Meny Stäng

Att göra i Falkenberg – 12 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man se och göra i Falkenberg? Falkenberg är härlig västkuststad med mycket att bjuda på, med allt från historia och museer till stränder, natur och god mat. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Falkenberg!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Falkenberg

Falkenberg är en halländsk västkuststad som naturligtvis bjuder på sol och bad, men också på en hel del spännande överraskningar. Vi besökte Falkenberg i augusti i år, med vår husbil. Vi hann se och göra en hel del i den här trevliga staden, men vi hann inte skriva. Här kommer vårt reportage!

Falkenberg ligger vid västkusten i Halland, cirka 45 kilometer norr om Halmstad och 30 kilometer söder om Varberg.

Vad kan man göra i Falkenberg?

Vad kan man då se och göra i Falkenberg? Det finns en hel del att upptäcka kan vi konstatera. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa i Gamla stan

När du besöker Falkenberg vill du inte missa Gamla stan, med dess vindlande kullerstensgränder och charmiga trähus i vackra färger. Här kan du till exempel se Laurentiiparken med Gåsatorget, Falkenbergs hembygdsmuseum och Hindströmsgården, som troligen byggdes på 1700-talet.

Om du vill lära dig mer om stadens historia kan du följa den historiska promenaden ”Stadens nycklar”. Sträckan är cirka två kilometer lång, och vid varje stopp finns en skylt som berättar om platsens historia.

2. Kika in i St Laurentii kyrka

S:t Laurentii kyrka är Falkenbergs äldsta byggnad, med vissa delar kvar från 1300-talet. Under 1500-talet brändes kyrkan ner, men den byggdes upp på nytt, och tornet kom till på 1700-talet.

Göra i Falkenberg - Sankt laurentii kyrka

När Falkenberg 1892 fick en ny kyrka slutade man använda S:t Laurentii för religiösa ändamål, och istället utnyttjade man byggnaden som gymnastiksal, tennisbana, brottningshall och biograf.

På 1920-talet lät man göra omfattande renoveringar, och då upptäckte man fantastiska vägg- och takmålningar från 1500-talet och 1700-talet. Idag fungerar byggnaden som kyrka igen, och den är populär för både dop och vigslar. Vi kan varmt rekommendera att kika in bara för att titta på de vackra gamla målningarna.

3. Se konst på RIAN Designmuseum

RIAN är ett omtalat och spännande designmuseum som ligger i en historisk byggnad vid ån Ätran. Museet visar kontinuerligt nya spännande utställningar, och ibland görs guidade visningar av utställningarna. När vi var här såg vi bland annat en väldigt fin utställning med keramikern Hertha Hillfon.

Göra i Falkenberg - RIAN designmuseum

Vi blev också involverade i konstverket ”Kretskort” av BOOM! – en kvinnoseparatistisk glasgrupp som uppstod utifrån behovet av att skapa arenor för svenskt glas på mer jämställda villkor. För ja, i den här utställningen var man tvungen att engagera sig för att förstå budskapet och få discokulan att snurra!

Göra i Falkenberg - RIAN designmuseum

4. Sola och bada på Skrea strand

Skrea strand bjuder på en fin sandstrand med möjlighet till sol, bad och hopp från bryggan. Vid stranden finns också många olika aktiviteter. Här hittar du till exempel Skrea Bangolf och inomhusbadet Klitterbadet, samt möjlighet till SUP, tennis och utegym. Det finns också gott om restauranger och matställen.

Om du vill tillbringa semestern vid Skrea strand kan du ta in på Falkenberg Strandbad eller Ocean Hotel. Vill du hellre bo på camping kan du välja mellan Skrea Camping och Hansagård Camping & Resort.

Göra i Falkenberg - Skrea strand

5. Spana in Tullbron

Tullbron är kanske ett av Falkenbergs mest kända landmärken, och ett måste att spana in. Den vackra gamla stenbron började byggas 1756 och stod klar fem år senare. Den ersatte då en tidigare träbro, som ofta förstördes av is och vårfloder. Fram till 1914 var man tvungen att betala tull för att passera bron, vilket förklarar namnet. Sedan 1984 är bron förklarad som byggnadsminne.

Göra i Falkenberg - Tullbron

6. Besök Vallarna

Vallarna är en oas och ett rekreationsområde, på kort promenadavstånd från centrala Falkenberg. Här finns friluftsområde, motionsspår, utegym och möjlighet till laxfiske i ån Ätran. Här finns också minnet av borgen Falkenberg.

Borgen byggdes i slutet av 1200-talet, och var länge en del av den danska kungamaktens utpost mot norr. Borgen anfölls många gånger och år 1434 brändes den sluligen ner av Engelbrekts trupper. Idag finns bara mindre ruiner kvar av borgen.

Legenden om Ätrajungfrun lever däremot fortfarande – hon som blev instängd i underjorden med de kvarvarande skatterna. Hon sägs nu vaka över skatterna i form av en tupp, och om Falkenberg åter råkar i nöd kommer hon vakna ur sin sömn och återlämna skatterna.

Göra i Falkenberg - Vallarna

Vallarna bjuder också på många varierade aktiviteter för familjer, barn, ungdomar och vuxna. Här finns Vallarnas lekplats, mini-zoo, discogolf, skatepark, parkourpark, minigolf, boulecenter och allt möjlig annat.

I området hittar man också Vallarnas friluftsteater. Historien började med den folkkäre duon Stedan & Krister, som behövde en fast scen för sina lustspel. Idag är det andra skådespelare som brukar inta scenen, som varje år besöks av runt 60 000 människor. Detta är också platsen för populära Allsång på Vallarna.

Göra i Falkenberg - Vallarna

7. Promenera längs Doktorspromenaden

Doktorspromenaden, som slingrar sig längs med Ätran, har fått sitt namn efter doktor Gustaf Adam Ehrengranath, som var stadsläkare i Falkenberg 1856-1877. Han tyckte att stadens invånare behövde stärkande promenader och lät därför på egen bekostnad göra i ordning den två kilometer långa slingan.

Längs med den lummiga promenaden är det troligt att du ser flera laxfiskare i det strömma vattnet.

Om du vill kan du fortsätta över Laxbron och ta Laxpromenaden tillbaka till stan – hela promenaden blir då cirka fyra kilometer lång.

8. Ät pizza på Lilla Napoli

Lilla Napoli i Falkenberg är pizzerian för dig som vill uppleva en äkta napolitansk pizza, bakad med noga utvalda råvaror och mycket kärlek. Killarna som driver restaurangen, som ligger i en skruttig liten barack, har lagt ner sin själ i jakten på den perfekta napolitanska pizzan, vilket resulterat i hyllningar i White Guide och ett stort bokningstryck.

För att vara säker på att få smaka en pizza måste du se till att boka din deg i god tid – under högsäsong gärna flera veckor i förväg.

9. Imponeras av Falkenbergs kyrka

Falkenbergs kyrka, eller Falkenbergs nya kyrka, är en byggnad i nygotisk stil från 1892, då den ersatte den äldre Sankt Laurentii kyrka.

Kyrkan är vacker och mäktig på flera sätt. Du kan absolut ta en titt invändigt, även om vi tyckte att kyrkan var mest imponerande utvändigt.

10. Upplev naturen i Grimsholmen naturreservat

En sak att göra i Falkenberg, om du tycker om natur, är att stanna vid Grimsholmen naturreservat. Här möts du av ett vackert öppet landskap med strandängar, ljunghed, klippor, tallskog och små charmiga fiskebodar.

Överallt ser man kor och får som betar, eller latar sig i gröngräset. Detta är ett verkligt avslappnat och fint område där man kan vandra, bada eller spana efter fåglar.

11. Strosa vid Långasand strand

Långasand strand är en fin och långgrund sandstrand som ligger söder om Falkenberg.

Stranden är barnvänlig samtidigt som den bjuder på vacker natur. Här kan man leta snäckor och musslor och på den norra udden finns grillplatser.

Det finns parkeringsplatser i närheten av stranden, men observera att husbilar och husvagnar inte är välkomna mellan 22-06.

12. Shoppa på Gekås Ullared

Gekås Ullared är idag Sveriges största besöksmål, med cirka 4,8 miljoner besökare varje år. Företaget grundades 1963 under namnet Ge-kås Manufaktur, och har sedan dess ökat explosionsartat.

Idag är detta ett besöksmål med enorma besöksparkeringar och busslaster efter busslaster med kunder. Fenomenet har blivit så stort att det till och med skapats TV-serier som utspelar sig i och kring varuhuset. Här kan man spendera många timmar åt lågprisshopping.

Mer att göra i Falkenberg för dig som gillar kultur

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Falkenberg, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som är intresserad kultur och historia.

  • Berte Museum är ett nostalgimuseum med massor av föremål och uppbyggda miljöer från landsbygden. (E6/E20, avfart 48, Slöinge)
  • Falkenbergs hembygdsmuseum i Gamla stan berättar om stadens historia. (S:t Lars kyrkogata 8)
  • Fotomuseet Olympia visar upp tusentals kameror, fotoprylar och bilder som berättar om fotografins utveckling. (Sandgatan 13)
  • Monarkmuseum visar upp prylar som tillverkats av Monark och Crescent. (Servicevägen 12 D)
  • Offentlig konst i Falkenberg finns på flera håll. Broschyr kan fås via RIAN Designmuseum.

Mer att göra i Falkenberg för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Falkenberg här:

  • Cykla kan man göra, exempelvis längs Kategattleden, Ätranbaneleden, Pyttebaneleden, Fyrleden eller Ätradalsleden.
  • Fiska är populärt i Ätran, Fegesjön, Högvadsån, Ljungsjön, Suseån, Alvhagasjön, Vinån, Vismen och flera ställen.
  • Hallands vackraste väg är en sträcka mellan Askome och Gällared, som röstades fram när Vägverket fyllde 150 år.
  • Morups Tånge är ett fint och djurrikt naturreservat söder om Glommen, med mycket fåglar och en fyr från 1841.
  • Paddla kanot kan man göra på flera ställen, exempelvis i Ätran, Suseån, Högvadsån eller Fegen.
  • Sumpafallen naturreservat är ett populärt utflyktsmål med en ravin och en fors.
  • Ugglarp är ett område med stränder, Ullarps naturreservat, camping, gårdsbutik med mera.
Natur vid Ugglarps camping i Falkenberg

Mer att göra i Falkenberg med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Falkenberg med barn eller tonåringar. Jag (Helena) som spenderade barndomens somrar i Tylösand var själv många gånger på Svedinos bil- och flygmuseum – och åt många SIA-glassar.

  • Hästridning kan man göra på Eddylou ranch (Särestad Furulund 105, Asige)
  • Högshöjdsbanan Ullared finns i Gekåsbyn. (Ullared)
  • Klitterbadet är ett bad med 50-metersbassäng, aktivitetsbassäng, bubbelpool, träning och behandlingar. (Havsbadsallén)
  • SIA Glass ligger i Slöinge med butik och glassbar (Stenlösavägen 33, Slöinge)
  • Svedinos Bil- och Flygmuseum har en av Europas största samlingar av gamla bilar och flygplan. (Ullarp 123, Ugglarp)
  • Vallarnas skatepark består av över 1000 kvadratmeter betong- och stålkonstruktioner för skateboard och kickbike. (Läroverksgatan)
Glass i stora lass, foto: SIA Glass

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Vi stannade med vår husbil vid Falkenbergs Gästhamn & Ställplats. Detta är en riktigt bra plats, med utmärkt service och bekvämt avstånd till centrala stan. Det enda som var lite krångligt för oss var att vi inte lyckades boka nästkommande natt i automaten innan den första gått ut vilket innebar att vi, när vi lämnade någon timme mitt på dagen, inte visste om vi skulle få en plats igen.

Förutom denna plats finns en ställplats i Lövstavikens småbåtshamn. Dessutom finns flera olika campingar, såsom Skrea camping, Ugglarps camping, Olofsbo camping, Rosendals camping, Gekåsbyn och Hansagård camping & resort.

Mer att se och göra i närheten

Strax söder om Falkenberg ligger Halmstad, som bland annat bjuder på historiska sevärdheter, golf, stränder och konstupplevelser. Om du istället kör norrut kommer du till Varberg, med Varbergs fästning och sitt vackra kallbadhus. För dig som gillar spa och vin kan vi tipsa om vackra Ästad vingård. Det är heller inte långt till världsarvet Grimeton radiostation.

Alla våra bästa tips om Halland. Klicka på bilden!

Ännu mer att se och göra i Falkenberg?

Har du besökt Falkenberg? Berätta gärna om dina erfarenheter! Kanske har du ännu fler tips på saker att se och göra i Falkenberg?

Fakta om Falkenberg

  • Landskap: Halland
  • Län: Hallands län
  • Distrikt: Falkenberg, Skrea, Stafsinge och Vinbergs distrikt
  • Invånare: Drygt 46 000 i kommunen (2021)
  • Läs mer: Du hittar mer information på kommunens webbplats.

Historia i Falkenberg

  • 1200-talet: De första skriftliga beläggen om Falkenberg finns från denna tid, då orten liksom övriga Halland tillhörde Danmark.
  • 1300-talet: Från denna tid och fram till nordiska sjuårskriget fanns även staden Ny-Falkenberg.
  • 1434: Falkenbergs borg, varifrån Falkenbergs slottslän styrdes, förstördes av Engelbrekts trupper. Borgen byggdes inte upp igen, och slottslänet avskaffades.
  • 1558: Det första kända privilegiebrevet är från denna tid.
  • 1900-talet: Staden började sprida sig även på den södra sidan av ån Ätran.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev