Idag presenterar vi en gästartikel

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Husvagnssemestern är ett historiskt framträdande fenomen bland svenska semesterfirare och har varit del av den svenska folksjälen sedan tiden efter andra världskriget. Det var nämligen då som internationellt och svenskt husvagnsliv var med om en ordentlig boom.

Dels hade alla svenskar vid det här laget rätt till två veckors semester enligt lag, en ledighet som sedermera fördubblades till fyra veckors ledighet lagom till 1963, dels fanns det vid det här laget bilar som kunde dra husvagnen. Med asfalterade vägar, bilparker och allt fler privatregistrerade bilar på de svenska vägarna övergavs tältsemestern alltmer till förmån för husvagnslivet, inte minst med tanke på bekvämlighetsfaktorn. I slutet av 40-talet tillverkades de första vagnarna i Sverige och 1955 började den vagnmodell som i folkmun kallas för “Ägget” att tillverkas.

Populariteten till trots var det många som länge såg ner på att åka på husvagnssemester då det ansågs oglammigt och krävande jämfört med exotiska resmål i utlandet. De senare åren har dock “vanlife” slagit stort hos storstadsbor i 20- och 30-årsåldern. Vanlife går i princip ut på att man reser och lever i olika bovänliga fordon. Genom att ha ett rullande hem sparar man in på boende- och resekostnader samtidigt som man med större flexibilitet kan upptäcka nya pärlor både inom och utom landet. I den här artikeln tänkte vi dela med oss av några tips för en lyckad vanlife-tillvaro. 

God uppkoppling

Vanlife har inte sällan ett glorifierat skimmer över sig, inte minst på Instagram där dess anhängare publicerar drömlika bilder på spegelblanka sjöar, vackra skogsspår och majestätiska bergstoppar. Livet på vägarna kan dock vara utmanande och tråkigt ibland och man kan behöva varva ner för att frigöra energi.

En bra internetuppkoppling i form av Wi-Fi eller mobilnät är därför A och O för att kunna arbeta på distans, be om hjälp när olyckan är framme och för att kunna koppla av på nätet precis som du hade gjort “hemma” – det senare i form av bland annat filmer och serier på streamingtjänster som Netflix, ljudböcker och e-böcker genom sajter som Storytel, eller genom att spela klassiska spel såsom blackjack på plattformar som PokerStars Casino och till och med schackturneringar på sajter som Chess.com. 

Alla upplevelser i din van behöver inte nödvändigtvis vara naturnära och äventyrliga. Din van är ytterst ditt hem och genom god internetuppkoppling skapar du bättre förutsättningar för både problemlösning och arbete som nöje.

Rätt packning

Vanlife innebär att du har begränsat utrymme att förvara dina personliga ägodelar. Det gäller därför att packa rätt när du förbereder dig för ett liv på vägarna. Ett bra första tips är att minimera din garderob så mycket som möjligt och bara ta med dig saker och ting som verkligen behövs eller som ger dig glädje. Fundera över vilken livsstil du vill ha för att avgöra vilka kläder och prylar som passar bäst.

Generellt förespråkar vi funktion före mode, men i bästa fall är kläderna både snygga och funktionella. Undvik att ta med dig saker som du inte bär hemma eftersom risken är stor för att plagget förblir oanvänt på vägarna och rusta dig för alla slags väder så att du slipper frysa eller svettas. I regel är det bra om kläderna är skrynkelfria och av tåligare material som dessutom går att rengöra enkelt och som torkar snabbt. 

Välj rätt van för dig

På den mer tekniska sidan är det viktigt att du väljer rätt van för just dina specifika behov. Fundera över vilka områden eller länder du har för avsikt att besöka och i vilken terräng du kommer att behöva köra och parkera. Detta ger dig en god fingervisning i vilken storlek och modell du bör satsa på och om det är riskabelt eller inte att satsa på en begagnad husbil jämfört med en nyproducerad variant.

Du bör även ta ställning till vilka funktioner du kommer att behöva invändigt – kommer det att fungera att sova på soffan eller behöver du investera i en säng? Tar du med dig gasolkök eller föredrar du att installera en spis i din van och vilken storlek bör du satsa på när det gäller kylskåp?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev