Vad kan man se och göra i Borgholm? Borgholm är en härlig turistort som bjuder på semesterkänsla och sevärdheter som Solliden och Borgholms slott. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Borgholm!
Innehållsförteckning
Borgholm
Borgholm är en ort och en kommun på Öland, som om somrarna är ett mycket populärt besöksmål bland turister. Även om själva orten är relativt liten så sträcker sig kommunen ända upp till Ölands norra udde. I den här artikeln kommer vi främst tipsa om saker att göra i och runt orten Borgholm, men du hittar också tips på utflykter runt hela Öland.
Borgholm ligger på Ölands västkust, cirka 3 mil norr om Färjestaden.
Vad kan man göra i Borgholm?
Vad kan man då se och göra i Borgholm? Det finns en hel del att upptäcka och uppleva kan vi konstatera. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.
1. Strosa i Borgholm
Borgholm är en charmig liten ort, där det passar perfekt att strosa runt en härlig sommardag. Här finns gott om restauranger, caféer och små butiker som säljer kläder och accessoarer.
Det är också trevligt att spana på alla fina båtar som ligger i hamnen.
2. Beundra Borgholms kyrka
När du promenerar runt i stan kan du också passa på att kolla in den fina gula kyrkobyggnaden. När Borgholms stad grundades 1816 fanns ingen kyrka, och invånarna fick ta sig till Köpings kyrka eller Räpplinge kyrka för att delta i gudstjänsten.
Borgholms kyrka byggdes 1879, efter ritningar av Ernst Jacobsson. Den östra delen blev kyrksal och den västra skolsal, vilket visar hur sammansvetsad kyrkan och skolan var på den här tiden. Inredningen härstammar idag från 1960-talet, då en genomgripande förändring gjordes.
3. Ät en Ölandsglass
En sak du inte vill missa att göra i Borgholm är att njuta av en riktigt god Ölandsglass. Man kan välja mellan svensk och italiensk glass och det finns massor av spännande smaker. Vi provade bland annat smaken ”Mormor” som bjöd på en blandning av jordgubbar och rabarber.
4. Bada i kallbadhuset
Borgholms kallbadhus uppfördes ursprungligen år 1882, på den tid då staden var en välrenommerad kurort. Badhuset har därefter gång på gång förstörts i stormar, men alltid byggts upp igen, om än med tiden i lite mindre skala. Det senaste badhuset är uppfört 2003 och ligger fantastiskt vackert, strax intill Borgholms hamn.
5. Häng på Kapelluddens camping
Kapelluddens camping har ett utmärkt läge för att besöka och upptäcka Borgholm med omnejd. Campingen ligger dessutom vackert vid vattnet. På campingen finns utomhuspooler, badhus med gym, lekplats, utegym, bastu och cyklar att hyra.
6. Upplev Borgholms slott
Borgholms slott kallas ibland ”Nordens skönaste ruin” och är verkligen en mäktig borgruin. Borgen uppfördes på 1200-talet, och på 1600-talet lät Karl X Gustav bygga om borgen till ett storslaget barockpalats.
Förutom att ruinen är imponerande har man också, från de olika våningsplanen, en fantastiskt utsikt över havet. Här finns också ett museum där du kan lära dig mer om historien.
7. Upptäck Sollidens slottspark
Sollidens slott på Öland är kungafamiljens sommarparadis. Trots att villan är privat så är större delen av den vackra trädgården öppen för allmänheten. Här kan du strosa i vackert anlagda parker, och kanske ta en fika på Kaffetorpet.
8. Insup historien vid Sankta Britas kapell
Du som gillar mystiken kring gamla ruiner kan definitivt göra ett besök vid Sankta Britas kapell. Denna kyrkoruin ligger på Ölands östkust, cirka 16 kilometer öster om centrala Borgholm. Kapellet byggdes troligen på 1200-talet och låg vid den medeltida handelsplatsen Sikavarp.
Strax intill kapellet finns en brunn och ett 3,3 meter högt stenkors. Miljön runt om är rofylld med sandstrand, betande kor och röda små bodar, som idag verkar användas för semesterbruk.
9. Spana in Ismanstorps fornborg
Ismantorps borg är en av Ölands alla fornborgar, som berättar om livet på järnåldern. Borgen uppfördes och användes mellan 300 och 600 efter Kristus, och innanför den stora ringmuren finns ruiner av 95 hus.
Speciellt med just denna borg är att det finns nio portar i muren. Det borde egentligen vara opraktiskt ur försvarssynpunkt, och man tror att det kan ha att göra med de nio världarna i den fornnordiska mytologin.
10. Besök Ölands museum Himmelsberga
Ölands museum Himmelsberga är ett trevligt friluftsmuseum som visar upp en ålderdomlig öländsk radby och hur livet kunde te sig förr i världen. Här finns också ett mysigt litet café, en handelsbod och en konsthall.
11. Se Störlinge kvarnar
Öland är känt för sina många väderkvarnar och om du tar dig till Störlinge kan du få se inte mindre än sju på en gång. Kvarnarna står på en lång rad, längs med vägen. När du ändå är i Störlinge kan du om du vill också kolla in Störlinge Lantbruks- och Motormuseum.
12. Fota kvarnraden i Lerkaka
Om du inte kan få nog av väderkvarnar kan du passa på att även kolla in och fota kvarnraden i Lerkaka.
Mer att göra i Borgholm för dig som gillar kultur och historia
Det finns också mer att se och göra i Borgholm, när det handlar om kultur och historia.
- Borgholms stadsmuseum ligger i en av Borgholms vackraste 1800-talsgårdar. (Köpmangatan 23)
- Gärdslösa kyrka brukar ses som Ölands bäst bevarade medeltidskyrka. (Norra Gärdslösa 87)
- Ekerum konsthall ligger naturskönt vid Ekerum Resort mellan Färjestaden och Borgholm. (Gårdsvägen 22)
- Störlinge Lantbruks- och Motormuseum är ett besöksmål för hela familjen. (Störlinge 32)
- Vida Museum & Konsthall är ett privatägt konstmuseum 9 kilometer söder om Borgholm. (Landsvägen, Halltorp)
Mer att göra i Borgholm för dig som gillar natur
Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Borgholm här:
- Ekerum golfklubb är för dig som vill golfa. (Gårdsvägen 22).
- Halltorps hage är ett naturreservat på mellersta Ölands västkust. Detta är en vacker lövskog med uråldriga ekar.
- Ölands cykeluthyrning erbjuder olika sorters cyklar. (Villagatan 4)
Mer att göra i Borgholm med barn
Här följer också några fler tips på saker att göra i Borgholm med barn eller tonåringar.
- Ölands djurpark visar djur från hela världen. Här finns också nöjesfält och vattenland. (Djurparksvägen, Färjestaden)
- Ölands gokartcentrum bjuder på äventyr i moderna gokarts. (Landsvägen Vässby 70)
Var kan man bo eller stå med husbilen?
I Borgholm finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ, såsom Hotell Borgholm och Hotell Strand. Du som kommer med husbil har några olika alternativ att välja mellan:
- Kapelluddens camping, Sandgatan 27
- Borgholms ställplats Sunset (drivs av Kapelluddens camping)
- Parkeringen vid Solliden (gratis, ingen service)
- Parkeringen vid Ölands musem Himmelsberga (mindre avgift, toalett finns)
Mer att se och göra i närheten
När du är i Borgholm kan du förstås passa på att upptäcka övriga Öland. På den norra delen (som också tillhör Borgholms kommun) kan du till exempel upptäcka Böda Sand camping, det annorlunda 2D-caféet vid Mellböda gård, fyren Långe Erik på Ölands norra udde och den vackra kustvägen mellan Byrum och Äleklinta.
Om du istället rör dig söderut kan du upptäcka Ölands södra udde och fyren Långe Jan. Runt om på Öland finns dessutom gott om fornborgar som är värda att se, inte minst Eketorps borg som är en återuppbyggd järnåldersborg. Sist men inte minst måste vi förstås tipsa om att besöka fina Kalmar med Kalmar slott!
Ännu mer att se och göra i Borgholm?
Har du besökt Borgholm? Berätta gärna om dina erfarenheter! Kanske har du ännu fler tips på saker att se och göra i Borgholm?
Fakta om Borgholm
- Landskap: Öland
- Län: Kalmar län
- Invånare: Drygt 10 000 i kommunen (2021)
- Distrikt: Borgholms distrikt, Köpings distrikt och Räpplinge distrikt
- Namnet: Förleden ”Borg” kan syfta på den gamla fornborgen som antas ha legat på slottsruinens plats. Ordet kan också vara en variant av ”berg”.
- Läs mer: Du hittar mer information på Ölands webbplats.
Borgholms historia
- 700-talet: Från denna tid låg en vikingatida marknadsplats i Köpingsvik.
- 1100-talet: Från denna tid finns belägg om ett slott i Borgs socken, samt en sockenkyrka intill slottet.
- 1280-talet: Namnet ”Borgholm” finns dokumenterat sedan denna tid.
1500-talet till 1700-talet
- 1520: Sören Norby belägrade borgen och det dåvarande slottet förstördes. Borgholm förvandlades till en kungsgård.
- Gustav Vasas tid: Borg socken upplöstes senast under denna tid, och slogs samman med Räpplinge.
- 1611-1613: Kyrkan sprängdes i samband med Kalmarkriget. Borgholm fortsatte att fungera som färjeläge och hamn.
- 1620: Borgholm fick rättigheter som lydköping under Kalmar stad.
1800-talet till nutid
- 1816: Borgholms stad bildades, vilket var den enda staden på Öland. Staden var dock liten, med endast drygt 100 invånare.
- 1855-1857: En ny hamn byggdes.
- 1864: Staden förvandlades till kurort. Luften ansågs bra för hälsan och välbärgade turister kom från hela Sverige. Många vackra villor och hotell uppfördes.
- 1906: Borgholm-Böda järnväg öppnade.
- 1910: Södra Ölands järnväg mot Mörbylånga och Ottenby öppnade.
- 1961: Järnvägen lades ner.
- 1972: Ölandsbron invigdes.
Ann-Louise säger:
Mitt Borgholmstips är att man ska ta en fika på Nya Conditoriet, som trots namnet är ett gammaldags konditor i 50-talsstil. Riktigt mysigt och jättegoda bakverk. 🙂
10 februari 2022 — 9:41
Helena säger:
Vilket bra tips! Tack! 🙂
10 februari 2022 — 11:23
BP säger:
Hade en kollega som hade stuga på Öland. Sedan är landskapet ju minst sagt annorlunda enligt alla deckare som jag läst och som delvis utspelat sig på Alvaret. Har faktiskt aldrig hört någon klaga över Öland. Alla verkar trivas där. Och ni är inget undantag.
10 februari 2022 — 19:43
Carl Stridsberg säger:
Vilka många bra tips om Sverige man får hos er! Fantastiskt!
Vi får inspiration av er blogg att fortsätta våra egna webbplatser även om orken tryter ibland.. 🙂
Bästa hälsningar
Carl
Levererar digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.
08 augusti 2022 — 14:29