Vad kan man se och göra i Ängelholm? Ängelholm är en charmig liten skånsk ort med mysiga gränder, flera intressanta museer och närhet till fina sandstränder. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Ängelholm!
Innehållsförteckning
Ängelholm i Skåne
Ängelholm, som tidigare stavade ortnamnet Engelholm, hade under medeltiden perioder av stadsprivilegier, men upplevde också tuffa tider med krig och bränder. Orten blev senare en populär badort och är fortfarande en plats som kan bjuda på skön semesterkänsla. Ängelholm är också känt för lergökar och för företag som Engelholms Glass och den exklusiva biltillverkaren Koenigsegg.
Vi besökte Ängelholm i somras, med vår husbil. Vi hann se och göra en hel del i den här trevliga staden, men vi hann inte skriva. Här kommer vårt reportage!
Ängelholm ligger i nordvästra Skåne, knappt tre mil norr om Helsingborg. Genom orten flyter Rönne å, som mynnar ut i Skälderviken.
Vad kan man göra i Ängelholm?
Vad kan man då se och göra i Ängelholm? Det finns en hel del att upptäcka kan vi konstatera. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.
1. Strosa i historiska Ängelholm
Först och främst kan man förstås strosa i och upptäcka de historiska och charmiga delarna av Ängelholm. Vi tyckte till exempel att det var väldigt fint runt Smedjegatan, med kullerstensgränder och pittoreska hus. Du kan också besöka Stortorget, där man på vardagarna bedriver torghandel.
2. Shoppa på Storgatan
Om du vill uppleva lite stadsliv kan du med fördel promenera längs med Storgatan i centrala Ängelholm. Här finns gott om butiker, men också caféer och restauranger.
3. Gör en båttur med Laxen på Rönne å
Laxen är en turistbåt som brukar göra guidade sightseeingturer längs med Rönne å, som ringlar genom hela Ängelholm och ibland kallas ”Skånes Amazonas”. När vi var här sommaren 2021 var turerna inställda på grund av pandemin, men troligtvis kommer de tillbaka igen. Ån kan förstås också upptäckas med kanot, eller genom att promenera eller cykla.
4. Sola och bada vid havsbaden
Ängelholm blev känt som badort redan på 1800-talet, och det är inte långt till Skälderviken med sina långa sandstränder. Här finns flera olika badplatser, som till exempel Klitterhus, Råbocka, Sibirien och Utvälinge.
5. Häng i Hembygdsparken
Ängelholms Hembygdspark är ett naturområde där du också hittar djurhägn, lekplats, värdshus samt glass- och våffelstuga. Parken är mycket populär och bjuder under året på ett digert program med konserter, nationaldagsfirande, midsommarfirande, allsång, barnteater med exempelvis Ballongteatern och andra aktiviteter.
I parken finns också inte mindre än fem små museer. Museerna håller öppet sommartid och kan besökas för en mindre gemensam avgift.
- Tekniska museet visar upp tekniska verktyg, maskiner, veteranbilar och motorcyklar.
- Skol- och bankmuseet visar äldre undervisningsmaterial från kommunens skolor, samt sparbanksväsendets utveckling.
- Läder-, husar- och leksaksmuseet rymmer minnen från Husarskvadronen och stans läderindustrier samt en leksaksutställning.
- Luntertunstugan bjuder på ett bondehem från 1800-talet.
- Grönvallska gården bjuder istället på ett borgarhem från runt år 1900.
6. Upplev äventyr i Upzone Äventyrspark
Den som vill ha lite mer äventyr och adrenalin kan testa äventyr på hög nivå hos Upzone Äventyrspark. Här finns höghöjdsbanor där man kan kasta sig ut i linbanor, klättra i nät, gå på vajrar hög upp i luften eller svinga sig i lianer …
7. Besök Ängelholms Flygmuseum
Ängelholms Flygmuseum ligger i Valhall Park, vilket är den före detta flygflottiljen F10:s område. Historien går tillbaka till Andra världskriget, då F10 brådskande startade i Malmö, och senare flyttade till Ängelholm. Flottiljen avvecklades 2002, och två år senare skapades museet, av en grupp ur F10:s kamratförening.
Museet är lite charmigt stökigt och operfekt, sådär som det kan vara när ett museum drivs av idealister. Samtidigt finns det en hel del att kika på här, och museet är lite av en guldgruva för den som är intresserad av gamla krigsflygplan.
Det är intressant att kika runt bland flygplanen och för den som vill finns finns flygplanssimulatorer, där man kan prova att flyga och landa J35 Draken, SK60 eller en Cessna. Vi fascinerades också av historien om den svenska kvinnliga flygpionjären Elsa Andersson, som dessvärre förolyckades under ett fallskärmshopp 1922, endast 24 år gammal.
8. Lär dig om tåg på Järnvägens museum
Ytterligare en sak som du inte vill missa att göra i Ängelholm är att besöka Järnvägens museum. Detta museum är riktigt snyggt och berättar om tågens och järnvägens historia. De första ångloken i Sverige rullade 1856, men alla var inte positiva till dessa nymodigheter. Riksdagsmannen Leonharf Fredrik Rääf hoppades 1848 att ”Sverige så sent som möjligt bliva delaktigt av ett sådant framskridande”.
Man kan kliva ombord i gamla ånglok, testa hur tungt det är att dra gruvräls, se informativ film medan modelltågen tuffar förbi framför eller kanske ta en tur med minitåget, som på somrarna gör turer i parken utanför museet.
Man kan också slå sig ner i i museets rörliga lilla biograf, där bänkarna skakar medan man får följa ångloken runt i landskapet. Detta fina, intressanta och underhållande museum kan vi varmt rekommendera.
9. Bada i Vattnets Hus
Vattnets Hus i Ängelholm kallar sig för nordvästra Skånes nya aktivitetshus. Badanläggningen används för allt från lek och rekreation till träning och tävling. I äventyrsdelen finns rutschkanor, vågbassäng, strömkanal och bubbelpool. I byggnaden finns också gym, ljusterapi samt ett Nordic Hamam Spa. För den som är hungrig finns en bistro, som arbetar med lokala leverantörer och lokala råvaror.
Var kan man bo eller stanna med husbilen?
Vi stod med husbilen på ställplats Ängelholms föreningshamn. Här tyckte vi att vi stod utmärkt på bra underlag, med el och med närhet till den trevliga småbåtshamnen, där det också fanns en liten restaurang. Det finns många platser och vi tyckte också att priset var bra (175 kr/dygn 2021, om vi minns rätt).
Ytterligare platser att stanna på inkluderar Råbocka camping, Solhälls familjecamping samt Valhall gård, ställplats och camping.
Mer att göra i Ängelholm för dig som gillar kultur
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Ängelholm, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som är intresserad kultur.
- Ausås mölla är en väderkvarn av typen holländare, som uppfördes 1817 och var i bruk till 1950.
- Keramiker finns flera i Ängelholm, bland annat Åbergs krukmakeri, Gjordkällaren och Sofia Nilsson.
- Konstvandring kan man göra på egen hand. Karta finns att hämta på Ängelholms Turistcenter.
- Sjöholms bageri serverar stenugnsbakat, och har funnits på samma plats sedan 1876. (Storgatan 58)
Mer att göra i Ängelholm för dig som gillar natur
Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Ängelholm här:
- Fiska kan man göra med fiskekort i Rönne å, Vege å och Västerjön.
- Kronoskogen är ett skogsområde nära havet med flera vandringsleder, samt även områden för mountainbike.
- Lergöksrundan är en 16 km lång cykelled, som går genom stan, längs havet och genom Kronoskogen.
- Paddla kanot eller kajak, eller varför inte SUP, kan du göra i Rönne å.
- Trollehallar är en brant ravin som bjuder på spännande vandring, som minnen från Snapphanetiden.
Mer att göra i Ängelholm med barn
Här följer också några fler tips på saker att göra i Ängelholm med barn eller tonåringar.
- Kungsbygget Äventyrspark erbjuder aktiviteter som sommarrodel, zipline, klättring, cykling och bungy rocket. (Kungsbygget 44, Våxtorp)
- Pyttetåget går till och från Vattnets Hus och Hembygdsparken.
- Pytteskogen är en liten skog norr om Hembygdsparken, där man kan hälsa på Trollmor, leka eller spela utomhusspel.
- Rönneviks bangolf ligger i anslutning till Hembygsparken, och håller öppet på sommaren.
- UFO-monumentet är ett minnesmärke över en påstådd landning av en rymdfarkost i Sibirienskogen, den 18 maj 1946.
Mer att se och göra i närheten
Med utgångspunkt i Ängelholm kan vi rekommendera besök både på Kullahalvön och Bjärehalvön. På Kullahalvön kan du uppleva Kullabergs naturreservat samt platser som Höganäs, Kullabergs eller Arilds vingård, Krapperups slott, Mölle och konstverket Nimis. På Bjärehalvön kan vi tipsa om Hovs hallar, Torekov, Norrvikens trädgårdar, Båstad och Birgit Nilsson Museum.
Ett annat tips är att besöka den fina staden Helsingsborg med våra 20 sevärdheter och intressanta platser runt denna, såsom Sofiero slott och slottsträdgård, Tropikariet i Helsingborg samt det pittoreska kustsamhället Råå.
En kväll i musikens tecken på Diggiloo i Ystad
Gästskribent: Pernilla I sommar spelar Diggiloo 24 konserter i 24 olika städer i Sverige, i…
Ett dygn på Bongska Huset och storasyster Hotell Mossbylund
Gästskribent: Pernilla Bongska Huset i Abbekås är finfint placerat i Abbekås hamn i Skåne, nära strand…
Vardagslyx på hotell Dannegården i Trelleborg
Gästskribenter: Magdalena och Pernilla Resor och långväga äventyr är fantastiskt. Vardagslyx i ens närområde ska…
Stationen Ystad – mysigt bed & breakfast i Skåne
Stationen Ystad är ett riktigt mysigt Bed & Breakfast i Skåne. Peter och hans bror…
Svenska Skånevägen – FREEDOMtravel Temaväg
Svenska Skånevägen är en temaväg som tar dig med genom Skåne, för att uppleva det…
Att göra i Malmö – 28 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Malmö? Denna skånska stad bjuder på en hel del, i…
Street art i Malmö – guide till Malmös gatukonst
Street Art i Malmö! Det kan kallas street art, gatukonst, väggmålningar, muralmålningar eller helt enkelt…
Disgusting Food Museum i Malmö – ett ”äckligt” besök
Disgusting Food Museum i Malmö är för dig som vill rysa lite och tänka ”Vilken…
Med husbil i Malmö – tips på ställplats och upplevelser
Med husbil i Malmö! Vi har gjort ett besök i Sveriges tredje största stad med…
Att göra i Helsingborg – 20 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Helsingborg? Helsingborg är en härlig skånsk stad med…
Ramlösa brunnspark – från kurort till mineralvatten
Ramlösa brunnspark i Helsingborg har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet, då…
Fredriksdal i Helsingborg – museer och trädgårdar
Fredriksdal i Helsingborg, eller Fredriksdals museum och trädgårdar, är ett trevligt skånskt friluftsmuseum. Här kan…
Nordöstra Skåne – 6 utflykter med bil från Kristianstad
Nordöstra Skåne bjuder på härlig natur, charmiga orter och flera spännande utflyktsmål. Vi presenterar en…
Utflykter på Bjärehalvön – 8 härliga upplevelser
Utflykter på Bjärehalvön ska det handla om idag. Med risk för att upprepa oss lite…
Kullahalvön och Kullabergs naturreservat
Kullahalvön, eller Kullen som halvön också heter, ligger i nordvästra Skåne. Här hittar du bland…
Svenska vingårdar – 4 gårdar med svenskt vin
Svenska vingårdar, finns det? Ja, det gör det, och svenskt vin är dessutom på frammarsch…
Krapperups slott i Skåne – med slottspark och kaffestuga
Krapperups slott är ett skånskt gods med anor från 1300-talet. Idag finns ett vackert slott…
Birgit Nilsson Museum – stjärnglans i skånska myllan
Birgit Nilsson Museum berättar historien om lantbrukardottern som blev världsstjärna. Ibland överträffar verkligheten dikten, och…
Norrvikens trädgårdar – fantastisk park utanför Båstad
Norrvikens trädgårdar, som ligger utanför Båstad i Skåne, uppfördes på slutet av 1800-talet av trädgårdsentusiasten…
Båstad med husbil – är man välkommen?
Båstad med husbil – är man välkommen? Ja, det kan man fråga sig. Känslan i…
Konstverket Nimis – vägbeskrivning och intressant fakta
Nimis är ett fascinerande konstverk på Kullahalvön i Skåne, skapat av konstnären Lars Vilks. Det…
Höganäs i Skåne – keramikstaden vid västkusten
Höganäs ligger i nordvästra Skåne, på halvön Kullen, och är nog för de allra flesta…
Tropikariet i Helsingborg – exotiska djur från hela världen
Tropikariet i Helsingborg är en exotisk inomhuspark som visar upp fascinerande djur från bland annat…
Sofiero slott och slottsträdgård – kunglig blomsterprakt
Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg bjuder på en fantastisk miljö med intensiv grönska, prunkande…
Råå – pittoreskt i södra Helsingborg
Råå är ett charmigt gammalt fiskeläge i södra Helsingborg. Idag är detta ett pittoreskt kustsamhälle…
Att göra i Landskrona – 12 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Landskrona? Landskrona är en trevlig stad vid Öresund…
Att göra på Ven i Skåne – 10 tips till en naturskön ö
Vad kan man se och göra på Ven? Denna natursköna ö ligger utanför Skånes västkust…
Jakriborg i Skåne – inspirerat av medeltiden
Jakriborg är ett bostadsområde på den skånska slätten, strax söder om Lund, som ser ut…
Att göra i Ystad – 12 tips på upplevelser och sevärdheter
Vad kan man göra i Ystad? Vi har besökt Ystad flera gånger, men aldrig så…
Att göra i Lund – 16 tips på sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Lund? Denna skånska universitetsstad präglas av studenter, forskning och ungdomlig…
Dalby söderskog – Europas minsta nationalpark
Dalby Söderskog nationalpark är Europas minsta nationalpark. Naturområdet ligger utanför Lund i Skåne och är…
Kulturen i Lund – ett friluftsmuseum mitt i stan
Kulturen i Lund är ett friluftsmuseum som sträcker sig över två kvarter, mitt i centrala…
Sandhammaren på Österlen – en vacker sandstrand
Sandhammaren på Österlen är en vacker sandstrand med mjuk finkornig sand, som flera gånger hamnat…
Att göra i Trelleborg – våra 9 bästa tips
Vad kan man göra i Trelleborg? Sveriges sydligaste stad har gjort sig känd som ”Palmstaden”,…
Glimmingehus – Nordens bäst bevarade medeltidsborg
Glimmingehus i Skåne är Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Borgen började byggas i slutet av 1400-talet,…
Ales stenar – ett forntida mysterium i Skåne
Ales stenar är Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning. Stenformationen ligger storslaget på en höjd…
Smygehuk i Skåne – Sveriges sydligaste udde
Smygehuk i Skåne är Sveriges sydligaste udde. Här finns en liten hamn, några mysiga små…
Skanör – sandstrand, fingermat och bloggträff
Skanör ligger längst ner i sydöstra Skåne och bjuder på fantastiska sandstränder och mysiga restauranger….
FRS Baltic – från Trelleborg till Sassnitz på under 2,5 timme
FRS Baltic tar dig från Trelleborg till Sassnitz på under 2,5 timme, med sin snabbgående…
Kronovalls slott – ett vackert vinslott i Skåne
Kronovalls slott är ett fantastiskt vackert barockslott på Österlen i Skåne. Idag fungerar slottet som…
Kristianstad – 17 saker att göra och uppleva
Kristianstad, och området runt Kristianstad, bjuder på allt från slott och charmiga gårdar till härliga…
Mysigt boende i Skåne – naturnära på Cocoon meetings
I maj i år bodde vi ett natt på ett fantastiskt mysigt boende i Skåne….
Ivön och Bäckaskog slott i Skåne – jakten på hästgraven
Ivön och Bäckaskog slott i Skåne ligger strax nordost om Kristianstad. Vi var här en…
Åhus i Skåne – semesterort med vodka och glass
Åhus i Skåne är en härlig semesterort, som bland annat är känd för sin Absolut…
Absolut Home – ett besök i The Åhus villa
Vi har besökt Absolut Home och The Åhus Villa i Åhus i Skåne. Här har…
Yangtorp – qigong-tempel i Skåne som fått nytt liv
Yangtorp är något så ovanligt som ett gigantiskt qigong-tempel i Skåne. Mitt i det skånska…
Ännu mer att se och göra i Ängelholm?
Har du besökt Ängelholm? Berätta gärna om dina erfarenheter! Kanske har du ännu fler tips på saker att se och göra i Ängelholm?
Fakta om Ängelholm
- Landskap: Skåne
- Län: Skåne län
- Kommuner: Ängelholms kommun och Båstads kommun
- Distrikt: Ängelholm, Rebbelberga, Höja, Barkåkra, Förslöv och Strövelstorp
- Namn: Ängelholm eller tidigare stavning Engelholm. Namnet tros komma av ”ængil” (med betydelsen trång eller vinkel) och ska syfta på en krök av Rönne å.
- Befolkning: Drygt 43 000 i kommunen (2021)
- Läs mer: Du hittar mer information på turistcentrets webbplats.
Historia i Ängelholm
- 1516: Den 16 oktober detta år utfärdade kung Kristian II stadsprivilegier för Engelholm. Invånarna i den medeltida staden Luntertun uppmanades att flytta till den nya staden.
- 1547: Ängelholm hade upphört att vara stad och invånarna ålades att flytta till Landskrona.
- 1565: Bebyggelsen brändes av svensken Klas Kristersson Horn under det nordiska sjuårskriget.
1600-talet till 1700-talet
- 1644: Svensken Gustaf Horn låg med sin armé vid Ängelholm.
- 1657: Svenske Per Brahe och danske Axel Urup drabbade samman med sina trupper i slaget vid Ängelholm.
- 1678: De danska trupperna brände bebyggelsen under det Skånska kriget.
- 1705: Ängelholm drabbades av en brand och hälften av bebyggelsen brann ner. Ytterligare bränder härjade senare under seklet.
- 1767: Ängelholm återfick sina stadsrättigheter, men förblev en småstad.
1800-talet till nutid
- 1802: En brand härjade och 35 hus brann ner, bland annat utmed Storgatan.
- 1800-talet: Tallskog planterades längsvid sandhedarna mot havet, vilket skapade Kronoskogen. Staden växte under industrialiseringen.
- Mitten av 1800-talet: En hamn anlades vid Rönne ås utlopp.
- Slutet av 1800-talet: Turismen kom igång och Ängelholm utvecklades till en badort.
- Andra världskriget: I slutet av andra världskriget flyttade Skånska flygflottiljen till Barkåkra och Ängelholm blev på nytt en garnisonsstad.
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Inte visste jag att Ängelholm hade så mycket att ge.
Minns inte när jag ar där senast.
Verkar vara en stad väl värd att besöka.
Tack!
15 december 2021 — 8:50
Helena säger:
En väldigt trevlig liten stad, inte minst på sommaren! Vi uppskattade vårt besök här 🙂
16 december 2021 — 19:12
BP säger:
Härligt med lite sommarkänslor inklusive blå himmel denna grådaskiga dag. Ängelholm har nästan samma ”stuk” som Ystad. Fint!
15 december 2021 — 19:17
Helena säger:
Ja, det var verkligen sommarfeeling att gå igenom bilderna 🙂
16 december 2021 — 19:13
Åsa säger:
Härligt ”reportage” om vår fina stad, hoppas det gav mersmak och att ni hälsar på igen!
16 december 2021 — 17:46
Helena säger:
Tack så mycket Åsa, roligt att du gillade vår artikel! 🙂 Vi kommer gärna tillbaka!
16 december 2021 — 19:14
Sven Hyberts säger:
Rent a bike and do the Lergöksrundan
https://www.naturkartan.se/en/skane-lan/lergoksrundan
12 juli 2024 — 14:04