Slott i Sverige – det finns det gott om! Faktum är att det finns runt 220 svenska slott, även om antalet beror lite på hur man räknar. Vi har sett ett stort antal slott under våra husbilsresor i landet, varav många är både fantastiskt vackra och historiskt intressanta.
Innehållsförteckning
Slott i Sverige
Tänkt att vi har så många fantastiska slott i Sverige som vi kan vara stolta över! Många svenska slott är öppna för besökare och visas under guidade turer. Andra fungerar som hotell och konferensanläggningar, medan åter andra är privata bostäder.
I denna lista har vi samlat 30 väldigt vackra slott, varav de flesta välkomnar besökare, medan några har stängda grindar. De flesta, men några få undantag, har vi sett under våra resor med husbi. Håll till godo!
1. Noors slott – Sveriges minsta slott
Noors slott är ett karolinskt träslott i Uppland. Slottet är förvisso litet och relativt anspråkslöst, men det hamnar på listan för sin charmighet och för den imponerande barockträdgård som en gång verkar ha funnits här.
På 1680-talet drogs Noors slott in till kronan under Karls XI:s reduktion, och några år senare sålde kungen slottet till sin rådgivare Nils Gyldenstolpe. Han lät bygga om slottet till en storslagen herrgårdsanläggning i karolinsk stil.
Allra mest storslagen var dock barockträdgården, vilket det historiska Sueciaverket vittnar om, även om gravyrerna i detta verk inte alltid överensstämmer helt med verkligheten.
Idag fungerar slottet som fest- och konferensanläggning, och man kan också komma hit för en mysig slottsweekend eller för att arrangera bröllop.
Hitta hit: Noors slott ligger i Knivsta i Uppland, cirka 2,5 mil söder om Uppsala och knappt 6 mil norr om Stockholm.
2. Skokloster slott – pampigt barockslott vid Mälaren
Skoklosters slott är det största privata palats som någonsin byggts i Sverige. Detta slott är kanske ett av landets allra vackraste, trots att det aldrig blev helt klart.
Redan på 1200-talet fanns ett kloster på platsen, och det så kallade “Stenhuset” härstammar från denna tid. Slottet som står här idag uppfördes av Carl Gustaf Wrangel 1654-1676. Detta var under den svenska stormaktstiden, och man sparade inte på krutet när byggnaden skulle uppföras.
Efter Wrangels död övergick slottet till familjen Brahe, och slottet gick senare genom arv till familjen von Essen. År 1967 köptes slottet av den svenska staten, tillsammans med cirka 50 000 inventarier.
Idag fungerar Skokloster slott som statligt museum med paradvåning, stora samlingar av föremål, slottspark och slottscafé.
Hitta hit: Skokloster slott ligger på Skohalvön vid Mälaren, i Håbo kommun, mellan Stockholm och Uppsala.
3. Rosersbergs slott – hem för de första Bernadotterna
Roserbergs slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige och här har bland annat Karl XIV Johan Bernadotte och hans fru Desideria bott, som var de första Bernadotterna.
Rosersbergs slott började uppföras 1634 och stod klart fyra år senare. Sedan dess har slottet byggts ut och moderniserats flera gånger.
Karl XIV Johan och hans fru Desideria fick dispositionsrätt och spenderade en hel del tid på slottet. Detta var de sista kungligheterna som bodde här, och efter dem var det som om tiden stannade. Rummen står kvar nästan exakt som de såg ut då.
På slottet ges vanligtvis guidade visningar. Rosersbergs slottshotell bedriver också hotell, konferens, fest, bröllop och slottscafé. Dessutom finns både en både en slottspark och en väldigt fin engelsk park.
Hitta hit: Rosersbergs slott ligger ligger i Sigtuna, knappt fyra mil norr om Stockholm.
4. Strömsholms slott – Drottningarnas slott vid Västerås
Strömsholms slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige. Här har drottningarna Hedvig Eleonora, Ulrika Eleonora den yngre och Sofia Magdalena haft betydelsefulla roller. Under hundratals år har detta också varit en plats där man avlar, rider eller tävlar med hästar.
På mitten av 1500-talet lät Gustav Vasa uppföra en borg där Strömsholms slott ligger idag. På 1660-talet lät Hedvig Eleonora riva den gamla byggnaden, för att låta arkitekten Nicodemus Tessin den äldre uppföra ett modernt slott.
Inredningen gjordes först på 1730-talet, under ledning av Ulrika Eleonora den yngre. När den svenske tronföljaren Gustav (III) gifte sig med prinsessan Sofia Magdalena av Danmark 1766 fick hon av riksdagen Strömsholms slott som bröllopsgåva.
Under somrarna arrangeras vanligtvis guidade visningar i slottets salar. Man kan också promenera i slottsträdgården och fika på slottscaféet.
Hitta hit: Strömsholms slott ligger i Halstahammars kommun, i Västmanland. Slottet ligger cirka 14 mil väster om Stockholm.
5. Bogesunds slott – med fyra borgtorn
Bogesunds slott i Vaxholm är ett vackert 1600-talsslott som ligger fint i Roslagen. Slottet är omgivet av Bogesundslandets naturreservat och många olika vandringsleder.
Bogesunds slott uppfördes under 1640-talet på initiativ av Per Brahe den yngre och har senare byggts om ett flertal gånger. På den tiden var byggnaden en fyra våningar hög ”kub” utan torn. Mellan 1864 och 1867 lät den nye ägaren, Nils Albrekt von Lantingshausen von Höpken, bygga om slottet till dagens utseende, med fyra torn i medeltidsromantisk stil.
År 1954 löste staten in egendomen på grund av vanvård och slottet rustades upp och blev byggnadsminne. Idag arrangeras visningar av slottet, och man kan också fika på café Parkvillan strax intill.
Hitta hit: Bogesunds slott ligger i Bogesundslandet i Vaxholms kommun, strax nordost om Stockholm.
6. Stockholms slott – Sveriges största slott
Försvarsborgen som uppfördes på Stadsholmen i Stockholm i mitten av 1200-talet (idag Gamla stan) är den plats där det kungliga slottet ligger än idag. Birger Jarl, som grundade Stockholm 1252, såg möjligheten med läget mellan Mälaren och Östersjön.
År 1521 byggde Gustav Vasa på försvarsborgen och gjorde det till landets förnämsta kungaresidens. 1588 började man kalla borgen ”Tre Kronor” då man placerade tre förgyllda kronor på spiran på det högsta borgtornet.
”Tre Kronor” brann ner 7 maj 1697 när den dåvarande kungen Karl XII var regent. Under denna period pågick det Stora Nordiska kriget (1700-1721) som kostade massor av pengar. 1718 dog Karl XII i Fredikshald i Norge.
Nicodemus Tessin den yngre, som ritade det nya slottet, utgick från vackra byggnader i Frankrike, Italien och England. 1754 blev Stockholms slott inflyttningsklart och Kung Adolf Fredrik med drottning Lovisa Fredrika flyttade in.
Det kungliga slottet har varit ljust gyllengult men målades om mellan 1898-1902. Stockholms slott är ett av de största i Europa och har årligen runt 900 000 besökare. Den svenska kungen bor inte på palatset men det är hans arbetsplats.
Stockholms slott har 1430 rum samt fest- och representationsvåningar såsom rikssalen, slottskyrkan och skattkammaren. Slottet är 58 000 kvm, har 19 000 fönsterrutor, cirka 200 anställda och sedan 1523 har högvakten bevakat slottet. Represenationsvåningen visas för allmänheten liksom flera museer.
Hitta hit: Kungliga slottet ligger centralt i Gamla stan i Stockholm.
7. Drottningholms slott – ett Unesco arv i Stockholm
Drottningholms slott i Stockholm är uppfört på 1600-talet och blev upptaget på Unescos världsarvslista 1991. Slottet byggdes efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre, på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora.
På 1600-talet tillkom den vackra barockträdgården, som pryds av skulpturer, alléer och fontäner. På mitten av 1700-talet uppfördes Kina slott, och lite senare under samma århundrade skapades den Engelska parken.
Drottningholms slottsteater uppfördes år 1766 för drottning Lovisa Ulrika, och är en av världens bäst bevarade teatrar från den här tiden. Teaterns storhetstid inleddes strax efter då Gustav III, den så kallade teaterkungen, tog över teatern.
Kungafamiljen flyttade in på Drottningholms slott 1981, och slottet är idag kungaparets permanenta bostad, men slottet och parken är öppen för besökare året om.
Hitta hit: Drottningholms slott i Stockholm ligger på Lovön i Ekerö kommun, cirka tio kilometer utanför centrala stan.
8. Tyresö slott – med park och prinsvilla
Tyresö slott ligger vackert vid Kalvfjärden i Tyresö, strax söder om Stockholm. Här hittar du den engelska parken, Notholmen samt dessutom prinsvillan där prins Eugen bodde i arton sommar och målade.
På 1630-talet ärvde riksrådet Gabriel Oxenstierna det medeltida Tyresö, och här lät han bygga ett slott och en kyrka. På 1770-talet lät den dåvarande ägaren, Carl Fredrik Scheffer, anlägga en engelsk park enligt dåtiden europeiska mode.
År 1892 köptes Tyresö gods av markis Claes Lagergren, som tack vare sin förmögna hustru kunde restaurera hela godset. Slottets interiör har förändrats en hel del under åren, men mycket finns kvar från 1700-talet och framåt.
Slottet ägs och förvaltas sedan 1930-talet av Nordiska museet. Idag kan man besöka slottet invändigt, samt besöka parker och naturområden.
Hitta hit: Tyresö slott ligger i Tyresö socken i Tyresö kommun på Södertörn i Södermanland vid Kalvfjärden söder om Stockholm.
9. Örebro slott – mäktigt slott centralt i Örebro
Örebro slott är ett pampigt slott, med historia som daterar tillbaka till medeltiden. Slottet reser sig mäktigt på en holme i Svartån, mitt i staden.
Örebro slott uppfördes under medeltiden som en enkel försvarsborg med fängelse, troligen med kung Magnus Eriksson som byggherre. Under Hertig Karls tid (1599-1604) byggdes borgen om till ett imponerande renässansslott med stora torn.
Idag fungerar slottet som residens för landshövdingen. Delar av slottet visas också upp för turister och i ett av tornen ligger Lill-Annas slottscafé.
Hitta hit: Örebro slott är beläget centralt i Örebro i Närke, på en holme i Svartån.
10. Stora Sundby slott – sagoslott vid Hjälmarens strand
Historien om Stora Sundby slott sträcker sig ända tillbaka till 1200-talet, men på den tiden handlade det om ett enklare försvarsverk som låg strax bredvid dagens byggnad. På 1500-talet byggdes en ny borg, Sundby Hus, vilket är grunden till det slott man kan se idag.
Slottet ägdes länge av släkten Sparre, men övertogs på 1800-talet av greve Carl De Geer och hans hustru Ulrika. Ulrika var inte särskilt imponerad av slottet och önskade sig en “romantisk riddarborg”, ett önskemål som Greve De Geer såg till att uppfylla.
År 1848, efter 16 år, stod det nya slottet färdigt. Stora Sundby slott hade nu fyra stora torn som symboliserar årstiderna, 12 mindre torn som symboliserar månaderna, 52 rum som symboliserar årets veckor och 365 fönster som symboliserar årets dagar.
År 1888 tog familjen Klingspor över slottet och sedan 1937 bor familjen själva här. Slottet är privat, men man är välkommen att promenera i den stora parken. Vid sällsynta tillfällen arrangeras visningar.
Hitta hit: Stora Sundby slott ligger vid Hjälmarens strand, cirka 28 kilometer sydost om Eskilstuna, i Södermanlands län.
11. Gripsholms slott – kungligt slott vid Mälaren
Gripsholms slott har fått sitt namn efter Bo Jonsson Grip, som under senare hälften av 1300-talet uppförde den första borgen på platsen.
Den borg man ser idag började uppföras år 1537, på initiativ av Gustav Vasa. Slottet skulle vara en del av det nya försvarssystemet och samtidigt fungera som en representativ bostad för herr Vasa.
Slottet upplevde en ny skimrande era under 1700-talet, då Gustav III rustade upp det, bland annat med en imponerande teater.
Idag håller slottet vanligtvis öppet för guidade visningar, då man till exempel kan se Rikssalen och Hertig Karls kammare. Man kan också ströva runt i Gripsholms slottspark.
Hitta hit: Gripsholms slott ligger vid Mälaren, strax utanför Mariefred, i Strängnäs kommun i Södermanland.
12. Rockelstads slott – inspirerat av Gripsholm
Rockelstad har omtalats sedan slutet av 1300-talet, och sedan 1500-talet har slottet ägts av bland annat släkterna Bååt och Stuart. År 1889 lät ägaren Karl Sylvan renovera och bygga om slottet. Framsidan av byggnaden har Gripsholm som förebild, vilket inte är helt svårt att ana.
Godset används idag för lantbruk, skogsbruk, konferens, kickoff, fest och bröllop. När grinden är öppen är man välkommen att strosa runt i parken.
Hitta hit: Rockelstad slott ligger fint vid sjön Båven mellan Flen och Gnesta, knappt 10 mil från Stockholm.
13. Tullgarns slott – i kungars och tsarens fotspår
Tullgarns slott har varit ett kungligt lustslott ända sedan 1770-talet då staten överlämnade det till Hertig Adolf. På somrarna bodde han här tillsammans med sin älskarinna, den unga balettdansösen Sophie Hagman.
De sista kungligheterna som spenderade somrarna på Tullgarns slott var Kung Gustaf V och Drottning Victoria, i början av 1900-talet. År 1909 fick slottet för övrigt besök av Rysslands siste Tsar, Nikolaus II och hans familj – samma familj som brutalt avrättades av bolsjevikerna nio år senare.
Hemfärden från en jakt på Tullgarn i september 1946 slutade med att Gustaf V:s chaufför körde hela jaktsällskapet ner i ett dike vid Segeltorp, som därefter fick namnet Kungens kurva.
Om man besöker slottet på sommarhalvåret finns möjlighet till guidade visningar inuti slottet. Strax intill slottet finns också ett värdshus.
Hitta hit: Tullgarns slott ligger nära Trosa i Sörmland, en knapp timmes bilresa från Stockholm.
14. Ericsbergs barockslott i Katrineholm
Ericsbergs slott är kanske ett av Sveriges allra vackraste barockslott. Här hittar man, förutom själva slottsbyggnaden, en slottspark, ett orangeri och en labyrint som är en kopia av en världsberömd labyrint vid slottet Hampton Court utanför London.
Platsen där Ericsberg nu ligger kallades på 1500-talet “Pintorp” eller “Pinnatorp”. Torpet kom till släkten Gyllenstierna, som lät uppföra ett slott. Slottet köptes 1733 av ryttmästare David Henrik Hildebrand och senare testamenterades det till släkten Bonde, som äger slottet än idag.
Det sägs att den så kallade Pintorpafrun spökar på Ericsbergs slott. Man vet inte säkert vem hon var, men kanske var hon Eric Gyllenstiernas änka eller maka, alternativt Gabriel Oxenstiernas änka.
Ericsbergs slott är helt privat, men trädgården håller vanligtvis öppet för besökare på vardagar.
Hitta hit: Ericsberg är ett slott beläget 13 kilometer öster om Katrineholm i Stora Malms socken i Södermanland.
15. Boo slott med obelisk
Boo slott är ett vackert terrakottafärgat palats som påminner om ett sagoslott. Godset ägs idag av familjen Hamilton och här arrangeras framför allt jakt och fiske.
På 1800-talet lät Carl Diedrik Hamilton bygga en park som en hyllning till hans första maka Anna Katarina Hamilton. Slottet uppfördes 1874-1882 i nygotisk stil.
Parken kan besökas mot en mindre avgift som man swishar. Intill slottet finns också en restaurang.
Hitta hit: Boo slott ligger vid sjön Avern, cirka 28 kilometer sydost om Hallsberg, i sydöstra Närke.
16. Finnspång slott – slottsträdgård och bruksmiljöer
Finspångs bruk var i drygt tre århundraden Sveriges största kanongjuteri, och med tiden uppfördes här en pampig slottsbyggnad.
Bruket drevs på 1500-talet först för kronans räkning, bortarrenderades därefter till nederländaren Wellam De Wijk, och återgick 1599 till kronan. Slottsbyggnaden uppfördes av Louis De Geer den yngre, och stod klart 1685. På 1700-talet tillkom flyglarna.
I slottsträdgården finns ett orangeri från 1830-talet, dekorerat med målningar i italiensk stil. I den engelska parken hittar man också ett tempel från 1791, ett lusthus från 1821 samt en rad kungatavlor till minne av olika kungliga besök.
Besökare är välkomna att strosa i slottsträdgården samt i den Engelska parken. Strax intill ligger också ett bruksmuseum.
Hitta hit: Finspångs slott ligger i Finspång, i Östergötland. Slottet ligger drygt tre mil nordväst om Norrköping.
17. Vadstena slott – historia vid Vätterns strand
Vadstena slott är en pampig byggnad i den historiska orten Vadstena, som ligger vackert vid Vätterns strand.
Slottet uppfördes som försvarsanläggning av kung Gustav Vasa på 1500-talet. Under Johan III:s tid omvandlades slottet från försvarsborg till vackert renässanspalats.
Slottet kan, mot en avgift, besöka slottet invändigt vilket rekommenderas. Här kan man spana in bröllopssalen, sängkammaren och slottskyrkan. Barn kan ge sig på att försöka lösa ”Gustav Vasas gåta”.
Hitta hit: Vadstena ligger på Vätterns östra strand, 16 kilometer sydväst om Motala i Östergötland
18. Läckö slott – De la Gardies sagoslott vid Vänern
Läckö slott ser ut som något ur en sagobok, där det speglar sig i Vänern med sina tinnar och torn. Detta 1600-talsslott, signerat Magnus Gabriel De la Gardie, tillhör landets allra vackraste.
Biskopsborgen Läckö byggdes redan år 1298. Vid reformationen 1527 upphörde Läckö att vara biskopsborg, och hamnade istället i familjen De la Gardies ägo. Det var på 1600-talet som slottet fick sitt nuvarande utseende.
I slottet finns också en slottskyrka och här finns en slottsträdgård, som anlades både för andliga syften och för att kunna odla.
Läckö slott visas för besökare och under normala omständigheter arrangeras guidade visningar av bland annat paradvåningen, skattkammaren och fängelsehålorna.
Hitta hit: Läckö slott ligger på Kållandsö i den södra änden av Vänern, strax norr om Lidköping i Västergötland.
19. Ekenäs slott i Linköping – spökslott med 7 spöken
Ekenäs slott är ett vackert sagoslott, som ligger strax utanför Linköping. Detta slott bjuder på intressant historia, och här kan man också möta inte mindre än sju spöken.
På 1500-talet byggdes ett stenhus, ett så kallat kastal, på den plats där slottet står idag. Här huserade bland annat Stureätten, innan slottet övergick i ätten Banérs ägo. På 1600-talet lät Peder Banér bygga det slott man ser idag.
Flera av ägarna dog på onaturlig väg. Svante Sture den yngre dödades av kungen 1567 under de så kallade “Sturemorden”. Gustav Banér förlorade livet vid Linköpings blodbad år 1600.
Enligt vissa berättelser kan det finnas inte mindre än sju spöken på slottet: Nisse i hålan, Hönsagumman, Snusmumriken, Vita frun, Grevinnan Klingspor, Gråtande damen och den lilla flickan Hedda. Om man besöker slottet under sommarsäsongen finns chans att se det under en guidad visning.
Hitta hit: Ekenäs slott ligger drygt två mil öster om Linköping, i Östergötland.
20. Tjolöholms Slott i Kungsbacka – mäktigt sagoslott
Tjolöholms slott är ett pampigt och imponerande byggnadsverk, med överdådig arkitektur och spännande tekniska bekvämligheter från 1900-talets början.
År 1892 köptes egendomen Tjolöholm av det svensk-brittiska paret James Fredrik och Blanche Dickson. De lät uppföra ett mäktigt sagoslott, med hjälp av arkitekten Lars Israel Wahlman, som hämtade inspiration från Storbritannien och Arts- & Craftrörelsen.
Tjolöholms slott visas för allmänheten och förutom själva slottsbyggnaderna kan du se de vackra trädgårdarna och den fina allmogebyn.
Hitta hit: Tjolöholms Slott ligger i Fjärås i Kungsbacka kommun på en halvö i landskapet Halland.
21. Stävlö slott – ett privat barockslott
Stävlö slott är ett av 1800-talets mest speciella byggen, ritat och uppfört av byggherren Carl Otto Posse, med släkten Posses vapen som mönster. Slottet är fyra våningar högt i mitten, och sluttar nedåt på sidorna. Invid slottet finns en romantisk park.
Slottet, som ägs av familjen Johansson, är helt privat och kan ej besökas. Det är inte ens möjligt att promenera i närheten, eftersom markerna är privata. Möjligen kan man skymta slottet från sjösidan, om man passerar med båt.
Hitta hit: Stävlö slott ligger i Åby socken i Kalmar kommun cirka 17 kilometer norr om Kalmar i Småland.
22. Kalmar slott – 800 års historia
Kalmar slott är ett mäktigt byggnadsverk, som känns både historiskt och sagolikt där det reser sig vid vattnet med sina murar och torn.
Kalmar slotts historia inleddes på slutet av 1100-talet då ett så kallat kastal, det vill säga ett försvarstorn, byggdes här. På slutet av 1200-talet lät Magnus Ladulås uppföra en ringmur runt tornet.
Gränsen mot fiendelandet Danmark gick bara några mil söderut, och borgen rustades till att bli Sveriges modernaste fästning. År 1397 stod borgen dessutom i centrum när det var dags för Kalmarunionen att bildas.
På 1500-talet, när Gustav Vasa var kung, upphörde Kalmarunionen. Under det här seklet rustades borgen upp till att bli ett vackert renässanspalats, med runda hörntorn och vackert utsmyckade salar.
Kalmar slott håller vanligtvis öppet för besökare större delen av året. Man kan se salarna invändigt och under högsäsong håller ”VasaLeken” öppet, med aktiviteter för barn.
Hitta hit: Kalmar slott ligger på Slottsholmen vid Slottsfjärden i Kalmar, där det medeltida Kalmars hamn låg.
23. Gunnebo slott – med vackra trädgårdar
Gunnebo slott och trädgårdar är sedan 2003 ett kulturreservat. Här möts man av idag av en vacker slottsbyggnad och fina trädgårdar.
Gunnebo slott och trädgårdar uppfördes på 1700-talet, som sommarnöje för den framgångsrike köpmannen John Hall och hans familj. Slottet och trädgårdarna ritades av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg, med inspiration från dåtidens lyxiga italienska villor.
Efter flera ägarbyten ägs slottet idag av Mölndals kommun. Guidade turer arrangeras då och då i slottet. Man är också välkommen att besöka trädgårdarna och kanske äta eller fika på områdets lilla restaurang.
Hitta hit: Gunnebo slott och trädgård ligger i Mölndals kommun vid sjön Rådasjön i Västergötland.
24. Sofiero slott – med kunglig historia
Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg bjuder på en fantastisk miljö med intensiv grönska, prunkande rabatter och ett sagolikt slott.
Sofiero slott uppfördes 1865 åt dåvarande prins Oscar, senare Oscar II, och prinsessan Sofia av Nassau. År 1905 skänktes slottet som bröllopsgåva till barnbarnet Gustav Adolf och hans fru, den engelska prinsessan Margareta.
När Gustaf Adolf avled 1973 donerade han Sofiero till Helsingborgs stad, och slottet och trädgården öppnade strax därefter för allmänheten. Trädgården kan besökas året om, medan slott och utställningar håller öppet under högsäsong.
Hitta hit: Sofiero slott och slottsträdgård ligger cirka 5 kilometer norr om Helsingborg i Skåne.
25. Trolleholms slott – med torn och vallgrav
I den skånska orten Svalöv har det funnits ett slott sedan medeltiden, och det nuvarande slottet byggdes på 1760-talet. Dagens sagolika utseende fick det på slutet av 1800-talet, då det renoverades i renässansstil.
Trolleholms slott är helt privat, så allmänheten kommer generellt inte längre än till grinden. Det finns dock möjlighet för företag att bli medlemmar, och därefter arrangera konferenser på slottet.
Hitta hit: Trolleholms slott ligger i Torrlösa socken i Svallövs kommun öster om Svalöv i Skåne.
26. Teleborgs slott – en morgongåva
Teleborgs slott är ett vackert sagoslott från slutet av 1800-talet, som idag fungerar som hotell och restaurang.
Det var greven Fredrik Bonde af Björnö som lät uppföra Teleborgs slott. Slottet var en morgongåva till den unga hustrun Anna Koskull, och stod klart år 1900.
På slottet serveras vanligtvis dagens lunch, i de vackra lokalerna. Man kan också boka in sig på hotellet för exempelvis en slottsweekend.
Hitta hit: Teleborgs slott ligger cirka 4-5 kilometer söder om Växjö centrum, mitt i Småland.
27. Landskrona slott – citadell och fängelse
Landskrona slott, eller Landskrona citadell som det också kallas, är en välbevarad fästning, omgiven av dubbla vallgravar.
Citadellet är en av Nordens bäst bevarade vattenfästningar från 1500-talet. Slottet har också fungerat som fängelse. Här satt till exempel den kända änglamakerskan Hilda Nilsson som 1917 dömdes för sju barnamord och ett dråp.
Landskrona citadell visas under guidade turer, vilket är mycket intressant. På egen hand kan man också strosa i området runt vallgravarna.
Hitta hit: Landskrona slott ligger vid Öresund i västra Skåne, mellan Helsingborg och Malmö.
28. Kronovalls slott – ett vackert vinslott i Skåne
Kronovalls slott är ett vackert barockslott på Österlen i Skåne. Idag beskrivs slottet som ett vinslott, eftersom verksamheten har stort fokus på vin.
Kronovalls slott har under åren haft många olika ägare, men har sedan slutet av 1800-talet ägts av ätten Sparre. Det var Greve Carl Gustaf Sparre af Sövdeborg som lät bygga om slottet, så att det fick det utseende det har idag.
Idag ägs slottet av en stiftelse, och Åkesson vin AB arranderar slottet som vinslott. En del av slottet fungerar fortfarande som bostad för medlemmar i ätten Sparre. Man kan promenera i barockparken och den engelska trädgården. Här anordnas också aktiviteter som vinprovning, sommarfest och slottsweekend med vinpaket.
Hitta hit: Kronovalls slott ligger i Tomelilla kommun, på Österlen i östra Skåne. Slottet ligger drygt 5 mil söder om Kristianstad och cirka 4 mil norr om Ystad.
29. Hjularöd slott – med riddarkänsla
Hjularöd slott är ett privatägt slott i Skåne, som bland annat är känt från julkalendern Mysteriet på Greveholm 1996 och 2012. Godset har en historia från åtminstone 1300-talet, och det nuvarande medeltidsromantiska utseendet fick slottet mellan 1894-1897.
På godset bedrivs lantbruk och man satsar på natur- och viltvård. Slottet är helt stängt för allmänheten och inga privata visningar ges. Allmänheten kan promenera i slottsparken, men ombeds att ej komma närmare än 100 meter från vallgraven.
Hitta hit: Hjularöd slott ligger i Harlösa socken i Eslövs kommun i Skåne.
30. Malmöhus slott
Malmöhus, eller Malmöhus slott är ett slott med medeltida anor på Slottsholmen i Malmö. Byggnaden uppfördes ursprungligen mellan 1526 och 1539, vilket gör detta till Nordens äldsta bevarade renässansslott.
Malmöhus bestod från början av ett enkelt kastell, med strategiskt läge för att kontrollera Öresund. Byggnaden fungerade sedan som ett danskt slott, innan det 1658 blev svenskt. Från 1800-talet och fram till 1914 fungerade byggnaden som fängelse. Idag kan man ta del av slottet genom att lyssna på audiguider samt genom utställningar på Malmö museer.
Hitta hit: Malmöhus slott ligger på Slottsholmen i centrala Malmö i Skåne
Alla kungliga slott i Sverige
Det finns sammanlagt 11 kungliga slott i Sverige.
- Drottningholms slott 1662-1699: Barockslott på Lövön i Uppland
- Gripsholms slott 1537-1545: Renässansslott i Mariefred, Södermanland
- Gustav III:s paviljong 1787-1792: Gustaviansk i Hagaparken, Stockholm
- Haga slott 1802-1805: Hagaparken, Stockholm
- Kina slott 1763-1769: Kinesiserande på Lövön i Uppland
- Stockholms slott 1697-1754: Barock i gamla stan, Stockholm
- Rosendals slott 1823-1827: Empire på Djurgården i Stockholm
- Rosersbergs slott 1634-1638: Barock i Rosersberg, Uppland
- Strömsholms slott 1669: Barock i Strömsholm, Västmanland
- Tullgarns slott 1719-1727: Hölö socken i Södermanland
- Ulriksdals slott 1643-1645: Ullriksdal i Uppland
Fler vackra slott i Sverige?
Vilka av dessa slott har du besökt? Har vi glömt något vackert slott i Sverige? Skriv gärna i kommentarsfältet!
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Oj, det var en diger lista av slott att besöka.
Vissa har jag besökt, andra inte.
Bra inspiration för detta års utflykter, för det hoppas jag vi kan göra i år.
Nääs slott i Lerums kommun, mellan Göteborg och Alingsås, är mycket väl värt ett besök. Jag vet, har jobbat där som guide under många år.
God fortsättning på det nya bloggåret!
01 januari 2022 — 11:42
Peter säger:
Hej Lena, Peter här! Nääs slott ligger väldigt fint och vilken tur att vi har några kvar att se. God fortsättning!
02 januari 2022 — 9:26
Nils-Åke Hansson säger:
Vi har mängder av fina slott runt om i Sverige.
En vaket byggnad är Ållonö är ett slott och säteri i Östra Stenby socken i Norrköpings kommun, Östergötland
01 januari 2022 — 15:12
Peter säger:
Hej Nils-Åke, Peter här! Vi har varit på väg dit flera gånger och vi ska se det i år när vi är på väg söderut. God fortsättning!
02 januari 2022 — 9:28
Frixx säger:
Jag blir aldrig mätt på slott, eftersom jag älskar historia! Ni är lyckligt lottade då ni båda verkar gilla att uppleva dem. Så har inte jag det. Fått traska runt i slotten ensam med en surmulen man väntande på en parkbänk (och då snabbar man sig tyvärr!). Har besökt fler av dem ni listat men har mååånga kvar. Some day!
Gott nytt år och tack för alla era inlägg och maffiga resereportage och tips!
01 januari 2022 — 16:37
Peter säger:
Hej Frixx, Peter här! Vi älskar historia båda två blir lyriska av det, och vi läser otroligt. mycket innan vi publicerar också. Stackare som får jäkta igenom vår historia…Det är inte ok tycker jag. Vi får träffas upp någonstans och ta en dag tillsammans 🙂 Tack för att du uppskattar våra tips på många saker att göra och god fortsättning.
02 januari 2022 — 9:34
Maria / emjis säger:
Vilken spännande lista! Det är bara att börja beta av då!! Ja en hel del har vi faktiskt redan sett!
Kul!
01 januari 2022 — 23:22
Peter säger:
Hallå Maria, Peter här! Vi tycker nog att dessa slott tillhör bland de vackraste vi har, men vi har några kvar att ta del av. God fortsättning!
02 januari 2022 — 9:30
Ann-Louise Paulsson säger:
Vilken bra lista! Jag har besökt ganska många av de här slotten men har också en hel del kvar. Läckö slott står överst på önskelistan nu, har varit på väg dit i flera år men så har det kommit något i vägen så det har inte blivit av. Förhoppningsvis blir det ett besök där sommaren 2022.
02 januari 2022 — 13:12
Peter säger:
Hej Ann-Louise! De få slott vi inte har besökt själva ska vi ta 2022, så vår lista är bra för oss också och Läckö slott. är så vackert och du behöver en dag med lunch också.
Peter
03 januari 2022 — 8:59
Bara brittiskt säger:
Skåne är ju smockfullt av slott och annars är Skokloster en favorit men ett icke nämnt som jag rekommenderar är Torpa Stenhus i Västergötland. Ett av Sveriges stora spökställen.
Nyköpingshus är såklart också värt ett besök.
02 januari 2022 — 13:31
Peter säger:
Hallå där! Torpa stenhus ska vi plocka upp i sommar och vissa slott vill vi se inuti, för vi besökte dessa slott när det var Covid och stängt, så vi fick bara med oss utsidan.
Peter
03 januari 2022 — 9:03
Arne Lindh säger:
Vi har bara sett hälften av era slott, så vi har mycket kvar att uppleva. Vill tipsa om Lövsta slott strax utanför Norrköping (längs E4 till Linköping).. Nu också med liten handelsträdgård och mysigt fik. Huseby förstås (fanns det på listan?) och Wanås i Skåne med fantastisk konst.
03 januari 2022 — 0:16
Peter säger:
Hej Arne! Lövsta är fint och pampigt men kom inte med på listan, Huseby har vi skrivit om och är ett fint utflyktsmål. Wanås slott är väldigt fint och vi hade inte tid i somras för vi åkte längs med kusten. Tack för påminnelsen för det är vackert där.
Peter
03 januari 2022 — 9:08
Lena - gott för själen säger:
Ett stort antal av dessa slott har jag besökt. Jag gillar det. Det är ofta en speciell känsla på slott.
Jag skulle vilja tillägga Ekolsunds slott som ligger strax utanför Enköping, på väg mot Sko kloster. Vet inte vilket som är störst merit; det faktum att Gustav III fick slottet i dopgåva eller att Biggest looser har spelats in där 😉
Kram Lena
26 maj 2022 — 12:13