Nordiska museet är ett kulturhistoriskt museum på Djurgården i Stockholm. Museet ligger i en vacker och pampig byggnad och här finns en lång rad intressanta utställningar, både tillsvidareutställningar och tillfälliga sådana. Vi var bland annat nyfikna på utställningen ”Nordens Paris”.
Innehållsförteckning
Nordiska museet
Nordiska museet berättar om kultur och traditioner i Norden från 1500-talet och framåt. Museet grundades av Artur Hazelius redan år 1873. På den tiden visades utställningarna i en lokal på Drottninggatan, men år 1907 flyttade de till den nuvarande byggnaden på Djurgården.
Museet är idag Sveriges största kulturhistoriska museum, med en samling på över 1,5 miljoner föremål samt information om hur människor under olika perioder har tänkt och trott. Utställningarna visas i en fantastiskt vacker byggnad, där framför allt den stora hallen är imponerande. Hallen är 126,5 meter lång och 24 meter hög, och därmed ett av de största icke kyrkliga rummen i Sverige.
Nordiska museet ligger på Djurgården i Stockholm. När man passerat över Djurgårdsbron från Strandvägen ligger museet strax till höger.
Tillsvidare utställningar på Nordiska museet
På Nordiska museet finns en rad tillsvidare-utställningar, som alltså finns här under lång tid. Vi tror att vi har sett en del av dessa någon gång förr, men det är så längesedan så det var absolut värt att se dem igen.
Dukade bord
I utställningen ”Dukade bord” visas tio olika dukade bord, från 1500-talet och fram till 1950-talet. Trots att utställningen är gammal – den öppnade redan 1955! – så är den fortfarande spännande att kolla in.
Traditioner
Varför gör vi som vi gör på julen, påsken och på midsommar, och hur gick det till förr? Utställningen ”Traditioner” berättar om julgranen, påskkärringarna, fettisdagen och Mårten Gås. Intressant!
Folkhemslägenheten
Folkhemslägenheten visar ett hem från slutet av 1940-talet, och är en lägenhet som byggts upp inne i museet. Här kan man kliva rakt in i en typisk HSB-lägenhet från förr!
Att gå runt i lägenheten bjuder på mycket igenkänning. Kanske inte för de yngre, men för de flesta av oss.
Smycken
I utställningen ”Smycken” visas både enkla och exklusiva smycken, från 1500-talet och fram till idag. Det är en fascinerande samling som samtidigt berättar om smyckenas användningsområden: för fest, för att markera status eller kanske för att skydda mot onda makter.
Tidsvalvet
Längst ner i museets källare finns ”Tidsvalvet”. I den här interaktiva utställningen, som riktar sig till barn från 8 år med medföljande vuxen, får man stifta bekantskap med barn från olika tider i historien.
Eftersom man måste förköpa biljett till särskilda tidspass (och eftersom vi saknade lämpligt barn som sällskap) såg vi aldrig denna utställning, men vi har förstått på sociala medier att den är uppskattad av många.
Tillfälliga utställningar på Nordiska museet
På Nordiska museet visas också ständigt olika tillfälliga utställningar. Här berättar vi om några av dem vi såg just nu, i januari 2022. I mars kommer för övrigt en ny utställning: ”Come to Norden”, som visar nordiska reseaffischer genom tiderna.
Arktis – medan isen smälter (förlängd t.o.m. 2022)
Utställningen ”Arktis – medan isen smälter” berättar om livet i Arktis, som pågår parallellt med isens smältande. Här kan man lära sig om vad som händer med de stora isarna, men kanske framför allt om människorna som lever i arktiska miljöer.
British så in i Norden (t.o.m. 1 april 2022)
Utställningen ”British så in i Norden” handlar om nordiskt mode och nordisk livsstil, med influenser från Storbritannien. Berättelsen sträcker sig från medeltiden ända fram till idag, och det blir oerhört tydligt att vi under lång tid varit väldigt påverkade av brittisk kultur.
Sápmi (t.o.m. 20 februari 2022)
Utställningen Sápmi handlar om samisk kultur och identitet. Det är en utställning där man kan reflektera över förtryck och kulturkrockar i historien, men också över samisk kultur i nutid och framtid.
Nordens Paris (t.o.m. 18 september 2022)
Den utställning som vi var mest taggade på att se, och som man måste boka tid för, var den som heter ”Nordens Paris”, och som handlar om NK:s Franska damskrädderi.
NK:s Franska var Parismodets absolut nordligaste utpost, dit välbärgade, kända och modemedvetna svenska kvinnor sökte sig i decennier för att få kläder uppsydda enligt senaste snitt. Vid varje klänning kan man dessutom se vem som varit dess bärare, kanske någon med efternamn som Bonde eller von Essen.
I utställningen kan man framför allt se massor av vackra kläder, men också lära sig om hantverket och modeindustrin genom historien.
Detta var en utställning som vi verkligen gillade. Det är fantastiskt att kläderna finns kvar, och att man sparat så mycket dokumentation om produktionen. Det var nästan så man blev lite sugen på att resa tillbaka i tiden och få beställa en skräddarsydd balklänning, som sedan levererades i papplåda fylld av prasslande papper.
Att besöka Nordiska museet i Stockholm
Att besöka Nordiska museet i Stockholm är en trevlig Stockholmsutflykt. Man kan ta spårvagnen ut till Djurgården eller, om det är fint väder, promenera längs med Strandvägen och sedan över Djurgårdsbron.
Museet håller öppet alla dagar, och för närvarande är inträdet för vuxna 140 kronor. Observera att vissa utställningar, såsom ”Nordens Paris” och ”Tidsvalvet” kan behöva bokas i förväg. Om du blir hungrig finns en restaurang i Stora hallen.
Nordiska museets slott och gårdar
Förutom den stora museibyggnaden på Djurgården äger museet fyra slott och gårdar runt om i landet. Vi har besökt två av dem (Julita gård i Södermanland och Tyresö slott söder om Stockholm). De andra två (Svindersvik i Nacka och Härkeberga i Uppland) har vi kvar att upptäcka.
Mer att se och göra i närheten
Nordiska museet ligger på Djurgården, vilket innebär att det finns många andra trevliga och intressanta museer i närheten. Om du är intresserad av kultur och historia kan du till exempel spana in Etnografiska museet, Skansen, Spritmuseum eller Viking Museum.
Har du besökt Nordiska museet i Stockholm? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!
Fakta om Nordiska museet i Stockholm
- Adress: Djurgårdsvägen 6-16, Stockholm
- Kommun: Stockholm
- Län: Stockholms län
- Landskap: Uppland
- Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.
Visningar och aktiviteter
- Visningar: I kalendariet visas aktuella visningar.
- Digitala visningar: Inspelningar på museets webbplats.
- Audioguide: Audioguide lånas kostnadsfritt i Stora hallen. Audioguiden finns på flera språk.
- Arkiv och bibliotek: Kulturhistoriska samlingar tillgängliga för forskare, studenter och intresserad allmänhet.
- Aktiviteter för barn: Tidsvalvet (interaktiv upplevelse), Lekstugan, lovprogram, Nordiska museets ateljé, Familjespår (uppdrag att göra i museet) samt barnens audioguide.
Service och praktisk info
- Öppettider: Alla dagar 10:00–17:00, onsdagar 10:00–20:00 (2022).
- Priser: 140 kr för vuxna, 120 kr för pensionärer och studenter samt gratis för barn upp till 18 år (2022). Betalas med kort eller swish.
- Butik: Museibutik finns.
- Matservering: Restaurang finns i stora hallen, som serverar husmanskost, lättare lunch och bakverk. På museets bakgård finns Lusknäppen som serverar sallader, smörgåsar och bakverk (stängt för närvarande på grund av restriktioner).
- Regler: Till vissa utställningar (Nordens Paris, Tidsvalvet och Lekstugan) måste man, åtminstone för närvarande, boka tid. Ytterkläder kan ej tas in i Nordens Paris. Låsbara skåp finns.
Tillgänglighet
- Entré: Tillgänglig entré från bakgården och på gatuplan, till höger om museets huvudentré från Djurgårdsvägen.
- Inomhusmiljö: Hiss finns till de våningsplan där det finns utställningar. Hissarna har en dörrbred på 85 cm.
- Assistanshund: Service- och ledarhundar är välkomna på museet.
- Ledsagare: Ledsagare eller assistent går in gratis på museet.
- Toaletter: Tillgänglighetsanpassad toalett finns på gatuplan, mitt emot museibutikens entré.
- Parkering: Parkering för personer med handikapptillstånd finns vid museets norra kortsida, som vetter mot Strandvägen.
Hitta till Nordiska museet
- Bil: Det finns ett begränsat antal parkeringsplatser vid museet. Observera att Djurgårdsbron är avstängd vissa tider.
- Buss: Linje 67 (hållplats Nordiska museet/Vasamuseet) eller linje 76 och 69 (hållplats Djurgården).
- Spårvagn: Linje 7 (hållplats Nordiska museet/Vasamuseet)
- Tunnelbana: Röd linje (hållplats Karlaplan). Härifrån tar det cirka 15 minuter att promenera till museet.
- Färja: Linje från Slussen, Hammarby Sjöstad eller Vikingterminalen
- Promenera/cykla: Det går utmärkt att promenera eller cykla längs med Strandvägen och passera Djurgårdsbron till Nordiska museet.
Sofia / Fantasiresor säger:
Älskar deras folkhemsutställning! God fortsättning till er! Hoppas på att få se lite fler resebloggare 2022 🙂
11 januari 2022 — 9:31
Helena säger:
Visst är den läcker!? 🙂 Önskar dig också en riktigt god fortsättning! Och ja, visst hoppas man att man snart ska kunna ses lite mer igen!!!
11 januari 2022 — 12:46
Ditte säger:
Kul att ni också varit här- Nordiska har mycket att erbjuda och vi går hit då och då och väljer ett par utställningar att fokusera på. För några veckor sedan blev det mode, folkhemslägenheten och en del av Arktis så det tog oss nästan en hel dag.
11 januari 2022 — 11:16
Helena säger:
Håller med om att museet är stort och har mycket att erbjuda! Vi har faktiskt varit där tre gånger nu. Första gången hade vi missat att boka biljett till Nordens Paris. Och sedan insåg vi att vi missat flera utställningar, så då kikade vi in en gång till vid ett annat tillfälle 😉
11 januari 2022 — 12:48
Maria / emjis säger:
Nej men vad roligt!! Hade varit kul att se Nordens Paris i verkligheten! Jag var med i en sömnadstävling inför den utställningen! Man skulle göra en remake av något av de gamla plaggen. Jag gjorde en bolero i återbrukade jeans!
Det är bara att säga till Helens kan jag ju sy en klänning…🤣 eller är det Peter som vill ha en?
12 januari 2022 — 21:57
Daniel på Flying Dryden säger:
Ja, folkhemsutställningen såg ju riktigt intressant ut!
11 januari 2022 — 11:39
Helena säger:
Vi gillade den! Mycket nostalgi och snyggt gjort! 🙂
11 januari 2022 — 12:48
bmlarsreseblogg säger:
Vi hade planerat in just Nordiska muséet och Nobelmuséet på en dagsutflykt till Stockholm i morgon, men inte känner vi för att sitta i drygt fyra timmar på tåg med omikron farande runt omkring så vi hoppas på ett besök längre fram i vår! Folkhemmet och modeutställningen ser riktigt intressanta ut.
11 januari 2022 — 12:19
Helena säger:
Trevligt att planera en dagsutflykt!! Men ja, jag förstår! Som tur är verkar omikron vara lite mildare, men ändå inte roligt. Förhoppningsvis blir det snart bättre så ni kan göra er utflykt!
11 januari 2022 — 12:49
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Besökte detta museum i slutet av förra året, så känner igen mycket.
Gillar Nordiska.
Ha det bra!
12 januari 2022 — 10:35