Meny Stäng

Kyrkor i Sverige – 25 väldigt vackra svenska kyrkor

Annons

Kyrkor i Sverige – det finns det gott om! Faktum är att det finns runt 3500 kyrkobyggnader i vårt avlånga land. Vissa har nästan tusen år på nacken, och andra är speciella på grund av sitt utförande. Vi har listat 25 kyrkor i Sverige som vi tycker är extra vackra, utvändigt eller invändigt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kyrkor i Sverige

När vi har åkt runt och skrivit om destinationer i Sverige, ja då har vi också passat på att kika på slott, slottsruiner, borgar, fästningar och vackra kyrkor i Sverige. Det har inte varit lätt att välja, men här kommer våra 25 favoriter bland svenska kyrkor. Vi har inte hunnit med att se alla, men under 2022 ska vi se ett antal till.

Peter kollar in Granhults kyrka i Småland – en av alla speciella kyrkor i Sverige

1. Lunds domkyrka i Skåne

Lunds domkyrka är byggd på 1100-talet och är därmed nästan tusen år gammal. Kyrkan byggdes i romansk stil av stenhuggare från Rhen och Italien.

Till vänster innanför huvudingången kan man se det stora astronomiska uret, som efter restaurering återigen fungerar. Uret kan dateras till 1422-1425, då drottning Filippa var riksföreståndare i Sverige, Danmark och Norge.

I kyrkan finns också en krypta, som i stort sett är helt orörd sedan 1123. Här finns många pelare och den mest kända är den som, enligt sägnen, omfamnas av jätten Finn. Enligt somliga ska kolonnen dock egentligen föreställa bibelns Simson.

Hitta hit: Lunds domkyrka ligger vid Lundagård i centrala Lund i Skåne.

2. Kiruna kyrka i Lappland

Kiruna kyrka ritades av arkitekten Gustaf Wickman (1858-1916), och invigdes 1912 av biskop Olof Berqvist. Kyrkan är en av Sveriges allra största träbyggnader och har ett unikt nygotiskt utseende, inspirerat av de norska stavkyrkorna. Byggnaden ser nästan kvadratisk ut, och påminner på det sättet lite om en så kallad centralkyrka.

Kyrkor i Sverige
Kiruna kyrka, foto: Kiruna kyrka – Jen, All Creative Commons

Inuti har denna svenska kyrka drag av nationalromantisk stil. Altartavlan, som föreställer ett solbelyst landskap, har målats av Prins Eugen. I klockstapeln finns två klockor, och på den större finns en ingraverad versstrof av Albert Engström.

Kyrkor i Sverige
En vacker svensk kyrka, foto: Flickr-Isen Majennt, All Creative Commons

Hitta hit: Kyrkan ligger centralt i Kiruna, på Gruvvägen 2

3. Habo kyrka vid Vättern

Habo kyrka är en fantastiskt vacker träkyrka i Västergötland, på gränsen till Småland. Det har funnits en kyrka i Habo sedan medeltiden, men den kyrka som finns idag började byggas på 1600-talet, och år 1723 fick den sitt nuvarande utseende. Kyrkan har ibland kallats “träkatedralen vid Vättern” eller “den måleriska träkatedralen”. 

Invändigt är kyrkan dekorerad med fantastiska målningar, utförda 1741-1743 av konstnärerna Johan Kinnerus och Johan Christian Peterson. Målningarna illustrerar bland annat Tio Guds bud, Trosbekännelsen och Fader Vår.

Delar av inredningen är ännu äldre än själva kyrkan. Dopfunten är till exempel från 12o0-talet och altaret från 1300-talet. På altartavlan, som är från 1723, finns en tickande klocka, och varje hel timme slår pojken ovanför med sin hammare.

Hitta hit: Hitta hit: Habo kyrka ligger i Habo kommun, cirka 18 kilometer nordväst om Jönköping.

4. Vindelns kyrka i Västerbotten

Vindelns kyrka, som tidigare hette Norra Degerfors kyrka, ritades av stadsarkitekten Fredrik Olaus Lindström och invigdes 1903 av biskop Martin Johansson. Den förra kyrka, som står intill, hade blivit för liten för befolkningen och därför behövdes den nya kyrkobyggnaden. Kyrkan är byggd i en stram och vacker nygotisk stil.

Inuti kyrkan finns bland annat en predikstol från 1600-talet, som ursprungligen kommer från Backenkyrkan i Umeå.

Kyrkor i Sverige, foto: MikaelLindmark via Wikimedia commons

Hitta hit: Vindelns kyrka ligger i Vindeln, längs med Vindelälven.

5. Katarina kyrka i Stockholm

Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm stod första gången klar 1695, men har två gånger drabbats av kraftiga bränder och delvis fått byggas upp på nytt.

Kyrkor i Sverige - Katarina kyrka

Kyrkan uppfördes under åren 1656–1695 efter arkitekten Jean de la Vallées ritningar. Sitt namn fick den efter prinsessan Katarina, Karl X Gustavs mor.

Kyrkor i Sverige
Katarina kyrka på 1600-talet, Sueciaverket

Den första branden härjade 1723, och när kyrkan byggdes upp igen fick den ett större torn med åtta kanter. Den andra branden skedde 1990, och ledde till att kyrktornet störstade samman och rasade genom kyrkvalvet. När kyrkan återigen restaurerade använde man samma teknik som på 1600-talet.

Hitta hit: Katarina kyrka ligger på Högbergsgatan 13, på östra Södermalm i Stockholm.

6. Själevads kyrka utanför Örnsköldsvik

Själevads kyrka ligger i Själevad utanför Örnsköldsvik. Denna åttkantiga kyrka i nyklassicistisk stil invigdes år 1880. Kyrkan utsågs 1998 till Sveriges vackraste kyrka i tidningen ”Året runt” och 2020 fick den samma utmärkelse i tidningen ”Dagen”.

Kyrkan är både in- och utvändigt prydd med kolonner, och innertaket har en kupol som tillkom vid en renovering 1923. År 2007 invigdes en ny Grönlundsorgel, tillverkad i Gammelstad utanför Luleå. Orgeln har 42 stämmor och 4600 pipor.

Hitta hit: Själevads kyrka ligger i Själevad utanför Örnsköldsvik, mellan Själevadsfjärden och Veckefjärden.

7. Riddarholmskyrkan på Riddarholmen

Riddarholmskyrkan är Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka. Kyrkan började byggas på slutet av 1200-talet av Franciskanermunkar, eller Gråbrödramunkar som de kallades i Sverige.

Magnus Ladulås, som var kung av Sverige 1275–1290, skrev i sitt testamente att han ville begravas här, och det påverkade antagligen att kyrkan blev så påkostad och mäktig som den blev.

Med undantag för drottning Kristina är alla svenska regenter, från Gustav II Adolf fram till Gustaf V, begravda i Riddarholmskyrkan. Dessutom vilar medeltidskungarna Magnus Ladulås och Karl Knutsson Bonde här. Sammanlagt finns 17 svenska monarker och deras familjer begravda i kyrkan, i flera olika gravkor och gravvalv.

I kyrkan finns också de så kallade ”Serafimersköldarna”, som hängts upp här sedan 1748. Varje gång en Serafimerriddare dör hängs skölden upp här, och man ringer i kyrkans klocka.

Hitta hit: Riddarholmskyrkan ligger på Riddarholmen i Gamla stan på Birger Jarls torg 2.

8. Ytterlännäs Gamla kyrka utanför Kramfors

Ytterlännäs Gamla kyrka uppfördes runt 1200-talet och är helgad åt Sankt Georg. På slutet av 1400-talet utvidgades koret och man lät bygga sakristia och vapenhus. Den smala och höga romanska ytterdörren, som nu finns i vapenhuset, tillhör den ursprungliga inredningen och räknas som Ångermanlands äldsta dörr.

Ytterlännäs Gamla kyrka, foto: Marikande via Wikimedia Commons

På 1400-talet smyckades valv och väggar med takmålningar. Altarskåpet är tillverkat runt 1470-1480. Kyrkans Madonna gjordes i början på 1500-talet.

Ytterlännäs Gamla kyrka, foto: MikaelLindmark via Wikimedia commons

På 1700- och 1800-talet ökade befolkningen och den gamla kyrkan övergavs till förmån för en ny. Under 1900-talet har man via försiktiga restaureringar kunnat ge tillbaka medeltidskyrkan en del av sin forna prägel.

En av alla vackra kyrkor i Sverige, foto: Szilas via Wikimedia commons

Hitta hit: Ytterlännäs Gamla kyrka ligger 13 km norr om Kramfors, mellan Nyland och Bollstabruk.

9. Uppsala domkyrka i Uppland

Uppsala kyrka är Sveriges största kyrka. Tillsammans med Nidarosdomen i Trondheim och Mariakyrkan i Gdansk är den störst i hela Östersjöregionen.

Kyrkor i Sverige, foto: Stroehli via Wikimedia commons

Uppsala domkyrka är en katedral i gotisk stil som invigdes 1435, med Sankt Erik, Sankt Lars och Sankt Olof som skyddspatroner.

Uppsala domkyrka på slutet av 1600-talet – från Sueciaverket

Svenska kyrkan uppskattar att runt en halv miljon människor besöker Uppsala domkyrka varje år. I kyrkan förvaras Sankt Eriks reliker i Eriks skrin och en relik av den heliga Birgitta i ett silverskrin i Finstakoret. Här ligger också ett antal kända personer begravda, såsom Gustav Vasa, Johan III, Magnus Stenbock, Emanuel Swedenborg och Carl von Linné.

Kyrkor i Sverige, foto: Kalip78 via Wikimedia commons

I Domkyrkans museum Skattkammaren finns unika textilier och föremål av guld och silver som använts i domkyrkans gudstjänster. 

Kyrkor i Sverige
Vackra kyrkor i Sverige, foto: Håkan Svensson för Wikimedia commons

Hitta hit: Uppsala domkyrka ligger på Domkyrkoplan i den gamla delen av Uppsala.

10. Härkeberga kyrka i Enköping

Härkeberga kyrka ligger strax utanför Enköping och ingår i Uppsala stift. Huvuddelen av kyrkan byggdes i början av 1300-talet. Vapenhuset tillkom på 1400-talet och klockstapeln är från 1600-talet.

Härkeberga kyrka, foto: Kevin Cho för Wikimedia commons

Kyrkan är framförallt känd för sina fantastiska kalkmålningar. De flesta har aldrig varit övermålade och är därför ovanligt välbevarade.

Kyrkor i Sverige
Vackra kyrkor i Sverige, foto: Sniper Zeta för Wikimedia commons

Målningarna skapades förmodligen runt 1480-talet och man tror att de gjorts av kyrkomålaren Albertus Pictor.

Kyrkor i Sverige
Vackra kyrkor i Sverige, foto: L. G foto för wikimedia commons

Hitta hit: Härkeberga kyrka ligger i Härkelberga i Enköping.

11. Skara domkyrka i Västergötland

Skara domkyrka är Skara stifts katedral och en av Sveriges största kyrkor. Kyrkan har anor från 1000-talet, men den nuvarande höggotiska stilen är från 1300-talet. Det som däremot finns kvar från 1000-talet är kyrkans krypta, där stiftets första biskopar vilar.

Skara domkyrka, foto: No machine readable via Wikimedia commons

Skara domkyrka, som är helgad åt Sankta Maria, innehåller en lång rad konstskatter. Här finns bland annat ett altarkärl från 1000-talet och ett dyrbart gravmonument i svart marmor och vit alabaster över riddaren Erik Soop, från år 1637. Glasfönstren med Bibelns berättelser är gjorda av Bo Beskow.

Skara domkyrka, foto: No Machine readable via Wikimedia commons

Hitta hit: Skara domkyrka är Skara stifts katedral och ligger på Järnvägsgatan 1 i Skara.

12. Storkyrkan vid Stockholms slott

Storkyrkan, eller Sankt Nicolai kyrka, är domkyrka i Stockholms stift och ligger i Gamla stan. Här har kungar krönts och kungliga vigslar genomförts ända sedan 1300-talet.

Under sommarmånaderna besöks Storkyrkan dagligen av över 10 000 turister. Här finns bland annat magnifika kungastolar, som en gång beställdes av Karl XI, och en storslagen gustaviansk orgelfasad.

Kyrkor i Sverige

Kyrkans främsta sevärdhet är träskulpturen som föreställer Sankt Göran och draken. Det var Sten Sture den äldre som beställde skulpturen för att hylla sin seger över unionskungen Kristian I vid slaget på Brunkeberg 1471. Skulpturen placerades i kyrkan 1489.

Kyrkor i Sverige

Hitta hit: Storkyrkan är granne med Stockholms slott i kvarteret Rådstugan i Gamla stan.

13. Sofia kyrka i Stockholm

Sofia kyrka ligger på den högsta punkten av Vita bergen, i Södermalm i Stockholm. Kyrkan ritades av arkitekten Gustaf Hermansson och uppfördes i rhenländsk övergångsromantik.

Kyrkor i Sverige - Sofia kyrka i Stockholm

Kyrkan, som fått sitt namn efter Oscar II:s gemål Sofia, invigdes 1906. Byggnaden är en så kallad centralkyrka, med fyra lika långa korsarmar.

Hitta hit: Sofia kyrka ligger på Borgmästargatan 11, i Vitabergsparken i Stockholm.

14. Bottnaryds kyrka i Småland

Bottnaryds kyrka ligger i Bottnaryd i Småland. På 1600-talet revs en äldre medeltida kyrka och 1667 uppfördes den kyrkobyggnad som man kan se idag.

Kyrkan målades invändigt 1693-1695 av kyrkomålaren Anders Falck. De fantastiska motiven på väggarna är hämtade från både gamla och nya testamentet. Om man blickar uppåt kan man se Jerusalem, den yttersta domen och Helvetet.

Dopfunten är från 1200-talet, och i det Ribbingska gravkoret finns dessutom ett litet kyrkomuseum med olika intressanta föremål.

Hitta hit: Bottnaryds kyrka ligger i Bottnaryd i Jönköpings kommun.

15. Ekshärads kyrka i Hagfors

Ekshärads kyrka är en spånad träkyrka som invigdes år 1688. Byggmästare var Anders Larsson Rang från Filipstad.

Inuti kyrkan förvaras föremål från åtta sekler. Här hittar man bland annat en dopfunt från 1200-talet och ett senmedeltida madonnaskåp. Orgelläktaren pryds av en rad kungaporträtt, med kungar från den tid kyrkan byggdes och framåt.

Hitta hit: Ekshärads kyrka ligger på Ekesbergsvägen 6 i Ekshärad, i Hagfors kommun.

16. Varnhems klosterkyrka utanför Skara

På 1100-talet grundades Varnhems kloster av en grupp munkar. En första kyrka skadades svårt i en brand, men en ny uppfördes med Birger Jarl som byggherre. Kyrkan, som var byggd i unggotisk stil, invigdes 1260 och var vid den här tiden Sveriges största kyrka.

Kyrkor i Sverige

På 1500-talet förföll kyrkan, men på 1600-talet lät Magnus Gabriel de la Gardie restaurera den och göra den till sin gravkyrka.

I Varnhems klosterkyrka kan man bland annat se Birger Jarls grav samt den De la Gardieska minneshallen. Här finns också en predikstol och en altaruppsats från 1600-talet.

Kyrkor i Sverige

Bakom Varnhems kyrka ligger ruinen av en privat gårdskyrka från vikingatiden. Här har man öppnat en grav med ett skelett av en kvinna från 900-talet.

Kyrkor i Sverige

Hitta hit: Varnhems klosterkyrka ligger på Axevallavägen 10, mellan Skara och Skövde i Västergötland.

17. Hälleviksstrands kyrka på Orust

Hälleviksstrands kyrka på Orust byggdes när befolkningen i Morlanda församling ökade, och besökarna inte längre fick plats i den gamla kyrkan. Arkitekten hette Adrian Peterson och kyrkan invigdes 1904 av biskop Edvard Rodhe.

I arkitekturen möts fornnordisk, nyromantisk och nygotisk stil. Från början fanns även detaljer i fornnordisk stil utanpå kyrkan, till exempel i form av ett drakhuvud, men dessa togs bort 1929 eftersom träet var skadat.

Hitta hit: Hälleviksstrands kyrka ligger på Västergårdsvägen 302 på Orust.

18. Hedared stavkyrka i Borås

Hedareds stavkyrka är Sveriges enda bevarade medeltida stavkyrka. Kyrkan byggdes i början av 1500-talet.

Hedared stavkyrka, foto: MattissonJ för Wikimedia commons

Hedareds stavkyrka är en liten enskeppig långkyrka. Fram till 1600-1700 hade kyrkan endast jordgolv och saknade fönster. När kyrkan byggdes om tillkom fönster, trägolv, läktare och en predikstol.

Kyrkans inredning är intakt från 1700-talet, med fantastiska målningar utförda av Johan Ehrenfrid.

Hitta hit: Hedareds stavkyrka ligger på Stavkyrkovägen 25 i Hedared, nordväst om Borås.

19. Sankta Maria domkyrka i Visby

Sankta Maria domkyrka i Visby uppfördes under medeltiden. Den första kyrkan invigdes år 1225 av Biskop Bengt från Linköping. Strax därefter började nästa steg i bygget, då kyrkan kom att förvandlas till en så kallad hallkyrka. Denna nya kyrkobyggnad stod klar mellan 1250 och 1260.

Kyrkor i Sverige
Sankta Maria domkyrka, foto: ArildV för Wikimedia Commons

På 1300-talet tillkom Stora kapellet och Swertingska kapellet. Efter reformationen valdes kyrkan till stadskyrka och år 1572 upphöjdes den till domkyrka.

Sankta Maria domkyrka, foto: L.G för Wikimedia commons

Kyrkan renoverades invändigt på 1700-, 1800- och 1900-talen.

Kyrkor i Sverige
Sankta Maria domkyrka, foto: Arild Vågen för Wikimedia Commons

Hitta hit: Sankta Maria domkyrka ligger centralt i Visby på Gotland.

20. Granhults kyrka i Småland

Granhults kyrka i Småland är Sveriges äldsta träkyrka. Kyrkan, som är från 1200-talet, riskerade dock att rivas på 1800-talet. Vid denna tid ökade befolkningen och man byggde nya större kyrkor. Esaias Tegnér förespråkade att de gamla medeltida kyrkorna skulle rivas, men ortsborna i Granhult kämpade för sin kyrka och tack vare detta fick byggnaden stå kvar, även om den inte längre användes som kyrka.

Kyrkor i Sverige

Granhults kyrka har interiörer som huvudsakligen härstammar från 1600- och 1700-talet. Altartavlan och krucifixet gjordes till exempel av Torbern Röding 1699. Man hittar dock även ett Sankt Olofsskåp och en Madonna-skulptur från 1400-talet.

Kyrkor i Sverige

De flesta av målningarna är gjorda av kyrkodekoratören Johan Christian Zschotzscher år 1753, och föreställer motiv ur Uppenbarelseboken.

Hitta hit: Granhults kyrka ligger i Norrhult i Småland, cirka fyra mil nordost om Växjö.

21. S:t Laurentii kyrka i Falkenberg

S:t Laurentii kyrka är Falkenbergs äldsta byggnad, med vissa delar kvar från 1300-talet. Under 1500-talet brändes kyrkan ner, men den byggdes upp igen. Tornet tillkom på 1700-talet.

Kyrkor i Sverige

När Falkenberg 1892 fick en ny kyrka slutade man använda S:t Laurentii för gudstjänster, och istället utnyttjade man byggnaden som gymnastiksal, tennisbana och bio.

Kyrkor i Sverige

På 1920-talet, när man renoverade kyrkan, upptäckte man fantastiska vägg- och takmålningar från 1500-talet och 1700-talet.

Kyrkor i Sverige

Hitta hit: S:t Laurentii kyrka ligger på Storgatan 50 i centrala Falkenberg.

22. Snöstorps kyrka i Halmstad

Snöstorps kyrka i Halmstad är ritad av den svenske arkitekten Emil Viktor Langlet och stod klar år 1883. Arkitekten inspirerades av romerska rundkyrkor, men gav istället Snöstorps kyrka en sexkantig form. Han var också influerad av bysantinsk byggnadskonst, vilket förklarar kyrkans tinnar och torn.

Kyrkor i Sverige

Till kyrkans många inventarier hör bland annat en basunängel från 1701 och ett processionskrucifix. Kyrkan röstades år 2006 fram som Sveriges vackraste kyrka, av läsarna i tidningen Året Runt.

Kyrkor i Sverige

Hitta hit: Snöstorps kyrka ligger på Banvallsleden i Snöstorp, i Halmstads kommun.

23. Kalmar domkyrka i Småland

Kalmar domkyrka invigdes år 1682 och är ett av barockens främsta byggnadsverk i Sverige. Kyrkan är ritad av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre, troligtvis med inspiration av flera olika kyrkor i Italiens huvudstad Rom.

Kyrkor i Sverige

Oftast är en domkyrka kopplat till ett stift, men så är det inte i fallet med Kalmar domkyrka. Kalmar stift upphörde 1915, men trots att kyrkan idag tillhör Växjö stift har den fortfarande en formell ställning som domkyrka.

Kyrkor i Sverige
Kalmar domkyrka i Sueciaverket

Invändigt är kyrkan rymlig med vackra vita valv och en praktfull altaruppsättning.

Hitta hit: Kalmar domkyrka ligger vid Stortorget på Kvarnholmen i centrala Kalmar.

24. Dalby kyrka i Lund

Dalby kyrka, eller Heligkorskyrkan, ligger i Dalby sydost om Lund. Kyrkan uppfördes omkring år 1060, som en domkyrka i samband med en ny stiftsindelning i Danmark. Denna skånska kyrka är därmed Sveriges äldsta byggnad och Nordens äldsta bevarade stenkyrka.

Kyrkor i Sverige

Dalbys förste och ende biskop var Egino från Tyskland. När biskopen i Lund avled några år senare förflyttades Engino dit, och Dalby kyrkas tid som domkyrka var över. Inuti kyrkan finns ett flertal intressanta inventarier, såsom en dopfunt från 1100-talet.

Kyrkor i Sverige

Hitta hit: Dalby kyrka ligger i Dalby, sydost om Lund i Skåne.

25. Sankt Olofs kyrka i Skåne

Sankt Olofs kyrka är en populär vallfartskyrka bland olika kristna samfund. Pilgrimsleden Skåne Blekinge passerar här, och är en del av den långa led som binder samman vallfartsorterna Santiago de Compostela i Spanien med Vadstena och Nidaros i Norge.

Kyrkor i Sverige

Kyrkans äldsta delar uppfördes troligen under senare delen av 1100-talet eller början av 1200-talet. Den helgades åt Sankt Olof, den norske kungen Olof Haraldsson. Medeltidskyrkan hette från början Lunkende, men antog på 1500-talet sitt nuvarande namn.

Kyrkor i Sverige

Hitta hit: Sankt Olofs kyrka ligger på Byvägen 50 i Sankt Olof på Österlen, söder om Simrishamn i Skåne.

Kyrkor i Sverige – här är alla Sveriges 14 domkyrkor

En domkyrka, eller katedral, är den kyrka i ett stift där biskopen residerar. Svenska kyrkan har 13 stift (varav Uppsala är ärkestift), men trots detta finns 14 domkyrkor. Anledningen är att Kalmar stift slogs samman med Växjö stift 1915. Dessutom har Mariestads domkyrka ”domkyrka” i sitt namn, utan att vara en domkyrka.

  • Göteborgs domkyrka
  • Härnösands domkyrka
  • Kalmar domkyrka
  • Karlstads domkyrka
  • Linköpings domkyrka
  • Luleå domkyrka
  • Lunds domkyrka
  • Skara domkyrka
  • Storkyrkan i Stockholm
  • Strängnäs domkyrka
  • Uppsala domkyrka
  • Visby domkyrka
  • Västerås domkyrka
  • Växjö domkyrka
Växjö domkyrka – en av de 14 domkyrkorna i Sverige

Mer fakta om kyrkor i Sverige

  • Vilken kyrka är äldst? Dalby kyrka i Lund är en stenkyrka från år 1060
  • Vilken domkyrka är äldst? Skara domkyrka (katedral) är äldst från år 1000
  • Vilken kyrka har störst klocka? Uppsala domkyrka ena klocka väger 7 360 kg
  • Vilken kyrka är störst? Uppsala domkyrka är 118,95 lång och 118,7 hög
  • Vilken är Sveriges äldsta kyrkorgel? I Morlanda kyrka i Ellöv från 1603
  • Vilken träkyrka är äldst? Granhults trä kyrka i Småland från år 1220

Fler vackra kyrkor i Sverige som inte fick plats

  • Munsö kyrka utanför Stockholm
  • Hedareds stavkyrka utanför Borås
  • Vadstena klosterkyrka i Vadstena
  • Njutångers kyrka i Njutånger
  • Nederluleå kyrka med kyrkstad (UNESCO)
  • Heliga kors kyrka i Ronneby
  • Skellefteå Landsförsamlings kyrka

Har du besökt några av dessa kyrkor i Sverige?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev