Meny Stäng

Att göra i Linköping – 13 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man se och göra i Linköping? Linköping är en trevlig stad som bjuder på allt från medeltidshistoria till härliga och spännande utflykter. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Linköping!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Linköping

Linköping ligger i ett historiskt intressant område, och det finns spännande platser att besöka både i centrala stan och i området runt omkring. Vi har besökt Linköping flera gånger med vår husbil, senast i höstas men också i samband med att vi följde Göta kanal sommaren 2020. Vi har hunnit se och göra en hel del i den här trevliga staden, men vi har inte hunnit sammanfatta våra upplevelser tidigare. Här kommer vårt reportage!

Linköping ligger i Östergötland, strax söder om Stångåns utlopp i sjön Roxen.

Vad kan man göra i Linköping?

Vad kan man då se och göra i Linköping? Det finns en hel del att upptäcka kan vi konstatera. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Upplev Stora torget och centrala Linköping

När du besöker Linköping vill du förstås inte missa att kolla in de centrala delarna av staden, inklusive Stora torget, som ibland kallas Filbytertorget. Här står fontänen ”Folkungabrunnen” av Carl Milles, med en staty av Folke Filbyter, som enligt sägnerna var stamfar till den medeltida Bjälboätten.

Göra i Linköping - Stora Torget

Vid torget finns bland annat gamla rådhuset, Jonn O. Nilsson palats, Filbytergallerian och Stora hotellet. Runt om finns gott om restauranger, caféer och butiker.

Göra i Linköping - Stora Torget

2. Beundra Linköpings domkyrka

Linköpings Domkyrka är Sveriges bäst bevarade medeltida katedral, och reser sig mäktigt mitt i staden, med sitt 107 meter höga kyrktorn. Redan på 1100-talet stod en mindre kyrka här, men den man ser idag började byggas på 1230-talet, när biskop Bengt av Folkungaätten fick tillstånd att bygga ut. På 1300-talet drabbades staden av digerdöden och bygget pausade, men i början på 1500-talet stod katedralen äntligen klar.

Invändigt är kyrkan luftig och ljus. Här hittar man både inventarier från medeltiden, såsom krucifixet från 1300-talet, och betydligt nyare utsmyckningar och konstverk.

3. Besök Linköpings slott- och domkyrkomuseum

Linköpings Slott, som från början uppfördes som en biskopsgård, ligger mitt emot domkyrkan, i Linköpings historiska kvarter. Delar av slottet är från 1100-talet, vilket innebär att detta är Sveriges äldsta profana byggnad som fortfarande används. Idag finns landshövdingen representationsvåning och privata bostad här. I flyglarna hittar man kontor samt Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum.

Göra i Linköping - slott- och domkyrkomuseum

I museet kan man lära sig om slottets och domkyrkans historia. Här kan man bland annat se det gömda biskopstornet från 1200-talet och skattkammaren, med domkyrkans silverföremål och textilier, varav vissa är tillverkade av Birgittasystrarna i Vadstena på 1400- och 1500-talet.

Göra i Linköping - slott- och domkyrkomuseum

4. Promenera i Trädgårdsföreningens park

En sak som du inte vill missa att göra i Linköping är att promenera i Trädgårdsföreningens fina park. Detta är en riktigt härlig och grön oas, som ligger mitt i staden. Här kan man strosa runt, njuta av lugnet eller ha picknick, men det finns också många olika aktiviteter.

I parken finns bland annat lekplats, boulebana, beachvolleyplan och flera restauranger och caféer. Vid Skådebanan, som ligger i ett 1800-talshus i parken, arrangeras kultur och konstutställningar.

Göra i Linköping - Trädgårdsföreningens park

Lusthuset ”The Golden Love Pavilion” (som du kan se på den översta bilden i artikeln) är skapat av konstnären Joanne Posluszny Hoffsten, som inspirerats av det lusthus som Johan III uppförde åt sin hustru Katarina Jagellonica. I parken finns också Naturcentrum, som arrangerar föreläsningar, utflykter, kurser och utställningar inom natur, trädgård, arkeologi och miljö.

5. Se militärflygplan på Flygvapenmuseet

Flygvapenmuseum i Linköping är ett teknik- och kulturhistoriskt museum som berättar om den svenska militärflygets hundraåriga historia. En av de mest intressanta flygplanen på museet är en DC-3:a med en mycket speciell historia. Detta nedskjutna spaningsplan bärgades efter 50 år på havsbottnen och utställningen berättar både om det politiska spelet och om anhörigas långa sökande efter sanningen om vad som egentligen hände.

Göra i Linköping - flygvapenmuseet

Parkeringen utanför museet är utmärkt som en ställplats för husbilar (utan service) i appen CamperContact, och vi har spenderat sammanlagt tre nätter här. Varje gång har vi försökt besöka museet, men antingen har det varit stängt eller så har dagens visningar varit fyllda utifrån coronarestriktioner. Detta är dock ett museum som vi tror kan vara spännande att besöka, och vi kommer försöka igen!

Göra i Linköping - flygvapenmuseet

6.Bli nostalgisk på friluftsmuseet Gamla Linköping

Gamla Linköping är ett charmigt friluftsmuseum som visar upp Linköping från förr, med stadskvarter, hus, butiker och gårdar. Här finns en lång rad museimiljöer som berättar om hur folk levde och arbetade i gamla dagar. På området finns många mysiga restauranger och caféer, som till exempel säljer glass och våfflor. Här finns också många små butiker som säljer hantverk och presenter samt en av Cloettas tre svenska butiker.

7. Upptäck Valla Gård och Lill-Valla med barnen

På Friluftsmuseet Gamla Linköping hittar du också Valla Gård, som visar upp landsbygdens historia, inklusive järnväg och järnvägsstation. Här finns också Lill-Valla lekpark, som är Linköpings största lekplats, samt minigolf och olika bondgårdsjur som barnen kan träffa och klappa.

8. Möt spöken på Ekenäs slott

Ekenäs slott är ett vackert 1600-talsslott där inte mindre än sju spöken har sin hemvist. Här kan man råka på Nisse i hålan, Hönsagumman, Snusmumriken, Vita frun, Grevinnan Maria Klingspor, Gråtande damen och Lilla Hedda. På sommarhalvåret arrangeras visningar av slottet och även riddarspel. På höstarna kan man också komma hit för att uppleva en kuslig spökvandring.

9. Fascineras av slussning vid Bergs slussar

Bergs slussar ligger cirka en mil nordväst om Linköping och här finns en slusstrappa med sju sammankopplade slussar samt två dubbelslussar. Tillsammans är det elva slussar som bit för bit forslar båtarna upp ifrån, eller ner till, sjön Roxen.

Slusstrappan har en höjdskillnad på 18,9 meter och de två dubbelslussarna har en höjdskillnad på 4,9 respektive 5,5 meter. Att stå här och titta medan båtarna slussar är ett spännande nöje.

Om man vill kan man också välja att själva hänga med på en tur med en passagerarbåt, som till exempel Wasa Lejon. Vid slussarna finns också caféer, restauranger, minigolfbana och möjlighet att hyra cyklar.

10. Besök Vreta kloster och klosterkyrka

Vreta kloster, som ligger strax intill Bergs slussar, är ett av Sveriges allra äldsta kloster. Klostret grundades som ett benediktinskt nunnekloster i början av 1100-talet, och det fortsatte vara aktivt fram till 1580-talet. Idag återstår en delvis rekonstruerad ruin av klostret, en klosterkyrka, ett klosterhus samt många olika byggnader i Vreta klosters kyrkby.

Göra i Linköping - Vreta kloster

11. Handla godis på Cloetta i Ljungsbro

I Ljungsbro, cirka 15 kilometer nordväst om Linköping, hittar man Cloettas fabrik, liksom en av deras butiker. Fabriken i Ljungsbro byggdes 1901 av de tre bröderna Cloetta och Ljungsbro växte fram som en ”chokladstad”.

Idag har fabriken en modern produktion och man tillverkar bland annat Kexchoklad, Ahlgrens bilar, Center, Plopp, Polly, Juleskum, Sportlunch, Guldnougat, Bridge och Mums-Mums.

12. Spana in Akvedukten i Ljungsbro längs Göta kanal

När du befinner dig i Ljungsbro kan du också passa på att spana in den akvedukt som finns här, och som byggdes 1970. Göta kanal passerar över bilvägen, och det är fascinerande att kika på båtarna som passerar på en bro ovanför bilarna.

Göra i Linköping - akvedukten i Ljungsbro

13. Slappa på Sandviks camping

Sandviks camping är en familjecamping som ligger fint vid sjön Roxens norra strand. Hit kan man komma med husbil, husvagn eller tält och det finns också några stugor att hyra. På campingen kan man framför allt njuta av lugnet och bada vid badstranden.

Göra i Linköping - Sandviks camping

Mer att göra i Linköping för dig som gillar mat och shopping

Det finns förstås också mycket att göra i Linköping för dig som gillar mat och shopping. Vi har inte själva provat så många restauranger här, men du hittar bra tips på restauranger och caféer i Linköping på bloggen Lite mera rosa. Här är också några tips:

  • i-HUSET är ett stort shoppingcenter med massor av butiker (Västra Svedengatan 7, Tornby)
  • Matloftet Food Hall ligger i i-HUSET, och här hittar man flera olika matställen.
Sushi

Mer att göra i Linköping för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Linköping, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som är intresserad kultur och historia.

  • Guidade turer berättar om Linköpings dramatiska historia.
  • Konstgallerier finns flera, till exempel Galleri Blå, Galleri Melefors, Galleri Sander och Passagen.
  • Linköpings stadsbibliotek visar ibland olika utställningar. (Östgötagatan 5)
  • Ljungs slott är privatägt men visningar ges sommartid. (Ljungsbro)
  • Nya slottet Bjärka-Säby drivs av Pingstkyrkan och på sommaren erbjuds slottscafé och historiska guidningar. (Sturefors)
  • Sankt Lars kyrka invigdes på 1100-talet och är helgad åt Sankt Laurentius. (Sankt Larsgatan)
  • Stjärnorps slottsruin är en mäktig ruin från ett slott som uppfördes 1655-1662 och brann ner 1789. (vid Stjärnorpsravinen)
Göra i Linköping - St Lars kyrka

Mer att göra i Linköping för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Linköping här:

  • Golf kan du spela, till exempel på Linköping golfklubb eller Vreta kloster golfklubb.
  • Kajak kan du paddla i centrala Linköping eller i sjöområdet söder om staden.
  • Kinda kanal är en vacker kanal med slussar, där man bland annat kan göra olika båtturer.
  • Mountainbike kan cyklas på Malmslättsbanan, vid Olstorp friluftsscenter, på Vallabanan eller på Vidingsjöbanan.
  • Stjärnorpsravinen bjuder på vacker natur runt en ravin, och här finns också en vandringsled.
  • Tinnerö eklandskap är ett naturområde fyllt med ekar, där det finns flera olika vandringsleder.
Göra i Linköping

Mer att göra i Linköping med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Linköping med barn eller tonåringar.

  • Björkö 4H-gård är en bondgård med verksamhet för barn och ungdomar. (Björkö Gård 2, Ljungsbro)
  • Fenomenmagasinet bjuder på exeperimentstationer kring människokroppen och elektricitet, samt levande kräldjur. (Gamla Linköping)
  • Hangaren Hot Sport Center är ett allaktivitetshus som bjuder på skatehall, klättervägg och andra aktiviteter. (Rydsvägen 5B)
  • Skogsstigen i Vallaskogens naturreservat bjuder på ”kul kunskap om djur och natur”. (Gamla Linköping)
  • Äventyrsgolf City bjuder på 12 banor (Sporthallen, Snickaregatan 35)
Göra i Linköping - Skogsstigen i Vallaskogens naturreservat

Var kan man bo eller stå med husbilen?

I Linköping finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ. Om du reser med husbil kan du, utöver Sandviks camping, exempelvis stanna på något av följande ställen:

  • Borggårdsgatan är parkering där man kan stå sommartid. Det finns ingen service.
  • Nykvarnsgatan är en parkering där man kan stå sommartid. Det finns ingen service.
  • Gamla Linköping ställplats är en plats för fyra husbilar. Toalett finns, men ingen övrig service.
  • Café Tannerfors slussar Quickstop fungerar som ställplats sommartid. Toalett och soptunnor finns, men ingen övrig service.
  • Parkering vid Flygvapenmuseet, med bra läge för att besöka museet. Soptunna finns, men ingen övrig service.
  • Bergs slussar ställplats, med tillgång till servicehus med toaletter och duschar samt soptömning, latrintömning och möjlighet att fylla färskvatten.
  • Glyttinge camping är en citynära camping. Här kan man också tömma latrin mot avgift. (Berggårdsvägen 6)
Husbil på parkering

Mer att se och göra i närheten

Från Linköping är det inte alltför långt till Norrköping, och inte heller till charmiga Söderköping. Om du istället kör västerut kan du besöka Borensberg, Motala eller fina och historiskt intressanta Vadstena.

Östergötland
Alla våra bästa tips om Östergötland. Klicka på bilden!

Ännu mer att se och göra i Linköping?

Har du besökt Linköping? Berätta gärna om dina erfarenheter! Kanske har du ännu fler tips på saker att se och göra i Linköping?

Fakta om Linköping

  • Landskap: Östergötland
  • Län: Östergötlands län
  • Distrikt: Linköpings domkyrkodistrikt, Sankt Lars, Berga, Johannelunds, Kärna, Landeryd, Ryd, Skäggetorp, Slaka
  • Invånare: Drygt 165 000 (2021)
  • Namnet: Namnet nämndes första gången i ”Florenslistan” 1103 som ”Liunga kaupinga”, en sammansättning av ”Ljung” och ”handelsplats”.
  • Motto: Där ideer blir verklighet.
  • Läs mer: Du hittar mer information på kommunens webbplats.

Linköpings Historia

  • Äldre historia: Fornlämningar finns från bronsålder, äldre järnålder och vikingatid.
  • 1100-talet: Sedan denna tid har Linköping varit kyrklig centralort i Östergötland, Småland och Gotland. Senast vid denna tid grundades Vreta kloster, och vid denna tid grundades en första romansk kyrka.
  • 1153: Det första svenska kyrkomötet hölls i Linköping.

1200-talet till 1300-talet

  • 1230-talet: Bygget av den nuvarande domkyrkan påbörjades.
  • 1232: En katedralskola kan dateras tillbaka till denna tid.
  • 1251: Valdemar Birgersson, son till Birger Jarl, kröntes till kung i Linköpings domkyrka.
  • 1286: Birger Jarls yngste son blev biskop. Hans bror, kung Magnus Ladulås, anses vara stadens grundare.

1400-talet till 1500-talet

  • 1470-talet: Biskopsgården byggdes ut med ringmur och ett stort hus, som påminde om Glimmingehus.
  • 1598: Slaget vid Stångebro utkämpades mellan Hertig Karl (senare Karl XI) och hans brorson Sigismund. Hertig Karl segrade, och slaget blev början på det polsk-svenska kriget 1599-1629.

1600-talet till 1700-talet

  • 1600: 14 personer som stått på Sigismunds sida fängslades och efter en rättegång avrättades fem av dem i Linköpings blodbad.
  • 1627: Gymnasium Lincopense (idag Katedralskolan) grundades, vilket var Sveriges tredje gymnasium.
  • 1700: Staden drabbades av en förödande brand, som förstörde nästan all bebyggelse. Slottet och domkyrkan klarade sig.

1800-talet till nutid

  • 1937: Svenska Aeroplan AB (Saab) grundades och startade strax därefter flygplanstillverkning i staden.
  • Andra världskriget: Linköping upplevde en stark tillväxt på grund av Saab:s tillverkning av stridsflygplan.
  • 1975: Linköpings universitet grundades.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev