Vad kan man se och göra i Växjö? Växjö är en trevlig stad som bjuder på många spännande historiska platser samt på glaskonst och vacker natur. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Växjö!
Innehållsförteckning
Växjö
Vi besökte Växjö i somras, med vår husbil. Vi hann se och göra en hel del i den här trevliga staden, men vi hann inte skriva. Här kommer vårt reportage!
Växjö ligger mitt i Småland, drygt 10 mil nordväst om Kalmar.
Vad kan man göra i Växjö?
Vad kan man då se och göra i Växjö? Det finns en hel del att upptäcka kan vi konstatera. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.
1. Strosa i Växjö centrum
Först och främst kan man förstås strosa runt i Växjö centrum. Här kan man till exempel besöka Stortorget med byggnader som Residenset och Stadshotellet. Vissa dagar och tider på året kan det vara torghandel här, eller arrangeras olika marknader och fester.
Man kan också promenera längs Storgatan, som är en 700 meter lång gågata med gott om butiker. Den som vill shoppa ännu mer kan ta sig till det stora shoppingcentret Grand Samarkand.
2. Imponeras av Växjö domkyrka
Växjö domkyrka är en vackert röd kyrka med medeltida ursprung. Kyrkan byggdes redan på 1100-talet, men utseendet är kraftigt påverkat av renoveringar på 1800- och 1900-talet.
Inuti kyrkan man se en del vacker glaskonst, vilket förstås hänger ihop med att man befinner sig nära det småländska Glasriket. Altarskåpet till exempel är skapat av den kände glaskonstnären Bertil Vallien.
Utanför kyrkan kan man bland annat se en staty över biskopen Sankt Sigfrid (början av 1000-talet) och en staty över biskopen Esaias Tegnér (1782-1846).
Vid ena väggen finns också en runsten. Runstenen är från 1000-talet efter Kristus och hittades i domkyrkans ena vägg år 1813. Texten på stenen lyder ungefär ”Tyke – Tyke Viking – reste stenen efter Gunnar, Grims son. Gud hjälpe hans själ.”
3. Upptäck Museiparken
Museiparken är ett friluftsmuseum mitt i centrala Växjö, där man kan strosa runt bland en rad kulturhistoriska byggnader. Här ligger också både Utvandrarnas hus och Smålands museum.
De äldsta fornlämningarna som finns på platsen är hällkistor, som uppfördes i slutet av stenåldern, det vill säga runt 2400 före Kristus till 1800 före Kristus. Andra byggnader här är till exempel Loftboden från Långaskruv, Väderkvarnen från Sirkö och Högloftsstugan från Sundranäs.
4. Besök Utvandrarnas hus
När du är på plats vid Museiparken kan du passa på att kika in i Utvandrarnas hus. Här kan man kan lära sig mer om historien kring de 1,3 miljoner svenskar som utvandrade till USA från mitten av 1800-talet och fram till 1920-talet. Vill du fördjupa dig ännu mer i historien kan du komplettera med en resa i Utvandrarbygden.
5. Kika runt i Smålands museum / Sveriges glasmuseum
Strax intill ligger också Smålands museum / Sveriges glasmuseum. Här finns både utställningar om glas och historiska utställningar.
För den som är intresserad av glas och hantverk finns mycket att hämta här, både i form av historia och stora samlingar av föremål.
På museet visas också olika historiska utställningar. Vi fastnade främst vid utställningen ”13 000 år – forntiden nära oss”, en väldigt snygg och engagerande utställningen där man följer historien från stenåldern och framåt.
6. Cykla längs Växjösjön och Trummen
Om man cyklar längs Växjösjön och sjön Trummen kan man få en riktigt fin cykeltur. Vi hade siktet inställt på Linnéträdgården, men stannade flera gånger på vägen för att ta foton.
7. Upplev Linnéträdgården
Linnéträdgården ligger strax intill sjön Trummen. I den här lilla fina trädgården samsas växter med konst, arkitektur och design.
Trädgården är en hyllning till Smålandsbotanikern Carl von Linné och vann 2007 guldmedalj på prestigefyllda Chelsea Flower Show i London. Även om trädgården inte är stor, så är den värd ett litet stopp.
8. Ta en tur med ångaren Thor
Ångaren Thor, från 1887, är Sveriges äldsta vedeldade ångbåt som under somrarna gör turer på Helgasjön. Åk med till Sveriges sydligaste sluss i Åby. Turerna avgår från Kronobergs slottsruin.
9. Se Granhults kyrka
Ett stycke nordost om Växjö ligger Granhults kyrka, som kan stoltsera med att vara Sveriges äldsta träkyrka. Själva kyrkan byggdes redan på 1200-talet, och de vackra interiörerna är främst från 1600- och 1700-talen.
10. Ta en tur till Dädesjö gamla kyrka
En annan kyrka som är värd att kika på är Dädesjö gamla kyrka. Denna lilla stenkyrka är också från 1200-talet. Inuti kyrkan finns välbevarade medeltida målningar, och trätaket är det bäst bevarade, aldrig övermålade, kyrktaket i norra Europa.
11. Gör en utflykt till Kronobergs slottsruin
Kronobergs slottsruin är en välbevarad historisk ruin, som har intressanta historier att berätta. Fästningen anlades från början på 1400-talet, men är kanske mest känd för händelserna under Dackefejden på 1500-talet. Dacke var stark, men Gustav Vasa var starkare.
Vill du veta mer om historien? Gör ett besök vid Kronobergs slottsruin. Mot en mindre inträdeskostnad kan man kika runt i ruinen, och bland de utställningar som visas upp. Strax intill finns en servering.
12. Ät lunch på Teleborgs slott
Teleborgs slott är ett vackert sagoslott som ligger strax utanför centrala Växjö. Den imponerande byggnaden stod klar år 1900, som en morgongåva från greven Fredrik Bonde af Björnö till hans unga hustru Anna Koskull. Du kan besöka slottet för att avnjuta en god lunch, eller för att bo över i något av hotellrummen. Ibland anordnas också visningar.
13. Fascineras av Bergkvara slottsruin
Bergkvara ruin är ett mäktigt gammalt herresäte från 1470-talet. Runt år 1500 hörde upp emot 1500 gårdar till godset, och Bergkvara var därmed ett av de största gods som någonsin funnits i Norden.
Under Dackefejden rådde våldsamma strider här. Idag är detta en lugn och rofylld plats strax intill en sjö. Bergkvara gård, som ligger intill är privat och kan inte besökas, men gångvägen ner till slottsruinen är öppen för allmänheten.
14. Spendera en dag på Huseby bruk
Huseby bruk är ett fint besöksmål i Småland med gamla bruksmiljöer, slott, park, restaurang, butiker och utställningar. Bruket är som en tidsbubbla som visar upp hur det såg ut här när den sista ägaren, fröken Florence Stephens, bodde här.
Huseby bruk fungerade under lång tid som järnbruk och var också platsen för ”Husebyaffären”. Idag är det Kronobergs läns mest besökta turistmål, med cirka 150 000 besökare per år. Här anordnas allt från visningar och event till julmarknad.
15. Slappa på Evedals camping
Nära city, men på en rofylld plats invid Helgasjön, ligger Evedals camping. Hit kan man komma med eget campingfordon, eller övernatta i stuga. Vid campingen finns en fin badplats och möjlighet att hyra båt, fiska, spela fotbollsbiljard och mycket annat. Vi var framför allt nöjda med fin miljö och mycket bra och trevligt bemötande.
Var kan man bo eller stanna med husbilen?
Om man vill bo på camping kan vi absolut rekommendera Evedals camping (ovan), och ett annat alternativ är Öjaby camping. Andra möjligheter för dig som kommer med husbil är den centrala parkeringen på Storängsgatan (ej el) eller att parkera vid Kronobergs slottsruin (ej el).
Mer att göra i Växjö för dig som gillar kultur
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Växjö, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som är intresserad kultur.
- Scensommar är Växjös stora sommarsatsning med åtta veckor av musik, dans, teater, nycirkus och stand-up.
- Teleborgs vattentorn från 1974 kallas ibland ”Ekotemplet” eftersom ett kraftigt eko skapas under tornet.
- Växjö konsthall visar upp samtidskonst, där det lokala och internationella går hand i hand. (Västra Esplanaden 10)
Mer att göra i Växjö för dig som gillar natur
Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Växjö här:
- Bokhultet är ett naturreservat och utflyktsmål med sjö, skogar och öppna hagmarker.
- Hissö är en ö i Helgasjön, med vandringsleder och ett naturreservat med 150 till 200 år gammal bokskog.
- Helgasjön är en fin och omtyckt sjö bland Växjöborna.
- Notteryds naturreservat är ett omtyckt och välbesökt utflyktsmål bland alla som gillar natur och friluftsliv.
Mer att göra i Växjö med barn
Här följer också några fler tips på saker att göra i Växjö med barn eller tonåringar.
- Strandbjörket är en barnvänlig park med lekplatser, servering, tennisbanor samt fågelö där det är populärt att mata duvorna.
- Sweden Zipline bjuder på ett spännande äventyr med Europas längsta ziplinebana, för barn från 5 år, unga och vuxna. (Bränderydsvägen Sawcreek Crownpark, Klavreström)
- Simhallen Actic i Växjö som är för hela familjen
Mer att se och göra i närheten
Med utgångspunkt i Växjö kan vi framför allt rekommendera att besöka Glasriket i Småland, som bjuder på glaskonst och hyttor, men också på härliga mat- och naturupplevelser. Vi kan också tipsa om att besöka bilkyrkogården Kyrkö Mosse och IKEA Museum.
Svenska Smålandsvägen – FREEDOMtravel Temavägar
Svenska Smålandsvägen är en temaväg som tar dig med genom härliga Småland, för att få…
Att göra i Eksjö – 11 tips till trästaden i Småland
Vad kan man göra i Eksjö? Denna småländska stad, som brukar kallas ”den unika trästaden”…
Huseby bruk i Småland – en välbevarad tidsbubbla
Huseby bruk är ett fint besöksmål i Småland med gamla bruksmiljöer, slott, park, restaurang, butiker…
Mönsterås med husbil – festival och ställplats
I Mönsterås, mellan Oskarshamn och Kalmar, möttes vi av en bluesfestival, långhåriga killar i skinnkläder, raggarbilar…
Teleborgs slott i Växjö – ett sagoslott i Småland
Teleborgs slott är ett vackert sagoslott strax utanför Växjö. Här kan man njuta av de…
Att göra i Glasriket – 25 tips på sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Glasriket i Småland? Vi har rest runt i…
Kalmar läns museum – om regalskeppet Kronan
Kalmar läns museum bjuder på en väldigt spännande utställning om regalskeppet Kronan, som förliste i…
Kronobergs slottsruin i Växjö – Vasa och Dackefejden
Kronobergs slottsruin är en välbevarad historisk ruin som berättar intressanta historier om Gustav Vasa och…
Att besöka en älgpark – älgsafari i Glasrikets älgpark
Hur är det att besöka en älgpark? Vi har länge varit sugna på att bekanta…
Att göra i Jönköping – 17 tips till tändsticksstaden
Vad kan man göra i Jönköping? Staden är känd för sin tändsstickshistoria och du ska…
Att besöka Kosta i Glasriket – en pärla i Småland
Hur är det att besöka Kosta i Glasriket? Vi har återigen besökt denna pärla i…
Att planera en resa i Glasriket – vi har testat ”reseplaneraren”
Visste du att man kan planera en resa i Glasriket med hjälp av en digital…
Att göra i Gränna – 9 tips till polkagrisstaden vid Vättern
Vad kan man göra i Gränna? Många skulle nog svara ”äta polkagrisar” och det är…
Fik och restauranger i Glasriket – 7 ställen du inte vill missa
Det finns några fik och restauranger i Glasriket som du inte vill missa! Vi har…
Europas längsta zipline – Sweden Zipline i Småland
Europas längsta zipline bana finns i Sverige, djupt inne i de småländska skogarna. Visst är…
IKEA Museum i Älmhult – fascinerande om ett varuhus
IKEA Museum berättar historien om det enorma möbelvaruhus som grundades 1943, som en postorderfirma, av…
Trollen i Gamleby – skulpturparken Garpes vänner
Trollen i Gamleby, det vill säga Skulpturparken Garpes vänner, är en annorlunda skulpturpark i Västervik….
Utvandrarbygden i Småland – i Vilhelm Mobergs fotspår
Utvandrarbygden i Småland är det område som massor av svenskar lämnade för att utvandra till…
Glashyttor och glasbruk i Glasriket – guide med karta
Visste du att det finns mer än dussinet glashyttor och glasbruk i Glasriket? Detta småländska…
Gamleby camping – Kustcamp Gamleby
Nu har vi kommit fram till Gamleby camping, inte långt från Västervik. Campingen är stor…
Att göra i Kalmar – 17 tips på upplevelser och sevärdheter
Vad kan man göra i Kalmar? Jo, det ska vi tipsa om! Kalmar är en…
James Bond museum i Småland – världens enda Bondmuseum
James Bond Museum i Småland – varför ligger det här och kan det verkligen vara…
Lessebo handpappersbruk – prova att göra papper
Lessebo handpappersbruk i Småland är något så speciellt som ett fortfarande fungerande bruk där man…
Att göra på Visingsö – 12 tips till Vätterns största ö
Vad kan man göra på Visingsö? Först och främst kan man ta det lugnt och…
Kosta julmarknad – härlig julstämning i Glasriket
Kosta julmarknad är en del av julfirandet i Kosta, i Glasriket. Här kan du uppleva…
Vidinge gård och ställplats – hundvänligt boende i Småland
Vidinge gård är ett hundvänligt boende i Småland, en ställplats, ett fiskecenter och en utgångspunkt…
Kosta Art Gallery – spännande konst i Glasriket
Kosta Art Gallery är en konsthall i det småländska Glasriket, som visar upp glaskonst av…
Lysingsbadets camping – Västervik Resort i Västervik
Nu har vi tagit oss till Lysingsbadets camping, som ligger precis utanför Västervik. Det här…
Husqvarna museum – och mer att göra i Huskvarna
Husqvarna museum i Huskvarna berättar historien om ett företag som startade med gevärstillverkning på 1600-talet…
Ödevata gårdshotell och ställplats – hållbart i Småland
Ödevata gårdshotell i Småland är ett mysigt, enkelt och naturnära hotell, där du också är…
Tättö havsbad – fin camping vid havet
Igår hamnade vi på en camping vid Tättö havsbad, i Loftahammar norr om Västervik. Vi…
Bilkyrkogården Kyrkö mosse – en annorlunda sevärdhet
Bilkyrkogården Kyrkö mosse utanför Ryd i Tingsryds kommun är en minst sagt annorlunda sevärdhet. Mitt…
Att besöka Visans skepp – ett annorlunda monument i Småland
Att besöka Visans skepp är att få ta del av den svenska sångskatten, på en…
Blåsa glas – prova på i Kosta Glascenter
Vill du prova att blåsa glas? I Kosta Glascenter kan man själv få skapa sin…
Astrid Lindgrens värld i Vimmerby – farmor Annas hemliga resa 2024
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Det var dags för den årliga hemliga utflykten med barnbarnen och…
Granhults kyrka i Småland – Sveriges äldsta träkyrka
Granhults kyrka i Småland är Sveriges äldsta träkyrka. Denna fina lilla träkyrka, från 1220-talet, överlevde…
Bastuflotte i Småland – en magisk upplevelse på Ödevata gårdshotell
Vi har testat bastuflotte i Småland, på Ödevata Gårdshotell i Glasriket, och det var en…
Tändsticksmuseet i Jönköping – en engagerande historia
Tändsticksmuseet i Jönköping berättar om en tid med barnarbete och hemska arbetsvillkor, men också om…
Kalmar slott – 800 år av krig, fest och maktspel
Kalmar slott är ett mäktigt byggnadsverk, som känns både historiskt och sagolikt där det reser…
Ställplatser i Glasriket i Småland – dessa 9 har vi testat
Det finns många ställplatser i Glasriket i Småland (långt fler än vi först anade!) och…
Mer att se och göra i Växjö?
Har du besökt Växjö? Berätta gärna om dina erfarenheter! Kanske har du ännu fler tips på saker att se och göra i Växjö?
Fakta om Växjö
- Landskap: Småland
- Län: Kronobergs län
- Distrikt: Växjö domkyrkodistrikt, Växjö Maria, Skogslyckans, Teleborg, Öjaby, Gårdsby, och Bergunda
- Invånare: Drygt 95 000 (2021)
- Namn: Namnet Växjö har bildats av fornsvenskans vaegar (vägar) och sjö.
Historia i Växjö
- Yngre stenåldern: Sedan denna tid (4100-1700 före Kristus) har växjöbygden haft bofast befolkning.
- 1000-talet: Kristendomen gjorde sitt intåg och en träkyrka uppfördes vid Växjösjöns strand. Växjös kristnande har beskrivits i Sigfridslegenden, även om forskning visar att många fakta är felaktiga.
- 1170: Runt denna tid blev Växjö biskopssäte.
1300-talet till 1500-talet
- 1342: Växjö fick stadsprivilegier, av kung Magnus Eriksson.
- 1473: Växjös två kända marknader omtalades för första gången: Sigfridsmässomarknaden (februari) och Brittmässomarknaden (oktober).
- 1570: Staden anfölls och ödelades av danskarna.
1600-talet till 1700-talet
- 1612: Staden anfölls och ödelades på nytt av danskarna.
- 1634: Växjö blev residensstad.
- 1643: Stadens domskola fick gymnasieprivilegier och blev Sveriges sjätte gymnasium i ordningen.
- 1658: Freden i Roskilde innebar att Växjö plötsligt kom att befinna sig på tryggare avstånd från landsgränsen. Samma år drabbades staden av en allvarlig brand.
1800-talet
- 1824: Esaias Tegnér blev biskop i Växjö samt rektor för Katedralskolan.
- 1843: Växjö drabbades av den värsta branden i stadens historia. Den nya stadsplanen 1844 innebar att torget blev mycket större.
- 1865: Järnvägen kom från Alvesta till Växjö, och med tiden växte fler linjer fram.
- 1868: Wäxjö Tändsticksfabrik grundades och blev stadens största arbetsplats med som mest över 400 anställda.
1900-talet till nutid
- 1922: Tändsticksfabriken brann ner, och byggdes inte upp igen.
- 1967: Universitetsfilialen i Växjö inrättades under Lunds universitet, och detta blev senare den självständiga Högskolan i Växjö.
- 1999: Högskolan i Växjö fick status som universitet.
- 2010: Växjö universitet och Högskolan i Kalmar slogs samman till Linnéuniversitetet.
Geddfish säger:
Växjö är fint. Jag har varit där många gånger och hälsat på svåger och svägerska. De har en fotoaffär Ernstson Foto på Klostergatan nära järnvägen. Svågern har fotat många brudpar framför Teleborgs slott, populär vy.
Bra reportage av er!
Kram, Gerd
11 december 2021 — 11:40
Helena säger:
Visst är Växjö fint! Förstår att Teleborgs slott är en populär vy för brudpar. Så vackert och sagolikt där 🙂 Roligt att du gillade vårt reportage!
12 december 2021 — 10:27
Amanda (Swedish Passport) säger:
Och nu måste jag genast skriva upp Växjö på måste-besöka-listan! 😀
11 december 2021 — 12:02
Helena säger:
Det tycker jag 🙂
12 december 2021 — 10:27
JoY säger:
Tack för det tipset. Har aldrig stannat i Växjö, det ser trevligt ut och påminner lite om Eksjö eller?
Ha en trevlig 3:e advent
11 december 2021 — 12:23
Helena säger:
Bra fråga, vi har aldrig varit i Eksjö, så ingen aning 😉 Men då kanske vi borde skriva upp Eksjö på vår lista då!? 🙂
12 december 2021 — 10:28
Bara brittiskt säger:
Ja det ska ni verkligen. Mycket vackrare än Växjö (jag har familjeanknytning till båda och har bott i Växjö så det är inget elakt, haha). Eksjö är belönad med Europa Nostra-priset för bevarandet av trästaden.
12 december 2021 — 14:31
Matts Torebring säger:
Gå i stan undviker vi nästan alltid, med detta inlägget var så enormt mycket mera. Det enda stadsbesöket på lite avstånd blev Borgholm i somras. Helt plötsligt kom vi på att det kan vara trevligt att gå på stan utan att handla. Vi satte oss på torget utanför kyrkan och åt en jättegod glass, vi letade upp ett fik och vi åt mycket god mat nere i hamnen. Så visst Matts & Birgitta kan tycka det är trevligt att gå på stan.
11 december 2021 — 16:16
Helena säger:
Borgholm är trivsamt! Där var vi också i somras, och det blev en glass för vår del också! 🙂
12 december 2021 — 10:28
bmlarsreseblogg säger:
Det är nog bara att inse att det måste planeras några dagar i Småland, inte bara susa rakt igenom på väg till och ifrån Öland. Förr åkte vi ibland över dagen ner till Glasriket för att shoppa, men numera är det upplevelser vi är ute efter.
Ännu ett bra inlägg!
11 december 2021 — 16:26
Helena säger:
Det är ju tur att ni har något kvar att upptäcka! 🙂 Och tack, roligt att ni gillade inlägget!
12 december 2021 — 10:29
BP säger:
Har varit i Växjö en gång för många år sedan. Det var en tjänsteresa, så det blev inte så mycket sightseeing. Men här och nu blev det en riktigt trevlig och intressant tur. Bra skrivit och illustrerat med läckra bilder:-)
11 december 2021 — 18:11
Helena säger:
Roligt att du gillade inlägget! 🙂
12 december 2021 — 19:08
Ingrid säger:
Vår närmsta stad👍🏻 Glömde ni Lammhult och möbelriket🤪
11 december 2021 — 19:33
Helena säger:
Trevligt! 🙂 Ja, det glömde vi! Tack för tips!!! 🙂
12 december 2021 — 19:08
Jerry säger:
Tack för en intressant beskrivning med vackra och intressanta bilder till. Visserligen tillbringade jag närmast ett år i skogarna runt Växjö under min lumpartid på I11 men här kom fram mer intressant som gjorde mig nyfiken på att stanna till där någon gång när jag passerar på väg ner till släkten i Sveriges trädgård.
11 december 2021 — 22:50
Helena säger:
Tack för din kommentar Jerry, och roligt att du gillade vårt inlägg! Kul om vi kan bidra med lite inspiration 🙂
12 december 2021 — 19:09
Bara brittiskt säger:
Som Ingrid redan har sagt så är Lammhult med möbelriket värt ett stopp i norr. Där i krokarna vill jag också absolut slå ett slag för Elin Wägners Lilla Björka och den vackra naturen och utsikten där i byarna Asa, Berg och Tolg. I Asa kan man luncha på herrgården nere vid sjön (där Göring en gång landat) också.
Söder om Växjö är Inglinge hög sevärd liksom målningarna i den lastgamla kyrkan i Jät och såklart Åsnens nationalpark.
I själva Växjö har ni ju packat in hur mycket som helst. Kan bara nämna att Pär Lagerkvists hus också ligger uppe vid Smålands Museum och att simhallen är jättekul för barn. Ja och så att Storgatan är betydligt längre än själva gågatan och nästan tar dig ut ur staden.
Måste också få rekommendera restaurangen (och nu även hotellet) PM & vänner med fine dining på småländska råvaror.
12 december 2021 — 14:45
Helena säger:
Tack för tips!!! Nästa gång vi reser i krokarna ska vi kolla in detta 🙂
12 december 2021 — 19:10