Denna vecka har vi (eller framför allt Peter då) ägnat oss åt att lära oss matlagning med sous vide-metod. En hel del god mat har det blivit! Och dessutom en del annan shopping … Happy Friday!
Innehållsförteckning
Matlagning med sous vide
Peter har länge varit sugen på att laga mat med sous vide-metod. Tidigare i veckan ökade engagemanget i proportion och han satt hela dagar (och nätter!) och tittade på sous vide-filmer på Youtube. Var det hela slutade? Med att han handlade ny utrustning till köket förstås. Det blev en vacuumförpackare och en sous vide-maskin (egentligen: cirkulator).
Fördelen med sous vide är bland annat att maten blir saftigare och mörare. Jag (Helena) är inte så intresserad av de tekniska detaljerna egentligen, men jag provsmakar gärna! Och jag kan säga att köttet som vi lagat hittills – nötkött och vilt – har blivit väldigt gott och mört!
Peter har också lagat pocherade ägg i maskinen. Ojoj, så gott! En morgon blev det smörstekt bröd med avokado, tomat och pocherat ägg till frukost. Den lyxen kan jag gärna köra repris på vid tillfälle!
Nya hyllor
En annan sak vi skaffat i veckan är några extra hyllor till mig (Helena). Jag jobbar mer och mer hemifrån, men att ha sitt kontor vid köksbordet har sina utmaningar. Man kan inte direkt strö prylar omkring sig, för snart måste man ju plocka undan för en sous vide-middag …
Men nu har jag fått tre hyllor som Peter satt upp på väggen åt mig. Här kan jag ha block, pennor, hårddiskar, broschyrer och annat. Helt perfekt!
Fredagsshopping
Det har blivit mycket shopping denna vecka. Först sous vide-utrustningen, sedan hyllorna och nu … kläder! Jag (Helena) fick presentkort på kläder från mitt jobb både förra julen (som jag inte använt ännu) och denna julen. Tillsammans blir det en inte helt oansenlig summa. Så idag ska vi shoppa!
Bäst denna vecka
Det känns som att vi lever i en lite konstig tid nu (igen) och flera planerade aktiviteter har blivit inställda för oss. Det är förstås trist, men om man ska försöka se det från den positiva sidan så måste vi säga att vi fått ganska mycket jobb gjort i veckan.
Dessutom har vi hunnit med att besöka tre väldigt trevliga museer: Nordiska museet, Prins Eugens Waldemarsudde och … ett museum som vi berättar om på söndag! Nu är det din tur – vad har varit bäst under din vecka?
Veckan som kommer
Vi fortsätter vara hemma i Stockholm. Vad annars i dessa tider? Vi håller på att uppdatera några saker på freedomtravel.se, som vi förhoppningsvis kan berätta om snart. Kanske hinner vi också med något mer museibesök?
Missade du förra Happy Friday? Läs Museibesök, måltidsvariation och en hink med humrar
JoY säger:
Det är en maskin som står på makens önskelista. Tycker bara att allt tar sådan plats och man vill ju ha det framme för att de ska användas. Menar du att man kan pochera ägg i sousviden? Vacum maskin har vi haft i flera år och används flitigt.
14 januari 2022 — 11:49
Helena säger:
Ja precis, man kan pochera ägg i den. 75 grader och 12 minuter så blir de perfekta 🙂
14 januari 2022 — 15:32
Happy Campers säger:
Trevlig helg !
14 januari 2022 — 13:58
Helena säger:
Tack detsamma!!!
14 januari 2022 — 15:33
Maria / emjis säger:
Åh kyckling blir hur gott som helst i sousvide! Ett av våra barn har..
Bäst i veckan är att vi har fått tummen ur att bygga om syrummet! Det är på gång!😁
Annars är det lugnt.
Ha en fin helg!! Ät gött!
14 januari 2022 — 16:09
Helena säger:
Nu när jag svarar, några dagar senare, har vi också provat kyckling. Sååå gott det blev! 🙂 Ha det fint!!
18 januari 2022 — 7:33
BP säger:
Vilken underbar sista bild. Å bilderna på maten – herreguuuuu så hungrig jag blir:-) Pocherade ägg älskar jag. De kan man laga i mikron också. Ambitiöst av Peter med sous vide ”kulturen”. Han älskar ju laga mat och du älskar äta den, så perfekta investeringar;-)
14 januari 2022 — 17:57
Helena säger:
Smidigt att man kan göra pocherade ägg i mikron också! (Vi har dock ingen mikro, vi har inte plats för det i köket.)
18 januari 2022 — 7:34
Lena+i+Wales+och+Spanien säger:
Jag läst just hos någon annan bloggar om sous vide, Kände inte till det tidigare, men vet nu mera.
15 januari 2022 — 14:59
Helena säger:
Ett lite annorlunda men trevligt sätt att laga mat! 🙂
18 januari 2022 — 7:35