Meny Stäng

Häringe slott – fint slottshotell i Södermanland

Häringe slott ligger strax söder om Stockholm och är ett slott man besöker för härliga weekendpaket, lyxiga middagar och lata dagar i slottspoolen. Vi gjorde inte något av detta, men spanade in slottet och drömde om ett framtida, lite mer exklusivt, besök.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Häringe slott

Häringe slott fungerar idag som slottshotell och konferensanläggning, med restaurang, utomhuspool och olika aktiviteter och paket, såsom Afternoon tea, Häringevistelse eller ”Slottsmord”, där man under en kväll blir vittne till ett ”mord” som ska lösas.

Häringe slott

Häringe slott ligger i Haninge kommun i Södermanland, knappt fyra mil söder om centrala Stockholm.

Storhetsvansinne, dekadens och skandaler …

Häringes historia började redan på 1000-talet, då vikingen Sote tillskansade sig Häringehalvön. På 1500-talet gjorde Gustav Vasa anspråk på Häringe, som han ansåg sig ha rätt till på grund av släktskap. Han lät sedan egendomen gå vidare till greve Gustaf Horn, som på 1650-talet lät uppföra den byggnad man ser idag.

Häringe slott

Därefter bytte slottet ägare många gånger, och styrdes både av starka kvinnor som Agneta Wrede och personer med vidlyftligt leverne, såsom Carl Julius De la Gardie. Om man ska tro slottets egen webbplats så har pengarna flödat och festerna varit vilda.

Alla ägare har haft mer eller mindre storhetsvansinne, näst intill obegränsade resurser, enorma utgifter och en förkärlek för dekadens, skandaler, glamour och party. 

Häringe Slotts webbplats

På 1930-talet renoverades och moderniserades slottet av industrimannen Torsten Kreuger, bror till tändsticksmiljonären Ingvar Kreuger. Han lät bland annat anlägga Sveriges första pool med olympiska mått, en bowlingbana och en underjordisk tunnel mellan huvudbyggnaden och en av flyglarna.

När Kreuger åtalades för förskingring sålde han slottet till Axel Wenner-Gren, som gav det vidare till sin fru Marguerite. Paret fyllde slottet med dyrbara möbler och smyckade parken med statyer från Peru och Irland, tillsammans med statyer av de nordiska gudarna.

Efter ytterligare något ägarbyte köptes slottet 2017 av fastighetsmogulen Vesko Mijac. Idag drivs det av hans dotter Sofie, som hotell, restaurang och konferensanläggning.

Häringe slott

Vårt besök vid Häringe slott

Vi passerade Häringe slott under en av våra husbilsresor förra året. Eftersom vi gillar slott och slottshistoria bestämde vi oss för att kika förbi, även om inte hade någon inbokad slottsweekend.

Först såg det lite knepigt ut att passera under den vackra grinden, med fri höjd på 2,7 meter. Vår husbil är 3,1 meter hög! Sedan såg vi att man kunde köra in vid sidan om grinden. Perfekt!

Entré till Häringe slott
Husbilen Freedom

Hotell och restaurang

Som sagt så är Häringe slott i första hand hotell, restaurang och konferensanläggning. Menyerna för den som stannar på en Häringevistelse ser fantastiska ut. Vad sägs till exempel om en inledande ”Amuse-bouche”, därefter hummersoppa, till huvudrätt kryddstekt kronhjort eller bakad röding och avslutningsvis bakad choklad med hallonsorbet? Vi skulle i alla fall inte tacka nej …

Häringe slott

När man bor på hotellet har man också tillgång till den stora utomhuspoolen (på sommaren) och det finns möjlighet att boka olika aktiviteter, såsom kägelbanebowling, bastu, tennis, boule, Westernridning och skärgårdsupplevelser.

Häringe slott

Slottsträdgård med exotiska statyer

Vi var inte här under några lyxiga slottspremisser, men det är fritt att ströva runt i den fina slottsparken, vilket vi passade på att göra.

I parken hittade vi bland annat några spännande stenar med runinskriptioner.

Vi promenerade också ner till den del av parken som är fylld av statyer.

Tydligen kommer en del av statyerna från Peru och Irland, och vi måste medge att de känns exotiska.

Vi spanade också in Marguerite Wenner-Grens hundkyrkogård. ”Här vilar Marguerite Wenner-Grens 38 bästa vänner”, kan man läsa på skylten. Det är uppenbart att Marguerite var hundvän, och slottet är hundvänligt än idag. Man får ta med hund både i slott och de flesta matsalar, även om detta måste bokas i förväg.

Ytterligare en spännande ”detalj” som vi hittade var en fallen jätteek. Hur gammal just denna är vet vi inte, men på skylten bredvid stod att ”Eken växer i 300 år, står still i 300 år och dör i 300 år”.

Sist men inte minst bjuder vi på en bild från bryggan och vattnet, som ligger precis nedanför slottet. En vacker miljö!

Se mer i närheten

Precis intill Häringe slott ligger Häringe-Hammersta naturreservat. Det är heller inte alltför långt till mysiga Årsta slott, härliga Tyresta nationalpark och fina Tyresö slott. Även Gålö, med camping och fin natur, ligger i närheten. Om du istället kör söderut kan du ta dig till den charmiga lilla orten Trosa, eller till vackra Tullgarns slott.

Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Har du besökt Häringe slott?

Har du besökt Häringe slott? Har du unnat dig en weekend på ett slott någon gång, eller skulle du vilja?

Fakta om Häringe slott

  • Adress: 137 91 Västerhaninge
  • Läge: Södertörn, knappt 4 mil söder om Stockholm
  • Kommun: Haninge kommun
  • Län: Södermanlands län
  • Landskap: Södermanland
  • Mer info: Du hittar mer information på slottets webbplats.

Aktiviteter

  • Hotell: Hotellrum (standard, familjerum, deluxerum, svit etc) finns i olika flyglar och paviljoner. Man kan även bo avskilt med eget kök i Villa Gnistan.
  • Slottsweekend: Häringevistelse kan bokas för en weekend. Vissa datum finns speciella arrangemang, såsom Slottsmord, Paranormal weekend eller Valborgsweekend.
  • Aktiviteter: Stor utomhuspool (sommar), kägelbanebowling, bastu vid bryggan, Westernridning, fisketurer, tennis, boule, krocket och vandring i naturreservatet.
  • Evenemang: På särskilda datum arrangeras event som Afternoon Tea, Slottsmord och Paranormal weekend.
  • Bröllop: Bröllopspaket kan bokas på slottet.
  • Konferens: Konferens kan arrangeras, eventuellt tillsammans med övernattning och olika aktiviteter.

Service och praktisk info

  • Matservering: Restaurang finns som serverar lunch, middag och vissa söndagar Afternoon Tea.
  • Parkering: Gratis parkering finns för slottets gäster. Övriga betalar 20 kr/timme.
  • Regler: Hundar är välkomna på slottet och i de flesta matsalarna, men man måste ange att man har hund vid bokning.

Ta sig till Häringe slott

  • Bil: Från Stockholm tar du motorväg 73 mot Nynäshamn. Sväng av vid Tungelsta och Landfjärden, och följs skyltarna mot Häringe slott.
  • Kommunalt: Ta pendeltåg till Västerhaninge och därefter buss 847 mot Ösmo till station Häringe grindar. Härifrån är det cirka 800 meters promenad.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev