Nimis är ett fascinerande konstverk på Kullahalvön i Skåne, skapat av konstnären Lars Vilks. Det är inte bara konstverket i sig som är spännande, utan lika mycket berättelserna och mytskapandet omkring det. Vi har samlat intressant fakta om konstverket och den ”suveräna staten” Ladonien samt bjuder på våra bästa tips inför besöket.
Innehållsförteckning
Konstverket Nimis
Konstverket Nimis mäter nästan 200 meter på längden och tar den otillgängliga platsen i besittning på ett spännande sätt. Det olovliga bygget utmanar tanken, och ju mer man fördjupar sig i det desto mer fascinerad blir man. Verket ligger på en otillgänglig plats, men trots att det är utmanande och ansträngande att ta sig hit så har man uppskattat att platsen besöks av 40 000 människor årligen.
Nimis ligger i Kullabergs naturreservat på Kullahalvön i nordvästra Skåne, cirka 12 kilometer nordväst om Höganäs.
Ett konstverk och ett svartbygge
En första version av Nimis stod klar 1980. Myndigheterna kände inte till bygget förrän det var klart, och eftersom det uppfördes utan bygglov i ett naturreservat betraktades det som ett svartbygge. Detta ledde till en lång juridisk process mellan konstnären Lars Vilks och Länsstyrelsen i Skåne län. Vilks själv har beskrivit Nimis som ett konceptuellt konstprojekt, där rättsprocessen är en viktig del i konsten.
Konstverket är byggt av drivved, plankor och grenar och utrustat med 15 meter höga torn. Verket har brunnit ett flertal gånger och därefter byggts upp på nytt, varför det idag inte ser likadant ut som det gjorde från början.
Strax intill Nimis står konstverket Arx, en skulptur byggd i sten och betong. Ett tredje verk, Omfalos, forslades bort år 2001 efter beslut i tingsrätten. Konstverken Nimis och Arx står däremot kvar, vilket fått Vilks att dra slutsatsen att han uppnått ”permanent ockupation” av landet. För att ytterligare skydda konstverken utropade han 1996 platsen till ett suveränt land med en yta på en kvadratkilometer.
Intressanta fakta om ”staten” Ladonien
Ladonien förklarades den 2 juni 1996 oberoende av Lars Vilks. ”Staten” har en egen webbplats där man bland annat kan lära sig följande om landet:
- Ladonien har en egen flagga. Flaggan är grön, med ett grönt kors och känd som ”The Glorious Green”.
- Landet har ett heraldiskt vapen, som används i administration, på mynt och på webbplatsen. Användandet av vapnet är regulerat i ladonisk lag.
- Landet har två nationalsånger.
- På ladoniska finns bara två ord ”waaaall” och ”ÿp”. Huvudspråk är latin, men även engelska, svenska, norska, danska, finska, tyska och franska accepteras.
- Landet har en egen valuta som heter örtug. 1 örtug motsvarar 1 euro.
- Ladonien har en regering. Regeringen består av drottningen, premiärministern, statssekreteraren och ministerrådet. Frans Brood är premiärminister och Lars Vilks är statssekreterare.
- Ladonien utesluter män från tronen. Det har aldrig funnits, och kommer aldrig finnas, en kung i landet. Drottningen heter Carolyn of Ladonia.
- Ladonien har en egen tidszon, vilken ligger tre minuter efter grannlandet Sverige.
- Medborgarskap i Ladonien är gratis. Vill man bli adlig finns rekommenderade summor att donera.
- Ladonien har drygt 22 000 medborgare, drygt 1000 adelsmän och 125 ministrar. Ingen är bosatt i landet.
- Landet har ett flertal egna högtidsdagar, såsom exempelvis National Day of the Great Fire (till minne av branden i Nimis 1996), Birthday of Queen Carolyn I och The Day of Artful Jumps.
- Ladonien har förklarat krig mot Sverige och San Marino.
Hur lång tid tar det att gå till Nimis?
Det är inte helt enkelt att svara på frågan om hur lång tid det tar att gå till Nimis. Det är heller inte helt lätt att tala om hur långt avståndet är, eftersom platserna inte går att mäta upp via Google Maps. Promenaden från parkeringen är egentligen inte speciellt lång, men terrängen gör att det tar lite tid ändå.
Mot slutet av promenaden blir det brantare och brantare, och leden är fylld av stenar och rötter. Man kan behöva gå försiktigt för att inte ramla, och om det regnat kan det vara extra halt. Därför kan det vara bra att räkna med runt 40 minuter i varje riktning, även om en del kanske går fortare.
Vägbeskrivning till Nimis
Med tanke på att vi själva hade lite svårt att hitta rätt på promenadvägen fram till konstverket Nimis, och eftersom vi pratade med andra besökare som haft svårt att hitta, kan det vara på sin plats med en vägbeskrivning.
Med bil till Himmelstop
Om du använder GPS kan du ställa in den på ”Himmelstorp”. Från Helsingborg kör du cirka 40 kilometer nordväst. Kör till Höganäs och fortsätt därefter på väg 111 mot Mölle. Strax före campingen (First Camp Mölle-Höganäs) tar du av på Bränneslyckevägen mot Arild, och strax därefter tar du av på Himmelstorpsvägen. Kör antingen ända fram till den röda gården Himmelstorp eller parkera en bit ifrån och promenera till Himmelstorp.
Promenad från Himmelstorp till Nimis
När du ser den röda gården Himmelstorp ska du passera till höger om byggnaderna (så som du ser dem på bilden). Du ska passera en kohage och en grind, och gå in på en stig i skogen.
Om du ser domarringen på bilden nedan (en grav från järnåldern som bland annat beskrivits av Carl von Linné) – då vet du att du har gått åt fel håll! Gå tillbaka till Himmelstorp och hitta stigen till höger om gården.
I skogen ser du många ”ordentliga” skyltar som till exempel pekar mot ”Kullens fyr” eller ”Arild”. Det är inte dessa du ska leta efter. Leta istället efter gula ”N” som är inristade i träd eller staketstolpar. Det är dessa som visar vägen!
Om du har en GPS på din mobiltelefon kan du också dubbelkolla att du går i rätt rikning. Google Maps visar inte promenadvägen till Nimis, men kartan visar var Nimis ligger.
Du går mot havet, och med tiden sluttar det mer och mer nerför. Den sista biten är brant och stenig. Men till slut är du framme vid ”ingången” till Nimis!
Att besöka Nimis – säkerhet och annat att tänka på
Att besöka Nimis är spännande och intressant, men också förenat med vissa utmaningar. Vi hörde om en person som tog sig fram i flipflops (ej att rekommendera!) och många olyckor har inträffat i området.
Människor har ramlat, snubblat och kanske brutit något ben, och ibland har räddningstjänsten fått genomföra ganska krångliga räddningsaktioner, eftersom platsen ligger så otillgängligt till. Vi rekommenderar absolut att besöka Nimis, men det är bra att klä sig rätt och vara försiktig. Här är några tips:
Rätt kläder och packning
Ta bekväma kläder för en vandring i naturen och – framför allt – ett par bra skor såsom gymapskor eller vandringskängor. Packa med dig vatten att dricka och eventuellt lite frukt, fika eller en matsäck.
Ta det lugnt och försiktigt
Ett annat tips är att ta det lugnt och försiktigt. Genom att vara noga med var man sätter fötterna kan man slippa att snubbla eller halka. Tänk på att det kan vara extra halt på rötter och stenar om det nyligen regnat! Själva konstverket kan besökas invändigt, men om man vill vara extra försiktig kan man förstås hålla sig på utsidan.
Barn då? Jodå, barn kan absolut uppskatta både den äventyrliga skogen och det spännande konstverket. Tänk bara på att ingenting är tillrättalagt, att byggnadsverket innehåller massor av spikar och att det inte finns några garantier för vad som håller. Man är här på egen risk helt enkelt.
Sist men inte minst kan det vara bra att tänka på att Nimis lockar många besökare. Om du vill slippa trängas kan det vara bra att undvika högsäsong, eller att komma lite tidigare på morgonen eller senare på eftermiddagen.
Konstverket Arx
Strax intill Nimis ligger konstverket Arx, som också är en skapelse av Lars Vilks. Konstverket byggdes 1991 och består av 150 ton sten och betong. Namnet Arx betyder på latin ”fäste”.
Stenarna i konstverket är markerade med sidnummer och bildar den så kallade boken ”Arx: en bok om det outsägliga”, vilken fått ISBN-nummet och finns katalogiserad i bibliotekskatalogen. Boken har 352 ”sidor” och gavs ut på förlaget Nya Doxa 1993. Eftersom Arx är byggd utan bygglov dömdes Vilks av tingsrätten 1994 till dagsböter för bygget.
Mer att se och göra i närheten
Sammanfattningsvis måste vi säga att det var ett fascinerande och inressant besök vid Lars Vilks Nimis. Det finns så många aspekter av det här konstverket så trots att man åker härifrån så lever intrycken och tankarna kvar.
När du befinner dig på Kullahalvön finns det förstås också mycket mer att se och uppleva! Du kan till exempel besöka trevliga Höganäs eller charmiga Mölle. Du kan också upptäcka Kullabergs naturreservat, som till exempel bjuder på ett flertal grottor.
Om du tycker om vin ska du heller inte missa alla trevliga vingårdar i närheten, som till exempel Arilds vingård och Kullabergs vingård. Det är också trevligt att göra ett besök i slottsparken vid Krapperups slott. Dessutom kan du passa på att upptäcka Helsingborg med 20 sevärdheter, Ängelholm med våra 9 bästa tips och Bjärehalvön med 8 härliga upplevelser.
En kväll i musikens tecken på Diggiloo i Ystad
Gästskribent: Pernilla I sommar spelar Diggiloo 24 konserter i 24 olika städer i Sverige, i…
Ett dygn på Bongska Huset och storasyster Hotell Mossbylund
Gästskribent: Pernilla Bongska Huset i Abbekås är finfint placerat i Abbekås hamn i Skåne, nära strand…
Vardagslyx på hotell Dannegården i Trelleborg
Gästskribenter: Magdalena och Pernilla Resor och långväga äventyr är fantastiskt. Vardagslyx i ens närområde ska…
Stationen Ystad – mysigt bed & breakfast i Skåne
Stationen Ystad är ett riktigt mysigt Bed & Breakfast i Skåne. Peter och hans bror…
Svenska Skånevägen – FREEDOMtravel Temaväg
Svenska Skånevägen är en temaväg som tar dig med genom Skåne, för att uppleva det…
Att göra i Malmö – 28 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Malmö? Denna skånska stad bjuder på en hel del, i…
Street art i Malmö – guide till Malmös gatukonst
Street Art i Malmö! Det kan kallas street art, gatukonst, väggmålningar, muralmålningar eller helt enkelt…
Disgusting Food Museum i Malmö – ett ”äckligt” besök
Disgusting Food Museum i Malmö är för dig som vill rysa lite och tänka ”Vilken…
Med husbil i Malmö – tips på ställplats och upplevelser
Med husbil i Malmö! Vi har gjort ett besök i Sveriges tredje största stad med…
Att göra i Helsingborg – 20 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Helsingborg? Helsingborg är en härlig skånsk stad med…
Ramlösa brunnspark – från kurort till mineralvatten
Ramlösa brunnspark i Helsingborg har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet, då…
Fredriksdal i Helsingborg – museer och trädgårdar
Fredriksdal i Helsingborg, eller Fredriksdals museum och trädgårdar, är ett trevligt skånskt friluftsmuseum. Här kan…
Att göra i Ängelholm – våra 9 bästa tips
Vad kan man se och göra i Ängelholm? Ängelholm är en charmig liten skånsk ort…
Nordöstra Skåne – 6 utflykter med bil från Kristianstad
Nordöstra Skåne bjuder på härlig natur, charmiga orter och flera spännande utflyktsmål. Vi presenterar en…
Utflykter på Bjärehalvön – 8 härliga upplevelser
Utflykter på Bjärehalvön ska det handla om idag. Med risk för att upprepa oss lite…
Kullahalvön och Kullabergs naturreservat
Kullahalvön, eller Kullen som halvön också heter, ligger i nordvästra Skåne. Här hittar du bland…
Svenska vingårdar – 4 gårdar med svenskt vin
Svenska vingårdar, finns det? Ja, det gör det, och svenskt vin är dessutom på frammarsch…
Krapperups slott i Skåne – med slottspark och kaffestuga
Krapperups slott är ett skånskt gods med anor från 1300-talet. Idag finns ett vackert slott…
Birgit Nilsson Museum – stjärnglans i skånska myllan
Birgit Nilsson Museum berättar historien om lantbrukardottern som blev världsstjärna. Ibland överträffar verkligheten dikten, och…
Norrvikens trädgårdar – fantastisk park utanför Båstad
Norrvikens trädgårdar, som ligger utanför Båstad i Skåne, uppfördes på slutet av 1800-talet av trädgårdsentusiasten…
Båstad med husbil – är man välkommen?
Båstad med husbil – är man välkommen? Ja, det kan man fråga sig. Känslan i…
Höganäs i Skåne – keramikstaden vid västkusten
Höganäs ligger i nordvästra Skåne, på halvön Kullen, och är nog för de allra flesta…
Tropikariet i Helsingborg – exotiska djur från hela världen
Tropikariet i Helsingborg är en exotisk inomhuspark som visar upp fascinerande djur från bland annat…
Sofiero slott och slottsträdgård – kunglig blomsterprakt
Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg bjuder på en fantastisk miljö med intensiv grönska, prunkande…
Råå – pittoreskt i södra Helsingborg
Råå är ett charmigt gammalt fiskeläge i södra Helsingborg. Idag är detta ett pittoreskt kustsamhälle…
Att göra i Landskrona – 12 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Landskrona? Landskrona är en trevlig stad vid Öresund…
Att göra på Ven i Skåne – 10 tips till en naturskön ö
Vad kan man se och göra på Ven? Denna natursköna ö ligger utanför Skånes västkust…
Jakriborg i Skåne – inspirerat av medeltiden
Jakriborg är ett bostadsområde på den skånska slätten, strax söder om Lund, som ser ut…
Att göra i Ystad – 12 tips på upplevelser och sevärdheter
Vad kan man göra i Ystad? Vi har besökt Ystad flera gånger, men aldrig så…
Att göra i Lund – 16 tips på sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Lund? Denna skånska universitetsstad präglas av studenter, forskning och ungdomlig…
Dalby söderskog – Europas minsta nationalpark
Dalby Söderskog nationalpark är Europas minsta nationalpark. Naturområdet ligger utanför Lund i Skåne och är…
Kulturen i Lund – ett friluftsmuseum mitt i stan
Kulturen i Lund är ett friluftsmuseum som sträcker sig över två kvarter, mitt i centrala…
Sandhammaren på Österlen – en vacker sandstrand
Sandhammaren på Österlen är en vacker sandstrand med mjuk finkornig sand, som flera gånger hamnat…
Att göra i Trelleborg – våra 9 bästa tips
Vad kan man göra i Trelleborg? Sveriges sydligaste stad har gjort sig känd som ”Palmstaden”,…
Glimmingehus – Nordens bäst bevarade medeltidsborg
Glimmingehus i Skåne är Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Borgen började byggas i slutet av 1400-talet,…
Ales stenar – ett forntida mysterium i Skåne
Ales stenar är Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning. Stenformationen ligger storslaget på en höjd…
Smygehuk i Skåne – Sveriges sydligaste udde
Smygehuk i Skåne är Sveriges sydligaste udde. Här finns en liten hamn, några mysiga små…
Skanör – sandstrand, fingermat och bloggträff
Skanör ligger längst ner i sydöstra Skåne och bjuder på fantastiska sandstränder och mysiga restauranger….
FRS Baltic – från Trelleborg till Sassnitz på under 2,5 timme
FRS Baltic tar dig från Trelleborg till Sassnitz på under 2,5 timme, med sin snabbgående…
Kronovalls slott – ett vackert vinslott i Skåne
Kronovalls slott är ett fantastiskt vackert barockslott på Österlen i Skåne. Idag fungerar slottet som…
Kristianstad – 17 saker att göra och uppleva
Kristianstad, och området runt Kristianstad, bjuder på allt från slott och charmiga gårdar till härliga…
Mysigt boende i Skåne – naturnära på Cocoon meetings
I maj i år bodde vi ett natt på ett fantastiskt mysigt boende i Skåne….
Ivön och Bäckaskog slott i Skåne – jakten på hästgraven
Ivön och Bäckaskog slott i Skåne ligger strax nordost om Kristianstad. Vi var här en…
Åhus i Skåne – semesterort med vodka och glass
Åhus i Skåne är en härlig semesterort, som bland annat är känd för sin Absolut…
Absolut Home – ett besök i The Åhus villa
Vi har besökt Absolut Home och The Åhus Villa i Åhus i Skåne. Här har…
Yangtorp – qigong-tempel i Skåne som fått nytt liv
Yangtorp är något så ovanligt som ett gigantiskt qigong-tempel i Skåne. Mitt i det skånska…
Har du besökt konstverket Nimis? Hur var din upplevelse? Gillar du den här typen av sevärdheter?
Fakta om Nimis
- Landskap: Skåne
- Län: Skåne län
- Kommun: Höganäs
- Plats: Kullabergs naturreservat
- Konstnär: Lars Vilks
- Namnet: Nimis betyder ”för mycket” på latin
- Byggår: 1980
- Material: Drivved, plankor, grenar (160 000 spikar har använts genom åren)
- Storlek: Konstverket Nimis är runt 200 meter långt och upp till 15 meter högt
- Torn: Wotans torn och Vindarnas torn
bmlarsreseblogg säger:
Vi får nog inse att vi får ge den här trakten lite tid någon gång. Vi är här nere ibland eftersom Lars har en syster i Viken. Då har vi varit vid Kullens fyr och på Sofiero, men annars blir det mest i Viken e och på Arilds golfbana.
Nimis och Lars Wilks är fascinerande; Ladonien hade jag aldrig hört talas om men visst betalade vi svenskar med örtug för länge sedan??
24 augusti 2021 — 8:40
Helena säger:
Här finns mycket att se och uppleva! 🙂 Intressant att detta med örtug! Jag hade ingen aning om detta, men googlade nu och det stämmer ju förstås! Användes tydligen på medeltiden!
24 augusti 2021 — 10:24
Nils-Åke+Hansson säger:
Nimis besökte vi första gången något år efter 1984 då flyttade vi till Höganäs. Barnen var överlyckliga när vi nämnde Nimis. Gisela (Dotter 14 år) glömde jackan en gång och sin plånbok nere vid Nimis kom på det vid Himmelstorp kutade ned och hämtade det. På den tiden var det mycket slätare mark MEN super brant ner till Nimis bara ett rep att hålla sig i.. Linn tyckte att detta kunde de vissa på teven för det var lika roligt som ett barnprogram (ca 4 år)
Mycket har ändrat sig under åren både Nimis och Naturen.
Har träffat LW några gånger i skogen.
Trevlig läsning.
24 augusti 2021 — 9:25
Helena säger:
Lite lättare när man är ung förstås! 🙂 Om man ville gå vid sidan av Nimis var det ett rep nu också, som vi använde när vi gick upp. Intressant att höra dina erfarenheter!
24 augusti 2021 — 10:26
BP säger:
Love it! Vilks är ju minst sagt kontroversiell och mest känd för sin teckning av Muhammeds ansikte på en rondellhund. Nimis – hur lyckades han och hans medarbetare sätta ihop Nimis på ett så otillgängligt ställe? Kul att ´Nimis fick vara kvar, billigare än att riva det och forsla bort delarna antar jag. Bra så!
Arx gillar jag också – ser ut som en ”byggnad” från bronsåldern eller så…
24 augusti 2021 — 19:40
Carina säger:
Hittade den här artikeln och är så tacksam för det.. Vi hade aldrig hittat dit utan er fina vägbeskrivning.😊
Lite jobbigt att gå men värt det!
25 maj 2023 — 15:31