Abecita Popkonst & Foto är ett spännande konstmuseum som du inte vill missa om du har vägarna förbi Borås. Eller förresten, du behöver inte ha vägarna förbi – det är definitivt värt att ta en omväg för att uppleva detta personliga och fascinerande museum.
Innehållsförteckning
Abecita Popkonst & Foto
Abecita Popkonst & Foto visar upp foto- och konstutställningar av hög kvalitet. Varje år presenteras en rad kända fotografer med utställningar och föreläsningar, under så kallade fotokvällar. Museet har också en stor egen samling av verk av framstående konstnärer, som Warhol, Rauschenberg, Bourgeois, Hockney, Hamilton, Borofsky och Katz.
Vi är säkra på att konstkännare älskar detta ställe, men detta är också en plats för såna som oss, det vill säga helt vanliga konst-okunniga människor. Vi kan ibland tycka att vissa konstmuseer är lite halvtråkiga, men detta var något helt annat. Konstverken talade till oss och vi fastnade länge vid den ena utställningen efter den andra.
Abecita Popkonst & Foto liggeri Knalleland i Borås, inte långt från Borås Djurpark.
Ett konstmuseum blev till – en ovanlig historia
Det var inte alls meningen från början att det skulle bli ett museum. Bengt och Berit Swegmark, som bodde i Borås, började på 1970-talet samla på internationell konst i sitt hem. Samlingen växte och med tiden blev det oundvikligt – detta måste bli ett museum!
Men hur får man finansiering till ett museum, och var hittar man lokaler? Bengt och Berit är eldsjälar som lagt allt sitt engagemang på konsten. De såg till att hitta finansiärer för sitt projekt, och lokal hittade de via Bengts dåvarande andra yrke – företagandet med Abecita korsettfabrik.
Abecita Popkonst & Foto – ett personligt konstmuseum
Abecita Popkonst & Foto är inte som andra konstmuseer. Detta är ett personligt museum som helt och hållet skapats och utvecklats av Bengt och Berit. Att de varit, och är, engagerade i precis allt gör att man tydligt känner en röd tråd genom allt som presenteras.
Vi fick en kortare liten guidning av Bengt och en längre pratstund med båda. Vilket fantastiskt varmt, härligt och engagerat par! Man kan så tydligt känna av engagemanget för konsten och museet, men också för Borås som stad. Vi förstod att paret varit drivande när det gäller stadens konst och kultur, och bland varit ledande för att få den stora Pinocchio-statyn till staden.
Ständigt nya utställningar
På museet visas en rad utställningar samtidigt, och dessa byts några gånger per år, så att det hela tiden finns något aktuellt att se. Här är några ord om några av de utställningar vi kikade på:
Borås – Alla tiders stad (27 maj – 23 januari 2021) är en utställning där Borås Tidning presenterar historien om det moderna Borås genom tidningens pressfoton. Den här utställning är kanske extra spännande för Boråsbor men vi, som inte har någon relation till Borås, fastnade också ganska länge här.
Vi hittade till exempel foton från en legendarisk konsert i Borås 1963, med Ringo Starr, George Harrison, Paul McCartney och John Lennon. Killarna lyckades tydligen inte imponera på Borås tidning den gången, men det gick ju bra för dem sedan ändå … Och känner du igen killen med glasögonen på bilden nedan? Det är en mycket ung Christer Björkman!
Några foton visade också uppförande och avtäckning av en del av stadens konstverk. Här var det som om cirkeln om Borås som konststad blev sluten – här kunde vi stå och betrakta konst om konsten!
Peggy Anderson – The Morning Dip (27 maj – 10 oktober 2021) är en utställning som lyfter ritualen kring morgondoppet i Torekov, då man tidigt på morgonen promenerar till bryggan iklädd badrock. Vi besökte nyligen Torekov och reagerade på alla människor i badrock – även de som kom cyklande – och därför talade denna utställning extra starkt till oss. Man kan stå länge vid varje bild och fundera över personerna på bilderna och deras liv.
Möten – ur samlingarna (27 maj – 10 oktober 2021) visar fotoporträtt ur museets samling av konstnärer. Här kan man se foton med fokus på det sociala mötet.
Clas Hillén (25 februari – 10 oktober 2021) är en fotograf som arbetar med street photografy, eller gatufotografering som det heter på svenska. Den här utställningen var riktigt läcker och vi fastnade här en bra stund.
Vår kanske absolut favorit på hela museet blev fotot på den äldre mannen och den äldre kvinnan framför den röda bilen. Vilket läckert fångat ögonblick!
Pris till textilkonstnärer
Abecita Popkonst & Foto delar regelbundet, genom Stiftelsen Fokus Borås, ut ett pris till nordiska textilkonstnärer – Nordic Award in Textiles. Prissumman är 150 000 kronor och syftet är att främja den textila konstens utveckling.
Varje konstnär som tilldelas priset får ställa ut på museet, och därefter lämnas ett konstverk kvar som minne från utställningen. År 2009 gick priset till Silja Puranen från Finland, och nu hänger ett av hennes verk kvar på museet (nedan).
År 2011 gick priset till isländska konstnären Hrafnhildur Arnardottir, och hennes kvarlämnade eldröda verk kan du också se på museet.
Tack till Abecita Popkonst & Foto
Vi vill tacka för ett spännande och intressant besök, som bidrog starkt till vår känsla för Borås som konststad. Så härligt att se att engagerade människor kan betyda så mycket för en stads identitet. Vi röstar för att nästa staty i staden blir en konstnärligt cool staty över paret Swegmark!
Mer att uppleva i konststaden Borås
Det är definitivt värt att göra en avstickare till Borås bara för att se Abecita Popkonst & Foto, men när du ändå är här kan du också passa på att se stadens offentliga konst. Du kan till exempel spana in den 9 meter höga statyn Walking to Borås (Pinocchio-skulpturen), men utöver den finns det många andra konstverk.
Borås är också känt för sina muralmålningar, varav många skapats under Street Art-festivalen No Limit. Du kan ta en karta för att leta upp dem i turordning, eller bara strosa på måfå.
Det finns också fler konst- och designmuseer, vilket bidrar till att sätta Borås på kartan som konststad. Du kan spana in Borås konstmuseum och Textilmuseet, som båda är intressanta.
Var kan man stå med husbil?
För att besöka Abecita Popkonst & Foto över dagen hittar du parkeringsplatser strax utanför museet, alternativt vid Borås Djurpark (600 meter bort). Om du vill stanna över natten finns en ställplats på parkeringsområdet Astern, inte långt från Stadsparksbadet.
Läget är utmärkt för att besöka staden och priset är helt ok (150 kronor inklusive el). I övrigt är det en lite knepig plats som lutar ganska ordentligt, där man inte riktigt förstår hur man ska stå, och där trafiken är nära. Toalett finns ej, men vanliga små soptunnor finns.
Har du besökt Abecita Popkonst & Foto i Borås? Gillar du konstmuseer och konstupplevelser?
Habo kyrka och Bottnaryds kyrka – fantastiska träkyrkor
Habo kyrka och Bottnaryds kyrka är två helt fantastiskt vackra träkyrkor i Västergötland respektive Småland….
Att göra i Vänersborg – våra 5 bästa tips
Vad kan man göra i Vänersborg? Vi kom hit med husbil efter att vi följt…
Att besöka Göteborg – weekend med mat och nöjen
Gästskribent: Hannah Lates I samarbete med Goteborg.com gav vi oss ut på en resa genom…
Gudhems klosterruin i Gudhem, Falköping
Gudhems klosterruin ligger i Västergötland och berättar historien om ett av Sveriges första kloster. Kanske…
Töreboda, Hajstorp och Sveriges minsta färja
Töreboda är en liten ort i Västergötland, som ligger utmed Göta kanal. Här hittar man…
First Camp Hökensås i Tidaholm – natur och fiske
First Camp Hökensås – Tidaholm är en camping för dig som gillar fiske och friluftsliv….
Läckö slott – De la Gardies sagoslott vid Vänern
Läckö slott speglar sig i Vänern med sina tinnar och torn, och känns nästan som…
En hotellnatt på Gothia Towers i Göteborg
Den här helgen har vi spenderat en hotellnatt på Gothia Towers i Göteborg. Vi kan…
Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg
Gunnebo slott och trädgårdar ligger strax söder om Göteborg och kan besökas året om. Här…
Att göra i Hjo – 12 tips till trästaden vid Vättern
Vad kan man göra i Hjo? Denna fina lilla trästad vid Vättern är en riktig…
Att göra i Borås – 15 tips till konst- och textilstaden
Vad kan man se och göra i Borås? Borås är en spännande stad som bjuder…
Trollhätte kanal med husbil – en resa längs Göta älv
Trollhätte kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I…
Sjötorp – och slussarna i Norrqvarn
Sjötorp ligger vid Vänern och är platsen där Göta kanal börjar eller slutar, beroende på…
Forsvik – Göta kanals äldsta sluss och Forsviks bruk
Forsvik är ett litet samhälle i Västergötland som framför allt är känt för två saker:…
Tivedens nationalpark – vandring i vilda skogar
Tivedens nationalpark bjuder på härliga naturupplevelser i vilda skogar med dramatiskt stora stenblock. Här finns…
Wassbackens camping – och slussen i Tåtorp
Wassbackens camping i Töreboda har ett fantastiskt läge vid Göta kanal. Kanalen rinner alldeles intill…
Karlsborgs fästning – mäktigt 1800-talsbygge vid Vättern
Karlsborgs fästning skulle byggas på 10 år, men bygget drog ut på tiden och tog…
Weekend i Göteborg – norska Hannahs bästa tips
Gästskribent: Hannah Lates Vi hade en fantastisk weekend i Göteborg i samarbete med Göteborg &…
Fin hembygdsgård vid Vättern – välkommen till Brandstorp
Vilken fin hembygdsgård vid Vättern! Vi har besökt Brandstorps hembygdsförening, vilket var överraskande intressant och…
Att göra i Trollhättan – våra 10 bästa tips
Vad kan man göra i Trollhättan som turist? Vi kom hit med husbil direkt efter…
Bruket Street Art – foton från Wargöns bruk i Vänersborg
Bruket Street Art är ett stort område med graffiti och gatukonst vid nedlagda Wargöns bruk…
Camping i Mariestad – magiskt på First Camp Ekudden
Sugen på camping i Mariestad? Vi har spenderat ett dygn på First Camp Ekudden –…
Göta kanal med husbil – stor guide med tips
Göta kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I…
Varnhem – Varnhems kloster och klosterkyrka
Varnhem ligger i Västergötland och här hittar du Varnhems klosterkyrka och ruinerna av Varnhems kloster,…
Fakta om Abecita Popkonst & Foto
- Landskap: Västergötland
- Län: Västra Götalands län
- Kommun: Borås
- Adress: Herrljungagatan 15, Knalleland
- Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.
Visningar och aktiviteter
- Utställningar och vernissage: Regelbundet visas nya utställningar och genom nyhetsbrev kan man få info om vernissage, föreläsare med mera.
- Guidade visningar: Visningar för grupper kan bokas i förväg, om utställningar, museets historia och konstnärer i samlingarna.
- Konferens: Konferens kan arrangeras i kreativ miljö på museets femte våning.
Service och praktisk info
- Öppettider: Museet håller för närvarande öppet tisdag-fredag 11-16 samt lördag-söndag 11-15 (sep 2021). Observera att museet håller stängt vissa helgdagar och att öppettiderna kan ändras.
- Priser: Vuxna 100 kronor (kaffe ingår) och studerande 50 kronor (2021). Barn under 15 år har fri entré i föräldrars sällskap.
- Café: Kaffe och bakverk finns i museets café.
- Butik: Vid cafét finns en liten shop med fotoböcker och posters.
Hitta till Abecita Popkonst & Foto
- Bil: Kör till Borås och följ skyltar mot “Knalleland” och “Djurpark” ända fram parkeringarna. Sväng därefter höger på Herrljungagatan och fortsätt cirka 300 meter.
- Kommunalt: Från Göteborg kan du resa med buss 100 till Borås Resecentrum, där du byter till buss 3 mot Knalleland. Du kan också ta tåg från Herrljunga och hoppa av i Knalleland.
bmlarsreseblogg säger:
Vilket härligt inlägg från Abecita Popkonst &Foto. Visst är det otroligt; Detta är ett museum helt i vår smak som vi pratat om att besöka i flera år, vi har 10 mil dit, men har vi varit där? Not!
Däremot har vi besökt Fotografiska i Stockholm 5 – 10 gånger….
14 september 2021 — 8:39
Helena säger:
Så roligt att ni gillade inlägget! Och hoppas ni får chans att planera in ett besök, verkligen värt det! 🙂
14 september 2021 — 17:46
Sofia (Longboardlady) säger:
Vilken trevlig morgonläsning! 🙂 Nästan så att man längtar hem ju! Nästa vända till Borås ska jag kanske se om jag hinner en sväng till Abecita.
14 september 2021 — 9:35
Helena säger:
Ja, men det måste du ju försöka hinna med! 🙂 Mer om Borås kommer lite senare i veckan förresten!
14 september 2021 — 17:47
Monica säger:
Vad kul ni varit där och berättar så bra. Jag var på nordiskt cancermöte i Borås, kul de la det där och inte i Göteborg. Det var otroligt fullspäckade dagar men en man hade fått i uppgift att köra runt i stan en sväng och berätta dess historia. Så trevligt. Och jag blev imponerad av både sjukhus och personal, så proffsiga. Och hoppade över nån middag och kollade lite vad som fanns, fin stad och så trevliga människor. Idag hör man mest om problem och våld även där så tvekat faktiskt att åka dit. Så intressant att ni stannade där och gjorde ett fint reportage.
14 september 2021 — 15:28
Helena säger:
Så roligt att det uppskattas! 🙂 Intressant att höra om ert besök i Borås! Guidningar är ju alltid intressant, och ger en annan inblick. Mer om Borås kommer lite senare i veckan!
14 september 2021 — 17:48
Ditte säger:
Vad roligt! Länge sedan jag nu var i Borås men kommer jag hit igen ska jag absolut ta mig till Abecita.
Borås är ju överlag en stad med mycket kultur och konst av skilda slag.
Tack för detta trevliga besök.
14 september 2021 — 16:58
Helena säger:
Visst är Borås en stad med mycket konst och kultur! Och just Abecita gjorde allra mest intryck på oss! 🙂
14 september 2021 — 17:49
BP säger:
Ett museum helt i min smak. Borås har ett helt nytt tänk, bland annat med att sedan minst tio tillbaka främja graffiti-konstnärer. Stan är verkligen en förebild för ett tänk ”outside the box”. Det skulle vara kul om fler svenska städer skulle följa efter.
14 september 2021 — 19:54
Lena - gott för själen säger:
Kul ställe! Ni lyckas verkligen förmedla er entusiasm över det museet. Roligt med annorlunda. besöksmål.
Kram Lena
22 november 2021 — 5:53