många för att vandra, ha picknick eller kanske plocka björnbär bland buskarna.

Summa summarum, att besöka Båstad med husbil är ingen dans på rosor, men Bjärehalvön har mycket fint att uppleva och upptäcka! Har du varit här, med eller utan husbil? Hade du en liknande upplevelse, eller är dina erfarenheter helt annorlunda?

Bästa i Skåne
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Båstad med husbil – ställplatser / parkeringar

  • Prästliden. Ingen service. Pris: 1o kr/h. (2021)
  • Malenbadets parkering. Enkla offentliga toaletter. I övrigt ingen service. Pris: 10 kr/h. (2021)
  • Båstad hamn. Husbilar ej välkomna 1/6-31/8. Pris: Enligt uppgift 190 kr + 50 kr för laddkort till el/dusch. (2021)

Båstad med husbil – campingar

  • Norrvikens camping, Kattviksvägen 347. Ställplats för husbilar på campingen. All service. 300 kr/dygn och 250 kr/dygn för medlemmar. (2021)
  • Båstad camping, Norra vägen 128. Ställplats för husbilar på campingen. All service. 275 kr/dygn på högsäsong och 230 kr/dygn på lågsäsong. (2021)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev