Tjolöholms slott är ett fantastiskt vackert byggnadsverk, med överdådig arkitektur och spännande tekniska bekvämlighetslösningar från 1900-talets absoluta början. Detta är ett slott du inte vill missa att besöka!
Innehållsförteckning
Tjolöholms slott
Man vet inte riktigt vilka ord man ska använda när man beskriver Tjolöholms slott. På den egna webbplatsen skriver de att slottet sägs vara ”en av Sveriges märkligaste byggnader”. Ja, kanske? Nog känns det lite osvenskt alltid. Men mest av allt är vi imponerade. Detta måste vara ett av Sveriges vackraste slott, och när man går igenom rummen är det svårt att komma ihåg att stänga munnen …
Tjolöholms Slott ligger på en halvö i Kungsbackafjorden i Halland, cirka 4 mil söder om Göteborg.
Slottets historia – brittisk stil och för tidig död
Egendomen Tjolöholm är känd sedan 1200-talet och marken har ägts av ett flertal finare släkter. År 1892 köptes Tjolöholm av det svensk-brittiska paret James Fredrik och Blanche Dickson. De lät uppföra ett stort stuteri för uppfödning av rashästar.
År 1897 utlyste Blanche Dickson en tävling för arkitekter om ett slott i elisabetansk stil. Visserligen kom arkitekten Lars Israel Wahlman tvåa i tävlingen med sitt bidrag ”Hobgoblin”, men det var ändå han som till slut fick äran att rita Fredriks och Blanches slott.
Inspiration hämtade han från Storbritannien och Arts- & Craftrörelsen, där man fokuserade på hantverk och konsthantverk, som en motreaktion mot den industriella revolutionen.
Båda makarna Dickson gick bort plötsligt
James Fredrik Dickson hann i stort sett inte se något alls av slottet, eftersom han dog strax efter att det började byggas. Efter att ha skurit sig i ett finger virade han blyhaltigt papper från en flaska om skadan, vilket ledde till en blodförgiftning som han inte överlevde.
Blanche Dickson var mycket engagerad i slottet och såg efter makens död till att bygget fullföljdes. År 1904 stod slottet klart, men Blanche fick inte heller njuta av det speciellt länge. Två år senare reste hon till Ceylon (nuvarande Sri Lanka) för att besöka sina bröder som hade teplantage där. Under den långa båtresan hem drabbades hon av dysenteri och avled mitt ute på Indiska oceanen.
Nya ägare till Tjolöholms slott
Tjolöholm ärvdes av James Fredriks och Blanches dotter, som också hette Blanche och som gifte sig med greve Carl Bonde. Tillsammans med sina fyra söner bodde de på slottet fram till 1920, då de skilde sig.
Därefter fortsatte Blanche använda slottet som sommarhus, och efter hennes död köptes hela egendomen av Göteborgs stad. Sedan 1987 är godset en stiftelse, med Kungsbacka kommun som huvudman.
Slottets trädgårdar
Arkitekten Lars Israel Wahlman fick inte bara i uppdrag att rita ett slott, utan var också den som fick utforma trädgårdarna. Och nog lyckades han bra med detta!
Tjolöholms slott ligger fantastiskt fint, och från slottet och trädgårdarna har man utsikt ut över havet.
Här finns också köksträdgård och blomsterplanteringar. Man kan upptäcka trädgårdarna på egen hand om man vill, eller följa med på en guidad trädgårdsvisning med någon av slottets kunniga trädgårdsmästare.
På rundtur i slottet
Nog för att slottet är praktfullt utanpå och nog för att trädgårdarna är fantastiska, men den riktiga höjdpunkten är ändå att besöka Tjolöholms slott invändigt. Slottets salar och rum är mäktiga och bjuder på otaliga snidade detaljer och designmässiga överraskningar. Dessutom fascineras man av alla tekniskt smarta lösningar – ofta extremt högteknologiska och avancerade för sin tid.
I vanliga fall ges guidade visningar, men på grund av pandemin får man för tillfället gå runt på egen hand med en skriftlig guide istället. Men här och var i rummen stötte vi på slottets personal, som engagerat svarade på alla frågor. Det gick inte att missta sig på entusiasmen. Och vem skulle inte vara engagerad och entusiastisk om man fick jobba i en sådan här fantastisk miljö?
Vi visar ett urval av våra foton, men även om det är många ska du inte förledas att tro att du nu redan sett allt. Långt ifrån! Slottet är enormt och varje millimeter är dekorerad på ett nytt uppfinningsrikt sätt. Man kan roa sig med att studera stuckaturer, målningar och olika små figurers ansiktsuttryck.
Till och med detaljer som lampknappar, handtag och vred är dekorerade. På räcket i den stora trappan finns fyra figurer, varav två är Mickel Räv och Bocken Bruse. De andra två är hemlighetsfulla … som så mycket annat i det här huset!
I den stora salongen står ett piano, men det är inte vilket piano som helst. En av de entusistiska anställda erbjöd sig att visa. Man behöver inte kunna något alls om pianospelande. Det är bara att välja ett stycke man gillar och sedan trampa på pedalerna … och vips så stiger fagra toner ut ur instrumentet!
Men det är inte bara det ”självspelande” pianot som överraskar. Vad sägs om en handvevad knivpoleringsmaskin? Eller kanske en fotogendriven hårtork som du ställer bakom stolen, och sedan fäller ut hårsvallet över?
Slottets badrum är utrustade med en rundspolande dusch, som sprutar vatten från ovan, från sidorna och underifrån. Detta var så modernt det kunde bli år 1904!
Utställningar på Tjolöholms slott
Förutom att man kan se alla de vackra rummen på Tjolöholms slott så visas också olika utställningar. I år visas utställningen ”Queen Victoria – dressed to rule an empire”, om exklusivt kungligt 1800-talsmode.
Dessutom visades just nu en utställning om underkläder på viktoriansk tid.
Tjolöholms vagnsmuseum
Innan eller efter besökte kan man också passa på att kika in i vagnsmuseet. Här kan man se vagnar och slädar, men också till exempel sadlar för ”nobla kvinnor” (det vill säga kvinnor som inte fick göra något så osedligt som att sitta gränsle över en häst). Det mest intressanta här är dock dammsugaren som väger ett ton (!). Dammsugaren ser du här nedanför, och de olika munstyckena på en separat bild till vänster …
Allmogebyn
När du besöker Tjolöholms slott ska du inte missa att kolla in den otroligt charmiga Allmogebyn. Blanche Dickson var mycket engagerad i bygget av tjänstefolkets bostäder, som blev ett litet ”idealsamhälle” i nationalromantisk stil. En av stugorna (Hemtrefnaden) är inredd som en museistuga, och de övriga kan hyras för boende.
Blanche Dickson hade ett starkt socialt engagemang, och såg till att alla bostäder var ändamålsenliga och hade en egen liten köksträdgård. Hon delade till och med ut pris för de bäst skötta trädgårdarna, och när ett barn föddes i arbetarbyn fick föräldrarna en uppsättning babykläder och fem kronor på ett sparkonto.
I arbetarbyn fanns också sjukstuga, Folkets hus (nuvarande Storstugan) och en fin slottskyrka.
Naturområden runt Tjolöholms slott
Tjolöholms slott ligger vackert, omgivet av hav och grön natur. Här finns mängder av olika promenadstigar, för den som vill njuta av lugnet.
Att besöka Tjolöholms slott
Summa summarum kan vi konkludera att det är fantastiskt att besöka Tjolöholms slott, oavsett om du gillar natur, vackra trädgårdar, arkitektur, design eller historia. Slottet håller öppet alla dagar under sommaren och under fredag-söndag under resten av året. Ibland kan öppettiderna ändras på grund av tillfälliga evenemang, så kolla gärna slottets egen webbplats innan besöket.
Att se slottet kostar för närvarande 150 kronor för vuxna och 75 kronor för barn (2021). På slottsområdet finns matservering, fika och aktiviteter för barn.
Var kan man bo eller stå med husbilen?
Boende finns i Allmogebyn. För den som reser med husbil/husvagn finns en separat del på den stora parkeringen utanför slottet som är skyltad ”Ställplats/Quick Stop”. Här är man välkommen med husbil eller husvagn mot en avgift på 185 kronor/dygn. Det finns ingen service på ställplatsen men vid bilparkeringen, cirka 150 meter från ställplatsen, finns toalett och dusch. Utöver denna ställplats råder campingförbud på hela Tjolöholmshalvön.
Video från Tjolöholms Slott
Mer att se och göra i närheten
Om du gillar slott kan du också besöka Gunnebo Slott och Trädgårdar, som ligger cirka fyra mil norr om Tjolöholm. Här i närheten kan du också besöka Göteborg och öar som Öckerö och Hönö. Om du istället åker söderut är det cirka 4,5 mil till fina Varberg, med Varbergs fästning och alla härliga stränder. Ytterligare ett alternativ är att ta en tar till konst- och textilstaden Borås.
Varbergs kusthotell – en plats att längta tillbaka till
Gästskribent: Magdalena Jag har varit i Varberg vid ett par tillfällen tidigare och då besökt stadens…
Att göra i Halmstad – 16 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Halmstad? Halmstad är en trevlig stad på västkusten, med…
Svenska vingårdar – 4 gårdar med svenskt vin
Svenska vingårdar, finns det? Ja, det gör det, och svenskt vin är dessutom på frammarsch på…
Gekås Ullared – Sveriges största besöksmål
Gekås Ullared är idag Sveriges största besöksmål, med cirka 4,8 miljoner besökare varje år. Vi har…
Att göra i Varberg – 13 tips till en härlig västkuststad
Vad kan man se och göra i Varberg? Varberg är en härlig västkuststad som bjuder på…
Att göra i Falkenberg – 12 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Falkenberg? Falkenberg är härlig västkuststad med mycket att bjuda…
Stränder i Tylösand – Svärjarehålan och Tjuvahålan
Nu har vi kommit hem till Sverige, efter vår rundresa i Polen och Tjeckien, och vårt…
Lilla Napoli i Falkenberg – pizzerian där man bokar deg
Lilla Napoli i Falkenberg är pizzerian för dig som vill uppleva en äkta napolitansk pizza, bakad…
Svenska Hallandsvägen – FREEDOMtravel Temavägar
Svenska Hallandsvägen är en temaväg som tar dig med genom vackra Halland, för att få uppleva…
Att göra i Tylösand – 13 tips till ett sommarparadis
Vad kan man se och göra i Tylösand? Tylösand, som ligger i Halmstad, är på sommaren…
Varbergs fästning – besök i museum och guidad visning
Varbergs fästning är en mäktig försvarsbyggnad med en lång historia. Danskar och svenskar har krigat om…
Har du besökt Tjolöholms slott?
Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i närheten av slottet?
Fakta om Tjolöholms slott
- Landskap: Halland
- Län: Hallands län
- Kommun: Kungsbacka
- Läge: I norra Halland, på en halvö i Kungsbackafjorden
- Byggherre: James Fredrik och Blanche Dickson
- Arkitekt: Lars Israel Wahlman
- Byggstart: 1898
- Färdigställande: 1904
- Ägare: Stiftelsen Tjolöholm
- Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats.
Visningar och aktiviteter
- Visningar: För närvarande får man, på grund av pandemin, besöka Tjolöholms slott på egen hand, men i vanliga fall arrangeras visningar. Även trädgårdsvisningar anordnas.
- Aktiviteter för barn: ”Jakten på det försvunna Tjolöholm”, Tjolöholms lekby i Manegen samt badstrand med lekskeppet ”Montrose”. Under normala omständigheter arrangeras också dramatiserade barnvisningar.
- Naturupplevelser: I naturomårdena finns möjlighet till vandring, geocaching, fågelskådning, bad, pickning, kajakhyra med mera.
- Evenemang: På slottet arrangeras, under normala omständigheter, olika evenemang såsom julmarknad, skördefest, påskfirande, veteranbilsutställning, sommarteater och konserter.
- Bröllop, fest och möte: På slottet kan man arrangera bröllop, fest, möte, konferens och olika former av event. Familjemiddagar och bröllop kan också arrangeras i Storstugan.
Service och praktisk info
- Öppettider: Man kan besöka Tjolöholms slott hela året, dagligen under sommaren och fredag-söndag resten av året. Öppettiderna kan variera beroende på evenemang och annat. Se slottets webbplats för aktuell information.
- Priser: Entré till slottet vuxen 150 kr och barn 75 kr (2021). Att leka i lebyn kostar 60 kr för barn (2021).
- Toaletter: Toaletter finns i Manegen, utanför Magasinet, i Storstugan och vid parkeringen.
- Matservering: Restaurang Storstugan erbjuder lunch och fika. Kafé Manegen serverar lättare lunch och fika. Man är välkommen att ta med picknick till slottsträdgården och naturområdena.
- Butik: I slottsbutiken säljs presenter och delikatesser.
- Boende: Boende i eget hus i historisk miljö finns i Allmogebyn.
Tillgänglighet
- Parkering: Om du har parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan du parkera på grusparkeringen närmast parkeringsautomaten, längs vägen mot stranden nordväst om slottet samt utanför Storstugan.
- Inomhusmiljöer: Slottets paradvåning är tillgänglig med hjälp av tillfällig ramp. Slottets övre våningar nås däremot endast med trappor. För beställning av guidning för personer med synnedsättning eller med teckentolkning, kontakta slottet.
- Utomhusmiljöer: Kring slottet, Allmogebyn, Storstugan och Slottskyrkan finns breda gångvägar med finkornigt grus.
- Toaletter: Tillgänglig toalett finns i Slottsbutiken, i Storstugan och vid parkeringen. Slottets tillgängliga toalett öppnas vid behov .
Hitta till Tjolöholms slott
- Bil: Från E6/E20 väljer du avfart 58, Fjärås/Tjolöholm. Följ därefter skyltning. Vid slottet finns sammanlagt cirka 3000 parkeringsplatser.
- Kommunalt: Ta pendeltåg från Göteborg till Kungsbacka, därefter buss 732 mot Frillesås. Från hållplatsen Torpa Smedja är det ca 3,5 kilometers promenad. Under några sommarveckorna finns också ”Hemesterbussen”, som är en Hop On-Hop Off buss i Kungsbacka kommun.
Annar Aas säger:
Vilket fint reportage från i Tjolöholms slott. Själv har jag haft både vigslar, dop o minnnestunder på slottet under mina år som kh i Mölndal. Tyckte det var lika stort varje gång. Har givetvis deltagit i gaidade turer, och fachinerats av historien omkring hela anläggningen. Ni är fantastiska skildrare av platser ni besökt.
11 september 2021 — 9:30
Helena säger:
Åh vad fint med ceremonier här! Och tack så mycket för fina ord om våra reportage! Så roligt att höra! 😀👍
11 september 2021 — 10:41
4000mil säger:
Vilket vackert slott! Helt okänt för mig.
Jag frågar. Christofer, Halmstadsonen, om han varit där och hann stirrar förvånat och uppfört på mig:
-Kungsbacka, vad skulle jag ända där uppe att göra???
Dessa lokalpatrioter…. 😂
11 september 2021 — 9:58
Helena säger:
Slottet är helt fantastiskt!!! Verkligen värt ett besök! Även om man måste åka ända från Halmstad 😂😂😂
11 september 2021 — 10:42
Veiken säger:
Jag fullkomligt älskar Tjolöholms slott! Det började redan på en av mina första skolresor. Jag minns att jag höll på att ramla baklänges när jag såg duschen och badrummet. Det har blivit mänga besök sedan dess. Alltid lika nöjd!
PS Den som ska åka dit när det är vackert väder måste ta med sig badkläder och bada i havet där!
Tack för att toppeninlägg!
11 september 2021 — 13:45
Helena säger:
Jag förstår dig verkligen, blev också väldigt förtjust i detta slott! Roligt att du gillade inlägget!
11 september 2021 — 16:19
bmlarsreseblogg säger:
Tjolöholm hamnade vi på förra sommaren när vi hade en stund över på väg från Göteborg till Halmstad. Vi höll på att inte komma därifrån, allt var så fint; slottet, trädgården, den lilla arbetarbarn och fina utställningar. Väl värt ett besök!
11 september 2021 — 15:41
Helena säger:
Förstår er! Det finns mycket att se och uppleva här. Vi såg omgivningarna första kvällen, sov kvar och såg själva slottet nästa dag.
11 september 2021 — 16:21
BP säger:
Det slottet gillar jag skarpt. Det är nog det mest udda slottet jag någonsin sett. Det passar liksom inte in i ”en stil”, vilket jag tycker om. Även interiören är udda. Konstigt nog tänkte jag på Marrakesh där, vet inte varför, färgerna kanske. Även slottet trädgård är minst sagt annorlunda:-)
11 september 2021 — 19:45
Helena säger:
Visst är det speciellt!? Vi gillar det oxå mycket. Ett av rummen hade lite orientalisk stil, så det kanske bidrog till Marocko-känslan! 🙂
13 september 2021 — 15:55
Monica säger:
Fantastiskt är det och känns mycket brittiskt. Bara där vi mött sådan entusiasm, ofta. Vi fotade och diskuterade och då kom personalen och berättade mer. Tror t o m en mycket närstående blev erbjuden jobb, ja det hände då och då så vi svenskar har en del att tillföra i kunnande 🙂 och här har vi varit och på öarna ni nämner, Öckerö och Hönö. Tur man gjort så mycket så det är inte så farligt nu tycker jag under pandemin med mer stillhet i hemmet, med klokskap och egna restriktioner går det bra ännu med socialt liv. Däremot skulle jag vilja ge vissa talesmän/kvinnor på FHM ordentliga restriktioner och att de försöker få mer kunskap om det mesta.
Tänkte på slottet, hade de skolor också? Var ju vanligt och överklassen gjorde en hel del bra och klokt.
11 september 2021 — 21:38
Helena säger:
Ja, brittiskt var det nog på många sätt. Stilen är brittisk, och ägarna hade släkten i Storbritannien och hämtade både inspiration och inredning därifrån, om jag förstod det rätt. Intressant fråga om skola! Det var inget jag läste om, men vad vet jag, det är ju möjligt?
13 september 2021 — 16:00
Katarina säger:
Vilket otroligt bra reportage! Stort tack för ett trevligt besök och att jag hade turen att jobba den dagen ni var på slottet! Och vilka fina bilder! 😃👍
12 september 2021 — 21:18
Helena säger:
Tack så mycket! Vad roligt att höra att reportaget uppskattades! 🙂 Tack så hemskt mycket för fint mottagande och bra info!!
13 september 2021 — 16:01
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Välkänt för mig!
02 oktober 2021 — 8:44
Lena - gott för själen säger:
Men herregud vilket slott! Helt galet coolt! Det påminner lite om Hallwyllska med den för tiden avancerade tekniken. Det där ska jag verkligen lägga på minnet.
Kram Lena
22 november 2021 — 5:41