Liljevalchs konsthall visar modern och samtida konst på Djurgården i Stockholm. Här arrangeras varje år Vårsalongen – en jurybedömd utställning som är öppen för alla över 18 år att ansöka till. På senare tid har konsthallen också varit i ropet på grund av den nya tillbyggnaden, vars arkitektur har väckt starka känslor.
Innehållsförteckning
Liljevalchs konsthall – över 100 år
Lilevalchs konsthall invigdes 1916 med syfte att göra konst mera lättillgänglig för alla. Huvudfokus är modern och samtida konst, även om också konsthantverk och design har visats emellanåt.
Liljevalchs konsthall ligger på södra Djurgården i Stockholm, och från centrala stan kan man till exempel ta sig hit med buss, spårvagn eller båt.
Liljevalchs Plus – en lekfull byggnad eller en bunker?
Den ursprungliga byggnaden ritades av arkitekt Carl Bergsten. Förra året, alltså 2021, tillkom en tillbyggnad som fått namnet Liljevalchs+. Det nya huset, som ritats av arkitekten Gert Wingårdh i samarbete med glasformgivaren Ingegerd Råman, har tre våningar och spatiösa ytor, där ljuset är i fokus.
Alla har dock inte varit förtjusta i den nya byggnaden och i Arkitektupprorets omröstning vann den första pris som ”Sveriges fulaste nyproduktion 2021”. De som inte gillade den använde ord som ”låda” eller ”bunker”. Konsthallen själva beskriver tillbyggnaden som ”lätt och lekfull”.
Liljevalchs 100 år Jubileum – konst och affischer genom tiderna
Liljevalchs firade sitt 100-årsjubileum under ombyggnaden (som tog betydligt längre tid än tänkt) och fem år senare, i oktober 2021, öppnade deras jubileumsutställning. I utställningen, som visas till och med den 16 januari 2022, kan man se konst och affischer från 48 olika utställningar i konsthallens historia.
Även 0m just denna utställning upphör relativt snart så är det lite roligt att visa några foton från den, eftersom den berättar om konst som visats på Liljevalchs genom tiderna. Här kunde vi till exempel kika på klassiska verk av konstnärer som Bruno Liljefors, Anders Zorn och Carl Larsson.
I ett av rummen kunde man läsa om åren under Andra världskriget (1939 och några år framåt) då Liljevalchs konsthall stängde och lokalerna togs över av flottans örlogsbas. Den militära beredskapen i Sverige skärptes under den här tiden, och alla möjliga lokaler behövde användas.
Många unga män på samma ställe betydde dock att det inte alltid gick lugnt till, och flottans män var inte omtyckta av alla. Enligt informationsskylten på väggen skrev en Stockholmsrestaurang vid sin entré att ”Hundar och flottister äga ej tillträde”.
Utställningen visade också upp konst och affischer från senare utställningar. Här fanns allt från Handarbetets vänner och IKEA till Lars Lerin, Ernst Billgren och Andy Warhol.
Utställning: Linn Fernström
En annan utställning, som vi blev väldigt förtjusta i, var den med Linn Fernströms konst, som visas till och med den 20 februari 2022. Linn (född 1974) målar tavlor som känns lätt surrealistiska, och som är fyllda av fåglar, trollsländor, blommor, människor och en och annan apa.
Vi tyckte mycket om Linns verk, och fastnade länge vid den här utställningen.
Fler utställningar på Liljevalchs konsthall
Ytterligare utställningar som visades på Liljevalchs konsthall just nu var:
- Eva Lange och Per Kasselmar (19 nov 2021 – 23 jan 2022)
- Karin Alfredsson (17 dec 2021 – 13 feb 2022)
Utställningar som kommer under våren är:
- Princess Svanevit (2 feb – 20 mars 2022)
- Vårsalongen 2022 (4 feb – 10 april 2022)
- Film om Liljevalchs+ (14 feb – 31 mars 2022)
Att besöka Liljevalchs konsthall
Att besöka Liljevalchs konsthall är spännande och trevligt, men vad du får se beror förstås helt på vilka utställningar som visas för tillfället. Priset är 120 kronor per vuxen (2022), men om man vill kan man (vilket vi gjorde) passa på att besöka konsthallen på måndagar då det är fri entré. Vid konsthallen finns också restaurang och en liten butik med böcker, affischer och inredning.
Mer att se och göra i närheten
Liljevalchs konsthall ligger på Djurgården, vilket innebär att det finns många andra trevliga och intressanta museer i närheten. Om du är intresserad av konst och kultur kan du till exempel spana in Prins Eugens Waldemarsudde, Thielska galleriet, Nordiska museet, ABBA-museet, Etnografiska museet eller Skansen.
Har du besökt Liljevalchs konsthall? Hur var din upplevelse? Vad tycker du om den nya tillbyggnaden? Berätta gärna! Eller finns det kanske någon annan konsthall du vill tipsa om?
Fakta om Liljevalchs konsthall
- Adress: Djurgårdsvägen 60, Djurgården
- Kommun: Stockholm
- Län: Stockholms län
- Landskap: Uppland
- Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.
Visningar och aktiviteter
- Guidningar för grupper: Visning av Liljevalchs+ med utställningar eller Vårsalongen kan arrangeras.
- Evenemang: Liljevalchs konsthall skräddarsyr evenemang för företag, föreningar och andra sällskap.
Service och praktisk info
- Öppettider: Måndag 11–17, tisdag och torsdag 11–20, onsdag och fredag–söndag 11–17 (2022). Observera att konsthallen håller stängt vissa helgdagar.
- Priser: Vuxen 120 kronor, pensionär och student 100 kronor samt barn och unga under 18 år fri entré. Måndagar fri entré (2022).
- Butik: Museibutik finns med affischer, böcker, inredning, pussel, vykort med mera.
- Matservering: Restaurang Blå Porten samt Blå+ med vegetarisk meny.
- Regler: Broddar får ej användas och gångstavar får ej tas in. Förvaringsskåp finns på nedre botten.
Tillgänglighet
- Entré: Färdtjänst och taxi kan stanna framför huvudentrén. Entrén har ramp anpassad för rullstol.
- Inomhusmiljö: Hiss finns mellan konsthallens våningsplan, med dörrbredd 110 cm. Inga trösklar finns mellan salarna. Ett hörhjälpsystem finns installerat i konsthallen.
- Toaletter: Tillgänglig toalett finns på entréplan och på bottenplan.
Hitta till Liljevalchs konsthall
- Bil: Parkering finns vid Gröna Lund, Nordiska museet, Cirkus med flera platser, men antalet platser är begränsat.
- Kommunalt: Du kan resa med buss, spårvagn eller färja. Sök resa på sl.se.
- Promenera/cykla: Det går också bra att promenera eller cykla längs Strandvägen, och därefter över Djurgårdsbron.
Ditte säger:
Tack för besöket. Jättetrevligt.
Vi passerade här för någon vecka sen men hade då inte bokat tid och skulle få vänta över en timme på vår ”slot tid” så vi tar en repris vid annat tillfälle. Liljevalchs besöker jag då och då och ofta finns något man fastnar för. ”Bunkern” tyckte jag inte alls passade in här i miljön som är på Djurgården och känns helt fel i sammanhanget.
Om Fotografiska räknas som en konsthall så är det helt klart en favorit hos mig och här tittar jag förbi då och då.. (Har årskort)
Kan även tipsa om Bonnierhuset och konsthallen där med fri entré.
Och får ni en chans att besöka Villa Bonnier på Manilla ute på Djurgården så är porträttsamlingen där unik. Rekommenderas. (Är dock bara öppen för specialvisningar.
(Sandgrund, Lars Lerins permanenta konsthall i Karlstad rekommenderas. Hit återkommer jag både privat och i resejobbet varje år.)
05 januari 2022 — 8:18
Helena säger:
Synd att det var ”fullt” när ni var här senast, men det finns ju fler tillfällen! Jag hade inte så mycket emot ”bunkern” i sig (gillade den framför allt invändigt!), men kan hålla med om att det kanske inte riktigt passar i miljön, och det är väl också det många reagerat på. Tack för tips på fler konstmuseer! 🙂
05 januari 2022 — 19:40
BP säger:
Ja, vem annars än Gert Wingårdh som kan åstadkomma bunkern. Måste säga att jag gillar byggnaden som sådan, men Liljevalchs+ passar inte in i omgivningen, tyvärr. Nästan som en våldtäckt faktiskt.
Brukade gå på vårsalongerna, både på Djurgården och de år de utlokaliserades till en byggnade bakom Gallerian mitt i stan. Har dock aldrig fastnat på nåt där till hundra procent.
För några år sedan fick ju juryn kritik för urvalet av konstnärer. Så jag var nog inte ensam om att vara besviken.
En som alltid levererar är ju Lars Lerin. Den killen är ett geni:-)
05 januari 2022 — 20:07
Helena säger:
Ja, det är väl just det som fått kritik, hur byggnaden (inte) passar in på Djurgården, snarare än byggnaden i sig. Vårsalongerna har vi aldrig sett. Men håller med om Lars Lerin, skulle vara trevligt att komma till Sandgrund vid tillfälle!
06 januari 2022 — 8:54