Meny Stäng

Att göra i Helsingborg – 20 sevärdheter och upplevelser

Vad kan man se och göra i Helsingborg? Helsingborg är en härlig skånsk stad med sandstränder, kallbadhus och spännande historiska sevärdheter. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Helsingborg!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Helsingborg

Helsingborg har en lång och bitvis dramatisk historia, vilket innebär att många byggnader berättar om svunna tider. Samtidigt är detta en modern och spännande stad som bjuder på allt från exotiska djur till annorlunda smakupplevelser.

Helsingborg ligger vid Öresunds smalaste del, i nordöstra Skåne. Staden ligger 6,5 mil nordost om Malmö.

Vad kan man göra i Helsingborg?

Vad kan man då se och göra i Helsingborg? Det finns en hel del att upptäcka och uppleva kan vi konstatera. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa i stadskärnan

Helsingborg är en mysig stad fylld av butiker, restauranger och caféer. Strosa till exempel på Kullagatan, som är Sveriges äldsta gågata, och fortsätt till Stortorget och Terrasstrapporna. Du kan också upptäcka Drottninggatan, där du hittar Dunkers Kulturhus, Konserthuset och Stadsteatern, eller utforska Söder med lite mer alternativa och trendiga butiker.

2. Se utsikten från Kärnan

Terrasstrapporna i Helsingborg, officiellt Konung Oscar II:s terrass, förbinder Stortorget med Kärnan uppe på landborgen. Trappan, som byggdes 1899–1903 är mäktig och utgör, tillsammans med Kärnan, en symbol för Helsingborg.

När man tagit sig uppför trappan kommer man till en annan sevärdhet i Helsingborg, nämligen Kärnan. Detta är ett nästan 700 år gammalt vakttorn, som är det enda som är kvar av den medeltida borg som kallades Helsingborgs slott.

Tornet är 35 meter hög och inuti finns en utställning som beättar om den medeltida historien. Runt om ligger parken Slottshagen, där man kan promenera bland blomsterplanteringar och lummiga buskar.

Från Kärnan och Slottshagen har man en fantastisk utsikt över Helsingborg.

Göra i Helsingborg - utsikt från Kärnan

3. Beundra Rådhuset

Ytterligare en byggnad att spana in i Helsingborg är det vackra Rådhuset. År 1889 arrangerades en arkitekttävling för att bestämma utformningen av byggnaden. Den nyutexaminerade och blott 26-årige arkitekten Alfred Hellerström vann tävlingen, och 1897 uppfördes byggnaden enligt hans ritning.

Rådhuset i Helsingborg

Framför Rådhuset står en ryttarstaty av den svenske fältmarskalken Magnus Stenbock. År 1710 besegrade svenskarna, under ledning av Stenbock, den danska armén vid Slaget i Helsingborg. Statyn, som uppfördes 1901, är en av ytterst få ryttarstatyer i Sverige som inte föreställer en kunglighet.

Magnus Stenbock-statyn

4. Spana in street art

Om du gillar nyare konst kan du passa på att spana in street art i Helsingborg. Staden arrangerar årligen en festival inom streetart och du kan få guidning bland konstverken genom appen ”Guide Helsingborg”. Vi visar upp två favoriter.

Göra i Helsingborg - street art
Göra i Helsingborg - street art

5. Kliv in i Sankta Maria kyrka

Sankta Maria kyrka, eller Mariakyrkan som den ofta kallas, ligger på Mariatorget. Den här kyrkan är stadens allra äldsta och har anor från 1100-talet, även om den fick sin nuvarande gotiska stil på 1400-talet. På 1300-talet var detta en av Danmarks allra största stadskyrkor.

Sankta Maria kyrka i Helsingborg
Sankta Maria kyrka i Helsingborg

6. Häng i Norra hamnen

Norra hamnen ligger i centrala Helsingborg och utgör ett trevligt område med båtar, sjöfart och havsutsikt. Här ligger den långa vågbrytaren Parapeten och om du vill kan du även äta middag här, på Vass Restaurang & Bar.

Göra i Helsingborg - Norra hamnen
Göra i Helsingborg - Norra hamnen

7. Köp glass vid glassbussen

På sommaren serverar Helsingborgs glassfabrik glass i Glassbussen på Parapeten samt i en glasskiosk på Båthusgatan 4, på vägen till Gröningen. Glassen är är gjord på skånska och italienska råvaror, och vinner vår interna utmärkelse som den godaste glassen vi ätit någonsin. Smakerna var inte bara spännande utan också fantastiskt goda. Marsipanglassen … mums!

Göra i Helsingborg - Glass vid glassbussen

8. Sola på Tropical Beach

Tropical Beach är något så speciellt som en exotisk sandstrand med palmer mitt inne i stan. Den lilla stranden ligger längst ut på Parapeten i centrala Helsingborg. Själva sandstranden är naturlig, medan det är de ditplacerade palmerna som gett den dess namn och tropiska rykte.

Göra i Helsingborg - Tropical Beach

9. Handla choklad på Chocolatte

Om du gillar choklad ska du inte missa chokladbutiken Chocolatte, som ligger strax intill de kända Terrasstrapporna. I butiken, som fått medaljer i International Chocolate Awards, kan du handla lyxiga praliner eller slå dig ner med en kopp kaffe och tillhörande godsak.

Göra i Helsingborg - Chocolatte

10. Få 1950-talskänsla på Ebbas fik

Ett besök på Ebbas fik är ett måste för alla som gillar 1950-talsnostalgi. Inne på caféet är all inredning tidstypisk och på jukeboxen från 1959 snurrar plattor med Elvis och Lill-Babs.

Göra i Helsingborg - Ebbas fik

Menyn är förstås också anpassad till 1950-talet med raggmunk, hemlagade hamburgare, rejäla smörgåsar och hembakta kakor.

Burkar

11. Slappa vid Gröningen och ”Fria bad”

Gröningen är den stora och öppna grönyta som ligger längs med strandpromenaden, på den norra sidan av Helsingborg. Här hittar du restauranger, minigolf och lekplatser.

Göra i Helsingborg - minigolf på Gröningen

Längst kusten hittar du den långa sandstrand som kalls Fria bad. Här är det populärt att sola och bada om somrarna.

12. Ta ett dopp på kallbadhusen

Helsingborg är också känt för sina kallbadhus, där människor träffas och badar året om. Sammanlagt finns tre stycken: Råå kallbadhus, Kallis och Pålsjöbaden.

Göra i Helsingborg - Pålsjö kallbadhus
Pålsjöbaden kallbadhus

Vi hade tur och fick göra ett litet studiebesök på Kallis, det kommunala kallbadhuset. På grund av pandemin var badtiderna begränsade med pauser emellan, för städning, och under en av dessa pauser fick vi se oss omkring.

Vi förstod att kallbadhusen har en lång historia, och att en del av gästerna varit stammisar under lång tid. Vår guide berättade till exempel om en äldre dam som varit trogen gäst ända sedan hon var barn. Idag kommer alla åldrar hit – och det skvallras mycket i bastun, inte minst bland männen!

13. Upptäck Pålsjö skog

Om du vänder uppåt efter Pålsjö kallbadhus kommer du till naturreservatet Pålsjö skog, som är väldigt populärt bland helsingborgarna. Här kan du promenera eller jogga i en vacker miljö bland bokar och ekar. Du kan också kolla in Pålsjö gamla kvarn, Pålsjö slott eller den speciella trädtunneln som finns här. Vid Pålsjöpaviljongen finns en våffelstuga, om du skulle bli hungrig.

14. Ät bulle med bulle

Om du vill pröva något som är väldigt typiskt att göra i Helsingborg så är det att äta ”bulle med bulle”. Denna lite udda specialitet är helt enkelt en chokladboll eller arrakboll som stoppas in inuti en vanlig fralla.

Bulle med bulle har varit populärt sedan åtminstone 1940-talet och bakverket har till och med en egen dag som infaller den 10 april. Hur det smakar? Inte så konstigt som det ser ut faktiskt.

Bulle med bulle

15. Strosa i Ramlösa brunnspark

Ramlösa brunnspark har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet, då man upptäckte den första hälsobringande källan här. Ramlösa brunn fungerade länge som kurort, och än idag hämtar man vattnet till Ramlösa mineralvatten här. Du kan också strosa runt i parken och njuta av såväl fin natur som vackra gamla brunnsvillor från 1800-talet.

Göra i Helsingborg - Rammlösa brunnspark

16. Upptäck Sofiero slott och slottsträdgård

Sofiero slott och slottsträdgård bjuder på en fantastisk miljö med intensiv grönska, prunkande rabatter och ett sagolikt slott. Här har flera kungligheter huserat, och idag kan både slott och trädgård besökas av allmänheten. Du kan promenera bland planteringar, konstverk och utställningar, och det finns också aktiviteter för barn.

Göra i Helsingborg - Sofiero slott

17. Spendera en dag på Fredriksdals museer och trädgårdar

Fredriksdal museum och trädgårdar är ett trevligt skånskt friluftsmuseum med gamla byggnader, lantrasdjur och vackra trädgårdar. Du hittar också flera små museer här, och på somrarna arrangeras utomhusteater och andra evenemang. Vi kikade bland annat in i de små museer som är tillägnade Nils Poppe och Eva Rydberg. Roligt!

18. Lär dig om exotiska djur på Tropikariet

Tropikariet är en exotisk inomhuspark som visar upp fascinerande djur från bland annat Afrika och Sydamerika. Här kan du möta världens minsta apa, beskåda världens giftigaste djur eller kanske charmas av de nyfikna surikaterna.

Göra i Helsingborg - Tropikariet

19. Besök Råå och gå Landborgspromenaden

Råå är ett charmigt gammalt fiskeläge i södra Helsingborg. Idag är detta ett pittoreskt kustsamhälle med båthamn, strand, restauranger, camping och fina ställplatser för husbilar. I närheten kan du besöka Rååns dalgång och naturreservat eller följa ”Landborgspromenaden”, som startar vid Raus kyrka.

Göra i Helsingborg - besöka Råå

20. Ta båten till Helsingör

Sällan är man så nära kontinenten som när man befinner sig i Helsingborg. Färjan över Öresunds kortaste sträcka tar inte mer än 20 minuter. Du kan uppleva Helsingör eller fortsätta till Köpenhamn, en resa som tar cirka 40 minuter med bil.

Helsingborg - Helsingör färja

Mer att göra i Helsingborg för dig som gillar mat och shopping

Det finns mycket att göra i Helsingborg för dig som gillar mat och shopping. Här är ytterligare några tips, utöver dem vi redan nämnt.

  • Sillen & Makrillen är en restaurang som ligger vid vattnet med härlig utsikt över Öresund. (Gröningen Norra 1)
  • Tomatens hus är en butik och ett bageri med runt 60 olika sorters tomater. (Aspavägen 421, Vallåkra)
  • Väla köpcentrum bjuder på shopping i 180 butiker. (Marknadsvägen 9, Ödåkra-Väla)
Göra i Helsingborg - Sillen & Makrillen

Mer att göra i Helsingborg för dig som gillar kultur och historia

Det finns också mer att se och göra i Helsingborg, när det handlar om kultur och historia.

  • Dunkers kulturhus är ett museum och konstcentrum som bjuder på olika utställningar. (Kungsgatan 11)
  • Gustav Adolfs kyrka är en nygotisk kyrkobyggnad från 1897. (Carl Krooks gata 36)
  • Jakob Hansens hus är Helsingborgs äldsta profana hus, byggt 1641. (Norra Storgatan, vid Tycho Braheplatsen)
  • Kulla Gunnarstorps slott är vackert, men privat och ej öppet för allmänheten.
  • Wallåkra stenkärlsfabrik är en 150 år gammal fabrik, vid naturreservatet Borgen, där du kan titta eller prova att dreja. (Ryavägen 38, Vallåkra)
Göra i Helsingborg - Dunkers kulturhus
Kulla Gunnarstorps slott
Kulla Gunnarstorps slott

Mer att göra i Helsingborg för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Helsingborg här:

  • Golf med havsutsikt kan du testa på Rya Golfklubb. (Rya golfbaneväg 20)
  • Kattegattleden är en 390 kilometer lång cykelled som startar i Helsingborg och sträcker sig längs kusten till Göteborg.
  • Rååns dalgång och naturreservat sträcker sig ungefär fem kilometer längs med Råån.
  • Slottshagen är en sekelskiftspark med planteringar, gångar och bänkar att sitta på.
  • Sydkustleden är en 260 kilometer lång cykelled som går från Helsingborg till Simrishamn.
Göra i Helsingborg - Slottshagen

Mer att göra i Helsingborg med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Helsingborg med barn eller tonåringar.

  • Busfabriken är ett lekland som uppmuntrar till lek och rörelse, i djungeltema. (Garnisonsgatan 47b)
  • Djurparken i Helsingborg är en djur- och lekpark med exotiska djur, lekplats och café. (Rausvägen 641, Påarp)
  • Toyworld bjuder på en värld med leksaksutställningar, miniland, lekhörna, drakgrotta, spökrum med mera. (Hävertgatan 21)
Lekplats på Gröningen

Att göra i Helsingborg – på film

Var kan man bo eller stå med husbilen?

I Helsingborg finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ. För dig som kommer med husbil finns några olika möjligheter, varav ställplatsen i Norra hamnen är det mest centrala alternativet.

  • Norra Hamnen i Helsingborg (Parapeten 6)
  • Ställplats på Råå (Kajgatan, Råå)
  • First Camp Råå Vallar (Kustgatan 95, Råå)
  • Parkeringsplats vid Sofiero slott (Sofierovägen 131)
Parapeten
Vår husbil i Norra hamnen, en bit ifrån ställplatsen (som var full)

Mer att se och göra i närheten

Om du åker söderut från Helsingborg kan du upptäcka fina Landskrona och göra en utflykt till den härliga ön Ven. Om du istället åker norrut kan du ta dig till mysiga Ängelholm.

Ytterligare ett alternativ är att åka ut på Kullahalvön där du kan besöka Höganäs, Mölle och Arild. I området finns bland annat också flera trevliga vingårdar som producerar svenskt vin. Det är heller inte alltför långt till Bjärehalvön och Båstad.

Höganäs
Det tar en halvtimme att köra från Helsingborg till Höganäs

Ännu mer att se och göra i Helsingborg?

Har du besökt Helsingborg? Berätta gärna om dina erfarenheter! Kanske har du ännu fler tips på saker att se och göra i Helsingborg?

Fakta om Helsingborg

  • Landskap: Skåne
  • Län: Skåne län
  • Invånare: Drygt 150 000 (2021)
  • Namnet: Staden omnämndes 1085 som Helsingaburg. ”Burg” syftar på en befästning eller naturlig höjd. Namnet stavades 1912-1970 Hälsingborg.
  • Smeknamn: Sundets Pärla, Hbg
  • Slogan: Här börjar kontinenten
  • Läs mer: Du hittar mer information på den officiella besöksguiden.

Resa till Helsingborg

  • Flyg: Ängelholm Helsingborg Airport ligger endast 30 minuter från Helsingborg och trafikeras dagligen från Stockholm, samt till och från andra delar av landet och världen. En dryg timme bort ligger Copenhagen Airport.
  • Tåg: Flera av SJ:s tåg stannar på Helsingborg C. Inom Skåne kan du också resa med Skånetrafikens tåg.
  • Buss: Bus4you och Flixbus kör långfärdsbussar som stannar på Helsingborg C. Skånetrafiken trafikerar med regionbussar och stadsbussar. Du kan köpa biljett via deras app eller via automater på tågstationerna. Det finns också kundcenter på Helsingborg C.

Helsingborgs historia

  • 900-talet: Helsingborg är en av Nordens äldsta städer, och trolitvis fann bebyggelse uppe på Landborgen redan vid denna tid.
  • 1070: Staden omnämndes av Adam av Bremen.
  • 1085: Staden omnämndes den 21 maj i ett gåvobrev från den danske kungen Knut den helige. Detta datum har senare använts som stadens officiella födelsedag.

1100-talet till 1300-talet

  • 1100-talet: Ett slott i sandsten byggdes på Landborgen. Slottet dominerades av ett runt torn, med fyra meter tjocka väggar.
  • 1300-talet: Helsingborg var en av Danmarks viktigaste städer, bland annat på grund av slottet (nuvarande Kärnan).
  • 1332: Den svenske kungen Magnus Eriksson köpte Helsingborg och större delen av Skåne samt Blekinge genom att överta en pant på 34 000 mark silver.
  • 1360: Den danske kungen Valdemar Atterdag tog tillbaka Skåne och Blekinge.

1400-talet till 1600-talet

  • 1400- och 1500-talet: Helsingborg minskade i betydelse i samband med att det mer moderna slottet Kronborg byggdes i Helsingör.
  • 1658: Vid freden i Roskilde blev Helsingborg svenskt.
  • 1675-1679: Staden skadades svårt under det skånska kriget, och förstördes nästan helt när danskarna intog staden två gånger. Vid krigsslutet rev Karl XI det mesta av stadens befästningar, förutom Kärnan.

1700-talet

  • 1709: Under det stora nordiska kriget landsteg en stor dansk armé på Råå.
  • 1710: Magnus Stenbock besegrade den danska armén den 28 februari, i slaget vid Helsingborg.
  • 1711-1712: Pesten bröt ut i staden.

1800-talet till nutid

  • 1800-talet: Näringslivet expanderade under den andra hälften av århundradet, och befolkningen ökade.
  • 1857: Öresundstullen avskaffades.
  • 1892: Sveriges första ångfärjeförbindelse mellan Helsingborg och Helsingör invigdes.
  • Sekelskiftet: Helsingborg var en viktig exporthamn, bland annat för spannmål. Viktiga konsuler var Petter Olsson och Nils Persson. En viktig företagare var Henry Dunker, disponent på Helsingborgs Gummifabrik (senare Tretorn).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev