Meny Stäng

Sofiero slott och slottsträdgård – kunglig blomsterprakt

Annons

Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg bjuder på en fantastisk miljö med intensiv grönska, prunkande rabatter och ett sagolikt slott. Här har flera kungligheter huserat, och idag håller både slott och trädgård öppet för allmänheten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sofiero slott och slottsträdgård

Sofiero slott och slottsträdgård är ett fint besöksmål, där man kan promenera runt bland vackra planteringar, konstverk och utställningar. Vi var här en väldigt regnig dag, men det blev trots det ett mycket trevligt besök. Wow, vilken vacker park!

Sofiero slott och slottsträdgård ligger 5 kilometer norr om centrala Helsingborg.

Ett slott för kungligheter

Sofiero slott uppfördes 1865 åt dåvarande prins Oscar, senare Oscar II, och prinsessan Sofia av Nassau. När Oscars äldre bror Karl XV dog blev Oscar kung, och nu var det alltså Sveriges kungapar som huserade i slottet.

Kungafamiljen spenderade mycket tid i slottet, men när Sofia med tiden blev sjuklig och ordinerades ”torr skogsluft” blev det mindre tid på Sofiero. År 1905 skänktes slottet som bröllopsgåva till barnbarnet Gustav Adolf och hans fru, den engelska prinsessan Margareta.

Sofiero slott och slottsträdgård

Margareta hade ett stort trädgårdsintresse och ägnade massor av tid och energi åt att utveckla slottsträdgården. När hon väntade parets sjätte barn insjuknade hon i öroninflammation, som ledde till blodförgiftning och en hastig död vid bara 38 års ålder.

Gustav Adolf fortsatte spendera tid i slottet tillsammans med barnen, och gifte efter några år om sig med Lady Louise Mountbatten. När Gustaf Adolf avled 1973 donerade han Sofiero till Helsingborgs stad, och slottet och trädgården öppnade strax därefter för allmänheten.

Sofiero slott och slottsträdgård

Att besöka Sofiero slott och slottsträdgård

Sofiero slott och slottsträdgård ligger strax norr om centrala Helsingborg och man kan ta sig hit med bil, cykel eller lokalbuss. Vi körde hit med husbilen och ställde oss på parkeringen mitt emot huvudentrén.

För att gå in får man under högsäsong (april-september) som vuxen betala 120 kronor i entréavgift, vilket ger tillgång till trädgårdarna, slottet och olika tillfälliga utställningar. Under vintertid kan man kostnadsfritt besöka trädgården, men då är slott och utställningar stängda.

Sofiero slott och slottsträdgård

Trädgårdar vid Sofiero slott och slottsträdgård

Slottsträdgården vid Sofiero slott är fylld av olika trädgårdsavdelningar, planteringar, blomstergångar och växthus. Här kan man se exotiska träd, färggranna blommor och buskar klippta i fantasifulla former.

I ett litet charmigt växthus kunde också vi se flaskor med vinäger och olja, gjorda på trädgårdens olika växter.

Barnkammaren för rhododendron

Sofieros slottsträdgård är bland annat känd för sina rhododendron, som blommar under maj och början av juni. De allra första rhododendronen kom till Sofiero 1907 från kronprinsessan Margaretas föräldrahem Bagshot Park i England.

I Sofieros slottspark finns en plats som Gustav Adolf använde som ”barnkammare” åt sina rhododendron. Här frösådde han och tog sticklingar. Idag används platsen för att bevara och föryngra sorter, och som ”karantän” för nyinköpta plantor. Just nu fanns också en utställning här, där man kunde läsa om Margaretas liv och arbete med slottsträdgården.

Sofiero slott och slottsträdgård - utställning om Margareta

Dahliakvarteren

Det är också fantastiskt fint att promenera runt i Dahliakvarteren. Blommorna här är verkligen otroligt vackra och färgstarka.

Labyrinter och konst

Det finns två labyrinter vid Sofiero. Den första, Oscar Reuterswärds labyrint, är en vacker labyrint skapad av gröna häckar. Regnmolnen hängde tunga över oss när vi var här, och vi nöjde oss med att kika på labyrinten utifrån.

Labyrint

En annan liten labyrint är ”Lejonlabyrint” av Ingegerd Lundahl.

Labyrint

Det finns också en hel del annan konst (och konstigt) att upptäcka i parken. Något av det mest förvånande vi stötte på var nog totempålen med namnet ”Killer Whale” (späckhuggare). Vi klev också in i en spännande ”stensättning” på en kulle, gjord av skulptören Gunilla Bandolin.

Sofias bro – och fantastisk grönska

Trots alla vackra blomsterrabatter och all spännande konst var det nog den ”vilda” grönskan som gjorde mest intryck på oss. Detta är förstås inte skog utan en konstruerad park, men ibland kan man nästan förledas att tro att man snarare befinner sig i en regnskog. Grönskan var bland annat oerhört intensiv runt den vackra ”Sofias bro”.

Sofiero slott och slottsträdgård

Om man är här i maj när rhododendronen blommar kan vi tänka oss att det är ännu vackrare!

Sofiero slott och slottsträdgård

Den ”vilda” naturen fortsätter i flera andra delar av parken. Fotona nedanför tog vi bortanför slottet. En riktigt härlig miljö med gröna lövträd, forsande bäckar och små fina träbroar!

Slottet och utställningar

När man besöker Sofiero ska man förstås inte missa parkens höjdpunkt – slottet! Byggnaden uppfördes 1865, med endast en våning, och fick sitt nuvarande utseende 1876. I slottet finns en restaurang och under högsäsong kan man också besöka några rum, läsa om slottets historia samt se olika tillfälliga utställningar.

Sommarsäsongen 2021 visas en utställning om mode. Denna var riktigt vacker och väcker tankar kring sånt som hållbarhet och hur synen på mode har förändrats över tid.

Café och butik

Det regnade till och från rejält när vi besökte Sofiero slott och slottsträdgård, så det passade perfekt att slinka in på Orangeriet för en kaffe och lite mobilsurfande!

Sofiero slott och slottsträdgård - café

Det finns också en slottsbutik i det gamla hovstallet, som säljer inredningsprylar, böcker och trädgårdstillbehör.

Sofiero slott och slottsträdgård - slottsbutik

Mer att se och göra i närheten

Sammanfattningsvis kan vi sägs att Sofiero slott och slottsträdgård är ett väldigt fint besöksmål! Slottet ligger i Helsingborg med 20 sevärdheter, som också är en trevlig stad att upptäcka. Här kan du till exempel uppleva stadskärnan, stranden, Fredriksdals friluftsmuseum, Tropikariet, Ramlösa Brunnspark och den pittoreska lilla stadsdelen Råå. En annan trevlig stad i närheten är Landskrona och här med 12 upplevelser. Dessutom kan vi tipsa om att göra en utflykt till den natursköna ön Ven med våra 10 tips.

Bästa i Skåne
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du varit vid Sofiero slott och slottsträdgård? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om Sofiero slott och slottsträdgård

  • Landskap: Skåne
  • Län: Skåne län:
  • Kommun: Helsingborg
  • Adress: Sofierovägen 131
  • Byggherre: Oscar II
  • Byggstart: 1865
  • Färdigställande: 1876
  • Ägare: Helsingborgs kommun
  • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats.

Visningar och aktiviteter

  • Guidade turer: Guidade turer ges flera gånger varje dag under högsäsong. Guidningen kostar 100 kr för vuxna och 50 kr för barn (2021).
  • Guidning i mobilen: Med appen Guide Helsingborg kan man upptäcka Sofiero på egen hand. 
  • Barnens Sofiero: I parken finns en lekplats, Prins Oscars sagoskog samt en barnkarta för att hitta platser som är roliga för barn.
  • Evenemang: Olika utställningar, konserter och andra evenemang arrangeras på Sofiero. Konserterna arrangeras av externa aktörer.

Service och praktisk info

  • Öppettider: Under högsäsong april-september håller slott, park och utställningar öppet dagligen 10-18. Under lågsäsong september-april håller parken öppet dagligen 10-16. Observera att restauranger och butiker har separata öppettider.
  • Priser: Under högsäsong tas entréavgift ut. Vuxen 120 kr och barn under 18 år fri entré. Kulturkortet ger fri entré.
  • Matservering: Sofiero slottsrestaurang samt café i Orangeriet. Det är också tillåtet att ta med egen picknick, men man får inte grilla.
  • Butik: Sofiero blomster & trädgårdshandel samt Slottsbutiken
  • Parkering: Stor parkering finns mitt emot entrén. Parkeringen är vanligtvis kostnadsfri, men avgift kan tas ut vid evenemang.
  • Regler: Hundar är välkomna i parken, men inte på slottet, och måste vara kopplade. Cyklar får inte tas med in i parken.

Tillgänglighet

  • Parkering: Fyra parkeringsplatser för personer med rörelsenedsättning finns framför entrén.
  • Utomhusmiljö: Många av gångvägarna är tillgängliga med rullstol. Vissa delar av parken kan inkludera lutning och ojämnheter. Under högsäsong finns en tillgänglighetskarta ett hämta i entrén.
  • Inomhusmiljö: Slottet är gammalt och saknar en del tillgänglighets-anpassningar. I slottet finns (en något trång) hiss till alla våningar. Korridorerna är smala och det finns trösklar mellan rummen.
  • Toaletter: Tre tillgängliga toaletter finns. Under lågsäsong är endast toaletten vid entrén öppen.
  • Ledsagare: Ledsagare och personlig assisten har fri entré mot uppvisande av ledsagarbevis, tillsammans med betalande brukare. Ledarhundar är välkomna.

Hitta till Sofiero slott och slottsträdgård

  • Bil: Från centrala Helsingborg tar det knappt 15 minuter med bil till Sofiero. Parkering finns utanför, och även möjlighet att ladda elbil.
  • Kommunalt: Ta dig till Helsingborg med SJ-tåg eller, om du reser inom Skåne, Öresundståg eller Pågatåg. I Helsingborg tar du stadsbuss nr 8 i riktning mot Domsten och Hittarp. Gå av vid hållplats Laröd Sofiero huvudentré.
  • Cykel: Cykelleden Kattegattleden går hela vägen från Göteborg till Helsingborg, och från denna kan enkelt vika av mot Sofiero slott och slottsträdgård.

Historia vid Sofiero slott och slottsträdgård

  • 1865: Sofie Ro uppfördes åt dåvarande prins Oscar och prinsessan Sofia av Nassau. Då omfattade byggnaden endast en våning utöver vind och källare.
  • 1872: Oscars äldre bror Karl XV dog och Oscar blev därmed kung Oscar II. Nu var det Sveriges kungafamilj som residerade vid slottet.
  • 1876: Slottets andra våning stod klar, och slottet fick det utseende det har idag. Här genomfördes politiska möten och man tog emot internationella besök.
  • 1890-talet: Sofia hade problem med hälsan och ordinerades torr skogsluftt, varför besöken på Sofiero blev alltmer glesa.

1900-talet till nutid

  • 1905: Kungaparet skänkte Sofiero i bröllopsgåva till barnbarnet Gustav Adolf och hans nya hustru, den engelska prinsessan Margareta.
  • 1907: Oscar II avled och Gustav Adolf och Margareta blev därmed kronprins och kronprinsessa. Under kronprinsessan Margaretas tid moderniserades slottets inredning och stort arbete lades ner på att utveckla slottsträdgården.
  • 1920: Margareta insjuknade i öroninflammation när hon väntade parets sjätte barn. Inflammationen utvecklades oväntat till blodförgiftning och hon avled den 1 maj, endast 38 år gammal.
  • 1923: Gustav Adolf gifte sig för andra gången, med den engelska kvinnan Lady Louise Mountbatten.
  • 1950: Gustav Adolf och Louise blev kung och drottning när Gustav Adolfs far, kung Gustav V, avled.
  • 1973: Gustav Adolf avled och donerade Sofiero slott och slottsträdgård till Helsingborgs stad. Slottet och trädgården öppnade strax därefter för allmänheten.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev