Vad kan man göra i Sofia i Bulgarien? Sofia är en intressant historisk stad där du bland annat kan se den berömda Alexander Nevskij-katedralen, men också uppleva Unesco världsarv, äta på spännande restauranger och hänga på coola takbarer. Här är våra bästa tips på saker att se och göra i Sofia.
Innehållsförteckning
Sofia i Bulgarien
Sofia i Bulgarien är en av Europas allra äldsta huvudstäder, med en historia som går tillbaka till 700-talet före Kristus. Idag är detta en intressant stad, med mycket att se och upptäcka för en turist.
Vi gjorde egentligen ett relativt kort besök i staden, men det var ett mycket intensivt sådant och med konstant sällskap av mycket kunniga guider. Därför känns det ändå meningsfullt att dela med oss av våra bästa tips på saker att göra i Sofia. Komplettera gärna med en kommentar i kommentarsfältet under inlägget om du har fler tips!
Sofia ligger i den västra delen av Bulgarien.
Vad kan man göra i Sofia i Bulgarien?
Vad kan man då se och göra i Sofia? Allt möjligt faktiskt! Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.
1. Beundra Alexander Nevskij-katedralen
Om man bara ska nämna en enda sak man ska göra i Sofia så blir det att besöka Alexander Nevskij-katedralen. Denna katedral är en av de största ortodoxa kyrkorna i hela världen och rymmer över 5000 människor. Den började byggas år 1882 och stod färdig 1912. Namnet har det fått efter det ryska helgonet Alexander Nevskij, och den tillägnades de ryska soldater som stupade i det rysk-turkiska kriget 1877-1878.
Vi besökte katedralen på en söndag, vilket visade sig vara en lyckoträff eftersom högmässan hålls just på söndagar. Det var otroligt mäktigt att se den enorma katedralen invändigt, och samtidigt uppleva musiken och känslan i mässan.
I de ortodoxa kyrkorna står man upp under mässan. Det är också vanligt att man tänder ljus.
2. Gå en guidad tur
Vi upptäckte Sofia tillsammans med guider, och att gå en guidad tur i en storstad som denna är ett hett tips. Tillsammans med guider får man alltid se sidor av en stad som är svåra att upptäcka annars. Kika in på något av stadens turistkontor för att kolla upp aktuella möjligheter.
3. Se stadens äldsta kyrka – St Sophia kyrkan
St Sophia kyrka är den allra äldsta kyrkan i Bulgariens huvudstad Sofia, och har en historia som sträcker sig tillbaka till 300-talet. Faktum är att det var denna kyrka som på 1300-talet gav staden dess nuvarande namn.
Strax intill kyrkan finns monumentet ”Monument to the Unknown Soldier” som högtidlighåller minnet av de hundratusentals soldater som förlorat livet medan de försvarat sitt hemland. Både lejonet nedan och stenen ovan ingår i monumentet.
Adress: Ul. Paris 2
4. Kika förbi St Nikolaus ryska kyrka
St Nikolaus ryska kyrka är en ortodox kyrka i centrala Sofia. Kyrkan byggdes 1882, efter att Ryssland frigjort Bulgarien från det osmanska styret. En väldigt vacker kyrka! Inuti hålls ibland mässa och det var tillåtet att kika in, men man fick inte ta foton invändigt.
Adress: Bul. Tsar Osvoboditel 3
5. Upptäck ruiner från romartiden
Eftersom Sofia är en så gammal stad så finns det också lämningar från helt andra epoker i historien. Här och där finns glas i marken så man kan kika ner på rester av en annan tid. Fascinerande!
6. Spana in St George rotunda
St George Rotunda, eller St George kyrka, är en antik byggnad i centrala Sofia. Byggnaden uppfördes på 300-talet som ett badhus, och det var först senare den fick funktionen av en kyrka. Strax intill ligger ruinerna av en annan antik kyrka.
Adress: Bul. Kniaz Aleksandar Dondukov 2
7. Strosa längs Sofias gula gator
Efter Bulgariens frigörelse från det osmanska riket 1878 utsågs Sofia till huvudstad i det nya landet. Staden valdes dock för sitt läge, och inte för sin arkitektur, och Sofia var på den här tiden en ganska liten och anspråkslös stad.
När prins Ferdinand av Bulgarien gifte sig med prinsessan Marie Louise av Bourbon-Parma 1893 drömde han om att utveckla Sofia till en framstående europeisk huvudstad, i stil med Wien eller Budapest. Som hjälp för detta fick han en fin bröllopsgåva av sina österrikiska släktingar i Habsburg-ätten – nämligen gula tegelstenar. Idag har de gula tegelstensgatorna blivit något av en symbol för Sofia.
8. Besök världsarvet Bojanakyrkan
Vi lägger in ett tips på denna lista som vi inte hunnit se själva, nämligen Bojanakyrkan. Denna kyrka är nämligen upptagen på Unescos världsarvslista, och våra guider nämnde den återkommande.
Bojanakyrkan är en medeltida kyrka i utkanten av Sofia som inkluderar tre byggnader, uppförda på 900-talet, 1200-talet och 1800-talet. Kyrkan är bland annat känd för sina fresker från år 1259.
Adress: Ul. Boyansko ezero 3
9. Njut av miljön vid stadsparken och Ivan Vazovs nationalteater
Det finns flera parker i centrala Sofia och en av dem är stadsparken (City Park). Här kan man njuta av härliga grönområden, planteringar och fontäner, eller kanske slå sig ner på något café.
Precis intill parken ligger Ivan Vazovs nationalteater. Denna teater, som grundades 1904, är landets äldsta och viktigaste teater. Det är också en mycket vacker och imponerande byggnad.
Adress: Ul. Dyakon Ignatiy 5
10. Ät middag på restaurang Cosmos
Det finns en rad moderna och spännande restauranger i Sofia, och en av dessa är Cosmos. Här inledde vi med en drink på bland annat vermouth, kombucha och fläderblom, och till denna serverades några ”amuse-bouche”, det vill säga små aptitretare.
Vi fortsatte sedan med en sallad – och det var väldigt trevligt att äntligen uppleva en restaurang som vågade experimentera lite med den traditionella bulgariska förrättssalladen. Till huvudrätt valde vi lamm som serverades med spenatpuré, rostad babypotatis och lammlever. Detta smakade alldeles utmärkt, även om vi i efterhand nästan ångrade att vi inte valde den hemlagade polentan, som vi fick smaka lite av. Så god!
Den allra största behållningen var dock efterrätten, vilket kanske inte främst berodde på efterrätten i sig (även om den var väldigt god!) utan serveringen av den.
Vår servitör (som var minst lika mycket entertainer som just servitör) kom ut iklädd skyddskläder och skyddsglasögon och tände sedan eld på våra efterrätter vid bordet. Som en extra bonus (”Do you want some more fire?”) ställde han till med ett skådespel med eld mitt i restaurangen. Snyggt, proffsigt och definitivt minnesvärt!
Adress: Lavele St 19
11. Ta en drink på The Scene Rooftop Bar & Terrace
Om du vill avsluta kvällen med en drink på en takbar kan vi absolut rekommendera takbaren ”The Scene Rooftop Bar & Terrace” på Hyatt Regency. Här har man en fantastisk utsikt över stan och det finns en spännande drinkmeny att botanisera i.
Adress: Vasil Levski Square
Mer att se och göra i Sofia för dig som gillar kultur och historia
Vill du ha ännu fler tips på saker att göra i Sofia? Här hittar du några fler förslag för dig som gillar kultur och historia.
- Amphiteatre of Serdica var en amfiteater in den antika romerska staden Ulpia Serdica. Amfiteatern upptäcktes 2004 och är Bulgariens största. (Budapeshta Street 4)
- Banya Bashi Mosque är en moské som färdigställdes 1566. (Boulevard Knyaginya Maria Luiza 18)
- Central Mineral Baths är ett tidigare badhus, som idag inrymmer ett regionalt historiemuseum. (1 Banski Square)
- National Archeological Institute inkluderar även ett arkeologiskt museum. (Saborna Street 2)
- National Museum of History berättar om olika tidsepoker i Bulgariens historia. (Vitoshko lale Street 16)
- National Museum of Military History berättar om militärhistoria i Bulgarien och Europa. (ul. Cherkovna 92)
- Sveta Nedelja-kyrkan är en bulgarisk-ortodox kyrka. (Pl. Sveta Nedelya 20)
- Synagogan i Sofia är den största synagogan i sydöstra Europa. (Exarch Joseph Street 18)
- Presidentbyggnaden är pampig och här kan man också se vaktombytet. (Bul. Kniaz Aleksandar Dondukov 2)
Mer att göra i Sofia för dig som gillar natur
Föredrar du att vara i naturen? Här är fler tips på saker att göra i Sofia och dess närhet, som kanske passar för dig.
- Borisova gradina är den äldsta och mest kända parken i Sofia. Parken är från 1884 och har fått sitt namn efter Boris III av Bulgarien.
- Boyana waterfall är det största vattenfallet i Vitosja bergsmassiv, med en höjd på 25 meter.
- Vitosja bergsmassiv är ett naturområde som är populärt för vandring, bergsbestigning och skidåkning.
- Vrana Park-museum ligger i utkanten av Sofia och inkluderar det tidigare kungliga palatset samt ett parkområde.
Mer att göra i Sofia för dig som gillar shopping, mat och vin
- Bulgariska viner vill du inte missa. Det finns nästan 300 vingårdar i Bulgarien, och bulgariskt vin serveras på många restauranger.
- Mall of Sofia är ett stort köpcentrum med över 130 butiker, restauranger med mera. (Stamboliyski Blvd 1303)
- Traditionell bulgarisk mat serveras på många restauranger. Inled gärna måltiden med en klassisk shopskasallad (i färgerna från Bulgariens flagga).
- Vitosha Boulevard är den viktigaste kommersiella gatan i Sofia, fylld av butiker, restauranger och barer.
- Öl från mikrobryggerier, så kallad craft beer, har blivit mer och mer populärt i Bulgarien.
Var kan man bo i Sofia?
Det finns förstås många olika hotell att välja mellan i Bulgariens huvudstad. Vi bodde på Hyatt Regency, som är fräscht, modernt och ligger med ett mycket bra utgångsläge för det mesta man vill se och göra i staden. Vårt rum var stilrent, med bekväm säng och härligt ljusinsläpp.
Frukosten var riktigt bra och applicerade en modell vi gillar – hellre färre men noga utvalda produkter. Vid en liten disk kunde man hämta sådant som färskt bröd, goda ostar, müsli och chiapudding. Vid bordet kunde man sedan beställa kaffe, te, juice, ingefärsshots och olika sorters ägg, inklusive Ägg Benedict.
Det finns också gym och ett modernt och fräscht spa med pool, olika sorters bastu och behandlingar.
Mer att se och göra i närheten
Knappt två timmar söder om Sofia, med bil, ligger Rilaklostret, som är ett Unesco världsarv och dessutom mycket vackert. Om du istället kör i sydöstlig riktning kan du på ungefär lika lång tid ta dig till Plovdiv, som är Europas allra äldsta stad. Att ta sig till Svarta havets kust tar ganska lång tid (50 min med flyg eller 5,5 timme med bil) men om du har tid så är det absolut värt att uppleva platser som Nesebar, Varna och Baltjik.
Fler tips på saker att göra i Sofia?
Har du besökt Bulgariens huvudstad? I så fall, vilka är dina bästa tips på vad man kan se och göra i Sofia?
Fakta om Sofia i Bulgarien
- Land: Bulgarien
- Region/oblast: Sofia
- Folkmängd: Cirka 1,3 miljoner (2018)
- Läge: I västra Bulgarien, vid foten av bergsmassivet Vitosja.
- Floder: Vladajska, Perlovska med flera mindre floder.
- Namnet: София (Sofija) på bulgariska. Namnet betyder visdom på grekiska. Under historien har staden haft flera andra namn.
Bra att veta
- Språk: bulgariska (skrivs med kyrilliskt alfabet)
- Tidsskillnad: +1 timme
- Valuta: Lev. 1 lev = 5,20 sek (augusti 2o21)
- Prisnivå: Låg. Enligt Forex landsindex från 2019 ligger Bulgarien på 35 (jämfört med Sverige på Index 100).
Resa till Sofia
- Flyg: Flera olika flyglinjer kan ta dig till Bulgariens huvudstad. Vi flög med LOT Polish Airlines, med mellanlandning i Warszawa.
- Bil: Från Rostock i Tyskland, via A1, tar det cirka 19 timmar att köra, om man räknar ren körsträcka utan pauser.
Historia i Sofia
- 700-talet före Kristus: Thraker bosatte sig i området. På den här tiden kallades platsen ”Serdica”, efter den thrakiska grenen Serdi.
- 500-talet före Kristus: En annan thrakisk gren, Odrysi, bosatte sig i området.
- 300-talet före Kristus: Under en kort period hörde staden till Filip II av Makedonien och hans son Alexander den store.
År 0 till 500-talet
- År 29: Runt detta år erövrades staden av romarna och fick namnet ”Ulpia Serdica”.
- År 98: Under kejsare Trajanus regeringstid (98-117) blev staden en administrativ region.
- 100-talet: Under Klaudios Ptolomaios utvidgades staden med murar, torn, allmänna bad, en basilika, en amfiteater samt administrativa byggnader.
- 200-talet: När kejsare Diocletianus delade provinsen Dakien i Dacia Ripensis och Dacia Mediterranea, blev Serdica huvudstad i Dacia Mediterranea.
- 447: Sofia förstördes av hunner.
- 500-talet: Staden, som fick namnet Triaditsa, återuppbyggdes och blomstrade under ledning av den bysantinske kejsaren Justianius I.
800-talet till 1400-talet
- 809: Sofia blev en del av det första bulgariska riket under Krum av Bulgarien.
- 1018: Staden föll under det bysantinska riket, men blev snart en del av det andra bulgariska riket under tsar Ivan Asen 1.
- 1376: Staden fick namnet Sofia (som betyder visdom på grekiska) efter kyrkan St, Sofia.
- 1382: Staden togs över av det osmanska riket under ledning av Murad I och blev huvudstad i den osmanska provinsen Rumelien.
1800-talet till nutid
- 1877-1878: Under det rysk-turkiska kriget togs Sofia över av ryska trupper och blev strax därefter huvudstad i det autonoma furstendömet Bulgarien.
- 1908: Furstendömet Bulgarien blev kungadömet Bulgarien.
- Andra världskriget: Sofia bombades av allierade luftsstyrkor och ockuperades senare av Sovjetunionen. Sofia blev huvudstad i det kommuniststyrda Folkrepubliken Bulgarien.
BP säger:
Katedralen är nog en av de mäktigaste jag sett både in- och utvändigt. Sedan verkar Sofia vara kyrkornas förlovade land;-)
Maten – MUMS! Polentan hade jag absolut valt, även om lamm inklusive lammlever inte är så dumt det heller.
10 augusti 2021 — 20:27
Helena säger:
Katedralen är verkligen mäktig och imponerande! Och extra pampigt var det att uppleva den under mässa!
11 augusti 2021 — 19:08