Då har en vecka hunnit gå på det nya året. Vårt nya år startade (om man bortser från en dag med migrän) med museibesök, varierade måltider och en stor hink fylld med humrar. Happy Friday!
Innehållsförteckning
Nyårsfirande i husbåten
Vi skulle ha firat nyår med vänner, men eftersom de blev förkylda ställde vi in träffen och firade själva hemma i husbåten istället. Tråkigt att ställa in förstås, men vi hade ändå en trevlig kväll hemma.
Till middag blev det hjortfilé och ugnsbakade rotfrukter. Hummersoppan som vi skulle haft till förrätt fick vi spara till en annan dag – vi insåg att det hade blivit alldeles för mycket mat!
Vid 12-slaget kunde vi se massor av fyrverkerier från vår husbåt, både över Kungsholmen och på bryggorna i marinan.
Museibesök på Djurgården
Under årets första vecka har vi gjort flera museibesök på Djurgården. Vi har en ambition om att med tiden se alla huvudstadens museer och vi tar ett i taget, när vi har tid över. Roligt och intressant! Från veckans besök har det hittills blivit ett reportage:
Måltider från årets första vecka
Året har inletts med varierade måltider. Hummersoppan, som skulle ha varit en förrätt på nyårsafton, blev istället en huvudrätt på det nya året. Väldigt god och dessutom matig, med hummerkött, rom, spetskål och fileade tomater.
Under en av våra dagliga promenader lyxade vi till det och beställde en sushi i Västermalsgallerian. Sååå gott!
När vi var på Djurgården fick vi istället beställa lunch där. Det blev dagens rätt (spagetti med köttfärssås) på Vikingamuseet. Vi äter sällan pasta, så det var gott som variation!
Peter har också spenderat timmar framför receptvideos på nätet, och bland annat inspirerats till att laga lite mer asiatiskt. Efter att han köpt hem asiatiska kryddningar och såser fick vi en första middag med asiatisk touch: teriyakilax med ris, svamp, salladslök och pak choi. Mycket gott!
Väldigt många humrar
I veckan tog vi också pendeltåget ut till förorten för att hämta en hink med tio (!) färska humrar i en ICA-butik. En släkting hade ropat in humrarna i en budgivning, men nu var hela familjen sjuka och kunde varken hämta eller ta hand om humrarna.
Men hur skulle vi få i oss tio humrar? Det blev till att rensa frysen, packa humrar och frysa in. Nu önskar vi bara att släktingarna snart kryar på sig!
Bäst denna vecka
Även om vi mestadels varit hemma denna vecka så känns det som att året har börjat ganska bra. Vi har hunnit ta tag i en hel del jobb och vi har röjt och fixat lite i köket hemma, för att vara redo för nya matlagningsexperiment.
Det behöver ju inte alltid vara så stora saker som gör att man känner sig nöjd, eller hur? Och du då, vad kan du lyfta upp som positivt från årets första vecka?
Veckan som kommer
Vi kommer fortsatt befinna oss hemma i Stockholm. Här på freedomtravel.se kan du vänta dig fler reportage om Stockholmsmuseer. Jag håller också på att färdigställa en cityguide till en större svensk stad och Peter håller på att slutföra ytterligare några mastodontlistor, som liknar dem om slott och slottsruiner som vi publicerade förra helgen. Missa inte detta!
Missade du förra Happy Friday? Läs FREEDOMtravel önskar Gott Nytt år
JoY säger:
Fina bilder med husens speglingar i vattnet. Det är inte så dumt att ta det lugnt hemma heller. Tråkigt med sjukdom, hoppas alla har kryat på sig och så mycket hummer ni fick, gott gott.
Trevlig helg.
07 januari 2022 — 15:07
Helena säger:
Tack! Speglingar är tacksamt att fota 🙂 Trevlig helg!!
07 januari 2022 — 17:32
Ditte säger:
Att ta sig runt till fots i Stockholm är ju så trevligt. Och även att ge sig utanför Citykärnan-
Bäst den här veckan har varit flera saker. Jag har sålt några bilder som blev hittade på min blogg. Jätteroligt.
Ett dygn i Uppsala med ”de mina” med bowling, stadsmysteriepromenad, middag och övernattning på hotell.
Och idag ett fantastiskt besök i Aspudden och Uppenbarelsekyrkan, plus en rejäl promenad.
07 januari 2022 — 16:57
Helena säger:
Vad roligt att du sålt några foton! Grattis till det!! Och vilken trevlig Uppsala-tur det låter som, mysigt! Önskar en fin helg!
07 januari 2022 — 17:33
bmlarsreseblogg säger:
En fin och lugn början på det nya året, med massor med härliga matbilder…
Teriyakilax med färskriven ingefära är en favvo hos oss också, riktigt gott!
Frysrens för att få plats med härliga humrar räknas väl som att förena nytta med nöje!
07 januari 2022 — 17:22
Helena säger:
Ja, det var inte så dumt att få frysen rensad. Och nu är den fylld av hummer 😉 Önskar en trevlig helg!!
07 januari 2022 — 17:34
Solan säger:
🦞🦞🦞🦞 En hink med hummer låter som en bra fortsättning på 2022! 😊
07 januari 2022 — 18:26
Beate Pytz säger:
Nu vet jag ju ine hur stor er frys är, men det känns alltid skönt att ha en ”ren” frys som man kan fylla med något nytt. Kul med en ”matlagningsblogg” som omväxling idag. Rätter som du presenterade – MUMS. Helt i min smak:-) Vinterlandskapet och julutsmyckningen på MoS är grandiost måste jag säga. MoS har ju samma ägare som Täby Centrum, där det var/är betydligt mera modest.
07 januari 2022 — 19:32
Susjos säger:
Jag som bor så nära MoS, och har varit där flera gånger i december, men alltså missat denna utsmyckning! Nu måste jag ju dit igen innan de tar bort det! HAha!
Mums med god mat, och hummer! Synd nog så gillar min man inte hummer, suck!
God Fortsättning på det nya året!!!!
Kram!
08 januari 2022 — 22:31