Vad kan man se och göra i Norrköping? Norrköping är en spännande storstad som bjuder på en härlig miljö och många olika aktiviteter och upplevelser. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Norrköping!
Innehållsförteckning
Norrköping
Det mest karakteristiska i Norrköping är kanske Industrilandskapet, med sina historiska hus och sitt forsande vatten. Vi har besökt staden flera gånger – både i jobb och på semester – och vårt senaste besök gjorde vi i höstas med husbilen.
Norrköping ligger längst in i Bråviken på båda sidor om Motala ström, som rinner genom staden. Från Norrköping är det drygt fyra mil till Linköping och drygt 16 mil till Stockholm.
Vad kan man göra i Norrköping?
Vad kan man då se och göra i Norrköping? Det finns en hel del att upptäcka kan vi konstatera. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.
1. Promenera i Carl Johans park
Carl Johans park i Norrköping är en klassisk park från sekelskiftet. Parken anlades redan 1860 av stadsarkitekt C Th Malm och bjuder bland annat på stora kastanjeträd, blomsterplanteringar, en staty över Karl XIV och en fontän med namnet ”Delfinfontänen”. Här hittar du också en omtalad kaktusplantering.
2. Spana in kaktusplanteringen
Varje år planteras 25 000 kaktusar i Carl Johans park, vilket är en tradition som pågått ända sedan 1926. Kaktusarna bildar tillsammans ett specifikt motiv, och motivet varierar från år till år.
3. Se Hedvigs kyrka
Hedvigs kyrka, som fått sitt namn efter drottning Hedvig Eleonora, invigdes 1673 och var ämnad för den tysktalande befolkningen i Norrköping. När ryska trupper stormade staden under de så kallade ”rysshärjningarna” 1719 blev kyrkan svårt skadad, men man byggde upp den igen. Samtidigt byggde man om så att kyrkan också kunde använda som rikssal.
Kyrkan har därefter renoverats vid ytterligare några tillfällen. Om du kikar in i den idag kan du spana efter den tyska predikstolen, dopfunten som tidigare stått i Stegeborgs slottskapell samt altartavlan som föreställer den uppstånde Kristus möte med Tomas tvivlaren, som målades 1791.
4. Fascineras av Industrilandskapet
Det kanske allra mest typiska och mest fascinerande i Norrköping är Industrilandskapet. Porten till området är Holmentornet från 1750-talet, som är målat i ”Norrköpingsgult”. Färgen kom till genom att arkitekten reste till Paris och blev inspirerad av fransmännen, som blandade gul färg i bruket.
Industrilandskapet är en historisk plats som berättar om en epok i Norrköpings historia. Här kan man bland annat se Louis De Geer konsert & kongress, som ligger i en före detta pappersfabrik, och byggnaderna ”Strykjärnet” och ”Strykbrädan”.
Själva fascinerades vi framför allt av vattnet, som överallt brusar och forsar, och ger Norrköping en väldigt speciell karaktär.
5. Besök arbetets museum
Arbetets museum ligger mitt i Industrilandskapet, i en gul och väldigt speciell byggnad som fått namnet Strykjärnet. Museet bjuder på många interaktiva moment som kretsar kring arbete och kultur i industrisamhället. För egen del kände vi kanske att museet passar bättre för den som har sällskap av barn eller tonåringar.
6. Lär dig om stadens historia på Norrköpings stadsmuseum
Norrköpings stadsmuseum ligger också i Industrilandskapet, på en minuts promenadavstånd från Arbetets museum. Här kan man lära sig mer om Norrköpings historia, från forntid till stormaktstid. På museet arrangeras olika utställningar, visningar, stadsvandringar och föreläsningar.
7. Roa dig på Visualiseringscenter C
Ytterligare en spännande plats att besöka i Industrilandskapet är Visualiseringscenter C. Detta är ett digitalt science center med interaktiva utställningar och en ”dom”, det vill säga en kupolformad biograf med filmer som visas i 360 grader.
Att kika in på utställningarna är helt kostnadsfritt. Om man vill kika på en film i domen – vilket är centrets huvudattraktion – måste man boka plats. Det finns massor av olika filmer att välja mellan, för alla olika åldrar.
8. Beundra Matteus kyrka
Från början fanns två församlingar i Norrköping: S:t Olai och S:t Hedvig. I och med industraliseringen växte staden och 1885 tillkom Matteus församling. Matteus kyrka invigdes 1892 av biskop C.A. Cornelius.
Kyrkan är uppförd i nygotisk stil och ritad av arkitekten Hugo Zettervall. Byggnaden ger ett mäktigt intryck där den reser sig med sitt 64 meter höga torn, som för övrigt är Norrköpings högst belägna punkt. När vi var här pågick en renovering, vilket innebar att kyrkan höll stängt, men det är möjligt att den öppnar under 2022.
9. Upplev kvarteret Knäppingsborg
En trevlig sak att göra i Norrköping är att besöka det charmiga kvarteret Knäppingsborg. Stadsdelen byggdes under 1700-talet, men området har egentligen en ännu äldre historia och har fått sitt namn av en dansk viking som hette Knäppe.
Idag är kvarteret fyllt av mysiga restauranger, charmiga caféer och små spännande butiker med konst, hantverk, delikatesser och presenter. Här arrangeras ibland också olika kulturevenemang, såsom utställningar, teaterföreställningar och trubadurkvällar.
10. Spana in Johannisborgs slottsruin
Johannisborgs slottsruin är idag inte mycket mer än ett ensamt torn på ett fält, men faktum är att denna relativt anspråkslösa byggnad bär på minnet av något betydligt större och mäktigare.
År 1613 började Johannisborgs slott byggas på uppdrag av hertig Johan av Östergötland, som residens och skydd för Norrköping. Dessvärre drog bygget ut på tiden och när slottet stod klart 1639 var hertigparet redan döda.
När ryssarna härjade i Norrköping 1719 brändes slottet ner, liksom mycket annat i staden. Sten och tegel från slottet använde till andra byggen, men porttornet sparades. År 1935 utnämndes Johannisborg till byggnadsminne.
11. Kolla på hällristningar vid Himmelstalund
Norrköping kan skryta om att vara den stad i världen som har flest hällristningar inom sin stadsgräns. Inom ett begränsat område runt Motala ström finns inte mindre än 7000 hällristningar, vilket gör detta till ett av Sveriges största och viktigaste hällristningsområden.
För att se hällristningar kan du ta dig till Himmelstalund i den västra utkanten av Norrköping. Här finns gott om större och mindre imålade ristningar, i form av bland annat skepp, människor, fotsulor och vapen, tillsammans med informationsskyltar. Ristningarna är från bronsåldern, runt 1500 före Kristus. Nog är det svindlande när man försöker föreställa sig hur livet kan ha sett ut då!
12. Spela aquagolf
I Himmelstalund finns inte bara hällristningar, utan också ”aquagolf”. I denna sport ska man slå bollen över vattnet och träffa korgen på någon av de utplacerade flottarna i vattnet. Vi var här vid fel årstid, men den här sporten verkar ju lite spännande och utmanande!
13. Upptäck Löfstad slott
Löfstad slott, som ligger strax sydväst om Norrköping, har anor från 1600-talet då det uppfördes av greven Axel Lillie. Efter att ha skadats i en stor brand år 1750 byggdes slottet om och fick det utseende det har idag. Under åren har släkterna de la Gardie och von Fersen huserat här. Den senaste ägaren var Emelie Piper, som bodde på slottet fram till sin bortgång 1926.
Slottet ägs idag av Östergötlands museum och är bevarat så som det såg ut på Emelie Pipers tid. På slottet arrangeras guidade visningar och olika utställningar. Här finns också en fin liten slottsbod där man kan köpa presenter samt ett värdshus, en handelsträdgård och en engelsk park.
14. Njut av naturen vid Arkösunds skärgård
Om man kör från Norrköping och rakt ut mot östkusten kommer man till Arkösunds skärgård. Här kan man njuta av naturen med klippor och sandstränder, och det finns också gästhamnar, campingar och restauranger. Dessutom finns möjlighet till fiske, turer med rib-båt och mycket annat.
15. Möt vilda djur på Kolmården
Kolmården, som ligger på den norra sidan av Bråviken, kan skryta med att vara Nordens största djurpark. Här kan du möta vilda djur, åka på safari, uppleva åkattraktioner i Marine World eller testa den spännande berg- och dalbanan Wildfire. För de mindre barnen finns Bamses värld.
16. Gör en utflykt till Söderköping
Söderköping ligger bara 20 minuter söder om Norrköping med bil, och är en väldigt charmig liten ort, inte minst på sommaren. I Söderköping kan du se slussning i Göta kanal mitt i centrala stan.
Du kan också äta glass på det omåttligt populära Smultronstället, strosa i de mysiga Drothemskvarteren eller ta dig upp på Ramunderberget för att se utsikten. I närheten hittar du också Stegeborgs slottsruin och Mem, som fungerar som Östersjöns port till Göta kanal.
Mer att göra i Norrköping för dig som gillar mat och shopping
Det finns förstås också mycket att göra i Norrköping för dig som gillar mat och shopping. Vi har tyvärr inte hunnit prova så många restauranger själva, men här är ändå några tips.
- Färgargården är ett mysigt café vid Motala ström. (Värdshusgatan 8)
- Galleria Domino är ett köpcentrum med klädbutiker och restauranger. (Repslagaregatan 12)
- Restaurangerna i Knäppingsborg bjuder på en mysig atmosfär. (Skolgatan 1B)
Mer att göra i Norrköping för dig som gillar kultur och historia
Det finns också mer att se och göra i Norrköping, när det handlar om kultur och historia.
- Kulturnatten är ett kulturevenemang som arrangeras varje år.
- Louis De Geer konsert & kongress är ett pampigt kongresshus i Industrilandskapet. (Dalsgatan 15)
- Norrköpings konstmuseum har en stor samling inom modernism och samtidskonst. (Kristinaplatsen)
- Norrköping Light Festival är en årlig festival med ljusinstallationer och konstverk.
- Spårvägsmuseet visar ibland äldre spårvagnar. (Stohagsgatan 3D)
- Ållonö slott är ett vackert slott från 1600-talet, som dock är privatägt och ej öppet för allmänheten.
Mer att göra i Norrköping för dig som gillar natur
Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Norrköping här:
- Getåravinen är ett naturområde där man kan vandra. (Getå Gunnarstorp 1, Åby)
- Folkparken är en stor park i centrala stan med bland annat äventyrsgolf och boulebanor. (Dragsgatan 15)
- Kärleksparken är en park vid Motala ström, med soffor och planteringar. (Västgötegatan 25)
- Marmorbrukets naturreservat bjuder på vacker natur vid Bråviken samt Marmorbruksleden, som är 9,7 kilometer lång.
- Strömparken är en park där Lekbäcken rinner, med möjlighet till cityfiske av lax och öring. (Gamla Rådstugugatan 10)
- Åbackarna ligger vid Motala ström och här finns ett tre kilometer lång promenadstråk.
- Ågelsjön är ett populärt område för bad, vandring, fiske, klättring och skridskoåkning.
Mer att göra i Norrköping med barn
Här följer också några fler tips på saker att göra i Norrköping med barn eller tonåringar.
- Bråvikslinjen arrangerar turer med RIB-båt i Östergötlands skärgård, bland annat i Bråviken och Arkösunds skärgård.
- Busfabriken är ett stort inomhuslekland. (Ståthögavägen 48)
- Event Center Knock ’em Down har olika aktiviteter såsom bowling, shuffleboard och biljard. (Hagebygatan 147)
- Norrköpings Äventyrsgolf bjuder på en 12-hålsbana i Folkparken.
- Sörsjöns äventyrspark bjuder på höghöjdsbanor och linbanor. (Sörsjöns camping, Åby)
Var kan man bo eller stå med husbilen?
I Norrköping finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ. Om du vill bo i den fina centralstationen kan du till exempel bo i Centralstationens vandrarhem.
Vi har rest med husbil, men bara parkerat i Norrköping och aldrig övernattat. Det verkar inte finnas så gott om ställplatser, men Norrköpings camping ligger i Himmelstalund, någorlunda nära stan. En del skriver att man också kan stanna i Lindö gästhamn med husbil, men vi har inte lyckats bekräfta dessa uppgifter.
Mer att se och göra i närheten
Från Norrköping är det inte alltför långt Finspång med Finspångs slott. Det är heller inte alltför långt till Linköping, där du till exempel hittar Flygvapenmuseet och friluftsmuseet Gamla Linköping. Strax intill Linköping hittar du också Vreta kloster. Om du istället åker norrut kan du ta dig till Nyköping, med det historiskt intressanta Nyköpingshus. Vi kan dessutom tipsa om trevliga Femöre vid Oxelösund.
Finspångs slott – slottsträdgård och bruksmiljöer
Finspångs slott stod på vår bucket list eftersom det är så vackert. Slottet bjuder på en…
Östgötadagarna på fyra hjul – tips på ställplatser och utflyktsmål
Gästskribent: Cornelia Tonéri Aldrig annars visar ett landskap upp sig på ett sätt som under evenemang…
Mem – Östersjöns port till Göta kanal
Mem är en liten ort vid den djupa havsviken Slätbaken, strax utanför Söderköping. Den lilla orten…
Ekenäs slott i Linköping – spökslott med 7 spöken
Ekenäs slott är ett vackert sagoslott som du hittar i Linköpings kommun. Här finns en intressant…
Att göra i Motala – 9 tips till Göta kanals huvudstad
Vad kan man se och göra i Motala? Motala kallar sig gärna Göta kanals huvudstad, och…
Borensberg vid Göta kanal – slussning och delikatesser
Borensberg är en mysig liten ort vid Göta kanal, där man kan se en av kanalens…
Vreta kloster – och Stjärnorps slottsruin
Vreta kloster i Östergötland är ett av Sveriges allra äldsta kloster. Idag finns här en klosterruin…
Att göra i Vadstena – 10 tips till en historisk stad
Vad kan man se och göra i Vadstena? Vadstena är en liten ort som ligger vackert…
Stegeborg – slottsruin, hamn, krog och ställplats
Stegeborg ligger cirka 20 kilometer från Söderköping, och här hittar man bland annat en slottruin från…
Åtta slott i Östergötland – väl värda ett besök
Gästskribent: Cornelia Tonéri Cornelia Tonéri heter jag och till vardags driver jag resebloggen litemerarosa.se med fokus…
Gamla Linköping – ett charmigt friluftsmuseum
Gamla Linköping är ett charmigt friluftsmuseum som visar upp Linköping från förr, med stadskvarter, hus, butiker…
Kolmården – Tant Anna traskar jorden runt
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Jag letar i minnets arkiv och funderar på när jag var på…
Svenska Östergötlandsvägen – FREEDOMtravel Temavägar
Svenska Östergötlandsvägen är en temaväg som tar dig med genom Östergötland, för att uppleva den vackra…
Bergs slussar – Göta kanals mäktiga slusstrappa
Bergs slussar i Göta kanal inkluderar sammanlagt 11 slussar, och det är riktigt fascinerande att se…
Söderköping – 9 tips på saker att se och göra
Söderköping är en idyllisk och pittoresk liten stad vid Göta kanal. Vi bjuder på nio tips…
Göta kanal med husbil – stor guide med tips
Göta kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I somras…
Ställplats i Valdemarsviks gästhamn – husbilsresans avslut
Ställplatsen i Valdemarsviks gästhamn – det blev det sista stoppet på vår månadslånga husbilsresa i södra…
Midsommarafton på Eköns camping
I år blev det midsommar på Eköns camping, vid kusten utanför Valdemarsvik. Vi åkte hit tillsammans…
Sandviks camping – och träff med husbilsvänner
Igår kom vi fram till Sandviks camping, som ligger vid sjön Roxen utanför Linköping. Det här…
Alvastra klosterruin – och Rökstenen i Rök
Alvastra klosterruin är ruinen efter det kloster där Heliga Birgitta en gång i tiden fick sina…
Att göra i Linköping – 13 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Linköping? Linköping är en trevlig stad som bjuder på…
Ännu mer att se och göra i Norrköping?
Har du besökt Norrköping? Berätta gärna om dina erfarenheter! Kanske har du ännu fler tips på saker att se och göra i Norrköping?
Fakta om Norrköping
- Landskap: Östergötland
- Län: Östergötlands län
- Distrikt: Sankt Olai, Matteus, Hedvig, Sankt Johannes, Östra Eneby, Borg, Vrinnevi, Tingstad, Styrstad och Kvillinge.
- Invånare: Drygt 144 000 (2021)
- Statliga verk i staden: Luftfartsverket, Migrationsverket, Sjöfartsverket, Kriminalvården och SMHI.
- Läs mer: Du hittar mer information på kommunens webbplats.
Norrköpings historia
- 1384: Norrköping fick stadsrättigheter.
- 1567: Staden förstördes av danskar under Nordiska sjuårskriget.
1600-talet till 1700-talet
- 1600-talet: Norrköping upplevde en första storhetstid när den nederländske affärsmannen Louis De Geer flyttade in. Han grundade flera industrier, såsom pappersbruk, vapenfabriker, klädesfabriker och skeppsvarv.
- 1655: Staden drabbades av en svår brand.
- 1719: Staden förstördes under ryssarnas härjningar under Stora nordiska kriget.
- 1758: Norrköpings Tidningar, Sveriges äldsta idag existerande nyhetstidning, grundades.
1800-talet till nutid
- 1830-talet: Textilindustrin växte i Norrköping och vid denna tid stod staden för 70 procent av Sveriges klädestillverkning.
- 1960-talet: Textilindustrin avvecklades och andra industrier växte upp, såsom Philips med tillverkning av radio- och TV-apparater.
- 1970-talet: Fem statliga verk flyttade till Norrköping: Luftfartsverket, Migrationsverket, Sjöfartsverket, Kriminalvården och SMHI.
- 2000-talet: Norrköping utvecklades som universitetsstad, tillsammans med Linköping.
Ama de casa säger:
Jag bodde i Norrköping 1978-80, en väldigt trevlig stad (fast dom pratade konstigt… 😉 ).
Det jag såg mest av var Kolmårdens djurpark av nån konstig anledning 😀
Ha en fortsatt fin helg!
22 januari 2022 — 9:01
Helena säger:
Jaha, så du har jobbat på den djurparken också? Det visste jag inte! Önskar en fortsatt fin helg!!
22 januari 2022 — 17:02
Ama de casa säger:
Det var i den djurparkens regi som jag gick djurvårdarlinjen. Ungefär 1/3 av tiden bestod av teoristudier på en skola inne i Norrköping, resten var praktik ute i djurparken. Ett smart sätt av djurparken att få 16 extra personer – gratis arbetskraft…Men det var en himla rolig utbildning 🙂
23 januari 2022 — 9:23
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Känner alltför dåligt till Norrköping.
Har åkt in i staden med turistbuss många gånger för att hämta upp passagerare, men sett väldigt lite av staden. Bott där mellan resor några gånger, kommit sent, åkt tidigt.
Verkar finnas mycket att se och uppleva. Får göras något åt i sommar, om pandemin lägger sig.
Trevlig helg!
22 januari 2022 — 9:21
Helena säger:
Så kan det ju lätt bli ibland! Norrköping är en trevlig stad, inte minst Industrilandskapet som bjuder på en spännande och annorlunda miljö! 🙂 Önskar en fortsatt fin helg!
22 januari 2022 — 17:03
JoY säger:
Tycker också om Norrköping med allt vatten och som du skriver är det svårt att parkera med husbilen. Vi stod utanför badet men den ställplatsen lade man ner sedan.
22 januari 2022 — 11:36
Helena säger:
Ja, det verkar verkligen vara dåligt med ställplatser!? Synd! Vi parkerade centralt på dagen och det funkade bra, men vi har inte stannat över natten.
22 januari 2022 — 17:04
Anki säger:
Kul att läsa om sin egen barndomsstad … och roligt att ni gillade den 🙂 Jag är ju partisk, men kan väl säga att stan blivit betydligt trevligare än den var på den tiden jag växte upp och alla fabrikerna vis Strömmen var igång.
22 januari 2022 — 12:09
Helena säger:
Jag kan tänka mig att det förändrats! Gillar när man lyckas behålla gamla industriområden och lyckas få dem att bli trevliga! 🙂
22 januari 2022 — 17:05
Margareta Karlsson säger:
Vi gillar Norrköping. En så mysig stad.
Vi besöker Gubbens trädgård som är ett mysigt fik. Och lax trappan är en annan bra sevärdighet. Mvh Maggan
16 juli 2023 — 21:01
bmlarsreseblogg säger:
Vi har många svenska städer som vi aldrig besökt. Norrköping och Linköping är två av dem. Här har det bara blivit besök på Kolmården med barn och på senare år barnbarn. Kul med många bra förslag på saker att se och göra
22 januari 2022 — 16:46
Helena säger:
Vi har också många städer kvar, och det är ju kanske tur att man har något kvar att utforska 😉 Roligt om tipsen uppskattas!
22 januari 2022 — 17:05
BP säger:
Följer några bloggare som bor i Norrköping. Har besökt staden flera gånger och älskar den. Norrköping är minst sagt annorlunda på ett positivt sätt. En charmig stad som erbjuder mycket och har en speciell atmosfär. Sedan har de ju ”Norrköping Light Festival” (https://visit.norrkoping.se/se-och-gora/storre-evenemang/norrkoping-light-festival) där man bland annat ”ljussätter” vattenfallet. Otroligt läckert.
22 januari 2022 — 17:17
Helena säger:
Tack för tips och länk! 🙂 Den festivalen har jag också sett bilder på, på olika bloggar. Verkar vara ett läckert evenemang!!
23 januari 2022 — 6:21
Arne Lindh säger:
Vi bor i denna fantastiska stad. Det bästa med Norrköping är Industrilandskapet och all kultur som bara strålar ut därifrån, Åbackarna, promenaden runt Motala ström, Vrinneviskogen, där vi bor i skogsbrynet nedanför ett naturreservat och en slalombacke. Ikväll har vi varit på Cnema, en biograf som visar kvalitetsfilm och skapar film dessutom. Sedan gick vi och åt på en mysig pub. Det finns numera massor av bra krogar i stan. Annat var det när vi kom hit för drygt 40 år sedan. Det är ont om ställplatser, men vi kan ge tips om någon är husvill. Och kanske kan ni parkera på gatan hos oss, nära skogen och allt annat. Hör av er om i är nyfikna på Norrköping, Sveriges färgstarkaste stad.
http://xoeocholivia.blogspot.se
arne.lindh@telia.com
22 januari 2022 — 23:54
Helena säger:
Åh tack för superbra tips från en Norrköpingsbo!! Industrilandskapet gillade vi verkligen! När det gäller natur förstår vi att det finns mycket att upptäcka. Samma när det gäller restauranger!! Tack igen! 🙂
23 januari 2022 — 6:23
Elisabeth säger:
Vi bor också i Norrköping, så en hel del promenader och turer i omgivningen till Norrköping kan ni hitta på vår blogg: husbilen-ellen.blogspot.com Finns etiketter att söka via i vänstermarginalen. Jag tycker ni fått med de stora dragen!
27 januari 2022 — 20:07
Lena - gott för själen säger:
Åh, fina Norrköping! Den staden hade varit en grå fläck på kartan för mig, ända tills vi gjorde ett besök där förra året. Vi tyckte om det jättemycket. Stannade två nätter och hann se en hel del.
En hel del av det ni skriver om missade vi ser jag. Det finns anledning att åka tillbaka 😉
Stadsmuseet är ett av de bästa museerna vi varit på, men på arbetets museum var vi bara typ fem minuter. Knäppingsborg var så mysigt. Plura och hans bror spelade där, men tyvärr var biljetterna slut.
The Lamp är en restaurang jag kan rekommendera. Så mysig miljö!
Kram Lena
18 juni 2022 — 8:21