Slottsruiner i Sverige och gamla borgar är så coola med all spänning och mystik. Vad hände egentligen under flera hundra år som satte signaturen över ruinerna, som vi beskådar och drar oss till. Historien sitter i väggarna och här kommer coola slottsruiner. Häng med!
Innehållsförteckning
Erik Dahlbergh 1625-1703
Sverige ville på 1600-talet marknadsföra sig som ett stort, mäktigt och vackert land. Erik Dahlbergh var greve till Skenäs, friherre till Stropsta, herre till Werder, kungligt råd, fältmarskalk, generalguvernör över Livland, kansler över Dorpats akademi och generaldirektör över rikets befästningsverk. Erik fick uppdraget att ta fram skisser på slott, kyrkor och betydande personer och få det i gravyr.
Alla gamla skisser finns fortfarande kvar och fler av de är gjorda i just gravyr Boken Suecia antiqua et hodierna (Det forna och nuvarande Sverige) är det mest betydande bildverket i vår historia. Suecia verket hittar du på nätet eller på kungliga biblioteket på Humlegårdsgatan 26 i Stockholm
Slottsruiner i Sverige
Vi åker genom Sverige och skriver om destinationer, slott, slottsruiner, borgar, kyrkor, kyrkoruiner och kloster. Här kommer 21 coola slottsruiner i Sverige!
1. Mörby slottsruin vid Rimbo
Mörby var på 1300-talet en gård, som på mitten av 1500-talet byggdes ut till ett renässansslott av Gabriel Kristiernsson Oxenstierna. Slottet ska enl sägnen ha varit ett av Upplands vackraste slott och påbyggnationerna bara fortsatte
Från början var det tänkt som en försvarsborg med två torn, ett porttorn med flygelbyggnader och en stor mur. Under 1630-talet byggdes slottet ut med två hängtorn och man höjde hela slottet en våning och under mitten av 1650-talet kom även ett orangeri till i slottsträdgården.
År 1700 var pengarna slut och slottet började sakta förfalla. 1728 köptes slottet av Arvid Horn som tänkte renovera slottet men efter beräkningar skulle det bli alldeles för kostsamt. Hela taket var klätt i koppar som var väldigt värdefullt och det tog man och flyttade till närliggande Ekebyholms slott. 1740 brann slottet ner och man använde stenar från slottet till att bygga den närliggande Fasterna kyrka. Idag bor nio olika fladdermusarter periodvis i ruinen. Mörby slottsruin ligger på privat mark och bör därför endast besökas när och om den är öppen.
Hitta hit: Mörby slottsruin ligger utanför Rimbo i Norrtälje kommun, Uppland. Slottsruinen ligger på privat mark men det är möjligt att se den på ganska nära håll. Parkera vid Fasterna kyrka och gå 5 minuter.
2. Kägleholms slottsruin i Arboga
På medeltiden låg här ett gods och ägaren Ulf Månsson var lagman i Närke och make till heliga Birgitta. 1541 köpte Gustav Vasa gården och döpte den till Kägleholm. 1674 ärvde rikskanslern och greven Magnus Gabriel de la Garde hela godset efter sin mor Ebba Brahe.
Allt som Magnus Gabriel de la Garde kom över skulle förfinas och byggas om till storslagna slott. De la Garde ägde redan Karlsbergs slott i Stockholm, Makalös slott i Kungsträdgården, Venngarns slott i Sigtuna, Läckö slott i Västergötland vid Vänern och arkitekten Nicodemus Tessin d.ä blev anlitad som vanligt.
Man byggde på en tredje våning på befintliga huvudbyggnaden och man byggde om borggården och Ödeby kyrka byggdes också om på samma gång. På senare delen av 1600-talet drog staten in många av adelns egendomar och de la Garde fick bara Venngarns slott kvar som han senare dog i.
Under 1700-talets början krigade Karl XII med Ryssland och fångarna som togs inhystes i Kägleholms slott. 1712 brann slottet och byggdes aldrig upp igen.
Hitta hit: Kägleholms slottsruin ligger på en ö i sjön Väringen cirka 35 kilometer väster om Arboga.
3. Nyköpingshus slottsruin i Nyköping
Nyköpingshus uppfördes från början på 1100-talet som en medeltida försvarsborg, troligtvis under ledning av Birger Jarl.
En av de mest kända händelserna på Nyköpingshus är det som kom att kallas Nyköpings gästabud. År 1317 bjöd kung Birger Magnusson in sina bröder Erik och Valdemar till fest på borgen. Festen slutade dock med att kungen spärrade in sina bröder och slängde nyckeln i ån, där de senare dog.
På 1500-talet tog Gustav Vasa över borgen och lät bygga ut och förstärka den med bland annat kanontorn. Borgen behöll dock sin medeltida karaktär, vilket ändrades först när Gustav Vasas son, hertig Karl tog över. Han lät bygga om borgen till ett vackert renässansslott.
När Nyköpingshus drabbades av en häftig brand 1665 brann även det imponerande slottet ner. Man lät aldrig bygga upp det igen, utan använde de återstående delarna som fängelse och som magasin. Idag kan man beskåda ruinen, och på somrarna håller kungstornet öppet med olika utställningar.
Hitta hit: Nyköpingshus ligger vid Nyköpingsån i centrala Nyköping, ungefär 10 mil sydväst om Stockholm.
4. Johannisborgs slottsruin i Norrköping
År 1613 började Johannisborgs slott uppföras, av hertig Johan av Östergötland, som residens och skydd för staden Norrköping. Troligen anlitades den nederländske arkiteken Hans Fleming för bygget.
Dessvärre drog bygget ut på tiden och när slottet stod klart 1639 var hertigparet redan döda.
När Norrköping invaderades av ryska trupper 1719 brändes Johannisborgs slott ned, liksom mycket annat i staden. Sten och tegel från slottet använde till andra byggen, men porttornet sparades. År 1935 utnämndes Johannisborg till byggnadsminne.
Hitta hit: Johannisborgs slottsruin ligger norr om Motala ström vid Postnord företagscenter i Norrköping i Östergötland.
5. Stjärnorps slottsruin i Linköping
Stjärnorps slott uppfördes 1655-1662, i dåvarande Vreta klosters socken, av greven och fältmarskalken Robert Douglas. Slottet ritades av den kände arkitekten Nicodemus Tessin den äldre, som också varit arkitekt för till exempel Drottningholms slott.
Det berättas att Robert Douglas och hans vapenbroder Axel Lillie bestämde sig för att bygga varsitt slott när de kom hem från Westfaliska freden. Robert byggde Stjärnorp och Axel byggde Löfstad slott i Norrköpings kommun. Slotten skulle vara så höga att de från översta våningen skulle kunna se varandra och skicka hälsningssignaler.
Roberts fru Hedvig överlevde sin man i 40 år, och skötte Stjärnorp med stor duglighet. Även i nästa generation sköttes slottet av en kvinna, Beata Stenbock, under många år.
Alla byggnaderna vid Stjärnorp förstördes vid en häftig brand den 12 maj 1789. De flesta byggnader byggdes snabbt upp, men det fanns tyvärr inte pengar för att bygga upp huvudbyggnaden. Ruinen inte är öppen för allmänheten.
Hitta hit: Stjärnorp är en slottsruin i Stjärnorps socken i nuvarande Linköpings kommun i Östergötland
6. Stegeborgs slottsruin vid Söderköping
De äldsta delarna av Stegeborgs slottsruin härstammar från början av 1200-talet. Namnet “Stegeborg” har med stockar att göra, och syftar på de pålar man använde i vattnet för att spärra inloppet mot Söderköping.
På 1500-talet lät kung Johan III bygga ut borgen ut till ett imponerande renässansslott. Stegeborg fungerade som kungligt residens fram till 1689 då slottet lämnades öde efter en tids förfall. Slottet stod sedan öde fram till 1731 då riksdagen beslutade att det skulle rivas.
Hitta hit: Stegeborg ligger i Söderköpings kommun, på en liten ö i ett trångt sund, i den djupa havsviken Slätbaken.
7. Brahehus slottsruin vid Gränna
Per Brahe den yngre lät uppföra Brahehus under åren 1638-1651. Huset skulle ha varit ett änkesäte åt hans första hustru Kristina Katarina Stenbock, men hon dog innan det stod klart.
Lusthuset användes senare som gästhus och Per Brahe använde det förmodligen inte så mycket själv.
Brahe dog år 1680 och år 1708 förstördes Brahehus i en häftig brand. Idag är det bara en ruin som finns här, men utsikten är fortfarande fantastisk.
Hitta hit: Längs med E4 vid Vättern ligger Brahehus. Sväng av till Brahehus rastplats
8. Visingsborgs slottsruin på Visingsö
Strax intill färjeläget på Visingsö ligger Visingsborgs slottsruin, som kanske är öns allra viktigaste sevärdhet. En gång i tiden var detta en mäktig egendom som tillhörde Per Brahe den yngre på senare delen av 1600-talet.
Under borgens glansdagar fanns här ett stort antal gårdar och herresäten, och mot slutet av borgens tid fungerade den som fängelse, när reformen tillträdde och staten skulle ha in tillgångar och tog tillbaka rikedomar.
Sent på kvällen den 22 december 1718, medan de flesta av underofficerarna låg och sov, fick Johan Rasch för sig att tända en pipa. Exakt hur elden spred sig vet man inte, men trots att soldaterna försökte släcka den så gick den inte att hejda. Inte fick de någon hjälp av fångarna heller, om man ska tro deras klagomål i de senare förhören.
Hitta hit: Visingsö ligger i sjön Vätterns södra del, i Jönköpings län, inte långt från Gränna, och från Gränna går färjan till Visingsö som tar 25 minuter.
9. Gräfsnäs slottsruin i Alingsås
Gräfsnäs slottsruin utanför Alingsås i Västergötland var från början (troligtvis) ett medeltida hus, som på 1500-talet utvecklades till ett slott av greven Sten Eriksson Leijonhufvud.
År 1634 brann borgen ner till grunden, men den återuppbyggdes till ett stort renässansslott. Slottet. ansågs som en av de praktfullaste i hela Västergötland med 50 rum, två torn, ett mittparti i trevåningar och en engelsk park. Gräfsnässtannade inom familjen Leijonhufvud fram till 1724.
Gräfsnäs har brunnit vid tre tillfällen år 1634, 1734 och 1834. Just 1834 köpte Otto Ulfsparre slottet för 110 000 kannor brännvin och när påskriften blev klar brann slottet. Man försökte göra ombyggnationer men slottet blev mindre och mindre skött, och när taket försvann gick det fort till förfall.
Hitta hit: Gräfsnäs slottsruin som du hittar på Kungsallén, Sollebrunn i Allingsås
10. Bohus slottsruin i Kungälv
Området runt Göta Älvs mynnig var förr i tiden ett nordiskt gränsland, där Norge, Danmark och Sverige möttes. Bohus fästning har försvarats av norrmän, danskar och svenskar och sammanlagt utsatts för 14 belägringar, vilket är ett nordiskt rekord.
Erik och Valdemar kontrollerade i början av 1300-talet stora delar av Västsverige, och konflikterna ledde till historiska händelser som “Håtunaleken” och “Nyköpings gästabud” i Nyköpingshus. Ingen av kungarna Birger Jarl eller norske kungen Håkon V Magnusson ville att Erik och Valdemar skulle få för mycket makt och försökte dra tillbaka Eriks Ragnhildsholmens borg. När Erik vägrade inleddes en belägring av borgen.
Bohus fästning har varit med om många belägringar, men den mest omtalade måste vara den som kallas den “Bahusiska smällen”. År 1566 intog svenskarna fästningen, och det gick så bra att de till och med hann hissa den svenska flaggan på Röde Torn. Då valde en av norrmännen att offra sitt liv och kröp ner med krut under tornet. Svenskarna dog direkt och belägringen var ett misslyckande.
Vid Roskildefreden 1658 blev Bohuslän svenskt men den värsta belägringen någonsin skedde sommaren 1678, då 15 000 danskar och norrmänn utsatte 800 svenska och finska försvarare för massiva attacker under två månaders tid. I sista stund anlände svensk förstärkning och fienden fick ge upp. Fästningen var nu till stor del förstörd och år 1789 beslutades att fästningen skulle raseras.
Hitta hit: Bohus fästning ligger vid Göta älv, i den sydöstra delen av Kungälv, cirka två mil norr om Göteborg.
11. Visborgs slottsruin på Gotland
Wisborg började redan byggas på 1400-talet med en stor mur flera borgtorn, huslängor med huvudborg och förborg. Innanför försvarsmurarna som var 3,6 km långa fanns slottskyrka, frustuga, blockhus, bageri, provianthus, vedgårdar och många andra byggnader.
Wisborg har anfallits många gånger av svenskar, danskar och tyskar. Wisborg har varit danskt i ca 200 år av den här tiden. Det förekom en hel del sjöröveri och de mest kända sjörövarna var Erik av Pommern, Ivar Axelsson Tott och Sören Norby.
År 1679 med freden i Lund så skulle danskarna lämna slottet till svenskarna. Slottet revs och sprängdes av danskarna och det var bara ruiner kvar av slottet. Man använde sedan sten från slottsruinen i mitten av 1700-talet för att bygga upp Stockholms slott som hade brunnit ner.
Hitta hit: Färja från Nynäshamn med färjebolaget Destination Gotland eller flyg.
12. Eksjöhovsgårds slottsruin i Sävsjö
Platsen där slottsruinen ligger ska omnämnas för första gången år 1287 och man tror att det skulle kunnat vara Sten Stures jaktgård. Stureätten hade gården mellan 1420-1616 efter det fick fältmarskalk C.M. Lewenhaupt gården av kronan som tack för sina tjänster.
Lewenhaupt byggde ett stort stenhus i tre våningar men det blev aldrig klart för han avled 1666. Arvingarna ville bygga klart men staten och Karl XI drog tillbaka många egendomar. 1730 gavs slottet till Julius de la Garde som rev den tredje våningen och flyttade ingången.
År 1765 tog Fredriksbergs gruvbolag över slottet men bolaget upplöstes 1809, och 1812 sålde man slottets koppartak som bara den var värd en förmögenhet. Utan ta förföll Eksjöhovsgårds slott. Det har gjorts renoveringar och den är öppen för allmänheten.
Hitta hit: Eksjöhovgårds slottsruin ligger utanför Sävsjö på en ö på väg mot Vetlanda
13. Borgholms slottsruin på Öland
Borgholms slott är idag en ruin av den borg som uppfördes på Öland på 1200-talet och som på 1600-talet byggdes om till ett storslaget barockpalats av Karl X Gustav. Här har många människor passerat genom tiderna, allt från kungar och fogdar till hantverkare och fångar. Idag är Borgholms slott ett av Ölands största turistmål som också kallas “Nordens skönaste ruin” och som är Sveriges största slottsruin.
När Gustav Vasa erövrade Borgholm från danskarna 1523 var borgen svårt krigshärjad och i behov av reparation. Pengar för upprustning fanns inte just då, så det blev Gustav Vasas son Johan III som räddade slottet från undergång. Han lät uppföra ett ståtligt renässansslott, med fyra hörntorn.
Trots utmaningar hade slottet ytterligare en storhetstid framför sig. Tronföljaren Karl Gustav, blivande Karl X Gustav, gav order om att bygga om slottet till ett mäktigt barockslott. Planerna var storstilade och bygget leddes av den välrenommerade arkitekten Nicodemus Tessin den äldre. Bygget blev dock aldrig klart och avstannade år 1709.
Efter 1709 förföll Borgholms slott sakta ända till 14 oktober 1806 då slottet brann
Hitta hit: Borgholms slottsruin ligger strax söder om staden Borgholm, på Ölands västkust.
14. Kronobergs slottsruin i Växjö
På 1400-talet lät biskopen i Växjö anlägga en befästning på en holme i Helgasjön. Befästningen var kanske inte så stor från början, men den utvecklades med tiden till en borg av sten och trä. Befästningen förstördes år 1469 av danskarna, men biskoparna gav inte upp. Efter freden 1472 lät de bygga en ny borg.
Under reformationen, på 1500-talet, drogs kyrkans egendomar in till kronan. Gustav Vasa kunde inte skydda sig mot missnöje och uppror. Det största hotet kom från Nils Dacke, som år 1542 inledde Dackefejden. Undre fejden erövrade Dacke och hans mannar Kronobergs slott, varifrån de ledde upproret.
Dacke var stark, men Gustav Vasa var starkare. Dackeupproret slogs ner, och därefter lät herr Vasa bygga ut sin borg till en typisk Vasaborg med stora runda hörntorn. Året 1612 var den sista gången borgen fungerade som gräns vid en dansk belägring. Efter freden i Brömsebo 1645 förföll slottet, och efter detta var det snart en ruin.
Hitta hit: Kronobergs slottsruin ligger på en holme i Helgasjön, i Växjö kommun, i Småland.
15. Bergkvara slottsruin i Växjö
Sedan 1300-talet har här varit boställe för riddare och väpnare. 1420 tog ätten Trolle över där Arvid Trolle även var svensk riksråd och lagman i Östergötland med ca 1000 gårdar, som ärvde ytterligare 475 gårdar i Skåne.
Bergkvara var därmed ett av de största gods som någonsin funnits i Norden.
1470 var själva stenhuset uppfört. Gårdarna runt om brändes två gånger 1467 och 1469 och under Dackefejden 1542-43 tvingades Gustav Olofsson Stenbock ägare av Torpa stenhus att söka skydd på Berkvara för slottet stod emot anfall.
Idag är detta en lugn och rofylld plats strax intill en sjö. Bergkvara gård, som ligger intill är privat och kan inte besökas, men gångvägen ner till slottsruinen är öppen för allmänheten.
Hitta hit: Bergkvara slottsruin ligger vid Bergkvarasjön strax söder om Växjö.
16. Lyckå slottsruin i Karlskrona
Blekinge tillhörde huvudsakligen Danmark fram till freden i Roskilde 1658, och historien präglades av kamp mellan danska och svenska herremän. År 1545 fick länsherren i Lyckå en kunglig befallning om att uppföra ett “fast hus”.
Borgare och bönder fick uppdrag att hjälpa till med byggandet av slottet, men trots detta stod det klart först på 1560-talet.
År 1564, under det nordiska sjuårskriget, belägrades Lyckå slott av svenska trupper. Borgen plundrades och sattes i brand, men byggdes snart upp av danskarna igen. När Lyckå år 1600 förlorade sina stadsrättigheter till förmån för Kristianopel flyttade länsherren dit, och slottet raserade. Idag är det fritt fram att kika på ruinen.
Hitta hit: Lyckå slottsruin ligger i Blekinge vid Lyckebyåns mynning.
17. Sölvesborgs slottsruin i Sölvesborg
Sölvesborg är en borgruin och en slottsruin och för att det har kallats slott är för kungligheter har övernattat på Sölvesborg. År 1263 omtalas borgen för första gången och i början av 1300-talet byggde man två enorma torn under den danska kungen Erik Menved. I början av 1400-talet vistades drottning Margareta av Danmark och Erik av Pommern här.
Vid 1500-talets mitt så härjade svenska trupper i Blekinge i de Nordiska sjuårskriget. 6 september 1564 fick länsherren Verner Parsberg fly från Sölvesborg och satte då eld på borgen innan han gav sig iväg. Sölvesborg slottsruin tjänade som stenbrott under 1700-talet.
Hitta hit: Sölvesborgs slottsruin ligger på Borgvägen vid Sölvesborgsviken.
18. Haga slottsruin i Stockholm
Carl Fredrik Adelcrantz ritade det första av sex olika arkitekter i slutet av 1770-talet ett lustslott som skulle stå i Hagaparken. Slottet skulle ha en känsla från Apollotemplet i Versailles, och 1785 köpte Gustav III (teaterkungen) Brahelund-området i Hagaparken där han ska placera slottet.
19 augusti 1786 lades den första stenen i Hagaparken till dikt och musik av Carl Michael Bellman. Här arbetade 650 soldater och 150 ryska krigssoldater med att uppföra grunden för ”stora hagaslott”
Arkitekten Luis Jean Desprez fick sista ordet tillsammans med Gustav III med hur det skulle se ut. Kungen lade till längre flyglar åt båda hållen och 70 stycken kolonner för här skulle finnas tavelsamlingar från Frankrike och Italien, teater, festsalar, och bostäder för hela hovet.
Kungen Gustav III mördades på en maskeradbal på 29 mars 1792 på det kungliga slottet. Arbetet med slottet avbröts och Haga slott blev aldrig färdigställt. Alla antika föremål som skulle ha varit på ”Stora Haga” placerades på 1794 på Gustav III:s antikmuseum i en av Stockholms slotts flygelbyggnader som du kan ta del av.
I hagaparken finns Haga parkmuseum där du kan beskåda en mycket detaljerad (mästerstycke) modell av slottet i trä av möbelsnickaren Chistopher Borenstrand, där du kan se alla detaljer inuti Stora Haga.
Hitta hit: Haga slottsruin ligger i Solna i Stockholm i Hagaparken.
19. Jönköpings slottsruin i Jönköping
På 1200-talet (Jönköpings hus) uppfördes ett franciskanerkloster i Jönköping, men efter reformationen kom byggnaden att fungera som kungligt slott och viktig gränsfästning. År 1439 hölls här möte med svenska och danska representanter som avsatte Erik av Pommern.
År 1556 på Gustav Vasas initiativ byggdes slottet om till fästning och under 1567 brändes både slott och stad ner i grunden inför ett hot om danskt anfall. Under 30 år låg slottet i Ruiner men i början av 1600-talet så byggde man upp allt igen till en av landets största fästningar och tog en yta på 10 hektar.
År 1737 brann hela slottet ner, och blev aldrig återuppbyggt. Det enda man kan se idag är några små ruiner, bakom detta fönster – ett fönster mot historien.
Hitta hit: Längs kajen på Norra strandgatan där delvis Polishuset ligger idag finns resterna av Jönköpings slottsruin
20. Näs slottsruin på Visingsö
Näs slott uppfördes på 1100-talet och var en av Sveriges första slott, riksborg och riksbank. 1318 pantsattes borgen av. kung Birger Magnusson till danskarna. Slottet brändes ner efter strider 1318 när kung Birger var på landsflykt.
Slottet brändes ner under stridigheter om kungamakten år 1318. Slottet hade ett strategiskt läge vid Visingsös södra spets och det finns bland annat berättelser om den skattkammare som placerades här.
Namn som nämns här är Näs slottsruin, Visingsö borg, Näs borgruin och Näsborg.
Hitta hit: Ta bilfärja från Gränna till Visingsö som tar ca 20 min och kör eller cykla längst ner på udden som ligger söderut.
21. Vasaborgen – slottsruin i Uppsala
Vasaborgen började byggas år 1549 som ett led med flera Vasaborgar för att skydda dåtidens Sverige. 1567 var de första delarna klara och samma år inträffade de omskrivna Sturemorden i slottets fängelsehåla. Slottet brann 23 april 1572 och slottet byggdes om till renässanspalats av Johan III.
År 1702 drabbades Uppsala av en stor brand där även slottet drabbades. 1744 kortades träslottet och 1762 avbröts bygget i brist på pengar .
Hitta hit: Uppsala slottsruin ligger i gamla Uppsala på Kaseåsen.
Jag har inte fått fram några fler slottsruiner i Sverige, men kanske det finns någon till?
- Hultaby slottsruin utanför Vetlanda lade Ann-Louise Paulsson till.
4000mil säger:
Intressant med alla slott igår och ruiner idag. Har besökt en del av dem, men de flesta inte. När jag var barn föredrog jag alltid ruinerna, tyckte de var mer spännande, men Kalmar slott ändrade på det. Där blev jag helt såld.
Kan bidra med en skärva fakta. Sveriges nordligaste (riktiga) slott finns i Gävle.
02 januari 2022 — 10:38
Peter säger:
Hej Gunilla och god fortsättning. Vi har varit på gång flera gånger för att se och skriva om Gävle slott, och det kommer vi självklar att göra. Min mamma bor ju däruppe så vi kommer att plocka upp det till våren, för nu har vi ingen bil för den är inställd till våren.
Hälsa guben och var rädd om dig.
Peter
02 januari 2022 — 15:38
Ann-Louise Paulsson säger:
Älskar slottsruiner (och ruiner överhuvudtaget) så kul med ett inlägg med så mycket inspiration. Inte långt från Eksjöhovgård finns ytterligare en slottsruin, Hultaby slottsruin som jag skrivit om här: http://www.stadtillstrand.se/2019/07/13/hultaby-slottsruin/.
02 januari 2022 — 13:20
Peter säger:
Hej Ann-Louise!
Vad roligt att du skriver och den här hade jag verkligen missat. Nu blir det ett nytt uppdrag till våren när vi ska nedåt landet. Vi har lovat att åka förbi Glasriket igen och vi har mer att se och skriva om i Sverige. Undrar om det finns fler slottsruiner?
God fortsättning och stort tack för tipset.
Peter
02 januari 2022 — 15:33
Jan-Erik Ståhlberg säger:
ja finns många fler än det dem visar här
men kanske inte så stora , men vi har i Skåne flera borg ruiner lite större och några har bara några rester kvar
dessa är dem största
Gyllebo slott,ruin,
Månstorps gavlar,
Lillö borgruin,
Åhus borgruin,
02 juli 2022 — 23:53
BP säger:
Alltså innan ni började besöka alla slott så visste jag inte ens att det finns så himla många i Sverige. Nu vet jag. Och då har ni inte ens varit norr om Gävle. Undrar om det finns slott i norra Sverige – oooops, jag borde veta om jag ska vara ärlig;-)
Fantastisk research fån er sida:-)
02 januari 2022 — 16:24
Peter säger:
Haha…Hej BP! Det nordligaste slottet finns i Gävle och det är därför vi inte har fler. Svenskarna har bara byggt slott i mittenriket sen har danskarna byggt resten i södra Sverige. Vi har byggt en hel del borgar i Finland och Tänk vad mycket man lär sig varje dag. När vi har åkt 2020 och 2021 i vårt land tack vare covid, så plockade vi upp massor som vi inte har hunnit att publicera ännu. Vi tycker inte att det är lika spännande med Sverige som södra och östra Europa, men Sverige har överraskat och vi har massor kvar.
God fortsättning
Peter
03 januari 2022 — 9:35
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Vad intressant! Måste gå tillbaka senare och läsa allt noga.
Ja, Erik Dahlbergh hade verkligen mycket fantasi och var inte så noga med sanningen. Vet inte hur det är med alla slott han skrivit om, men Nääs slott (som visas tillsammans med Gräfsnäs) vet jag att väldigt lite stämmer..
Trevligt med dessa gamla bilder, bara man tar det med en nypa salt.
08 januari 2022 — 9:55
Bara brittiskt säger:
Här var det många bekanta (älskar Stegeborg). Nyköpingshus, Kronoberg och Bohus har jag haft nära under min uppväxt. På Hisingen går apropå detta den gamla gränsen mot Norge mitt i en klippig skog. Stötte på den av en slump en gång när vi vandrade runt.
En ni glömt är Stegeholm i Västervik. Idag mest känd för Visfestivalen.
03 april 2022 — 17:11