Karthago är en arkeologisk plats i Tunisien, och en stadsdel utanför huvudstaden Tunis. Idag kan man se resterna av det som en gång var ett mäktigt feniciskt rike under antiken – innan romarna bestämde sig för att jämna staden med marken – och som senare blev en plats i det romerska riket.
Innehållsförteckning
Den arkeologiska platsen Karthago
Enligt traditionen grundade fenicierna staden Karthago år 814 före Kristus, även om de troligen använde platsen redan tidigare. Staden växte till ett mäktigt handelscentrum i det feniciska riket, tillsammans med andra feniciska städer såsom Hadrumetum, Kerkuan, Leptis Magna och Utica.
Framgångssagan varade i drygt 600 år, innan staden förstördes under våldsamma former. Idag kan man fortfarande se ruinerna, strax utanför Tunisiens huvudstad Tunis. Observera att du bara ser bottenplanet på byggnaderna, som en gång var betydligt högre och mäktigare.
Karthago ligger i norra Tunisien, strax norr om huvudstaden Tunis, nära den charmiga lilla blåvita staden Sidi Bou Said.
Karthagos uppgång och fall – en dramatisk historia
Efter att Karthago bildats blev staden snabbt ett handelsimperium och politiskt centrum. Från början var området underlydande den feniciska staden Tyros i nuvarande Libanon, men snart blev Karthago självständigt, med flera underlydande feniciska städer.
Staden låg i ständig strid med sina grannar, dels med grekerna på Sicilien, men framför allt med de mäktiga romarna. Under de långa puniska krigen ockuperade Karthago territorier som tillhörde Rom, men romarna såg till att hämnas, och det med kraft.
För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
Cato den äldre
Marcus Porcius Cato, ofta kallad Cato den äldre (234-149 före Kristus) var en romersk statsman som var känd för sitt motstånd mot Karthago. Enligt berättelserna lär han ha avslutat alla sina senatstal med orden ”Ceterum/Praeterea censeo Carthaginem esse delendam” (För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras) oavsett vad han pratade om i övrigt.
Det var bland annat på grund av Cato den äldre som romarna åter förklarade krig mot Karthago år 149 före Kristus, under det tredje puniska kriget. Staden raserades totalt och befolkningen såldes till slaveri. Därefter tog romarna själva över staden. Cato själv fick dock inte uppleva den slutliga upplösningen, eftersom han dog samma år som kriget bröt ut.
Ett Unesco världsarv
Den arkeologiska platsen Karthago är idag, sedan 1979, upptagen som ett världsarv på Unescos världsarvslista. Platsen berättar om flera kulturer och hade en central roll under antiken, och är därför en viktigt kulturell och historisk plats med betydelse för mänskligheten.
Att besöka Karthago
Om du besöker Tunisiens huvudstad Tunis är det väl värt att göra en utflykt till Karthago, som bara ligger strax utanför huvudstaden. Trots att detta under antiken var en mycket mäktig stad är området inte alltför stort, och det kan räcka med en halvdag för att ströva runt bland de olika ruinerna.
Vi spenderade mest tid vid Antoninus badhus. Även om det bara är ruiner kvar är det uppenbart att detta en gång var ett mycket stort badhus, faktiskt det allra största utanför Rom. En ritning visar hur de olika lokalerna en gång var placerade, med varma och kalla rum, pooler och träningslokaler. På den tiden var byggnaden betydligt högre, och det man ser idag är de understa utrymmena, där framför allt tjänstefolket höll till.
Förutom badhuset finns flera andra intressanta ruiner på platsen. Man kan till exempel se resterna av en amfiteater, en teater, en gravplats, ett torn och ett bostadsområde. I närheten finns också ett arkeologiskt museum och The Acropolium, som också är känd som Saint Louis katedral.
Film från Karthago
Här kan du också se en film från Karthago, som Peter har klippt ihop.
Hotellet Golden Tulip Carthage Tunis
Inte så långt från Karthago ligger ett hotell med en passande stil för den som gillar antika feniciska ruiner. Vi åt lunch här, och passade på att spana in det coola poolområdet. Lunchen, som var buffé, smakade för övrigt riktigt bra.
Mer att se och göra i närheten
Inte långt från Karthago ligger den charmiga lilla blåvita staden Sidi Bou Said, som du inte vill missa. Det är också intressant att upptäcka huvudstaden Tunis med dess basarer och gamla medina, som också är upptagen på Unescos världsarvslista.
För den som vill uppleva sol och bad finns förstås också platser som Hammamet, Sousse och Monastir. Missa heller inte att njuta av det tunisiska köket med dess härliga maträtter!
Rida kamel i Tunisien – en ökentur vid porten till Sahara
Rida kamel i Tunisien, hur är det? Det finns massor av kameler (eller dromedarer) i…
Båttur till Kuriat Islands i Tunisien – utflykt från Monastir
I somras gjorde vi en båttur till Kuriat Islands, som ligger utanför Monastir i Tunisien….
Sidi Bou Said i Tunisien – den blåvita staden
Sidi Bou Said i Tunisien är en liten medelhavsstad som är känd för sina charmiga…
Att besöka El Djem i Tunisien – amfiteater och världsarv
Att besöka El Djem i Tunisien är fascinerande! Vi har precis spenderat en vecka i…
Att göra i Sousse i Tunisien – 15 tips
Vad kan man göra i Sousse i Tunisien? Sousse är en härlig och spännande semesterort…
Att göra i Tunisien – 25 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Tunisien? Detta härliga medelhavsland passar perfekt för sol…
Djerbahood på ön Djerba – fantastisk street art i Tunisien
Djerbahood på ön Djerba i Tunisien bjuder på charmiga kvarter och helt fantastisk street art….
Thalassoterapi i Tunisien – Besök på två Thalasso & spa
Vi har testat thalassoterapi i Tunisien, det vill säga behandling där man använder sig av…
Att göra på Djerba i Tunisien – 12 tips till semesterön
Vad kan man göra på Djerba i Tunisien? Djerba är en tunisisk ö som passar…
Fyrhjuling i Tunisien – fartfylld upplevelse i Sahara
Att köra fyrhjuling i Tunisien är en härlig upplevelse. Vi gav oss ut på en…
Bo i tält i Tunisien – under stjärnorna i Sahara
Att bo i tält i Tunisien är en upplevelse. Vi bodde en natt i ett…
Matmata i Tunisien – grotthus, Star Wars, utsiktsplatser
Matmata i Tunisien är en liten berberby i södra Tunisien, där man traditionellt har bott…
Tozeur i Tunisien – oaser, äventyr och Star Wars
Tozeur ligger i den västra delen av Tunisien, och fungerar som utgångspunkt för ökenäventyr och…
Gränder och basarer i Tunis – shopping och folkliv
Vi befinner oss fortfarande på plats i Tunisien, men vår resa börjar närma sig sitt…
Att göra i Hammamet i Tunisien – 13 tips
Vad kan man göra i Hammamet i Tunisien? Hammamet är en tunisisk medelhavsort som är…
Fakta om Tunisien – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Tunisien! Tunisien är bland annat känt för sina romerska ruiner, och för att…
Vad äter man i Tunisien? – 16 tunisiska maträtter och specialiteter
Vad äter man i Tunisien? Vi listar 16 tunisiska specialiteter och berättar om våra erfarenheter…
Öl- och vinkultur i Tunisien
Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré Man tänker kanske mest på soliga stränder, golf och god…
Har du besökt Karthago?
Har du besökt den arkeologiska platsen Karthago i Tunisien? Gillar du historiska sevärdheter?
Fakta om Karthago
- Land: Tunisien
- Läge: Platsen ligger i norra Tunisien, strax norr om huvudstaden Tunis.
- Namn: Karthago eller Kartago. På franska: Carthago. På engelska: Carthage.
Karthagos historia
- 814 före Kristus: Karthago grundades. Från början var området underlydande den feniciska staden Tyros.
- 650 före Kristus: Staden blev självständig, och upprättade en hegemoni (ledande ställning) över andra feniciska bosättningar vid Medelhavet.
- 200-talet före Kristus: Stadens mäktiga välde varade fram till denna period. När staden var som mest mäktig hade den politiskt inflytande över större delen av västra Medelhavet. Under en stor del av tiden låg staden i strid med grekerna på Sicilien och den romerska republiken, vilket ledde till de grekisk-puniska krigen och puniska krigen. Staden tvingades också förhålla sig till berberna, urpsrungsbefolkningen i området.
- 146 före Kristus: Efter det tredje och sista puniska kriget förstördes Karthago och ockuperades av romerska styrkor. Nästan alla övriga feniciska stater som tidigare varit underlydande staden, hamnade i romerska händer.
Byggnader i Karthago
Några av de viktigaste ruinerna som kan ses från den antika staden är:
- Antoninus badhus, från 145-165, anses vara det största i Nordafrika.
- Hamnen ligger vid en kanal och har återuppbyggts av romarna.
- Amfiteatern som till stora delar är förstörd.
- Gravplatsen Tophet är en grottliknande religiös helgedom tillägnad guden Baal-Hammon.
- Teatern som är restaurerad.
- Byrsakullen med torn och ruiner från bostadshus.
- Kolumnbyggnaden visar ruiner från en byggnad med okänt ursprung, kanske Gargilius badhus.
Kerstin Kraft säger:
Ni skriver om intressanta saker men jag saknar era inlägg om husbilslivet ni hade tidigare! För nog kan man väl åka med husbil både i Tunisien Turkiet och många andra platser ni skriver om? Ni börjar tyvärr likna vilken reseskribent som helst! Saknar er gamla inriktning🚍🚐🍾
04 november 2021 — 13:33
Helena säger:
Hej Kerstin! Tack för din kommentar! Ja du, livet är inte alltid helt enkelt att få ihop 😉 Vi har nog alltid varvat husbilsresor och andra resor (med mer husbil på sommarhalvåret och mer flyg på vinterhalvåret), och i år har vi varit ute och rullat med husbilen i cirka fyra månader totalt (i Sverige). Att ta husbilen till Turkiet eller Tunisien skulle vara oerhört spännande (och vi har blivit väldigt inspirerade till det!) men att få ihop det ekonomiskt och tidsmässigt (när man är anställd) är inte helt enkelt. Både i Turkiet och Tunisien kikade vi på campingar (har precis visat tunisisk camping på Insta och kommer visa här också!), dels för att kunna berätta men också för att vi själva drömmer och försiktigt småplanerar inför framtiden … ! Men det krävs en del förutsättningar för att det ska bli av … Just nu fick vi chansen att komma iväg på dessa flygresor och tog då möjligheten. Snart blir det dock en resa med husbil igen (i Sverige)!
04 november 2021 — 13:43
BP säger:
Så olika man kan reagera på era inlägg. Kerstin saknar husbilsinläggen, medan jag tycker det är minst lika roligt att åka snålskjuts med er i Turkiet och i Tunisien. Betydligt mera ”exotiskt” än Söderköping om man säger så.
Kartago och dess historia blev jag matad med på gymnasiet. Tyckte då att det var urtrist. Men när jag ser era bilder och läser er korta och koncisa text så hade jag nog varit betydligt mera uppmärksam om jag hade haft ert material framför mig.
04 november 2021 — 15:13
Monica säger:
Jag tycker ni har utvecklats väldigt mycket och skriver väldigt bra och informativt om historia inte minst varvat med idag finare foton också. Men okej, Söderköping rätt fint också men det finns en hel värld att upptäcka och inse att det bor människor som vi i hela den världen.
04 november 2021 — 16:37
Helena säger:
Monica, tack så mycket för din fina kommentar!! Det du skriver betyder mycket! Vi blandar gärna, Söderköping med Afrika, men sedan blir det ju lite i perioder beroende på vilka möjligheter vi råkar ha 😉
05 november 2021 — 18:33
Helena säger:
BP, tack för din kommentar!! Jag kan ju förstå att man tycker olika. Nånstans vill man göra all nöjda, men det är omöjligt 😉 Kul att du gillade vårt reportage om Karthago! Jag gillar historia, men jag avskyr när det blir för långt och krångligt och man tappar fokus. Min ambition är att hitta kärnan och skriva enkelt, om det går 🙂
05 november 2021 — 18:31
Lena - gott för själen säger:
Så många historiskt spännande platser det verkar finnas i Tunisien! Jag har aldrig varit där, men kanske blir det så nån dag. Jag gillar det där lite karga och torra. Och vackra dörrar! Det brukar jag också fota.
Karm Lena
03 april 2022 — 9:13